Publisert 20. mai.2016 av

Du tror du hater den. Men når du først har forstått deg på brenneslet vil du skjønne at den er hagen og magens beste venn.

 

Grøftekantens styggedom. Blomsterbedets vokter straffer deg hardt om du ikke er forbedret når du stapper hendene ned i jorden. Den hugger seg fast og slipper ikke taket før du har kjølt ned, smurt og ventet et par timer.

 

Den er nådeløs både i formering og plassering. Men den er trofast, for den kommer år etter år. Alltid på de samme stedene. Og hele tiden på nye steder. Og vi fortsetter hatet. For vi vil ha den vekk! Den er stygg og slem! Hensynsløs! Og ubrukelig!

 

Men det er altså der vi alltid har tatt feil.

 

Brenneslens magiske virkninger

Brennesle kan faktisk brukes til flere ting. Den er enkel å bruke til te. Den kan også tørkes slik at den kan gi smak til både brødbakst, supper og gryter. Men best av alt er den faktisk som suppe. Og du kan ikke nekte for at det vil være staselig å kunne invitere naboen over på suppe fra egen hage.

 

Den er faktisk rik på vitamin C. Det sies også at brennesle er vanndrivende og avgiftende. Avkoket skal visst være et godt hårpleiemiddel og den forhindrer flass. Den har blitt brukt til å bedre hosten, astma og forkjølelse.

 

Jeg leste også et sted at den skal virke beroligende på brannsår og irritert hud. Der kjenner jeg vel egentlig at grensen går for meg. Om jeg først har brent meg, så skal det liksom hjelpe å rulle seg i brennesle? Nei, den kommer jeg ikke til å prøve ut. Jeg hørte også om en som hadde lagt et brennesleblad på tunga. Bare for å prøve ut. Så la oss si at bruken av brennesle også har sine bivirkninger, som for eksempel hoven tunge og pustevansker.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Brennesle kan brukes til så mangt, men jeg holder meg til suppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Brennesle gjør seg godt som gjødsel

For vi har vel alle kjent hvordan huden brenner når du har kommet i kontakt med en nestlekvist. Det svir og kribler, det blir rødt og hovner litt opp. Men det er altså i rå form. For når den kommer i kontakt med vann, og i alle fall kokende, så mister den altså muligheten til å skade deg.

 

Visste du forresten at brennesle fungerer helt fantastisk som gjødsel? Har du mye brennesle stående i nærheten, og du vi ha den fjernet, kan du legge bladene direkte i en bøtte og fylle på med vann. La den gjerne stå i sola og godgjøre seg. Etter noen dager vil du se at vannet blir svart og at det begynner å lukte.

 

Gummihansker beskytter hånden når du høster. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Da er du i ferd med å skape en mirakelvæske til grønnsakhagen eller blomstene. Om du rører rundt en gang og dagen, og fyller på med vann dersom væsken fordamper, så har du altså skapt din egne økologiske gjødsel etter et par uker.

 

Den kan deretter tynnes ut i målestokken 1:10 og helles der du ønsker ekstra kraft. Det er fantastisk, ikke sant? At det du vanligvis kan bruke hundrevis av kroner på å kjøpe inn kan skapes av deg selv hjemme i egen hage.

 

Skal du lage brenneslesuppe må du bruke de ferske og nye skuddene. Hvis ikke kan suppen bli trevlete. Et par gummihansker kan komme godt med til innhøstingen. Med saksen kan du klippe inn skuddene til både suppe og te. Resten av planten kan slenges i en bøtte og gjøres om til gjødsel.

 

Sammen med noen kokte egg, og kanskje et enkelt kuvertbrød, har du sikret deg en sunn, velsmakende og morsom middag. Et måltid som er godt for både hage og mage.

 

Og når du har brukt brenneslen kan du legge en god plan for videre utnyttelse av hagen.

 

Brenneslesuppe

  • 1 l. brennesle, gjerne blader fra unge planter eller toppskudd
  • 1 stk. gul løk, finhakket
  • 2 stk. fedd hvitløk, finhakket
  • 0,7 l. kyllingkraft
  • 2 dl fløte
  • Olje
  • Salt og pepper

 

– Skyll brennesleblader i kaldt vann.

 

– Varm opp litt olje i en kjele. Tilsett løk og hvitløk, la det frese seg blankt.

 

– Ha i brennesle og la det frese et lite minutt. Tilsett kyllingkraft og kok opp. La det putre i 10 minutter.

 

– Kjør suppen glatt med en stavmikser.

 

– Ha i fløten og la det koke et par minutter til. Smak til med salt og
pepper.

 

Serveres sammen med et kokt egg, litt flatbrød og godt smør eller lunkne rundstykker.

 

Har du for mye brennesle kan du bruke det til gjødsel. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Brenneslete

  • En neve brennesleblader
  • 2 dl vann

 

– Det er enkelt å lage te. Du trenger kun blader og varmt vann. Etter noen få minutter har er smaken hentet ut fra bladene, og det smaker faktisk overraskende godt! Jeg trenger et par suketter i tillegg, men det er en smakssak.

 

Gjødselvann

  • Brennesleblader
  • Vann

 

– Legg så mye brennesleblader som mulig i en stor balje eller bøtte. Fyll med vann og la det  godgjøre seg i sola. Rør gjerne litt rundt hver dag, og etter hvert vil du se vannet mørkner og begynner å lukte. Og da begynner det å bli perfekt! Etter et par uker kan du spe den ut i forholdet 1:10 med mer vann og gjødsle både sommerblomster og grønnsaker.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. 

Det er lett å lage te på brennesle. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Nyhetsbrev fra Botrend

Ja, takk - jeg vil gjerne abonnere på Botrends nyhetsbrev.

 
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland