Publisert 18. april.2016 av

Tom Howard er mannen som har gjort stor suksess med det veletablerte Howard Kjøkkenskriveri i Oslo.

 

Da han startet opp for drøyt 30 år siden var det med en bevisst profil og en forretningsplan godkjent av banken.

 

Ikke visste han at konseptet siden skulle bli ledene i å introdusere design og funksjonalitet på kjøkkenbenken og spisebordet i våre norske hjem.

Da Tom Howard startet kjøkkenskriveriet på midten av 80-tallet, var dette en helt ny type butikk i Norge.

 

«Cookshopen» tok utgangspunkt i en bevisst holdning til tingene vi omgir oss med og introduserte nordmenn for ikoniske designmerker.

 

Siden den gang har Howard Kjøkkenskriveri vært en av landets ledende designbutikker.

 

Han er overbevist om at gjenstanders materialer, form og kvalitet påvirker oss.

 

 

– Før jeg startet butikken var jeg ansatt i Det Norske Veritas. Jeg har alltid vært glad i god mat og drikke, og har i alle år invitert familie og venner til middagsselskaper hos meg. Å koke for seks eller 16 personer gjør ikke store forskjellen. Da ønsket om å etablere noe eget vokste, var det naturlig for meg å vende blikket i denne retningen. Jeg var inne på tanken om å åpne en delikatessebutikk, og innrømmer at det fristet lite å stå opp grytidlig om morgenen for å handle inn råvarer og forberede maten til åpning allerede før klokken ni om morgenen. Jeg måtte finne en nisje som passet meg som person. Dermed blomstret ideen om en butikk med utstyr til kjøkken og hjem. Jeg kunne stå opp litt senere, smiler han lurt.

Tom Howard har gjort stor suksess. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Presenterer utvalgte produsenter

Kjøkkenskriveriet gikk over all forventning, og han jobbet lange dager.

 

– Jeg var klar over at om jeg noen gang skulle få mere fritid, var jeg nødt til å bli større, sier Tom Howard til Botrend.

 

Han utvidet virksomheten og begynte med agenturer. En agent representerer utvalgte produsenter og selger varene deres til butikker og andre virksomheter.

 

 

 

Han fikk på et tidlig tidspunkt agentavtaler med kjente merker som Alessi og Riedel. Design og kvalitet er viktige verdier for gründeren, og snart kunne han også presentere merker som Kitchen Aid, Deshoulieres og Dualit for det norske folk. Den profilerte kolleksjonen til Howard AS er det i dag vanlig å se i moderne hjem.

 

– Jeg fikk svært god respons på virksomheten. Spesielt har KitchenAid solgt jevnt og godt siden starten, forteller han.

Årets trendfarger på kjøekkenutstyr. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Showroom i bestemors stue

Da virksomheten skjøt fart og butikken i Bygdøy Allé ble for liten for både detalj- og agentursalg, stilte bestemor i Frognerveien opp.

 

Tom Howard vokste opp på Hovseter og Bekkestua i en søskenflokk på fire. Siden bodde han sammen med sin mormor i Frognerveien gjennom mer enn 20 år. Hun overlot en av stuene til barnebarnet som etablerte sitt første showroom der.

 

 

Butikken flyttet senere til Skovveien 6 og ble etter hvert Alessis første Flagship Store. I dag er Howard AS etablert med kontorer og store showroom i Hansteens gate 12 og Howard Kjøkkenskriveri har flyttet til Karenslyst Allè på Skøyen.

 

– Dette er en spennende satsing i samarbeid med Maschmanns matmarked og brasseri, forteller han.

Tom viser frem det nyeste tilskuddet på stammen. En praktisk og enkel Lotusgrill. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Tom Howard konsentrerer seg om fire varegrupper, kjøkkenutstyr, elektriske apparater, «table top» - alt til det dekkede bord og nytt grensesprengende spesialutstyr.

 

Han strekker seg kontinuerlig mot kjerneverdiene kvalitet, inspirasjon og design.

 

– Jeg har alltid ønsket at bedriften skal være med på å bygge samfunnet vårt. Å tjene mye penger har ikke vært drivkraften. For meg har det viktigste vært å bidra til større kunnskap og inspirere mennesker med god design og kvalitet. Jeg presenterer varer i materialer som ikke utgir seg for å være noe annet enn det de er. Ekte materialbruk påvirker oss positivt, mener han.

Alle gjenstander har form og funksjon. Hva er det som gjør at enkelte ting rundt oss kan betraktes som godt design?

 

– Det er vanskelig å beskrive god design. Vi kan undre oss over hva det er som gjør ord til poesi. På samme måte undrer jeg meg over hva som gjør at en gjenstand har godt design. Ord settes sammen til setninger og får mening. Noen ganger er setningene gitt en ytterligere bearbeiding, og vi får poesi. God design innebærer noe av det samme, et poetisk tilsnitt ved gjenstandene, forklarer Howard.

 

 

Stor utvikling

Den teknologiske utviklingen har vært stor siden Tom Howard startet opp på midten av 80-tallet, men også våre vaner mener han har forandret seg.

 

–Da jeg begynte, var fondue det store. I dag er bildet bredere og veldig spennende. Vi reiser og inspireres av matopplevelser i mange forskjellige kulturer, og vi påvirkes av informasjonen sosiale medier og nett-TV gir oss. Vi har tilgang på et større utvalg råvarer enn før, og nye redskaper og elektriske apparater hjelper oss å foredle råvarene slik at maten smaker enda bedre, forteller han.

 

Interessen for vin har også økt siden Howard entret bransjen. Spesielt stolt er han over å ha presentert Georg og Maximilian Riedel for mange nordmenn.

 

– Riedel har utviklet vinglass for så å si alle druetyper. Vinelskere oppdager hele tiden at riktig vinglass høyner opplevelsen av vinen. Dette er nytt i vår tid, sier han.

 

Årene som gründer og kjøpmann har bydd på både opp- og nedturer. Han har kommet seg gjennom dette ved å holde på sine grunnverdier.

 

Riedel er en av merkene Tom presenterer. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

 

– Det har ikke vært enkelt. Når jeg tenker tilbake, var de første årene som gründer definitivt den beste tiden. Nå er ansvaret større, og det er utfordrende å lede mennesker. Derfor vokste det etter hvert frem et ønske hos meg om å ha folk ved siden av meg som kunne ta hånd om personalledelsen, forklarer han.

Showroomet i Hansteens gate. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
KitchenAids utvikling. FOTO: PRIVAT

Verden rundt

I dag har Tom Howard ti ansatte, showroom og et nytt Kjøkkenskriveri. Virksomheten omsatte i fjor for 87 millioner kroner, og i 2014 lå tallene på 92 millioner kroner.

 

Nils Houge er ansatt som daglig leder, og selv om Tom fremdeles eier virksomheten, lar han den daglige driften være Houges ansvar.

 

Selv reiser Howard mer, rundt i verden på jakt etter inspirasjon og nye agentur. I tillegg har han latt sin store lidenskap for seiling få en større plass i livet.

 

– Jeg kan ikke gå og tråkke daglig leder i hælene. Han har mange tanker om hvordan virksomheten skal drives, noe jeg mener er både positivt og nødvendig. Jeg hadde tidlig en tanke om å jobbe meg opp, for deretter å ha muligheten til å gjøre andre spennende ting, forteller han.

Tom med flere av sine ansatte i Howard AS. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Tom Howard fikk en interesse for seiling allerede tidlig på 70-tallet, og for noen år siden realiserte han drømmen om egen seilbåt sammen med sin gode venn Christian Figenschou.

 

– Jeg har seilt mye i mange deler av verden, og synes det er fantastisk å ha fått denne muligheten. Det var noe helt spesielt å seile i Thor Heyerdahls kjølvann i Stillehavet, og oppleve andre steder og kulturer på denne måten, smiler han.

 

 

Over påske kastet kameratene loss, og har nå lagt ut på en flere måneders seiltur fra New Zealand til Australia, Indonesia, Singapore og Thailand. Kanskje kommer han hjem med nye ideer og agenturer.

 

– Tidligere har jeg blant annet funnet flere av mine agenturer i Østen, forteller han.

Hvordan fremtiden ser ut for Howard Kjøkkenskriveri tør han ikke spå, men røper at vi ikke må vente lenge på nyheter fra Howard AS.

 

- Det er utfordrende tider, og det gjør også jobben vår utfordrende, men allerede senere i år vil vi presentere nye, spennende agenturer, røper han.

Tom har eget showroom i Hansteens gate i Oslo. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland