Publisert 22. april.2016 av

Ellen og Bjørn Deverill-Mathisen setter begge pris på god mat og vin.

 

Da de i fjor vår startet renoveringen av sin enebolig på Rykkinn, var vinkjelleren en av mulighetene de realiserte.

 

– Med tanke på hvor glad vi er i god mat og vin, var det bare noe vi måtte ha, ler Bjørn.

Parets favorittrom

 

Rommet befinner seg under kjellertrappen, og er skjult bak en «usynlig» dør i det de omtaler som vinstuen.

 

Døren går i ett med veggen, kun omrisset av døren vises. Dyttes den på, kommer man inn i en liten gang som fører til selve vinkjelleren.

 

Se resten av parets spektakulære hjem her.

 

Paret beskriver det uten tvil som et av favorittrommene i huset.

 

– Det er et morsomt rom som tidligere ikke ble brukt. Nå gjør den nytte for seg på best mulig måte, mener han.

Vinstuen som viser døren og inngangen til vinkjelleren. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Utnyttet plassen

 

Viktig for paret når de innredet vinkjelleren var en effektiv utnyttelse av plassen, og et rom vinsamlingen kunne vokse i.

 

– Vi ønsket å skape et kult rom som ga en kjellerfølelse, men samtidig passet med resten av huset. Riktig oppbevaring var utfordrende, men vi valgte hyller av eik som går igjen i store deler av huset, forklarer han.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet med Heia Mat-bloggeren.

 

 

Selv om rommet er lite, ville paret ha en rustikk stil, og valgte derfor murmaling på veggene og gulv av resirkulert kledning.

 

Rommet er malt mørkt, og er enkelt innredet med et hyllesystem i tre og to lykter som tilfører lyset i rommet.

 

Morten Øverbye gir deg oppskriftene på saftige supper.

 

Disse er tilsendt fra en gresk øy etter at paret fikk sansen for dem under en ferietur for et par år siden.

 

– Lampene fikk litt skader under transporten, men det synes vi ikke gjør noe. Det ble bare sjarmerende med den stilen vi ønsket, sier han.

Parets samling med om lag 350 flasker. FOTO: PRIVAT

– Vinen skal drikkes

Parets samling er på om lag 350 flasker, og selv mener Bjørn den bærer preg av litt ustrukturert tilnærming.

 

– Interessen for vin har vært der lenge, men samlingen har i hovedsak kommet i hus i løpet av det siste halvannet året. Stort sett er det vin fra de store landene som Frankrike, Italia og Spania, og formålet med samlingen er at vinen skal drikkes og passe til maten som serveres, forklarer han.

Christer Bernes mener det er viktig at vinen ligger kaldt, mørkt og i ro. FOTO: VINKILDEN.

– Tre viktige elementer

 

Ifølge mat- og vinekspert, Christer Berens er det tre elementer du må tenke på før du bygger en vinkjeller.

 

– Teknisk sett må vinkjelleren være et svalt sted i huset. Vin utvikler seg positivt under 15 grader, forteller han.

 

Hovedtemperaturen mener han derfor bør ligge på mellom åtte og 16 grader.

 

– En kjeller eller et rom med temperaturkontroll er et naturlig sted for oppbevaring av vin. Det kan ikke lagres i stuen i overkant av 20 grader. Den kan tåle noen varme sommerdager, men vinen vil ha en negativ utvikling om den blir liggende i varmen over lengere tid, sier han.

Mat- og vinekspert Christer Berens. FOTO: VINKILDEN

 

Berens forteller at det deretter er viktig at vinen ligger mørkt.

 

I likhet med alle andre råvarer, mener han vinen vil eldes raskere om den ligger lyst.

 

Lokker med kortreist mat på Bærums Verk.

 

Til slutt mener han det er avgjørende at vinen får ligge i ro.

 

– Det er en grunn til at vinen liker seg dårlig i kjøleskapet, selv om det både er mørkt og svalt. Vinen blir dårlig om den ligger og vibrerer, forklarer han.

– Praktiske hyller er viktig

 

Berens har også en vinkjeller med et par hundre flasker, og selv om interiøret i vinkjelleren ikke var viktig for ham, har han stor forståelse for de som også legger vekt på det.

 

– Det viktigste er å ha praktiske hyller. Helst mange små, så man raskt finner vinen man er på utkikk etter. Man kan også vurdere plassbygde hyller med plass til en og en flaske, sier han.

 

Foruten riktig lagring er også riktige glass viktige for opplevelsen av vin. Så mye som 50 prosent, ifølge vinekspert Geir Salvesen.

Dette hyllesystemet valgte Rykkinn-paret i sin vinkjeller. FOTO: PRIVAT
Vin som lagers lengst, bør ligge lengst ned, mener eksperten. FOTO: PRIVAT

– Velg vin du har bruk for

 

En sunn vinkjeller mener han også er viktig, og bør derfor bestå av et variert utvalg.

 

– Grunnen til at man har en vinkjeller er muligheten til å velge den vinen man ønsker seg der og da. Derfor mener jeg det er viktig med et variert utvalg fra begynnelsen av. Ha de vinflasker du tror du har bruk for til ulike anledninger, tipser han.

 

Flere saker kan du lese på Botrends forside her.

 

Tips og innspill? Klikk her.

Publisert 30. desember.2016 av

– Det var du som bestemte hvordan pendlene skulle henge, ikke sant?

 

Lars Kristian Amundsen (42), hotelldirektør ved Radisson Blu på Fornebu, spør en av resepsjonistene som står bak den nye disken i skinn.

 

I fem måneder har teamet jobbet seg gjennom en total oppussing av fellesområdene.

 

– De siste årene har vi pusset opp jevnt og trutt – både kjøkken, rom og bad, sier han.

 

Men nå var det på tide å ta tak i lobbyen og resepsjonen, baren med den intime restauranten og kurs og konferanseavdelingen.

 

Gjester som kommer på besøk skal få den hjemmekoselige følelsen.

 

Dette hjemmet ser ut som et hotell

Pendellamper hengt opp i ulike høyder over pianoet ved resepsjonsdisken. FOTO: BETTINE NICOTRA
Jordfarger i baren. FOTO: TORD-ERIK ANDRESEN/HOTELLFOTO.NO

Historiske Egget

Et par gjester har slått seg ned i hver sin blå Egget-stol foran peisen i lobbyen.

 

Stolen ble opprinnelig designet av Arne Jacobsen i 1958 for Radisson Blu Royal Hotel i København. Slik er de en del av hotellkjedens historie.

 

Nå har flere Egget-stoler kommet over dørstokken her på Fornebu.

 

– Hvordan så det ut før oppussingen?

 

– Veggene var hvite og møblene var tunge og sorte.

 

Nå går det i grønt, brunt, blått, terracotta, grått og sort – med innslag av messing. Interiøret er i skinn, marmor, betong og glass.

 

Det meste er nytt. Men de 132 forskjellige maleriene på veggene, er gamle. De hadde ligget på lager i mange år. Det var bare å børste støv av dem og henge de opp.

 

Karns guide til København

Hjemmekoselig stemning i lobbyen. FOTO: BETTINE NICOTRA
Den ikoniske stolen "Egget" til høyre, og Andreas Engesvik "Bollo" til venstre. FOTO: TORD-ERIK ANDRESEN/HOTELLFOTO.NO

Merker konkurransen

Hotellet åpnet i 1971. I hele 41 år skulle de regjere som eneste hotell på Fornebu. Men i 2012 dukket to nye hotell opp – Scandic Fornebu og Quality Hotel Expo.

 

– Vi merker konkurransen, men det er plass til alle tre. Det skjer mye her ute, så det er spennende å drive hotell her, sier han.

 

– Er det litt av grunnen til at dere pusser opp – at dere merker konkurransen?

 

– Det nytter ikke bare å ha det fineste hotellet. Vi har mange stamgjester som har bodd hos oss i opp til 15 år, og da handler det om å gi en minneverdig opplevelse, sier han.

 

Få hotellfølelsen hjemme

 

Men hvor mye oppussingen har kostet ønsker ikke hotelldirektøren å svare på.

 

– Det er en kontinuerlig prosess.

 

Satset stort på skybar i Oslo

Messinglamper fra &Tradition. FOTO: BETTINE NICOTRA
Lysboks fra BLXX "Dont count the days make the days count". FOTO: BETTINE NICOTRA

Byggets sjel

Det er arkitektene fra DOOS som står bak oppussingen. Sammen med hotelldirektøren har de funnet ut hva som kan passe inn.

 

Planløsningen i fellesområdene og treplanelet på veggene i lobbyen har de valgt å beholde.

 

– Vi har tatt vare på byggets sjel og løftet frem de fine innredningsdetaljene fra tiden da hotellet ble bygd, sier arkitekt Alexandra Wachtmeister.

 

Se hvordan hun innredet hjemmet i Miami Beach-style

De gamle maleriene har fått nytt liv. FOTO: TORD-ERIK ANDRESEN/HOTELLFOTO.NO
Mørkegrønne vegger. FOTO: TORD-ERIK ANDRESEN/HOTELLFOTO.NO

Om hotellkjeden

  • I 1971 åpnet hotellet. Den gang het det Globetrotter Hotel, det første norske hotellet i regi av SAS International Hotels.

 

  • Hotellet hadde opprinnelig en fløy med 150 gjesterom, og møte- og kurslokaler beregnet på flyreisende til og fra Fornebu.

 

  • I 1985 utvidet de med en ny fløy med 104 nye gjesterom, ny kurs- og konferansedel og restaurant. De skiftet navn til SAS Park Royal Hotel.

 

  • Fra 1939-1998 holdt flyplassen til på Fornebu. Siden det har de drevet som kurs-, konferanse- og forretningshotell.

 

  • Nå heter hotellet Radisson Blu Park Hotel, Oslo. SAS har vært ute av bildet siden 2006.
Hotellet på Fornebu. FOTO: BETTINE NICOTRA

Les mer på Botrends forside

 

Kontakt oss her, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer

4 av 10 skal pusse opp i 2017

Nordmenn elsker fremdeles oppussing.

Publisert 22. april.2016 av Mari Andersen Rosenberg/Ifi

Nesten 1 million husstander oppgir at de planlegger å  pusse opp  boligen innvendig eller utvendig det kommende året, ifølge tall fra Prognosesenteret. Vi vet at nordmenn elsker å pusse opp. Og 2017 blir intet unntak. Mer enn 4 av 10 går med konkrete planer om å pusse opp egen bolig i løpet av året som kommer. 26 prosent oppgir at de vil gjennomføre innvendige oppussingsarbeider, mens 15 prosent svarer at de skal pusse opp boligen utvendig. – Det er aldersgruppen 30-39 år og 40-5

Les mer

Naturlig nok betyr et nytt år en helt ny snart. Befriende nok. Det er legitimt å legge det gamle bak seg, og begynne på ny frisk. Jeg har, som mange antar jeg, et ambivalent forhold til nyttårsforsetter. Jeg har også, som mange antar jeg, hatt utallige forsetter som aldri har blitt til annet en skam, fordi vilja er hakket mer ambisiøs enn gjennomføringsevna. Hvis du likevel drister deg til forsett, bør du sørge for å holde ut til februar. Minst. Å sprekke i løpet av januar er et st

Les mer
Annonse

Hos Fyr & Flamme er grillsesongen langt fra sesongbasert. Det moderne utleielokalet har sitteplasser til 50 personer, et storkjøkken med alle fasiliteter og en lounge med barløsning. Et avansert grillrom der du kan grille og røyke maten innendørs, er elegant integrert bak hele glassflater. Et innholdsrikt konferanserom er tilgjengelig for møter og annen kursvirksomhet. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland