Publisert 24. mai.2016 av

Frukt, grønt, bær og nøtter er en god måte å få i seg de vitaminene og mineralene man trenger.

 

Med sunne, velsmakende og næringsrike toppinger er det kanskje ikke så veldig rart at “smoothie bowls” har blitt ekstremt populære verden over.

 

Kjapt, enkelt og perfekt som på-farta-mat. Både på vei til jobb eller skole, som et friskt mellommåltid eller som litt ekstra kos. Eller kanskje noe å nyte ute på terrassen? Her får du mine fem beste tips til hvordan du lager sommerens hyggeligste terrasse.

 

I denne saken deler jeg derfor oppskrifter (og litt mer) til tre av mine favorittskåler.

 

Oppskriftene er ment til å inspirere og trenger ikke nødvendigvis å bli fulgt slavisk. Et viktig poeng for meg er at det skal være enkelt og overskuelig å lage sunn og god mat. 

 

Så ikke mist motet hvis du mangler chiafrø, acaibær eller begge deler – selv om de er verdifulle ingredienser i smoothiebowls fordi de inneholder en masse gode saker.

 

Enjoy! 

 

Karn skriver jenvlig for Botrend fra København, flere av sakene hennes finner du her.

Dette er mine tre favorittskåler akkurat nå. FOTO: KARN FJØRTOFT
Bær, kokos, nøtter og frø er gode og næringsrike ingredienser. FOTO: KARN FJØRTOFT

De tre bud når man lager smoothie bowls

1. Tenk økologi!

Første bud er å kun bruke økologiske ingredienser. Det er praktisk talt ikke vits i å prøve å være skikkelig sunn og gjøre noe godt for kroppen hvis man bruker råvarer som inneholder både sprøytemidler, insektgift eller hva vet jeg. Det har ingenting å gjøre i blenderen din!

 

Søtmoms? Prøv Morten Øverbyes beste kjeks.

 

2. En god base

Hoveddelen av smoothien din bør bestå av to ingredienser som metter. I grønne smoothies liker jeg å bruke for eksempel spinat, avocado eller banan. Jeg pleier også å bruke et melkeprodukt (som avhenger av hva jeg har tilgjengelig i kjøleskapet). Det kan for eksempel være skyr, yogurt naturell, alminnelig melk eller mandelmelk. Sistnevnte er bedre for allergikere, i tillegg til at den inneholder flere viktige næringsstoffer vi alle har bruk for.

 

De opprinnelige smoothie bowlsene inneholder også chiafrø og acaibær. Chiafrø er atzteker-indianernes små superfrø, og har en helt unik høy konsentrasjon av antioksidanter, kalsium, omega 3, protein og kostfibre. Chiafrø utvider seg i væske og gjør smoothien din tykkere – og er derfor perfekt for smoothie bowls.

 

Kakaonibs, kokosflak, chiafrø og acaipulver. Acaipulveret ser sort ut i pulverform, men gir smoothien en nydelig blålilla farge. FOTO: KARN FJØRNTOFT
Smoothien din bør bestå av to ingredienser som metter. Jeg bruker ofte banan og et melkeprodukt. FOTO: KARN FJØRTOFT

3. Toppings

Lekre toppings gjør virkelig susen. Økologiske acaibærpulver, kakaonibs, chiafrø, kokosflak og mandler er noen mine favoritter.

 

Her er det bare å eksperimentere seg frem til de man liker best.

 

Her finner du mer om mat og drikke på Botrend.

 

3 vinneroppskrifter

Grønn smoothiebowl med spinat, ingefær og mynte

Jeg må innrømme at jeg har et elsk-hat forhold til grønne smoothies. Man vet aldri hva de smaker, og som oftest smaker de altfor “sunt” spør du meg. Du vet, med en ettersmak av hvetegress eller spirulina...

 

Jeg har et elsk-hat forhold til grønne smoothies. FOTO: KARN FJØRTOFT

Denne oppskriften har jeg eksperimentert meg frem til gjennom flere forsøk og har endelig kommet frem til en frisk smoothie som smaker godt i tillegg til at den er rik på både mineraler, jern og kalsium. Knus alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og server med ønsket topping.

 

Oppskrift (1 stor skål)

  • 1 dørslag vasket spinat
  • 1 banan
  • 1 ss raspet ingefær
  • Saften fra ½ sitron
  • 1 eple med skall
  • 2-3 ss knust mynte
  • 1 ss acaibærpulver
  • 1 ss chiafrø
  • Ca 1 dl mandelmelk, skyr eller yogurt naturell (jeg brukte mandelmelk)

 

Toppings:

  • Banan
  • Jordbær
  • Cocoa nibs
  • Kokosflak

 

Frokostskål med jordbær og cacaonibs

Sommer og sol begynner å nærme seg, og da får jeg cravings etter jordbær. Dette er en god, frisk og sommerlig oppskrift synes jeg. Knus alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og server med ønsket topping.

 

Jordbær og kakaonibs er frisk og sommerlig. FOTO: KARN FJØRTOFT

Oppskrift:

  • 1 skål jordbær (friske eller fryste)
  • 1 banan
  • saften av ½ sitron
  • 1 ss acaibær
  • 1 ss chiafrø
  • 1-2 ss knust mynte
  • ca 1 dl mandelmelk, skyr eller yogurt naturell (jeg brukte skyr)

 

Toppings:

  • Jordbær
  • Blåbær
  • Chiafrø
  • Kakaonibs
  • Kokosflak

 

Energirik antioksidantbombe

Denne smoothie bowlen kan du nyte enten du trenger en liten boost til immunforsvaret, litt ekstra energi eller bare noe godt å kose deg med. Jeg elsker solbær, som er et av de bærene (i Norge) som inneholder flest antioksidanter.

 

Energirik antioksidantbombe! FOTO: KARN FJØRTOFT

Sammen med chiafrø og acaibær blir dette en skikkelig vitaminbombe som holder hele formiddagen. Knus alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og server med ønsket topping.

 

Oppskrift:

  • 1 skål frosne eller friske solbær
  • 1 banan
  • 1 ss acaibær
  • 1 ss chiafrø

 

Toppings:

  • Banan
  • Mandler
  • Cacao nibs
  • Blåbær
  • Kokosflak

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Karn Fjørtoft bor og blogger fra København. FOTO: PRIVAT
Publisert 19. mars.2017 av

Snittblomster er en liten hverdagsluksus jeg liker å unne meg.

 

Faktisk strekker jeg meg langt for å få det til – jeg hadde lett byttet ut en middag med en vakker bukett avskåret.

 

Nå vel, det handler minst om meg og mest om de jeg bor sammen med. De skal, selvsagt ikke, lide for mors små (u)vaner.

 

Men hyggelig, syns de det er. Når det ikke står blomster på spisebordet, som per i dag er det eneste bordet vi opererer med i huset, er det liksom noe som mangler, ref. mellomste mann.

 

Gå på skattejakt

Jeg er elsker å bruke naturen, og går så ofte jeg kan på skattejakt i hagen så vel som grøfta, med hagesaksen i baklommen. Akkurat nå, er det liiiiitt utfordrende.

 

Det føles som vår, spesielt når solen gleder oss med sitt nærvær, men kulden har ikke helt sluppet taket.

 

I hagen vår ligger det fortsatt mye snø, lite vitner om vår der. Men hodet mitt vet at det det er like før nå, det virkelig eksploderer i grønt.

 

Å, som jeg venter på det. Og litt til, må jeg visst vente.

Jeg elsker å bruke naturen, og går så ofte jeg kan på skattejakt i hagen så vel som grøfta, med hagesaksen i baklommen.

 

Akkurat nå, er det liiiiitt utfordrende. Det føles som vår, spesielt når solen gleder oss med sitt nærvær, men kulden har ikke helt sluppet taket.

 

I hagen vår ligger det fortsatt mye snø, lite vitner om vår der.

 

Men hodet mitt vet at det er like før det virkelig eksploderer i grønt.

 

Å, som jeg venter på det. Og litt til, må jeg visst vente.

 

Forlenget liv

Tilbake til blomstene. Vet du at du enkelt kan gi blomstene dine forlenget liv?

 

Hvis du jevnlig skifter vann i vasen, vasker den og gir de avskårne et ferskt snitt, holder de mye lenger.

 

Det kan også være lurt å sette vasen i vinduskarmen på kvelden, eller et annet kjørlig sted.

 

Også løkblomst kan få forlenget liv, og brukes på andre måter en i fargerik plastskål med hull i under.

 

Fanny: Ikke undervurder å bo godt

 

Det bugner av narcissus og krokus, små tulipaner, snøklokker og perleblomster i butikkene akkurat nå.

 

Løkblomstene blomstrer fort, hvis du setter dem i normal romtemperatur.

 

Dette har du sikkert fått erfare selv, du kan få lite igjen for pengene du bruker.

 

Som en tommelfingerregel kjøper jeg aldri påskeliljer eller andre løkblomster som har begynt å blomstre.

Til vanlig dekorerer Tor med avskårne planter og blomster fra hagen. FOTO: BETTINE NICOTRA

Litt er nok, det

MEN! Har du tenkt på at en løkpotte som har blomstret fungerer utmerket godt som snitt før du kaster (eller setter) løken?

 

En god, gammeldags tapetkniv gir deg et skarpt, nytt snitt og er lett å håndtere.

 

I fare for å ta for meg av trender jeg overhodet ikke håndterer, synes jeg det er fint å kunne ”bruke opp” blomstene mine – da gleder de meg og familien en bare litt lenger. Og litt er nok, det.

 

Løkblomstene du snitter kan med fordel også brukes sammen annet avskårent eller forskjellig snitt.

 

Mine hvite tulipaner har stått siden lørdag, og synger aws på siste verset.

 

Når kronbladene slipper, slipper blomsten. Men kronbladene slipper sjelden helt samtidig.

 

En skål med vakker perleblomst på hell rykket jeg opp med løken og satt røttene i fint lite vann.

 

I selskap av et par hvite tulipaner på siste vers, og en fin vase (jeg blakka meg på designklassikeren til Alto) får blomstene lenger liv.

 

God for deg, lommeboken din… og sikkert miljøet også. Som er intet mindre enn fantastisk. God helg!

 

Les flere blogginnlegg av Fanny.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Perleblomst, siste-vers-tulipaner og litt mose funger ypperlig som en dekorasjon på en middagstallerken. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Les mer

Er det mulig for en megler å ivareta interessene til både selger og kjøper? Tar vi utgangspunkt i loven som regulerer eiendomsmeglers rolle, og utøvelsen av salgsoppdraget, er svaret ja.  Megler både kan og skal "dra omsorg for" begge parters interesser. Men hvordan virker det i praksis og hvordan er dette regulert i andre land? Les flere innlegg fra Boligdama her.  

Les mer

Selv om vi kan ha noen kalde dager og uker igjen, er det liksom noe helt symbolsk med å bikke mars. Det er den første vårmåneden – for alt det er verdt. Det skal nevnes at vinteren har vært særdeles mild i år. Men! For et sommerbarn (som er født på vinteren) som meg, er det intet mindre helt fantastisk å endelig skrive mars. Solen varmer på en måte litt mer og jeg har overlevd enda en vinter. Halleluja.   Det fineste med våren, er vårtegnene. Man har på en måte alt foran seg

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland