Publisert 31. mai.2016 av

Når hageekspert Claus Dalby skal snakke om grønn glede i Norge tar han med blomster fra sin rikholdige hage i Århus.

 

Nylig presenterte han sin serie av vasene og skålene «Old English» i Oslo. Serien er laget i samarbeid med Holmegaard og er, ifølge Dalby selv, de ultimate vasene han har lett etter i flere år. Spesielt vasen som gjør det enkelt å arrangere buketter.

 

- Det finnes nesten ingen bukettvaser. Min idé var å skape en vase hvor blomstene får et råderom i bunnen og toppen. Tenk på et Mikado-spill hvor du holder godt rundt midten og lar pinnene spre seg på topp og bunn, forklarer Claus Dalby entusiastisk.

 

Og vaser er i tiden som aldri før. For kort tid siden presenterte også kunstner Cathrine Knudsen en ny vasekolleksjon i samarbeid med Hadeland Glassverk.

 

 

Danmarks svar på «Blomster-Finn», Claus Dalby, kan ett og annet om hage. Helt siden han begynte som forlegger for 30 år siden har han vært lidenskapelig opptatt av hage og blomster.

 

Det har bragt han til TV-skjermen og mang en avisspalte verden over. Selv har han gitt ut 20 bøker om temaet på sitt eget forlag Klematis, og deler villig av sine beste tips til sine mange følgere i sosiale medier.

 

- Via bloggen og Instagram har jeg kontakt med folk over hele verden. Det er utrolig gøy å se at mine bøker, som er skrevet på dansk, for eksempel selges i land som Japan. Men de latinske navnene på vekstene er med, og dermed kan de se hvilke planter det handler om, sier Dalby.

 

Les mer om hage og uterom på Botrend her.

Claus Dalby bragte med blomster fra egen hage i Århus da han presenterte sin vasekolleksjon i Oslo. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Stilkene må få komme til sin rett

Vase-serien «Old English» ble lansert i fjor er inspirert av engelske hagetradisjoner. Da de begynte arbeidet med glasserien for tre år siden var motebildet annerledes. Det skulle være keramikk eller porselen, slett ikke krystall og klart glass, som, heldigvis for Dalby, nå er i vinden igjen.

 

- Mange mener at glass og krystall viser hvor stygt vannet kan bli, men det er slett ikke noe problem hvis man skifter vannet hver dag. Dessuten er det i slike vaser at de vakre stilkene kommer til sin rett. Stilker er undervurdert – selv kutter jeg alltid av bladene på stilken slik at både den og kronen får skinne, sier Dalby.

 

Glemmer du imidlertid å skifte vannet daglig kan en liten skvis av en sitron eller en skvett med Klorin gjøre susen, ifølge hageeksperten.

 

Til serien hører også en bok til. Her har Claus Dalby stylet en rekke ulike buketter i sine vaser. Da boken og vasene ble lansert i fjor var det med to blomsterskåler og tre størrelser av vasen «Old English». Vasen har en vid bouquet i bunn og topp, og kommer også i en 60 cm stor utgave.

 

- Den er litt kostbar, men perfekt som bryllupsgave, foreslår Dalby.

Årets nyhet er vasen "Solitaire" som kommer i tre ulike størrelser. FOTO: HOLMEGAARD

Påskeegg i blomsterskål

Nytt av året er «Solitaire»-vasen som egner seg til færre enkeltstående blomster. Denne kommer også i en miniutgave som passer til barnas små hagevekster.

 

Blomsterskålen som lar blomstene flyte, egner seg også til blomsterløker eller til pynting i hjemmet. I sosiale medier har Claus Dalby sett at den ble flittig brukt til oppbevaring av årets lekre påskeegg.

 

- Vasene passer til alle og jeg har sett at mange unge har tatt den til seg. Men den passer nok spesielt godt til den modnee dame som ikke helt hva hun ønsker seg. Til henne er den perfekt, sier Claus Dalby.

 

Her får du 5 tips til innredning av terrassen.

En kongelig ære

Claus Dalby elsker rett og slett hagen og alt den har å by på. Han har flere favoritter, etter sesong så klart, og akkurat nå er det tulipaner som gjelder.

 

Men også roser og dahliaer står høyt oppe på listen. Selv har han fått en rose oppkalt etter seg i hjemlandet. En ære som vanligvis er forbeholdt de kongelige.

 

- Jeg jobber for det meste ton-i-ton, men bringer også inn kontraster. Det er ingenting som er forbudt når det kommer til blomsterdekorasjon. Du kan helt fint kombinere sesongs blomster fra grøftekanten med hva du finner i hagen eller på butikken, sier Dalby.

 

- Bland stort og smått, og ha noen solistblomster som skiller seg ut i buketten og får litt mer oppmerksomhet. Det må ikke være for perfekt! Å arbeide i hagen og binde buketter skal gi livsglede og ikke være tyngende.

 

"Old English" Bukettvase og blomsterskål. FOTO: HOLMEGAARD
Claus Dalby har endelig fått sin bukettvase. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Ha en plan og søk om råd

Også hagedesigner, forfatter av flere hagebøker og daglig leder hos LARK landskapsarkitekter, Yvonne Dengin, mener mange er for raske på labben når de skal sette i stand hagen.

 

- Altfor mange starter med å fylle bilen med planter og blomster. Det blir som å kjøpe møbler før huset er bygget, sier Dengin som mener man først må gå i gang med grunnstrukturen.

 

- En fin hage er både funksjonell og estetisk. Tenk over hva du trenger av soner og nivåer, råder hagedesigner Dengin.

 

Hageekspert Claus Dalby har selv gått på noen bommerter på veien til dit han er i dag. Hans beste tips er å søke på nettet, lete i bøker og dra på ekskursjon til andres hager.

 

- Hagearbeid er «learn by doing». Spør om råd og tips når du besøker andre og prøv deg frem. Og husk å ta vare på hagen din hele året. Gjør den klar til de fire årstidene og kos deg ute. Så langt har jeg ikke møtt noen som ikke liker blomster, sier Claus Dalby.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 30. november.2016 av

– Hvordan ser din favorittkrans ut?

 

– Åh, den er ... Jeg liker kranser med naturlige materialer. Den skal se hjemmelaget ut, være rufsete og bugnende. Jeg liker også helt enkle, spinke kranser, sier forfatter Kari Nygaard (45).

 

Hageentusiasten er på vei hjem for å lage kranser. Hun har nemlig fått inn noen bestillinger fra venner og kjente, slik hun pleier å få på denne tiden av året.

 

Men hun har ikke holdt på med kransebinding hele livet. Nei, interessen for hagearbeid, og alt dill og dall som følger med, dukket opp da hun for 12 år siden kjøpte hus med hage i Haugesund.

 

Kari er opprinnelig fra Tynset, et av de kaldeste stedene i landet, og hun hadde knapt sett roser og krokus før hun flyttet hjemmefra.

 

Lengter du etter sommeren? Se denne drømmehagen

Kari Nygaard (t.v.) og Irene Jacobsen. FOTO: BARBEINTHAGEN
Laurbærkrans og svibler. FOTO: BARBEINTHAGEN

Bohemsk, ikke striglet

Da Kari for i fjor sommer hjalp en venninne med å planlegge bed i hagen, og venninnen ville skrive ned det hun fortalte, dukket ideen opp.

 

Hun kunne lage en hagebok med enkle, konkrete tips til hvordan å ta fatt på hagen.

 

Kari hadde hørt rykter om at en bekjent av henne, Irene Jacobsen (44) hadde en fin hage i Auklandshamn, en tredve minutters kjøretur unna.

 

Så da hun traff Irene i et bryllup sist sommer, spurte hun om å få komme hjem til henne.

 

Da Kari så hagen, skjønte hun at de bare måtte lage bok sammen.

 

– Vi har samme hagestil – vi liker hager som er bohemske og ikke så strigla. Det gjør ikke noe om det er litt ugress i hagen.

 

– Hvorfor heter den Barbeinthagen?

 

– Ordet sier noe om hvordan hagen skal være, den skal være avslappa. Når du går barbeint, er du avkoblet og i kontakt med naturen.

 

Gjør hagen vinterklar

Irenes drivhus. FOTO: BARBEINTHAGEN

Skogstur med saksen i sekken

Noe de to damene er riktig så flinke til, bortsett fra å tusle barbeint rundt i hagen, er å binde kranser.

 

Og om du ønsker å lage en rufsekrans eller en mer spinkel variant, er det på ingen måte nødvendig å tømme lommeboken.

 

– Når jeg kjører bil ser jeg nesten mer i veikanten enn på veien. Jeg ser alltid etter noe som kan brukes, sier Kari humoristisk.

 

På tur i skogen er det mer enn nok du kan putte i sekken, som alt fra einer, granbar, lerkegreiner, kristtorn, bjørkekvister, blåbær- og tyttebærlyng, kongler og mose. Listen er uendelig.

 

Ikke riv, men klipp med en skarp saks så skader du ikke busker og trær, er Karis råd.

 

Si det med en blomsterbukett

Bambuskrans. FOTO: BARBEINTHAGEN

Rufsekrans eller en mer spinkel krans

Drømme-rufsekransen til Kari består av tuja, blågrønn sypress, einer, lerkegreiner og eukalyptus.

 

Selv om hun ikke er så glad i tujahekken på baksiden av huset, er den god å ha når det skal lages kranser.

 

Einer finner hun i skogen, og eukalyptus kjøper hun på blomsterbutikken, selv om hun også har et eukalyptustre i potte på terrassen.

 

– Men den er jeg for gjerrig til å klippe av, sier hun og ler.

 

Se "Moseplassens" vinterhage

 

For å få kransen rufsete så bruker hun lange greiner som stikker litt ut innimellom.

 

– Klipper jeg alt kort når jeg binder, så blir kransen jevn, forklarer hun.

 

En mer spinkel krans lager hun gjerne av bjørkekvister.

 

– Så kan jeg tilføre litt eukalyptus, einer og lerkegreiner.

 

En eukalyptuskrans tåler å tørke, så den kan henge inne. De vintergrønne kransene henger hun på inngangsdøren og på husveggene. Der holder de seg fine i rundt en måned.

Bregnerkrans. FOTO: BARBEINTHAGEN
En rød krans festet på rekved. FOTO: BARBEINTHAGEN

Slik binder du din egen krans:

 • Begynn med en stamme. Det kan være en halmkrans du kjøper, eller en du har tvinnet selv av for eksempel bjørkekvister. I tillegg trenger du en god saks, ståltråd og engangshansker.

 

 • Organiser materialene og legg dem i grupper så du får oversikt.

 

 • Start bindingen med å feste ståltråden rundt halmkransen. Legg små buketter med grønt på oversiden av kransen, og fest ved å surre ståltråden rundt. Du kan legge lengre kvister på utsiden, og kortere/mindre på innsiden av kransen. Det er viktig at ikke hullet i kransen ”gror igjen”. Undersiden av halmkransen skal ikke dekkes.

 

 • Hvis du bruker flere typer grønt, lag et system slik at de ulike sortene blir repetert jevnt utover i kransen.

 

 • Når du har festet et lag med grønt med ståltråd, legger du neste lag delvis over slik at det skjer en overlapping og ståltråden ikke synes. Slik fortsetter du til du nærmer deg slutten. Siste lag krever litt fingerferdighet, for det skal du smyge inn under det første laget.

 

 • Når hele kransen er dekket, snur du den og klipper av ståltråden. Fest den i kransen slik du gjør når du syr for hånd. Lag en liten hempe av en bit ståltråd. Til slutt kan du feste kongler med ståltråd eller limpistol hvis du ønsker.

 

Gode tips:

 • Når du plukker inn fra hage, skog og mark, skal du bare klippe tupper av greinene (omtrent 15 centimeter lange).

 

 • Fine materialer fra naturen og hagen er einer, tuja, sypress, edelgran, barlind, små kvister av lerk med kongler på og små orekvister. Når du henter inn fra naturen, må du regne med små gjester. For å bli kvitt småkryp, kan du riste litt på kvistene eller skylle dem i vann. Hvis du lar kvistene ligge litt på terrassen før du går i gang, vil gjerne gjestene ha rømt vekk når du tar det grønne inn.

 

 • Kongler fra skogen er også fint å hente inn, men de har ikke alltid åpnet seg. Gran- og furukongler kan tørkes i ovn på 100 grader et par timer slik at de åpner seg.

 

 • I blomsterbutikken kan du kjøpe for eksempel greiner med røde bær, eukalyptusblader, lyng, strå, sølvtråd, calocephalus brownii og annet snacks. Bare spør etter noe som kan tåle å tørke li
Pil og eføykrans. FOTO: BARBEINTHAGEN
Heng en grønn krans på treveggen. FOTO: BARBEINTHAGEN

Om de to damene

 • Barbeinthagen er skrevet av journalist Irene Jacobsen og forfatter Kari Nygaard og gis ut på Kagge forlag i februar/mars 2017.

 

 • I boken får du tips til alt fra hageplanlegging og plantevalg, til dyrking av grønnsaker. Du får også inspirasjon til kranser og buketter.

 

 • Våre inspirasjonskilder: – Lenge har vi ventet på at det skal ta av i Norge, men fortsatt virker det som om mange nordmenn er redd for å ta fatt på hagen. Sverige har mange hagebloggere og hageinstagrammere, blant annet @hakesgard og @lillagrona_viktoria som inspirerer oss. Men for alle del, vi har mange flinke norske instagrammere som poster fine hage- og blomsterbilder også. Noen favoritter er @annesrom og @rammealvor

 

 • For tre måneder siden opprettet damene Instagramkontoen og Facebooksiden Barbeinthagen. Her legger de ut romantiske hagebilder og inspirasjon til hjemmelagde kranser og buketter.

 

Bugnende og rufsete. FOTO: BARBEINTHAGEN

Les mer på Botrends forside

 

Kontakt oss her, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer
Annonse

Kommersielt innhold fra Plantebørsen. Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier. Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.– Mange kunder kommer ti

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland