Kjekspress

Har du først tatt én vil du ha dem alle.

Publisert 06. mai.2016 av

Ikke har du bedt om det. Ikke har du lyst. Men plutselig har du havnet i situasjonen der det er umulig å si nei.

 

For når det først er bydd opp til kjeks skal det godt gjøres å sno seg unna. Selv om du i utgangspunktet ikke vil, kan presset bli så stort at det bare er å gi etter.

 

Her får du flere oppskrifter fra Morten Øverbye. 

 

De gangene i livet jeg bare har spist én kjeks er de gangene jeg ikke har hatt et valg. At jeg ikke har blitt tilbudt flere, eller at det var den siste igjen på fatet. For når hungeren først har meldt seg, når man først får smaken på kjeksen, da er det umulig å stoppe. Så jeg liker å se på en enhet kjeks som ett fat. En pakke. En langpanne. Med denne benevnelsen så bær det være fullt mulig bare å ta én.

 

Er det sukkeret som gjør det? Er det kombinasjonen av svak karakter og avhengigheten av det gode som får en til å fortsette? Ikke vet jeg. Ikke er det viktig, heller. Det som er viktig er å få nok når du først har begynt.

 

Les hvordan Morten tryller frem oppskriftene sine her. 

Kos deg!

 

Kjeksen lurer deg. Den ligger der så stille og forsiktig. Litt tam i fargen, ikke helt ulik en del råvarer som ser ganske så sunne ut.

 

Men stekehinnen kan bedra, for inne i de fleste kjeks velter det seg sukker og hvetemel, smør og sjokolade. En liten kjeks kan velte stort lass, og har du først satt tennene i den første er det om å gjøre ikke å telle kaloriene.

 

Og hva er egentlig poenget med det? Har du først bestemt deg for å spise kjeks, så har du også tatt valget om at det ikke nødvendigvis skal være så himla helsefremmende. Du skal kose deg.

 

Tips eller tilbakemelding til Botrend? Send oss en e-post

En liten kjeks kan velte stort lass. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Blir ikke sunn

 

Jeg er ikke så glad i å endre matens karakter. Har jeg først bestemt meg for å lage kjeks, så skal den pokker meg smake kjeks. Joda, jeg kan godt ha i havregryn og grove meltyper.

 

Men jeg nekter å lage kjeks på kruskakli og stevia. En kjeks krever både litt tynge og en solid dose fett. Hvis ikke kan jeg heller lage muslibars eller knekkebrød.

 

Sånn sett er jeg utrolig dårlig på å lure meg selv, for jeg går aldri på påstanden om at ”Denne kjeksen smaker akkurat som de andre, bare at den er sunn”.

 

 

For kjeks er ikke sunt.

 

Det har aldri vært sunt, og når noen påstår at de har laget en sunn kjeks, så tenker jeg at det strengt tatt ikke er kjeks. Og da bør vi vel kunne være såpass ærlige at vi heller ikke kaller det for kjeks.

 

Vi har så mange andre betegnelser på bakervarer uten sukker, så hvorfor skal vi stappe dem inn i kjeksbåsen?

Nesten umulig å bare spise én av disse. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Her får du grilltips fra en tidligere norgesmester

 

Kjeksen kommer i mange varianter. Den kan fylles, trekkes og dyppes. Du kan gå for nøtter, sjokolade og tørket frukt.

 

En glasur har aldri vært feil, og en søtlig krem har vel heller strengt tatt aldri skadet en liten kjeks?

 

Du kan kjenne smaken av det søte, det sprø og kanskje det salte. Utenpå er den hard, men kjernen kan du gjøre myk. Det knaser. Så smelter det. Kanskje smuler det litt, og du skal ikke se bort ifra at det også fetter til både fingre og kjake. Men det får gå, for summen av kjeksspisingen er en halvkilo ren nytelse.

En glasur har aldri vært feil. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Kjeks til frokost

 

Det er mulig jeg tar feil.

 

En havrekjeks uten sukker er kanskje fortsatt en kjeks. Men den kan du putte brunost på og like gjerne spise til frokost. Så da er det kanskje ikke så dumt allikevel? Hvis man kan spise kjeks til frokost, mener jeg?

 

Vi spiser det jo til dessert. Og vi har det med på tur. Og hva smaker vel bedre foran tv-en, godt dyppet ned i melkeglasset, enn nettopp kjeks?

De er mange, fristende og velsmakende. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Og det beste av alt er at du kan lage dem selv. Det er så enkelt at det nesten er latterlig. Det er bare å røre sammen, fordele på bakepapiret og steke. Og så har du altså favnen full og en kveld med sprø glede.

 

Fylte sjokoladekjeks

200 gr. hvetemel

75 gr. kakaopulver

1 ts. bakepulver

175 gr. sukker

250 gr. smør, romtemperert

2 ss. honning

1 stk. egg

 

Fyll:

150 gr. philadelphia naturell

100 gr. smør, romtemperert

300 gr. melis

1 ss. sironsaft

Havrekjeks kan lages på hundre måter. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Sett ovnen på 190 grader.

 

- Bland sammen mel, kakaopulver, sukker og bakepulver.

 

-  Ha i smør i terninger og kjør alt i kjøkkenmaskinen med K-vispen. Ha i honning og egg og elt det hele sammen.

 

- Trill ut kuler i hendene og klem de sammen til små, runde kaker. Legg på stekebrett.

 

- Stekes i ovnen i ca. 10 minutter. Avkjøles.

 

- Lag fyllet: Pisk alt sammen til du har en smidig krem.

 

- Smør litt krem på en kjeks og legg en ny over.

 

 

Sjokoladekjeks

 

250 gr. havregryn

150 gr. hvetemel

200 gr. smør, romtemperert

100 gr. sukker

100 gr. brunt sukker

1 ts. vaniljesukker

1 stk. egg

150 gr. sjokolade i biter

Fylte sjokoladekjeks. FOTO: MORTEN ØVERBYE

- Sett ovnen på 190 grader.

 

- Mange oppskrifter ber deg piske smør og sukker hvitt, men jeg har her valgt kamikazevarianten: Ha alt i en kjøkkenmaskin og kjør det sammen. Du ser at den er ferdig når sukkeret har blandet seg med alt annet og du har en kompakt og glinsende deig. 

 

- Klem ut litt fyldige kjeks og legg de på et stekebrett. Ha gjerne litt ekstra sjokolade på toppen.

 

- Stekes i ovnen i ca. 15 minutter.

 

Les flere saker på Botrends forside her

 

Tips:

 

Bytt gjerne ut sjokoladen med nøtter, tørket frukt eller andre godbiter. Eller hva med en solid blanding av hakkede cashewnøtter og hvit sjokolade? Det finnes hundrevis av varianter, og det er du som bestemmer!

 

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland