Publisert 07. april.2016 av

Førsteårsstudentene på designlinjen ved Arkitektur- og designhøgskolen har utviklet spiseredskap som skal få barn til å spise sunnere. Nå vises utstillingen "Design Window" der AHO Institutt for design, inviterer forbrukerne inn til å få et innblikk i prosjekter studentene jobber frem ved skolen.

 

Gjennom nytenkende design og produktutvikling har de om lag 30 studentene kommet frem til ulike måter å møte barn ved spisebordet på. Mens noen av produktene oppfordrer til nye og kreative måter å innta selve maten på, er økt mestringsfølelse i sentrum i andre produkter.

 

- Poenget er å få barn til å spise sunnere ved hjelp av bedre egnet spiseredskap, forklarer designstudent Jonas Vetlesen.

 

Sammen med Fredrik Just, Anna Endal og en av fire veiledere, Kathinka Dysthe, er han i ferd med å sette opp utstillingen som åpner torsdag 07.april. Ut april vil en del av underetasjen til Norway Designs i Oslo være viet designstudentenes spiseredskaper.

Markedet mangler bestikk til barn

Prosjektet retter seg mot barn i førskolealder, og er designstudentenes første store. Det er gjort som en kommentar til Nofimas forskning på feltet «Barn og Smak», og er etterlengtet ifølge butikksjef hos Norway Designs, Trond Kinn.

 

- Barnebestikk er en produktkategori som trenger utvikling. Det som selges nå er gjerne forrett- eller dessertbestikk som benyttes til barn. Så det har vært et lite hull her, sier Kinn som syns det er flott å huse designstudentenes utstilling.

 

- Vi syns det er spennende å samarbeide med studenter som er helt i startgropen, og ikke bare fronte de etablerte designerne og kunsthåndverkerne.

 

Les mer om design og norsk design på Botrend her.

Tallerkensett av Emil Sødestrøm Gaden.
Slynge av Erlend Grimeland.

Matvaner begynner med barn

Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt, og driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien. De mener det ligger et stort potensiale i å bedre folkehelsen gjennom kostholdet.

 

Ettersom matvaner etableres i ung alder, må man begynne med barna. Et virkemiddel vil være et tilpasset spiseredskap som legger til rette for at barnet vil velge sunn mat. Det var imidlertid ingen enkel oppgave, ifølge de tre studentene.

Klype av Maria Våge Traasdahl.

 

- Vi lærte mye gjennom Nofima, som at barn ikke liker å blande mat. Men det var mange som fikk en aha-opplevelse da vi hadde brukertest med barna og så hvor små de faktisk er! sier Jonas Vetlesen lattermildt.

 

- Spesielt brukertesten var utrolig nyttig. Jeg hadde en mistanke om at jeg hadde laget en kniv som var for stor, og det fikk jeg bekreftet. Slik fikk vi mulighet til å finjustere og jobbe videre med spiseredskapene våre, forteller Fredrik Just.

 

Tipsene til å innrede barnerommet får du her. Og trenger du inspirasjon til jenterommet kan du lese denne saken.

Ulike tilnærminger

Jonas Vetlesen valgte konseptveien og lagde en tallerken med hektbare skåler i ulike farger. Slik vil barnet få mulighet til å spise oppdelt, samt være forberedt på hvilke smaker som kommer fra de ulike fargeskålene – tips han hadde fått fra Nofima.

 

Både Fredrik Just og Anna Endal valgte å designe bestikk for barn. På den måten vil ikke barnet føle at de skiller seg ut fra storesøsken eller foreldre. Spiseredskaper med samme uttrykk, men i mindre størrelse.

 

- Det er bestikk som fokuserer på mestringsfølelse for barnet. Her er kunsten å få barnet til å skjære selv, noe mange små syns er vanskelig, forklarer Anna Endal.

 

Hun mener den største utfordringen med prosjektet var å designe til en målgruppe hun har liten kjennskap til. Det kan fort bli synsete når man ikke har tett kontakt med barn til daglig.

 

- Jeg hadde jo Googlet meg frem til endel ting i forkant, som hvor stor en barnehånd faktisk er, men det var noe helt annet å teste det ut i praksis, sier Endal.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

(F.v.) Fredrik Just, Anna Endal og Jonas Vetlesen gjør klar til utstillingsåpning. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Designstudentene er spente på mottakelsen av deres første utstilling som nå vises hos Norway Designs. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Tre bidrag skal testes videre av Nofima

For designstudentene var det motiverende å ha med Nofima i prosjektet. At en ekstern aktør også var villig til å gå videre med noen av prosjektene, betød mye.

 

Nå er tre prosjekter plukket ut til videre testing, og firmaet ser på mulighetene for finansiering. (Bilde av de tre utvalgte bidragene kan sees øverst i denne saken.)

 

De tre produktene er Emil Søderstrøm Gadens tallerkensett, Erlend Grimelands slynge og Maria Våge Traasdahls klyper.

 

Tallerkensettet presenterer maten på en kreativ måte og inviterer barn til å engasjere seg og leke i en matsetting. Det samme gjør Erlend Grimelands slynge. Her tres for eksempel grønnsaker på slyngen før de grilles, kokes eller stekes. Deretter kan barnet få slyngen på tallerkenen og spise det de har vært med på å lage.

 

Maria Våge Traasdahl har laget klyper som holdes tett i hånden og tilbyr en ny og annerledes måte å spise på. Gjennom klypenes gripemuligheter kan mestringsfølelsen øke da barn ofte mister spiseredskapene og opplever frustrasjon.

 

De tre bidragene samt de øvrig 27 er å sees hos Norway Designs fra i dag og ut måneden.  

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 20. april.2017 av

Treverk og hvite flater er det første som slår meg i det jeg kommer inn på kjøkkenet. Jeg titter rundt etter den stripete vasen alle har hørt om, Omaggio-vasen fra danske Kähler. 

 

Huseieren, Stamati Stenseth (51) er nemlig kjent for å forsyne nordmenn med disse vasene gjennom agenturselskapet Bo Bedre as. 

 

Men ingen vase å se. 

 

På kjøkkenøya står to hvite lysestaker, en glassvase med ”gåsunger” og en gul- og hvitstripete bolle med løkblomster.

 

Men det er ikke Stamatis vase-suksess vi skal snakke om i dag. 

 

Vi setter oss ned på barkrakkene. Skrått over oss henger en ”opp-ned-benk” med grønne planter og en gammel vekt brukt som blomsterpotte. 

 

– Vil du ha en kopp kaffe? spør Stamati. 

 

Samboeren Trine Bakkeli (51) spretter opp, går mot den integrerte kaffemaskinen og trykker på knappen. Duften av kaffe brer seg i rommet. 

 

Entusiastisk fyrer de løs om det siste årets kjøkkenjakt.

 

Fem kjøkken vi drømmer om

En rusletur unna drammen sentrum. Foto: Bettine Nicotra
Trine og Stamati flyttet inn i fjor sommer. Foto: Bettine Nicotra

Var noe som manglet

 Midt i sentrum i ”Drammens fineste leilighet” bodde paret. 

 

Et par skritt ut, en kjapp heistur ned, et par skitt til – så var de midt i smørøyet. Her kunne de bli gamle og bare nyte. 

 

Men Trine som alltid har elsket det grønne, savnet en hage å pusle rundt i. 

 

Så da 60-tallshuset på høyden med kongeutsikt over Drammen, dukket opp for ett år siden, satte tankespinneriet i gang. Kanskje de skulle flytte ”på landet”? 

 

De måtte gruble litt. Såpass lenge at visningene var over. Men å legge det helt fra seg klarte de ikke, så paret spurte megleren om å få en privatvisning. 

 

En halvtimes rundtur i huset var det som skulle til. De var solgt. 

 

Kulturarv ble drømmehjem

Spisebord og stoler fra Skagerak og lampe fra Voga. Foto: Bettine Nicotra

Bukkehorn på kjøkkenet

 Det meste var nylig pusset opp, så det var lite som måtte gjøres. 

 

– Jeg skal se om jeg finner et opprinnelig bilde av kjøkkenet, sier Stamati før han reiser seg for å hente prospektet.  

 

– På ett av bildene vi har sett fra da kjøkkenet var relativt nytt, hang det et bukkehorn på grua over komfyren, fortsetter han. 

 

Siden den gang var kjøkkenet pusset opp, men det var fremdeles mørkt og sto ikke i stil med resten av 60-tallshuset. Litt vel luksus, litt unødvendig å skifte ut et kjøkken som tross alt fungerte godt, tenkte de. 

 

Men de trøstet seg med at det nye kjøkkenet ikke skulle skiftes ut igjen – i hvert fall ikke under deres tid i huset. 

 

Trine peker mot den lange kjøkkenbenken. 

 

– Vi ville ha et enkelt kjøkken med lavt tyngdepunkt som gikk i den lengderetningen, i likhet med det langstrakte huset.

 

– Og for å få mest mulig luft, ville vi helst unngå overskap hvis det var mulig. Også visste vi at vi ville ha en stor øy, fortsetter hun.

 

– Et sosialt samlingspunkt, ja, legger Stamati til.

 

Så da gjensto én ting – å velge kjøkken. 

 

Heddas dristige kjøkkenvalg

Slik så kjøkkenet ut da de overtok huset. Foto: Nordvik & Partners/Settovenfra
Slik ser det ut i dag. Foto: Bettine Nicotra

Skulle ha spiler 

 Med stor kjærlighet for trespiler, var valget i utgangspunktet lett. 

 

– Det skulle bli et dansk kjøkken fra Unoform, det var vi helt klare på, sier Stamati. 

 

Håndtaksløse fronter med skuffelameller var det de ville ha. Kjøkkenet skulle være i massiv tre – innenfra og ut. 

 

Men de slo seg ikke helt til ro med ”det første og beste”. Så etter å ha sett litt rundt, endte de opp med å beundre et par kjøkken fra Hamran Snekkerverksted som var utstilt i en interiørbutikk i Kristiansand. 

 

Og i mars i fjor bestemte de seg for å ta turen innom showrommet deres på Skøyen, fremdeles med spile-ideen i bakhodet. 

 

– Vi spurte om de kunne lage disse litt tynnere og ha flere nedover, sier Trine mens hun stryker hånden nedover eikefronten.

 

Svaret de fikk var nølende. 

 

– Der møtte vi vel egentlig litt veggen, og det er vi glad for i dag. De ville ikke gå på kompromiss med det de sto for, og da vi fikk en av disse frontene tilsendt i posten var vi egentlig solgt, sier Stamati. 

 

Kjøkken på få kvadrat

Stripete bolle fra Cathrineholm. Foto: Bettine Nicotra

Ikke "bare, bare" å planlegge ut fra hukommelsen

 De hadde flere ønsker for sitt nye kjøkken. 

 

– Vi ville ha to kjøleskap – og isbitmaskin, for det hadde vi i leiligheten og da var vi flinkere til å drikke vann, sier han og ler. 

 

Men å planlegge et kjøkken ut fra hukommelsen var ikke ”bare, bare”. 

 

– Vi husket jo ingenting, vi hadde bare prospektet og skulle ikke overta huset før 1. juli, så vi planla litt i blinde, sier han før han fortsetter:

 

– Vi hadde bare vært her en halvtime. Det er sykt hvordan vi handler hus, vi kastet oss over det, så fikk det briste eller bære. Det er litt snålt. Men vi hadde med oss prosjektleder og svigerfar Bjørn. Han er tidligere takstmann og var velvillig rådgiver for oppdraget. 

 

– Ja, svigerfar var med på befaring. Vi ville ikke ha et oppussingsprosjekt som raste over hodet på oss om to år. Der var vi ikke. Vi ville ha et hus som var så nær leilighet som vi kunne komme, sier samboeren.

 

Har alt hun trenger på 47 kvadrat

Ventilator integrert i kokeplaten. Foto: Bettine Nicotra
Håndtaksløse eikefronter. Foto: Bettine Nicotra

Midt i ingenmannsland

 Etter å ha flyttet inn i huset tok de kjøreturen til Hamrans verksted på Sørlandet. En lang og snirklete kjøretur gjennom tett skog. Og der, midt i ingenmannsland, lå verkstedet. 

 

– De har laget høvelbenker til så og si alle norske skoler, for det var deres kjernevirksomhet. Vi møtte en av de som startet Hamran, og han var noe og 80 år og gikk fremdeles rundt på verkstedet og lagde høvelbenker, sier Trine og smiler mens hun mimrer tilbake til det hyggelig møtet med den lille bedriften. 

 

Hamran Snekkerverksted lager kjøkken i liten skala. Med det menes rundt 300 kjøkken i året. 

 

Oppfølgingen har vært eksemplarisk, ifølge paret. Og etter å ha planlagt i åtte måneder, ble kjøkkenet smelt opp på under én uke i november. 

 

For Stamati som er en gammel traver innen ”gamet”, og som lenge har tilført skandinavisk design til det norske folk, var det ekstra stas å velge et helnorsk kjøkken. 

 

Og selv om prosessen har gått knirkefritt, blir nok ikke eikekjøkkenet byttet ut med det første. 

Massiv tre – innenfra og ut. Foto: Bettine Nicotra
Peis på kjøkkenet og peis i garderobeskapet på motsatt side av veggen. Foto: Bettine Nicotra
Den gamle kjøkkenvekten som Trine har arvet av farmoren sin er brukt som blomsterpotte. Foto: Bettine Nicotra

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram @botrend.no

Les mer

En gigantisk glassvegg med utsikt over snødekkede fjelltopper er det første som slår meg i det jeg kommer inn i stuen. I hver sin pelsstol ligger Aksel (9) og André (4) og titter på alpint på skjermen. Imens viser mor og far med stor iver viser frem den treetasjes store hytta de startet å bygge på Skarsnuten i Hemsedal for seks år siden.

Les mer

Ann Cecilia Baumann (45) strekker frem den skjøre, hvite koppen uten hank som hun nettopp har tatt en slurk kaffe av. «Enten går det bra, eller så går det over» står det skrevet svart på hvitt. Det er hun selv som har laget koppen. – Jeg liker dette sitatet veldig godt. Det er en ganske enkel livsfilosofi, men det er jo noe med at ting er enkelt, sier hun med et smil før hun legger til; – Ja, hvis man er litt positiv da!  Oppfylte hyttedrømmen i Hemsedal

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland