Publisert 21. april.2016 av

Rektangulære spisebord til hjemmet er bestselgere i Norge. Spesielt de med uttrekksplater. For selv om det er sjelden vi dekker til 12 – vil vi gjerne ha muligheten.

 

Men har du tenkt på at også runde bord kan romme flere? De er plasskrevende, men de er også mer fleksible og sosiale, forteller ekspertene til Botrend.

 

Vi har bedt noen eksperter plukke frem sine runde favoritter. De gir deg også sine beste tips til hva du bør tenke gjennom før du investerer i et nytt spisebord.

- Gir et mykere uttrykk

Butikksjef Annette Grønberg Myrold hos Slettvoll på Kolsås mener det er flere fordeler enn ulemper med et rundt spisebord.

 

- Man får et mykere uttrykk i rommet og det gir en mer innydende atmosfære. Man får lyst til å sitte lengre rundt bordet, og det gir en nærhet til alle som sitter rundt, sier Grønberg Myrold.

 

De senere årene har hun sett at en del kunder har byttet ut hus med leilighet og dermed trenger et mindre spisebord. Det er likevel fullt mulig å gå for et rundt spisebord selv om plassen er mindre.

 

- Det er ofte bedre plass rundt et rundt bord. Dessuten er det lettere å pynte da det er bedre plass på midten. Man skal imidlertid huske på at et rundt bord tar større plass i forhold til et rektangulært bord hvis man legger i tilleggsplater.

 

Slettvolls favoritter:

1. Devon - Uttrekksbart bord på 135 cm. Det følger med en tilleggsplate, og man kan kjøpe to i tillegg. Koster fra 38.825,-

 

2. Xanti - Finnes i 100 cm og 120 cm. Her er det ikke mulig å trekke ut bordet, men det fungerer ypperlig som spisebord eller som et lekkert avlastningsbord. Koster fra 12.990,-

 

Begge bordene fra Slettvoll kommer i eik, og kan velges levert i beis, oljet eller lakkert. 

Utrekkbare Devon fra Slettvoll. FOTO: SLETTVOLL
Xanti fra Slettvoll kommer i to størrelser. FOTO: SLETTVOLL

- Det er alltid plass til en til

- Hos oss selger vi mest av rektangulære bord med uttrekksmuligheter. Det er mindre plasskrevende og praktisk, og det er viktig for kunden, forteller Sofie Skaug Nilsen hos Blåmann på Nesbru.

 

 Der får de flest spørsmål om spisebordet er robust, og om det kan trekkes ut.

 

- I dag brukes spisebord på en annen måte enn før i tiden. Det er et bruksbord som brukes både til arbeid, spising, lekser og tegning. Ofte ikke i en separat spisestue, men i et åpent rom for daglig bruk til mange forskjellige ting, sier Skaug Nilsen som sier at mange fraviker runde spisebord ettersom det er plasskrevende.

 

- Men fordelen er at det er fantastisk hyggelig og sosialt å sitte ved et rundt bord. Alle får snakket med hverandre. Og det er alltid plass til en til!

 

Sofie Skaug Nilsen forteller at det viktigste er å tenke nøye gjennom hvilke behov man har. Hva er behovene til daglig bruk, og hva trenger du for at det skal vokse med begivenhetene? Ikke minst hvor lett skal det være å vedlikeholde, og hvor mye skal det tåle?

 

 

Blåmanns favoritter:

1. Fronterra, Confines - Et rundt bord med sokkel. Det spesielle er materialet "White Sky" som innehar samme egenskaper som Corian. Det betyr at bordet kan stå både ute og inne. Det leveres med 125 og 160 cm, og koster 23.000,- for det største i helhvitt.

 

2. Andersen, Classic "290" - Et fleksibelt bord som leveres i 110 og 125 cm. Andersen er gode på heltrebord med uttrekk, og "255" er intet unntak. Det er mulig å ha opptil fem plater, samt velge blant flere ben og bordprofiler. Koster 19.950,- for den største varianten i oljet eik.

Confines fra Fronterra fra Blåmann. FOTO: PRODUSENTEN
255 fra Andersen hos Blåmann. FOTO. PRODUSENTEN

- Materialet må tåle bruken man har

Tannum har solgt møbler, interiør, tekstiler og belysning i over 80 år. Vivi Pettersen hos den store møbelforretningen kartlegger kundens behov før de anbefaler spisebord, enten det er rundt eller avlangt.

 

- Det er viktig å velge et materiale som tåler den bruken man har. Noen overflater som for eksempel laminat og Corian vil jo tåle hardere bruk enn andre, og derfor er det viktig å kartlegge kundens behov, sier Pettersen.

Om valget faller på et avlangt eller rundt kommer også an på størrelse og fasong på rommet bordet skal stå i, påpeker Pettersen.

 

- Noen syns man ser hverandre bedre, og at det er lettere å kommunisere når bordet er rundt. Fordelen er jo at man nettopp ser alle rundt bordet. Ulempen er at for å få mange rundt bordet, blir det fort veldig stort. Dermed blir det langt å strekke seg for å rekke alt, og det krever jo da et enda større rom, sier Vivi Pettersen.

 

- Søyleben på midten gir deg også mulighet til å plassere stoler fritt, har man fire ben blir man mer låst.

 

Les mer om interiør på Botrend her.

 

 

Tannums favoritter:

1. Saarinen - Bordet er en klassiker, og et elegant bord som mange kjenner igjen. Det finnes med laminat, finér eller marmor bordplate, og kommer i flere størelser og former, samt til utebruk. Et spisebord på 120 cm og med Arabescato marmor koster 49.640,-

 

2. Spider - Bordet fra Naver har plate i heltre eller Corian, og har ben som er mer iøyenfallende. Dette bordet finnes i to størrelser på 120 og 130 cm, og 74 cm høyde. Koster 29.770,- for 120 cm med valnøtt plate.

 

Saarinen fra Tannum er en klassiker. FOTO: PRODUSENTEN
Spider fra Naver hos Tannum. FOTO: PRODUSENTEN

- Et rundt bord ruver ikke i rommet

Verket Interiør har et stort utvalg av runde spisebord, men trekker frem to favoritter de syns representerer ulike prisklasser som butikken favner. Hanna Hoelseth hos Verket Interiør mener i likhet med mange andre at det sosiale aspektet er en klar fordel ved å velge et rundt spisebord.

 

- Samt at det tar visuelt liten plass. Det ruver ikke i rommet og den runde fasongen bryter fint med rommet ellers som består av rette linjer i tak, vegger, gulv og vinduer, sier Hanna Hoelseth som også mener oppsett og servering får en naturlig og tilgjengelig plass i midten av bordet.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet.

 

Mange er opptatt av om man kan utvide bordet, og følgelig er det viktig å tenke gjennom hvor mange man ønsker å kunne ha til bords, mener Hoelseth. Vil dette forandre seg til hverdags i forhold til når man har fest? Ikke minst bør man tenke gjennom hvor stort bord man faktisk har plass til, og om man skal beholde stolene sine slik at også disse må passe til bordet man velger.

 

- Folk spør også om hva slags behandling og overflate det er mulig å få på bordet, samt hva som er finest og krever minst jobb. Her er det viktig å tenke på hvilken overflate som passer til hjemmet og de som bor der. Ønsker man et stramt uttrykk, eller vil man gå for noe som er mer klassisk?

 

Verket Interiørsfavoritter favoritter:

1. Jewel Table - Et rundt og kvadratisk bord med tre ulike mål på 140, 150 og 160 cm. Bordplaten er i heltre, mens understellet kommer i sort lakkert stål eller rustfritt stål. Finnes i flere behandlinger og koster 36.154 ,- for 150 cm med vill eik og sort understell. Kan utvides.

 

2. About A Table - Rundt eller avlangt bord fra danske Hay. Kommer i 80, 100, 110 eller 128 cm, hvor den største utgaven koster 9.325,-. Understellet og platen er i samme farge. Finnes i pulverlakkert aluminium, hvit laminat eller sort linoleum.

 

- Begge bordene har lekker design og god kvalitet, men et linoleumsbord er lettere å tørke flekker av. Et heltre eikebord vil kunne slipes ned, og dermed har du et nytt bord - selv etter 10 år, sier Hanna Hoelseth.

Jewel er et eksklusivt bord fra Verket Interiør. FOTO: PRODUSENTEN
About a Table fra Hay er et rimeligere alternativ. FOTO: PRODUSENTEN

- Hvordan liker du å ha middagene dine?

Til slutt kommer noen anbefalinger fra Hildegunn Tofting som etter mange år i finansbransjen og som dekoratør av frisørsalonger, har opprettet sitt eget grossistselskap for interiør, Savannen interiør.

 

- Det er lettere å holde i gang samtalen med alle rundt bordet. Så før du kjøper et nytt spisebord bør du tenke over følgende: Hvordan liker du å ha middagene dine? Hvor mange rundt bordet vil du ha? Ønsker du blomster i midten, tilleggsplate eller ikke? sier Tofting som foreløpig selger sine runde spisebord på nett. 

 

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Rundt bord fra Savannen Interiør. Pris på forespørsel. FOTO: PRODUSENTEN
Publisert 24. mars.2017 av

Møbel- og designmessen i Milano Salone del Mobile er verdens største møbelmesse og Europas viktigste møteplass for verdikjeden knyttet til møbelproduksjon.

 

Messen byr på innovative og mindre utstillinger i bydeler rundt i Milano by og tiltrekker seg hundretusener besøkende hvert år.

 

I år arrangeres messen for 56. gang og finner sted 4.–9. april.

 

Siden 2015 har en rekke norske designere vært representert i en egen samarbeidsutstilling i bydelen Ventura Lambrate i tilknytning til messen. Her er hensikten å knytte kontakter og å bli oppdaget.

 

Er man riktig heldig kan man få prototypene sine i produksjon.

Årets utstilling har fått navnet ”Everything is Connected – New Norwegian Design” og består av 30 norske utstillere som stiller ut 24 prosjekter; alt fra kunsthåndverksobjekter og designerprototyper innen tekstil, belysning, keramikk, metall, glass og møbel.

 

Utstillingen er et samarbeid mellom Klubben, Norwegian Crafts, Design og arkitektur Norge (DOGA) og malingsprodusenten Jotun.

 

Fem norske designere vi kommer til å se mer av fremover

Andrea Muribø er en av designerne som skal til Milano. FOTO: LASSE FLØDE
Jonas Stokke stiller ut stolen "Tjøme". FOTO: LASSE FLØDE

Utforsker det norske formspråket

Årets tema for utstillingen handler om hvordan det norske formspråket har blitt påvirket av geografi, utdanningsinstitusjoner, materialetilgang og sosiale strukturer – og utforske hvordan alt dette henger sammen.

 

Det er den tyske og prisbelønte designeren, interiørarkitekten og fotografen Katrin Greiling som har vært kurator og håndplukket hvilke designere som får stille ut i år.

 

– Med utstillingen Everything is Connected, ønsker jeg å utforske hvorfor de nordiske landene har en enestående posisjon innen design, skriver Greiling i en pressemelding.

 

Hun mener de 24 prosjektene som er plukket ut speiler mangfoldet i bransjen.

 

Blant utstillerne er det hovedsakelig designere som har stilt ut tidligere, men også nykommere har fått innpass.

 

Les mer om norsk design i Milano her

Sara Polmar stiller ut "Matchbox". FOTO: LASSE FLØDE

Stiller ut igjen

 I fjor stilte Silje Nesdal og Stine Aas ut sammen på arenaen Salone Satelite, der sistnevnte hadde designet en stol i Eik, porselenslampe med dimmefunksjon og sofabord.

 

Nesdal hadde med seg et rundt spisebord i heltre ask kalt ”Messi Table” samt serveringsfatene ”AAD Platter” og skåler laget av frukttrær.

 

- Jeg merker hvor viktig det er. Vi har fått god respons på standen, og flere produsenter har vært innom, sa Aas til Botrend under utstillingsdagene i fjor.

 

Begge to blir å se igjen under årets messe, denne gangen i utstillingen «Everything is Connected».

(T.v.) Silje Nesdal og Stine Aas stilte ut sammen i Salone Satellite. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Nesdal stiller denne gangen ut en forlengelse av serveringsfatene i tre som hun hadde med seg til Milano i fjor.

 

Hun har designet en serie bestående av fem boller i ulike størrelser.

 

Aas har i år slått seg sammen med designeren Cecilie Shang og stiller ut samarbeidsprosjektet” The Bollard Collection” der de har utforsket det maritime materiale tau.

 

Et nytt ansikt for denne utstillingen er Andreas Bergsaker som i fjor ble nominert til årets nykommer av magasinet Bo bedre og var en av finalistene for DOGAs talentpris for unge i 2016.

 

Han har en master i produktdesign fra Høgskolen i Oslo og Akershus som han fullførte i fjor. I Milano skal han vise frem ”Aase” – et dobbeltsidig speil med standard- og forstørrelsesoverflate med tre lakkerte ben i stål.

 

Alle vil ha en bit av denne norske designerduoe

Stine Aas og Cecilia Zhang stiller ut sammen i år. FOTO: LASSE FLØDE

Fått oppmerksomhet

Rådgiver i DOGA, Ida Aandal Røijen, forteller at i bydelen Ventura Lambratev har etablert seg som et av de viktigste punktene på programmet for besøkende.

 

Arenaen er et viktig knutepunkt og tiltrekker seg alt fra designere, kunstnere, kuratorer, innkjøpere, samlere, gallerister, studenter, journalister, bloggere samt utdanningsinstitusjoner.

 

Alle de tre utstillingene som har blitt arrangert har fått mye oppmerksomhet i internasjonal presse.

 

Røijen tror den positive omtalen skyldes høy kvalitet i alle ledd; fra sterke bidrag fra utstillerne til jobben som gjøres av kurator Katrin Greiling, de grafiske designere og utstillingsdesigne fra stylistduoen Kråvik & D`Orazio.

 

- Utstillingen skal bidra til verdiskapning, presseoppmerksomhet og styrket posisjon for norsk møbel- og interiørdesign og kunsthåndverk i et internasjonalt marked, sier Røijen.

Andreas Bergsaker med speilet "Aase". FOTO: LASSE FLØDEN
Kari Mølstad med "Peak". FOTO: LASSE FLØDEN
Kaja Dahl med "Norwegian Notes". FOTO: LASSE FLØDEN
Falke Svatun med "Chanterelle". FOTO: LASSE FLØDEN

Disse stiller ut:

  • Andrea Muribø

 

  • Andreas Bergsaker

 

  • Anette Krogstad

 

  • Ann Kristin Einarsen

 

  • Barmen & Brekke

 

  • Bjørn van den Berg

 

  • Gilles & Cecilie Studio

 

  • Falke Svatun

 

  • Hallgeir Homstvedt & Runa Klock

 

  • Jenkins & Uhnger

 

  • Jonas Stokke Kaja Dahl

 

  • Kari Mølstad

 

  • Kiyoshi Yamamoto

 

  • Live Berg Olsen

 

  • Marianne Andersen

 

  • Martin Høgh Olsen

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Stuen er et bruksrom. Den skal brukes til både festlige sammenkomster, måltider, filmkvelder, ettermiddagslurer, barnelek og kvalitetstid med familien. Den skal være praktisk samtidig som vi ønsker at den skal være et godt sted å slappe av. Her er 3 små tips som kan komme godt med til stueoppussingen.

Les mer

– Mannen min tok meg med for å vise frem tomten han hadde sett på, forteller Marianne Bjerke (46) og peker ut vinduet mot den opprinnelige tomten som ligger like bortenfor. – Men jeg gikk bort hit og sa at hvis vi fikk denne tomten, da kunne jeg gå med på å flytte, sier hun mens hun ler av seg selv. Utenfor har tåken lagt seg tett over Oslofjorden. De majestetiske trærne ser ut til å være på vei inn i stuen. Noen gamle hytter er å skimte blant de mange nybygde perlene. Tomten

Les mer
Annonse

 Det handler om å bygge på den eksisterende stammen og skape nye og bedre løsninger. – Dette er et miljøvennlig alternativ som gir mange muligheter. Alt vi gjør blir laget på mål og spesialtilpasset ditt kjøkken, forklarer distriktssjef for Asker og Bærum, Bjørn Langli. Norsk Kjøkkenfornying startet sin drift i 2002, og da handlet det primært om å bytte dører. I dag utfører de omfattende forvandling av eksisterende kjøkken. – Det handler om at kundene har andre krav. De f

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland