Publisert 07. april.2016 av

Førsteårsstudentene på designlinjen ved Arkitektur- og designhøgskolen har utviklet spiseredskap som skal få barn til å spise sunnere. Nå vises utstillingen "Design Window" der AHO Institutt for design, inviterer forbrukerne inn til å få et innblikk i prosjekter studentene jobber frem ved skolen.

 

Gjennom nytenkende design og produktutvikling har de om lag 30 studentene kommet frem til ulike måter å møte barn ved spisebordet på. Mens noen av produktene oppfordrer til nye og kreative måter å innta selve maten på, er økt mestringsfølelse i sentrum i andre produkter.

 

- Poenget er å få barn til å spise sunnere ved hjelp av bedre egnet spiseredskap, forklarer designstudent Jonas Vetlesen.

 

Sammen med Fredrik Just, Anna Endal og en av fire veiledere, Kathinka Dysthe, er han i ferd med å sette opp utstillingen som åpner torsdag 07.april. Ut april vil en del av underetasjen til Norway Designs i Oslo være viet designstudentenes spiseredskaper.

Markedet mangler bestikk til barn

Prosjektet retter seg mot barn i førskolealder, og er designstudentenes første store. Det er gjort som en kommentar til Nofimas forskning på feltet «Barn og Smak», og er etterlengtet ifølge butikksjef hos Norway Designs, Trond Kinn.

 

- Barnebestikk er en produktkategori som trenger utvikling. Det som selges nå er gjerne forrett- eller dessertbestikk som benyttes til barn. Så det har vært et lite hull her, sier Kinn som syns det er flott å huse designstudentenes utstilling.

 

- Vi syns det er spennende å samarbeide med studenter som er helt i startgropen, og ikke bare fronte de etablerte designerne og kunsthåndverkerne.

 

Les mer om design og norsk design på Botrend her.

Tallerkensett av Emil Sødestrøm Gaden.
Slynge av Erlend Grimeland.

Matvaner begynner med barn

Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt, og driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien. De mener det ligger et stort potensiale i å bedre folkehelsen gjennom kostholdet.

 

Ettersom matvaner etableres i ung alder, må man begynne med barna. Et virkemiddel vil være et tilpasset spiseredskap som legger til rette for at barnet vil velge sunn mat. Det var imidlertid ingen enkel oppgave, ifølge de tre studentene.

Klype av Maria Våge Traasdahl.

 

- Vi lærte mye gjennom Nofima, som at barn ikke liker å blande mat. Men det var mange som fikk en aha-opplevelse da vi hadde brukertest med barna og så hvor små de faktisk er! sier Jonas Vetlesen lattermildt.

 

- Spesielt brukertesten var utrolig nyttig. Jeg hadde en mistanke om at jeg hadde laget en kniv som var for stor, og det fikk jeg bekreftet. Slik fikk vi mulighet til å finjustere og jobbe videre med spiseredskapene våre, forteller Fredrik Just.

 

Tipsene til å innrede barnerommet får du her. Og trenger du inspirasjon til jenterommet kan du lese denne saken.

Ulike tilnærminger

Jonas Vetlesen valgte konseptveien og lagde en tallerken med hektbare skåler i ulike farger. Slik vil barnet få mulighet til å spise oppdelt, samt være forberedt på hvilke smaker som kommer fra de ulike fargeskålene – tips han hadde fått fra Nofima.

 

Både Fredrik Just og Anna Endal valgte å designe bestikk for barn. På den måten vil ikke barnet føle at de skiller seg ut fra storesøsken eller foreldre. Spiseredskaper med samme uttrykk, men i mindre størrelse.

 

- Det er bestikk som fokuserer på mestringsfølelse for barnet. Her er kunsten å få barnet til å skjære selv, noe mange små syns er vanskelig, forklarer Anna Endal.

 

Hun mener den største utfordringen med prosjektet var å designe til en målgruppe hun har liten kjennskap til. Det kan fort bli synsete når man ikke har tett kontakt med barn til daglig.

 

- Jeg hadde jo Googlet meg frem til endel ting i forkant, som hvor stor en barnehånd faktisk er, men det var noe helt annet å teste det ut i praksis, sier Endal.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

(F.v.) Fredrik Just, Anna Endal og Jonas Vetlesen gjør klar til utstillingsåpning. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Designstudentene er spente på mottakelsen av deres første utstilling som nå vises hos Norway Designs. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Tre bidrag skal testes videre av Nofima

For designstudentene var det motiverende å ha med Nofima i prosjektet. At en ekstern aktør også var villig til å gå videre med noen av prosjektene, betød mye.

 

Nå er tre prosjekter plukket ut til videre testing, og firmaet ser på mulighetene for finansiering. (Bilde av de tre utvalgte bidragene kan sees øverst i denne saken.)

 

De tre produktene er Emil Søderstrøm Gadens tallerkensett, Erlend Grimelands slynge og Maria Våge Traasdahls klyper.

 

Tallerkensettet presenterer maten på en kreativ måte og inviterer barn til å engasjere seg og leke i en matsetting. Det samme gjør Erlend Grimelands slynge. Her tres for eksempel grønnsaker på slyngen før de grilles, kokes eller stekes. Deretter kan barnet få slyngen på tallerkenen og spise det de har vært med på å lage.

 

Maria Våge Traasdahl har laget klyper som holdes tett i hånden og tilbyr en ny og annerledes måte å spise på. Gjennom klypenes gripemuligheter kan mestringsfølelsen øke da barn ofte mister spiseredskapene og opplever frustrasjon.

 

De tre bidragene samt de øvrig 27 er å sees hos Norway Designs fra i dag og ut måneden.  

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland