Publisert 03. mars.2016 av

- Min passjon er design og vin, så hvorfor ikke forene de to? sier danske Tom Nybroe med et stort smil.

 

Han er i Oslo for å lansere sin andre kolleksjon med vin- og drikkeglass for danske Rosendahl Design Group. For ti år siden debuterte vinentusiasten med en glasserien Perfection for Holmegaard. En serie han skulle bli premiert med den internasjonale designprisen iF product design award i 2007.

 

Nå er det en annen serie som slippes i samarbeid med Rosendahl. Premium-glassene er store og runde, er rimeligere i pris enn Perfection, og er laget helt i tråd med Nybroes personlige ønsker.

Favner både de røde og de hvite druene

- Jeg ville lage en serie som innfrir mine personlige ønsker, og ikke hva som er populært på markedet. Men som vinentusiast og vinimportør vet jeg jo hva som er viktig når det kommer til valg av glass, sier Nybroe til Botrend.no.

 

Han har derfor laget en serie med kvaliteter han selv har savnet på markedet. Nybroes nye glass har alle fått en fyldig klokke – selv champagneglasset.

 

I serien kommer to typer vinglass – ett til rødt og ett til hvitt. Men Tom Nybroe mener at man egentlig kan klare seg med ett til både hvite og røde viner. En idé han fikk etter et restaurantbesøk i Spania.

 

- Jeg fikk servert både rødvin og hvitvin i det samme store glasset, men det virket feil. Samtidig ga det meg en idé og jeg satte i gang med de første tegningene på flyturen hjem. I prinsippet skal man ha ett til rødt og ett til hvitt, men i Premium-serien er også det minste stort nok til å bære den røde, forklarer Nybroe.

 

Hovedregelen om at hvitvinsglasset skal være mindre enn rødvinsglassene skyldes ønsket om å holde hvitvinene kjøligere. Med en stor klokke vil nedkjølingsprosessen vare kortere i vanlig romtemperatur.

 

Her er mannen som gir deg oppskriftene på Botrend.

 

Saken fortsetter under bildene.

Perfection som Tom Nybroe tegnet for Holmegaard i 20016 er fremdeles en salgssuksess. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP
Store ølglass som akkurat rommer en halvliter - utviklet slik at du skal slippe å oppbevare boksen på bordet. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP

Riktig glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen

Et godt vinglass betyr mer for opplevelsen enn man tror, og i dag kan man få vinglass tilpasset flere ulike druer og vintyper. Det står i stor kontrast til bestemors fargesprakende og tykke kjøkkenglass som regjerte tidligere.

 

Vinspaltist og journalist Geir Salvesen mener vinglasset betyr 50 prosent av smaksopplevelsen. En dårlig glass kan enkelt ødelegge en god vin.

 

- Sats på tynne glass og styr unna de tunge og klumpete. Uavhengig av hvilket glass eller merke man går for, bør glasset ha en tulipanform med stor bolle i midten og en innsnevring på toppen, sier Salvesen.

 

Vinglasset bør sørge for at vinen får riktig utvikling enten det er en ung burgunder, en vintage portvin eller en kvalitetsvin fra Bordeaux. Det krever likevel et langt større utvalg av vinglass og kunnskap om hvordan man kan benytte disse.

 

- Hvis man er nybegynner anbefaler jeg å starte med et universalglass, for så å utvide samlingen. Et glass med veldig vid bolle, for eksempel, bruker man til mineralske viner som Chablis og Sancerre, altså viner som trenger å utvikle seg. Selv sverger jeg til Zalto, som er de beste på markedet. Det er ekstremt tynne og elegante, men alle vinene blir mye bedre av dem, sier Salvesen.

 

Et mer brukervennlig alternativ

Designer Tom Nybroe var i denne omgang mer opptatt av å lage en brukervennlig serie som et alternativ til Perfection som i 2005 ble utviklet med utgangspunkt i grundige undersøkelser hos profesjonelle vinkelnere og vinprodusenter fra hele verden.

 

- Det avgjørende er hvor stor overflaten er; jo større overflate – jo mer luft. Da behøver man ikke å dekantere vinen på samme måte. Du kan helle den rett i glasset og den vil utvikle seg videre, sier Nybroe.

 

Til daglig er Tom Nybroe partner i vinimportfirmaet World of Wine, foredragsholder og arrangør av vinsmaking i tillegg til å arbeide med grafisk design. Han har arbeidet med formgiving hele sitt liv, både i reklame og i samarbeid med kunstnere som Per Arnoldi.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Premium inneholder glass til øl, brennevin, hvite og røde viner, Champagne og vann. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Tom Nybroes nye glasserie har fyldigere klokke og lang stett. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Flere bruksmuligheter

Vårens nyhet fra Rosendahl inneholder også champagneglass, ølglass, brennevinsglass og vannglass. Også disse med stor overflate og lang stett, foruten de ballongformede vannglassene.

 

- Jeg ville ha et vannglass som rommet nok vann til at man slapp å etterfylle hele tiden. Det samme med ølglassene som akkurat rommer en halvliter. Da slipper man å oppbevare boksen på bordet under måltidet, mener Nybroe som også har fått mange spørsmål opp gjennom om hvordan man bør drikke en gammel rom eller grappa.

 

- Brennevinsglasset har derfor fått en relativt stor åpning og en mye høyere stett. Jeg er med i Copenhagens Distillerys smakspanel, og der ble jeg inspirert til å lage en høy stett som gjør det mye enklere å svinge på glasset for å kjenne duften av brennevinet.

 

Champagneglassene er langt fra dagens lange og smale glass. Overflaten er stor og romslig og minner om gamle coctailglass, men med mye høyere stett. Det gjør de utmerket til servering av både coctails og desserter, mener Nybroe.

 

- Jeg drikker ikke Champagne hele aftenen, men kun ett glass. Da syns jeg det er inspirerende at glasset kan få flere bruksområder.

De yngre etterspør rundere og større glass

Foruten at dagens glass skal være både lekre og funksjonelle, skal de også tåle noen runder i oppvaskmaskinen. Premium-serien er intet unntak her med sin robuste og slagfaste kvalitet. Tom Nybroe illustrerer også glassets styrke ved å velte vannglasset foran seg.

 

- Jeg har tegnet for gøy for meg selv i mange år. Perfection har vært en suksess med sin tidløse og klassiske design. Men nå er det et rundere design som vil prege bordene fremover. Spesielt yngre mennesker og restauranter ønsker større og bredere glass nå, sier Tom Nybroe.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Champagneglassene har flere bruksområder: Til Champagne, coctails eller dessert. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP
Tom Nybroe med sine Perfection glass for Holmegaard. FOTO: ROSENDAHL DESIGN GROUP
MAT
Publisert 22. mai.2017 av

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner. 

 

Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg.

 

Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet.

 

En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ... 

 

Jeg synes den søte, litt syrlige grøten i kombinasjon med salte pølser, sprøtt flattbrød og frisk, fargerik melon og jordbær er nydelig.

 

Jeg er så heldig som både har en mamma og en svigermor som baker flatbrød, så til nå har jeg hatt den luksusen å få det levert på døren.  

 

Men å lage mitt eget hjemmelaget flatbrød, står på min "to do" liste. Så forhåpentligvis kommer det oppskrift på bloggen om ikke så lenge.

 

Les historien om hvordan damene startet opp "Familiematblogg"

 

Smak av himmel: et slag for kortreist mat

Hjemmelaget rømmegrøt-tallerken. Foto: Familiematblogg

Du trenger:

 

2 bokser med seterrømme

 

2 dl hvetemel

 

0,5 l helmelk

 

1 ts salt

 

Les mer om mat på Botrend

 

Slik gjør du:

 

Kok rømmen under lokk i ca 5 minutter. Sikt inn litt og litt av melet.  Kok dette opp på middels varme.

 

Etter hvert vil du se at smøret kommer frem. Her kan du skumme av smøret om du ønsker det, og ha det over grøten ved servering. Eller du kan la det være og ha det i ved servering (mamma gjør alltid det siste, så derfor gjør jeg det også).

 

Spe med melken under omrøring til grøten er jevn og passe tykk. Kok så grøten videre i ca 5 minutter. Smak til med salt. 

 

Om grøten blir stående en stund før servering vil den tykne. Spe da med melk til du får passe konsistens.

 

Server med sukker, kanel og det varme smøret du eventuelt har skummet av.

 

Det er veldig godt å drikke god saft til, for eksempel hjemmelaget solbærsaft hvis du er så heldig å ha det.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal i Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 03. mars.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i. – Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun. Gjør bra mat bedre med urter 

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland