Velsmakende begynnelse

Ja, det er dagens viktigste måltid.

Publisert 26. februar.2016 av

 

Ja da, ja da, ja da, det er dagens viktigste måltid. 

 

Du har hørt det hundrevis av ganger, at frokosten skal gi deg en kick-start. At bare du får i deg litt mat før du vekker småfuglene, så skal dagen bli super.

 

For kroppen trenger drivstoff til resten av dagen, forbrenningen settes i gang og blodsukkeret må holdes stabilt fra første stund.

 

Man kan bli matt og matlei av mindre, i alle fall når alle maser om at du må. Men du må ingenting. Det er bare det at det er så dumt å gå glipp av et måltid som kan fylles med nye og deilige smaker.  

 

Andre smaker

 

Det er mange som ikke spiser frokost.

 

Det finnes de som ikke har hverken lyst eller behov for mat før langt på dag. Som ikke kjenner antydning til sult før arbeidsdagen nærmer seg slutten. Bra for dere, i alle fall om man ser på matlaging som et ork.

 

Av og til kunne det selvfølgelig vært fint ikke å måtte prioritere mat fremfor et kvarter ekstra i sengen eller en ekstra lang dusj.

 

Og jeg er overbevist om at man kan leve et fullkomment liv selv om man hopper over frokosten. I alle fall et nesten fullkomment liv. For frokosten byr på smaker og opplevelser som ikke er så nærliggende når dagen først er i gang.

 

Og da snakker jeg ikke om brødskiver med servelat, melk og korn og knekkebrød med kaviar.

Mer enn kneipp og korn

 

I England flesker de seg med egg og bacon. Godt. I Frankrike går de for hvitt mel, luft og sukker. Eller croissanter, om du vil. Godt det og.

 

Men i Norge spiser vi stort sett kneipp og korn. Fortsatt godt, men det er mye annet å velge mellom som er langt bedre. Og kanskje er det nettopp rutinepreget som gjør at så mange har et anstrengt forhold til frokosten?

 

Gjentagelser er jo selve oppskriften på kjedsomhet, så kanskje det er på tide å bryte ut av sirkelen. Med friske frukter, noen grønnsaker eller kanskje et solid ostefat kan hjelpe deg til å se lysere på morgenstunden.

 

For selv om det er de langsomme karbohydratene som ofte får spalteplass når frokostvinnerne skal kåres, så er det altså fullt mulig å gå sine egne veier.

Velsmakende frokost er en fin start på dagen. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Du trenger farger

 

Selv om putemerkene har tegnet sirlige spor i den vintergrå huden, håret har tovet seg høyt og nattreprisen av Svenske Hollywoodfruer har fått deg til å se ut som en transylvansk vampyrhund, så trenger du ikke akkurat starte dagen med kli i pulverform og avkok fra hirseskall.

 

Du kan hente frem det du har i kjøleskapet som gir deg noe friskt og freidig. For det er det du trenger, noe som kan vekke smaksløkene til live.

 

For en frukt som pitahaya, en pannekake med sjokolade og bringebær eller et bløtkokt egg med smørstekte aspargestopper kan få dagen til å se litt lysere ut. Det er i alle fall verdt et forsøk.

Ta et frokostmøte

 

Akkurat nå er det vinterferie. Snart er det påske.

 

Etter det kommer mai, med helligdager og forhåpentligvis vårlig stemning.

 

Det er altså gode tider for langstrakte frokostmøter, ekstra tid og anledninger til å gjøre frokostbordet litt ekstraordinært. Og om du legger litt sjel i det, kan det hende at du har endret vaner i løpet av noen få dager.

 

At frisk frukt, cottage cheese og sjokoladesaus plutselig har blitt den nye kneippen. Det kan i alle fall ikke skade å prøve seg på noe nytt. Det kan kanskje bli en ny start.

Pannekaker med sjokolade. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Pannekaker med sjokolade

 

220 g mel

2 stk. egg

50 g sukker

2 ½ dl melk

50 g smeltet smør

½ ts. salt

100 g kokesjokolade

Bringebær

Melis

Pitahaya

 

Bland alle ingrediensene sammen og la røren stå og svelle litt.

Stekes i stekepanne på medium varme. Du trenger ikke bruke smør i pannen, de slipper lett siden det er smør i røren.

Del sjokoladen og smelt den over vannbad.

Del en pitahaya i to og spis den med skje. Frukten er litt uvanlig i Norge, men den begynner å komme ut i butikkene. Smaken er både søt og litt syrlig, spises med skje og smaker fantastisk.

 

 

Egg og asparges

 

Egg

 

Aspargestopper

 

1 ss smør

 

Brød

Egg og asparges. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Kok egg til ønsket konsistens. Bløtkokte tar 4 minutter. Jeg liker best smilende, så jeg koker dem i 5–6 minutter.

 

Smelt smøret i en stekepanne. Legg en skive brød i pannen og la det steke i et lite halvminutt. Ta brødet ut av pannen og ha i aspargestoppene. De stekes klare i løpet av et lite minutt eller to. Ha på litt salt og pepper.

 

Server asparges og egg på toppen av brødet. Ha på litt grovkvernet pepper og server med en rykende varm kaffe.

 

Fruktsalat

 

Kiwi

Epler

Banan

Bringebær

Jordbær

Blåbær

Cottage cheese

Fruktsalat med cottage cheese. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

 

Ekstremt enkelt og veldig velsmakende.

 

Kutt opp dine favorittfrukter og server sammen med cottage cheese.

 

Et glass ferskpresset appelsinjuice ved siden av har heller aldri skadet.

 

 

Laks og avocado. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Oster

Brie

Camembert

Munkebyost

Brebirousse D´Argental

Appelsin

Syltetøy

Fiken

Små kjeks

 

Her kan du bruke akkurat hvilke oster du vil, alt smaker. Sammen med litt frukt og syltetøy fra kjøleskapet har du en kremete og halvtung frokost som vil gjøre deg salig ut dagen.

 

Laks og avokado

 

 

Skiver av røykelaks

 

Avokado

 

Fiberrik

 

Tre ingredienser er alt du trenger; laks, avokado og fiberrik. Det tar deg ett minutt å lage frokosten, men den kan nytes i en halvtime. Sammen med en stor kopp te har du en start som gjør deg mett og lett i kroppen

 

Ostefat. FOTO: MORTEN ØVERBYE
 
MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland