Velsmakende begynnelse

Ja, det er dagens viktigste måltid.

Publisert 26. februar.2016 av

 

Ja da, ja da, ja da, det er dagens viktigste måltid. 

 

Du har hørt det hundrevis av ganger, at frokosten skal gi deg en kick-start. At bare du får i deg litt mat før du vekker småfuglene, så skal dagen bli super.

 

For kroppen trenger drivstoff til resten av dagen, forbrenningen settes i gang og blodsukkeret må holdes stabilt fra første stund.

 

Man kan bli matt og matlei av mindre, i alle fall når alle maser om at du må. Men du må ingenting. Det er bare det at det er så dumt å gå glipp av et måltid som kan fylles med nye og deilige smaker.  

 

Andre smaker

 

Det er mange som ikke spiser frokost.

 

Det finnes de som ikke har hverken lyst eller behov for mat før langt på dag. Som ikke kjenner antydning til sult før arbeidsdagen nærmer seg slutten. Bra for dere, i alle fall om man ser på matlaging som et ork.

 

Av og til kunne det selvfølgelig vært fint ikke å måtte prioritere mat fremfor et kvarter ekstra i sengen eller en ekstra lang dusj.

 

Og jeg er overbevist om at man kan leve et fullkomment liv selv om man hopper over frokosten. I alle fall et nesten fullkomment liv. For frokosten byr på smaker og opplevelser som ikke er så nærliggende når dagen først er i gang.

 

Og da snakker jeg ikke om brødskiver med servelat, melk og korn og knekkebrød med kaviar.

Mer enn kneipp og korn

 

I England flesker de seg med egg og bacon. Godt. I Frankrike går de for hvitt mel, luft og sukker. Eller croissanter, om du vil. Godt det og.

 

Men i Norge spiser vi stort sett kneipp og korn. Fortsatt godt, men det er mye annet å velge mellom som er langt bedre. Og kanskje er det nettopp rutinepreget som gjør at så mange har et anstrengt forhold til frokosten?

 

Gjentagelser er jo selve oppskriften på kjedsomhet, så kanskje det er på tide å bryte ut av sirkelen. Med friske frukter, noen grønnsaker eller kanskje et solid ostefat kan hjelpe deg til å se lysere på morgenstunden.

 

For selv om det er de langsomme karbohydratene som ofte får spalteplass når frokostvinnerne skal kåres, så er det altså fullt mulig å gå sine egne veier.

Velsmakende frokost er en fin start på dagen. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Du trenger farger

 

Selv om putemerkene har tegnet sirlige spor i den vintergrå huden, håret har tovet seg høyt og nattreprisen av Svenske Hollywoodfruer har fått deg til å se ut som en transylvansk vampyrhund, så trenger du ikke akkurat starte dagen med kli i pulverform og avkok fra hirseskall.

 

Du kan hente frem det du har i kjøleskapet som gir deg noe friskt og freidig. For det er det du trenger, noe som kan vekke smaksløkene til live.

 

For en frukt som pitahaya, en pannekake med sjokolade og bringebær eller et bløtkokt egg med smørstekte aspargestopper kan få dagen til å se litt lysere ut. Det er i alle fall verdt et forsøk.

Ta et frokostmøte

 

Akkurat nå er det vinterferie. Snart er det påske.

 

Etter det kommer mai, med helligdager og forhåpentligvis vårlig stemning.

 

Det er altså gode tider for langstrakte frokostmøter, ekstra tid og anledninger til å gjøre frokostbordet litt ekstraordinært. Og om du legger litt sjel i det, kan det hende at du har endret vaner i løpet av noen få dager.

 

At frisk frukt, cottage cheese og sjokoladesaus plutselig har blitt den nye kneippen. Det kan i alle fall ikke skade å prøve seg på noe nytt. Det kan kanskje bli en ny start.

Pannekaker med sjokolade. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Pannekaker med sjokolade

 

220 g mel

2 stk. egg

50 g sukker

2 ½ dl melk

50 g smeltet smør

½ ts. salt

100 g kokesjokolade

Bringebær

Melis

Pitahaya

 

Bland alle ingrediensene sammen og la røren stå og svelle litt.

Stekes i stekepanne på medium varme. Du trenger ikke bruke smør i pannen, de slipper lett siden det er smør i røren.

Del sjokoladen og smelt den over vannbad.

Del en pitahaya i to og spis den med skje. Frukten er litt uvanlig i Norge, men den begynner å komme ut i butikkene. Smaken er både søt og litt syrlig, spises med skje og smaker fantastisk.

 

 

Egg og asparges

 

Egg

 

Aspargestopper

 

1 ss smør

 

Brød

Egg og asparges. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Kok egg til ønsket konsistens. Bløtkokte tar 4 minutter. Jeg liker best smilende, så jeg koker dem i 5–6 minutter.

 

Smelt smøret i en stekepanne. Legg en skive brød i pannen og la det steke i et lite halvminutt. Ta brødet ut av pannen og ha i aspargestoppene. De stekes klare i løpet av et lite minutt eller to. Ha på litt salt og pepper.

 

Server asparges og egg på toppen av brødet. Ha på litt grovkvernet pepper og server med en rykende varm kaffe.

 

Fruktsalat

 

Kiwi

Epler

Banan

Bringebær

Jordbær

Blåbær

Cottage cheese

Fruktsalat med cottage cheese. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

 

Ekstremt enkelt og veldig velsmakende.

 

Kutt opp dine favorittfrukter og server sammen med cottage cheese.

 

Et glass ferskpresset appelsinjuice ved siden av har heller aldri skadet.

 

 

Laks og avocado. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Oster

Brie

Camembert

Munkebyost

Brebirousse D´Argental

Appelsin

Syltetøy

Fiken

Små kjeks

 

Her kan du bruke akkurat hvilke oster du vil, alt smaker. Sammen med litt frukt og syltetøy fra kjøleskapet har du en kremete og halvtung frokost som vil gjøre deg salig ut dagen.

 

Laks og avokado

 

 

Skiver av røykelaks

 

Avokado

 

Fiberrik

 

Tre ingredienser er alt du trenger; laks, avokado og fiberrik. Det tar deg ett minutt å lage frokosten, men den kan nytes i en halvtime. Sammen med en stor kopp te har du en start som gjør deg mett og lett i kroppen

 

Ostefat. FOTO: MORTEN ØVERBYE
 
MAT
Publisert 20. mai.2017 av

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i.

 

– Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun.

 

Gjør bra mat bedre med urter

 

 

Men for at urtene skal trives, enten du velger å ha dem inne eller plante dem ute, mener gartner Ellen Østenstad Auke ved Kolsås hagesenter at det er noen få retningslinjer du bør følge for at urtene skal trives.

 

– Først og fremst er det viktig å huske på at stort sett alle urter trives lettdrenert på et solrikt sted, forteller hun.

Nina Isabell har et lyst kjøkken uten direkte sol, hvor urtene trives godt. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Trenger plass

Deretter anbefaler hun å plante om. Ifølge Auke trenger nemlig urtene vesentlig større plass enn de små plastpottene de kommer i.

 

Drømmehagen som blomstrer hele året

 

Plant urtene i en større krukke hvis du skal ha dem inne. Urtene trenger mer jord og organisk gjødsel for å trives. I tillegg er det viktig å huske på at det er flere planter i en potte, og derfor anbefales det å dele dem opp, slik at de ikke vokser for tett. Da vil de mistrives, forklarer hun.

Gartner Ellen Ø. Auke har god peiling på urter. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Basilikumen er en av de vanskeligste å holde friske, og liker mye vann og lite sol. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Anbefaler plantestuss

Gartnerne ved Bryn gartneri, med Kari Margrethe Friis i spissen, er enig. I tillegg anbefaler de såkalt urtejord for at plantene skal få kraft til å holde seg fine og vokse.

 

– Et lag med Leca i bunnen av potta sørger også for at plantene ikke blir «for våte på beina», det vil si røttene, råder Friis.

 

Bli med inn i jungelhagen på Blomenholm

 

Noe mange ikke vet om, men som også er viktig, er ifølge Auke å klippe plantene.

 

– I det man kjøper urtene er de ofte store og fine, men det skal ikke være så mye planteverk på dem når de plantes. De vil tåle mer om du klipper dem halvveis ned, forklarer hun. I tillegg anbefaler hun å sette plantene ut i halvskygge på dagtid og ta dem inn om natten i en 3–4 dager for avklimatisering, før de får stå ute på heltid.

Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Både røde og grønne basilikum liker mye vann og liker ikke å tørke mellom vanningene. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Liker det lyst

Noen urter er også vanskeligere å lykkes med enn andre, og både Auke og Friis mener basilikum er en av dem.

 

– Det er greit for urtene å tørke lett opp etter hver vanning, men husk at særlig basilikum ikke liker dette så godt. Den vil være jevnt fuktig. Rosmarin og timian er mer robuste og står lengre inne. De tåler gjerne sterk sol og lavere romtemperatur enn basilikumen, forteller Friis.

 

Tid for hage

 

Selv om nesten samtlige urter trives på lune steder med mye lys, påpeker gartnerne at urtene heller ikke trives dersom det blir for varmt.

Urtene skal også vannes ofte, gjerne annenhver dag. Ifølge Friis er det beste å helle vannet på skåla eller nede i potta.

 

– Hvor mye avhenger av hvor varmt det er i rommet og hvor fort jorda tørker opp, men ikke la det stå vann i potteskjuleren over tid, da drukner planta og visner, påpeker hun.

 

Legg en god plan for hagen

Har du solrike forhold med ly, har urtene gode forutsetninger for å trives ute. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Ekspertenes råd

  • Har du solrike forhold med ly, har urtene gode forutsetninger for å trives på Østlandet.
  • Alle urter har en hardføre-skala som går fra én til åtte, hvor én tåler minst og åtte mest.
  • Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør.
  • Minst vann av alle urtene trenger rosmarin, timian, salvie og oregano. Også mynten tåler å tørke litt.
  • Gi planten 1–2 dl vann om gangen.
  • Ønsker du flerårige planter, anbefales timian, sitrontimian, salvie, ramsløk, mynte, løpstikke, lavendel, gressløk, sitronmelisse, eller oregano.
  • Rosmarin, og fransk Estragon er også flerårig hvis de oppbevares inne gjennom vinteren. Plant derfor i krukker.
  • Både løpstikke og mynte er flerårig, men disse sprer seg fort, og derfor er det viktig at du planter i krukker for å begrense rotnettet om du ikke ønsker disse plantene over alt.
  • Basilikumen er en av de vanskeligste urtene å lykkes med. Det må være minst ti grader om natten for at den skal trives ute, og den liker ikke å stå i direkte sollys. Mens de fleste andre urter tåler å tørke mellom vanningene, liker ikke basilikumen det.
  • Oxalis er årets nykommer på urtefronten og ligner den mer kjente lykkekløveren. Den gir en syrlig smak og både blader og blomster kan spises. Egner seg godt i salat.
Les mer

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner.  Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg. Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet. En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ...  Jeg synes den søte, litt syrli

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland