Publisert 26. mars.2016 av

Med mindre man sliter med vårdepresjoner er det åpenbart at det går mot lysere tider. Varme i lufta, krokus i oppkjørselen, skitne stuevinduer, florlette klær og lett mat især. Ja, bortsett fra ribba, da. For selv om vi pusser støv av de vårlige grønnsakene, som asparges og minigulrøtter, så er det fortsatt plass til et skikkelig kjøttstykke. Spesielt med det riktige tilbehøret.

 

Hæ? Ribbe nå? Mitt i vårlysningen? Her er mer svingodt til påske.

 

Ja, selvfølgelig. For det er jo nitrist om vi ikke skal bruke denne råvaren hele året når vi vet hvor mye vi setter pris på den i desember. Og jeg kan love deg at du ikke kommer til å tenke på verken gløgg, kokosmakroner eller silkebånd selv om du spiser denne middagen. Det er nemlig sånn at ribbestykket har fått ufortjent lite plass i repertoaret vårt. VI har låst den fast til en måned i året, og det er strengt tatt unødvendig, dumt og en innskrenkning av potensielt gode middager.

 

Surkålen kan du selvfølgelig legge til side. Det samme med svisker, brun saus, mandelpoteter og akevitt. Eller forresten, ikke akevitt. Den kan du også sette frem på bordet igjen. Men julestjerna er historie og Kyrkjebø må ties i hjel. Men du må finne frem litt sennep, sopp og urter. De har ingenting med verken jul eller vår å gjøre. Så der kommer heller høsten inn. Og er det ikke deilig å legge reglene til side og bestemme seg for å følge smakene og gjøre akkurat som man vil?

Sopp, spinat og sennep er gode følgesvenner for ribbestykket.
Et lag med velsmakende fyll vil gi deg en velsmakende middag.

Verken ferskvare- eller frysediskene er akkurat grisefulle av ribbe nå. Men der det er fagfolk er det muligheter. Enhver kjøttdisk med betjening kan bestille råvarer til deg nærmest uansett hva du skal lage. Egentlig var jeg denne vårdagen på jakt etter bibringe. Akkurat det skulle vise seg å bli vanskelig, i alle fall de tre stedene jeg var innom. Jeg hadde ønske om å lage en rull med alle godsakene jeg kom på i farten. Men så fant jeg altså et ribbestykke, og ettersom stykningsdelene er så godt som naboer på svinekroppen, så kom jeg frem til at ribba ville gjøre samme nytten.

 

Og jeg skal love deg det fungerte! Sprøstekt og knasende svor. Saftige stykker av et lagvis kjøtt som fylles med smaker som får det til å eksplodere i munnen. Hvis du da i tillegg supplerer med en kremet form av poteter og noen blanke og søte rotgrønnsaker så er du så nærme euforien du kan komme.

 

Et alternativ til svin? Prøv villsvin!

 

Voldsomme ord. Jeg er enig. For det finnes andre ting her i livet som er like viktig som mat. For eksempel venner. Og familie. Et passelig oppegående hode, rent vann og noen som synes du er et fint stykke kjøtt er også viktig. Dessuten er det viktig at vi etter hvert får bare grøftekanter, en fregne eller to og kjenner at det nærmer seg plenklipping. Men greia med mat er at vi skal ha det hver eneste dag. Da koster det ikke så mye annet enn litt ekstra krefter for å sørge for at også den er et lite lyspunkt etter en lang vinter.

 

Oppskriftene følger under bildene.

Fløtegratinerte poteter gir deg et skikkelig festmåltid.
Noen hyssingstumper sørger for å holde kjøttstykket sammen under stekingen.

Oppskrifter

Ribbe

1 stk. ribbe, ca. 1,5 kg. uten ben

300 gr. sjampinjong

150 gr. spinat

4 ss. dijonsennep

2 ss. smør

salt og pepper

Rosmarin

Olje

 

 • Del sjampinjonger i små terninger og stek den i stekepannen, først uten smør. Når du har fått dampet ut fuktigheten av soppen har du i smøret og steker videre til soppen ”faller sammen”. Ha i grovhakkede spinatblader og stek videre i et lite minutt.
 • Ha i sennepen, bland godt og smak til med salt og pepper.
 • Rut opp ribbestykket og gni det godt inn med salt og pepper. Har du god tid kan du gjerne gjøre dette dagen i forveien.
 • Del ribben i tre deler uten at du skjærer helt igjennom slik at du kan brette den ut i lengden.
 • Fordel sennepsblandingen utover hele stykket. Legg noen kvister rosmarin utover. Rull ribben stramt sammen og bind det med litt hyssing for at stykket skal holde formen under stekingen.
 • Brun kjøttet raskt i pannen på alle sider. Sett det inn i ovnen på 160 grader. Jeg bruker kjernetemperaturmåler, og tar den ut av ovnen når temperaturen viser 66 grader. Da vil den enda øke 2-3 grader etter at du har tatt den ut, og da smaker den altså perfekt.
 • Det kan hende at svoren ikke er sprø, så hold fokus underveis. Du kan skru på grillelementene i ovnen de siste ti minuttene og øke gradene til 220. Men du må følge med underveis så den ikke svir seg.
 • La kjøttet hvile på benken i 10-15 minutter før du deler den i rause stykker.

 

Fløtegratinerte poteter

Kokefaste poteter

Melk

Fløte

Løk

Hvitløk

Smør

ost

Salt og pepper

 

 • Fløtegratinerte poteter er så enkelt, og jeg liker best å lage den uten en fast oppskrift. Jeg tenker at man kan ha i sånn passe av alt, og alltid like deler fløte og melk.
 • Skrell poteter og del de i tynne skiver. Ha det over i en kjele sammen med skiver av løk og noen knuste og finhakkede hvitløksfedd.
 • Ha i fløte og melk slik at det akkurat dekker potetene. Ha på godt med salt og pepper, samt så mye smør du har samvittighet til.
 • La potetene kokes møre i kjelen.
 • Ha alt over i en ildfast form. Riv ost over, og stek det i ovnen på 190 grader til osten er fin og gylden. Skru av ovnen og la potetene stå der til resten av middagen er klar. Jo lenger den står, jo mer vil den også ”sette seg”. Det vil si at den blir fastere i konsistensen.

 

Glaserte gulrøtter

5 stk. gulrøtter

1 ss. smør

2 ss. honning

salt og pepper

 

 • Skrell gulrøttene og del de i tynne strimler.  
 • Smelt smør i en stekepanne og ha i gulrøttene. La de steke på middels varme til røttene er møre.
 • Ha over honning, bland det hele sammen og smak til med salt og pepper.
God appetitt! ALLE FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 11. juni.2017 av

Hva med å lage en vietnamesisk baguette i helgen?

 

Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette?

 

Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra siricha saus om du liker det ekstra hot.

 

Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke gidder å bake. Jeg tror kanskje uansett at dette kan bli en ny helgefavoritt - det er i i hvert fall blitt vår.

 

Her kan du bli bedre kjent med skribentene bak Familiematblogg

Til kjøttet trenger du:

 

ca 1 kg nakkekoteletter

 

4-5 ss med koreansk chilipulver

 

2 ss korianderfrø

 

2 ss fenikkelfrø

 

Havsalt

 

Slik gjør du:

 

Først rister du fenikkel og korianderfrøene i en tørr middels varm panne. Så knuser du det i en morter før du blander det med salt og chilipulver.

 

Svinekoteletter og grønsaker i baguett. Foto: Familiematblogg

Gni dette inn i kjøttet og la det gjerne marinere over natten.

 

Legg så kotellettene utover i en langpanne og stek de på 130 grader i ca 3 timer, men gjerne lenger om du har tid, virker de tørre kan du helle litt vann over underveis.  Før servering deler du kjøttet opp i mindre biter og freser det kjapt i stekepannen.

 

Du kan eventuelt grille kjøttet isteden for å langtidssteke, kjøttet blir da mindre mørt, men får den gode grillsmaken.

 

Lag sommerens beste is med bær

 

Til salaten og salatdressingen trenger du:

 

2 gulrøtter

 

1/3 rettich

 

3 vårløk

 

1 agurk

 

1 lime (saften)

 

3 ss riseddik

 

1,5 ts fiskesaus

 

1,5 ts rørsukker

 

0,5 ts salt

 

2 ss sesamolje

 

1 finhakket rød chili

 

Slik gjør du:

 

Kutt opp alle grønnsakene i små tynne staver. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salat rett før servering.

 

Til koriandermajonesen trenger du:

 

1 bunt koriander

 

4 dl solsikkeolje

 

1 egg

 

1 ss dijonsennep

 

saften av en halv sitron

 

salt

 

1 ts karripulver

 

1 ts cayennepepper

 

Slik gjør du:

 

Finhakk korianderen før du kjører den sammen med solsikkeoljen i en stavmikser til en jevn korianderolje.

 

Bland så sammen egget og sennepen i en bolle (viktig at det er romtemperert)  hvor du gradvis sper med korianderoljen - rør hele tiden til det begynner å tykne. Dette kan du også gjøre med en stavmikser, men det er viktig å ikke tilsette for mye av oljen om gangen for å få en tykk og god konsistens. Smak så til med sitron, salt, karri og ceyennepepper.

 

Om du ikke vil lage majones selv, er det veldig lett at det skiller seg om du blander korianderolje inn i ferdikjøpt majones, da ville jeg heller anbefalt å blande litt siricha-saus i majones og servere chilimajones isteden.

 

Regn ca to store baguetter til 4 voksne. Del baguetten i ønskede biter. Ha så på salatblad, spicy salat, koriandermajones, svinekjøtt og topp det hele med finhakket koriander og litt ekstra Siricha-saus

 

Så er det bare å nyte!

 

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal  og i Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer

Slik kan du lykkes med tomatplanten

Tør jeg sette ut "babyen" min nå?

Publisert 26. mars.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Det starter med et lite frø – et bitte lite frø, med store drømmer knyttet til. Du, lille frø, skal vokse deg stor – sterk, med frodige grønne blader og gule blomster som vitner om klaser på klaser med selvdyrkede, økologiske, smakfulle tomater som skal forsyne familien gjennom hele sommeren. Her kan du lese flere innlegg fra Fanny 

Les mer

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem. På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade. Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland