Publisert 05. mars.2016 av

Matblogger, kokebokforfatter og bedriftsleder. Julie Ilona Balas har oppnådd mye i løpet av sine 24 leveår. Og nå som cateringselskapet hennes, Chikus Catering, har vokst seg fra enkeltpersonforetak til AS, blir ikke akkurat dagene kortere.

 

- Man blir mer business-smart av å jobbe seg halvt i hjel, sier Julie Ilona Balas med et smil.

 

Hun holder et godt tak i kaffekoppen som står foran henne på kjøkkenbordet på Torshov. Etter å ha flyttet ni ganger i løpet av syv år, kjøpte hun drømmeleiligheten i fjor sommer.

 

Det er liten tvil om hvilket rom som er viktigste i den 41 kvadratmeter store leiligheten.

 

- Kjøkkenet er det viktigste rommet, men det var faktisk ikke før jeg flyttet for meg selv som 17-åring at jeg ble interessert i å lage mat, forteller matbloggeren og cateringdronningen.

Hyllet av anmeldere

Det synes fjernt at det kun er syv år siden Julie Ilona Balas fikk interesse for matlaging. Fra å være en skolelei tenåring i Kristiansand flyttet Balas til Oslo og fikk en tilfeldig jobb på Blings ved St. Olavsplass. Der møtte hun han som skulle åpne opp dørene til et hittil ukjent univers.

 

- Sjefen min lærte meg alt om mat. Han ble min mentor og ga meg masse catering-erfaring. Det var da jeg startet å blogge, men i starten var det mest for tull, sier Julie.

 

Tullebloggen ble etter hvert stor suksess. I dag har «Julies Matblogg» 20.000 månedlige lesere og er tilknyttet bloggernettverket United Influencers. I fjor utkom to kokebøker: «Kjernesunt» og «Julies grønne kjøkken» som begge fikk anmelderne til å trille henholdsvis fem og seks prikker på terningene.

 

Matblogger Espen Nersveen åpner kjøkkenskuffene.

 

(Saken fortsetter under bildene)

Kjøkkenet er det viktigste rommet i Julie Iilona Balas leilighet på Torshov. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Fjorårets ene kokebok, Julies grønne kjøkken, fikk anmelderne til å trille til seks på terningen. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Mange jern i ilden

I tillegg drifter hun altså et cateringselskap med seks ansatte, leverer ukentlige oppskrifter til Godt.no og har flere andre kokebok-prosjekter på si. Nylig opprettet hun også nettbutikken Julies grønne kjøkken hvor planen er å selge norsk småskala produkter og design.

 

- Nettbutikken er ikke laget for å tjene penger, men heller fronte norske produsenter og designere. Selv kjøper jeg stort sett kun norsk og dansk design.

 

Det ble til slutt litt for mange jern i ilden for den unge gründeren. Derfor opprettet hun et eget AS og la ut forespørsler om investeringer via Facebook. Om lag 30 prosent av aksjene ble kjøpt til «en vanvittig pris», ifølge henne selv, av venner som selv er gründere.

 

- I dag er bloggen mest en overskuddsgreie, det er Chikus Catering jeg vier mest tid til. Nå har vi også fått et nytt produksjonskjøkken med tilhørende kontor på Grünerløkka. Så du kan egentlig si at jeg ikke får så mye tid her hjemme. I hvert fall ikke i ukedagene.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

KJøkkenbordet og benken er laget av møbelsnekker Morten Engebretsen. Stolene er fra Arne Jacobsen. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Som matblogger får Julie tilsendt en rekke designprodukter og kjøkkenutstyr for testing. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Bordet og benken er laget av Morten Engebretsen. De rosa stolene er nye, mens den lyseblå er et bruktfunn - alle fra Arne Jacobsen. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Spinker og sparer til designprodukter

Ettersom mesteparten av cateringselskapets kunder er bedrifter som ønsker lunsj, har Julie ofte fri i helgene. Da inviterer hun gjerne venner over på store fellesmiddager. Et lite beløp vippses over på forhånd, Julie står for innkjøp og disker opp. På kjøkkenet kan de så bli sittende til sene morgentimer – ofte uten å bevege seg bort Arne Jacobsen-stolene.

 

- Jeg har alltid elsket design. Jeg fikk min første designstol til 15-årsdagen og har siden spinket og spart for å kjøpe mer, sier Julie.

 

På kjøkkenet, og i leiligheten for øvrig er det både kjente designikoner og tilpassede møbler fra unge produkt- og møbeldesignere. Kjøkkenbordet i Valchromat og heltre eik er laget av vennen Morten Engebretsen, og har tilhørende benk med smart oppbevaring under lokket.

 

Arkitekten fikk en praktisk ønskeliste fra familien da han tegnet deres nye hus.

 

Med liten plass gjelder det å utnytte rommet maksimalt. Derfor er Julie tilhenger av åpne hyller og glasskrukker med merkelapper til oppbevaring.

 

- Innredningsmessig er jeg ikke så avansert, men jeg har valgt å investere i tilpassede løsninger og ting som varer. Så får det heller gå litt tid mellom hver gang jeg kjøper noe nytt.

 

Slik fikk Margrethe (28) maks ut av minibadet.

 

(Saken fortsetter under bildene.)

Hyllene er blant leilighetens få IKEA-produkter. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Julie er tilhenger av smarte oppbevaringskrukker med beskrivende merkelapper. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Julie har et kjernesunt kosthold uten gluten og er veldig restriktiv på meieriprodukter og sukker. Da er naturlig krysser essensielt. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Fremdeles mye uutnyttet plass

Gjennom jobben tilbys matbloggeren en rekke produkter. Hyllene bugner av kjente merkevarer innen kjøkkenutstyr, servise og hvitevarer. Et stort kombiskap fra Bosch tar opp mye plass i et hjørnet, men er en nødvendighet når du heter Julie Ilona Balas.

 

- Jeg jobber sent og mye og orker ikke å lage mat fra bunnen av når jeg kommer hjem. Derfor har jeg en dag i måneden med storproduksjon sånn at jeg alltid har ferdiglaget og sunn mat i fryseren.

 

Foruten nye hvitevarer og øvrig interiør, har Julie endret lite etter at hun overtok leiligheten. Det er Minna Riska i MDH Arkitekter som står bak den sorte kjøkkendrømmen.

 

 At kjøkkenbenken er i rustfritt stål er brukervennlig for matbloggeren som ofte håndtere både varme og kalde retter samtidig.

 

- Skroget er fra IKEA, men frontene har de bygget selv. De har gjort en god jobb med å utnytte plassen, sier Julie.

 

Innredningen er likevel i konstant forandring, matbloggeren elsker nemlig å ommøblere.

 

- Jeg er ikke så handy eller høy selv, så jeg er avhengig av å få litt hjelp. Akkurat nå drømmer jeg om å finne en smart hylleløsning over kjøkkenskapene. Det er fremdeles mye uutnyttet plass her.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Julies kjøkken inneholder nesten utelukkende norsk eller dansk keramikk og servise. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Hvitløk, kanelstang og frukt er like essensielt som riktig kjøkkenutstyr for matbloggeren og kokebokforfatteren. FOTO: JOAKIM S. ENGER
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland