Publisert 09. april.2016 av

En baker fortalte meg en gang at man skal behandle en brøddeig på samme måte som en kvinne. Jeg var singel lenge.

 

Hvis du lukker øynene kan du kjenne lukten. En lun, gjennomtrengende og hjertevarm en. Den kan ønske deg velkommen allerede på gårdsplassen. Den kommer deg i møte lenge før du når den. Og der ligger det altså på kjøkkenbenken. Lubben, heit og innbydende. Forførerisk, forventningsfull og klar.

 

Det venter på at du skal forsyne deg. Ta for deg. Bare ta! Kom igjen! Ja, jeg snakker om nybakt brød nå, altså!

Noe av det beste livet har å by på

Du er ikke nødvendigvis mer bortskjemt enn du sørger for selv. Men et rykende ferskt brød vil skjemme deg bort selv om du har stått for alt arbeidet selv.

 

Tenk deg at noe så enkelt som mel, vann og gjær kan gi deg noe av det beste livet har å by på! Denne blandingen har mettet milliarder av mennesker gjennom flere hundre år, og de benyttes over hele verden på mer eller mindre samme måte.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

Noen steker deigen over åpne flammer, andre sverger til glohete steiner. Selv velger jeg å bruke den gamle jernkjelen etter farmor.

 

Resultatene blir uansett begeistring: En deig som løfter seg luftig, med en sprø skorpe som inneholder ett av de miraklene gjæren og varmen har å by på.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet med Espen Nersveen bak Heia Mat.

Gjæren må få tid til å gjøre jobben sin. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Hvis du lukker øynene kan du kjenne duften av nybakt brød. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Minner fra bakeriet

Den første jobben min var på Heggedal Bakeri. Vel, det er ikke helt riktig, for da hadde jeg allerede tatt vaskeoppdrag på privaten for en vaskedame og syklet Gullhella rundt med Asker og Bærums Budstikke i sykkelveskene.

 

Men den første jobben innenfor det som etter hvert skulle bli min bane var på bakeriet. Der sto jeg mange lørdager og et par somre for å tjene penger til vafler på klubben, plakater av Pamela Anderson og noen hemmelige tipakninger med Marlboro Light.

 

Det er mye å lære for en unggutt på et bakeri: Du må komme deg opp om morran, for folk venter på at du skal få jobben gjort. Du må holde tempoet oppe, følge baksten med falkeblikk, og du må sørge for at resultatet blir perfekt. Du lærer også at det er fullt mulig å forspise seg på kransekakestenger, at oppvasken ikke gjør seg selv og at ingenting i en bakeprosess er tilfeldig.

 

Les flere saker fra Morten Øverbye her. 

En brøddeig er faktisk lekende lett

Siden den gang har jeg møtt flere bakere på min vei. En av dem fortalte meg en gang at du må behandle brødet som en kvinne. Varsomt. Fast og selvsikkert. Ikke slå. Gi det tid. Gjør det riktige til de riktige tidspunktene. Vis kjærlighet. Og nyt det.

 

Om jeg ikke husker helt feil så endte ikke den bakeren akkurat opp som noen livsstilcoach. Og ikke tok jeg nevneverdig lærdom av brødfilosofien hans, heller. For min erfaring er at han tenkte for komplisert. For en brøddeig er lekende enkelt når du først har forstått deg på det. Men det var kanskje akkurat det han mente?

 

Matbloggerens funksjonelle drømmekjøkken på få kvadrat.

 

Gjæren må få tid til å gjøre jobben sin. Glutennettverket må få utvikle seg godt nok med lang nok elting. Så lite mel som mulig for et saftig resultat, og både søtt og salt har sin funksjon i deigen.

 

Disse oppskriftene bruker jeg gjerne når det bakes. Grytebrødet er en sikker vinner, her bytter jeg ut melsortene etter dagsformen. Med spelt og hvetemel blir det et lyst helgebrød. Med fibra passer det godt i matpakken.

 

Brytebrødet med havregryn smaker best rett fra ovnen, men jeg kan lure en og annen et par dager etter om jeg varmer det litt i ovnen. Og det luftige bakverket med bakepulver, uten både mel og gjær, er fantastisk til allergikere og oppblåste venner. Sprøtt fra ovnen, bløtt og saftig etter hvert.

 

Jeg synes du skal komme i gang. Om noen timer har du huset fylt av den deilige duften.

Grytebrød

 • 300 g hvetemel

 

 • 150 g fibra

 

 • 3,5 dl lunkent vann

 

 • 1/2 stk. pose tørrgjær

 

 • 2 ts. salt

 

- Bland alt sammen og elt det sammen i en kjøkkenmaskin i 10 minutter. Husk at det er bedre om du bruker for kaldt vann enn for varmt. Du må jo ikke ta livet av gjæren, heller! Deigen skal være så fuktig som mulig uten at den fester seg om du stikker fingeren borti. 

En solid jernkjele kan også brukes til å bake grytebrød. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Sett deigen på et lunt sted med plast over. La den stå og godgjøre seg til den har hevet til dobbel størrelse. Du vil at gjæren skal få gjøre jobben sin, det er nemlig det som gir deg et godt brød til slutt. Brødbaking er altså intet hastverks-prosjekt, det tar den tiden det tar. Etter en time må du ser hvordan det går.

 

- Sett stekeovnen på 225 grader. Jeg bruker en jerngryte med lokk, men du kan selvfølgelig bruke vanlige brødformer. Da kan du gå litt ned på gradene til ca. 200 grader.

 

- Forvarm jerngryta i ovnen slik at denne holder den samme temperaturen som ovnen. Kna deigen sammen til et rundt brød, og legg det i gryta. Skjær noen snitt i deigen så brødet folder seg litt ut. Legg på lokk, og la den steke i en halvtime.

 

- Ta av lokket, og la den steke videre i 10–15 minutter. Du vil jo ha en deilig og gylden skorpe på brødet, dessuten er det fint å sippe ut litt av dampen som holder seg inne i kjelen.

 

- Avkjøles. Ja, om du klarer å vente, da.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Skybrød er lavkarbo og perfekt til matpakken. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland