Publisert 13. mai.2016 av

Hvilket glass du drikker vinen av kan ha stor betydning for smaksopplevelsen.

 

Howards Riedel-ambassadør Svein Lindin er ikke nådig når han holder kurs for å informere om nettopp dette.

 

Da han holdt kurs på Howard Kjøkkenskriveri tidligere i vår, presenterte han flere ulike champagner og musserende i fire forskjellige typer glass.

 

 

Samme vin med ulike glass kan gi forskjellige smaksopplevelser

Flere grunnsmaker påvirker champagnen; syrlighet, søthet, salt, bitterhet og umani.

 

Derfor kan samme vin med ulike glass gi totalt forskjellige smaksopplevelser.

 

– Hvilket glass du skal bruke avhenger av champagnen og formålet. Hvordan vesken treffer tungen er også avgjørende for smaken, forklarer han.

Lindin med champagnekurs på Howard Kjøkkenskriveri. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Ulike champagneglass

Tre glass mener Lindin er grunnleggende for champagne-elskere.

 

– Riktige glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen

 

Det de fleste forbinder med champagneglass, det høye og tynne, mener Lindin ikke nødvendigvis passer til champagnen din.

 

– Da må det være en champagne som passer, men denne typen glass justerer syrligheten i vinen. Champagnene kan bli for syrlig i et slikt glass, og da kan et bredere, tulipanformet glass være mer egnet, forteller han.

 

 

 

Derfor mener han det er vanskelig å peke ut det ultimate champagne-glasset, men anbefaler tre ulike.

 

Et langt og tynt glass, et tulipanformet, og et bredt.

 

– Det brede fremhever fylde og fruktbarhet, mens det høye og tynne fremhever syrligheten. Til mat kan gjerne sistnevnte være aktuell, da man gjerne vil fremheve det syrlige. Glass er det viktigste verktøyet når det kommer til smak, og billigglass duger ikke om du vil ha den ultimate smaksopplevelsen, mener han.

Glasset har mye å si for smaksopplevelsen mener Lindin. FOTO: HILDE KAVLI

Økt forståelse

Brit Bostad, Ida Iselin Eriksen og Gina Torvanger jobber alle på Traktøren på Lambertseter og deltok på Lindins kurs for å få større kunnskap om glassene de selger.

 

De sitter alle igjen med en større forståelse for hvor viktig glassene er.

 

– Jeg mener det er viktig at kundene er kvalitetsbevisste på valgene de tar og ikke minst ha kunnskap til å dele hvordan de ved å velge ulike typer glass får det beste ut av den vinen de har, forteller Bostad.

Brit Bostad, Ida Iselin Eriksen og Gina Torvanger har fått økt forståelse for smakene etter kurset. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Deltagerne fikk smake flere ulike typer champagne og musserende. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Sammen med kollegene har hun har vært på et av Lindins kurs tidligere, da med stor tvil til Lindins budskap.

 

– Jeg har alltid hørt at glass har mye å si, men jeg måtte oppleve det for å få en forståelse for det, sier hun.

 

Her er mannen som gir deg oppskriftene på Botrend.

 

Torvanger har også latt seg overbevise av viktigheten rundt glassene.

 

– Jeg kjente hvordan enkelte av vinene ble for syrlige i de smale glassene, mens det fikk en fyldigere smak da vi helte det over i den store, brede, sier hun.

Vinskribent og Riedel-ambassadør Svein Lindin. FOTO: HILDE KAVLI

Kan ødelegge opplevelsen

Lindin er av oppfatning at nordmenn har blitt mer bevisst til glass og smaksopplevelser de siste årene, og mener det er en positiv utvikling.

 

– Å bygge smakskompetanse er viktig. Det er en helt avgjørende del for å få frem de beste elementene i vinen. Feil type glass kan ødelegge det vinmakerne vil fremheve, sier han.

 

Hans oppfordring er å klar:

 

– Kom deg på kurs. Finn en champagne-stil du liker og prøv ut forskjellige merkevarer opp mot hverandre for å kjenne på forskjellene. Kun på den måten får du en forståelse for hva glassene har å si for smaken, og ikke minst få utfordret smakssansen din, sier han.

 

Tips og innspill? Ta kontakt her.

 

Les flere saker på Botrends forside her.

 

 

MAT
Publisert 11. juni.2017 av

Hva med å lage en vietnamesisk baguette i helgen?

 

Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette?

 

Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra siricha saus om du liker det ekstra hot.

 

Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke gidder å bake. Jeg tror kanskje uansett at dette kan bli en ny helgefavoritt - det er i i hvert fall blitt vår.

 

Her kan du bli bedre kjent med skribentene bak Familiematblogg

Til kjøttet trenger du:

 

ca 1 kg nakkekoteletter

 

4-5 ss med koreansk chilipulver

 

2 ss korianderfrø

 

2 ss fenikkelfrø

 

Havsalt

 

Slik gjør du:

 

Først rister du fenikkel og korianderfrøene i en tørr middels varm panne. Så knuser du det i en morter før du blander det med salt og chilipulver.

 

Svinekoteletter og grønsaker i baguett. Foto: Familiematblogg

Gni dette inn i kjøttet og la det gjerne marinere over natten.

 

Legg så kotellettene utover i en langpanne og stek de på 130 grader i ca 3 timer, men gjerne lenger om du har tid, virker de tørre kan du helle litt vann over underveis.  Før servering deler du kjøttet opp i mindre biter og freser det kjapt i stekepannen.

 

Du kan eventuelt grille kjøttet isteden for å langtidssteke, kjøttet blir da mindre mørt, men får den gode grillsmaken.

 

Lag sommerens beste is med bær

 

Til salaten og salatdressingen trenger du:

 

2 gulrøtter

 

1/3 rettich

 

3 vårløk

 

1 agurk

 

1 lime (saften)

 

3 ss riseddik

 

1,5 ts fiskesaus

 

1,5 ts rørsukker

 

0,5 ts salt

 

2 ss sesamolje

 

1 finhakket rød chili

 

Slik gjør du:

 

Kutt opp alle grønnsakene i små tynne staver. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salat rett før servering.

 

Til koriandermajonesen trenger du:

 

1 bunt koriander

 

4 dl solsikkeolje

 

1 egg

 

1 ss dijonsennep

 

saften av en halv sitron

 

salt

 

1 ts karripulver

 

1 ts cayennepepper

 

Slik gjør du:

 

Finhakk korianderen før du kjører den sammen med solsikkeoljen i en stavmikser til en jevn korianderolje.

 

Bland så sammen egget og sennepen i en bolle (viktig at det er romtemperert)  hvor du gradvis sper med korianderoljen - rør hele tiden til det begynner å tykne. Dette kan du også gjøre med en stavmikser, men det er viktig å ikke tilsette for mye av oljen om gangen for å få en tykk og god konsistens. Smak så til med sitron, salt, karri og ceyennepepper.

 

Om du ikke vil lage majones selv, er det veldig lett at det skiller seg om du blander korianderolje inn i ferdikjøpt majones, da ville jeg heller anbefalt å blande litt siricha-saus i majones og servere chilimajones isteden.

 

Regn ca to store baguetter til 4 voksne. Del baguetten i ønskede biter. Ha så på salatblad, spicy salat, koriandermajones, svinekjøtt og topp det hele med finhakket koriander og litt ekstra Siricha-saus

 

Så er det bare å nyte!

 

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal  og i Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer

Slik kan du lykkes med tomatplanten

Tør jeg sette ut "babyen" min nå?

Publisert 13. mai.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Det starter med et lite frø – et bitte lite frø, med store drømmer knyttet til. Du, lille frø, skal vokse deg stor – sterk, med frodige grønne blader og gule blomster som vitner om klaser på klaser med selvdyrkede, økologiske, smakfulle tomater som skal forsyne familien gjennom hele sommeren. Her kan du lese flere innlegg fra Fanny 

Les mer

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem. På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade. Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland