Publisert 07. april.2016 av

Karn Fjørtoft er vår nye birdagsyter på Botrend.no. Fremover vil motebloggeren og medisinstudenten bringe deg siste nytt fra den danske hovedstaden. Her kan du bli bedre kjent med Karn.

 

På Botrend vil Karn også komme med gode tips til hva du kan gjøre selv. I hennes første sak viser hun deg hvordan du lager vårens vakreste blomsterkreasjon.

 

Her shopper du møbler og interiør i København.

Blomster hever atmosfæren til et nytt nivå

Min mor lagde alltid de vakreste blomsterdekorasjoner hjemme hos oss da jeg var liten, og det er nok helt sikkert grunnen til at jeg elsker friske blomster i mitt hjem nå.

 

En stor bukett med store, vakre blomster kan virkelig heve atmosfæren i hjemmet til et nytt nivå, synes jeg.

 

I tillegg til å se pent ut gir det også en så deilig duft. What’s not to like?

En blomsterbukett hever atmosfæren i hjemmet til et nytt nivå. FOTO: KARN FJØRTOFT
En lekker vase hører til en lekker bukett. FOTO: KARN FJØRTOFT

Budsjettvennlig bukett

Jeg kjøper nok i snitt blomster en gang i uken. Dette kan imidlertid raskt bli en relativt dyr hobby, spesielt hvis man kjøper en ferdig oppsatt bukett!

 

Siden jeg har så stor glede av friske blomster i hjemmet mitt (og fremdeles er student), har jeg pønsket meg frem til en mer budsjettvenlig bukett som varer.

 

Les mer om blomster og uterommet på Botrend her.

 

Her er noen tips og en enkel oppskrift til hvordan du selv kan binder buketten som varer. Under bildene får oppskriften i 5 trinn.

Bruk litt tid på å finne blomster som varer. FOTO: KARN FJØRTOFT

Blomsterbukett på 1-2-3-4-5

  1. Bruk tid på å finne blomster som varer!

Å binde blomsterbuketter er som matlaging – det blir aldri bra uten gode råvarer. Dette er jo selvfølgelig også avhengig av hvilke blomster du kjøper. Velger du nelliker eller liljer kan du regne med at buketten står lenge, mens tulipaner har en tendens til å visne ganske fort (etter min erfaring). Noen ganger kan du også være heldig å kjøpe billige roser i REMA 1000 som varer dobbelt så lenge som de dyre, langstilkede du kjøpte hos blomsterhandleren. Erfaring er nøkkelen her!

 

2. Velg blomster som kan tørkes

Jeg elsker echalyptus, og pleier alltid å ta en bunt med i bukettene mine. Det geniale er at er at de ser like fine ut når de er tørket! Jeg synes også det er pent å blande inn gåsunger eller andre grener, som jo også varer ”evig”. På denne måten kan jeg både spare på de tørkede i en egen bukett, eller skifte ut med nye friske blomster jeg vil etterhvert som de dør.

 

3. Alle gode ting er 4 (?)

Til store buketter pleier jeg alltid å ha fire komponenter av forskjellige blomster. En god regel er å ha én grønn plante eller gren, én kvist (for eksempel gåsunger eller kirsebærkvist), én stor blomst, og én liten. Da synes jeg buketten får den riktige fylden og samspill.

Bind til deg selv, eller gled vertskapet med en budsjettvennlig og selvbundet bukett. FOTO: KARN FJØRTOFT

4. Bind i vei!

Her er det bare fantasien som setter grenser. Jeg pleier egentlig aldri å bry meg om å binde i en spiral, eller å sette gummistrikk på stilkene. Jeg synes det er pent at de står litt tilfeldig og ikke er helt perfekt symmetrisk. Husk å snitte stilkene (tulipaner skal snittes tvers over), og fjerne blader nederst på stilken slik at ingen av dem er i kontakt med vannet. Fyll opp med varmt vann, det gir en god boost til blomstene. Eventuelt kan du helle i litt blomsterernæring, hvis du har det tilgjengelig.

 

5. Ikke glem buketten!

Å vedlikeholde buketten blir ofte nedprioritert (jeg glemmer det selv, også). Selv om blomsterbuketten er ferdig, er ikke arbeidet med den over! Du må vedlikeholde buketten ved å skifte ut vannet ut hver andre dag. Dette kan faktisk gjøre at buketten varer dobbelt så lenge!

 

Nå er det bare å nyte synet og duften av den flotte buketten i hjemmet ditt.

 

Karn blogger også om mote på Danske Costume. Og på Instagram finner dere henne under @karnfjk.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Å rydde på japansk, del 4: Oppsummeringen

Er jeg lykkelig nå?

Publisert 07. april.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Tilbake etter en fin ferie. Til min store overraskelse ble jeg, ganske uventet, svært overrasket idet jeg låste opp døren. Jeg mener, det var fortsatt hjemme med bagger og jakker og votter og ski i hele gangen, men noe… noe var annerledes. Å rydde på japansk, del 1: Utgangspunktet Jeg vet hva det er – det er utgangspunktet. For selv om det rett foran meg hersket alt annet en orden, starter jeg ikke på scratch lenger. Jeg har nemlig orden i noe nå. Noen steder i huset, har jeg full

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 07. april.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland