Publisert 09. april.2016 av

En baker fortalte meg en gang at man skal behandle en brøddeig på samme måte som en kvinne. Jeg var singel lenge.

 

Hvis du lukker øynene kan du kjenne lukten. En lun, gjennomtrengende og hjertevarm en. Den kan ønske deg velkommen allerede på gårdsplassen. Den kommer deg i møte lenge før du når den. Og der ligger det altså på kjøkkenbenken. Lubben, heit og innbydende. Forførerisk, forventningsfull og klar.

 

Det venter på at du skal forsyne deg. Ta for deg. Bare ta! Kom igjen! Ja, jeg snakker om nybakt brød nå, altså!

Noe av det beste livet har å by på

Du er ikke nødvendigvis mer bortskjemt enn du sørger for selv. Men et rykende ferskt brød vil skjemme deg bort selv om du har stått for alt arbeidet selv.

 

Tenk deg at noe så enkelt som mel, vann og gjær kan gi deg noe av det beste livet har å by på! Denne blandingen har mettet milliarder av mennesker gjennom flere hundre år, og de benyttes over hele verden på mer eller mindre samme måte.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

Noen steker deigen over åpne flammer, andre sverger til glohete steiner. Selv velger jeg å bruke den gamle jernkjelen etter farmor.

 

Resultatene blir uansett begeistring: En deig som løfter seg luftig, med en sprø skorpe som inneholder ett av de miraklene gjæren og varmen har å by på.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet med Espen Nersveen bak Heia Mat.

Gjæren må få tid til å gjøre jobben sin. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Hvis du lukker øynene kan du kjenne duften av nybakt brød. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Minner fra bakeriet

Den første jobben min var på Heggedal Bakeri. Vel, det er ikke helt riktig, for da hadde jeg allerede tatt vaskeoppdrag på privaten for en vaskedame og syklet Gullhella rundt med Asker og Bærums Budstikke i sykkelveskene.

 

Men den første jobben innenfor det som etter hvert skulle bli min bane var på bakeriet. Der sto jeg mange lørdager og et par somre for å tjene penger til vafler på klubben, plakater av Pamela Anderson og noen hemmelige tipakninger med Marlboro Light.

 

Det er mye å lære for en unggutt på et bakeri: Du må komme deg opp om morran, for folk venter på at du skal få jobben gjort. Du må holde tempoet oppe, følge baksten med falkeblikk, og du må sørge for at resultatet blir perfekt. Du lærer også at det er fullt mulig å forspise seg på kransekakestenger, at oppvasken ikke gjør seg selv og at ingenting i en bakeprosess er tilfeldig.

 

Les flere saker fra Morten Øverbye her. 

En brøddeig er faktisk lekende lett

Siden den gang har jeg møtt flere bakere på min vei. En av dem fortalte meg en gang at du må behandle brødet som en kvinne. Varsomt. Fast og selvsikkert. Ikke slå. Gi det tid. Gjør det riktige til de riktige tidspunktene. Vis kjærlighet. Og nyt det.

 

Om jeg ikke husker helt feil så endte ikke den bakeren akkurat opp som noen livsstilcoach. Og ikke tok jeg nevneverdig lærdom av brødfilosofien hans, heller. For min erfaring er at han tenkte for komplisert. For en brøddeig er lekende enkelt når du først har forstått deg på det. Men det var kanskje akkurat det han mente?

 

Matbloggerens funksjonelle drømmekjøkken på få kvadrat.

 

Gjæren må få tid til å gjøre jobben sin. Glutennettverket må få utvikle seg godt nok med lang nok elting. Så lite mel som mulig for et saftig resultat, og både søtt og salt har sin funksjon i deigen.

 

Disse oppskriftene bruker jeg gjerne når det bakes. Grytebrødet er en sikker vinner, her bytter jeg ut melsortene etter dagsformen. Med spelt og hvetemel blir det et lyst helgebrød. Med fibra passer det godt i matpakken.

 

Brytebrødet med havregryn smaker best rett fra ovnen, men jeg kan lure en og annen et par dager etter om jeg varmer det litt i ovnen. Og det luftige bakverket med bakepulver, uten både mel og gjær, er fantastisk til allergikere og oppblåste venner. Sprøtt fra ovnen, bløtt og saftig etter hvert.

 

Jeg synes du skal komme i gang. Om noen timer har du huset fylt av den deilige duften.

Grytebrød

  • 300 g hvetemel

 

  • 150 g fibra

 

  • 3,5 dl lunkent vann

 

  • 1/2 stk. pose tørrgjær

 

  • 2 ts. salt

 

- Bland alt sammen og elt det sammen i en kjøkkenmaskin i 10 minutter. Husk at det er bedre om du bruker for kaldt vann enn for varmt. Du må jo ikke ta livet av gjæren, heller! Deigen skal være så fuktig som mulig uten at den fester seg om du stikker fingeren borti. 

En solid jernkjele kan også brukes til å bake grytebrød. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Sett deigen på et lunt sted med plast over. La den stå og godgjøre seg til den har hevet til dobbel størrelse. Du vil at gjæren skal få gjøre jobben sin, det er nemlig det som gir deg et godt brød til slutt. Brødbaking er altså intet hastverks-prosjekt, det tar den tiden det tar. Etter en time må du ser hvordan det går.

 

- Sett stekeovnen på 225 grader. Jeg bruker en jerngryte med lokk, men du kan selvfølgelig bruke vanlige brødformer. Da kan du gå litt ned på gradene til ca. 200 grader.

 

- Forvarm jerngryta i ovnen slik at denne holder den samme temperaturen som ovnen. Kna deigen sammen til et rundt brød, og legg det i gryta. Skjær noen snitt i deigen så brødet folder seg litt ut. Legg på lokk, og la den steke i en halvtime.

 

- Ta av lokket, og la den steke videre i 10–15 minutter. Du vil jo ha en deilig og gylden skorpe på brødet, dessuten er det fint å sippe ut litt av dampen som holder seg inne i kjelen.

 

- Avkjøles. Ja, om du klarer å vente, da.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Skybrød er lavkarbo og perfekt til matpakken. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 30. mars.2017 av

Fordi du klikker

Hvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten.

 

Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten?

 

FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT.

 

Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også.

 

Saumfarer verdensveven for fenomen og farger og tendenser, bare venter på å omfavne det som treffer akkurat meg – det jeg oppfatter som inspirerende, forbereder imaginære argument for hvorfor dette er bra eller lurt eller kult, på å verve deg, på å like.

 

SUB

 

Det mest irriterende med disse (tør jeg påstå?) døgnfluetrendene, er at du med ditt realistiske hode forstår at du er med på å bidra til at det blir et fenomen, ved å klikke.

 

Du skaper en trend.

 

Lenge leve ytringsfrihet, men… hvis ingen responderer på det du melder, har det ikke makt. Da vet ikke verden at du blir lykkelig av å lage toast med fargerik kremost.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart

 

Med det andre hodet, som er drevet av affekt, elsker du det du finner. Det ser unektelig helt fantastisk ut, høy kreativ-flink-pike-faktor. Du vil være med, du vil ha en bit av kaka – sånn at du kan dele og få 10 millioner likes? Ikke nødvendigvis.

 

Du trenger å være flink, du behøver annerkjennelse – hva gjelder meg, av meg. Det er både trist og fint.

Har du fått med deg Instagramfenomenet unicorntoast?
Klart supermamma kan!

Gjør det sånn

Vel! Hva er oppskriften på ekstatisk tilværelse og et langt, lykkelig liv uten rynker og åreknuter?

 

Du trenger:

  • En brødskive
  • Kremost
  • Farge (personlig aner jeg ikke hvor jeg får tak i naturlig fargepigmenter fra spirulina og klorofyll)

 

Rist brødet, smør på kremost og dekorer med farge.

 

Å, jo. Ikke ta alt så seriøst. En skive med tørt brød, er fortsatt bare tørt brød. Med filter på. Heia deg og velbekomme da. 

 

Les flere innlegg fra Fanny her

 

Les flere innlegg på forsiden av Botrend

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 09. april.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland