Raske gryter i hverdagen

Få tips til raske gryter på 20 minutter.

Publisert 11. mars.2016 av

 

Gryterettene er forbundet med langkokte helgemiddager. Men med de riktige grepene kan du koke deg deilige hverdagsgryter på 20 minutter.

 

Det er halvannen time til håndballtrening. Innen den tid skal du hjem fra jobb, innom butikken, hente i barnehagen, lage middag, tenne et lys og kose dere glugg i hjæl og snakke om dagen som er gått så langt. Så er det klesbytte, biltur og der, puh, var håndballtreningen i gang for tre minutter siden.

 

 

Kjenner du deg igjen?

 

Jeg tar også høyde for at du har folk som meg opp i halsen, en sånn som gnåler om at den beste maten får du om den lages fra bunnen av. Og at den godt kan være sunn. Jeg vet at det blir for mye av det onde, for klokken strekker ikke til uansett hvor mye vi så gjerne vil. Så det går på samvittigheten løs. Det beklager jeg.

 

Les flere av Morten Øverbyes oppskrifter her. 

 

Ingen kraftkoking

 

Det er ikke tid til verken kraftkoking, langtidssteking på 1oo grader eller rensing av hele fiskestykker.

 

Men 20 minutter har du.

 

Hvis ikke får dere ta dere en brødskive. Jeg skal egentlig slå et slag for den også, for mat er av og til mat, og den gode middagen kan like gjerne spises til kvelds om dere ikke har rukket den før på dagen.

Del opp tiden

Men nå snakker vi altså om hva vi kan få til på 20 minutter.

 

La oss dele opp arbeidstiden i tre deler: Du har fem minutter på deg til å klargjøre, altså vaske og skrelle grønnsaker, åpne hermetikken og finne frem alt du kommer til å trenge. Det kalles mise en place, og betyr klargjøring og forberedelser. Deretter bruker du fem minutter på selve monteringen av gryteretten. Her skal du altså få alt opp i gryta, litt etter litt. Du skal kanskje brune i et par runder og sørge for at maten kommer i gryta til riktig tidspunkt.

En smakfull kjøttgryte. FOTO:MORTEN ØVERBYE

Den siste delen består kun av koking der råvarene og smakene skal få blande seg sammen mens det putrer i gryta.

 

Denne tiden er nærmest dødtid for deg. Det betyr at du kan rydde kjøkkenbenken, kaste, tømme oppvaskmaskinen og dekke på bordet. Eller lete etter treningstøyet i skittentøyet og kjenne etter om det holder en trening til.

 

Tøm kjøleskapet

 

Gryteretten er en perfekt måte å tømme kjøleskapet på for alt du måtte ha av grønnsaker. Sammen med en boks kokosmelk og kanskje litt red curry har du plutselig en asiatisk inspirert gryterett som både smaker bra og metter godt. Dessuten er det perfekt vintermat.

 

Det er lite som smaker bedre enn en rykende gryte når du kommer hjem fra skituren eller en dag i bakken. Kanskje kan den også lages ute i en stor gryte over bålet. Det kan være hyggelig for alle og sitte rundt de åpne flammene og snakke sammen mens maten godgjør seg på bålet. Det er noe å tenke på nå før påsken.

Nytt smaksbilde

 

Det beste med gryteretter er sammenblandingen av alle smakene.

 

De koker sammen og danner et nytt smaksbilde.

 

I gryta kan du også lure inn en grønnsak eller to hvis det er noen som sliter med for eksempel gulrøtter. De kan enkelt rives og på den måten forsvinne i den store gryte. Du kan også med hell prøve å introdusere nye smaker eller noen råvarer som en av gjestene ikke liker.

 

For sammen med alle de andre smakene i gryta kan introduksjonen bli litt mildere etter å ha blandet seg.

Ferdig!

 

Og da er det altså middag.

 

En rykende fersk og varm gryte i all sin enkelhet. Du kan kalle det simpelt, men jeg er helt uenig.

 

Simpelt i form av at du tar den ene gryta og setter på bordet. Men smaken er kompleks.

 

Og jeg tenker at de som ikke setter pris på en gryterett ikke har hatt tid til å smake skikkelig. Det kan jeg ikke hjelpe deg med.

 

Kjøttgryte

 

500 gr. karbonadedeig

1 stk. løk

1 stk. hvitløksfedd, finhakket

1 stk. boks hermetiske tomater

2 dl. vann

3 stk. gulrøtter

½ stk. chili

Urter, evt. krydder

Ris

Olje til steking 

Salt og pepper

 

 

Til denne gryten passer alle grønnsaker. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Kok ønsket mengde ris.

- Skrell og rens grønnsakene.

- Finhakk løk og del gulrøttene i små terninger. Finhakk chili.  

- Stek karbonadedeigen i litt olje. Tilsett løken omtrent halvveis og hvitløken rett før kjøttet er ferdig stekt.

- Ha i tomatene og bland sammen. Tilsett vann.

La det putre i fem minutter før du har i gulrøttene og evt. ønsket krydder. Alt av tørkede urter, som for eksempel timian eller oregano, får retten til å smake bra.

- La det koke videre på svak varme i fem minutter til. Rett før servering har du i litt friske urter og smaker til med salt og pepper.

- bland sammen med risen slik at du får en komplett gryte. Du kan gjerne servere med litt brød eller salat til, men dette smaker allerede bra i all sin enkelhet.

 

 

Fiskegryte

 

500 gr. laks, evt. annen type fisk

1 stk. løk i skiver

1 ss. smør

2 dl. melk

1 stk. beger creme fraiche

1 ss. fish saus

3 stk. gulrøtter

2 stk. vårløk

Litt annerledes måte å servere fisken på. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Rens, vask og kutt gulrøtter i tynne strimler. Vårløken går i skiver og fisken i små terninger.

- Smelt smør og ha i løken. La den stekes forsiktig til den blir myk.

- Ha i melk, creme fraiche og fish saus. Pisk det sammen og la det koke sammen i ett minutt.

- Ha i fisken og la det trekke i gryta i 2-3 minutter før du tilsetter gulrøttene. Ett minutt senere har du i vårløken. Og maten er ferdig.  

- Smak til med salt og pepper og server.

- Kokte poteter, ris eller noen toast har aldri skadet. Men nødvendig? Nei, det er det ikke.

 

Grønnsaksgryte

 

½ stk. brokkoli

½ stk. blomkål

2 stk. gulrøtter

1 stk. løk

2 stk. fedd hvitløk

3 cm. ingefær

3 stk. poteter

½ stk. rød paprika

2 stk. bokser kokosmelk

75 gr. hodekål

2 ss. red curry paste

salt og pepper

Olje

Kokosmelk og red cyrry i denne gryten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Vask og rens alle grønnsakene. Kutt opp i passelige biter. Jo større biter, jo lengre koketid. Så da pleier jeg å kutte smått.

- Varm opp oljen og ha i knust hvitløk og ingefær. Tilsett løk og la det surre i et lite minutt før du har i chili og red curry. La den ”brennes av” i et halv minutt.

- Ha i brokkoli, blomkål, poteter, gulrøtter og kål.

- Tilsett kokosmelk, kok opp og la det koke til grønnsakene er nesten møre. Dersom det blir for lite væske kan du gjerne tilsette litt vann.

- Tilsett paprika og smak til med salt og pepper.

- Friske urter over har aldri skadet noen. Flatbrød og smør ved siden av gjør også middagen komplett.

MAT
Publisert 30. mars.2017 av

Fordi du klikker

Hvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten.

 

Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten?

 

FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT.

 

Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også.

 

Saumfarer verdensveven for fenomen og farger og tendenser, bare venter på å omfavne det som treffer akkurat meg – det jeg oppfatter som inspirerende, forbereder imaginære argument for hvorfor dette er bra eller lurt eller kult, på å verve deg, på å like.

 

SUB

 

Det mest irriterende med disse (tør jeg påstå?) døgnfluetrendene, er at du med ditt realistiske hode forstår at du er med på å bidra til at det blir et fenomen, ved å klikke.

 

Du skaper en trend.

 

Lenge leve ytringsfrihet, men… hvis ingen responderer på det du melder, har det ikke makt. Da vet ikke verden at du blir lykkelig av å lage toast med fargerik kremost.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart

 

Med det andre hodet, som er drevet av affekt, elsker du det du finner. Det ser unektelig helt fantastisk ut, høy kreativ-flink-pike-faktor. Du vil være med, du vil ha en bit av kaka – sånn at du kan dele og få 10 millioner likes? Ikke nødvendigvis.

 

Du trenger å være flink, du behøver annerkjennelse – hva gjelder meg, av meg. Det er både trist og fint.

Har du fått med deg Instagramfenomenet unicorntoast?
Klart supermamma kan!

Gjør det sånn

Vel! Hva er oppskriften på ekstatisk tilværelse og et langt, lykkelig liv uten rynker og åreknuter?

 

Du trenger:

  • En brødskive
  • Kremost
  • Farge (personlig aner jeg ikke hvor jeg får tak i naturlig fargepigmenter fra spirulina og klorofyll)

 

Rist brødet, smør på kremost og dekorer med farge.

 

Å, jo. Ikke ta alt så seriøst. En skive med tørt brød, er fortsatt bare tørt brød. Med filter på. Heia deg og velbekomme da. 

 

Les flere innlegg fra Fanny her

 

Les flere innlegg på forsiden av Botrend

Les mer

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland