Hørte bønner

Tenk at noe så trist kan ende så godt.

Publisert 22. april.2016 av

Det ser jo virkelig ikke bra ut. Belgfrukter har vært usedvanlig uheldige da de så dagens lys. Burgunder og brune, oransje og gallegrønne.

 

De ser ut som en mislykket mosaikk fra 70-tallet. De ser tørre ut. Kjedelige. Intetsigende og uinspirerte. Og det verste av alt: Belgfrukter smaker ikke godt.

 

Heldigvis er det bare i seg selv. De er ikke så smakfulle i seg selv. Men akkurat det kan vi gjøre noe med. Vi kan tilføre smaker, massevis av smaker. Vi kan trylle om de kjedelige til å bli fantastiske råvarer.

 

For Belgfruktene har nemlig den egenskapen at de mer enn gjerne trekker til seg både smak og farger. Og det de virkelig kan bidra med seg er konsistens. Litt motstand, men først og fremst skaper de en fylde i rettene som ingen andre råvarer kan måle seg med. De gir metthetsfølelse og en følelse av volum.

 

Snakk om egenskaper!

 

Bli med bak kulissene hos kokk og skribent Morten Øverbye

 

Nå vet vi hvordan vi kan bruke disse belgfruktene. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Nå vet vi hvordan

 

Jeg spiser ikke bønner og linser på grunn av den glykemiske indeksen.

 

Men det kan du gjøre hvis du er opptatt av den slags. Jeg er først og fremst opptatt av smak. Og disse belgfruktene har vært i beita for akkurat dette.

 

Vi har ikke visst hvordan vi skal bruke dem. Men det vet vi nå.

 

For bønner, linser og kikerter blir brukt mange steder i verden. Der er de like vanlige i kostholdet som poteten er, eller har vært, for nordmenn.

 

Her får du en vårlig ribbe-oppskrift

 

 

Mange andre bruker råvarene som proteinerstatning for kjøtt og fisk.

 

Det handler om økonomi, tilgang og tradisjoner.

 

Vi nordmenn bruker dem ofte motsatt, som erstatning for ris, poteter og grønnsaker. Jeg tenker at vi kan velge. Du kan bruke dem som hva som helst. Som alt. Og i tillegg.

Bønner gir gryteretten en unik fyldighet. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Finnes overalt

 

Tidligere kunne de være en utfordring å få tak i. Nå finnes det i alle dagligvarer, både som tørre og i alle fall som hermetiske.

 

Da er de allerede bløtlagte og klare til bruk. De finnes i store og små, hvite, svarte, røde og grønne.

 

Jeg er ikke så opptatt, eller opplyst, at jeg kan skille de fra hverandre i smaken. Men så er det heller ikke smaken i den enkelte bønne som fascinerer meg så veldig.

 

Jeg er først og fremst opptatt av å bruke dem som base.

 

Kanskje i en stor gryte. I en suppe, som pålegg eller tilbehør til middagen.

 

Og de gjør seg godt på alle mulige måter, i alle fall når du vet hva annet de skal serveres med.

 

Her får du alle Morten Øverbyes oppskrifter på Botrend. 

 

 

Linsesuppe med litt chili og frisk koriander gir deg metthetsfølelse i flere timer. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Vegetarisk kosthold

 

Belgfrukter er perfekt for dem som vil ha et vegetarisk kosthold. Jeg er vegetarianer i den forstand at jeg gjerne serverer det sammen med noe kjøtt.

 

Men når tilbehøret er så godt at det også kan serveres alene, da har du kommet langt. Eller for å si det enda klarere: Da har vi kommet så langt vi skal.

 

For det er sånne måltider vi jakter, er det ikke? At vi nyter alle delene av det vi har foran oss. Når elementene smelter sammen til en helhet der vi kan nikke, sukke og erkjenne at, jo, dette var helt perfekt. Dette måltidet oppfylte alle våre bønner.

Bønnegryte al a Morten Øverbye.

 

Bønnegryte

 

200 g brune bønner, gjerne kidney

2 stk. løk, finhakket

1 bunt vårløk, finhakket

2 stk. hvitløksfedd, finhakket

1 stk. paprika, finhakket

1 stk. boks hermetiske tomater

1 laurbærblad

100 stk. liten boks mais

olje til steking

salt og pepper

 

– Varm opp litt olje i en kjele. Ha i løk og hvitløk, og la det frese til det blir blankt.

– Ha i vårløk og paprika. Tilsett tomater og laurbærblad, la det putre i 10 minutter.

– Tilsett bønner og mais. La det varmes opp i et par minutter. Smak til med salt og pepper, og klem en halv sitron over rett før servering. 

– Serveres med kokt ris eller godt brød.

Du kan også gjerne prøve å krydre den opp med en hel chili som finhakkes og has i sammen med tomatene.

 

Humus

 

200 g kikerter

½ stk. rød paprika

2 stk. hvitløksfedd

2 ss soyaolje

5 ss. Hoisin-saus

Olivenolje

En tykk hummus er godt på skiva. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

– Bruk en stavmikser og bland sammen erter, hvitløk, paprika, soyasaus og hoisin-saus.

 

– Tilsett olivenolje litt etter litt til du har ønsket konsistens. Hvis du skal bruke den på skiva vil du ha den litt tykk. Om du tynner den ut passer den perfekt til å vende sammen med pasta.

 

Eltefritt grytebrød

 

250 g hvetemel

250 g speltmel

5 dl vann

¼ stk. pose tørrgjær

2 ts. salt

Grytebrød med hummus kan anbefales. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

– Bland alt sammen i en bolle, bruk en tresleiv. Deigen skal være fuktig, men den skal være fri for melklumper.

– Sett deigen på kjøkkenbenken med plast over. Der kan den stå og heve seg over natten eller mer, gjerne opptil 24 timer. Om du ikke har så god tid kan du tilsette en halv pose gjær og la den godgjøre seg en time før du steker det.

– Sett stekeovnen på 250 grader. Jeg bruker en jerngryte med lokk, men du kan selvfølgelig bruke vanlige brødformer. Da kan du gå ned på gradene til ca. 200 grader.

– Forvarm jerngryta i ovnen slik at denne holder den samme temperaturen som ovnen.

– Bruk en slikkepott og elt deigen sammen på nytt.

– Ta gryta ut og legg i deigen. Legg på lokk og stek i 20 minutter. 

– Ta av lokket og la den steke videre i 10 minutter. Du vil jo ha en deilig og gylden skorpe på brødet, dessuten er det fint å slippe ut litt av dampen som holder seg inne i kjelen.

– Avkjøles.

 

 

Linsesalat (m/ kylling)

 

400 g grønne linser

soltørkede tomater, finhakket 

2 stk. stangselleri, finhakket 

½ stk. rødløk, finhakket

En neve basilikumblader, finhakket

½ stk. sitron, kun saften

Olje, ev. fra de soltørkede tomatene

Salt og pepper

 

 

– Kok linsene som anvist på pakken eller kjøp ferdig kokte.

– Bland alt sammen i en skål, og smak til med salt, pepper og litt olje.

– Passer perfekt både til kjøtt og fisk. Helt fantastisk til kylling!

 

 

Linsesuppe

 

400 g røde linser

1 stk. løk

2 stk. hvitløksfedd

3 stk. gulrøtter

1 stk. rød chili

1 l. kyllingkraft

1 ss frisk ingefær

½ ts. gurkemeie

Koriander

Salt og pepper

Olje

 

 

– Grovhakk løk, hvitløk, gulrøtter, chili og ingefær. Fres i litt olje og tilsett kyllingkraft.

– La det koke til grønnsakene er møre, ca. 10 minutter.

– Tilsett linsene og kjør det hele med en stavmikser til den blir fyldig.

– Tilsett gurkemeie for litt ekstra farge og smak til med salt og pepper.

– Serveres med for eksempel Nanbrød. 

 

MAT
Publisert 20. mai.2017 av

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i.

 

– Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun.

 

Gjør bra mat bedre med urter

 

 

Men for at urtene skal trives, enten du velger å ha dem inne eller plante dem ute, mener gartner Ellen Østenstad Auke ved Kolsås hagesenter at det er noen få retningslinjer du bør følge for at urtene skal trives.

 

– Først og fremst er det viktig å huske på at stort sett alle urter trives lettdrenert på et solrikt sted, forteller hun.

Nina Isabell har et lyst kjøkken uten direkte sol, hvor urtene trives godt. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Trenger plass

Deretter anbefaler hun å plante om. Ifølge Auke trenger nemlig urtene vesentlig større plass enn de små plastpottene de kommer i.

 

Drømmehagen som blomstrer hele året

 

Plant urtene i en større krukke hvis du skal ha dem inne. Urtene trenger mer jord og organisk gjødsel for å trives. I tillegg er det viktig å huske på at det er flere planter i en potte, og derfor anbefales det å dele dem opp, slik at de ikke vokser for tett. Da vil de mistrives, forklarer hun.

Gartner Ellen Ø. Auke har god peiling på urter. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Basilikumen er en av de vanskeligste å holde friske, og liker mye vann og lite sol. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Anbefaler plantestuss

Gartnerne ved Bryn gartneri, med Kari Margrethe Friis i spissen, er enig. I tillegg anbefaler de såkalt urtejord for at plantene skal få kraft til å holde seg fine og vokse.

 

– Et lag med Leca i bunnen av potta sørger også for at plantene ikke blir «for våte på beina», det vil si røttene, råder Friis.

 

Bli med inn i jungelhagen på Blomenholm

 

Noe mange ikke vet om, men som også er viktig, er ifølge Auke å klippe plantene.

 

– I det man kjøper urtene er de ofte store og fine, men det skal ikke være så mye planteverk på dem når de plantes. De vil tåle mer om du klipper dem halvveis ned, forklarer hun. I tillegg anbefaler hun å sette plantene ut i halvskygge på dagtid og ta dem inn om natten i en 3–4 dager for avklimatisering, før de får stå ute på heltid.

Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Både røde og grønne basilikum liker mye vann og liker ikke å tørke mellom vanningene. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Liker det lyst

Noen urter er også vanskeligere å lykkes med enn andre, og både Auke og Friis mener basilikum er en av dem.

 

– Det er greit for urtene å tørke lett opp etter hver vanning, men husk at særlig basilikum ikke liker dette så godt. Den vil være jevnt fuktig. Rosmarin og timian er mer robuste og står lengre inne. De tåler gjerne sterk sol og lavere romtemperatur enn basilikumen, forteller Friis.

 

Tid for hage

 

Selv om nesten samtlige urter trives på lune steder med mye lys, påpeker gartnerne at urtene heller ikke trives dersom det blir for varmt.

Urtene skal også vannes ofte, gjerne annenhver dag. Ifølge Friis er det beste å helle vannet på skåla eller nede i potta.

 

– Hvor mye avhenger av hvor varmt det er i rommet og hvor fort jorda tørker opp, men ikke la det stå vann i potteskjuleren over tid, da drukner planta og visner, påpeker hun.

 

Legg en god plan for hagen

Har du solrike forhold med ly, har urtene gode forutsetninger for å trives ute. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Ekspertenes råd

  • Har du solrike forhold med ly, har urtene gode forutsetninger for å trives på Østlandet.
  • Alle urter har en hardføre-skala som går fra én til åtte, hvor én tåler minst og åtte mest.
  • Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør.
  • Minst vann av alle urtene trenger rosmarin, timian, salvie og oregano. Også mynten tåler å tørke litt.
  • Gi planten 1–2 dl vann om gangen.
  • Ønsker du flerårige planter, anbefales timian, sitrontimian, salvie, ramsløk, mynte, løpstikke, lavendel, gressløk, sitronmelisse, eller oregano.
  • Rosmarin, og fransk Estragon er også flerårig hvis de oppbevares inne gjennom vinteren. Plant derfor i krukker.
  • Både løpstikke og mynte er flerårig, men disse sprer seg fort, og derfor er det viktig at du planter i krukker for å begrense rotnettet om du ikke ønsker disse plantene over alt.
  • Basilikumen er en av de vanskeligste urtene å lykkes med. Det må være minst ti grader om natten for at den skal trives ute, og den liker ikke å stå i direkte sollys. Mens de fleste andre urter tåler å tørke mellom vanningene, liker ikke basilikumen det.
  • Oxalis er årets nykommer på urtefronten og ligner den mer kjente lykkekløveren. Den gir en syrlig smak og både blader og blomster kan spises. Egner seg godt i salat.
Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 22. april.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner.  Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg. Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet. En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ...  Jeg synes den søte, litt syrli

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland