Publisert 21. april.2016 av

Rektangulære spisebord til hjemmet er bestselgere i Norge. Spesielt de med uttrekksplater. For selv om det er sjelden vi dekker til 12 – vil vi gjerne ha muligheten.

 

Men har du tenkt på at også runde bord kan romme flere? De er plasskrevende, men de er også mer fleksible og sosiale, forteller ekspertene til Botrend.

 

Vi har bedt noen eksperter plukke frem sine runde favoritter. De gir deg også sine beste tips til hva du bør tenke gjennom før du investerer i et nytt spisebord.

- Gir et mykere uttrykk

Butikksjef Annette Grønberg Myrold hos Slettvoll på Kolsås mener det er flere fordeler enn ulemper med et rundt spisebord.

 

- Man får et mykere uttrykk i rommet og det gir en mer innydende atmosfære. Man får lyst til å sitte lengre rundt bordet, og det gir en nærhet til alle som sitter rundt, sier Grønberg Myrold.

 

De senere årene har hun sett at en del kunder har byttet ut hus med leilighet og dermed trenger et mindre spisebord. Det er likevel fullt mulig å gå for et rundt spisebord selv om plassen er mindre.

 

- Det er ofte bedre plass rundt et rundt bord. Dessuten er det lettere å pynte da det er bedre plass på midten. Man skal imidlertid huske på at et rundt bord tar større plass i forhold til et rektangulært bord hvis man legger i tilleggsplater.

 

Slettvolls favoritter:

1. Devon - Uttrekksbart bord på 135 cm. Det følger med en tilleggsplate, og man kan kjøpe to i tillegg. Koster fra 38.825,-

 

2. Xanti - Finnes i 100 cm og 120 cm. Her er det ikke mulig å trekke ut bordet, men det fungerer ypperlig som spisebord eller som et lekkert avlastningsbord. Koster fra 12.990,-

 

Begge bordene fra Slettvoll kommer i eik, og kan velges levert i beis, oljet eller lakkert. 

Utrekkbare Devon fra Slettvoll. FOTO: SLETTVOLL
Xanti fra Slettvoll kommer i to størrelser. FOTO: SLETTVOLL

- Det er alltid plass til en til

- Hos oss selger vi mest av rektangulære bord med uttrekksmuligheter. Det er mindre plasskrevende og praktisk, og det er viktig for kunden, forteller Sofie Skaug Nilsen hos Blåmann på Nesbru.

 

 Der får de flest spørsmål om spisebordet er robust, og om det kan trekkes ut.

 

- I dag brukes spisebord på en annen måte enn før i tiden. Det er et bruksbord som brukes både til arbeid, spising, lekser og tegning. Ofte ikke i en separat spisestue, men i et åpent rom for daglig bruk til mange forskjellige ting, sier Skaug Nilsen som sier at mange fraviker runde spisebord ettersom det er plasskrevende.

 

- Men fordelen er at det er fantastisk hyggelig og sosialt å sitte ved et rundt bord. Alle får snakket med hverandre. Og det er alltid plass til en til!

 

Sofie Skaug Nilsen forteller at det viktigste er å tenke nøye gjennom hvilke behov man har. Hva er behovene til daglig bruk, og hva trenger du for at det skal vokse med begivenhetene? Ikke minst hvor lett skal det være å vedlikeholde, og hvor mye skal det tåle?

 

 

Blåmanns favoritter:

1. Fronterra, Confines - Et rundt bord med sokkel. Det spesielle er materialet "White Sky" som innehar samme egenskaper som Corian. Det betyr at bordet kan stå både ute og inne. Det leveres med 125 og 160 cm, og koster 23.000,- for det største i helhvitt.

 

2. Andersen, Classic "290" - Et fleksibelt bord som leveres i 110 og 125 cm. Andersen er gode på heltrebord med uttrekk, og "255" er intet unntak. Det er mulig å ha opptil fem plater, samt velge blant flere ben og bordprofiler. Koster 19.950,- for den største varianten i oljet eik.

Confines fra Fronterra fra Blåmann. FOTO: PRODUSENTEN
255 fra Andersen hos Blåmann. FOTO. PRODUSENTEN

- Materialet må tåle bruken man har

Tannum har solgt møbler, interiør, tekstiler og belysning i over 80 år. Vivi Pettersen hos den store møbelforretningen kartlegger kundens behov før de anbefaler spisebord, enten det er rundt eller avlangt.

 

- Det er viktig å velge et materiale som tåler den bruken man har. Noen overflater som for eksempel laminat og Corian vil jo tåle hardere bruk enn andre, og derfor er det viktig å kartlegge kundens behov, sier Pettersen.

Om valget faller på et avlangt eller rundt kommer også an på størrelse og fasong på rommet bordet skal stå i, påpeker Pettersen.

 

- Noen syns man ser hverandre bedre, og at det er lettere å kommunisere når bordet er rundt. Fordelen er jo at man nettopp ser alle rundt bordet. Ulempen er at for å få mange rundt bordet, blir det fort veldig stort. Dermed blir det langt å strekke seg for å rekke alt, og det krever jo da et enda større rom, sier Vivi Pettersen.

 

- Søyleben på midten gir deg også mulighet til å plassere stoler fritt, har man fire ben blir man mer låst.

 

Les mer om interiør på Botrend her.

 

 

Tannums favoritter:

1. Saarinen - Bordet er en klassiker, og et elegant bord som mange kjenner igjen. Det finnes med laminat, finér eller marmor bordplate, og kommer i flere størelser og former, samt til utebruk. Et spisebord på 120 cm og med Arabescato marmor koster 49.640,-

 

2. Spider - Bordet fra Naver har plate i heltre eller Corian, og har ben som er mer iøyenfallende. Dette bordet finnes i to størrelser på 120 og 130 cm, og 74 cm høyde. Koster 29.770,- for 120 cm med valnøtt plate.

 

Saarinen fra Tannum er en klassiker. FOTO: PRODUSENTEN
Spider fra Naver hos Tannum. FOTO: PRODUSENTEN

- Et rundt bord ruver ikke i rommet

Verket Interiør har et stort utvalg av runde spisebord, men trekker frem to favoritter de syns representerer ulike prisklasser som butikken favner. Hanna Hoelseth hos Verket Interiør mener i likhet med mange andre at det sosiale aspektet er en klar fordel ved å velge et rundt spisebord.

 

- Samt at det tar visuelt liten plass. Det ruver ikke i rommet og den runde fasongen bryter fint med rommet ellers som består av rette linjer i tak, vegger, gulv og vinduer, sier Hanna Hoelseth som også mener oppsett og servering får en naturlig og tilgjengelig plass i midten av bordet.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet.

 

Mange er opptatt av om man kan utvide bordet, og følgelig er det viktig å tenke gjennom hvor mange man ønsker å kunne ha til bords, mener Hoelseth. Vil dette forandre seg til hverdags i forhold til når man har fest? Ikke minst bør man tenke gjennom hvor stort bord man faktisk har plass til, og om man skal beholde stolene sine slik at også disse må passe til bordet man velger.

 

- Folk spør også om hva slags behandling og overflate det er mulig å få på bordet, samt hva som er finest og krever minst jobb. Her er det viktig å tenke på hvilken overflate som passer til hjemmet og de som bor der. Ønsker man et stramt uttrykk, eller vil man gå for noe som er mer klassisk?

 

Verket Interiørsfavoritter favoritter:

1. Jewel Table - Et rundt og kvadratisk bord med tre ulike mål på 140, 150 og 160 cm. Bordplaten er i heltre, mens understellet kommer i sort lakkert stål eller rustfritt stål. Finnes i flere behandlinger og koster 36.154 ,- for 150 cm med vill eik og sort understell. Kan utvides.

 

2. About A Table - Rundt eller avlangt bord fra danske Hay. Kommer i 80, 100, 110 eller 128 cm, hvor den største utgaven koster 9.325,-. Understellet og platen er i samme farge. Finnes i pulverlakkert aluminium, hvit laminat eller sort linoleum.

 

- Begge bordene har lekker design og god kvalitet, men et linoleumsbord er lettere å tørke flekker av. Et heltre eikebord vil kunne slipes ned, og dermed har du et nytt bord - selv etter 10 år, sier Hanna Hoelseth.

Jewel er et eksklusivt bord fra Verket Interiør. FOTO: PRODUSENTEN
About a Table fra Hay er et rimeligere alternativ. FOTO: PRODUSENTEN

- Hvordan liker du å ha middagene dine?

Til slutt kommer noen anbefalinger fra Hildegunn Tofting som etter mange år i finansbransjen og som dekoratør av frisørsalonger, har opprettet sitt eget grossistselskap for interiør, Savannen interiør.

 

- Det er lettere å holde i gang samtalen med alle rundt bordet. Så før du kjøper et nytt spisebord bør du tenke over følgende: Hvordan liker du å ha middagene dine? Hvor mange rundt bordet vil du ha? Ønsker du blomster i midten, tilleggsplate eller ikke? sier Tofting som foreløpig selger sine runde spisebord på nett. 

 

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Rundt bord fra Savannen Interiør. Pris på forespørsel. FOTO: PRODUSENTEN
Publisert 15. november.2016 av

Studio M3 har holdt til Bygdøy Allé i flere år, men da bedriften vokste, lokalene ble for små, og leien for høy, måtte daglig leder Martin Andersen se seg om etter andre alternativer.

 

Det endte med et 250 kvadratmeter stort industrilokale med skjermet beliggenhet i Sandvika.

 

 

I hovedsak baserer bedriften seg på salg av de tidløse 60-tallsmodulene USM, utviklet av Ulrich Schärer og Fritz Haller.

 

Modulene er laget av stål, med forkrommede stålrør og pulverlakkerte plater, og ble opprinnelig tegnet som et prosjektmøbel, mye brukt i kontorlandskap.

 

Bolina-søstrenes suksesshistorie

 

Uforandret siden 1965

I senere tid er de minimalistiske modulene også å finne på privatmarkedet.

 

– Grunnen til møbelets lange levetid og popularitet, er en kombinasjon av klassisk design med et smart byggesystem. Det sammenliknes ofte med leketøyet Meccano, et byggesystem der man med noen enkle bestanddeler kan lage ulike konstruksjoner. Modulsystemet er uforandret siden det ble designet i 1965 og det kan bygges om på og suppleres med nye deler i det uendelige, for å gi møbelet nytt liv, forteller Andersen.

 

Få Jonathan Adlers interiørtips her

USM-modulsystem FOTO: USM

Laget kaninbur

Selv om modulene på verdensbasis i hovedsak selges til bedriftsmarkedet, finner man USM-systemet stadig oftere i privatboliger, spesielt i Norge.

 

Andersen forteller at opptil 60 prosent av hans kunder er privatpersoner. Ifølge han finnes det heller ingen begrensninger på bruksområdet til modulene.

 

– For privatpersoner har vi bygget alt fra kjøkken og bad, reoler og skap, senger med oppbevaringsmuligheter, vedstativ og til og med sykkelstativ. Det særeste vi har laget er kanskje et kaninbur. Det er kun fantasien som setter en stopper, forteller han.

FOTO: USM
FOTO: USM

Stor facinasjon

USM-systemet fikk sitt inntog i Norge på 80-tallet, da det som blir betegnet som Norges første designbutikk, Rønning og co, tok det inn.

 

Martin, som alltid har vært interessert i interiørdesign, fikk tidlig en facinasjon for det sveitsiske modulsystemet.

 

– For en del år siden bygget jeg en møbel-installasjon med disk, display og prøverom av USM i en annen butikk jeg drev. Da eksportdirektør i USM Modular Furniture, Walter Portmann fikk sett installasjonen, ble jeg invitert til Sveits og fikk lisens til å selge systemet. I tillegg kjøpte jeg opp alt jeg kom over av brukte moduler, forteller han.

 

Nå restaurerer og selger Andersen brukt i tillegg til nye moduler.

 

Les også: Slik ble kjøkkenet husets samlingspunkt

 

FOTO: USM

Satser digitalt

Studio M3 har funnet seg godt til rett i det store lokalet i Sandvika, som er et kombinert showroom, verksted, kontor og butikk. I tillegg har de et lager på Ensjø.

 

At det ligger et godt stykke utenfor byen og den oppbygde kundegruppen, ser han ikke på som noe negativt.

 

– Det er fremdeles sentralt, men jeg tror at de som kjenner til modulene også kjenner til oss, da vi er en av tre som selger systemet i Norge. Vi har en stor kundekrets jeg tror vil være lojale. Dessuten satser vi stadig mer digitalt. Mange bruker mye tid på nett og vet hva de vil ha når de henvender seg til oss. Vi er ikke en typisk drop in-butikk, forklarer han.

 

Les også: La deg inspirere av årets julenyheter

 

 

I vekst

Andersen forteller at de har hatt gode måneder siden de flyttet til Sandvika i august, men innrømmer at det blir spennende å se det kommende året.

 

Bare i løpet av året har Andersen vokst fra å drive alene, til å ha to medarbeidere med på laget.

 

– Sandvika er ikke akkurat et interiør-mekka, men jeg tror vi gir kunden en bedre totalopplevelse her. Dessuten er Sandvika i utvikling. Det blir spennende å se hva de får til her, sier han.

Martin Andersen i lokalene i Sandvika som også brukes som verksted. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

– Ikke negativ plassering

Næringssjef i Bærum kommune, Tore Gulli tror ikke at bedrifter som velger å lokalisere seg utenfor Sandvika Storsenter nødvendigvis er negativt.

 

– Jeg tror produktet er viktigere enn stedet, og jeg observerer at det er individer som lager gode konsepter rundt om i Bærum, også innenfor interiør- og møbelnæringer. Er man etablert og vet at man har et marked og en kundekrets, så er det sånn i enhver handel at de eksisterende kundene er viktigere enn nye kunder. Har man en kundebase og betjener den godt, vil deres referanser være viktigere enn de nye kundene, sier han.

 

FOTO: USM
Kontoret er også innredet med modulene. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
FOTO: USM

Hver og en butikk kan etablere seg hvor se selv ønsker, men Gulli legger ikke skjul på at det kan være store fordeler å ligge på et senter, spesielt for nyetablerte.

 

– Er man helt nyoppstartet er det mer krevende å starte i en bygård. På senteret er det mange kunder som dermed ofte øker salg, men i motsetning kommer kostnader og krav om åpningstider. Vi ønsker at handel lokaliserer seg i sentrumsområdene, men det er det opp til hver enkelt, påpeker han.

 

Handel i Bærum har ifølge Gulli hatt en jevn vekst de siste årene.

 

Se flere saker på Botrends forside her.

 

Tips oss gjerne her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer

Alt om årets juletre

Årets juletre må ikke nødvendigvis være ekte.

Publisert 21. april.2016 av Sofie Dege Dimmen

Er du lei av å bruke støvsugeren for å få opp barnåler? Da finnes det flere alternativer til et ekte juletreet. Nå er det en økende etterspørsel i Europa etter kunstige juletrær. Og fordelene er mange. Det er allergivennlig, økonomisk og lettvint. Du sparer tid på å slippe å kjøpe nytt hvert år, samle opp barnålene når det drysser, eller tenke på hvor du kan kildesortere treet etter at julen er over. Du får imidlertid ikke den gode lukten av granbar i stuen, noe som for man

Les mer

Nå er det tid for julekalender

Fanny gir deg tips til pakkekalenderen.

Publisert 21. april.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Det er tid for kalender. Og alle vet hva det betyr… spente små og kalendergaver å pakke. Mange gaver. Selv har jeg i år 72 kalendergaver, helt frivillig. Les flere innlegg fra Fanny her. 

Les mer
Annonse

 Når man først har tatt avgjørelsen om å selge, er man ofte ferdig med boligen. Men siste innsats er avgjørende for et godt salg. Ofte kan små detaljer utgjøre den store forskjellen. Med litt investering i maling, noe egeninnsats og nytt interiør kan boligen fremstå som ny.

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland