Gründereventyr i bambus

Læringskurven har vært bratt, men gevinsten stor for paret fra Drammen.

Publisert 25. februar.2016 av

 

Gründer-eventyret bak Ask og Eng startet for 4 år siden da paret Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng kjøpte en sliten leilighet på Tøyen i Oslo.

 

- Jeg hadde aldri gjort noe lignende tidligere, men hadde full tiltro til Kristoffer, forklarer Kine om arbeidet som sto foran dem med renovering.

 

Gang på gang hadde de opplevd at den ene boligen etter den andre ble solgt til langt over takst i hovedstaden.

 

Les flere saker på Botrend 

Lærte fra You Tube

 

Kristoffer var nettopp ferdig uteksaminert som arkitekt fra Århus. Men hvor starter et ungt par som står overfor et renoveringsobjekt som dette?

 

- Vi startet med blanke ark og så på You Tube-videoer av hvordan man skulle gå frem, forklarer paret og ler.

 

Nå driver de firmaet Ask og Eng som leverer håndlagde møbler i bambus.

 

Kjøkkendrøm i sort drakt

Denne benkeplaten er laget av bambus. FOTO: KINE ASK STENERSEN

Bambus på kjøkkenet

Da paret overtok leiligheten på Tøyen, startet prosjektet med å flytte på vegger, gjøre om romløsningen, pusse opp vegger og tak. Det endte med en leilighet som i 2014 ble solgt til langt over prisantydning.

 

Én av de største utfordringene paret møtte, var da de skulle bestemme kjøkkenløsning. De trålet butikker og leverandører, men fant aldri det de var ute etter.

 

Kine og Kristoffer ønsket ikke bare en lekker kjøkkenløsning rent estetisk, men også at det skulle bygges i bærekraftige materialer.

 

- Jeg har alltid vært opptatt av klima og miljø og hva vi kan bidra med i hverdagen, forklarer Kine.

 

Så, helt tilfeldig, kom Kristoffer via jobben som arkitekt i Oslo kommune, over en møbelsnekker som brukte bambus. Både Kristoffer og Kine likte materialet og fikk kontakt med importøren. Gjennom interiørmagasiner, Instagram og Pinterest fikk de inspirasjon til å tegne sin egen løsning, og like etter fikk de leveransen av materialer til Tøyen.

 

- Da kom en semitrailer med en haug med bambus i fullskala. Det var bare flaks at det var noen polske arbeidere tilstede i bygården som kunne hjelpe til med å få dette opp i leiligheten. Så sto vi der på stuegulvet og skar det til, forklarer Kristoffer.

 

- Vi gikk veldig opp i det prosjektet og oppdaget raskt at vi tenkte helt likt på design, sier Kine.

 

Se hvordan huseier totalrenoverte badet

Ekteparet Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng driver firmaet Ask og Eng. FOTO: PRIVAT

Fortsatte i Drammen

 

Så, da paret fikk tilslag på bolig i Drammen der de begge kommer fra, var det naturlig å fortsette kjøkkenprosjektet.

 

Rett før jul 2015 startet de firmaet Ask og Eng som spesialiserer seg på bad- garderobe- og kjøkkenløsninger.

 

Bambus, eller mer konkret Mosobambus, har ifølge paret helt unike egenskaper som gjør det perfekt til nettopp disse rommene. Det er formstabilt og hardt, noe som gjør det godt egnet for norske forhold. Et naturmateriale med en overflate som passer godt til andre naturmaterialer, som for eksempel tresorter og stein. 

 

- Vanndrypp trenger ikke inn i bambus, forklarer Kine.

 

Bli med inn i verkstedet til en møbeltapetserer

Grønnere fokus

 

Som miljøgeograf er hun glad for at konseptet fenger.

 

- Det er veldig gøy at folk ser ut til å ha lyst til å bidra til at vi setter mindre fotavtrykk. Det er et grønnere fokus der ute nå, folk er opptatt av bærekraft, sier hun.

 

Nå går hverdagen med til å hjelpe kunder hele veien fra ordre til ferdig løsning. Paret vil være med på hele prosessen.

 

 - Det er viktig for oss å være med fra helt begynnelsen på tegnebordet, til produktet er på plass. Vi var nære ved å gi fra oss en del av dette til en underleverandør, men er glad for at vi ikke gjorde det. Nærheten til produksjonen er veldig viktig, sier Kristoffer.

 

Siden oppstarten har de levert løsninger til store deler av Østlandet, og utvider nå med nye lokaler i Drammen.

 

- For første gang i mitt yrkesaktive liv har jeg opplevd det mange andre alltid har snakket om: å være i flytsonen. Det er helt herlig, og noe helt annet når du jobber for deg selv. Det er kjempegøy, sier Kine, uten å legge skjul på hvor mye arbeid det er.

 

For paret, med lille Vilmer på ett år, går arbeid og fritid nesten i ett. Og de takker for all hjelp foreldre og venner har gitt dem i oppstartsfasen. En erfaring de deler med mange andre gründere.

 

- Vi hadde lenge snakket om å starte noe sammen. Motivasjonen er enorm når man bygger noe for seg selv, sier Kine.

 

Dette designstudioet vil du se mer av i 2016

Ask og Eng flyttet nylig inn i et nytt studio i Drammen. FOTO: KINE ASK STENERSEN

 

Viktig strategi

 

I fjor høst la regjeringen frem en plan for hvordan Norge skal få frem flere gründere.

 

- Vi må sørge for at det ikke er unødvendig vanskelig å lage gründerbedrifter. Det er et problem at færre starter bedrifter i dag enn for ti år siden. Det er også for få bedrifter med vekstambisjoner, uttalte næringsminister Monica Mæland under åpningen av Oslo Innovation Week ifølge E24.

 

Regjeringen skal bruke mer enn 400 millioner kroner ekstra i 2016 for å øke tilskudd til norske gründere.

 

Søstrene Aven vil hjelpe deg med å lage en personlig interiørstil

Ask og Eng spesialiserer seg på kjøkkenløsninger i bambus. FOTO: KINE ASK STENERSEN
Publisert 20. april.2017 av

Treverk og hvite flater er det første som slår meg i det jeg kommer inn på kjøkkenet. Jeg titter rundt etter den stripete vasen alle har hørt om, Omaggio-vasen fra danske Kähler. 

 

Huseieren, Stamati Stenseth (51) er nemlig kjent for å forsyne nordmenn med disse vasene gjennom agenturselskapet Bo Bedre as. 

 

Men ingen vase å se. 

 

På kjøkkenøya står to hvite lysestaker, en glassvase med ”gåsunger” og en gul- og hvitstripete bolle med løkblomster.

 

Men det er ikke Stamatis vase-suksess vi skal snakke om i dag. 

 

Vi setter oss ned på barkrakkene. Skrått over oss henger en ”opp-ned-benk” med grønne planter og en gammel vekt brukt som blomsterpotte. 

 

– Vil du ha en kopp kaffe? spør Stamati. 

 

Samboeren Trine Bakkeli (51) spretter opp, går mot den integrerte kaffemaskinen og trykker på knappen. Duften av kaffe brer seg i rommet. 

 

Entusiastisk fyrer de løs om det siste årets kjøkkenjakt.

 

Fem kjøkken vi drømmer om

En rusletur unna drammen sentrum. Foto: Bettine Nicotra
Trine og Stamati flyttet inn i fjor sommer. Foto: Bettine Nicotra

Var noe som manglet

 Midt i sentrum i ”Drammens fineste leilighet” bodde paret. 

 

Et par skritt ut, en kjapp heistur ned, et par skitt til – så var de midt i smørøyet. Her kunne de bli gamle og bare nyte. 

 

Men Trine som alltid har elsket det grønne, savnet en hage å pusle rundt i. 

 

Så da 60-tallshuset på høyden med kongeutsikt over Drammen, dukket opp for ett år siden, satte tankespinneriet i gang. Kanskje de skulle flytte ”på landet”? 

 

De måtte gruble litt. Såpass lenge at visningene var over. Men å legge det helt fra seg klarte de ikke, så paret spurte megleren om å få en privatvisning. 

 

En halvtimes rundtur i huset var det som skulle til. De var solgt. 

 

Kulturarv ble drømmehjem

Spisebord og stoler fra Skagerak og lampe fra Voga. Foto: Bettine Nicotra

Bukkehorn på kjøkkenet

 Det meste var nylig pusset opp, så det var lite som måtte gjøres. 

 

– Jeg skal se om jeg finner et opprinnelig bilde av kjøkkenet, sier Stamati før han reiser seg for å hente prospektet.  

 

– På ett av bildene vi har sett fra da kjøkkenet var relativt nytt, hang det et bukkehorn på grua over komfyren, fortsetter han. 

 

Siden den gang var kjøkkenet pusset opp, men det var fremdeles mørkt og sto ikke i stil med resten av 60-tallshuset. Litt vel luksus, litt unødvendig å skifte ut et kjøkken som tross alt fungerte godt, tenkte de. 

 

Men de trøstet seg med at det nye kjøkkenet ikke skulle skiftes ut igjen – i hvert fall ikke under deres tid i huset. 

 

Trine peker mot den lange kjøkkenbenken. 

 

– Vi ville ha et enkelt kjøkken med lavt tyngdepunkt som gikk i den lengderetningen, i likhet med det langstrakte huset.

 

– Og for å få mest mulig luft, ville vi helst unngå overskap hvis det var mulig. Også visste vi at vi ville ha en stor øy, fortsetter hun.

 

– Et sosialt samlingspunkt, ja, legger Stamati til.

 

Så da gjensto én ting – å velge kjøkken. 

 

Heddas dristige kjøkkenvalg

Slik så kjøkkenet ut da de overtok huset. Foto: Nordvik & Partners/Settovenfra
Slik ser det ut i dag. Foto: Bettine Nicotra

Skulle ha spiler 

 Med stor kjærlighet for trespiler, var valget i utgangspunktet lett. 

 

– Det skulle bli et dansk kjøkken fra Unoform, det var vi helt klare på, sier Stamati. 

 

Håndtaksløse fronter med skuffelameller var det de ville ha. Kjøkkenet skulle være i massiv tre – innenfra og ut. 

 

Men de slo seg ikke helt til ro med ”det første og beste”. Så etter å ha sett litt rundt, endte de opp med å beundre et par kjøkken fra Hamran Snekkerverksted som var utstilt i en interiørbutikk i Kristiansand. 

 

Og i mars i fjor bestemte de seg for å ta turen innom showrommet deres på Skøyen, fremdeles med spile-ideen i bakhodet. 

 

– Vi spurte om de kunne lage disse litt tynnere og ha flere nedover, sier Trine mens hun stryker hånden nedover eikefronten.

 

Svaret de fikk var nølende. 

 

– Der møtte vi vel egentlig litt veggen, og det er vi glad for i dag. De ville ikke gå på kompromiss med det de sto for, og da vi fikk en av disse frontene tilsendt i posten var vi egentlig solgt, sier Stamati. 

 

Kjøkken på få kvadrat

Stripete bolle fra Cathrineholm. Foto: Bettine Nicotra

Ikke "bare, bare" å planlegge ut fra hukommelsen

 De hadde flere ønsker for sitt nye kjøkken. 

 

– Vi ville ha to kjøleskap – og isbitmaskin, for det hadde vi i leiligheten og da var vi flinkere til å drikke vann, sier han og ler. 

 

Men å planlegge et kjøkken ut fra hukommelsen var ikke ”bare, bare”. 

 

– Vi husket jo ingenting, vi hadde bare prospektet og skulle ikke overta huset før 1. juli, så vi planla litt i blinde, sier han før han fortsetter:

 

– Vi hadde bare vært her en halvtime. Det er sykt hvordan vi handler hus, vi kastet oss over det, så fikk det briste eller bære. Det er litt snålt. Men vi hadde med oss prosjektleder og svigerfar Bjørn. Han er tidligere takstmann og var velvillig rådgiver for oppdraget. 

 

– Ja, svigerfar var med på befaring. Vi ville ikke ha et oppussingsprosjekt som raste over hodet på oss om to år. Der var vi ikke. Vi ville ha et hus som var så nær leilighet som vi kunne komme, sier samboeren.

 

Har alt hun trenger på 47 kvadrat

Ventilator integrert i kokeplaten. Foto: Bettine Nicotra
Håndtaksløse eikefronter. Foto: Bettine Nicotra

Midt i ingenmannsland

 Etter å ha flyttet inn i huset tok de kjøreturen til Hamrans verksted på Sørlandet. En lang og snirklete kjøretur gjennom tett skog. Og der, midt i ingenmannsland, lå verkstedet. 

 

– De har laget høvelbenker til så og si alle norske skoler, for det var deres kjernevirksomhet. Vi møtte en av de som startet Hamran, og han var noe og 80 år og gikk fremdeles rundt på verkstedet og lagde høvelbenker, sier Trine og smiler mens hun mimrer tilbake til det hyggelig møtet med den lille bedriften. 

 

Hamran Snekkerverksted lager kjøkken i liten skala. Med det menes rundt 300 kjøkken i året. 

 

Oppfølgingen har vært eksemplarisk, ifølge paret. Og etter å ha planlagt i åtte måneder, ble kjøkkenet smelt opp på under én uke i november. 

 

For Stamati som er en gammel traver innen ”gamet”, og som lenge har tilført skandinavisk design til det norske folk, var det ekstra stas å velge et helnorsk kjøkken. 

 

Og selv om prosessen har gått knirkefritt, blir nok ikke eikekjøkkenet byttet ut med det første. 

Massiv tre – innenfra og ut. Foto: Bettine Nicotra
Peis på kjøkkenet og peis i garderobeskapet på motsatt side av veggen. Foto: Bettine Nicotra
Den gamle kjøkkenvekten som Trine har arvet av farmoren sin er brukt som blomsterpotte. Foto: Bettine Nicotra

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram @botrend.no

Les mer

Denne uken er designerne Thomas Jenkins og Sverre Uhnger i Milano for å vise sitt nye samarbeidsprosjekt på den norske utstillingen "Everything is Connected". I år har de satset på lampen "Tangent" - en svært fleksibel lampe med en LED-stripe som er festet til en pidestall og som kan lyse både opp og ned. Hele lampen er laget i aluminium og to eksemplarer blir tatt med til utstillingen som åpner tirsdag 4. april; en  i pulverlakkert svart og den andre i eloksert aluminium. - Vi har

Les mer

Hvor gøy er det ikke når det spirer og gror i vinduskarmen? For å så karse trenger man: Karsefrø, en potte (et halvt eggeskall, bunnen av en melkekartong, en kopp eller en frokostskål), bomull og vann. Fyll potten med bomull, hell vann over og strø på frøene. Etter noen dager vil dere se at det begynner å spire og gro, og etter en ukes tid er karsen klar for å spises. Husk å holde bomullen fuktig hele tiden. Karse er godt på brødskiven med gulost, leverpostei eller kjøttpål

Les mer
Annonse

Oppgradering handler litt om å gjøre huset finere, men mest om å gjøre det bedre. Det er en langsiktig smart og lønnsom investering. Hos Byggmakker Skattum Skui er det eksperthjelp å få. Energispesialistene Eystein Holter (49) og Tom Hunsnes (59) hjelper deg med å tenke nytt, energieffektivt og smart.  – Først må kundens behov avdekkes. Dette bør optimalt skje tidlig i prosessen. Ved å vite noe om behovet, vet vi mer om løsningen, sier Eystein. Hos Byggmakker Skattum Skui får du

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland