Publisert 22. april.2016 av

Ellen og Bjørn Deverill-Mathisen setter begge pris på god mat og vin.

 

Da de i fjor vår startet renoveringen av sin enebolig på Rykkinn, var vinkjelleren en av mulighetene de realiserte.

 

– Med tanke på hvor glad vi er i god mat og vin, var det bare noe vi måtte ha, ler Bjørn.

Parets favorittrom

 

Rommet befinner seg under kjellertrappen, og er skjult bak en «usynlig» dør i det de omtaler som vinstuen.

 

Døren går i ett med veggen, kun omrisset av døren vises. Dyttes den på, kommer man inn i en liten gang som fører til selve vinkjelleren.

 

Se resten av parets spektakulære hjem her.

 

Paret beskriver det uten tvil som et av favorittrommene i huset.

 

– Det er et morsomt rom som tidligere ikke ble brukt. Nå gjør den nytte for seg på best mulig måte, mener han.

Vinstuen som viser døren og inngangen til vinkjelleren. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Utnyttet plassen

 

Viktig for paret når de innredet vinkjelleren var en effektiv utnyttelse av plassen, og et rom vinsamlingen kunne vokse i.

 

– Vi ønsket å skape et kult rom som ga en kjellerfølelse, men samtidig passet med resten av huset. Riktig oppbevaring var utfordrende, men vi valgte hyller av eik som går igjen i store deler av huset, forklarer han.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet med Heia Mat-bloggeren.

 

 

Selv om rommet er lite, ville paret ha en rustikk stil, og valgte derfor murmaling på veggene og gulv av resirkulert kledning.

 

Rommet er malt mørkt, og er enkelt innredet med et hyllesystem i tre og to lykter som tilfører lyset i rommet.

 

Morten Øverbye gir deg oppskriftene på saftige supper.

 

Disse er tilsendt fra en gresk øy etter at paret fikk sansen for dem under en ferietur for et par år siden.

 

– Lampene fikk litt skader under transporten, men det synes vi ikke gjør noe. Det ble bare sjarmerende med den stilen vi ønsket, sier han.

Parets samling med om lag 350 flasker. FOTO: PRIVAT

– Vinen skal drikkes

Parets samling er på om lag 350 flasker, og selv mener Bjørn den bærer preg av litt ustrukturert tilnærming.

 

– Interessen for vin har vært der lenge, men samlingen har i hovedsak kommet i hus i løpet av det siste halvannet året. Stort sett er det vin fra de store landene som Frankrike, Italia og Spania, og formålet med samlingen er at vinen skal drikkes og passe til maten som serveres, forklarer han.

Christer Bernes mener det er viktig at vinen ligger kaldt, mørkt og i ro. FOTO: VINKILDEN.

– Tre viktige elementer

 

Ifølge mat- og vinekspert, Christer Berens er det tre elementer du må tenke på før du bygger en vinkjeller.

 

– Teknisk sett må vinkjelleren være et svalt sted i huset. Vin utvikler seg positivt under 15 grader, forteller han.

 

Hovedtemperaturen mener han derfor bør ligge på mellom åtte og 16 grader.

 

– En kjeller eller et rom med temperaturkontroll er et naturlig sted for oppbevaring av vin. Det kan ikke lagres i stuen i overkant av 20 grader. Den kan tåle noen varme sommerdager, men vinen vil ha en negativ utvikling om den blir liggende i varmen over lengere tid, sier han.

Mat- og vinekspert Christer Berens. FOTO: VINKILDEN

 

Berens forteller at det deretter er viktig at vinen ligger mørkt.

 

I likhet med alle andre råvarer, mener han vinen vil eldes raskere om den ligger lyst.

 

Lokker med kortreist mat på Bærums Verk.

 

Til slutt mener han det er avgjørende at vinen får ligge i ro.

 

– Det er en grunn til at vinen liker seg dårlig i kjøleskapet, selv om det både er mørkt og svalt. Vinen blir dårlig om den ligger og vibrerer, forklarer han.

– Praktiske hyller er viktig

 

Berens har også en vinkjeller med et par hundre flasker, og selv om interiøret i vinkjelleren ikke var viktig for ham, har han stor forståelse for de som også legger vekt på det.

 

– Det viktigste er å ha praktiske hyller. Helst mange små, så man raskt finner vinen man er på utkikk etter. Man kan også vurdere plassbygde hyller med plass til en og en flaske, sier han.

 

Foruten riktig lagring er også riktige glass viktige for opplevelsen av vin. Så mye som 50 prosent, ifølge vinekspert Geir Salvesen.

Dette hyllesystemet valgte Rykkinn-paret i sin vinkjeller. FOTO: PRIVAT
Vin som lagers lengst, bør ligge lengst ned, mener eksperten. FOTO: PRIVAT

– Velg vin du har bruk for

 

En sunn vinkjeller mener han også er viktig, og bør derfor bestå av et variert utvalg.

 

– Grunnen til at man har en vinkjeller er muligheten til å velge den vinen man ønsker seg der og da. Derfor mener jeg det er viktig med et variert utvalg fra begynnelsen av. Ha de vinflasker du tror du har bruk for til ulike anledninger, tipser han.

 

Flere saker kan du lese på Botrends forside her.

 

Tips og innspill? Klikk her.

Publisert 17. februar.2017 av

Den majestetiske skiferpeisen gløder rommet.

 

På peishylla står ekornet som Kristine Østby Johansen (45) fikk av faren for mange år siden. Etter alle disse år står han fremdeles og gnager på en kongle, mens han forgjeves forsøker å få varmen i kroppen.

 

I den innebygde daybeden i stuen ligger Hanna (17) henslengt og slapper av, mens lillebror Markus (12) hviler på rommet.

 

På det åpne kjøkkenet, like bortenfor Hanna, sjonglerer mor og far i turantrekket, mens gordonsetteren Lea fornøyd svinser rundt. En real lørdagsfrokost er på gang.

 

Klokken har akkurat passert ni, og utenfor kan man beundre de ivrigste i full sving i skibakken.

 

Hytter vi digger på Instagram

Ståle og Kristine valgte en åpen løsning mellom stue og kjøkken. FOTO: BETTINE NICOTRA
Nøtteliten bor på peisehylla. Ekornet som Kristine fikk i gave av faren da hun var liten, er uerstattelig. FOTO: BETTINE NICOTRA
Bestefars gamle karaffel og drammeglass står fremme på kjøkkenøya. FOTO: BETTINE NICOTRA

Gikk på en smell

Siden Kristine og Ståle møttes i Hemsedal, har de gravis oppgradert: Først leide de leilighet, så kjøpte de leilighet, og til slutt klinte de til med å kjøpe tomt og bygge en splitter ny hytte.

 

Ikke det, de trivdes godt i leiligheten, men med et ønske om å ha bedre plass til familie og venner, kunne det være greit med noe større.

 

Så for noen år siden begynte de å se etter noe nytt.

 

De hadde to krav. De ville ha større plass, og stedet måtte være rett ved skibakken.

 

– Jeg tror jeg leste alle ... He he ... Alle salgsprospekter på leiligheter, hytter og tomter, men ingen hadde ski in, ski out og langrennsløyper rett utenfor, sier Kristine.

 

Men like før jul i 2013 dukket den perfekte hytta opp.

 

– Hytta hadde vært til salgs en stund og ingen andre hadde lagt inn bud. Vi følte oss så sikre på at den var vår at vi nesten hadde invitert til jul der allerede ... Og så glapp den «sånn», sier Kristine og ser mot mannen.

 

– Vi gikk fra å fantasere om jul på fjellet om en måned til, ja ... Vi trengte nesten terapi, fortsetter hun spøkefullt mens hun ler.

 

Men de trøstet seg med at det sikkert var meningen.

 

Og ikke lenge etter kunne de juble høyt – de hadde kapret drømmetomten.

 

Drømmer du om sommer? Her er en herlig sommerhytte ved vannkanten 

Ståle har tatt de fine fotografiene som henger på kjøkkenveggen. FOTO: BETTINE NICOTRA
Stoler og bord fra Riviera Maison. FOTO: BETTINE NICOTRA
Tips: plasser pynten på et kakefat. FOTO: BETTINE NICOTRA

Koselig, men praktisk

Til innredningen har de blitt inspirert av skihytter de har besøkt i USA, Canada og Mellom-Europa.

 

Men det meste av møbler og interiør har Kristine kjøpt på interiørbutikkene Riviera Maison og Home & Cottage hjemme i Norge.

 

Ikke alt er kjøpt i butikk.  Mye er også spesiallaget,  som de innebygde skapene, daybeden i stuen og konsollbordet ved sofaen.

 

Gamle møbler har også fått nytt liv – som Ståles gamle spisebord og spisestoler. Etter en runde med maling og nye stoltrekk, passet spisestuen perfekt inn blant resten av møblene.

 

Enn så lenge kan eldgamle skatter og eksotiske kupp sies å være mangelvare. Sett bort fra bestefars gamle karaffel og drammeglass som står utstilt på kjøkkenøya, da.

 

Under innredningen har paret vært opptatt av å få en koselig hytte som samtidig er praktisk. Derfor gikk de for fliser i hele hytta.

 

Like så greit for firbeinte Leas del som står ved spisebordet og tripper. Hvem vet, kanskje daler det ned noen fristelser?

 

Men frokosten er allerede fortært, og nå bærer det ut. For til tross for en fantastisk hytte, er det ute i aktivitet familien trives best.

 

Loungeliv på Blefjell

Etter et omgang med mørk maling, passet Ståles gamle spisestoler perfekt inn i hytta. FOTO: BETTINE NICOTRA
Glasskrukke fra Riviera Maison. FOTO: BETTINE NICOTRA
Inngangspartiet i første etasje, med trapp opp til andre etasje. FOTO: BETTINE NICOTRA

Hytte i Tinden hyttefelt i Hemsedal

  • Hytte på omtrent 280 kvadratmeter, over to etasjer.

 

  • Tegnet av Haakon Sander Pedersen i Vårdal Arkitekter og oppført av Sjemmedal.

 

  • Holder til her: Ståle (48), Kristine (45), Hanna (17), Markus (12) og gordonsetteren Lea (5).

 

  • Familien bor på Nesbru i Asker.

 

  1. Inspirasjonskildene våre:– Vi blir inspirert når vi ser andres hytter, eller når vi besøker en hyggelig restaurant eller kafé.

 

  1. Vårt yndlingssted hjemme:– Ute i fjellet rundt hytta, kanskje?

 

  1. Det vi ønsker oss aller mest:– Det neste prosjektet blir å lage en terrasse som vi kan bruke hele året. Markus mener også at vi bør henge opp et flagg med Bærums Skiklub-logo på. Som alpinkjører synes han det er viktig å markere territoriet overfor nabobarn som er medlem av andre klubber.

 

  1. Det siste vi skaffet til hytta:– Konsollbordet ved sofaen, laget av møbelsnekker Markus Mork i Asker Møbelsnekker & Metallsmie.

 

  1. Kjæreste eiendel:– Ekornet som jeg fikk i gave av faren min da jeg var liten. Det er uerstattelig.

 

  1. Kommer aldri over dørstokken:– I utgangspunktet minimalistiske designmøbler, men aldri si aldri.

 

  1. Mitt beste innredningstips: – Jeg er vel heller en som søker tips av andre, men selv ønsker jeg å oppnå en lun og hyggelig atmosfære hvor folk trives.
Baderom med badstue. FOTO: BETTINE NICOT
De innebygde skapene i gangen er laget av Uvdal Snekkerverksted. FOTO: BETTINE NICOTRA
Soverommet til Kristine og Ståle er innredet i duse, jordfargede toner. FOTO: BETTINE NICOTRA
Lea trives, i likhet med resten av familien, best ute i naturen. FOTO: BETTINE NICOTRA

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer

Nå skal det jo sies, at når det gjelder nettopp hvordan man innreder,så varierer smak og behag stort fra person til person. Men ved å følge noen grunnprinsipper, så skaper du fort en stue du trives litt bedre i, samt som varer litt lengre rent tidsmessig. Tina driver bloggen Bo Naturlig - den kan du besøke her.  

Les mer

Neste uke åpner Skandinavias største designmesse. Til Stockholm Furniture & Light Fair kommer bransjefolk og presse fra hele verden. Skandinavisk design står sterkere enn noen gang – nå vil resten av verden ha rent, enkelt og funksjonelt design. De besøkende ser også til de unge talentene. Unge designspirer som ser etter nye samarbeid eller produsenter. Stockholms-messen har fokusert på unge talenter lenge. Med egne stands for designskoler som Aalto University School of Arts, KHiO

Les mer
Annonse

 Moodies er en vakker pause i hverdagen, med en herlig miks av ulik interiør, små møbler og klær til modige kvinner i alle aldere. Hos Moodies finner du en inspirerende sammensetting av stilarter, fra klassisk til kitch – noe for en hver personlighet.

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland