Publisert 19. februar.2016 av

Det blir ikke mer kortreist enn hos Smelters Mathus i Verksgata på Bærums Verk.

 

Storfekjøttet er fra Løvenskiolds gårder, elgen er selvskutt av Carl Joachim Løvenskiold, lammekjøttet kommer fra Persbråten gård på Skui, vakteleggene kommer fra Lommedalen og kaffen er fra Den Gyldne Bønne på Vøyenenga.

 

Smelters eget øl er brygget på korn fra Fossum og spekematen fra Jevnaker er laget av lam som har beitet i Nordmarka.

 

Butikksjef Andreas Gullhav Hagen (27) er selvsagt også kortreist – oppvokst i Løkenhavna.

 Ujålete og kortreist

– Vi har prøvd å fange det lokale. Nå blir jo aldri kaffen kortreist, men den er i hvert fall brent lokalt. I tillegg har Jørgen hos Den Gyldne Bønne brent egen kaffe for Smelters Mathus som heter Smelters mørke og Smelters lyse. Jeg hadde lyst på en superbra traktekaffe som passer på morgenen, og den ble veldig bra, forteller Andreas som også har fått spesialbrygget øl.

 

– Øl kan fort bli for «fancy». Jeg satt meg ned med bryggeren på St. Hallvards Bryggeri og utviklet en egen resept. Jeg har ikke funnet noe den ikke passer til ennå, smiler han og legger til at at anmeldelsene i Untaped (en øl app) falt i god smak.

 

– «Et godt øl uten for mange overraskelser. Et godt valg», skrev de. Pølsene fra Metervare har også fått gode anmeldelser og ble kåret til Norges beste pølse i DN, sier Andreas.

 

Bli bedre kjent med Morten Øverbye som gir deg oppskriftene på Botrend.no.

Brygget på korn fra Fossum har Smelters fått eget øl i hyllene. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
- Nå blir jo aldri kaffen kortreist, men den er i alle fall brent lokalt, sier butikksjefen. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

Saltvasket og rødskutt ost er favoritten

Alt er likevel ikke lokalt hos Smelters Mathus på Bærums Verk. Osten for eksempel er et eksempel. Og brødene kommer fra surdeigsbakeriet Handwerk ved Mathallen i Oslo.

 

– Vi har mange oster i disken fra både Norge og utlandet, og min favoritt er Munkeby – en rødskutt ost som er saltvasket, forklarer Andreas som legger til at brødene også er kjempegode og holder seg fire dager på benken.

 

– Det gikk så mye brød i julen at jeg måtte etterbestille mer, ler han.

 

Kokke og Top Chef-dommer Lise Finckenhagen har fått nok av kjendiskokker på TV.

Brødene kommer fra det populære surdeigsbakeriet Handwerk ved Mathallen i Oslo. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
Storfekjøttet henger til mørning hos Smelters Mathus. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

God start

Det er knappe fire måneder siden butikkens eier, Carl Otto Løvenskiold (62), eier av Handelsstedet Bærums Verk, åpnet dørene, og besøket har vært som forventet.

 

Det var mye trafikk i desember, og fortsatt kommer kundene. Andreas kan konstatere at lokalet fungerer – både når det er stappfullt og når det kommer et par innom.

 

– Det skal være nok hyller så det ikke virker tomt, men samtidig må det ikke være så mye at det ikke er plass til å gå. I julen fikk vi testet det, og da kom både barneevogner og rullestoler seg rundt. Da er jeg fornøyd smiler han.

 

Løvenskiold felte selv elgen som skal selges i butikken.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Et halvt liv i kjøkkenets tjeneste

Du finner mye i hyllene, men Andreas påpeker at de ikke skal konkurrere med Meny eller Rimi.

 

– Vi skal utfylle hverandre. Smelters er et supplement til hele handleopplevelsen på Bærums Verk. Varene vi tar inn, får man ikke tak i så mange andre steder, forklarer Andreas som selv har jobbet med mat over halve livet.

 

Han er utdannet butikkslakter fra Centra Høvik, og har jobbet for flere restauranter i Trondheim. Blant annet har han tatt med seg sandwichene fra Trondheim. Hver dag lages nye kreasjoner med gode oster, spekeskinker og annet godt. Storfekjøttet henger til mørning hos Smelters. Snart kommer en kvige på 300 kilo.

 

– Vi bruker en del av de gamle konserveringsmetodene, derfor ønsker vi å ta inn flere hele dyr. Når jeg lager roastbiff, stekes den hele natten. Da blir den mør. Jeg håper at folk vil komme hit for å lære forskjellige triks og metoder, oppfordrer Andreas.

 

Drømmen er et småbruk utenfor allfarvei.

- Bruk det som er i sesong, oppfordrer butikksjef og kokk Andreas Gullhav Hagen. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
Smelters Mathus holder til i Designverkets tidligere lokaler. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

Midt i lokalet i den gamle Verksgata på Bærums Verk bugner det med grønnsaker.

 

– Vi prøver å ta inn det som er i sesong. Å bruke det som er tilgjengelig er viktig – og på denne tiden bør man bruke mer av grønnsakene som rødbeter, kålrot og løk. Det er både sunt og bra, påpeker Andreas.

 

Hans tips er å skjære rotgrønnsaker i terninger, koke dem til al dente for så å steke de i pannen med olje og sukker. Da blir det smakfullt med en karamellisert smak. 

 

Med seg på laget har Andreas assisterende butikksjef og kokk, Malin Vestmo (24) fra Moss.

 

– Det er kun oss to på heltid, pluss en på halvtid og et par tilkallingsvikarer.

 

Denne saken ble først publisert i Bærumsavisen.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Andreas Gullhav Hagen bistås av assisterende butikksjef Malin Vestmo. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland