Publisert 03. juni.2016 av

 

Et helt uaktuelt prosjekt – langt utenfor byen. Så var det her i Lommedalen familien skulle ende opp.

 

Ved en ren tilfeldighet fant paret den ombygde låven i Lommedalen i Bærum. For med tre barn i en tomannsbolig på Røa, var nemlig planen å finne en enebolig i samme område.

 

– Men en dag strakk vi søkeområdet helt til Asker og Bærum for moro skyld, og da kom denne låven opp. Et fantastisk spennende objekt, men i utgangspunktet helt uaktuelt da låven lå langt utenfor byen. Vi dro likevel på visning – mest for nysgjerrighetens skyld, og fant fort ut at vi faktisk kunne tenke oss å flytte hit, sier Gry Lønne (35).

 

Nora (7), Vera (4) og Albert (2) leker med togbanen på det store soverommet i underetasjen. Her er det fritt frem for lek og moro.

 

I dette huset har alle rom betong

 
This poll is closed! Poll activity:
Start date 28-11-2016 19:21:02
End date 31-12-2016 23:59:59
Poll Results:
Synes du låven i Lommedalen fortjerner å bli Årets Botrend-hjem?
 
Låven er malt i fargen "Låverød", som er Løvenskiold-fargen. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Fra hemsen har man god utsikt over stuen og kjøkkenet. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Det gule kjøkkenet står i kontrast til den laftede veggen og den gamle røde døren. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Lot følelser gå foran fornuft

For ett år siden flyttet småbarnsfamilien inn.

 

– Vi valgte å flytte hit fordi vi elsket huset. Det er langt fra praktisk for en småbarnsfamilie, men vi har latt følelser gå foran det praktiske, sier Gry som er forskningssjef i Regenics AS.

 

Det første året har gått til planlegging. Prosjektet er nemlig langt fra ferdig. Blant annet skal flere av de store rommene deles opp, og kjøkkenet utvides – for å bli mer familievennlig.

 

– Boligen var på en måte et «skall». Vi falt spesielt for de store glassfasadene og den åpne følelsen man får i hovedetasjen, sier Karl (34).

 

 Låven ligger på Grindatunet som tilhørte Løvenskiold frem til 2000-tallet.

 

– Det sies at det var tre bygninger og en ørretdam på tunet. Hovedhuset var jaktbolig, og annekset ble brukt som redskapsbod. Låven huset kopplam, forteller Gry.

 

Nå bor familien i låven og annekset, mens deres gode naboer bor i hovedhuset og i det nybygde huset som har kommet til der ørretdammen en gang lå.

 

Valgte ferdighus – endret alt

 

Saken fortsetter under bildene

Lyse vegger og moderne stil. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Gresshoppe-lampen er designet av den svenske arkitekten og designeren Greta Magnusson Grossman. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Lamino-stolen er stuens nye innslag. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Originale detaljer som stammer fra den gamle låven. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Det første året har familien brukt på planlegging. Nå skal de gå i gang med å dele opp de store soverommene i mindre rom og lage bod, for å gjøre boligen mer familievennlig. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Fra falleferdig til fabelaktig

En gammel laftet del fra rundt 1850-tallet, og et nyere påbygg fra rundt 1920 var utgangspunktet da den falleferdige låven ble satt i stand av tømrer og finsnekker Michael Dyke i 2005.

 

Ønsket var å benytte opprinnelig materiale, men det meste var råteskadet, så kun noen laft, en dør, et vindu og et tregulv ble gjenbrukt.

 

Ombyggingen av den verneverdige låven ble gjort i samarbeid med en riksantikvar, som blant annet har sett til at den gamle delen har fått mose som isolasjon mellom laftet.

 

 

Takhøyden og bjelkene var noe av det paret falt for. Og ikke minst detaljene – som at alt jern er smidd eller sveiset og spesialtilpasset boligen av Sjur Axel Pehrson, som tidligere holdt til på Bærums Verk.

 

Trappekonstruksjonen er sveiset i jern, med gelender i glass. Dørhåndtak er etter gamle modeller. Her oppdager man stadig nye detaljer – som en hestesko på veggen.

 

Siden boligen har sitt særpreg har paret valgt å gå for en renere, mer minimalistisk stil.

 

–Man skal kanskje ha en spesiell interesse for å velge et slikt hus? Nå skal det sies at vi hadde bryllupsfesten vår i et rålokale av en låve, med maskiner og redskaper som innredning. Det er mulig at disse assosiasjonene fikk oss til å slå til med dette huset, sier Gry.

 

Les også om det oppussede småbruket fra 1700-tallet

Gamle redskaper fungerer nå som dekorasjon i boligen. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Noe av det paret falt for ved boligen var de stilige detaljene, som dette spesiallagde skostativet. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Spesiallaget trapp. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Ombygd låve i Lommedalen, Bærum

  • Opprinnelig en låve fra 1850-tallet, med påbygg fra 1920-tallet. Renovert i 2005.

 

  • Her bor: Gry (35) og Karl (34), Nora (7), Vera (4) og Albert (2).

 

  • Inspirasjonskildene mine: – Jeg inspireres veldig av New York-loft. Jeg elsker de kalde og røffe lokalene preget av bjelker og murstein eller betong, gjerne med en metalltrapp som går opp til en liten mesanin. Disse lokalene har masse særpreg og er oftest veldig praktiske. Innredningen, som gjerne er en god blanding av nytt og gammelt, gir varme til boligen til tross for de kalde lokalene.

 

  • Mitt yndlingssted hjemme: – Etter at Lamino-stolen kom i hus er dette et nytt favorittsted. Den er fantastisk god å sitte i. Her har jeg god utsikt over stuen og ut vinduet mot Toppenhaug. På kalde kvelder kan jeg også slappe av her og nyte synet av flammene i peisen.

 

  • Det jeg ønsker meg aller mest: – Får man tre ønsker? Realistisk og akkurat nå er det Georg Jensens Masterpiece alterlysestake (design 1085). Høyt på ønskelisten står Charles Eames EA219 kontorstol i brunt skinn – den ville passet helt perfekt på kontoret på hemsen. For fremtiden ønsker jeg å gå til anskaffelse av Børge Mogensens Spanish Chair.

 

  • Det siste vi skaffet til boligen: – Lamino-stolen designet av Yngve Ekström – vi må ha litt svensk design i hus.

 

  • Kjæreste eiendel: – Jeg er nyforelsket i Lamino-stolen, men jeg er nok enda mer glad i de tingene jeg har assosiasjoner og minner til.

 

  • Kommer aldri over dørstokken: – Bilder med tekster som «love, laugh, live».

 

  • Mitt beste innredningstips: – Skap din egen stil, og innred slik at du trives.

 

Bonderomantikk i Vollen

 

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Har du tips eller innspill? Kontakt oss her.

Nora (7) koser seg på hemsen. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Publisert 07. februar.2017 av

 

Møbelprodusenten  Vestre er helt i verdenstoppen når det kommer til  bærekraftig design.

 

Nå har familiebedriften blitt den første i verden som får sette miljømerket Svanen på en bybenk.  Svanemerket er et av verdens strengeste miljømerker.

 

- Vi er veldig stolte av å presentere et utemøbel med Svanemerket. Det viser at vi mener alvor når det kommer til miljø og bærekraft, sier Jan Christian Vestre, daglig leder i Vestre.

 

Her kan du lese mer om norsk design.

 

Merket får de for møbler i kolleksjonen April.

Lanserer ny kolleksjon

Det er i forbindelse med messen  Stockholm Light and Furniture Fair  at nyheten om Svanemerket kommer.

 

På den største og viktigste møteplassen for skandinavisk møbel- og lysdesign i verden, lanserer Vestre en ny produktkolleksjon - April.

 

Møblene er tegnet av prisvinnende designere, deriblant Espen Voll fra designduoen  Anderssen & Voll.  De designer for noen av de fremste merkevarene i Europa.

 

Bærumsdesigneren Kristine Five Melvær  har også designet for Vestre, en kolleksjon som ble lansert på fjorårets messe.

 

- Klimakrisen er en av vår tids største trusler. Alle har et ansvar for å bidra til å nå klimamålene. Bedrifter som ikke spør seg selv hvilken forskjell de kan utgjøre for mennesker og natur, har gått ut på dato, sier Jan Christian Vestre.

 

Norsk bærekraftig design i Milano

 

Jan Christian Vestre leder familiebedriften som satser på bærekraftig produksjon. FOTO: CHARLOTTE SVERDRUP

Miljøvennlig produksjon

Vestres møbelkolleksjoner pryder flere store byer i Europa, og nylig lanserte de også et prosjekt ved Hudson River i New York.

 

For Jan Christian Vestre er det viktig at produksjonen er så bærekraftig og miljøvennlig som mulig.

 

- Det handler ikke om å selge flest produkter, men å bidra til en bedre verden. Mange mener at dette er et naivt syn. Ja vel, men hva er alternativet, da?

Bedrifter som ikke tar samfunnsansvar og spør seg selv hvordan de kan utgjøre en forskjell for mennesker og miljø, har gått ut på dato, sa han da  Botrend nylig møtte ham  på Vulkan i Oslo, der flere Vestre-benker står plassert.

 

Dette teknohuset har mange solfangere på taket

 

Vestres benker i London. FOTO: JIM STEPHENSON / VESTRE
Vestre i Malmø. FOTO: VESTRE
Benkene April og April høy rygg er verdens første bybenker med Svanemerket. FOTO: VESTRE

Kortreist produksjon

All produksjon av Vestres møbler foregår i Skandinavia.

 

- Vestre er basert på 100 % fornybar energi, vi bruker kortreiste og miljøvennlige materialer og vi lager produkter som varer i generasjoner. Men det er ikke nok. Vestre har satt oss som mål å bli verdens mest bærekraftige utemøbelprodusent. Det betyr at vi i løpet av de neste årene vil ta nye skritt for å bidra til å realisere FNs 17 bærekraftmål, fortsetter han. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Gi oss gjerne tilbakemelding her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

 

Benkene April og April høy rygg er verdens første bybenker med Svanemerket. FOTO: VESTRE
Les mer

- Folk må bruke gatene. Det mest utrygge som finnes er tomme byer. Jan Christian Vestre (30) møter Botrend på en kafe ved Vulkan i Oslo sentrum. Utenfor vinduet står benker og bord laget av familiebedriften  Vestre as. Du ser dem overalt, men legger ikke nødvendigvis merke til dem. Vestres utemøbler pryder også Aker Brygge og flere store europeiske byer. Nå er første levering ankommet Hudson River i New York, men mer om det senere. Interessert i utemøbler? Les mer her  

Les mer

Helene Jakobsen (36) bodde i et rekkehus med sønnen Maximilian (6) i Vollen. Alt var lagt til rette for et rolig liv ved vannet. Sønnen hadde kompisene i nærheten, og hun hadde nok å drive med. Likevel turte hun å bryte opp for å gå for den store drømmen.

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland