Annonse

Dette er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer

Uansett om du skal selge boligen din eller refinansiere boliglånet, behøver du en ny verdivurdering av boligen. Hvis du kjøpte boligen for noen år siden, er det ikke riktig å gå ut fra prisen du betalte da. De siste årene har boligmarkedet steget svært mye.  Det betyr at verdien av din bolig sannsynligvis er mye høyere, med mindre du har kjøpt i de få områdene i landet hvor prisene i snitt har sunket. I tillegg kan du jo ha pusset opp eller gjort endringer som øker verdien. Mange leilighetskjøpere flytter for eksempel kjøkkenet inn i stua for å frigjøre et ekstra rom. Det øker verdien.

 

Finn ut eiendomsverdi med verdivurdering

Det er to gode grunner for å ta en ny prisvurdering:

  1. Kjøpe ny bolig: Hvis du skal kjøpe en ny bolig, er første steg i prosessen å finne ut hvor mye din nåværende bolig er verdt. Banken ønsker en slik verdivurdering for å estimere hvor mye mer den kan låne deg. Det betyr at du bør gjøre denne prisvurderingen før du kaster deg inn i budrundene. Du vil sannsynligvis behøve høyere lån, med mindre du går ned i boligstandard, - størrelse eller flytter til områder med mindre prispress. Økningen i lån tilsvarer jo prisen for din nye bolig minus det du får for din gamle.

I tillegg må du huske at det tilkommer en del kostnader, både ved kjøp og salg, slik som meglerkostnader, dokumentavgift (kjøp) og annonsering. Når du vet verdien på din gamle bolig, kan du lettere sikte deg inn mot det riktige nivået på bolig nummer 2. Det kan jo hende mekleren mener at boligen din er verdt mye mer eller mindre enn du selv så for deg. Gjør du en slik prisvurdering tidlig i kjøpsprosessen betyr det at du kan sikte deg inn på et riktigere prisnivå på din nye bolig. Liten vits i å se etter hus til 8 millioner hvis din gamle bolig ”bare” er verdt 5 og banken maks kan øke lånet med 2 millioner.

  1. Refinansiere: Selv om du ikke skal flytte, kan en verdivurdering være smart. Når verdien øker, øker også bankens sikkerhet. Det vil si at lånet utgjør en mindre andel av boligverdien.

 

Eksempel: Du kjøpte en bolig for 5 millioner for noen år siden og lånte 80 prosent av kjøpesummen, totalt 4 millioner kroner. Nå har megleren vurdert at den er verdt 7 millioner kroner. I tillegg har du betalt ned lånet med 500 000 kroner. Det vil si at lånet kun utgjør 50 prosent av boligens verdi. Bankens sikkerhet har økt. Dermed vil den kunne tilby deg en lavere rente. Men den gjør jo ikke dette automatisk. Det er du som må fortelle dem at verdien har økt. Kostnader som du har i forbindelse med refinansieringen, kan trekkes fra på skatten, hvis formålet var å få en bedre rente. Refinansierer du, og må tinglyse lånet på nytt, for eksempel fordi du bytter bank eller utvider lånerammen, skal du heller ikke betale mer enn 200 kroner i nytt tinglysningsgebyr.

 

Senk renten på boliglån

Et annet viktig poeng for å få ny verdivurdering er at prisene nå er rekordhøye. Skulle de synke, vil banken ta den nyeste verdivurderingen som referansepunkt når du betaler ned lånet og krysser et trinn på ”sikkerhetsstigen”, for eksempel fra 70 til 60 % sikkerhet. De baserer seg dermed ikke på verdien da du kjøpte boligen eller verdien etter et eventuelt nytt prisfall.

Har du kjøpt bolig med dine foreldre som kausjonister for egenkapitalen? Det gjør stadig flere, spesielt førstegangskjøpere. Når sikkerheten for banken stiger, fordi boligverdien stiger, vil dere kunne frigjøre foreldre for kausjon eller medlånetakeransvar tidligere enn først planlagt. Men da må dere altså ta en ny prisvurdering.

 

Hvordan få en verdivurdering?

Som regel kan banken basere seg på en verdivurdering foretatt av en megler. Da inviterer du en megler hjem som så gjør en besiktigelse og sjekker data for boligen. Normalt får du prisvurderingen oversendt på mail kort tid etterpå. I noen få tilfeller vil den ønske en vurdering fra takstmann. Selv om du ikke skal selge boligen med det første, men bare benytte verdivurderingen til å prute ned renta, bør du se på denne operasjonen som en god mulighet til å ”teste” eiendomsmegleren. Hvis hun eller han gjør et godt inntrykk, bør du huske på vedkommende til du selge boligen. Hvis du eier en bolig i et område med høy omsetning, er det mulig at banken vil godta en oppjustering av verdien basert på kvadratmeterprisen for din type bolig. Hos boligmeklerenes bransjeorganisasjon, Eiendom Norge, finner du statistikk fordelt på regioner og boligtyper.

Kjøpte du for eksempel en treroms på Frogner i Oslo i februar 2015, kan du finne at prisene har steget med rundt 6 % for denne boligtypen i dette området de siste 12 månedene. Dermed kan du argumentere for at din eiendomsverdi har økt fra for eksempel 4 millioner til drøyt 4,2 millioner. Men det er jo godt mulig at din bolig har steget langt mer, for eksempel hvis du har pusset opp eller du var heldig med kjøpet. For å få en mer eksakt markedsvurdering, bør du derfor kontakte en eiendomsmegler.

 

Hvordan finne en eiendomsmegler?

Her kan du fylle ut skjema og velge hvilke eiendomsmeglere du ønsker tilbud fra. Da kan du enkelt sammenligne flere tilbud og velge det som passer deg best. Gratis og helt uforpliktende.

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget.

 

Å velge riktig eiendomsmegler for din bolig, er et av de viktigste valgene du kan gjøre før boligsalget.

 

 

Noen boliger ”selger seg selv”, som det heter. Det vil si at kombinasjonen beliggenhet, pris og boligtype er så attraktiv at man knapt behøver en megler for å gjennomføre salget. De fleste boligsalg er imidlertid ikke i den kategorien. Det viktigste er selvsagt selve boligen, men i tillegg behøver man som regel tid, god timing, bra bilder og en god porsjon flaks for å få en god pris på boligen din.

Og det aller viktigste, en god megler. En som ikke gir opp hvis den første visningshelgen var dårlig besøkt og heller konsentrerer seg om neste kunde, men som gir det lille ekstra blir hvis det går litt trått.

Så hvordan finner man megleren? Her er noen punkter som kan skille klinten fra hveten:

  • Lokalkunnskap: Kjenner hun til hvilke barnehager som er best i nærområdet? Hvor lang tid bussen bruker ned til byen?  Husk også at du selv er en av de beste kildene til god lokalkunnskap. Så fòr henne med nyttig info om området du bor i.
  • Kjemi: Du må ikke nødvendigvis være bestevenn med megleren. Men hvis det er dårlig kjemi mellom dere, tror du ikke de som kommer på visning kan oppleve megleren på samme måte?
  • Erfaring: Noen meglere skryter av at de selger flere boliger enn alle andre i byen. Det kan jo godt hende at hun er byens mest effektive, men det kan også hende at hun er god på innsalg og mer opptatt av å gjennomføre raske salg enn gode salg?
  • Pris: Joda, pris er viktig, men det er jo ikke nødvendigvis slik at den billigste megleren er den beste. Hvis valget står mellom flere lignende meglere, kan pris være den avgjørende faktoren.

Noe av det viktigste du kan gjøre for å ”skanne” potensielle meglere, er å observere dem når du selv er på boligjakt. Mange av oss kjøper og selger i samme marked, slik at din neste megler fort kan bli den som solgte deg den nye boligen.

Tenk på visninger som en audition. Mange meglere er svært gode selgere, det vil si flinke til å selge seg inn til deg på hjemmebesøk. Men er de like gode på å presentere boligen til potensielle kjøpere?

Sammenlign flere eiendomsmeglere

Nå kan du sammenligne og vurdere flere lokalkjente eiendomsmeglere raskt og enkelt. Bruk skjemaet under for å starte prosessen, dette er gratis og uforpliktende. Lykke til!

Les mer

Dersom du har kjøpt bolig noen gang, har du sikkert følt på den boblende gleden det er å få seg sitt eget hjem.   Samtidig er du kanskje litt bekymret.  Har jeg gjort et riktig kjøp eller tatt meg vann over hodet? Da er du nok en typisk  boligkjøper.   Som boligkjøpsrådgiver føler jeg først og fremst på gleden ved å hjelpe folk med å kjøpe boligen de ønsker seg.  Under prosessen forsøker jeg å gjøre dem så trygge som mulige på beslutningene de tar.   Da vet de at k

Les mer

Hytter vi digger på Instagram

Disse fjellhyttene gir oss inspirasjon.

Publisert 09. mai.2016 av Elin Reffhaug Craig

Instagram er en stadig kilde til inspirasjon på interiørfronten. Nå som vinteren er her, titter vi stadig innom ulike hashtags for å få hytteinspirasjon. Her er noen utvalgte som vi liker, men sosiale medier byr som kjent på et hav av ulike stiler. Hyttene du ser her befinner seg blant annet på Hafjell, Beitostølen, Rauland. Her kan du lese flere interiørsaker på Botrend 

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland