Publisert 04. mai.2016 av

Kjøttsmed, daglig leder hos Smelters Mathus på Bærums Verk og tidligere norgesmester i grilling, Andreas Gullhav Hagen, gir deg sommerens heteste grilltips.

 

I 2010 ble Andreas norgesmester i grilling etter at han og noen kolleger på Centra Høvik startet grillaget, Sviddmat.no. Året etter deltok de i VM i Gronau.

 

- Vi ble disket i en øvelse i VM fordi vi hadde for mye olje på Foccacia-brødet, men fikk en 12. plass som vi var kjempefornøyde med. Grillaget kom i tillegg på 2. plass i et dansk mesterskap i grilling, forteller Andreas mens han sjekker grillkullet. 

 

Selv om han er over gjennomsnittet glad i røyk. Utenfor døren står en smoker og bader i solen. Den skal lage haugevis med bacon og pastrami.

 

 

 

- Bacon er veldig etterspurt. Gøy at vi kan lage vårt eget, og at det er godt mottatt, sier Andreas.

 

Han lesser på med store ribbestykker fra grisen som skal bli til deilig røkt bacon. Det har ligget i salt i to uker.

 

- Nå har jeg vært i kontakt med Asker og Bærum Trefellere, og de skal fikse en pall med ved fra lokale frukttrær. Så etter hvert så kan vi røyke på lokal flis og ved.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her. 

Flis gir den røykte smaken. Kubber kan også brukes på smokeren. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

Sommerskinken klar

Påskeskinken ble en suksess, og nå har Andreas sommerskinker klare, både røkte og urøkte.

 

- Jeg må jo tenkte på at kanskje ikke alle er like glade i røkt mat som meg! sier han lattermildt.

 

I mørningsskapet henger kjøttet som vil være klart før 17. mai, og nå har han også gjort klart det som er blitt populært å ha på grillen - nemlig spareribs.

 

Under bildene får du Andreas beste oppskrifter på en vellykket grillsesong:

 

 

Rå spareribs:

  • For dem som ikke vil eller har mulighet til å røyke:

 

  • Kok spareribs i 1 del vann, 1 del cola og en del mørkt øl i ca. 1 time.

 

Sommerens heteste grilltips er hjemmelaget spareribs. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
  • Ha gjerne litt urter, hel pepper, salt og urter i vannet også.

 

  • Avkjøl spareribsen på brett, slik at de ikke krøller sammen i kasserollen. Glaze med en god BBQ- saus og legg den på grillen eller i oven i ca. 10–15 min.

Røkt spareribs:

  • Spareribs

 

  • Rub (en tørr marinade som spearribsene skal ligge i, i minst 12 timer før du starter)

 

  • Røykflis eller chips

 

  • Sennep

 

  • Aluminiumsfolie

 

  • En grill eller ovn, og god tid

 

Chili og sukker rub:

  • 8 deler brunt sukker.

 

  • 1 del cayenne.

 

  • 1 del røkt paprikapulver.

 

  • 1 del cumin.

 

  • 1 del salt.

 

  • 1 del med det du måtte ønske deg.

 

 

Slik gjør du:

Gni spareribsen inn i et tynt lag sennep før du gnir inn rubben. La den ligge kjølig i minst 12 timer.

 

Slik tilbereder du kjøttet på ulikt vis:

Smoking: Du kan enten smoke i ovnen eller på grillen, her er tre kjappe måter å røyke hjemme på:

 

Ovn: Varm oven opp til 100 grader – og skru den av. Ha treflis i en stekepanne/kasserolle som du ikke er så glad i, og varm den opp til det ryker av flisen. Tenn på flisen med en brenner og dekk det med et fuktig kjøkkenhåndkle. Sett den inn i oven (som må være skrudd på) og vent i ca. 1 time.

 

Kullgrill: Fyr opp til indirekte grilling. Fukt treflisen i vann/eplejuice e.l. i ca. 1/2 time, sil av væsken og legg små håndfuller med flis direkte på kullet. Pass på at det er litt trekk, slik at røyk siver forbi kjøttet, men ikke så mye at den bare blåses ut.

 

Gassgrill: Tenn opp til indirekte grilling, helst kun 1 stk. brenner som er på. Legg treflis i aluminiumsfolie, stikk hull på toppen av pakken og legg den over brenneren. Om ca. 10–15 min kommer det til å komme røyk.

 

Kjøttet må røykes på lav varme i ca. 100–150 grader i 1–2 timer.

 

Pakk så kjøttet inn i aluminiumsfolie, tilsett litt BBQ-saus og grill videre i ca. tre timer til på ca. 150 grader. Spareribsen er ferdig når kjøttet slipper benet.

Coleslaw - det perfekte grilltilbehøret:

  • 4 pers.

 

  • Aioli / Majones.

 

  • 500 g rødkål i tynne skiver.

 

  • 200 g revet gulrot.

 

  • 2 stk. grønne epler i tynne skiver.

 

  • 1 stk. sitron.

 

  • Urter, cayennepepper, salt
Pastrami egner seg også godt på grillen. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

 

Slik gjør du:

  • Legg de kuttede grønnsakene på et brett, ha på grovt havsalt og vent 1 time

 

  • Skyll de godt og tørk de (gjerne i en salatslynge)

 

  • Saltingen trekker ut fukt fra kål og gulrot, og gjør de mer crisp

 

  • Vend grønnsakene inn i aiolien majonesen

 

  • Smak til med cayenne, salt, sitron og urter

 

BBQ saus:

  • 100 g ingefær.

 

  • 100 g hvitløk.

 

  • 2 stk. rød chili.

 

  • 2 stk. gul løk.

 

  • 0,5 L mørkt øl.

 

  • 200 g honning.

 

  • 2 bokser hakkede tomater.

 

  • 1 boks tomatpurre.

 

  • Salt, sukker, eplesidereddik, olivenolje, stavmikser/mikser
Med spareribs og coleslaw kommer du langt i sommer. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

 

Slik gjør du:

  • Grovhakk alt som hakkes kan. 

 

  • Fres ingefær, hvitløk, chili og løk i olivenolje til de er blanke.

 

  • Fres tomatpurre til den har blitt jevnt fordelt i kasserollen.

 

  • Ha i ølet. la koke i ca. 30 min.

 

  • Ha i tomater og honning la koke i ca. 30 min.

 

  • Kjør den glatt med stavmikser smak opp med salt, sukker og eddik, Avkjøl.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

MAT
Publisert 18. juni.2017 av

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem.

 

På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade.

 

Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt.

 

Her kan du følge Karn på Instagram @karnfjk

 

Som tilbehør til grillmat

 

Sylting har tradisjonelt vært forbeholdt sensommeren når frukt og grønt man ikke fikk brukt opp skulle konserveres, men sylting kan med selvfølgelig gjøres i små porsjoner året rundt for å strekke årstidene.

 

Nå er grillsesongen her snart for fullt, og jeg gleder meg til å sylte agurk, kål og rødløk som er nydelig tilbehør til grillpølsene!

 

Karn: Min sommermat grilles

 

Syltede grønnsaker er perfekt til grillmat. Foto: Karn Fjørtoft

Som vertinnegave

Hvis man ikke har prøvd å sylte før skjønner jeg at det kan være et lite prosjekt å komme i gang, men sylting er faktisk noe av det enkleste innenfor hjemmeproduksjon.

 

I tillegg er det jo veldig gøy å lage sine egne syltede grønnsaker slik de gjorde før i tiden, enten det er grønnsaker til egen bruk, marmelader til familien eller chutneyer til små vertinnegaver.

 

Noen viktige prinsipper:

 

Når man skal sylte grønnsaker bruker man som et utgangspunkt eddik, salt og sukker. Dette konserverer grønnsakene og gjør de svært holdbare. Smak tilsetter du med krydder som eksempel pepper, allehånde, laurbærblad og sennep, alt etter hva man liker og til bruk. Dillfrø er også godt å bruke, spesielt hvis det du lager skal være tilbehør til fisk. Men pass på, det skal ikke så mye til før smaken blir kraftig!

 

 I oppskriftene under har jeg komt med et forslag til en syltelake, men du eksperimentere akkurat slik som du vil med mengde syre, sødme og krydder.

 

Før du går i gang vil jeg informere om to viktige prinsipper når du skal sylte.

 

Du må sterilisere glassene før bruk. Foto: Karn Fjørtoft
  1. Sørg for at glassene er helt rene

 

Du kan sylte nesten hva som helst og bruke de glassene du vil, så lenge sylteglassene er helt rene. Hvis glasset ikke er skikkelig rent kan det komme mugg og grønnsakene vil råtne.

 

Det holder ikke bare å vaske dem grundig, men du skal få dem så sterile som mulig. Dette kan du gjøre enten ved å å koke eller tørke dem i ovnen, eller i en oppvaskmaskin med steriliseringsprogram.

 

 

Agurker egner seg godt til sylting. Foto: Karn Fjørtoft
Det krever litt kutting og forarbeid. Foto: Karn Fjørtoft

 

2. Glassene skal fylles helt opp med syltelake

 

Etter at du har fylt sylteglassene med grønnsaker skal du fylle glasset så mye som mulig med syltelake.

 

Syltelaken skal tømmes over grønnsakene kokende varm, og lokket skal skrues på med en gang. Slik blir det dannet et undertrykk og grønnsakene holder seg lengre!

 

NB: Disse prinsippene er aller viktigst hvis du sylter for at grønnsakene skal holde seg i lang tid, altså flere måneder. Rødløken er ferdig til bruk allerede etter en halv time og da trenger du ikke være så påpasselig!

 

Smak av himmel : Et slag for kortreist mat

 

 

Slik lager du syltelaken – grunnoppskrift

 

Under følger en grunnoppskrift på en syltelake som jeg bruker til det aller meste; i denne omgangen syltet jeg rødløk, agurk og rødbeter med den. Her er det fritt frem for å eksperimentere som du ønsker etter smak og behag!

 

Ingredienser:

 

  • 4dl eddik (lagereddik, eplecidereddik, eller 50/50)
  • 2dl vann
  • 50g sukker (evt. rørsukker)

 

Her får du flere matoppskrifter på Botrend

 

Syltede grønnsaker holder seg i måneder. Foto: Karn Fjørtoft

Krydder

 

  • 3-4 laurbærblad
  • 1 teskje pepperkorn
  • 1teskje korianderfrø
  • 2 teskjeer dill, laurbærblade, allehånde, kanel, stjerneanis, chilliflak og nellik

 

Fremgangsmåte:

 

  1. Bland eddik, sukker og vann. Smak til slik at blandingen er passe sur og søt. Bring eddik, sukker og vann til oppkok.

   

2. Skold glassene, ha grønnsakene og resten av ingrediensene i og hell lake over til det dekker og helst slik at glasset blir helt fylt. Skru på lokket mens det er varmt, slik at det blir dannet et undertrykk.

 

Ekstra tips:

Sylting er ikke den eneste måten å bevare smakene fra kjøkkenhagen. Det er også gøy for eksempel å lage forskjellige urtesalt og oljer fra urter og grønnsaker. Det finnes masse oppskrifter på nettet som du kan bruke for inspirasjon!

Ferdig resultat og deilig som tilbehør. Foto: Karn Fjørtoft

 

 

Les mer på Botrends forside her

 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

MAT
Les mer

Slik kan du lykkes med tomatplanten

Tør jeg sette ut "babyen" min nå?

Publisert 04. mai.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Det starter med et lite frø – et bitte lite frø, med store drømmer knyttet til. Du, lille frø, skal vokse deg stor – sterk, med frodige grønne blader og gule blomster som vitner om klaser på klaser med selvdyrkede, økologiske, smakfulle tomater som skal forsyne familien gjennom hele sommeren. Her kan du lese flere innlegg fra Fanny 

Les mer

Vietnamesisk baguette

Ny helgefavoritt fra Familiematblogg.

Publisert 04. mai.2016 av Familiemat

Hva med å lage en vietnamesisk baguette i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra siricha saus om du liker det ekstra hot. Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke g

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland