Publisert 20. mai.2016 av

Du tror du hater den. Men når du først har forstått deg på brenneslet vil du skjønne at den er hagen og magens beste venn.

 

Grøftekantens styggedom. Blomsterbedets vokter straffer deg hardt om du ikke er forbedret når du stapper hendene ned i jorden. Den hugger seg fast og slipper ikke taket før du har kjølt ned, smurt og ventet et par timer.

 

Den er nådeløs både i formering og plassering. Men den er trofast, for den kommer år etter år. Alltid på de samme stedene. Og hele tiden på nye steder. Og vi fortsetter hatet. For vi vil ha den vekk! Den er stygg og slem! Hensynsløs! Og ubrukelig!

 

Men det er altså der vi alltid har tatt feil.

 

Brenneslens magiske virkninger

Brennesle kan faktisk brukes til flere ting. Den er enkel å bruke til te. Den kan også tørkes slik at den kan gi smak til både brødbakst, supper og gryter. Men best av alt er den faktisk som suppe. Og du kan ikke nekte for at det vil være staselig å kunne invitere naboen over på suppe fra egen hage.

 

Den er faktisk rik på vitamin C. Det sies også at brennesle er vanndrivende og avgiftende. Avkoket skal visst være et godt hårpleiemiddel og den forhindrer flass. Den har blitt brukt til å bedre hosten, astma og forkjølelse.

 

Jeg leste også et sted at den skal virke beroligende på brannsår og irritert hud. Der kjenner jeg vel egentlig at grensen går for meg. Om jeg først har brent meg, så skal det liksom hjelpe å rulle seg i brennesle? Nei, den kommer jeg ikke til å prøve ut. Jeg hørte også om en som hadde lagt et brennesleblad på tunga. Bare for å prøve ut. Så la oss si at bruken av brennesle også har sine bivirkninger, som for eksempel hoven tunge og pustevansker.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Brennesle kan brukes til så mangt, men jeg holder meg til suppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Brennesle gjør seg godt som gjødsel

For vi har vel alle kjent hvordan huden brenner når du har kommet i kontakt med en nestlekvist. Det svir og kribler, det blir rødt og hovner litt opp. Men det er altså i rå form. For når den kommer i kontakt med vann, og i alle fall kokende, så mister den altså muligheten til å skade deg.

 

Visste du forresten at brennesle fungerer helt fantastisk som gjødsel? Har du mye brennesle stående i nærheten, og du vi ha den fjernet, kan du legge bladene direkte i en bøtte og fylle på med vann. La den gjerne stå i sola og godgjøre seg. Etter noen dager vil du se at vannet blir svart og at det begynner å lukte.

 

Gummihansker beskytter hånden når du høster. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Da er du i ferd med å skape en mirakelvæske til grønnsakhagen eller blomstene. Om du rører rundt en gang og dagen, og fyller på med vann dersom væsken fordamper, så har du altså skapt din egne økologiske gjødsel etter et par uker.

 

Den kan deretter tynnes ut i målestokken 1:10 og helles der du ønsker ekstra kraft. Det er fantastisk, ikke sant? At det du vanligvis kan bruke hundrevis av kroner på å kjøpe inn kan skapes av deg selv hjemme i egen hage.

 

Skal du lage brenneslesuppe må du bruke de ferske og nye skuddene. Hvis ikke kan suppen bli trevlete. Et par gummihansker kan komme godt med til innhøstingen. Med saksen kan du klippe inn skuddene til både suppe og te. Resten av planten kan slenges i en bøtte og gjøres om til gjødsel.

 

Sammen med noen kokte egg, og kanskje et enkelt kuvertbrød, har du sikret deg en sunn, velsmakende og morsom middag. Et måltid som er godt for både hage og mage.

 

Og når du har brukt brenneslen kan du legge en god plan for videre utnyttelse av hagen.

 

Brenneslesuppe

 • 1 l. brennesle, gjerne blader fra unge planter eller toppskudd
 • 1 stk. gul løk, finhakket
 • 2 stk. fedd hvitløk, finhakket
 • 0,7 l. kyllingkraft
 • 2 dl fløte
 • Olje
 • Salt og pepper

 

– Skyll brennesleblader i kaldt vann.

 

– Varm opp litt olje i en kjele. Tilsett løk og hvitløk, la det frese seg blankt.

 

– Ha i brennesle og la det frese et lite minutt. Tilsett kyllingkraft og kok opp. La det putre i 10 minutter.

 

– Kjør suppen glatt med en stavmikser.

 

– Ha i fløten og la det koke et par minutter til. Smak til med salt og
pepper.

 

Serveres sammen med et kokt egg, litt flatbrød og godt smør eller lunkne rundstykker.

 

Har du for mye brennesle kan du bruke det til gjødsel. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Brenneslete

 • En neve brennesleblader
 • 2 dl vann

 

– Det er enkelt å lage te. Du trenger kun blader og varmt vann. Etter noen få minutter har er smaken hentet ut fra bladene, og det smaker faktisk overraskende godt! Jeg trenger et par suketter i tillegg, men det er en smakssak.

 

Gjødselvann

 • Brennesleblader
 • Vann

 

– Legg så mye brennesleblader som mulig i en stor balje eller bøtte. Fyll med vann og la det  godgjøre seg i sola. Rør gjerne litt rundt hver dag, og etter hvert vil du se vannet mørkner og begynner å lukte. Og da begynner det å bli perfekt! Etter et par uker kan du spe den ut i forholdet 1:10 med mer vann og gjødsle både sommerblomster og grønnsaker.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. 

Det er lett å lage te på brennesle. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Nyhetsbrev fra Botrend

Ja, takk - jeg vil gjerne abonnere på Botrends nyhetsbrev.

 
MAT
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

 • 1 kg hvetemel
 • 6 dl melk (lunken)
 • 50 gram gjær
 • 175 gram sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts bakepulver
 • 1 egg
 • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

 • 100 gram smør (temperert)
 • 3 ss sukker
 • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

 • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 20. mai.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland