Publisert 05. mars.2016 av

Matblogger, kokebokforfatter og bedriftsleder. Julie Ilona Balas har oppnådd mye i løpet av sine 24 leveår. Og nå som cateringselskapet hennes, Chikus Catering, har vokst seg fra enkeltpersonforetak til AS, blir ikke akkurat dagene kortere.

 

- Man blir mer business-smart av å jobbe seg halvt i hjel, sier Julie Ilona Balas med et smil.

 

Hun holder et godt tak i kaffekoppen som står foran henne på kjøkkenbordet på Torshov. Etter å ha flyttet ni ganger i løpet av syv år, kjøpte hun drømmeleiligheten i fjor sommer.

 

Det er liten tvil om hvilket rom som er viktigste i den 41 kvadratmeter store leiligheten.

 

- Kjøkkenet er det viktigste rommet, men det var faktisk ikke før jeg flyttet for meg selv som 17-åring at jeg ble interessert i å lage mat, forteller matbloggeren og cateringdronningen.

Hyllet av anmeldere

Det synes fjernt at det kun er syv år siden Julie Ilona Balas fikk interesse for matlaging. Fra å være en skolelei tenåring i Kristiansand flyttet Balas til Oslo og fikk en tilfeldig jobb på Blings ved St. Olavsplass. Der møtte hun han som skulle åpne opp dørene til et hittil ukjent univers.

 

- Sjefen min lærte meg alt om mat. Han ble min mentor og ga meg masse catering-erfaring. Det var da jeg startet å blogge, men i starten var det mest for tull, sier Julie.

 

Tullebloggen ble etter hvert stor suksess. I dag har «Julies Matblogg» 20.000 månedlige lesere og er tilknyttet bloggernettverket United Influencers. I fjor utkom to kokebøker: «Kjernesunt» og «Julies grønne kjøkken» som begge fikk anmelderne til å trille henholdsvis fem og seks prikker på terningene.

 

Matblogger Espen Nersveen åpner kjøkkenskuffene.

 

(Saken fortsetter under bildene)

Kjøkkenet er det viktigste rommet i Julie Iilona Balas leilighet på Torshov. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Fjorårets ene kokebok, Julies grønne kjøkken, fikk anmelderne til å trille til seks på terningen. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Mange jern i ilden

I tillegg drifter hun altså et cateringselskap med seks ansatte, leverer ukentlige oppskrifter til Godt.no og har flere andre kokebok-prosjekter på si. Nylig opprettet hun også nettbutikken Julies grønne kjøkken hvor planen er å selge norsk småskala produkter og design.

 

- Nettbutikken er ikke laget for å tjene penger, men heller fronte norske produsenter og designere. Selv kjøper jeg stort sett kun norsk og dansk design.

 

Det ble til slutt litt for mange jern i ilden for den unge gründeren. Derfor opprettet hun et eget AS og la ut forespørsler om investeringer via Facebook. Om lag 30 prosent av aksjene ble kjøpt til «en vanvittig pris», ifølge henne selv, av venner som selv er gründere.

 

- I dag er bloggen mest en overskuddsgreie, det er Chikus Catering jeg vier mest tid til. Nå har vi også fått et nytt produksjonskjøkken med tilhørende kontor på Grünerløkka. Så du kan egentlig si at jeg ikke får så mye tid her hjemme. I hvert fall ikke i ukedagene.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

KJøkkenbordet og benken er laget av møbelsnekker Morten Engebretsen. Stolene er fra Arne Jacobsen. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Som matblogger får Julie tilsendt en rekke designprodukter og kjøkkenutstyr for testing. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Bordet og benken er laget av Morten Engebretsen. De rosa stolene er nye, mens den lyseblå er et bruktfunn - alle fra Arne Jacobsen. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Spinker og sparer til designprodukter

Ettersom mesteparten av cateringselskapets kunder er bedrifter som ønsker lunsj, har Julie ofte fri i helgene. Da inviterer hun gjerne venner over på store fellesmiddager. Et lite beløp vippses over på forhånd, Julie står for innkjøp og disker opp. På kjøkkenet kan de så bli sittende til sene morgentimer – ofte uten å bevege seg bort Arne Jacobsen-stolene.

 

- Jeg har alltid elsket design. Jeg fikk min første designstol til 15-årsdagen og har siden spinket og spart for å kjøpe mer, sier Julie.

 

På kjøkkenet, og i leiligheten for øvrig er det både kjente designikoner og tilpassede møbler fra unge produkt- og møbeldesignere. Kjøkkenbordet i Valchromat og heltre eik er laget av vennen Morten Engebretsen, og har tilhørende benk med smart oppbevaring under lokket.

 

Arkitekten fikk en praktisk ønskeliste fra familien da han tegnet deres nye hus.

 

Med liten plass gjelder det å utnytte rommet maksimalt. Derfor er Julie tilhenger av åpne hyller og glasskrukker med merkelapper til oppbevaring.

 

- Innredningsmessig er jeg ikke så avansert, men jeg har valgt å investere i tilpassede løsninger og ting som varer. Så får det heller gå litt tid mellom hver gang jeg kjøper noe nytt.

 

Slik fikk Margrethe (28) maks ut av minibadet.

 

(Saken fortsetter under bildene.)

Hyllene er blant leilighetens få IKEA-produkter. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Julie er tilhenger av smarte oppbevaringskrukker med beskrivende merkelapper. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Julie har et kjernesunt kosthold uten gluten og er veldig restriktiv på meieriprodukter og sukker. Da er naturlig krysser essensielt. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Fremdeles mye uutnyttet plass

Gjennom jobben tilbys matbloggeren en rekke produkter. Hyllene bugner av kjente merkevarer innen kjøkkenutstyr, servise og hvitevarer. Et stort kombiskap fra Bosch tar opp mye plass i et hjørnet, men er en nødvendighet når du heter Julie Ilona Balas.

 

- Jeg jobber sent og mye og orker ikke å lage mat fra bunnen av når jeg kommer hjem. Derfor har jeg en dag i måneden med storproduksjon sånn at jeg alltid har ferdiglaget og sunn mat i fryseren.

 

Foruten nye hvitevarer og øvrig interiør, har Julie endret lite etter at hun overtok leiligheten. Det er Minna Riska i MDH Arkitekter som står bak den sorte kjøkkendrømmen.

 

 At kjøkkenbenken er i rustfritt stål er brukervennlig for matbloggeren som ofte håndtere både varme og kalde retter samtidig.

 

- Skroget er fra IKEA, men frontene har de bygget selv. De har gjort en god jobb med å utnytte plassen, sier Julie.

 

Innredningen er likevel i konstant forandring, matbloggeren elsker nemlig å ommøblere.

 

- Jeg er ikke så handy eller høy selv, så jeg er avhengig av å få litt hjelp. Akkurat nå drømmer jeg om å finne en smart hylleløsning over kjøkkenskapene. Det er fremdeles mye uutnyttet plass her.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Julies kjøkken inneholder nesten utelukkende norsk eller dansk keramikk og servise. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Hvitløk, kanelstang og frukt er like essensielt som riktig kjøkkenutstyr for matbloggeren og kokebokforfatteren. FOTO: JOAKIM S. ENGER
MAT
Publisert 20. mai.2017 av

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i.

 

– Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun.

 

Gjør bra mat bedre med urter

 

 

Men for at urtene skal trives, enten du velger å ha dem inne eller plante dem ute, mener gartner Ellen Østenstad Auke ved Kolsås hagesenter at det er noen få retningslinjer du bør følge for at urtene skal trives.

 

– Først og fremst er det viktig å huske på at stort sett alle urter trives lettdrenert på et solrikt sted, forteller hun.

Nina Isabell har et lyst kjøkken uten direkte sol, hvor urtene trives godt. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Trenger plass

Deretter anbefaler hun å plante om. Ifølge Auke trenger nemlig urtene vesentlig større plass enn de små plastpottene de kommer i.

 

Drømmehagen som blomstrer hele året

 

Plant urtene i en større krukke hvis du skal ha dem inne. Urtene trenger mer jord og organisk gjødsel for å trives. I tillegg er det viktig å huske på at det er flere planter i en potte, og derfor anbefales det å dele dem opp, slik at de ikke vokser for tett. Da vil de mistrives, forklarer hun.

Gartner Ellen Ø. Auke har god peiling på urter. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Basilikumen er en av de vanskeligste å holde friske, og liker mye vann og lite sol. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Anbefaler plantestuss

Gartnerne ved Bryn gartneri, med Kari Margrethe Friis i spissen, er enig. I tillegg anbefaler de såkalt urtejord for at plantene skal få kraft til å holde seg fine og vokse.

 

– Et lag med Leca i bunnen av potta sørger også for at plantene ikke blir «for våte på beina», det vil si røttene, råder Friis.

 

Bli med inn i jungelhagen på Blomenholm

 

Noe mange ikke vet om, men som også er viktig, er ifølge Auke å klippe plantene.

 

– I det man kjøper urtene er de ofte store og fine, men det skal ikke være så mye planteverk på dem når de plantes. De vil tåle mer om du klipper dem halvveis ned, forklarer hun. I tillegg anbefaler hun å sette plantene ut i halvskygge på dagtid og ta dem inn om natten i en 3–4 dager for avklimatisering, før de får stå ute på heltid.

Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Både røde og grønne basilikum liker mye vann og liker ikke å tørke mellom vanningene. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Liker det lyst

Noen urter er også vanskeligere å lykkes med enn andre, og både Auke og Friis mener basilikum er en av dem.

 

– Det er greit for urtene å tørke lett opp etter hver vanning, men husk at særlig basilikum ikke liker dette så godt. Den vil være jevnt fuktig. Rosmarin og timian er mer robuste og står lengre inne. De tåler gjerne sterk sol og lavere romtemperatur enn basilikumen, forteller Friis.

 

Tid for hage

 

Selv om nesten samtlige urter trives på lune steder med mye lys, påpeker gartnerne at urtene heller ikke trives dersom det blir for varmt.

Urtene skal også vannes ofte, gjerne annenhver dag. Ifølge Friis er det beste å helle vannet på skåla eller nede i potta.

 

– Hvor mye avhenger av hvor varmt det er i rommet og hvor fort jorda tørker opp, men ikke la det stå vann i potteskjuleren over tid, da drukner planta og visner, påpeker hun.

 

Legg en god plan for hagen

Har du solrike forhold med ly, har urtene gode forutsetninger for å trives ute. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Ekspertenes råd

  • Har du solrike forhold med ly, har urtene gode forutsetninger for å trives på Østlandet.
  • Alle urter har en hardføre-skala som går fra én til åtte, hvor én tåler minst og åtte mest.
  • Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør.
  • Minst vann av alle urtene trenger rosmarin, timian, salvie og oregano. Også mynten tåler å tørke litt.
  • Gi planten 1–2 dl vann om gangen.
  • Ønsker du flerårige planter, anbefales timian, sitrontimian, salvie, ramsløk, mynte, løpstikke, lavendel, gressløk, sitronmelisse, eller oregano.
  • Rosmarin, og fransk Estragon er også flerårig hvis de oppbevares inne gjennom vinteren. Plant derfor i krukker.
  • Både løpstikke og mynte er flerårig, men disse sprer seg fort, og derfor er det viktig at du planter i krukker for å begrense rotnettet om du ikke ønsker disse plantene over alt.
  • Basilikumen er en av de vanskeligste urtene å lykkes med. Det må være minst ti grader om natten for at den skal trives ute, og den liker ikke å stå i direkte sollys. Mens de fleste andre urter tåler å tørke mellom vanningene, liker ikke basilikumen det.
  • Oxalis er årets nykommer på urtefronten og ligner den mer kjente lykkekløveren. Den gir en syrlig smak og både blader og blomster kan spises. Egner seg godt i salat.
Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 05. mars.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner.  Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg. Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet. En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ...  Jeg synes den søte, litt syrli

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland