Raske gryter i hverdagen

Få tips til raske gryter på 20 minutter.

Publisert 11. mars.2016 av

 

Gryterettene er forbundet med langkokte helgemiddager. Men med de riktige grepene kan du koke deg deilige hverdagsgryter på 20 minutter.

 

Det er halvannen time til håndballtrening. Innen den tid skal du hjem fra jobb, innom butikken, hente i barnehagen, lage middag, tenne et lys og kose dere glugg i hjæl og snakke om dagen som er gått så langt. Så er det klesbytte, biltur og der, puh, var håndballtreningen i gang for tre minutter siden.

 

 

Kjenner du deg igjen?

 

Jeg tar også høyde for at du har folk som meg opp i halsen, en sånn som gnåler om at den beste maten får du om den lages fra bunnen av. Og at den godt kan være sunn. Jeg vet at det blir for mye av det onde, for klokken strekker ikke til uansett hvor mye vi så gjerne vil. Så det går på samvittigheten løs. Det beklager jeg.

 

Les flere av Morten Øverbyes oppskrifter her. 

 

Ingen kraftkoking

 

Det er ikke tid til verken kraftkoking, langtidssteking på 1oo grader eller rensing av hele fiskestykker.

 

Men 20 minutter har du.

 

Hvis ikke får dere ta dere en brødskive. Jeg skal egentlig slå et slag for den også, for mat er av og til mat, og den gode middagen kan like gjerne spises til kvelds om dere ikke har rukket den før på dagen.

Del opp tiden

Men nå snakker vi altså om hva vi kan få til på 20 minutter.

 

La oss dele opp arbeidstiden i tre deler: Du har fem minutter på deg til å klargjøre, altså vaske og skrelle grønnsaker, åpne hermetikken og finne frem alt du kommer til å trenge. Det kalles mise en place, og betyr klargjøring og forberedelser. Deretter bruker du fem minutter på selve monteringen av gryteretten. Her skal du altså få alt opp i gryta, litt etter litt. Du skal kanskje brune i et par runder og sørge for at maten kommer i gryta til riktig tidspunkt.

En smakfull kjøttgryte. FOTO:MORTEN ØVERBYE

Den siste delen består kun av koking der råvarene og smakene skal få blande seg sammen mens det putrer i gryta.

 

Denne tiden er nærmest dødtid for deg. Det betyr at du kan rydde kjøkkenbenken, kaste, tømme oppvaskmaskinen og dekke på bordet. Eller lete etter treningstøyet i skittentøyet og kjenne etter om det holder en trening til.

 

Tøm kjøleskapet

 

Gryteretten er en perfekt måte å tømme kjøleskapet på for alt du måtte ha av grønnsaker. Sammen med en boks kokosmelk og kanskje litt red curry har du plutselig en asiatisk inspirert gryterett som både smaker bra og metter godt. Dessuten er det perfekt vintermat.

 

Det er lite som smaker bedre enn en rykende gryte når du kommer hjem fra skituren eller en dag i bakken. Kanskje kan den også lages ute i en stor gryte over bålet. Det kan være hyggelig for alle og sitte rundt de åpne flammene og snakke sammen mens maten godgjør seg på bålet. Det er noe å tenke på nå før påsken.

Nytt smaksbilde

 

Det beste med gryteretter er sammenblandingen av alle smakene.

 

De koker sammen og danner et nytt smaksbilde.

 

I gryta kan du også lure inn en grønnsak eller to hvis det er noen som sliter med for eksempel gulrøtter. De kan enkelt rives og på den måten forsvinne i den store gryte. Du kan også med hell prøve å introdusere nye smaker eller noen råvarer som en av gjestene ikke liker.

 

For sammen med alle de andre smakene i gryta kan introduksjonen bli litt mildere etter å ha blandet seg.

Ferdig!

 

Og da er det altså middag.

 

En rykende fersk og varm gryte i all sin enkelhet. Du kan kalle det simpelt, men jeg er helt uenig.

 

Simpelt i form av at du tar den ene gryta og setter på bordet. Men smaken er kompleks.

 

Og jeg tenker at de som ikke setter pris på en gryterett ikke har hatt tid til å smake skikkelig. Det kan jeg ikke hjelpe deg med.

 

Kjøttgryte

 

500 gr. karbonadedeig

1 stk. løk

1 stk. hvitløksfedd, finhakket

1 stk. boks hermetiske tomater

2 dl. vann

3 stk. gulrøtter

½ stk. chili

Urter, evt. krydder

Ris

Olje til steking 

Salt og pepper

 

 

Til denne gryten passer alle grønnsaker. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Kok ønsket mengde ris.

- Skrell og rens grønnsakene.

- Finhakk løk og del gulrøttene i små terninger. Finhakk chili.  

- Stek karbonadedeigen i litt olje. Tilsett løken omtrent halvveis og hvitløken rett før kjøttet er ferdig stekt.

- Ha i tomatene og bland sammen. Tilsett vann.

La det putre i fem minutter før du har i gulrøttene og evt. ønsket krydder. Alt av tørkede urter, som for eksempel timian eller oregano, får retten til å smake bra.

- La det koke videre på svak varme i fem minutter til. Rett før servering har du i litt friske urter og smaker til med salt og pepper.

- bland sammen med risen slik at du får en komplett gryte. Du kan gjerne servere med litt brød eller salat til, men dette smaker allerede bra i all sin enkelhet.

 

 

Fiskegryte

 

500 gr. laks, evt. annen type fisk

1 stk. løk i skiver

1 ss. smør

2 dl. melk

1 stk. beger creme fraiche

1 ss. fish saus

3 stk. gulrøtter

2 stk. vårløk

Litt annerledes måte å servere fisken på. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Rens, vask og kutt gulrøtter i tynne strimler. Vårløken går i skiver og fisken i små terninger.

- Smelt smør og ha i løken. La den stekes forsiktig til den blir myk.

- Ha i melk, creme fraiche og fish saus. Pisk det sammen og la det koke sammen i ett minutt.

- Ha i fisken og la det trekke i gryta i 2-3 minutter før du tilsetter gulrøttene. Ett minutt senere har du i vårløken. Og maten er ferdig.  

- Smak til med salt og pepper og server.

- Kokte poteter, ris eller noen toast har aldri skadet. Men nødvendig? Nei, det er det ikke.

 

Grønnsaksgryte

 

½ stk. brokkoli

½ stk. blomkål

2 stk. gulrøtter

1 stk. løk

2 stk. fedd hvitløk

3 cm. ingefær

3 stk. poteter

½ stk. rød paprika

2 stk. bokser kokosmelk

75 gr. hodekål

2 ss. red curry paste

salt og pepper

Olje

Kokosmelk og red cyrry i denne gryten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Vask og rens alle grønnsakene. Kutt opp i passelige biter. Jo større biter, jo lengre koketid. Så da pleier jeg å kutte smått.

- Varm opp oljen og ha i knust hvitløk og ingefær. Tilsett løk og la det surre i et lite minutt før du har i chili og red curry. La den ”brennes av” i et halv minutt.

- Ha i brokkoli, blomkål, poteter, gulrøtter og kål.

- Tilsett kokosmelk, kok opp og la det koke til grønnsakene er nesten møre. Dersom det blir for lite væske kan du gjerne tilsette litt vann.

- Tilsett paprika og smak til med salt og pepper.

- Friske urter over har aldri skadet noen. Flatbrød og smør ved siden av gjør også middagen komplett.

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland