Publisert 02. april.2016 av

Alle kan bli gode til å lage mat. Det krever bare litt planlegging, noen få, men gode hjelpemidler, og masse glede. Ikke minst må det prioriteres: Ta bevisste valg, sett av tid og omfavn kjøkkenet, mener Heia Mat-blogger Espen Nersveen.

 

De siste seks årene har den tidligere reklamefotografen gått fra å se på mat som noe man nærer seg selv med, til å virkelig nyte. På veien har han opplevd glede og oppturer, fått noen aha-opplevelser, og sneglet seg opp lange motbakker. For selv en erfaren hobbykokk og matblogger mister piffen i perioder.

 

- Blir det mye mas rundt maten mister det litt av gleden. Mat skal også være gøy, sier Espen Nersveen.

Surf etter inspirasjon

På bloggen sin Heia Mat reflekterte Espen nylig over spørsmålet «hvordan bli bedre på kjøkkenet». Det har streifet han mange ganger siden han endret sitt syn på mat for seks år siden. Men med et bevisst valg i bunnen og tonnevis med inspirasjon, kan man forvandle gråværsdager til solskinnsdager. Dog med solid ballast i bagasjen:

 

- Jeg elsker kokebøker, og kan ikke få nok. Jeg kjøper unødvendig mange bøker først og fremst for å bli inspirert i matveien – ikke nødvendigvis for å lage alle oppskriftene, sier Espen som også surfer på ulike videokanaler på nettet.

 

- Jeg har sett alle episodene av Masterchef Australia, og ser alt jeg kommer over om mat på Netflix. YouTube kan være fint å bruke for å studere teknikker som filetering, partering og lignende. Ting som er vanskelig å få helt med seg når man leser, men som kommer tydelig frem med levende bilder.

 

(Saken fortsetter under bildene.)

 

Top Chef-dommer og kokebokforfatter Lise Finckenhagen vil rekruttere flere til kokkefaget.

Neste skritt for Espen Nersveen er å tilegne seg fileteringsteknikk for hele dyr. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Du trenger en stor kokkekniv, en taggete brødkniv, en til filetering og en liten til småarbeid. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Du trenger kun fire ulike kniver

Mye utstyr og fancy kutteteknikker er ikke nødvendig for å trylle frem lekre retter på kjøkkenet. En solid og stor kokkekniv kan gjøre mye, og for all del: Ikke la deg skremme av synet av hele dyr, mener matbloggeren.

 

- Synet av en hel fisk på kjøkkenbenken var nok det som gjorde meg mest usikker, men det er mye enklere enn det kan virke som. Og har man først lært seg å filetere en laks eller en piggvar, så er det ganske mange fisketyper teknikken kan overføres til.

 

Neste skrittet på veien for Espen er å tilegne seg fileteringsteknikk for lam og gris. Slik at han kan kjøpe inn hele dyr, patere og fryse ned.  

 

- En taggete brødkniv er veldig fin å dele større kjøttstykker med. Til å dele opp ribba, skjære gjennom mindre bein og så videre. En god, solid og stor kokkekniv er også et must. Den må ligge godt i hånden og være behagelig å jobbe med. Denne kan gjøre 90 prosent av arbeidet. En fileteringskniv til fisk er fint å ha, samt en mindre til småarbeid. Det utgjør fire kniver totalt, og da kommer man veldig langt, råder matbloggeren.

Gode oljer og krydder er alltid lett tilgjengelig. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Matbloggerens kjøkken har godt med benkeplass, skuffer og hyller fremfor skap. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Dette utstyret bør du ha

Å investere i noen ordentlige kniver som vil vare lenge, er også et godt tips. Tar du med slipestål i tillegg, er du sikret skarpe kniver som gjør jobben lettere.

 

- Om du unngår å vaske de i oppvaskmaskinen, skjerper de jevnlig og samtidig leverer de inn til sliping en gang i året, har du kniver som vil vare i årevis, sier Espen.

 

Foruten gode kniver, er det lite utstyr som faktisk er en nødvendighet på kjøkkenet. Men det er mye som er fint å ha.

 

- Ting jeg bruker jevnlig er kjøkkenmaskin, blender, stavmikser, en mandolin for å kutte ting jevnt og tynt, samt en morter for å knuse krydder.

 

I kjøkkenet på Jar har også Espen Nersveen en vakuummaskin, en sous vide sirkulator og et par skikkelig feite griller på verandaen. Ting han mener ikke alle trenger, men som han selv ikke ville klart seg uten.

 

- Sous vide er perfekt for total kontroll og for å lage mat til mange. Men det er ingenting som slår det å lage mat med ild og røyk.

Planlegg og handle inn i forkant

Da Espen Nersveen åpnet kjøkkenet sitt på Jar for Botrends lesere tidligere i år presiserte han at det først og fremst skal være lystbetont og gøy å lage mat. Man kommer langt med lite, og selv ferdigmat i en stressende hverdag er ok.

 

Det er likevel fullt mulig å unngå ferdigmaten dersom du ønsker det. Det er her planlegging og «mise en place» kommer inn. Hva du faktisk kan tilberede i forveien, og som vil spare deg for unødvendig stress. Spesielt når du venter mange middagsgjester.

 

- Hva kan gjøres i god tid, kanskje til og med dager i forveien? Kutt opp grønnsaker, varmebehandle og kjøl ned kjøttet, lag pureer, kok inn saus og lag desserter som tåler å stå. Jeg har ved flere anledninger laget mange retter til mange mennesker takket være god planlegging og møysommelig forarbeid, forteller Espen.

 

Da går middagen lekende lett og fører til at selv verten kan nyte middagen i ro og mak. Espen selv liker å lage mat på sitt åpne kjøkken samtidig som han deltar i selskapet. Og får gjestene noe i glasset mens de venter, går både tiden og praten lekende lett.

 

Men det er flest hverdager, og her mener Espen Nersveen at det tradisjonelle middagstidspunktet bør utfordres.

 

- Det vil alltid være vrient å diske opp noe godt til to voksne og to barn dersom maten skal være på bordet klokka 17.00. Hvis du tar utgangspunkt i at måltidet ikke er planlagt og heller ikke handlet inn, du slutter på jobb klokka 16.00 og skal via barnehagen, så står man igjen med et umulig utgangspunkt. Men dersom du har planlagt, handlet inn og sier at middagen er klar en time senere, stiller man umiddelbart langt sterkere.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland