Publisert 02. mai.2016 av

Grip fatt i pensel, rull og malingsbokser, for nå er det tid for å sette farge på utemiljøet! Bord, benker, hagestoler, koster og trillebår som males i spreke farger gir unektelig vårstemning i hagen.

 

Onsdag 4. mai markeres Fargedagen over hele landet. Årets tema er «Sett farge på utelivet».

 

– Vi vil inspirere flere til å sette litt farge på hverdagen. Det er så lite som skal til, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no, som er initiativtager til det landsdekkende arrangementet.

Alt kan males

Det er sant som de sier: Alt kan faktisk males. Her er også ti tips til før du starter oppussingen.

 

Hvorfor begrense deg til vegger og tak, når det er så mange andre muligheter? Det er ingen regler som sier at hagemøbler og koster må være hvite eller brune. For eksempel kan du gå for årets trendfarge rosa.

 

– Ved å male møblene i spreke farger, setter du et personlig preg på uteområdet. Det er heller ingen tvil om at fargerike hagemøbler får gjestene til å dra på smilebåndene, sier Owren.

 

Finn fram pensel og rull, og mal hagemøbler, postkasser, koster, trillebår, blomsterkrukker, søppelskur og husker. Bare fantasien setter grenser!

 

 

Få den gamle trebenken god som ny ved å fjerne den gamle malingen. FOTO: KRISTIAN OWREN/IFI

Slik maler du hagemøblene:

  • Sett treverket godt inn med kraftvask.

 

  • Etter at vaskemiddelet har fått virke en stund, vasker du godt med en stiv børste eller en skrubb.

 

  • Skyll godt med rennende vann for å fjerne alle såperester.

 

  • Når treverket er helt tørt, går du over flatene med slipepapir og ved behov med en skrape.

 

  • Når du skal male, er det viktig at du følger anvisningene til produsenten. Noen malingtyper krever at du grunner først, mens andre kan påføres treverket direkte. Og slik sparer du malingen til neste gang.

 

Det er ikke så mye som skal til for å sette farge på hverdagen. FOTO: CHERA WESTMAN/IFI
Mal møblene i forskjellige farger så du kan mikse og matche som du vil. FOTO: CHERA WESTMAN/IFI

Tips! 

Våren er tid for hage, og vår bidragsyter Fanny har tatt turen til et unikt hagesenter. Her gir hun deg sine beste tips til hvordan du kan starte utesesongen. Vi har også tatt en titt på årets utemøbler.

 

Har du en gammel trebenk med tjue år gammel maling, som har sett bedre dager? Det er enkelt å fjerne den gamle malingen, slik at benken får tilbake sitt opprinnelige utseende – og kanskje blir klar for et nytt strøk sprek maling.

 

 

 

Det er raskt og enkelt å male hagemøblene:

 

  • Påfør malingsfjerner med pensel og la virke i 15-20 minutter.

 

  • Bruk en stiv børste til å løsne den gamle malingen, og spyl av med vann.

 

  • Etter at treverket har tørket, gå over med slipepapir for å fjerne fiberreisning.

 

Da er trebenken klar for nye eventyr – og nye strøk grunning og maling hvis det frister!

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Blank maling på bordplate og sittebenk, i kombinasjon med matt maling på understellet. FOTO: CHERA WESTMAN/IFI
Publisert 20. juni.2017 av

I Tove Tronstads garasje på Billingstad står gressklipperen i ro hele forsommeren. Men blomsterengen er langt ifra vedlikeholdsfri.

 

Først kommer blåveisen, etter det hvitveis – og blå fiol. Så kommer hvitkløver og natt og dag. Aller sist kommer blåklokkene.

 

Dette er ikke et utdrag fra Elsa Beskows «Blomsterfesten», men blomstringens gang i Tronstads ville hage.

 

Nå er det prestekrager, rødkløver og strå som kiler nakne legger.

 

– Flere som går forbi her sier det ser ut som en god idé å la gresset gro, fordi de tror det sparer meg for arbeid. Sannheten er at jeg bruker mye tid på å luke, sier Tove og napper opp et par gule «svevere».

 

Løvetann har hun heller ikke noe til overs for.

 

– Nei, de dominerer fullstendig, hvis de får lov. Jeg er ingen forsvarer av løvetannen.

 

Drømmen om en vedlikeholdsfri hage

Prestekrage (Leucanthemum vulgare) er en flerårig plante. Foto: Trine Jødal
Mange ulike roseslag i hagen til Tove. Som denne: Souvenir de la Malmaison. Foto: Trine Jødal

Opprinnelig en skogstomt

– Hvordan er det blitt så vilt?

 

– Blomstene vokser her naturlig. Det blir ikke det samme om du sår blomstereng fra pose. Vi bygde hus her i 1955 og opprinnelig er dette en skogstomt, sier Tronstad.

 

– På 90-tallet fjernet vi en del trær, steiner og røtter. Det er en næringsfattig morenegrunn og har aldri vært pløyd eller gjødslet. Det er bare et tynt lag med jord over steinete grunn, fortsetter Tronstad, som ledet arbeidet med å miljømerke produkter, den gang hun var i jobb.

 

Denne hagen blomstrer hele året

 

Hun har også en del eldre rosesorter og stauder på den halvannet mål store tomten på Billingstad. Hagearbeidet gir glede og holder henne i ånde.

 

– Det er godt å bli fysisk sliten av å grave i jorden. Da jeg var i jobb, fikk jeg råd av en fysioterapeut om å bli like sliten i kroppen som jeg var i hodet. Da startet jeg for alvor med hagearbeid. Det rådet tror jeg mange i dag også hadde hatt glede av å følge.

 

– Er det ikke vakkert?

 

Toves nabo, Åse Gjesdal (72), stikker innom for å plukke prestekrager til gullbryllupsfeiringen sin.

 

– Jeg hadde nemlig prestekrager, rødkløver og sankthansblomster i brudebuketten da jeg giftet meg med, Knut, mannen min.

 

Les flere saker om uterom på Botrend

Tove Tronstad hjelper nabo Åse Gjesdal med å plukke prestekrager til gullbryllupsfeiringen hennes. Foto: Trine Jødal
Jens Munch-rose i hagen på Billingstad. Foto: Nina K. Abrahamsen

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Foto: Nina K. Abrahamsen
Les mer

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem. På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade. Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt

Les mer

Man kan velge hvilket fokus man vil ha her i livet. Noen bemerker med oppgitt stemme om dagen at "nå, nå snur solen", mens andre lar seg glede over at vi faktisk enda ikke har startet på fellesferie, tur til både den ene og den andre fornøyelsesparken og sommermåneden juli. For ikke å minne om hvor mye varme august har å by på?! Nei, her er det for mange lyse netter og glade møter som i stedet bør få fokus. Hva passer vel da bedre enn en real sommerfest? Hvor lista legges i ove

Les mer
Annonse

Det var en regnfull sommer at familien Briså begynte å tenke på å kjøpe seg en robotgressklipper. – Gresset ble så langt fordi vi sjeldent fikk klippet det på grunn av regnet, og da det først var fint vær hadde gresset blitt så langt at gressklipperen vår slet med å komme igjennom alt sammen, forteller Kristine Briså. Med en plen over flere nivåer var de usikre på om det faktisk ville fungere å ha en robotgressklipper.

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland