Publisert 04. mai.2016 av

Kjøttsmed, daglig leder hos Smelters Mathus på Bærums Verk og tidligere norgesmester i grilling, Andreas Gullhav Hagen, gir deg sommerens heteste grilltips.

 

I 2010 ble Andreas norgesmester i grilling etter at han og noen kolleger på Centra Høvik startet grillaget, Sviddmat.no. Året etter deltok de i VM i Gronau.

 

- Vi ble disket i en øvelse i VM fordi vi hadde for mye olje på Foccacia-brødet, men fikk en 12. plass som vi var kjempefornøyde med. Grillaget kom i tillegg på 2. plass i et dansk mesterskap i grilling, forteller Andreas mens han sjekker grillkullet. 

 

Selv om han er over gjennomsnittet glad i røyk. Utenfor døren står en smoker og bader i solen. Den skal lage haugevis med bacon og pastrami.

 

 

 

- Bacon er veldig etterspurt. Gøy at vi kan lage vårt eget, og at det er godt mottatt, sier Andreas.

 

Han lesser på med store ribbestykker fra grisen som skal bli til deilig røkt bacon. Det har ligget i salt i to uker.

 

- Nå har jeg vært i kontakt med Asker og Bærum Trefellere, og de skal fikse en pall med ved fra lokale frukttrær. Så etter hvert så kan vi røyke på lokal flis og ved.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her. 

Flis gir den røykte smaken. Kubber kan også brukes på smokeren. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

Sommerskinken klar

Påskeskinken ble en suksess, og nå har Andreas sommerskinker klare, både røkte og urøkte.

 

- Jeg må jo tenkte på at kanskje ikke alle er like glade i røkt mat som meg! sier han lattermildt.

 

I mørningsskapet henger kjøttet som vil være klart før 17. mai, og nå har han også gjort klart det som er blitt populært å ha på grillen - nemlig spareribs.

 

Under bildene får du Andreas beste oppskrifter på en vellykket grillsesong:

 

 

Rå spareribs:

  • For dem som ikke vil eller har mulighet til å røyke:

 

  • Kok spareribs i 1 del vann, 1 del cola og en del mørkt øl i ca. 1 time.

 

Sommerens heteste grilltips er hjemmelaget spareribs. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES
  • Ha gjerne litt urter, hel pepper, salt og urter i vannet også.

 

  • Avkjøl spareribsen på brett, slik at de ikke krøller sammen i kasserollen. Glaze med en god BBQ- saus og legg den på grillen eller i oven i ca. 10–15 min.

Røkt spareribs:

  • Spareribs

 

  • Rub (en tørr marinade som spearribsene skal ligge i, i minst 12 timer før du starter)

 

  • Røykflis eller chips

 

  • Sennep

 

  • Aluminiumsfolie

 

  • En grill eller ovn, og god tid

 

Chili og sukker rub:

  • 8 deler brunt sukker.

 

  • 1 del cayenne.

 

  • 1 del røkt paprikapulver.

 

  • 1 del cumin.

 

  • 1 del salt.

 

  • 1 del med det du måtte ønske deg.

 

 

Slik gjør du:

Gni spareribsen inn i et tynt lag sennep før du gnir inn rubben. La den ligge kjølig i minst 12 timer.

 

Slik tilbereder du kjøttet på ulikt vis:

Smoking: Du kan enten smoke i ovnen eller på grillen, her er tre kjappe måter å røyke hjemme på:

 

Ovn: Varm oven opp til 100 grader – og skru den av. Ha treflis i en stekepanne/kasserolle som du ikke er så glad i, og varm den opp til det ryker av flisen. Tenn på flisen med en brenner og dekk det med et fuktig kjøkkenhåndkle. Sett den inn i oven (som må være skrudd på) og vent i ca. 1 time.

 

Kullgrill: Fyr opp til indirekte grilling. Fukt treflisen i vann/eplejuice e.l. i ca. 1/2 time, sil av væsken og legg små håndfuller med flis direkte på kullet. Pass på at det er litt trekk, slik at røyk siver forbi kjøttet, men ikke så mye at den bare blåses ut.

 

Gassgrill: Tenn opp til indirekte grilling, helst kun 1 stk. brenner som er på. Legg treflis i aluminiumsfolie, stikk hull på toppen av pakken og legg den over brenneren. Om ca. 10–15 min kommer det til å komme røyk.

 

Kjøttet må røykes på lav varme i ca. 100–150 grader i 1–2 timer.

 

Pakk så kjøttet inn i aluminiumsfolie, tilsett litt BBQ-saus og grill videre i ca. tre timer til på ca. 150 grader. Spareribsen er ferdig når kjøttet slipper benet.

Coleslaw - det perfekte grilltilbehøret:

  • 4 pers.

 

  • Aioli / Majones.

 

  • 500 g rødkål i tynne skiver.

 

  • 200 g revet gulrot.

 

  • 2 stk. grønne epler i tynne skiver.

 

  • 1 stk. sitron.

 

  • Urter, cayennepepper, salt
Pastrami egner seg også godt på grillen. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

 

Slik gjør du:

  • Legg de kuttede grønnsakene på et brett, ha på grovt havsalt og vent 1 time

 

  • Skyll de godt og tørk de (gjerne i en salatslynge)

 

  • Saltingen trekker ut fukt fra kål og gulrot, og gjør de mer crisp

 

  • Vend grønnsakene inn i aiolien majonesen

 

  • Smak til med cayenne, salt, sitron og urter

 

BBQ saus:

  • 100 g ingefær.

 

  • 100 g hvitløk.

 

  • 2 stk. rød chili.

 

  • 2 stk. gul løk.

 

  • 0,5 L mørkt øl.

 

  • 200 g honning.

 

  • 2 bokser hakkede tomater.

 

  • 1 boks tomatpurre.

 

  • Salt, sukker, eplesidereddik, olivenolje, stavmikser/mikser
Med spareribs og coleslaw kommer du langt i sommer. FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

 

Slik gjør du:

  • Grovhakk alt som hakkes kan. 

 

  • Fres ingefær, hvitløk, chili og løk i olivenolje til de er blanke.

 

  • Fres tomatpurre til den har blitt jevnt fordelt i kasserollen.

 

  • Ha i ølet. la koke i ca. 30 min.

 

  • Ha i tomater og honning la koke i ca. 30 min.

 

  • Kjør den glatt med stavmikser smak opp med salt, sukker og eddik, Avkjøl.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland