Publisert 05. mars.2016 av

Matblogger, kokebokforfatter og bedriftsleder. Julie Ilona Balas har oppnådd mye i løpet av sine 24 leveår. Og nå som cateringselskapet hennes, Chikus Catering, har vokst seg fra enkeltpersonforetak til AS, blir ikke akkurat dagene kortere.

 

- Man blir mer business-smart av å jobbe seg halvt i hjel, sier Julie Ilona Balas med et smil.

 

Hun holder et godt tak i kaffekoppen som står foran henne på kjøkkenbordet på Torshov. Etter å ha flyttet ni ganger i løpet av syv år, kjøpte hun drømmeleiligheten i fjor sommer.

 

Det er liten tvil om hvilket rom som er viktigste i den 41 kvadratmeter store leiligheten.

 

- Kjøkkenet er det viktigste rommet, men det var faktisk ikke før jeg flyttet for meg selv som 17-åring at jeg ble interessert i å lage mat, forteller matbloggeren og cateringdronningen.

Hyllet av anmeldere

Det synes fjernt at det kun er syv år siden Julie Ilona Balas fikk interesse for matlaging. Fra å være en skolelei tenåring i Kristiansand flyttet Balas til Oslo og fikk en tilfeldig jobb på Blings ved St. Olavsplass. Der møtte hun han som skulle åpne opp dørene til et hittil ukjent univers.

 

- Sjefen min lærte meg alt om mat. Han ble min mentor og ga meg masse catering-erfaring. Det var da jeg startet å blogge, men i starten var det mest for tull, sier Julie.

 

Tullebloggen ble etter hvert stor suksess. I dag har «Julies Matblogg» 20.000 månedlige lesere og er tilknyttet bloggernettverket United Influencers. I fjor utkom to kokebøker: «Kjernesunt» og «Julies grønne kjøkken» som begge fikk anmelderne til å trille henholdsvis fem og seks prikker på terningene.

 

Matblogger Espen Nersveen åpner kjøkkenskuffene.

 

(Saken fortsetter under bildene)

Kjøkkenet er det viktigste rommet i Julie Iilona Balas leilighet på Torshov. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Fjorårets ene kokebok, Julies grønne kjøkken, fikk anmelderne til å trille til seks på terningen. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Mange jern i ilden

I tillegg drifter hun altså et cateringselskap med seks ansatte, leverer ukentlige oppskrifter til Godt.no og har flere andre kokebok-prosjekter på si. Nylig opprettet hun også nettbutikken Julies grønne kjøkken hvor planen er å selge norsk småskala produkter og design.

 

- Nettbutikken er ikke laget for å tjene penger, men heller fronte norske produsenter og designere. Selv kjøper jeg stort sett kun norsk og dansk design.

 

Det ble til slutt litt for mange jern i ilden for den unge gründeren. Derfor opprettet hun et eget AS og la ut forespørsler om investeringer via Facebook. Om lag 30 prosent av aksjene ble kjøpt til «en vanvittig pris», ifølge henne selv, av venner som selv er gründere.

 

- I dag er bloggen mest en overskuddsgreie, det er Chikus Catering jeg vier mest tid til. Nå har vi også fått et nytt produksjonskjøkken med tilhørende kontor på Grünerløkka. Så du kan egentlig si at jeg ikke får så mye tid her hjemme. I hvert fall ikke i ukedagene.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

KJøkkenbordet og benken er laget av møbelsnekker Morten Engebretsen. Stolene er fra Arne Jacobsen. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Som matblogger får Julie tilsendt en rekke designprodukter og kjøkkenutstyr for testing. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Bordet og benken er laget av Morten Engebretsen. De rosa stolene er nye, mens den lyseblå er et bruktfunn - alle fra Arne Jacobsen. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Spinker og sparer til designprodukter

Ettersom mesteparten av cateringselskapets kunder er bedrifter som ønsker lunsj, har Julie ofte fri i helgene. Da inviterer hun gjerne venner over på store fellesmiddager. Et lite beløp vippses over på forhånd, Julie står for innkjøp og disker opp. På kjøkkenet kan de så bli sittende til sene morgentimer – ofte uten å bevege seg bort Arne Jacobsen-stolene.

 

- Jeg har alltid elsket design. Jeg fikk min første designstol til 15-årsdagen og har siden spinket og spart for å kjøpe mer, sier Julie.

 

På kjøkkenet, og i leiligheten for øvrig er det både kjente designikoner og tilpassede møbler fra unge produkt- og møbeldesignere. Kjøkkenbordet i Valchromat og heltre eik er laget av vennen Morten Engebretsen, og har tilhørende benk med smart oppbevaring under lokket.

 

Arkitekten fikk en praktisk ønskeliste fra familien da han tegnet deres nye hus.

 

Med liten plass gjelder det å utnytte rommet maksimalt. Derfor er Julie tilhenger av åpne hyller og glasskrukker med merkelapper til oppbevaring.

 

- Innredningsmessig er jeg ikke så avansert, men jeg har valgt å investere i tilpassede løsninger og ting som varer. Så får det heller gå litt tid mellom hver gang jeg kjøper noe nytt.

 

Slik fikk Margrethe (28) maks ut av minibadet.

 

(Saken fortsetter under bildene.)

Hyllene er blant leilighetens få IKEA-produkter. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Julie er tilhenger av smarte oppbevaringskrukker med beskrivende merkelapper. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Julie har et kjernesunt kosthold uten gluten og er veldig restriktiv på meieriprodukter og sukker. Da er naturlig krysser essensielt. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Fremdeles mye uutnyttet plass

Gjennom jobben tilbys matbloggeren en rekke produkter. Hyllene bugner av kjente merkevarer innen kjøkkenutstyr, servise og hvitevarer. Et stort kombiskap fra Bosch tar opp mye plass i et hjørnet, men er en nødvendighet når du heter Julie Ilona Balas.

 

- Jeg jobber sent og mye og orker ikke å lage mat fra bunnen av når jeg kommer hjem. Derfor har jeg en dag i måneden med storproduksjon sånn at jeg alltid har ferdiglaget og sunn mat i fryseren.

 

Foruten nye hvitevarer og øvrig interiør, har Julie endret lite etter at hun overtok leiligheten. Det er Minna Riska i MDH Arkitekter som står bak den sorte kjøkkendrømmen.

 

 At kjøkkenbenken er i rustfritt stål er brukervennlig for matbloggeren som ofte håndtere både varme og kalde retter samtidig.

 

- Skroget er fra IKEA, men frontene har de bygget selv. De har gjort en god jobb med å utnytte plassen, sier Julie.

 

Innredningen er likevel i konstant forandring, matbloggeren elsker nemlig å ommøblere.

 

- Jeg er ikke så handy eller høy selv, så jeg er avhengig av å få litt hjelp. Akkurat nå drømmer jeg om å finne en smart hylleløsning over kjøkkenskapene. Det er fremdeles mye uutnyttet plass her.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Julies kjøkken inneholder nesten utelukkende norsk eller dansk keramikk og servise. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Hvitløk, kanelstang og frukt er like essensielt som riktig kjøkkenutstyr for matbloggeren og kokebokforfatteren. FOTO: JOAKIM S. ENGER
MAT
Publisert 14. april.2017 av

Et vellykket måltid

God påske, der du er.

 

I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart.

 

Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes.

 

Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart!

 

Men snart. Snart kan skuldrene senkes, helst i en solvegg et sted. Deeeet tror jeg at vi skal få til. Alt utenom været, kan man på en måte gjøre noe med selv.

Vi har ingen etablert tradisjon for påskefrokost, vi spiser frokost… i påskeferien. I vår lille familie, er frokost ofte det måltidet som blir mest vellykket, det vil si at vi sitter til bords å spiser, sammen.

 

Med en på 2, en på 5 og en på 7 år er måltidene som oftest svært fort gjort. Jeg har kokketjeneste, er servitør og flyr ellers som en annen idiot fra barn til barn. Et syn, vil jeg tro. Men når vi får det til, når vi sitter sammen å koser oss, da koser vi oss. Sånn skikkelig.

 

I grønnsakhagen

Jeg liker å pynte. Jeg er ikke glad i å lage mat. Eller det er ikke riktig, jeg prioriterer det bare ikke (har jeg hørt) – jeg liker å lage mat, når jeg har tid og mulighet til å skaffe de råvarene jeg helst vil bruke. Derfor har jeg jukset litt.

I samarbeid med de flinke jentene bak Familiematblogg, dekket vi barnas påskebord – et sunt, godt og barnslig bord.

 

Barnas bord er et lavt, lite bord med korte bein som barna kan sitte rundt på gulvet. Duken i hvitt papir er ment for å dekoreres av ivrige, små barnehender med tusjstreker på.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

De hvite serviettene er brettet som kaniner – eller tidsriktige påskeharer. Begrene i papp med ører på kan brukes til å drikke av, eller til å ha popcorn i. Med en lyserosa pompom til utgangspunkt, kan barna selv tegne på værhår, tenner, bokstaver eller kruseduller.

 

Den herlige maten har tema fra grønnsakhagen – favorittrestauranten til rampete harer.

 

De små terracottapottene med merkelapp til kritt fungerer perfekt som serveringsboller.

 

Gamle ispinner kan brukes til ”merke” maten, som i en ekte grønnsakhage. De mellomgrove rundstykkene er formet med ører og er til å spise opp – bokstavlig talt.

 

Alt som er lett å spise, spises opp. Og så tilfører du et par barn, før du setter deg til bords, på kne.

 

Jeg kan melde om stor suksess. Det lukter tradisjon. God ferie.

 

Les flere artikler av Fanny

 

Les mer på forsiden av Botrend

Les mer

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland