Publisert 07. april.2016 av

Førsteårsstudentene på designlinjen ved Arkitektur- og designhøgskolen har utviklet spiseredskap som skal få barn til å spise sunnere. Nå vises utstillingen "Design Window" der AHO Institutt for design, inviterer forbrukerne inn til å få et innblikk i prosjekter studentene jobber frem ved skolen.

 

Gjennom nytenkende design og produktutvikling har de om lag 30 studentene kommet frem til ulike måter å møte barn ved spisebordet på. Mens noen av produktene oppfordrer til nye og kreative måter å innta selve maten på, er økt mestringsfølelse i sentrum i andre produkter.

 

- Poenget er å få barn til å spise sunnere ved hjelp av bedre egnet spiseredskap, forklarer designstudent Jonas Vetlesen.

 

Sammen med Fredrik Just, Anna Endal og en av fire veiledere, Kathinka Dysthe, er han i ferd med å sette opp utstillingen som åpner torsdag 07.april. Ut april vil en del av underetasjen til Norway Designs i Oslo være viet designstudentenes spiseredskaper.

Markedet mangler bestikk til barn

Prosjektet retter seg mot barn i førskolealder, og er designstudentenes første store. Det er gjort som en kommentar til Nofimas forskning på feltet «Barn og Smak», og er etterlengtet ifølge butikksjef hos Norway Designs, Trond Kinn.

 

- Barnebestikk er en produktkategori som trenger utvikling. Det som selges nå er gjerne forrett- eller dessertbestikk som benyttes til barn. Så det har vært et lite hull her, sier Kinn som syns det er flott å huse designstudentenes utstilling.

 

- Vi syns det er spennende å samarbeide med studenter som er helt i startgropen, og ikke bare fronte de etablerte designerne og kunsthåndverkerne.

 

Les mer om design og norsk design på Botrend her.

Tallerkensett av Emil Sødestrøm Gaden.
Slynge av Erlend Grimeland.

Matvaner begynner med barn

Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt, og driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien. De mener det ligger et stort potensiale i å bedre folkehelsen gjennom kostholdet.

 

Ettersom matvaner etableres i ung alder, må man begynne med barna. Et virkemiddel vil være et tilpasset spiseredskap som legger til rette for at barnet vil velge sunn mat. Det var imidlertid ingen enkel oppgave, ifølge de tre studentene.

Klype av Maria Våge Traasdahl.

 

- Vi lærte mye gjennom Nofima, som at barn ikke liker å blande mat. Men det var mange som fikk en aha-opplevelse da vi hadde brukertest med barna og så hvor små de faktisk er! sier Jonas Vetlesen lattermildt.

 

- Spesielt brukertesten var utrolig nyttig. Jeg hadde en mistanke om at jeg hadde laget en kniv som var for stor, og det fikk jeg bekreftet. Slik fikk vi mulighet til å finjustere og jobbe videre med spiseredskapene våre, forteller Fredrik Just.

 

Tipsene til å innrede barnerommet får du her. Og trenger du inspirasjon til jenterommet kan du lese denne saken.

Ulike tilnærminger

Jonas Vetlesen valgte konseptveien og lagde en tallerken med hektbare skåler i ulike farger. Slik vil barnet få mulighet til å spise oppdelt, samt være forberedt på hvilke smaker som kommer fra de ulike fargeskålene – tips han hadde fått fra Nofima.

 

Både Fredrik Just og Anna Endal valgte å designe bestikk for barn. På den måten vil ikke barnet føle at de skiller seg ut fra storesøsken eller foreldre. Spiseredskaper med samme uttrykk, men i mindre størrelse.

 

- Det er bestikk som fokuserer på mestringsfølelse for barnet. Her er kunsten å få barnet til å skjære selv, noe mange små syns er vanskelig, forklarer Anna Endal.

 

Hun mener den største utfordringen med prosjektet var å designe til en målgruppe hun har liten kjennskap til. Det kan fort bli synsete når man ikke har tett kontakt med barn til daglig.

 

- Jeg hadde jo Googlet meg frem til endel ting i forkant, som hvor stor en barnehånd faktisk er, men det var noe helt annet å teste det ut i praksis, sier Endal.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

(F.v.) Fredrik Just, Anna Endal og Jonas Vetlesen gjør klar til utstillingsåpning. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Designstudentene er spente på mottakelsen av deres første utstilling som nå vises hos Norway Designs. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Tre bidrag skal testes videre av Nofima

For designstudentene var det motiverende å ha med Nofima i prosjektet. At en ekstern aktør også var villig til å gå videre med noen av prosjektene, betød mye.

 

Nå er tre prosjekter plukket ut til videre testing, og firmaet ser på mulighetene for finansiering. (Bilde av de tre utvalgte bidragene kan sees øverst i denne saken.)

 

De tre produktene er Emil Søderstrøm Gadens tallerkensett, Erlend Grimelands slynge og Maria Våge Traasdahls klyper.

 

Tallerkensettet presenterer maten på en kreativ måte og inviterer barn til å engasjere seg og leke i en matsetting. Det samme gjør Erlend Grimelands slynge. Her tres for eksempel grønnsaker på slyngen før de grilles, kokes eller stekes. Deretter kan barnet få slyngen på tallerkenen og spise det de har vært med på å lage.

 

Maria Våge Traasdahl har laget klyper som holdes tett i hånden og tilbyr en ny og annerledes måte å spise på. Gjennom klypenes gripemuligheter kan mestringsfølelsen øke da barn ofte mister spiseredskapene og opplever frustrasjon.

 

De tre bidragene samt de øvrig 27 er å sees hos Norway Designs fra i dag og ut måneden.  

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 30. desember.2016 av

– Det var du som bestemte hvordan pendlene skulle henge, ikke sant?

 

Lars Kristian Amundsen (42), hotelldirektør ved Radisson Blu på Fornebu, spør en av resepsjonistene som står bak den nye disken i skinn.

 

I fem måneder har teamet jobbet seg gjennom en total oppussing av fellesområdene.

 

– De siste årene har vi pusset opp jevnt og trutt – både kjøkken, rom og bad, sier han.

 

Men nå var det på tide å ta tak i lobbyen og resepsjonen, baren med den intime restauranten og kurs og konferanseavdelingen.

 

Gjester som kommer på besøk skal få den hjemmekoselige følelsen.

 

Dette hjemmet ser ut som et hotell

Pendellamper hengt opp i ulike høyder over pianoet ved resepsjonsdisken. FOTO: BETTINE NICOTRA
Jordfarger i baren. FOTO: TORD-ERIK ANDRESEN/HOTELLFOTO.NO

Historiske Egget

Et par gjester har slått seg ned i hver sin blå Egget-stol foran peisen i lobbyen.

 

Stolen ble opprinnelig designet av Arne Jacobsen i 1958 for Radisson Blu Royal Hotel i København. Slik er de en del av hotellkjedens historie.

 

Nå har flere Egget-stoler kommet over dørstokken her på Fornebu.

 

– Hvordan så det ut før oppussingen?

 

– Veggene var hvite og møblene var tunge og sorte.

 

Nå går det i grønt, brunt, blått, terracotta, grått og sort – med innslag av messing. Interiøret er i skinn, marmor, betong og glass.

 

Det meste er nytt. Men de 132 forskjellige maleriene på veggene, er gamle. De hadde ligget på lager i mange år. Det var bare å børste støv av dem og henge de opp.

 

Karns guide til København

Hjemmekoselig stemning i lobbyen. FOTO: BETTINE NICOTRA
Den ikoniske stolen "Egget" til høyre, og Andreas Engesvik "Bollo" til venstre. FOTO: TORD-ERIK ANDRESEN/HOTELLFOTO.NO

Merker konkurransen

Hotellet åpnet i 1971. I hele 41 år skulle de regjere som eneste hotell på Fornebu. Men i 2012 dukket to nye hotell opp – Scandic Fornebu og Quality Hotel Expo.

 

– Vi merker konkurransen, men det er plass til alle tre. Det skjer mye her ute, så det er spennende å drive hotell her, sier han.

 

– Er det litt av grunnen til at dere pusser opp – at dere merker konkurransen?

 

– Det nytter ikke bare å ha det fineste hotellet. Vi har mange stamgjester som har bodd hos oss i opp til 15 år, og da handler det om å gi en minneverdig opplevelse, sier han.

 

Få hotellfølelsen hjemme

 

Men hvor mye oppussingen har kostet ønsker ikke hotelldirektøren å svare på.

 

– Det er en kontinuerlig prosess.

 

Satset stort på skybar i Oslo

Messinglamper fra &Tradition. FOTO: BETTINE NICOTRA
Lysboks fra BLXX "Dont count the days make the days count". FOTO: BETTINE NICOTRA

Byggets sjel

Det er arkitektene fra DOOS som står bak oppussingen. Sammen med hotelldirektøren har de funnet ut hva som kan passe inn.

 

Planløsningen i fellesområdene og treplanelet på veggene i lobbyen har de valgt å beholde.

 

– Vi har tatt vare på byggets sjel og løftet frem de fine innredningsdetaljene fra tiden da hotellet ble bygd, sier arkitekt Alexandra Wachtmeister.

 

Se hvordan hun innredet hjemmet i Miami Beach-style

De gamle maleriene har fått nytt liv. FOTO: TORD-ERIK ANDRESEN/HOTELLFOTO.NO
Mørkegrønne vegger. FOTO: TORD-ERIK ANDRESEN/HOTELLFOTO.NO

Om hotellkjeden

  • I 1971 åpnet hotellet. Den gang het det Globetrotter Hotel, det første norske hotellet i regi av SAS International Hotels.

 

  • Hotellet hadde opprinnelig en fløy med 150 gjesterom, og møte- og kurslokaler beregnet på flyreisende til og fra Fornebu.

 

  • I 1985 utvidet de med en ny fløy med 104 nye gjesterom, ny kurs- og konferansedel og restaurant. De skiftet navn til SAS Park Royal Hotel.

 

  • Fra 1939-1998 holdt flyplassen til på Fornebu. Siden det har de drevet som kurs-, konferanse- og forretningshotell.

 

  • Nå heter hotellet Radisson Blu Park Hotel, Oslo. SAS har vært ute av bildet siden 2006.
Hotellet på Fornebu. FOTO: BETTINE NICOTRA

Les mer på Botrends forside

 

Kontakt oss her, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer

Strammet opp 80-tallsboligen

Interiørarkitekten ga boligen nytt uttrykk.

Publisert 07. april.2016 av Elin Reffhaug Craig

Familien på fire trivdes så godt i nabolaget på Nøtterøy, men følte behov for å gjøre 80-tallshuset tøffere i stilen. Å flytte fra huset var ikke et alternativ.  Dermed kom interiørarkitektkontoret Nyfelt og Strand inn med nye løsninger.  

Les mer

- Nei, er det sant? Så utrolig gøy! Nå ble jeg veldig overrasket. Det var Heidi Tolos første reaksjon på nyheten om at huset hun deler med mannen Bjørn K. Haugland og sønnen Brede (14) på Nesøya, er kåret til Årets Botrend-hjem 2016. - Jeg trodde kanskje det kunne bli for teknisk for de fleste, for ekstremt kanskje? Men det kan også være at det tekniske er noe vi vant på. Folk har fått mer interessen for dette, sier Heidi Tolo.  Her kan du lese mer om Heidi og Bjørns hjem  H

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland