Publisert 03. mars.2016 av

- Min passjon er design og vin, så hvorfor ikke forene de to? sier danske Tom Nybroe med et stort smil.

 

Han er i Oslo for å lansere sin andre kolleksjon med vin- og drikkeglass for danske Rosendahl Design Group. For ti år siden debuterte vinentusiasten med en glasserien Perfection for Holmegaard. En serie han skulle bli premiert med den internasjonale designprisen iF product design award i 2007.

 

Nå er det en annen serie som slippes i samarbeid med Rosendahl. Premium-glassene er store og runde, er rimeligere i pris enn Perfection, og er laget helt i tråd med Nybroes personlige ønsker.

Favner både de røde og de hvite druene

- Jeg ville lage en serie som innfrir mine personlige ønsker, og ikke hva som er populært på markedet. Men som vinentusiast og vinimportør vet jeg jo hva som er viktig når det kommer til valg av glass, sier Nybroe til Botrend.no.

 

Han har derfor laget en serie med kvaliteter han selv har savnet på markedet. Nybroes nye glass har alle fått en fyldig klokke – selv champagneglasset.

 

I serien kommer to typer vinglass – ett til rødt og ett til hvitt. Men Tom Nybroe mener at man egentlig kan klare seg med ett til både hvite og røde viner. En idé han fikk etter et restaurantbesøk i Spania.

 

- Jeg fikk servert både rødvin og hvitvin i det samme store glasset, men det virket feil. Samtidig ga det meg en idé og jeg satte i gang med de første tegningene på flyturen hjem. I prinsippet skal man ha ett til rødt og ett til hvitt, men i Premium-serien er også det minste stort nok til å bære den røde, forklarer Nybroe.

 

Hovedregelen om at hvitvinsglasset skal være mindre enn rødvinsglassene skyldes ønsket om å holde hvitvinene kjøligere. Med en stor klokke vil nedkjølingsprosessen vare kortere i vanlig romtemperatur.

 

Her er mannen som gir deg oppskriftene på Botrend.

 

Saken fortsetter under bildene.

Perfection som Tom Nybroe tegnet for Holmegaard i 20016 er fremdeles en salgssuksess. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP
Store ølglass som akkurat rommer en halvliter - utviklet slik at du skal slippe å oppbevare boksen på bordet. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP

Riktig glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen

Et godt vinglass betyr mer for opplevelsen enn man tror, og i dag kan man få vinglass tilpasset flere ulike druer og vintyper. Det står i stor kontrast til bestemors fargesprakende og tykke kjøkkenglass som regjerte tidligere.

 

Vinspaltist og journalist Geir Salvesen mener vinglasset betyr 50 prosent av smaksopplevelsen. En dårlig glass kan enkelt ødelegge en god vin.

 

- Sats på tynne glass og styr unna de tunge og klumpete. Uavhengig av hvilket glass eller merke man går for, bør glasset ha en tulipanform med stor bolle i midten og en innsnevring på toppen, sier Salvesen.

 

Vinglasset bør sørge for at vinen får riktig utvikling enten det er en ung burgunder, en vintage portvin eller en kvalitetsvin fra Bordeaux. Det krever likevel et langt større utvalg av vinglass og kunnskap om hvordan man kan benytte disse.

 

- Hvis man er nybegynner anbefaler jeg å starte med et universalglass, for så å utvide samlingen. Et glass med veldig vid bolle, for eksempel, bruker man til mineralske viner som Chablis og Sancerre, altså viner som trenger å utvikle seg. Selv sverger jeg til Zalto, som er de beste på markedet. Det er ekstremt tynne og elegante, men alle vinene blir mye bedre av dem, sier Salvesen.

 

Et mer brukervennlig alternativ

Designer Tom Nybroe var i denne omgang mer opptatt av å lage en brukervennlig serie som et alternativ til Perfection som i 2005 ble utviklet med utgangspunkt i grundige undersøkelser hos profesjonelle vinkelnere og vinprodusenter fra hele verden.

 

- Det avgjørende er hvor stor overflaten er; jo større overflate – jo mer luft. Da behøver man ikke å dekantere vinen på samme måte. Du kan helle den rett i glasset og den vil utvikle seg videre, sier Nybroe.

 

Til daglig er Tom Nybroe partner i vinimportfirmaet World of Wine, foredragsholder og arrangør av vinsmaking i tillegg til å arbeide med grafisk design. Han har arbeidet med formgiving hele sitt liv, både i reklame og i samarbeid med kunstnere som Per Arnoldi.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Premium inneholder glass til øl, brennevin, hvite og røde viner, Champagne og vann. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Tom Nybroes nye glasserie har fyldigere klokke og lang stett. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Flere bruksmuligheter

Vårens nyhet fra Rosendahl inneholder også champagneglass, ølglass, brennevinsglass og vannglass. Også disse med stor overflate og lang stett, foruten de ballongformede vannglassene.

 

- Jeg ville ha et vannglass som rommet nok vann til at man slapp å etterfylle hele tiden. Det samme med ølglassene som akkurat rommer en halvliter. Da slipper man å oppbevare boksen på bordet under måltidet, mener Nybroe som også har fått mange spørsmål opp gjennom om hvordan man bør drikke en gammel rom eller grappa.

 

- Brennevinsglasset har derfor fått en relativt stor åpning og en mye høyere stett. Jeg er med i Copenhagens Distillerys smakspanel, og der ble jeg inspirert til å lage en høy stett som gjør det mye enklere å svinge på glasset for å kjenne duften av brennevinet.

 

Champagneglassene er langt fra dagens lange og smale glass. Overflaten er stor og romslig og minner om gamle coctailglass, men med mye høyere stett. Det gjør de utmerket til servering av både coctails og desserter, mener Nybroe.

 

- Jeg drikker ikke Champagne hele aftenen, men kun ett glass. Da syns jeg det er inspirerende at glasset kan få flere bruksområder.

De yngre etterspør rundere og større glass

Foruten at dagens glass skal være både lekre og funksjonelle, skal de også tåle noen runder i oppvaskmaskinen. Premium-serien er intet unntak her med sin robuste og slagfaste kvalitet. Tom Nybroe illustrerer også glassets styrke ved å velte vannglasset foran seg.

 

- Jeg har tegnet for gøy for meg selv i mange år. Perfection har vært en suksess med sin tidløse og klassiske design. Men nå er det et rundere design som vil prege bordene fremover. Spesielt yngre mennesker og restauranter ønsker større og bredere glass nå, sier Tom Nybroe.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Champagneglassene har flere bruksområder: Til Champagne, coctails eller dessert. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP
Tom Nybroe med sine Perfection glass for Holmegaard. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP
MAT
Publisert 14. april.2017 av

Et vellykket måltid

God påske, der du er.

 

I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart.

 

Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes.

 

Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart!

 

Men snart. Snart kan skuldrene senkes, helst i en solvegg et sted. Deeeet tror jeg at vi skal få til. Alt utenom været, kan man på en måte gjøre noe med selv.

Vi har ingen etablert tradisjon for påskefrokost, vi spiser frokost… i påskeferien. I vår lille familie, er frokost ofte det måltidet som blir mest vellykket, det vil si at vi sitter til bords å spiser, sammen.

 

Med en på 2, en på 5 og en på 7 år er måltidene som oftest svært fort gjort. Jeg har kokketjeneste, er servitør og flyr ellers som en annen idiot fra barn til barn. Et syn, vil jeg tro. Men når vi får det til, når vi sitter sammen å koser oss, da koser vi oss. Sånn skikkelig.

 

I grønnsakhagen

Jeg liker å pynte. Jeg er ikke glad i å lage mat. Eller det er ikke riktig, jeg prioriterer det bare ikke (har jeg hørt) – jeg liker å lage mat, når jeg har tid og mulighet til å skaffe de råvarene jeg helst vil bruke. Derfor har jeg jukset litt.

I samarbeid med de flinke jentene bak Familiematblogg, dekket vi barnas påskebord – et sunt, godt og barnslig bord.

 

Barnas bord er et lavt, lite bord med korte bein som barna kan sitte rundt på gulvet. Duken i hvitt papir er ment for å dekoreres av ivrige, små barnehender med tusjstreker på.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

De hvite serviettene er brettet som kaniner – eller tidsriktige påskeharer. Begrene i papp med ører på kan brukes til å drikke av, eller til å ha popcorn i. Med en lyserosa pompom til utgangspunkt, kan barna selv tegne på værhår, tenner, bokstaver eller kruseduller.

 

Den herlige maten har tema fra grønnsakhagen – favorittrestauranten til rampete harer.

 

De små terracottapottene med merkelapp til kritt fungerer perfekt som serveringsboller.

 

Gamle ispinner kan brukes til ”merke” maten, som i en ekte grønnsakhage. De mellomgrove rundstykkene er formet med ører og er til å spise opp – bokstavlig talt.

 

Alt som er lett å spise, spises opp. Og så tilfører du et par barn, før du setter deg til bords, på kne.

 

Jeg kan melde om stor suksess. Det lukter tradisjon. God ferie.

 

Les flere artikler av Fanny

 

Les mer på forsiden av Botrend

Les mer

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland