Publisert 31. mai.2016 av

Når hageekspert Claus Dalby skal snakke om grønn glede i Norge tar han med blomster fra sin rikholdige hage i Århus.

 

Nylig presenterte han sin serie av vasene og skålene «Old English» i Oslo. Serien er laget i samarbeid med Holmegaard og er, ifølge Dalby selv, de ultimate vasene han har lett etter i flere år. Spesielt vasen som gjør det enkelt å arrangere buketter.

 

- Det finnes nesten ingen bukettvaser. Min idé var å skape en vase hvor blomstene får et råderom i bunnen og toppen. Tenk på et Mikado-spill hvor du holder godt rundt midten og lar pinnene spre seg på topp og bunn, forklarer Claus Dalby entusiastisk.

 

Og vaser er i tiden som aldri før. For kort tid siden presenterte også kunstner Cathrine Knudsen en ny vasekolleksjon i samarbeid med Hadeland Glassverk.

 

 

Danmarks svar på «Blomster-Finn», Claus Dalby, kan ett og annet om hage. Helt siden han begynte som forlegger for 30 år siden har han vært lidenskapelig opptatt av hage og blomster.

 

Det har bragt han til TV-skjermen og mang en avisspalte verden over. Selv har han gitt ut 20 bøker om temaet på sitt eget forlag Klematis, og deler villig av sine beste tips til sine mange følgere i sosiale medier.

 

- Via bloggen og Instagram har jeg kontakt med folk over hele verden. Det er utrolig gøy å se at mine bøker, som er skrevet på dansk, for eksempel selges i land som Japan. Men de latinske navnene på vekstene er med, og dermed kan de se hvilke planter det handler om, sier Dalby.

 

Les mer om hage og uterom på Botrend her.

Claus Dalby bragte med blomster fra egen hage i Århus da han presenterte sin vasekolleksjon i Oslo. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Stilkene må få komme til sin rett

Vase-serien «Old English» ble lansert i fjor er inspirert av engelske hagetradisjoner. Da de begynte arbeidet med glasserien for tre år siden var motebildet annerledes. Det skulle være keramikk eller porselen, slett ikke krystall og klart glass, som, heldigvis for Dalby, nå er i vinden igjen.

 

- Mange mener at glass og krystall viser hvor stygt vannet kan bli, men det er slett ikke noe problem hvis man skifter vannet hver dag. Dessuten er det i slike vaser at de vakre stilkene kommer til sin rett. Stilker er undervurdert – selv kutter jeg alltid av bladene på stilken slik at både den og kronen får skinne, sier Dalby.

 

Glemmer du imidlertid å skifte vannet daglig kan en liten skvis av en sitron eller en skvett med Klorin gjøre susen, ifølge hageeksperten.

 

Til serien hører også en bok til. Her har Claus Dalby stylet en rekke ulike buketter i sine vaser. Da boken og vasene ble lansert i fjor var det med to blomsterskåler og tre størrelser av vasen «Old English». Vasen har en vid bouquet i bunn og topp, og kommer også i en 60 cm stor utgave.

 

- Den er litt kostbar, men perfekt som bryllupsgave, foreslår Dalby.

Årets nyhet er vasen "Solitaire" som kommer i tre ulike størrelser. FOTO: HOLMEGAARD

Påskeegg i blomsterskål

Nytt av året er «Solitaire»-vasen som egner seg til færre enkeltstående blomster. Denne kommer også i en miniutgave som passer til barnas små hagevekster.

 

Blomsterskålen som lar blomstene flyte, egner seg også til blomsterløker eller til pynting i hjemmet. I sosiale medier har Claus Dalby sett at den ble flittig brukt til oppbevaring av årets lekre påskeegg.

 

- Vasene passer til alle og jeg har sett at mange unge har tatt den til seg. Men den passer nok spesielt godt til den modnee dame som ikke helt hva hun ønsker seg. Til henne er den perfekt, sier Claus Dalby.

 

Her får du 5 tips til innredning av terrassen.

En kongelig ære

Claus Dalby elsker rett og slett hagen og alt den har å by på. Han har flere favoritter, etter sesong så klart, og akkurat nå er det tulipaner som gjelder.

 

Men også roser og dahliaer står høyt oppe på listen. Selv har han fått en rose oppkalt etter seg i hjemlandet. En ære som vanligvis er forbeholdt de kongelige.

 

- Jeg jobber for det meste ton-i-ton, men bringer også inn kontraster. Det er ingenting som er forbudt når det kommer til blomsterdekorasjon. Du kan helt fint kombinere sesongs blomster fra grøftekanten med hva du finner i hagen eller på butikken, sier Dalby.

 

- Bland stort og smått, og ha noen solistblomster som skiller seg ut i buketten og får litt mer oppmerksomhet. Det må ikke være for perfekt! Å arbeide i hagen og binde buketter skal gi livsglede og ikke være tyngende.

 

"Old English" Bukettvase og blomsterskål. FOTO: HOLMEGAARD
Claus Dalby har endelig fått sin bukettvase. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Ha en plan og søk om råd

Også hagedesigner, forfatter av flere hagebøker og daglig leder hos LARK landskapsarkitekter, Yvonne Dengin, mener mange er for raske på labben når de skal sette i stand hagen.

 

- Altfor mange starter med å fylle bilen med planter og blomster. Det blir som å kjøpe møbler før huset er bygget, sier Dengin som mener man først må gå i gang med grunnstrukturen.

 

- En fin hage er både funksjonell og estetisk. Tenk over hva du trenger av soner og nivåer, råder hagedesigner Dengin.

 

Hageekspert Claus Dalby har selv gått på noen bommerter på veien til dit han er i dag. Hans beste tips er å søke på nettet, lete i bøker og dra på ekskursjon til andres hager.

 

- Hagearbeid er «learn by doing». Spør om råd og tips når du besøker andre og prøv deg frem. Og husk å ta vare på hagen din hele året. Gjør den klar til de fire årstidene og kos deg ute. Så langt har jeg ikke møtt noen som ikke liker blomster, sier Claus Dalby.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 20. juni.2017 av

I Tove Tronstads garasje på Billingstad står gressklipperen i ro hele forsommeren. Men blomsterengen er langt ifra vedlikeholdsfri.

 

Først kommer blåveisen, etter det hvitveis – og blå fiol. Så kommer hvitkløver og natt og dag. Aller sist kommer blåklokkene.

 

Dette er ikke et utdrag fra Elsa Beskows «Blomsterfesten», men blomstringens gang i Tronstads ville hage.

 

Nå er det prestekrager, rødkløver og strå som kiler nakne legger.

 

– Flere som går forbi her sier det ser ut som en god idé å la gresset gro, fordi de tror det sparer meg for arbeid. Sannheten er at jeg bruker mye tid på å luke, sier Tove og napper opp et par gule «svevere».

 

Løvetann har hun heller ikke noe til overs for.

 

– Nei, de dominerer fullstendig, hvis de får lov. Jeg er ingen forsvarer av løvetannen.

 

Drømmen om en vedlikeholdsfri hage

Prestekrage (Leucanthemum vulgare) er en flerårig plante. Foto: Trine Jødal
Mange ulike roseslag i hagen til Tove. Som denne: Souvenir de la Malmaison. Foto: Trine Jødal

Opprinnelig en skogstomt

– Hvordan er det blitt så vilt?

 

– Blomstene vokser her naturlig. Det blir ikke det samme om du sår blomstereng fra pose. Vi bygde hus her i 1955 og opprinnelig er dette en skogstomt, sier Tronstad.

 

– På 90-tallet fjernet vi en del trær, steiner og røtter. Det er en næringsfattig morenegrunn og har aldri vært pløyd eller gjødslet. Det er bare et tynt lag med jord over steinete grunn, fortsetter Tronstad, som ledet arbeidet med å miljømerke produkter, den gang hun var i jobb.

 

Denne hagen blomstrer hele året

 

Hun har også en del eldre rosesorter og stauder på den halvannet mål store tomten på Billingstad. Hagearbeidet gir glede og holder henne i ånde.

 

– Det er godt å bli fysisk sliten av å grave i jorden. Da jeg var i jobb, fikk jeg råd av en fysioterapeut om å bli like sliten i kroppen som jeg var i hodet. Da startet jeg for alvor med hagearbeid. Det rådet tror jeg mange i dag også hadde hatt glede av å følge.

 

– Er det ikke vakkert?

 

Toves nabo, Åse Gjesdal (72), stikker innom for å plukke prestekrager til gullbryllupsfeiringen sin.

 

– Jeg hadde nemlig prestekrager, rødkløver og sankthansblomster i brudebuketten da jeg giftet meg med, Knut, mannen min.

 

Les flere saker om uterom på Botrend

Tove Tronstad hjelper nabo Åse Gjesdal med å plukke prestekrager til gullbryllupsfeiringen hennes. Foto: Trine Jødal
Jens Munch-rose i hagen på Billingstad. Foto: Nina K. Abrahamsen

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Foto: Nina K. Abrahamsen
Les mer

Men for at  tekstilene  skal holde seg fine lenge, må vi sørge for at de tåler vær og vind. – Tekstiler tilfører form, tekstur og farge til utemiljøet og gjør det hyggelig og «lunt». Det setter raskt et personlig preg på uteplassen. Og når det ser innbydende ut, blir vi også mer fristet til oppholde oss der, sier Annette Jørstad Bolme hos INTAG. Men puter og tekstiler til utendørsbruk må ha andre egenskaper enn de vi har inne i sofaen. – Vi har varierende somre med litt u

Les mer

Slik såpebehandler du trebordet

Få Karns oppskrift her.

Publisert 31. mai.2016 av Karn Fjørtoft

Bordplater i ubehandlet tre gir en rustikk look, men hvis man ikke husker på å behandle og pleie bordplaten korrekt vil den raskt ende opp med å falme eller se slitt ut. Ubehandlet tre behøver man kanskje ikke være så forsiktig med, men flekker fra olje, kaffe eller rødvin kan både være plagsomme og skade bordet. Her kan du lese flere innlegg fra Karn Karn Fjørtoft har over 12.000 følgere på Instagram - følg henne her på @karnfjk 

Les mer
Annonse

Kommersielt innhold fra Plantebørsen. Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier. Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.– Mange kunder kommer ti

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland