Publisert 10. mars.2016 av

Grete Prytz Kittelsen (1917-2010) ble født inn i gullsmeddynastiet Tostrup, og ble femte generasjon gullsmed, emaljekunstner og designer. 

 

Nå relanserer Danmarks største jernvarekjede, Imerco, designerens populære emaljeskåleserie «Stripes Collection». Skålene som tok Skandinavia og USA med storm på 60-tallet ble laget i samarbeid med jernverket Cathrineholm utenfor Halden.

 

Det gamle jernverket lagde fortrinnsvis spiker, skipskjetting og støpegods, før de begynte å utvikle emalje på rustfritt stål i 1907. Det var verkets forretningsfører, Gunnar Klein, som kontaktet Grete Prytz Kittelsen i 1954. Frem til da hadde Kittelsen selv arbeidet mest med emalje på sølv.

 

For Cathrineholm beveget Grete Prytz Kittelsen seg over til å arbeide med emalje på stål, og samarbeidet ble en kjempesuksess for begge parter. Tre år senere, i 1957, vant flere av produktene gullprisen ved Triennalen i Milano.

 

Nordmenn får ikke nok av møbler og interiør.

Skålene entret markedet i 1960-årene og relanseres nå i fargene sort, grønn, blå og rød. FOTO: IMERCO

- Minst like tidsriktig i dag

Grete Prytz Kittelsens arbeid med emalje har preget norsk brukskunst og designhistorie. Hun var en progressiv, kvinnelig kunstner som imponerte anmeldere over hele verden. Selv hadde Kittelsen studert ved Institute of Design i Chicago. Dit reiste hun sammen med sin første ektemann – den anerkjente arkitekten Arne Korsmo. Der omgikk de samtidens andre storhet innen arkitektur- og designverdenen som Ray & Charles Eames, Mies Van De Rohe, Alvar Aalto og Jørn Utzon.

 

Barnebarna forteller om oppveksten med den danske designeren Kay Bojesen.

 

Kittelsen opplevde stor suksess i USA og ble omtalt av Amerikanske Vogue som «en av de største norske designerne, internasjonalt kjent for hennes vakre emaljer.» Og ifølge Jørn Utzon var hun én av det 20. århundrets mest originale og teknisk dyktigste designere i Skandinavia.

 

- Jeg tror vi nesten må kunne kalle henne Norges Arne Jacobsen, sier Stamati Stenseth.

 

Han er forhandler av serien i Norge og har allerede solgt den inn til utvalgte butikker over hele landet.

 

- Det er en stor glede å kunne jobbe med en relansering fra øverste hylle. Av en verdenskjent, kvinnelig norsk designer som har laget produkter som er minst like tidsriktige i dag, som for 50 år siden, sier Stenseth.

(Saken fortsetter under bildene.)

 

Les mer om design og interiør på Botrend her.

De emaljerte kjøkkentingene fra jernverket Cathrineholm skulle være tilgjengelig for alle. FOTO: IMERCO
Kunstneren Grete Prytz Kittelsen i sitt atelier. FOTO: AFTENPOSTEN
"Stripes Collection" omfatter fem skåler i ulike størrelser og fire forskjellige farger. FOTO: IMERCO

Ettertraktede designobjekter

Prytz Kittelsens emaljeboller er i dag ettertraktede samleobjekter for designentusiaster og retroelskere. På Finn.no selges flere originale fat, skåler og kjeler fra Scandinavian-Design-periodens mest kjente norske utøver. Med den nye serien håper den norske agenten Stamati Stenseth å blåse nytt liv i en tung norsk designarv.

 

- Dette er en virkelig godbit i norsk designhistorie, med flotte og pene produkter med høy bruksverdi. Grete Prytz Kittelsen ønsket jo å lage kunst som skulle ut i folket, så det er gøy at det nå relanseres, sier Stenseth.

 

For det var et ønske om å gjøre hverdagen mer elegant og tilgjengelig for alle, som var Prytz Kittelsens visjon. En visjon hun hadde arvet fra sin far, den kjente gullsmeden og brukskunstneren som også var rektor ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole fra 1934 til 1956.

 

At også Kittelsen skulle bli brukskunstner, designer og gullsmed, opplevde hun aldri som en forpliktelse, fortalte hun selv i et portrett i Dagens Næringsliv i 2008.

 

Cathrineholm Stripes Collection er den første av flere planlagte relanseringer fremover. Emaljeskålene kommer i fem forskjellige størrelser og fire ulike farger. Skålene kommer i butikk i april og vil koste fra 249 kroner til 699 for den største bollen.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 22. juni.2017 av

Man kan velge hvilket fokus man vil ha her i livet.

 

Noen bemerker med oppgitt stemme om dagen at "nå, nå snur solen", mens andre lar seg glede over at vi faktisk enda ikke har startet på fellesferie, tur til både den ene og den andre fornøyelsesparken og sommermåneden juli.

 

For ikke å minne om hvor mye varme august har å by på?! Nei, her er det for mange lyse netter og glade møter som i stedet bør få fokus.

 

Hva passer vel da bedre enn en real sommerfest? Hvor lista legges i overkommelig hopphøyde, man kommer som man er og hvor barna får testet ut sine leggerutiner.

 

Her får du noen tips til sommerfesten.

 

Karns tips til en vellykket sommerfest

Dispenser med forfriskende drikke i varmen. Foto: Bonaturlig

Spleiselag eller tapasbord

"Du tar med salat, jeg pølser". Spleiselag fungerer fortsatt like bra som tidligere. Deilig for vert/vertinnen, og like deilig for gjestene som føler de får bidratt med noe.

 

Hvis ikke så er tapas ypperlig og ettertraktet mat. Mulig du nå tenker at det er da hinsides mye jobb, men det geniale med småretter er at du kan forberede de i forkant!

 

Kjøttbollene kan lages og stekes, for deretter å hvile seg i fryseren, før de varmes i en herlig, spicy tomatsaus.

 

Potetbåtene kuttes opp og legges i vann dagen før, manchegoèn danderes på fat, og aiolien kan du lage enda tid i forveien.

 

Surdeigsbrødet kjøper du enkelt hos en av de mange som utsalg som selger de beste brød nå, så du slipper behøve å tenke på å lage din egen surdeigskultur.

 

Noe kjøpt, noe hjemmelagd er SÅ 2017! Eller du lager raskt et focacciabrød i stedet.

 

Her er noen enkle tapasfavoritter

 

  • Albondigas (Altså, disse herlige, små, spicy kjøttbollene ... )

 

  • Bakte potetklyfter.

 

  • Stekt chorizopølse.

 

  • Scampi i selskap med chilli og mango.

 

  • Manchego-ost.

 

  • Foccacia eller surdeigsbrød.

 

  • Grønn salat.

 

  • Aioli og godt smør.

 

Og vips, med det har du et favorittbord hvor alle finner noe ganen begjærer.

Tapas er alltid en favoritt. Foto: Bonaturlig

Det meste handler om forberedelser

Om været er usikkert, så er ikke inne alltid det eneste alternativet. Garasjen pyntet med lykter, lysslynger - og klaffebord gir også god, nedpå sommerfølelse.

 

Har du ikke lang nok duk til langbordet, for det er klart mange vil komme på sommerfesten din, så kan man bruke laken eller gardinfag. Og vil du kjøre papirduk som revner i kanten, ja, da er til og med det helt innafor - og det ute! 

Apropos sistnevnte, så kan jo norske somre være litt lunefulle. Sørg for å ha pledd- og puter lett tilgjengelig. Da slipper du å måtte lete kaotisk frem mens gjestene hutrer, og ting bare sklir litt lettere.

 

Det meste handler om forberedelser, og med litt planlegging, så koser man seg bare mer.

 

En ting undertegnede alltid blir tatt litt på sengen av når hun inviterer til sosiale lag, er hvor man skal oppbevare og sette fra seg all maten.

 

Jeg har balansert fat mens jeg har sjonglert med å åpne kjøleskap- og boddører, noe som blant annet har resultert i en brå slutt for 12 stk. panna cottaer.

 

Sørg for at du har ledig plass på kjellergulv, eller tømt et par kjøleskapshyller i forkant.

 

Derfor fortjener du en pause i sommervarmen

Dekorer med vimpelrekker, lysslynger og lyslykter

Når det gjelder pynting, så jubler jo stylisten i meg bare ved tanken!

 

Vimpelrekker, lysslynger og lyslykter som tåler en liten sønnavind uten at de slukner, gir raskt partystemning!

 

Skjøteledninger, tape og stiftemaskin er nødvendige hjelpemidler for å belyse festen så vel som maten for gjestene.

 

Og når mørket kommer snikende, noe som fort skjer når man er i hyggelig selskap, så ligner det med et på ei trang bakgate i Paris med alle sine smålys, levende som elektriske.

 

Alle billigkjeder har nå et variert og godt utvalg av alt du trenger, så du slipper å  bruke opp feriebudsjettet før ferien har begynt.

 

Tryll frem den rette sommerstemningen

Uformell stemning. Foto: Bonaturlig
Koselig med lyslenker. Foto: HouseDoctor DK
Hva med å invitere til piknik på stranden? Foto: HM Home

Inviter og gjennomfør – man angrer aldri

Så om det blir inne eller ute, bestilt mat eller hjemmelagd, linduker eller den i papir, bare inviter og gjennomfør.

 

Man angrer aldri når man sitter samlet rundt et bord med de man bryr seg om, ler og hvor man sammen skaper de beste sommerminner.

 

Avslutningsvis, så kan man i stedet for å gå direkte på en drink, velge denne varianten i stedet. Slikt blir det sommerfest av!

 

God sommer og ferie.

 

Les Tinas blogg - Bonaturlig her (ekstern lenke)

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

Les mer

Solfrid og Arild Liland bodde 19 år i en leilighet på Hvalstad sammen med to barn, før de endelig fant drømmeboligen. Paret tok seg god tid i jakten på oppgraderingen til enebolig, og kikket både på hus og tomter. Siden de følte stor tilhørighet til stedet etter to tiår, var det naturlig for dem å kikke etter egnet sted i området. 

Les mer

Smarte knapper og nye apper

Unges svar på morgendagens design.

Publisert 10. mars.2016 av Bettine Nicotra

Inn døren og ned en betongtrapp er utstillingen. I det grå, åpne rommet, står fargerike produkter utstilt på bord og platåer. Etter å ha vært i tenkeboksen, forsket rundt, utviklet, testet og evaluert, har de endelig kommet til finalen. 38 avgangsstudenter i bachelor i Produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus, stiller ut på DogA i Oslo denne helgen. I overetasjen stiller åtte masterstudenter ut sine produkter. Og i et annet rom er lærernes utstilling. På toppen av det hele

Les mer
Annonse

Hos Fyr & Flamme er grillsesongen langt fra sesongbasert. Det moderne utleielokalet har sitteplasser til 50 personer, et storkjøkken med alle fasiliteter og en lounge med barløsning. Et avansert grillrom der du kan grille og røyke maten innendørs, er elegant integrert bak hele glassflater. Et innholdsrikt konferanserom er tilgjengelig for møter og annen kursvirksomhet. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland