Publisert 19. februar.2016 av

Det blir ikke mer kortreist enn hos Smelters Mathus i Verksgata på Bærums Verk.

 

Storfekjøttet er fra Løvenskiolds gårder, elgen er selvskutt av Carl Joachim Løvenskiold, lammekjøttet kommer fra Persbråten gård på Skui, vakteleggene kommer fra Lommedalen og kaffen er fra Den Gyldne Bønne på Vøyenenga.

 

Smelters eget øl er brygget på korn fra Fossum og spekematen fra Jevnaker er laget av lam som har beitet i Nordmarka.

 

Butikksjef Andreas Gullhav Hagen (27) er selvsagt også kortreist – oppvokst i Løkenhavna.

 Ujålete og kortreist

– Vi har prøvd å fange det lokale. Nå blir jo aldri kaffen kortreist, men den er i hvert fall brent lokalt. I tillegg har Jørgen hos Den Gyldne Bønne brent egen kaffe for Smelters Mathus som heter Smelters mørke og Smelters lyse. Jeg hadde lyst på en superbra traktekaffe som passer på morgenen, og den ble veldig bra, forteller Andreas som også har fått spesialbrygget øl.

 

– Øl kan fort bli for «fancy». Jeg satt meg ned med bryggeren på St. Hallvards Bryggeri og utviklet en egen resept. Jeg har ikke funnet noe den ikke passer til ennå, smiler han og legger til at at anmeldelsene i Untaped (en øl app) falt i god smak.

 

– «Et godt øl uten for mange overraskelser. Et godt valg», skrev de. Pølsene fra Metervare har også fått gode anmeldelser og ble kåret til Norges beste pølse i DN, sier Andreas.

 

Bli bedre kjent med Morten Øverbye som gir deg oppskriftene på Botrend.no.

Brygget på korn fra Fossum har Smelters fått eget øl i hyllene. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
- Nå blir jo aldri kaffen kortreist, men den er i alle fall brent lokalt, sier butikksjefen. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

Saltvasket og rødskutt ost er favoritten

Alt er likevel ikke lokalt hos Smelters Mathus på Bærums Verk. Osten for eksempel er et eksempel. Og brødene kommer fra surdeigsbakeriet Handwerk ved Mathallen i Oslo.

 

– Vi har mange oster i disken fra både Norge og utlandet, og min favoritt er Munkeby – en rødskutt ost som er saltvasket, forklarer Andreas som legger til at brødene også er kjempegode og holder seg fire dager på benken.

 

– Det gikk så mye brød i julen at jeg måtte etterbestille mer, ler han.

 

Kokke og Top Chef-dommer Lise Finckenhagen har fått nok av kjendiskokker på TV.

Brødene kommer fra det populære surdeigsbakeriet Handwerk ved Mathallen i Oslo. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
Storfekjøttet henger til mørning hos Smelters Mathus. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

God start

Det er knappe fire måneder siden butikkens eier, Carl Otto Løvenskiold (62), eier av Handelsstedet Bærums Verk, åpnet dørene, og besøket har vært som forventet.

 

Det var mye trafikk i desember, og fortsatt kommer kundene. Andreas kan konstatere at lokalet fungerer – både når det er stappfullt og når det kommer et par innom.

 

– Det skal være nok hyller så det ikke virker tomt, men samtidig må det ikke være så mye at det ikke er plass til å gå. I julen fikk vi testet det, og da kom både barneevogner og rullestoler seg rundt. Da er jeg fornøyd smiler han.

 

Løvenskiold felte selv elgen som skal selges i butikken.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Et halvt liv i kjøkkenets tjeneste

Du finner mye i hyllene, men Andreas påpeker at de ikke skal konkurrere med Meny eller Rimi.

 

– Vi skal utfylle hverandre. Smelters er et supplement til hele handleopplevelsen på Bærums Verk. Varene vi tar inn, får man ikke tak i så mange andre steder, forklarer Andreas som selv har jobbet med mat over halve livet.

 

Han er utdannet butikkslakter fra Centra Høvik, og har jobbet for flere restauranter i Trondheim. Blant annet har han tatt med seg sandwichene fra Trondheim. Hver dag lages nye kreasjoner med gode oster, spekeskinker og annet godt. Storfekjøttet henger til mørning hos Smelters. Snart kommer en kvige på 300 kilo.

 

– Vi bruker en del av de gamle konserveringsmetodene, derfor ønsker vi å ta inn flere hele dyr. Når jeg lager roastbiff, stekes den hele natten. Da blir den mør. Jeg håper at folk vil komme hit for å lære forskjellige triks og metoder, oppfordrer Andreas.

 

Drømmen er et småbruk utenfor allfarvei.

- Bruk det som er i sesong, oppfordrer butikksjef og kokk Andreas Gullhav Hagen. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
Smelters Mathus holder til i Designverkets tidligere lokaler. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

Midt i lokalet i den gamle Verksgata på Bærums Verk bugner det med grønnsaker.

 

– Vi prøver å ta inn det som er i sesong. Å bruke det som er tilgjengelig er viktig – og på denne tiden bør man bruke mer av grønnsakene som rødbeter, kålrot og løk. Det er både sunt og bra, påpeker Andreas.

 

Hans tips er å skjære rotgrønnsaker i terninger, koke dem til al dente for så å steke de i pannen med olje og sukker. Da blir det smakfullt med en karamellisert smak. 

 

Med seg på laget har Andreas assisterende butikksjef og kokk, Malin Vestmo (24) fra Moss.

 

– Det er kun oss to på heltid, pluss en på halvtid og et par tilkallingsvikarer.

 

Denne saken ble først publisert i Bærumsavisen.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Andreas Gullhav Hagen bistås av assisterende butikksjef Malin Vestmo. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland