Publisert 13. mai.2016 av

Hvilket glass du drikker vinen av kan ha stor betydning for smaksopplevelsen.

 

Howards Riedel-ambassadør Svein Lindin er ikke nådig når han holder kurs for å informere om nettopp dette.

 

Da han holdt kurs på Howard Kjøkkenskriveri tidligere i vår, presenterte han flere ulike champagner og musserende i fire forskjellige typer glass.

 

I anledning 17. mai ønsker vi å se hvordan du pynter og forbereder deg til den store festdagen! Frem til onsdag 18. mai kan du være med i en konkurranse hvor vinneren vinner et sett med vårens populære skåler fra Cathrineholmen.

 

Det beste bildet premieres med 6 skåler til en totalverdi på 1.5000 kroner, og alt du trenger å gjøre for å være med i trekningen er å tagge ditt 17. mai-bilde på Instagram med #botrend17mai og #botrendcathrineholmen

 

 

Samme vin med ulike glass kan gi forskjellige smaksopplevelser

Flere grunnsmaker påvirker champagnen; syrlighet, søthet, salt, bitterhet og umani.

 

Derfor kan samme vin med ulike glass gi totalt forskjellige smaksopplevelser.

 

– Hvilket glass du skal bruke avhenger av champagnen og formålet. Hvordan vesken treffer tungen er også avgjørende for smaken, forklarer han.

Lindin med champagnekurs på Howard Kjøkkenskriveri. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Ulike champagneglass

Tre glass mener Lindin er grunnleggende for champagne-elskere.

 

– Riktige glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen

 

Det de fleste forbinder med champagneglass, det høye og tynne, mener Lindin ikke nødvendigvis passer til champagnen din.

 

– Da må det være en champagne som passer, men denne typen glass justerer syrligheten i vinen. Champagnene kan bli for syrlig i et slikt glass, og da kan et bredere, tulipanformet glass være mer egnet, forteller han.

 

 

 

Derfor mener han det er vanskelig å peke ut det ultimate champagne-glasset, men anbefaler tre ulike.

 

Et langt og tynt glass, et tulipanformet, og et bredt.

 

– Det brede fremhever fylde og fruktbarhet, mens det høye og tynne fremhever syrligheten. Til mat kan gjerne sistnevnte være aktuell, da man gjerne vil fremheve det syrlige. Glass er det viktigste verktøyet når det kommer til smak, og billigglass duger ikke om du vil ha den ultimate smaksopplevelsen, mener han.

Glasset har mye å si for smaksopplevelsen mener Lindin. FOTO: HILDE KAVLI

Økt forståelse

Brit Bostad, Ida Iselin Eriksen og Gina Torvanger jobber alle på Traktøren på Lambertseter og deltok på Lindins kurs for å få større kunnskap om glassene de selger.

 

De sitter alle igjen med en større forståelse for hvor viktig glassene er.

 

– Jeg mener det er viktig at kundene er kvalitetsbevisste på valgene de tar og ikke minst ha kunnskap til å dele hvordan de ved å velge ulike typer glass får det beste ut av den vinen de har, forteller Bostad.

Brit Bostad, Ida Iselin Eriksen og Gina Torvanger har fått økt forståelse for smakene etter kurset. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Deltagerne fikk smake flere ulike typer champagne og musserende. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Sammen med kollegene har hun har vært på et av Lindins kurs tidligere, da med stor tvil til Lindins budskap.

 

– Jeg har alltid hørt at glass har mye å si, men jeg måtte oppleve det for å få en forståelse for det, sier hun.

 

Her er mannen som gir deg oppskriftene på Botrend.

 

Torvanger har også latt seg overbevise av viktigheten rundt glassene.

 

– Jeg kjente hvordan enkelte av vinene ble for syrlige i de smale glassene, mens det fikk en fyldigere smak da vi helte det over i den store, brede, sier hun.

Vinskribent og Riedel-ambassadør Svein Lindin. FOTO: HILDE KAVLI

Kan ødelegge opplevelsen

Lindin er av oppfatning at nordmenn har blitt mer bevisst til glass og smaksopplevelser de siste årene, og mener det er en positiv utvikling.

 

– Å bygge smakskompetanse er viktig. Det er en helt avgjørende del for å få frem de beste elementene i vinen. Feil type glass kan ødelegge det vinmakerne vil fremheve, sier han.

 

Hans oppfordring er å klar:

 

– Kom deg på kurs. Finn en champagne-stil du liker og prøv ut forskjellige merkevarer opp mot hverandre for å kjenne på forskjellene. Kun på den måten får du en forståelse for hva glassene har å si for smaken, og ikke minst få utfordret smakssansen din, sier han.

 

Tips og innspill? Ta kontakt her.

 

Les flere saker på Botrends forside her.

 

 

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland