Publisert 09. april.2016 av

En baker fortalte meg en gang at man skal behandle en brøddeig på samme måte som en kvinne. Jeg var singel lenge.

 

Hvis du lukker øynene kan du kjenne lukten. En lun, gjennomtrengende og hjertevarm en. Den kan ønske deg velkommen allerede på gårdsplassen. Den kommer deg i møte lenge før du når den. Og der ligger det altså på kjøkkenbenken. Lubben, heit og innbydende. Forførerisk, forventningsfull og klar.

 

Det venter på at du skal forsyne deg. Ta for deg. Bare ta! Kom igjen! Ja, jeg snakker om nybakt brød nå, altså!

Noe av det beste livet har å by på

Du er ikke nødvendigvis mer bortskjemt enn du sørger for selv. Men et rykende ferskt brød vil skjemme deg bort selv om du har stått for alt arbeidet selv.

 

Tenk deg at noe så enkelt som mel, vann og gjær kan gi deg noe av det beste livet har å by på! Denne blandingen har mettet milliarder av mennesker gjennom flere hundre år, og de benyttes over hele verden på mer eller mindre samme måte.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

Noen steker deigen over åpne flammer, andre sverger til glohete steiner. Selv velger jeg å bruke den gamle jernkjelen etter farmor.

 

Resultatene blir uansett begeistring: En deig som løfter seg luftig, med en sprø skorpe som inneholder ett av de miraklene gjæren og varmen har å by på.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet med Espen Nersveen bak Heia Mat.

Gjæren må få tid til å gjøre jobben sin. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Hvis du lukker øynene kan du kjenne duften av nybakt brød. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Minner fra bakeriet

Den første jobben min var på Heggedal Bakeri. Vel, det er ikke helt riktig, for da hadde jeg allerede tatt vaskeoppdrag på privaten for en vaskedame og syklet Gullhella rundt med Asker og Bærums Budstikke i sykkelveskene.

 

Men den første jobben innenfor det som etter hvert skulle bli min bane var på bakeriet. Der sto jeg mange lørdager og et par somre for å tjene penger til vafler på klubben, plakater av Pamela Anderson og noen hemmelige tipakninger med Marlboro Light.

 

Det er mye å lære for en unggutt på et bakeri: Du må komme deg opp om morran, for folk venter på at du skal få jobben gjort. Du må holde tempoet oppe, følge baksten med falkeblikk, og du må sørge for at resultatet blir perfekt. Du lærer også at det er fullt mulig å forspise seg på kransekakestenger, at oppvasken ikke gjør seg selv og at ingenting i en bakeprosess er tilfeldig.

 

Les flere saker fra Morten Øverbye her. 

En brøddeig er faktisk lekende lett

Siden den gang har jeg møtt flere bakere på min vei. En av dem fortalte meg en gang at du må behandle brødet som en kvinne. Varsomt. Fast og selvsikkert. Ikke slå. Gi det tid. Gjør det riktige til de riktige tidspunktene. Vis kjærlighet. Og nyt det.

 

Om jeg ikke husker helt feil så endte ikke den bakeren akkurat opp som noen livsstilcoach. Og ikke tok jeg nevneverdig lærdom av brødfilosofien hans, heller. For min erfaring er at han tenkte for komplisert. For en brøddeig er lekende enkelt når du først har forstått deg på det. Men det var kanskje akkurat det han mente?

 

Matbloggerens funksjonelle drømmekjøkken på få kvadrat.

 

Gjæren må få tid til å gjøre jobben sin. Glutennettverket må få utvikle seg godt nok med lang nok elting. Så lite mel som mulig for et saftig resultat, og både søtt og salt har sin funksjon i deigen.

 

Disse oppskriftene bruker jeg gjerne når det bakes. Grytebrødet er en sikker vinner, her bytter jeg ut melsortene etter dagsformen. Med spelt og hvetemel blir det et lyst helgebrød. Med fibra passer det godt i matpakken.

 

Brytebrødet med havregryn smaker best rett fra ovnen, men jeg kan lure en og annen et par dager etter om jeg varmer det litt i ovnen. Og det luftige bakverket med bakepulver, uten både mel og gjær, er fantastisk til allergikere og oppblåste venner. Sprøtt fra ovnen, bløtt og saftig etter hvert.

 

Jeg synes du skal komme i gang. Om noen timer har du huset fylt av den deilige duften.

Grytebrød

  • 300 g hvetemel

 

  • 150 g fibra

 

  • 3,5 dl lunkent vann

 

  • 1/2 stk. pose tørrgjær

 

  • 2 ts. salt

 

- Bland alt sammen og elt det sammen i en kjøkkenmaskin i 10 minutter. Husk at det er bedre om du bruker for kaldt vann enn for varmt. Du må jo ikke ta livet av gjæren, heller! Deigen skal være så fuktig som mulig uten at den fester seg om du stikker fingeren borti. 

En solid jernkjele kan også brukes til å bake grytebrød. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Sett deigen på et lunt sted med plast over. La den stå og godgjøre seg til den har hevet til dobbel størrelse. Du vil at gjæren skal få gjøre jobben sin, det er nemlig det som gir deg et godt brød til slutt. Brødbaking er altså intet hastverks-prosjekt, det tar den tiden det tar. Etter en time må du ser hvordan det går.

 

- Sett stekeovnen på 225 grader. Jeg bruker en jerngryte med lokk, men du kan selvfølgelig bruke vanlige brødformer. Da kan du gå litt ned på gradene til ca. 200 grader.

 

- Forvarm jerngryta i ovnen slik at denne holder den samme temperaturen som ovnen. Kna deigen sammen til et rundt brød, og legg det i gryta. Skjær noen snitt i deigen så brødet folder seg litt ut. Legg på lokk, og la den steke i en halvtime.

 

- Ta av lokket, og la den steke videre i 10–15 minutter. Du vil jo ha en deilig og gylden skorpe på brødet, dessuten er det fint å sippe ut litt av dampen som holder seg inne i kjelen.

 

- Avkjøles. Ja, om du klarer å vente, da.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Skybrød er lavkarbo og perfekt til matpakken. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 22. mai.2017 av

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner. 

 

Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg.

 

Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet.

 

En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ... 

 

Jeg synes den søte, litt syrlige grøten i kombinasjon med salte pølser, sprøtt flattbrød og frisk, fargerik melon og jordbær er nydelig.

 

Jeg er så heldig som både har en mamma og en svigermor som baker flatbrød, så til nå har jeg hatt den luksusen å få det levert på døren.  

 

Men å lage mitt eget hjemmelaget flatbrød, står på min "to do" liste. Så forhåpentligvis kommer det oppskrift på bloggen om ikke så lenge.

 

Les historien om hvordan damene startet opp "Familiematblogg"

 

Smak av himmel: et slag for kortreist mat

Hjemmelaget rømmegrøt-tallerken. Foto: Familiematblogg

Du trenger:

 

2 bokser med seterrømme

 

2 dl hvetemel

 

0,5 l helmelk

 

1 ts salt

 

Les mer om mat på Botrend

 

Slik gjør du:

 

Kok rømmen under lokk i ca 5 minutter. Sikt inn litt og litt av melet.  Kok dette opp på middels varme.

 

Etter hvert vil du se at smøret kommer frem. Her kan du skumme av smøret om du ønsker det, og ha det over grøten ved servering. Eller du kan la det være og ha det i ved servering (mamma gjør alltid det siste, så derfor gjør jeg det også).

 

Spe med melken under omrøring til grøten er jevn og passe tykk. Kok så grøten videre i ca 5 minutter. Smak til med salt. 

 

Om grøten blir stående en stund før servering vil den tykne. Spe da med melk til du får passe konsistens.

 

Server med sukker, kanel og det varme smøret du eventuelt har skummet av.

 

Det er veldig godt å drikke god saft til, for eksempel hjemmelaget solbærsaft hvis du er så heldig å ha det.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal i Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 09. april.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i. – Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun. Gjør bra mat bedre med urter 

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland