Publisert 13. mai.2016 av

Hvis jeg sier 17., hva sier du? Mai, selvfølgelig.  

 

Jeg vet om tusen ting 17. mai assosieres med, noe det har vært, eller skal bli.

 

Bunad med for små sko, absolutt. Besettelse av været. Ullstrømper som klør. Pølser og mennesker, og fisk med logo på. Champagne til frokost med sugerør i, kø og gode venninner.

 

Sistnevnte er definitivt ikke på agendaen lenger. Dessverre. Og takk gud. En ambivalent, men naturlig konsekvens av det å bli voksen.

 

For 17. mai er barnas dag. Og det er vi enige om, eller?

 

Selv har jeg fortsatt et snev av Peter Pans syndrom, denne dagen. Og da er det fint at programmet er hektisk. Veldig hektisk. For man glemmer fort, hva man ikke har gjort når barna er pyntet til fest med forventing i øynene og tikroner i lomma. Som den nye sofaen til uterommet jeg stadig vekk er på jakt etter.

 

Sjelden blir jeg like rørt, som når nasjonalsangen fremføres av lav, sur barnetone. Som seg hør og bør.

 

I anledning 17. mai ønsker vi nettopp å se hvordan din dag tilbringes og hvilke forberedelser du gjør. Frem til 18. mai kan du være med i en konkurranse og vinne designskåler fra Cathrineholm, mer informasjon finner du her. 

 

Man glemmer for hva som ikke er gjort i huset eller på uteplassen når barna er pyntet til fest. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Imponer med hjemmelaget iskrem

Til festen skal det være is. Mye is. Og is kan du spise, så mange du vil - og med begge hender! Hva med å imponere med hjemmelaget sunn, fresh, og faktisk kjempe god is?

 

For selv om dette barnet er voksent, er personlig rek i is stadig på tapetet. Ha en strålende langhelg og gratulerer med dagen.

 

 Du trenger:

  • Marengs (eller noe annet du liker til å strø over)

 

  • Biola (jeg har brukt kokos, velg den typen du foretrekker) eller yoghurt

 

  • Jordbær i skiver

 

  • Blåbær

 

  • Eventuell annen frukt eller bær, her er det bare å smake seg frem og gå for egne preferanser.

 

  • Isform

 

  • Ispinner
Disse kan du spise så mange du vil av! FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Essensielt er ispinner, litt bær og Biola eller annen yoghurt. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Sånn gjør du det:

  • Fyll isformen med det som skal strøs over, jeg fylte ikke med marengs da den ville ha smeltet.

 

  • Fyll isformen med frukt og bær, prøv forsiktig å stable frukten slik at den ligger i kant med isformen og synes når du skal spise isen.

 

  • Fyll isformen med Biola til den er toppet.

 

  • Sett formen i fryseren og la stå i minst 8 timer.

 

  • Løsne isen ved å la formen stå i romtemperatur i noen minutter, dypp deretter øverste del av isen i marengsen eller det du vil ha som strø.

 

  • Spis (mange) med god samvittighet. Nam!

 

Tips: Yoghurtisen blir fløteaktig, mens Biolaisen blir lik saftis. For mer, sunn inspirasjon, besøk www.smakenavoslo.no.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Marengs gjør susen, men du kan også strø over andre godsaker du liker. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Publisert 13. april.2017 av

Et gufs av påske

 

Påske og etterlengtede fridager med familien, kanskje i fjellet. Da jeg var barn var det selvsagt at påsken ble tilbragt på hytta til Kjell, en sjarmerende fjellhytte vi leide hvert år.

 

Obligatoriske aktiviteter som skitur til Bakkestølen, påskeskirenn hos Valens, hvit solkrem på nesen etterfulgt av fregner som jeg hatet, scootertrekk og snørekjøring ble gjentatt år etter år.

Også innendørs ble ”påskelige” aktiviteter gjennomført, i et forsøk på å gjøre leiehytta hjemmekoselig.

 

Som barn tenkte jeg selvsagt aldri over dette, men nå – når jeg har mine egne barn – forstår jeg hva mamma drev med.

 

Les også: Årets pastellpåskepynt lager du selv

 

Dette er også er et godt eksempel på hva voksne henger på knaggen ”viktig”; at ting skal være hjemmekoselig. Jeg bruker selv (for) mye tid på å gjøre det hyggelig, når det egentlig hadde vært godt nok å sette frem påskepynten barna har laget.

 

Det holder det, for barna. De vil jo aller helst bare være sammen, spille yatsy og lete etter påskeegg.  

 

Jeg husker spesielt godt en skjør eggeform med spor.

 

Med all respekt å melde, min mor er mye, men spesielt kreativ – det er hun ikke. Kudos skal hun ha, for initiativet.

 

Fiks en morsom påskefrokost

 

Poenget var å legge et egg uten innmat i formen, for deretter å male eller tusje på egget. På den måten skulle egget få vakre mønstre i flotte farger. Slik gikk det i midlertidig ikke.

 

 

Formen var så skjør at den ga etter og de få eggene som ikke knuste (uansett hvor forsiktig du holdt egget), fikk farge dratt utover fordi formen ble fjernet før malingen var tørr.

 

Vi nedgraderte ambisjonsnivået til å tegne på hardkokte egg, med vannfast tusj. Når jeg tenker meg om, tror jeg at jeg har nevnt denne sekvensen tidligere, altså en spesielt traumatisk hendelse fra barndommen der.

 

Har du lyst, har du lov

Påske er høytid for krim, ikke drama.

 

La oss legge dramaet om en stor familie på en liten hytte til side.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

Håndverksaktiviteter m/dramatiske innslag er heller ikke for alle. Men du, det er lov til å pynte. Om ikke for noen andre, så for seg selv.

 

Kan vi ikke bare gjøre det på en ny måte? Obs! Frivillig deltakelse.

I år har jeg en ambisjon om å pynte med, tada – egg. Som vanlig gir et raskt søk på Pinterest masse inspirasjon.

 

Du trenger:

  • Egg, hvite og brune
  • Små sjokoladeegg
  • Bast til redet (Panduro Hobby)
  • Tynn ståltråd
  • Sløyfebånd
  • Gåsunger (du finner dem ute nå)

 

Pynt med egg

 

Egg til å henge

Start med å lage et lite hull midt på egget, for så å tømme innmaten ut og skylle. Dette må skje forsiktig. Stikk et hull øverst i egget og tre i en tråd med en dobbelknute nederst. Fyll egget med bast og et lite sjokoladeegg. 

 

Egg i vase

Fyll vasen med egg. Dersom du vil ha blomster i vasen kan du velge en stor vase og sette et gjennomsiktig glass med vann midt i, for så å legge eggene rundt. Kvister gjør seg også i en eggevase.

 

Egg som bordpynt

Knyt sammen grener av gåsunger og fest med tynn ståltråd. Jeg brukte tre grener per bordpynt. Plasser egg og sjokoladeegg til pynt på påskebordet.

Les mer

Har du hørt om noen som har kjøpt en bolig og i ettertid oppdaget av boden i kjelleren eller på loftet ikke svarte til forventningene? De fleste vil svare ja til dette. Mange har rett og slett ikke sjekket dette på visning eller de har stolt på opplysninger fra megler eller selger. Mitt råd er å insistere på å se dette uansett om megler ikke har tid, ikke har nøkler tilgjengelig eller gir gode muntlige forklaringer. Boden eller bodene kan nemlig være viktige for din bokvalitet, og

Les mer

Jeg innrømmer at jeg lover litt mer enn jeg kan holde i dette blogginnlegget. Det er umulig å forsikre seg mot den gale naboen når kjøper bolig. Men jeg kan hjelpe deg et stykke på vei for å velge det rette bomiljøet og de beste naboene.

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland