Publisert 24. mai.2016 av

Frukt, grønt, bær og nøtter er en god måte å få i seg de vitaminene og mineralene man trenger.

 

Med sunne, velsmakende og næringsrike toppinger er det kanskje ikke så veldig rart at “smoothie bowls” har blitt ekstremt populære verden over.

 

Kjapt, enkelt og perfekt som på-farta-mat. Både på vei til jobb eller skole, som et friskt mellommåltid eller som litt ekstra kos. Eller kanskje noe å nyte ute på terrassen? Her får du mine fem beste tips til hvordan du lager sommerens hyggeligste terrasse.

 

I denne saken deler jeg derfor oppskrifter (og litt mer) til tre av mine favorittskåler.

 

Oppskriftene er ment til å inspirere og trenger ikke nødvendigvis å bli fulgt slavisk. Et viktig poeng for meg er at det skal være enkelt og overskuelig å lage sunn og god mat. 

 

Så ikke mist motet hvis du mangler chiafrø, acaibær eller begge deler – selv om de er verdifulle ingredienser i smoothiebowls fordi de inneholder en masse gode saker.

 

Enjoy! 

 

Karn skriver jenvlig for Botrend fra København, flere av sakene hennes finner du her.

Dette er mine tre favorittskåler akkurat nå. FOTO: KARN FJØRTOFT
Bær, kokos, nøtter og frø er gode og næringsrike ingredienser. FOTO: KARN FJØRTOFT

De tre bud når man lager smoothie bowls

1. Tenk økologi!

Første bud er å kun bruke økologiske ingredienser. Det er praktisk talt ikke vits i å prøve å være skikkelig sunn og gjøre noe godt for kroppen hvis man bruker råvarer som inneholder både sprøytemidler, insektgift eller hva vet jeg. Det har ingenting å gjøre i blenderen din!

 

Søtmoms? Prøv Morten Øverbyes beste kjeks.

 

2. En god base

Hoveddelen av smoothien din bør bestå av to ingredienser som metter. I grønne smoothies liker jeg å bruke for eksempel spinat, avocado eller banan. Jeg pleier også å bruke et melkeprodukt (som avhenger av hva jeg har tilgjengelig i kjøleskapet). Det kan for eksempel være skyr, yogurt naturell, alminnelig melk eller mandelmelk. Sistnevnte er bedre for allergikere, i tillegg til at den inneholder flere viktige næringsstoffer vi alle har bruk for.

 

De opprinnelige smoothie bowlsene inneholder også chiafrø og acaibær. Chiafrø er atzteker-indianernes små superfrø, og har en helt unik høy konsentrasjon av antioksidanter, kalsium, omega 3, protein og kostfibre. Chiafrø utvider seg i væske og gjør smoothien din tykkere – og er derfor perfekt for smoothie bowls.

 

Kakaonibs, kokosflak, chiafrø og acaipulver. Acaipulveret ser sort ut i pulverform, men gir smoothien en nydelig blålilla farge. FOTO: KARN FJØRNTOFT
Smoothien din bør bestå av to ingredienser som metter. Jeg bruker ofte banan og et melkeprodukt. FOTO: KARN FJØRTOFT

3. Toppings

Lekre toppings gjør virkelig susen. Økologiske acaibærpulver, kakaonibs, chiafrø, kokosflak og mandler er noen mine favoritter.

 

Her er det bare å eksperimentere seg frem til de man liker best.

 

Her finner du mer om mat og drikke på Botrend.

 

3 vinneroppskrifter

Grønn smoothiebowl med spinat, ingefær og mynte

Jeg må innrømme at jeg har et elsk-hat forhold til grønne smoothies. Man vet aldri hva de smaker, og som oftest smaker de altfor “sunt” spør du meg. Du vet, med en ettersmak av hvetegress eller spirulina...

 

Jeg har et elsk-hat forhold til grønne smoothies. FOTO: KARN FJØRTOFT

Denne oppskriften har jeg eksperimentert meg frem til gjennom flere forsøk og har endelig kommet frem til en frisk smoothie som smaker godt i tillegg til at den er rik på både mineraler, jern og kalsium. Knus alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og server med ønsket topping.

 

Oppskrift (1 stor skål)

  • 1 dørslag vasket spinat
  • 1 banan
  • 1 ss raspet ingefær
  • Saften fra ½ sitron
  • 1 eple med skall
  • 2-3 ss knust mynte
  • 1 ss acaibærpulver
  • 1 ss chiafrø
  • Ca 1 dl mandelmelk, skyr eller yogurt naturell (jeg brukte mandelmelk)

 

Toppings:

  • Banan
  • Jordbær
  • Cocoa nibs
  • Kokosflak

 

Frokostskål med jordbær og cacaonibs

Sommer og sol begynner å nærme seg, og da får jeg cravings etter jordbær. Dette er en god, frisk og sommerlig oppskrift synes jeg. Knus alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og server med ønsket topping.

 

Jordbær og kakaonibs er frisk og sommerlig. FOTO: KARN FJØRTOFT

Oppskrift:

  • 1 skål jordbær (friske eller fryste)
  • 1 banan
  • saften av ½ sitron
  • 1 ss acaibær
  • 1 ss chiafrø
  • 1-2 ss knust mynte
  • ca 1 dl mandelmelk, skyr eller yogurt naturell (jeg brukte skyr)

 

Toppings:

  • Jordbær
  • Blåbær
  • Chiafrø
  • Kakaonibs
  • Kokosflak

 

Energirik antioksidantbombe

Denne smoothie bowlen kan du nyte enten du trenger en liten boost til immunforsvaret, litt ekstra energi eller bare noe godt å kose deg med. Jeg elsker solbær, som er et av de bærene (i Norge) som inneholder flest antioksidanter.

 

Energirik antioksidantbombe! FOTO: KARN FJØRTOFT

Sammen med chiafrø og acaibær blir dette en skikkelig vitaminbombe som holder hele formiddagen. Knus alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og server med ønsket topping.

 

Oppskrift:

  • 1 skål frosne eller friske solbær
  • 1 banan
  • 1 ss acaibær
  • 1 ss chiafrø

 

Toppings:

  • Banan
  • Mandler
  • Cacao nibs
  • Blåbær
  • Kokosflak

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Karn Fjørtoft bor og blogger fra København. FOTO: PRIVAT
Publisert 14. april.2017 av

Et vellykket måltid

God påske, der du er.

 

I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart.

 

Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes.

 

Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart!

 

Men snart. Snart kan skuldrene senkes, helst i en solvegg et sted. Deeeet tror jeg at vi skal få til. Alt utenom været, kan man på en måte gjøre noe med selv.

Vi har ingen etablert tradisjon for påskefrokost, vi spiser frokost… i påskeferien. I vår lille familie, er frokost ofte det måltidet som blir mest vellykket, det vil si at vi sitter til bords å spiser, sammen.

 

Med en på 2, en på 5 og en på 7 år er måltidene som oftest svært fort gjort. Jeg har kokketjeneste, er servitør og flyr ellers som en annen idiot fra barn til barn. Et syn, vil jeg tro. Men når vi får det til, når vi sitter sammen å koser oss, da koser vi oss. Sånn skikkelig.

 

I grønnsakhagen

Jeg liker å pynte. Jeg er ikke glad i å lage mat. Eller det er ikke riktig, jeg prioriterer det bare ikke (har jeg hørt) – jeg liker å lage mat, når jeg har tid og mulighet til å skaffe de råvarene jeg helst vil bruke. Derfor har jeg jukset litt.

I samarbeid med de flinke jentene bak Familiematblogg, dekket vi barnas påskebord – et sunt, godt og barnslig bord.

 

Barnas bord er et lavt, lite bord med korte bein som barna kan sitte rundt på gulvet. Duken i hvitt papir er ment for å dekoreres av ivrige, små barnehender med tusjstreker på.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

De hvite serviettene er brettet som kaniner – eller tidsriktige påskeharer. Begrene i papp med ører på kan brukes til å drikke av, eller til å ha popcorn i. Med en lyserosa pompom til utgangspunkt, kan barna selv tegne på værhår, tenner, bokstaver eller kruseduller.

 

Den herlige maten har tema fra grønnsakhagen – favorittrestauranten til rampete harer.

 

De små terracottapottene med merkelapp til kritt fungerer perfekt som serveringsboller.

 

Gamle ispinner kan brukes til ”merke” maten, som i en ekte grønnsakhage. De mellomgrove rundstykkene er formet med ører og er til å spise opp – bokstavlig talt.

 

Alt som er lett å spise, spises opp. Og så tilfører du et par barn, før du setter deg til bords, på kne.

 

Jeg kan melde om stor suksess. Det lukter tradisjon. God ferie.

 

Les flere artikler av Fanny

 

Les mer på forsiden av Botrend

Les mer

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer

Undersøkelser viser at yngre hyttekjøpere  er mer villig til å leie ut hyttene sine enn den eldre generasjon.  De ser dette som en mulighet til å finansiere hyttelivet mens de ennå er unge

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland