Publisert 04. mai.2016 av

Kjøttsmed, daglig leder hos Smelters Mathus på Bærums Verk og tidligere norgesmester i grilling, Andreas Gullhav Hagen, gir deg sommerens heteste grilltips.

 

I 2010 ble Andreas norgesmester i grilling etter at han og noen kolleger på Centra Høvik startet grillaget, Sviddmat.no. Året etter deltok de i VM i Gronau.

 

- Vi ble disket i en øvelse i VM fordi vi hadde for mye olje på Foccacia-brødet, men fikk en 12. plass som vi var kjempefornøyde med. Grillaget kom i tillegg på 2. plass i et dansk mesterskap i grilling, forteller Andreas mens han sjekker grillkullet. 

 

Selv om han er over gjennomsnittet glad i røyk. Utenfor døren står en smoker og bader i solen. Den skal lage haugevis med bacon og pastrami.

 

 

 

- Bacon er veldig etterspurt. Gøy at vi kan lage vårt eget, og at det er godt mottatt, sier Andreas.

 

Han lesser på med store ribbestykker fra grisen som skal bli til deilig røkt bacon. Det har ligget i salt i to uker.

 

- Nå har jeg vært i kontakt med Asker og Bærum Trefellere, og de skal fikse en pall med ved fra lokale frukttrær. Så etter hvert så kan vi røyke på lokal flis og ved.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her. 

Flis gir den røykte smaken. Kubber kan også brukes på smokeren. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

Sommerskinken klar

Påskeskinken ble en suksess, og nå har Andreas sommerskinker klare, både røkte og urøkte.

 

- Jeg må jo tenkte på at kanskje ikke alle er like glade i røkt mat som meg! sier han lattermildt.

 

I mørningsskapet henger kjøttet som vil være klart før 17. mai, og nå har han også gjort klart det som er blitt populært å ha på grillen - nemlig spareribs.

 

Under bildene får du Andreas beste oppskrifter på en vellykket grillsesong:

 

 

Rå spareribs:

  • For dem som ikke vil eller har mulighet til å røyke:

 

  • Kok spareribs i 1 del vann, 1 del cola og en del mørkt øl i ca. 1 time.

 

Sommerens heteste grilltips er hjemmelaget spareribs. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
  • Ha gjerne litt urter, hel pepper, salt og urter i vannet også.

 

  • Avkjøl spareribsen på brett, slik at de ikke krøller sammen i kasserollen. Glaze med en god BBQ- saus og legg den på grillen eller i oven i ca. 10–15 min.

Røkt spareribs:

  • Spareribs

 

  • Rub (en tørr marinade som spearribsene skal ligge i, i minst 12 timer før du starter)

 

  • Røykflis eller chips

 

  • Sennep

 

  • Aluminiumsfolie

 

  • En grill eller ovn, og god tid

 

Chili og sukker rub:

  • 8 deler brunt sukker.

 

  • 1 del cayenne.

 

  • 1 del røkt paprikapulver.

 

  • 1 del cumin.

 

  • 1 del salt.

 

  • 1 del med det du måtte ønske deg.

 

 

Slik gjør du:

Gni spareribsen inn i et tynt lag sennep før du gnir inn rubben. La den ligge kjølig i minst 12 timer.

 

Slik tilbereder du kjøttet på ulikt vis:

Smoking: Du kan enten smoke i ovnen eller på grillen, her er tre kjappe måter å røyke hjemme på:

 

Ovn: Varm oven opp til 100 grader – og skru den av. Ha treflis i en stekepanne/kasserolle som du ikke er så glad i, og varm den opp til det ryker av flisen. Tenn på flisen med en brenner og dekk det med et fuktig kjøkkenhåndkle. Sett den inn i oven (som må være skrudd på) og vent i ca. 1 time.

 

Kullgrill: Fyr opp til indirekte grilling. Fukt treflisen i vann/eplejuice e.l. i ca. 1/2 time, sil av væsken og legg små håndfuller med flis direkte på kullet. Pass på at det er litt trekk, slik at røyk siver forbi kjøttet, men ikke så mye at den bare blåses ut.

 

Gassgrill: Tenn opp til indirekte grilling, helst kun 1 stk. brenner som er på. Legg treflis i aluminiumsfolie, stikk hull på toppen av pakken og legg den over brenneren. Om ca. 10–15 min kommer det til å komme røyk.

 

Kjøttet må røykes på lav varme i ca. 100–150 grader i 1–2 timer.

 

Pakk så kjøttet inn i aluminiumsfolie, tilsett litt BBQ-saus og grill videre i ca. tre timer til på ca. 150 grader. Spareribsen er ferdig når kjøttet slipper benet.

Coleslaw - det perfekte grilltilbehøret:

  • 4 pers.

 

  • Aioli / Majones.

 

  • 500 g rødkål i tynne skiver.

 

  • 200 g revet gulrot.

 

  • 2 stk. grønne epler i tynne skiver.

 

  • 1 stk. sitron.

 

  • Urter, cayennepepper, salt
Pastrami egner seg også godt på grillen. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

 

Slik gjør du:

  • Legg de kuttede grønnsakene på et brett, ha på grovt havsalt og vent 1 time

 

  • Skyll de godt og tørk de (gjerne i en salatslynge)

 

  • Saltingen trekker ut fukt fra kål og gulrot, og gjør de mer crisp

 

  • Vend grønnsakene inn i aiolien majonesen

 

  • Smak til med cayenne, salt, sitron og urter

 

BBQ saus:

  • 100 g ingefær.

 

  • 100 g hvitløk.

 

  • 2 stk. rød chili.

 

  • 2 stk. gul løk.

 

  • 0,5 L mørkt øl.

 

  • 200 g honning.

 

  • 2 bokser hakkede tomater.

 

  • 1 boks tomatpurre.

 

  • Salt, sukker, eplesidereddik, olivenolje, stavmikser/mikser
Med spareribs og coleslaw kommer du langt i sommer. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

 

Slik gjør du:

  • Grovhakk alt som hakkes kan. 

 

  • Fres ingefær, hvitløk, chili og løk i olivenolje til de er blanke.

 

  • Fres tomatpurre til den har blitt jevnt fordelt i kasserollen.

 

  • Ha i ølet. la koke i ca. 30 min.

 

  • Ha i tomater og honning la koke i ca. 30 min.

 

  • Kjør den glatt med stavmikser smak opp med salt, sukker og eddik, Avkjøl.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland