Publisert 31. mai.2016 av

Når hageekspert Claus Dalby skal snakke om grønn glede i Norge tar han med blomster fra sin rikholdige hage i Århus.

 

Nylig presenterte han sin serie av vasene og skålene «Old English» i Oslo. Serien er laget i samarbeid med Holmegaard og er, ifølge Dalby selv, de ultimate vasene han har lett etter i flere år. Spesielt vasen som gjør det enkelt å arrangere buketter.

 

- Det finnes nesten ingen bukettvaser. Min idé var å skape en vase hvor blomstene får et råderom i bunnen og toppen. Tenk på et Mikado-spill hvor du holder godt rundt midten og lar pinnene spre seg på topp og bunn, forklarer Claus Dalby entusiastisk.

 

Og vaser er i tiden som aldri før. For kort tid siden presenterte også kunstner Cathrine Knudsen en ny vasekolleksjon i samarbeid med Hadeland Glassverk.

 

 

Danmarks svar på «Blomster-Finn», Claus Dalby, kan ett og annet om hage. Helt siden han begynte som forlegger for 30 år siden har han vært lidenskapelig opptatt av hage og blomster.

 

Det har bragt han til TV-skjermen og mang en avisspalte verden over. Selv har han gitt ut 20 bøker om temaet på sitt eget forlag Klematis, og deler villig av sine beste tips til sine mange følgere i sosiale medier.

 

- Via bloggen og Instagram har jeg kontakt med folk over hele verden. Det er utrolig gøy å se at mine bøker, som er skrevet på dansk, for eksempel selges i land som Japan. Men de latinske navnene på vekstene er med, og dermed kan de se hvilke planter det handler om, sier Dalby.

 

Les mer om hage og uterom på Botrend her.

Claus Dalby bragte med blomster fra egen hage i Århus da han presenterte sin vasekolleksjon i Oslo. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Stilkene må få komme til sin rett

Vase-serien «Old English» ble lansert i fjor er inspirert av engelske hagetradisjoner. Da de begynte arbeidet med glasserien for tre år siden var motebildet annerledes. Det skulle være keramikk eller porselen, slett ikke krystall og klart glass, som, heldigvis for Dalby, nå er i vinden igjen.

 

- Mange mener at glass og krystall viser hvor stygt vannet kan bli, men det er slett ikke noe problem hvis man skifter vannet hver dag. Dessuten er det i slike vaser at de vakre stilkene kommer til sin rett. Stilker er undervurdert – selv kutter jeg alltid av bladene på stilken slik at både den og kronen får skinne, sier Dalby.

 

Glemmer du imidlertid å skifte vannet daglig kan en liten skvis av en sitron eller en skvett med Klorin gjøre susen, ifølge hageeksperten.

 

Til serien hører også en bok til. Her har Claus Dalby stylet en rekke ulike buketter i sine vaser. Da boken og vasene ble lansert i fjor var det med to blomsterskåler og tre størrelser av vasen «Old English». Vasen har en vid bouquet i bunn og topp, og kommer også i en 60 cm stor utgave.

 

- Den er litt kostbar, men perfekt som bryllupsgave, foreslår Dalby.

Årets nyhet er vasen "Solitaire" som kommer i tre ulike størrelser. FOTO: HOLMEGAARD

Påskeegg i blomsterskål

Nytt av året er «Solitaire»-vasen som egner seg til færre enkeltstående blomster. Denne kommer også i en miniutgave som passer til barnas små hagevekster.

 

Blomsterskålen som lar blomstene flyte, egner seg også til blomsterløker eller til pynting i hjemmet. I sosiale medier har Claus Dalby sett at den ble flittig brukt til oppbevaring av årets lekre påskeegg.

 

- Vasene passer til alle og jeg har sett at mange unge har tatt den til seg. Men den passer nok spesielt godt til den modnee dame som ikke helt hva hun ønsker seg. Til henne er den perfekt, sier Claus Dalby.

 

Her får du 5 tips til innredning av terrassen.

En kongelig ære

Claus Dalby elsker rett og slett hagen og alt den har å by på. Han har flere favoritter, etter sesong så klart, og akkurat nå er det tulipaner som gjelder.

 

Men også roser og dahliaer står høyt oppe på listen. Selv har han fått en rose oppkalt etter seg i hjemlandet. En ære som vanligvis er forbeholdt de kongelige.

 

- Jeg jobber for det meste ton-i-ton, men bringer også inn kontraster. Det er ingenting som er forbudt når det kommer til blomsterdekorasjon. Du kan helt fint kombinere sesongs blomster fra grøftekanten med hva du finner i hagen eller på butikken, sier Dalby.

 

- Bland stort og smått, og ha noen solistblomster som skiller seg ut i buketten og får litt mer oppmerksomhet. Det må ikke være for perfekt! Å arbeide i hagen og binde buketter skal gi livsglede og ikke være tyngende.

 

"Old English" Bukettvase og blomsterskål. FOTO: HOLMEGAARD
Claus Dalby har endelig fått sin bukettvase. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Ha en plan og søk om råd

Også hagedesigner, forfatter av flere hagebøker og daglig leder hos LARK landskapsarkitekter, Yvonne Dengin, mener mange er for raske på labben når de skal sette i stand hagen.

 

- Altfor mange starter med å fylle bilen med planter og blomster. Det blir som å kjøpe møbler før huset er bygget, sier Dengin som mener man først må gå i gang med grunnstrukturen.

 

- En fin hage er både funksjonell og estetisk. Tenk over hva du trenger av soner og nivåer, råder hagedesigner Dengin.

 

Hageekspert Claus Dalby har selv gått på noen bommerter på veien til dit han er i dag. Hans beste tips er å søke på nettet, lete i bøker og dra på ekskursjon til andres hager.

 

- Hagearbeid er «learn by doing». Spør om råd og tips når du besøker andre og prøv deg frem. Og husk å ta vare på hagen din hele året. Gjør den klar til de fire årstidene og kos deg ute. Så langt har jeg ikke møtt noen som ikke liker blomster, sier Claus Dalby.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 07. februar.2017 av

 

Møbelprodusenten  Vestre er helt i verdenstoppen når det kommer til  bærekraftig design.

 

Nå har familiebedriften blitt den første i verden som får sette miljømerket Svanen på en bybenk.  Svanemerket er et av verdens strengeste miljømerker.

 

- Vi er veldig stolte av å presentere et utemøbel med Svanemerket. Det viser at vi mener alvor når det kommer til miljø og bærekraft, sier Jan Christian Vestre, daglig leder i Vestre.

 

Her kan du lese mer om norsk design.

 

Merket får de for møbler i kolleksjonen April.

Lanserer ny kolleksjon

Det er i forbindelse med messen  Stockholm Light and Furniture Fair  at nyheten om Svanemerket kommer.

 

På den største og viktigste møteplassen for skandinavisk møbel- og lysdesign i verden, lanserer Vestre en ny produktkolleksjon - April.

 

Møblene er tegnet av prisvinnende designere, deriblant Espen Voll fra designduoen  Anderssen & Voll.  De designer for noen av de fremste merkevarene i Europa.

 

Bærumsdesigneren Kristine Five Melvær  har også designet for Vestre, en kolleksjon som ble lansert på fjorårets messe.

 

- Klimakrisen er en av vår tids største trusler. Alle har et ansvar for å bidra til å nå klimamålene. Bedrifter som ikke spør seg selv hvilken forskjell de kan utgjøre for mennesker og natur, har gått ut på dato, sier Jan Christian Vestre.

 

Norsk bærekraftig design i Milano

 

Jan Christian Vestre leder familiebedriften som satser på bærekraftig produksjon. FOTO: CHARLOTTE SVERDRUP

Miljøvennlig produksjon

Vestres møbelkolleksjoner pryder flere store byer i Europa, og nylig lanserte de også et prosjekt ved Hudson River i New York.

 

For Jan Christian Vestre er det viktig at produksjonen er så bærekraftig og miljøvennlig som mulig.

 

- Det handler ikke om å selge flest produkter, men å bidra til en bedre verden. Mange mener at dette er et naivt syn. Ja vel, men hva er alternativet, da?

Bedrifter som ikke tar samfunnsansvar og spør seg selv hvordan de kan utgjøre en forskjell for mennesker og miljø, har gått ut på dato, sa han da  Botrend nylig møtte ham  på Vulkan i Oslo, der flere Vestre-benker står plassert.

 

Dette teknohuset har mange solfangere på taket

 

Vestres benker i London. FOTO: JIM STEPHENSON / VESTRE
Vestre i Malmø. FOTO: VESTRE
Benkene April og April høy rygg er verdens første bybenker med Svanemerket. FOTO: VESTRE

Kortreist produksjon

All produksjon av Vestres møbler foregår i Skandinavia.

 

- Vestre er basert på 100 % fornybar energi, vi bruker kortreiste og miljøvennlige materialer og vi lager produkter som varer i generasjoner. Men det er ikke nok. Vestre har satt oss som mål å bli verdens mest bærekraftige utemøbelprodusent. Det betyr at vi i løpet av de neste årene vil ta nye skritt for å bidra til å realisere FNs 17 bærekraftmål, fortsetter han. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Gi oss gjerne tilbakemelding her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

 

Benkene April og April høy rygg er verdens første bybenker med Svanemerket. FOTO: VESTRE
Les mer

Cityprisen   skal bidra til bedre bygg, byer og tettsteder og for å premiere de byggherrer som strekker seg lengre med sine nybygg eller rehabiliteringsprosjekter, og deles ut av Norsk Eiendom.  Her får du flere eienomsnyheter fra Stor-Oslo Torsdag denne uken ble bransjeprisen delt ut til Union Brygge i Drammen. Hele eiendomsbransjen var samlet på Hotel Plaza i Oslo der prisen ble delt ut. – Etter å ha jobbet med dette i 20 år, så setter dette kronen på verket, sier adm. direktø

Les mer
Annonse

Det var en regnfull sommer at familien Briså begynte å tenke på å kjøpe seg en robotgressklipper. – Gresset ble så langt fordi vi sjeldent fikk klippet det på grunn av regnet, og da det først var fint vær hadde gresset blitt så langt at gressklipperen vår slet med å komme igjennom alt sammen, forteller Kristine Briså. Med en plen over flere nivåer var de usikre på om det faktisk ville fungere å ha en robotgressklipper.

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland