Publisert 03. mars.2016 av

- Min passjon er design og vin, så hvorfor ikke forene de to? sier danske Tom Nybroe med et stort smil.

 

Han er i Oslo for å lansere sin andre kolleksjon med vin- og drikkeglass for danske Rosendahl Design Group. For ti år siden debuterte vinentusiasten med en glasserien Perfection for Holmegaard. En serie han skulle bli premiert med den internasjonale designprisen iF product design award i 2007.

 

Nå er det en annen serie som slippes i samarbeid med Rosendahl. Premium-glassene er store og runde, er rimeligere i pris enn Perfection, og er laget helt i tråd med Nybroes personlige ønsker.

Favner både de røde og de hvite druene

- Jeg ville lage en serie som innfrir mine personlige ønsker, og ikke hva som er populært på markedet. Men som vinentusiast og vinimportør vet jeg jo hva som er viktig når det kommer til valg av glass, sier Nybroe til Botrend.no.

 

Han har derfor laget en serie med kvaliteter han selv har savnet på markedet. Nybroes nye glass har alle fått en fyldig klokke – selv champagneglasset.

 

I serien kommer to typer vinglass – ett til rødt og ett til hvitt. Men Tom Nybroe mener at man egentlig kan klare seg med ett til både hvite og røde viner. En idé han fikk etter et restaurantbesøk i Spania.

 

- Jeg fikk servert både rødvin og hvitvin i det samme store glasset, men det virket feil. Samtidig ga det meg en idé og jeg satte i gang med de første tegningene på flyturen hjem. I prinsippet skal man ha ett til rødt og ett til hvitt, men i Premium-serien er også det minste stort nok til å bære den røde, forklarer Nybroe.

 

Hovedregelen om at hvitvinsglasset skal være mindre enn rødvinsglassene skyldes ønsket om å holde hvitvinene kjøligere. Med en stor klokke vil nedkjølingsprosessen vare kortere i vanlig romtemperatur.

 

Her er mannen som gir deg oppskriftene på Botrend.

 

Saken fortsetter under bildene.

Perfection som Tom Nybroe tegnet for Holmegaard i 20016 er fremdeles en salgssuksess. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP
Store ølglass som akkurat rommer en halvliter - utviklet slik at du skal slippe å oppbevare boksen på bordet. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP

Riktig glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen

Et godt vinglass betyr mer for opplevelsen enn man tror, og i dag kan man få vinglass tilpasset flere ulike druer og vintyper. Det står i stor kontrast til bestemors fargesprakende og tykke kjøkkenglass som regjerte tidligere.

 

Vinspaltist og journalist Geir Salvesen mener vinglasset betyr 50 prosent av smaksopplevelsen. En dårlig glass kan enkelt ødelegge en god vin.

 

- Sats på tynne glass og styr unna de tunge og klumpete. Uavhengig av hvilket glass eller merke man går for, bør glasset ha en tulipanform med stor bolle i midten og en innsnevring på toppen, sier Salvesen.

 

Vinglasset bør sørge for at vinen får riktig utvikling enten det er en ung burgunder, en vintage portvin eller en kvalitetsvin fra Bordeaux. Det krever likevel et langt større utvalg av vinglass og kunnskap om hvordan man kan benytte disse.

 

- Hvis man er nybegynner anbefaler jeg å starte med et universalglass, for så å utvide samlingen. Et glass med veldig vid bolle, for eksempel, bruker man til mineralske viner som Chablis og Sancerre, altså viner som trenger å utvikle seg. Selv sverger jeg til Zalto, som er de beste på markedet. Det er ekstremt tynne og elegante, men alle vinene blir mye bedre av dem, sier Salvesen.

 

Et mer brukervennlig alternativ

Designer Tom Nybroe var i denne omgang mer opptatt av å lage en brukervennlig serie som et alternativ til Perfection som i 2005 ble utviklet med utgangspunkt i grundige undersøkelser hos profesjonelle vinkelnere og vinprodusenter fra hele verden.

 

- Det avgjørende er hvor stor overflaten er; jo større overflate – jo mer luft. Da behøver man ikke å dekantere vinen på samme måte. Du kan helle den rett i glasset og den vil utvikle seg videre, sier Nybroe.

 

Til daglig er Tom Nybroe partner i vinimportfirmaet World of Wine, foredragsholder og arrangør av vinsmaking i tillegg til å arbeide med grafisk design. Han har arbeidet med formgiving hele sitt liv, både i reklame og i samarbeid med kunstnere som Per Arnoldi.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Premium inneholder glass til øl, brennevin, hvite og røde viner, Champagne og vann. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Tom Nybroes nye glasserie har fyldigere klokke og lang stett. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Flere bruksmuligheter

Vårens nyhet fra Rosendahl inneholder også champagneglass, ølglass, brennevinsglass og vannglass. Også disse med stor overflate og lang stett, foruten de ballongformede vannglassene.

 

- Jeg ville ha et vannglass som rommet nok vann til at man slapp å etterfylle hele tiden. Det samme med ølglassene som akkurat rommer en halvliter. Da slipper man å oppbevare boksen på bordet under måltidet, mener Nybroe som også har fått mange spørsmål opp gjennom om hvordan man bør drikke en gammel rom eller grappa.

 

- Brennevinsglasset har derfor fått en relativt stor åpning og en mye høyere stett. Jeg er med i Copenhagens Distillerys smakspanel, og der ble jeg inspirert til å lage en høy stett som gjør det mye enklere å svinge på glasset for å kjenne duften av brennevinet.

 

Champagneglassene er langt fra dagens lange og smale glass. Overflaten er stor og romslig og minner om gamle coctailglass, men med mye høyere stett. Det gjør de utmerket til servering av både coctails og desserter, mener Nybroe.

 

- Jeg drikker ikke Champagne hele aftenen, men kun ett glass. Da syns jeg det er inspirerende at glasset kan få flere bruksområder.

De yngre etterspør rundere og større glass

Foruten at dagens glass skal være både lekre og funksjonelle, skal de også tåle noen runder i oppvaskmaskinen. Premium-serien er intet unntak her med sin robuste og slagfaste kvalitet. Tom Nybroe illustrerer også glassets styrke ved å velte vannglasset foran seg.

 

- Jeg har tegnet for gøy for meg selv i mange år. Perfection har vært en suksess med sin tidløse og klassiske design. Men nå er det et rundere design som vil prege bordene fremover. Spesielt yngre mennesker og restauranter ønsker større og bredere glass nå, sier Tom Nybroe.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Champagneglassene har flere bruksområder: Til Champagne, coctails eller dessert. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP
Tom Nybroe med sine Perfection glass for Holmegaard. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland