Publisert 10. mai.2016 av

Nå er det endelig dags.

 

Prosjekt perfekt tulipan avdukes herved,- ta da!

 

Spoileralarm: Dette er enda en blogpost om å ikke lykkes med å lykkes.

 

Les alle sakene fra Fanny her. 

 

Tid for tulipan

 

I fjor høst satte jeg i gang prosjekt tulipan.

 

Prosjektet kan du lese om her.

 

I utgangspunktet et idiotsikkert prosjekt. Jeg lærte deg selvsikkert og bombastisk om hvordan det skal gjøres. Hvorfor det er viktig å sette tulipanløk akkurat på rett tidspunkt, hvordan en lang vinter skal forvandle en brun, organisk sak til en nydelig, vakker blomst.

 

Vel og bra, det.

 

Og nå er det dags. Prosjekt perfekt tulipan avdukes herved,- ta da. Full pott voksenpoeng til meg, da dere. Jeg tar 10 husmorspoeng også. Poeng er det uansett, for nå blomstrer tulipaner jeg satt en oktoberdag i fjor høst. Robuste, grønne med en fargerik krone. Tenk at det er så enkelt å få det så fint.

 

For hvor enkelt har det vært å lykkes med løken? Enkelt. Jeg kan herved erklære meg selvforsynt med en stk bukett tulipan.

 

Her får du ekspertråd fra hagedesigneren 

 

Ja til mer juks

 

Jeg har selvsagt jukset litt. Og det må være lov. Og av og til helt nødvendig.

 

Kunsten er å jukse med det som ikke kan gjennomskues, ting du ikke kan arresteres for.

 

Har du tenkt på hvor ofte du selv jukser, i løpet av en dag? Du har det for eksempel alltid bra, når noen spør om hvordan det står til. Selv om du har vært våken halve natten og ikke har fått morgenkaffen din enda, selv om klokken snart er tolv.

 

Da jukser man gjerne litt.

Disse tulipanene er ikke Fanny sine. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Man jukser når man sier at man ikke har på seg en ny genser, denne gamle her? Eller at maten du har strevet med og planlagt, faktisk i flere dager, bare var noe du slang sammen. Vi liker å jukse, vi jukser stadig vekk.

 

Ja til mer juks.

Å lykkes med å mislykkes

 

Men du, vet du hva?

 

Dette er jo ikke mine blomster.

 

Dette er mine «tulipaner». Som du ser, fortsatt i løk. I vann, over jord, råtne til og med.

 

For tulipanprosjektet mitt, gikk ikke som planlagt. Ganske langt fra planlagt, faktisk.

 

For når sant skal sies, vet jeg ikke helt når det gikk galt. For prosessen med å sette løk, gikk smertefritt. Og helt til det kom snø, gikk det lekende lett. På et tidspunkt, mulig i forbindelse med måking av inngangspartiet, ble pottene flyttet ut uten tak.

Slik gikk det med det ambisiøse tulipanprosjektet. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Og så gikk det ikke bra, lenger.

 

Fordi jeg glemte hele prosjektet, fordi det kom snø. Under snø, ute av sinn, som man sier.

 

Jeg glemte det, helt til mannen kjørte over den ene potten med snøfreseren. På ingen måte hans feil, tulipanmassakeren er på min kappe, men faktum er at potte med løk fikk svært hard medfart.

 

Da husket jeg hva jeg hadde glemt. Men da jeg husket hva jeg hadde glemt, var det for sent.

 

Og en ny sak som skulle handle om hvor flotte blomster jeg hadde fått til, ble til en ironisk fortelling om hvordan jeg hadde lykkes med å mislykkes.

Blomsterløk etter en runde med snøfreseren. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Så denne gladsaken er fra meg til hvem som helst.

 

Et lite innblikk i en hektisk, kaotisk hverdag med tulipanløk i halve hagen, hvis du skulle føle deg ille til mote, irritert eller lei av gode ideer og tid til å gjennomføre.

 

For alt er alltid like usannsynlig perfekt som det framstår.

 

Tips eller tilbakemelding? Send oss en e-post

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

3 enkle måter å pynte med egg

Påsken er høytid for krim, ikke drama.

Publisert 10. mai.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et gufs av påske Påske og etterlengtede fridager med familien, kanskje i fjellet. Da jeg var barn var det selvsagt at påsken ble tilbragt på hytta til Kjell, en sjarmerende fjellhytte vi leide hvert år. Obligatoriske aktiviteter som skitur til Bakkestølen, påskeskirenn hos Valens, hvit solkrem på nesen etterfulgt av fregner som jeg hatet, scootertrekk og snørekjøring ble gjentatt år etter år.

Les mer

Undersøkelser viser at yngre hyttekjøpere  er mer villig til å leie ut hyttene sine enn den eldre generasjon.  De ser dette som en mulighet til å finansiere hyttelivet mens de ennå er unge

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland