Publisert 18. mars.2016 av

Det hadde kanskje vært enklere å bygge et hus helt fra bunnen av, men Eva Sagemo angrer ikke på at de valgte å modernisere det slitne huset fra 1967. I hvert fall ikke nå som huset er så godt som ferdig.

 

– Å henge opp klærne i skapet etter å ha levd oppi esker i nesten ett år, det var en lykkerus, sier Eva Sagemo.

 

Huset fremstår moderne, med sibirsk lerk på utsiden og lyse og åpne rom på innsiden.

 

Store vinduer rammer inn utsikten mot Leangbukten og Vettre. Her har hun bodd siden i fjor høst, sammen med mannen Ivar, barna Malene (13) og Niklas (9) og hunden Storm.

 

Dette huset er bygget etter familiens praktiske ønskeliste.

 

 
This poll is closed! Poll activity:
Start date 28-11-2016 19:21:02
End date 31-12-2016 23:59:59
Poll Results:
Syns du 60-tallshuset fortjener å bli årets Botrend-hjem?
 
Eva Sagemo og familien falt for sjøutsikten. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Stua og kjøkkenet bader i lys og god utsikt. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Ville kjøpe huset usett

Da de kjøpte huset sommeren 2014, så det helt annerledes ut. Husets opprinnelig fasade bestod av mur i underetasjen og brun- og oransjemalt treverk i overetasjen.

 

Blomstrete tapet, teglstein og mørkt treverk preget innsiden. Planløsningen og det tekniske var også av den gamle sorten.

 

Likevel, så Eva og mannen husets potensial. De bodde 300 meter borti gata, og hadde gått og dagdrømt om en tomt i akkurat dette området. Da de oppdaget at huset fra 1967 var til salgs, ble de så ivrige at de tilbød seg å kjøpe det uten å ha sett det.

 

– Vi ringte megleren med en gang og sa at vi ville ha huset. Han spurte om vi ville se på det først, og da svarte vi nei, sier Eva.

 

Dagen etter fulgte de likevel meglerens anbefaling, og dro innom for en privat visning.

 

 – Da vi kom opp trappene og så utsikten tenkte vi bare, ja! Her skal vi bo. Vi ignorerte alt som var gammelt, og så kun for oss hvordan det kunne bli, forteller Eva.

 

Fant drømmehytta på Norefjell.

 

Slik så huset ut da de overtok det. FOTO: PRIVAT
Huset er kledd i sibirsk lerk, som krever lite vedlikehold. FOTO: EVA SAGEMO

– Hva er det vi driver med?

Kort tid etterpå solgte de huset de bodde i, og flyttet inn i oppussingsobjektet. Da gikk det opp for dem hva de hadde begitt seg ut på.

 

– Det er noe annet å være på visning, titte ut på utsikten og se for deg fremtiden, kontra å stå oppi i et kaotisk oppussingsprosjekt med hundre esker, to barn og en hund. Det var mange ganger vi spurte oss selv; hva er det vi driver med, sier Eva til Botrend.

 

Denne tomannsboligen vant Bærum kommunes arkitekturpris

 

 

 

Vokset eikegulv og lyse vegger går igjen i huset og skaper et rent uttrykk. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Hyllen går i ett med veggen, og er en av mange fine detaljer. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Populært å modernisere 60-tallshus

Det første de gjorde var å engasjere en arkitekt. Ønskene deres gikk hovedsakelig ut på å beholde husets originale fasong, og å gjøre bygget mer praktisk og moderne.

 

– Planløsningen i gamle hus mangler ofte god flyt. Mitt beste tips er å snakke med en arkitekt om hvordan dere som familie ser for dere å bruke huset, sier Eva.

 

Arkitekten bak prosjektet, Øivind Lunde ved Boxs Arkitektsstudio i Asker, mottar mange henvendelser fra huseiere som ønsker å modernisere hus fra denne perioden.

 

– Asker har mange fine 60- og 70-tallshus, og de trenger i mange tilfeller teknisk oppgradering. En kan for eksempel skifte kledning, tilleggsisolere vegger og tak samt forstørre vindusflater ytterligere, sier han.

 

Ifølge arkitekten ligger det utfordringer knyttet til hva en slik oppgradering kan koste.

 

– Ombygging er alltid vanskeligere å gi fast pris på enn nybygg, sier Lunde.

 

Sagemo sin erfaring er at det lønner seg å hente inn priser fra en rekke ulike leverandører før en bestemmer seg.

 

– Vi har brukt mye tid på å sammenligne tilbud, materialer og tjenester, og har spart mye penger på det, forteller hun.

 

Slik totalrenoverte de denne 80-talls boligen.

 

Peisestua og spiseplassen flyter over i hverandre. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Kjøkkenet er produsert av JKE Design. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Fornyet alt

Huset til familien Sagemo har gjennomgått en totalforvandling, og det er ikke mye av det gamle som står igjen.

 

– Infrastrukturen var viktig for oss. Vi har byttet ut alt av vann og avløp, elektriske installasjoner, prioritert vannbåren varme i huset, og har etterisolert alle vegger, gulv og tak. Alle vinduene er trelags, og alle vegger, tak og gulv er etterisolert, forklarer Eva.

 

- Ettersom vi bestemte oss for å endre planløsningen i så og si hele huset, er de fleste innvendige vegger nye, og mye av bærekonstruksjonen er beregnet på nytt. For å si det brutalt er det vel kun skallet av huset igjen.

 

Gode tider for møbelsnekkerne.

 

Arkitekten insisterte på å plassere badekaret her. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Skreddersydde løsninger

Den nye planløsningen er skreddersydd etter familiens behov. Underetasjen består av en åpen gang, barnerom, bad, et kontor/gjesterom og tekniske rom. I den andre enden av denne etasjen har de i tillegg fått bygget en separat leilighet. Denne etasjen tilhører hovedsakelig barna og gjestene.

 

– Vi får mye besøk av svigerfamilien fra Sørlandet, og tenkte at det var lurt å tilrettelegge for lengre besøk med en liten leilighet i huset, sier Eva.

 

En lys eiketrapp fører en opp til overetasjen, som i den ene enden består av en TV-stue og en åpen kjøkkenløsning med spiseplass og en sofakrok med peis. Herfra kan familien titte ned på båtene som seiler inn og ut av Leangbukta.

 

– Det der er yndlingsplassen min, sier Eva og peker på en skinnstol som er plassert rett foran de store glassvinduene.

 

I den andre enden av overetasjen ligger foreldresonen. Den består av soverom, walk-in-closet, toalett og et baderom med sjøutsikt.

 

Les mer om interiør og design på Botrend

 

Under trappa skjuler det seg et oppbevaringsrom. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Hunden Storm (4) koser seg ved utsikten. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Husets sprekeste vegg tilhører uten tvil rommet til Niklas (9). FOTO: ANETTE ANDRESEN

Knyttet familien sammen

Etter å ha pusset opp i ett år, begynner det meste å falle på plass. Nå gjenstår kun utearealene, hvor de blant annet planlegger å bygge pergola, utekjøkken og garasje. Eva Sagemo er glad for at oppussingsfasen snart er over. 

 

- Det har vært en krevende prosess. Ufattelig mange avgjørelser skal tas, i tillegg til å koordinere alle håndverkerne. I ettertid er vi glade for at vi har vært så tett på prosjektet, sier Eva Sagemo som har pratet med håndverkerne daglig.

 

– Vi har avverget en del episoder som kunne ha gått galt. Nå vet vi absolutt alt som er i vegger, gulv og tak, samt teknikken bak. Nå som ting er på plass, er vi klare for å nyte resultatet. 

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no

Publisert 06. januar.2017 av

Carl Hansson (42) og Jennie-Ann Hansson (41) har satt seg ned på de hvite Eames-stolene på kjøkkenet.

 

To industrielle lamper henger over dem.

 

På andre siden av bordet sitter Jørgen Bøhle Bakke (42) og Inger Charlotte Sundt (43).

 

– Hva sa familie og venner da dere fant ut at dere skulle bygge sammen?

 

– De sa at det var en fryktelig dårlig idé. De sa det ... Dere burde ikke gjøre det, sier Carl.

 

Les mer på Botrends forside her.

 

 

– Det er vel det de fleste tenker?

 

– Ja, de sa: ”dere kommer til å begynne å krangle. Dere kommer ikke til å bli enige om økonomien. Hva hvis dere ikke blir enige om løsninger?”, Carl trekker pusten.

 

– Og i tillegg så hadde vi en kompis som bygde huset, så det var også en dårlig idé, så vi gjorde på en måte alt feil sånn sett, sier han.

 

Valgte Vettre og Asker for luftige omgivelser

På grunn av nivåforskjellen mellom kjøkkenet og stuen er tunellpeisen høyt plassert på kjøkkenveggen og lavt plassert i stuen. Her hos Jørgen og Inger Charlotte. FOTO: BETTINE NICOTRA
Åpent fra øverste etasje og ned til stuen hos Inger Charlotte og Jørgen. FOTO: BETTINE NICOTRA

En helg på å bestemme seg

For seks år siden bodde venneparet i hver sin urbane leilighet på St. Hanshaugen i Oslo, kun 300 meter unna hverandre.

 

Nokså like leiligheter med familier i lik livssituasjon.

 

Kompisene som vokste opp sammen på Hosle i Bærum, hadde fulgt hverandre gjennom livet, og for noen år tilbake hadde de fått en sønn og en datter hver.

 

– Vi hadde lyst til å flytte i hus da vi fikk barn, men det var dyrt å kjøpe tomt og bygge alene, så derfor tenkte vi at det kunne vært kult å bygge en tomannsbolig, sier Carl.

 

Tanten og onkelen hans hadde bygd et hus på Nesodden – tegnet av arkitekt Lars Lantto. Carl og Jennie-Ann likte stilen.

 

Så da de så tomten med det gule, falleferdige huset på Jar til salgs, ringte de arkitekten. Tomten var absolutt egnet.

 

De slo nummeret til vennene.

 

– Vi hadde én helg på å bestemme oss, sier Inger Charlotte og ser mot mannen.

 

– Det var helt kaos … ”Hei, vil dere være med?” Vi bare: «æææ», sier Jørgen og ler.

 

– Vi hadde kanskje sett for oss å fortsette å bo i byen, men bare: ”okey, vi blir med”, sier Inger-Charlotte, som ikke ville la sjansen gå fra dem.

 

Bygde drømmehjemmet

Hulefølelse i stuen til Carl og Jennie-Ann. FOTO: BETTINE NICOTRA
Stemningslys i stuen til Inger Charlotte og Jørgen. FOTO: BETTINE NICOTRA
I stuen til Jennie-Ann og Carl. FOTO: BETTINE NICOTRA

Barna streiket

Hjemmene er – ikke overraskende – ganske så likt innredet. Smaken er lik.

 

Det er en av forutsetningene for å bygge sammen, mener de.

 

Hadde det ene paret ønsket å bygge en sveitservilla, mens det andre paret ville bodd i en moderne boks, ville det blitt vanskelig.

 

Men for barna har ikke innredning eller stil vært særlig viktig. De har tenkt praktisk.

 

Så da de voksne fant ut at de ville sette opp en levegg mellom plattingene i hagen, protesterte barna høylytt.

 

Skulle de gå helt rundt leveggen for å besøke hverandre? De som egentlig ville ha en hemmelig dør mellom loft-stuene i toppetasjen. Nei, nå gikk foreldrene i feil retning.

 

Latteren sitter løst rundt bordet.

Tross alle advarslene – venneparet er eksempelet på at det kan gå veldig bra å bygge sammen. Samarbeidet har gått knirkefritt.

 

– Det krever en viss ... Hva er ordet, sier Inger Charlotte før mannen kjapt tar over.

 

– Man må være litt rund i kantene, sier Jørgen.

 

– Ja, rund i kantene.

 

Byttet ut villa med gårdsbruk

Stuen til Jørgen og Inger Charlotte. FOTO: BETTINE NICOTRA
Fra stuen mot kjøkkenet til Carl og Jennie-Ann. FOTO: BETTINE NICOTRA
Blomster på kjøkkenet til Jørgen og Inger Charlotte. FOTO: BETTINE NICOTRA
Sniktitt ned til Jennie-Ann og Jørgens kjøkken. FOTO: BETTINE NICOTRA

Tomannsbolig på Bekkestua

  • Tegnet av arkitekt Lars Lantto i Askim/Lantto Arkitekter.

 

  • 180 kvadratmeter over fem plan, med kjeller, inngangsparti, kjøkken, stue, allrom, fire soverom, bad og toalett.

 

  • Til høyre bor: Inger Charlotte (43) og Jørgen (42), Mattis (11) og Lily (8).

 

  • Til venstre bor: Jennie-Ann (41) og Carl (42), Hugo (10) og Selma (7).

 

  • Ut fra ønskelisten arkitekten fikk, lagde han to forslag. Kjapt bestemte de seg for det ene forslaget, med kun noen små justeringer. Så speilvendte de enheten, og slik sparte de kostnader. Nå bor familiene i identiske hjem.

 

  • Arkitektens tanker: – På den svakt fallende tomten plasserte vi oppkjørsel med garasje og boder på et nivå. Hagen og huset er på et høyere nivå. Dette for å skjerme mot innsyn.

 

  • Arkitektens inspirasjonskilder: – Jeg er inspirert av japansk arkitektur og der er det ikke huset i seg selv, men helheten med hage og hus som er viktig. Derfor satte vi inn store skyvedører og vinduer fra kjøkkenet mot hagen.

 

  • Spesielt med huset: – Variasjonen mellom åpent og lukket – som det store åpne kjøkkenet, i kontrast til den skjermede og lukkede stuesonen, sier Lars Lantto.

 

  • Deres tips til andre som vurderer å gjøre det samme: Kjøp en tomt som kan deles rettferdig og bygg med folk du stoler på, som har relativt lik smak som deg selv.
Rekkverk hos Carl og Jennie-Ann i sorte MDF-plater - et rimelig materiale. FOTO: BETTINE NICOTRA
Venneparet er spesielt fornøyd med den åpne trappeoppgangen. Her hos Carl og Jennie-Ann. FOTO: BETTINE NICOTRA
Garasjen og bodene skjermer mot innsyn. FOTO: BETTINE NICOTRA

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Tips eller innspill? Ta kontakt her, og følg oss på Facebook og Instagram under @botrend.no

Les mer

- Nei, er det sant? Så utrolig gøy! Nå ble jeg veldig overrasket. Det var Heidi Tolos første reaksjon på nyheten om at huset hun deler med mannen Bjørn K. Haugland og sønnen Brede (14) på Nesøya, er kåret til Årets Botrend-hjem 2016. - Jeg trodde kanskje det kunne bli for teknisk for de fleste, for ekstremt kanskje? Men det kan også være at det tekniske er noe vi vant på. Folk har fått mer interessen for dette, sier Heidi Tolo.  Her kan du lese mer om Heidi og Bjørns hjem  H

Les mer

Snøen ligger som et melisdryss over tretoppene, men inne i den varme stuen er peisen tent og bordet er dekket til jul. De gamle trauene er dekorert med granbar, julekuler og tente lys. Alt som hjemme er mas, er bare kos når Gry Svalheim (46) og mannen Henning Svalheim (48) er på fristedet sitt. – I går diskuterte vi hva som ikke kommer over dørstokken. Vi var innom farget julelys og ”bling bling”, men så sa Henning: ”Nei, vet du hva som ikke kommer over dørstokken? Det er hve

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland