Publisert 22. april.2016 av

Ellen og Bjørn Deverill-Mathisen setter begge pris på god mat og vin.

 

Da de i fjor vår startet renoveringen av sin enebolig på Rykkinn, var vinkjelleren en av mulighetene de realiserte.

 

– Med tanke på hvor glad vi er i god mat og vin, var det bare noe vi måtte ha, ler Bjørn.

Parets favorittrom

 

Rommet befinner seg under kjellertrappen, og er skjult bak en «usynlig» dør i det de omtaler som vinstuen.

 

Døren går i ett med veggen, kun omrisset av døren vises. Dyttes den på, kommer man inn i en liten gang som fører til selve vinkjelleren.

 

Se resten av parets spektakulære hjem her.

 

Paret beskriver det uten tvil som et av favorittrommene i huset.

 

– Det er et morsomt rom som tidligere ikke ble brukt. Nå gjør den nytte for seg på best mulig måte, mener han.

Vinstuen som viser døren og inngangen til vinkjelleren. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Utnyttet plassen

 

Viktig for paret når de innredet vinkjelleren var en effektiv utnyttelse av plassen, og et rom vinsamlingen kunne vokse i.

 

– Vi ønsket å skape et kult rom som ga en kjellerfølelse, men samtidig passet med resten av huset. Riktig oppbevaring var utfordrende, men vi valgte hyller av eik som går igjen i store deler av huset, forklarer han.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet med Heia Mat-bloggeren.

 

 

Selv om rommet er lite, ville paret ha en rustikk stil, og valgte derfor murmaling på veggene og gulv av resirkulert kledning.

 

Rommet er malt mørkt, og er enkelt innredet med et hyllesystem i tre og to lykter som tilfører lyset i rommet.

 

Morten Øverbye gir deg oppskriftene på saftige supper.

 

Disse er tilsendt fra en gresk øy etter at paret fikk sansen for dem under en ferietur for et par år siden.

 

– Lampene fikk litt skader under transporten, men det synes vi ikke gjør noe. Det ble bare sjarmerende med den stilen vi ønsket, sier han.

Parets samling med om lag 350 flasker. FOTO: PRIVAT

– Vinen skal drikkes

Parets samling er på om lag 350 flasker, og selv mener Bjørn den bærer preg av litt ustrukturert tilnærming.

 

– Interessen for vin har vært der lenge, men samlingen har i hovedsak kommet i hus i løpet av det siste halvannet året. Stort sett er det vin fra de store landene som Frankrike, Italia og Spania, og formålet med samlingen er at vinen skal drikkes og passe til maten som serveres, forklarer han.

Christer Bernes mener det er viktig at vinen ligger kaldt, mørkt og i ro. FOTO: VINKILDEN.

– Tre viktige elementer

 

Ifølge mat- og vinekspert, Christer Berens er det tre elementer du må tenke på før du bygger en vinkjeller.

 

– Teknisk sett må vinkjelleren være et svalt sted i huset. Vin utvikler seg positivt under 15 grader, forteller han.

 

Hovedtemperaturen mener han derfor bør ligge på mellom åtte og 16 grader.

 

– En kjeller eller et rom med temperaturkontroll er et naturlig sted for oppbevaring av vin. Det kan ikke lagres i stuen i overkant av 20 grader. Den kan tåle noen varme sommerdager, men vinen vil ha en negativ utvikling om den blir liggende i varmen over lengere tid, sier han.

Mat- og vinekspert Christer Berens. FOTO: VINKILDEN

 

Berens forteller at det deretter er viktig at vinen ligger mørkt.

 

I likhet med alle andre råvarer, mener han vinen vil eldes raskere om den ligger lyst.

 

Lokker med kortreist mat på Bærums Verk.

 

Til slutt mener han det er avgjørende at vinen får ligge i ro.

 

– Det er en grunn til at vinen liker seg dårlig i kjøleskapet, selv om det både er mørkt og svalt. Vinen blir dårlig om den ligger og vibrerer, forklarer han.

– Praktiske hyller er viktig

 

Berens har også en vinkjeller med et par hundre flasker, og selv om interiøret i vinkjelleren ikke var viktig for ham, har han stor forståelse for de som også legger vekt på det.

 

– Det viktigste er å ha praktiske hyller. Helst mange små, så man raskt finner vinen man er på utkikk etter. Man kan også vurdere plassbygde hyller med plass til en og en flaske, sier han.

 

Foruten riktig lagring er også riktige glass viktige for opplevelsen av vin. Så mye som 50 prosent, ifølge vinekspert Geir Salvesen.

Dette hyllesystemet valgte Rykkinn-paret i sin vinkjeller. FOTO: PRIVAT
Vin som lagers lengst, bør ligge lengst ned, mener eksperten. FOTO: PRIVAT

– Velg vin du har bruk for

 

En sunn vinkjeller mener han også er viktig, og bør derfor bestå av et variert utvalg.

 

– Grunnen til at man har en vinkjeller er muligheten til å velge den vinen man ønsker seg der og da. Derfor mener jeg det er viktig med et variert utvalg fra begynnelsen av. Ha de vinflasker du tror du har bruk for til ulike anledninger, tipser han.

 

Flere saker kan du lese på Botrends forside her.

 

Tips og innspill? Klikk her.

Publisert 13. mai.2017 av

Lene Sæbø Serck bor på Jar i Bærum og feirer nasjonaldagen med familie og venner.

 

Hun pynter gjerne huset til fest, for å gjøre omgivelsene lune og hyggelige for seg selv og gjestene, men innrømmer at bordene hun dekker til ulike anledninger gjerne blir et hastverksprosjekt like før gjestene kommer.

 

 

– Jeg liker å dille med interiør når jeg har tid, men i en travel hverdag havner det i andre rekke. Likevel synes jeg det er hyggelig å gjøre det litt ekstra fint til slike anledninger. Ved å tenke kreativt og ha fokus på gjenbruk kan man få til mye uten at det koster all verden, forteller hun.

 

 

Finner det unike

Lene er opptatt av gjenbruk, og går gjerne på loppemarked for å finne sjeldne skatter andre ikke vil ha.

 

Gjør uteplassen klar for nasjonaldagen

 

Dette bruker hun for å gi festbordet en siste finish.

 

– Jeg liker unike ting som ikke «alle» har, og finner det meste av nipset jeg pynter med på loppemarked. Det blir litt som en skattejakt når jeg har tid og mulighet. Deretter setter jeg det sammen slik jeg syntes er pent og bruker blomster og planter for å gjøre det mer frodig, forteller hun.

 

Saken fortsetter under bildene. 

Også benken ved spisebordet er blitt sløyfefin. FOTO: LENE SÆBØ SERCK
Flagget kan være vel så dekorativt som blomster og annet nips. FOTO: LENE SÆBØ SERCK
Stilige kontraster med fine funn fra loppemarked. FOTO: LENE SÆBØ SERCK

Begrenser farger og elementer

Ved å begrense fargebruken, unngår Lene at det blir rotete. Det finnes ingen fasit på hvilke farger du kan bruke, men for Lene falt valget på gull som gjerne hører en festdag til, grønt som kjennetegner våren, og et hint av både rødt, hvitt og blått.

 

Lyst til å se flere bilder fra Lenes inspirasjonsrike hjem?

Sjekk ut Instagramprofilen hennes her. 

 

Flagg og dekorative bånd er brukt som en rød tråd for å skape en helhet. Både på benken ved spisebordet i hagen, rundt servietter, i busker og trær, og på bordet.

 

– Bruken av flagg og bånd er en enkel måte å pynte på, og gjør masse ut av seg. Det gjelder bare å være litt kreativ, forteller hun.

 

Saken fortsetter under bildene. 

 

Familien Sæbø Serck klar for nasjonaldagen. FOTO: PRIVAT
Festpyntet bord med gulldetaljer og flaggets farger. FOTO: LENE SÆBØ ERCK
Røde bånd går igjen og skaper en helhet i dekoreringen. FOTO: LENE SÆBØ SERCK.

– Margeritter er favoritten 

 

Ann Kristin Eliassen, butikksjef ved Kremmerhuset i Sandvika, og medarbeider Lotte Lauten er også for bruk av bånd til nasjonaldagen.

– Små flagg, vimpler og bånd er fint. Sistnevnte er for eksempel veldig stilig rundt tøyservietter, tipser de.

 

I tillegg anbefaler de blomster på bordet, spesielt margeritter med røde bånd rundt. Det holder butikksjef på Mester Grønn, My Tuvesson med henne i.

 

 

– Margeritter er favoritten til nasjonaldagen. Ha det i potter på bordet med litt bånd rundt eller bruk kun blomsterknoppen som pynt spredt ut på bordet, tipser hun.

 

Tuvesson anbefaler også en stor bukett i senter hvis man skal har et stort bord.

 

– Det er veldig lekkert, påpeker hun.

Vannglass kan være vel så dekorativt som vaser, tipser Ekelund. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Malin, Ekelund, merchandiser hos Riviera Maison i Sandvika anbefaler å ta naturen inn på festbordet.

 

– Vær kreativ og bruk det du finner ute. Kongler, bark og kvister kan være veldig dekorativt, tipser hun.

 

Hun synes det er fint når festbordet ikke er så stivt, og forteller at man kan finne alternativer til det meste, som gjør dekorasjonen lett og ledig.

 

– Til blomster kan du for eksempel bruke små vannglass i stedet for vaser. Da tar man barndommen litt tilbake. I tillegg er det viktig å få gjestene til å føle seg spesiell. Pynt derfor tallerken til hver enkelt, for eksempel med fine tøyservietter, serviettringer og en personlig hilsen, en blomst eller lignende, sier hun.

Lyse vårblomster med et bånd rundt mener ekspertene funker fint til nasjonaldagen. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
– Pynt kake og cupcakes enkelt og dekorativt med små flagg, råder ekspertene. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

 

Ekspertenes beste råd: 

  • Malin Ekelund, visual merchandiser, Riviera Maison i Sandvika: – Pynt bordet med levende lys og blomster. Man trenger ikke nødvendigvis bruke flagg, det kan holde med for eksempel blå og hvite blomster. Få gjestene til å føle seg spesiell ved å dekorere tallrekken. Skal du servere noe i skål, er det fint å sette den oppå tellerken i stedet vi siden av. Serviettringer er fint med en blomst eller lignende inni, og bruk tøyservietter. Det gjør det hele mer høytidelig. Husk også at det skal være plass til mat på bordet, så ikke pynt for mye.

 

  • My Tuvesson, butikksjef, Mester grønn i Sandvika: – Blomster og telys gjør bordet til et festbord. Bruk farger på blomster du liker, men velg ut to. For mange farger blir rotete. Har du et stort bord kan en stor bukett i senter være fint, eller du kan pynte jevnt utover i ulike høyder, for eksempel ved å bruke fargede ølflasker som vaser med litt hamp i en sløyfe rundt.

 

  • Ann Kristin Eliassen (butikksjef) og Lotte Lauten, Kremmerhuset i Sandvika: – Sett ditt preg på bordet med det du liker! Du kommer langt med noen bånd på bordet og litt blomster. Du trenger ikke gjøre så mye ut av det, men pass på at det ser ordentlig ut, og husk å kose deg! 

 

Les mer på Botrends forside

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

 

Les mer

Torsdag 4. mai markeres Fargedagen over hele landet. Årets tema er «Alt kan males». – Det er få grenser for hva du kan male. Og ute er det mye å ta tak i! Bord, stoler, benker, lykter, koster, blomsterpotter og postkasser – det er bare fantasien som stopper deg, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no, som er initiativtager til den landsdekkende markeringen. Bli fargeekspert med Dagny Thurmann-Moe 

Les mer

Den kjente butikken på hjørnet av Stortingsgaten midt i Oslo sentrum feirer i disse dager 60 år.  Helt siden Per Tannum etablerte stedet, har det vært en sentral leverandør av norsk  og nordisk design. Botrend har skrevet flere saker om ulike utstillinger på Norway Designs, og de kan du lese om her.  - Norway Designs ønsker å være noe mer enn butikk. Vi vil drive formidling. Vi vil vil jobbe med norske formgiver og vi vil være med å påvirke hva som produseres i dag. Ikke minst

Les mer
Annonse

 I et romslig lokale på Rud i Bærum, holder Sandvika gardiner og interiør til. Sandvika gardiner og interiør var tidligere en del av produksjonsselskapet Sandvika Veveri AS, men har drevet selvstendig siden 2000. Butikken har egen systue og skreddersyr gjerne dine gardiner.  – Vi merker økende etterspørsel etter gardiner, gjerne som et supplement til innvendig solskjerming. Med gardiner til blir det prikken over i’en, sier Nina Bø (60), daglig leder. Kari Søndbø Disch (56) nikker

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland