Publisert 22. april.2016 av

Ellen og Bjørn Deverill-Mathisen setter begge pris på god mat og vin.

 

Da de i fjor vår startet renoveringen av sin enebolig på Rykkinn, var vinkjelleren en av mulighetene de realiserte.

 

– Med tanke på hvor glad vi er i god mat og vin, var det bare noe vi måtte ha, ler Bjørn.

Parets favorittrom

 

Rommet befinner seg under kjellertrappen, og er skjult bak en «usynlig» dør i det de omtaler som vinstuen.

 

Døren går i ett med veggen, kun omrisset av døren vises. Dyttes den på, kommer man inn i en liten gang som fører til selve vinkjelleren.

 

Se resten av parets spektakulære hjem her.

 

Paret beskriver det uten tvil som et av favorittrommene i huset.

 

– Det er et morsomt rom som tidligere ikke ble brukt. Nå gjør den nytte for seg på best mulig måte, mener han.

Vinstuen som viser døren og inngangen til vinkjelleren. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Utnyttet plassen

 

Viktig for paret når de innredet vinkjelleren var en effektiv utnyttelse av plassen, og et rom vinsamlingen kunne vokse i.

 

– Vi ønsket å skape et kult rom som ga en kjellerfølelse, men samtidig passet med resten av huset. Riktig oppbevaring var utfordrende, men vi valgte hyller av eik som går igjen i store deler av huset, forklarer han.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet med Heia Mat-bloggeren.

 

 

Selv om rommet er lite, ville paret ha en rustikk stil, og valgte derfor murmaling på veggene og gulv av resirkulert kledning.

 

Rommet er malt mørkt, og er enkelt innredet med et hyllesystem i tre og to lykter som tilfører lyset i rommet.

 

Morten Øverbye gir deg oppskriftene på saftige supper.

 

Disse er tilsendt fra en gresk øy etter at paret fikk sansen for dem under en ferietur for et par år siden.

 

– Lampene fikk litt skader under transporten, men det synes vi ikke gjør noe. Det ble bare sjarmerende med den stilen vi ønsket, sier han.

Parets samling med om lag 350 flasker. FOTO: PRIVAT

– Vinen skal drikkes

Parets samling er på om lag 350 flasker, og selv mener Bjørn den bærer preg av litt ustrukturert tilnærming.

 

– Interessen for vin har vært der lenge, men samlingen har i hovedsak kommet i hus i løpet av det siste halvannet året. Stort sett er det vin fra de store landene som Frankrike, Italia og Spania, og formålet med samlingen er at vinen skal drikkes og passe til maten som serveres, forklarer han.

Christer Bernes mener det er viktig at vinen ligger kaldt, mørkt og i ro. FOTO: VINKILDEN.

– Tre viktige elementer

 

Ifølge mat- og vinekspert, Christer Berens er det tre elementer du må tenke på før du bygger en vinkjeller.

 

– Teknisk sett må vinkjelleren være et svalt sted i huset. Vin utvikler seg positivt under 15 grader, forteller han.

 

Hovedtemperaturen mener han derfor bør ligge på mellom åtte og 16 grader.

 

– En kjeller eller et rom med temperaturkontroll er et naturlig sted for oppbevaring av vin. Det kan ikke lagres i stuen i overkant av 20 grader. Den kan tåle noen varme sommerdager, men vinen vil ha en negativ utvikling om den blir liggende i varmen over lengere tid, sier han.

Mat- og vinekspert Christer Berens. FOTO: VINKILDEN

 

Berens forteller at det deretter er viktig at vinen ligger mørkt.

 

I likhet med alle andre råvarer, mener han vinen vil eldes raskere om den ligger lyst.

 

Lokker med kortreist mat på Bærums Verk.

 

Til slutt mener han det er avgjørende at vinen får ligge i ro.

 

– Det er en grunn til at vinen liker seg dårlig i kjøleskapet, selv om det både er mørkt og svalt. Vinen blir dårlig om den ligger og vibrerer, forklarer han.

– Praktiske hyller er viktig

 

Berens har også en vinkjeller med et par hundre flasker, og selv om interiøret i vinkjelleren ikke var viktig for ham, har han stor forståelse for de som også legger vekt på det.

 

– Det viktigste er å ha praktiske hyller. Helst mange små, så man raskt finner vinen man er på utkikk etter. Man kan også vurdere plassbygde hyller med plass til en og en flaske, sier han.

 

Foruten riktig lagring er også riktige glass viktige for opplevelsen av vin. Så mye som 50 prosent, ifølge vinekspert Geir Salvesen.

Dette hyllesystemet valgte Rykkinn-paret i sin vinkjeller. FOTO: PRIVAT
Vin som lagers lengst, bør ligge lengst ned, mener eksperten. FOTO: PRIVAT

– Velg vin du har bruk for

 

En sunn vinkjeller mener han også er viktig, og bør derfor bestå av et variert utvalg.

 

– Grunnen til at man har en vinkjeller er muligheten til å velge den vinen man ønsker seg der og da. Derfor mener jeg det er viktig med et variert utvalg fra begynnelsen av. Ha de vinflasker du tror du har bruk for til ulike anledninger, tipser han.

 

Flere saker kan du lese på Botrends forside her.

 

Tips og innspill? Klikk her.

Les mer
Annonse

Kommersielt innholdAlle som har hatt gleden av å skape et hjem, vet at detaljene er viktig. Først bestemmer du deg for de store tingene, deretter jobber du deg ned på detaljnivå. Når du har utformet et rom, malt veggene og bestemt deg for møbler – skal detaljene på plass. Interiøret du velger har mye å si for hvordan sluttresultatet blir. Dette vet selvsagt mennene og kvinnene som bor i Asker og Bærum. Alt ligger i detaljene og plisségardiner kan rett og slett være prikken over i-e

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland