Publisert 03. juni.2016 av

Den stekende sommersolen er på plass. Fuglene synger optimistisk, kopplammene fra Bergvang gård breker fornøyd og varmen i bålgropa på baksiden av NaKulHel-senteret på Sem i Asker freser høylytt.

 

Omtrent 60 femteklassinger fra Heggedal, Hvalstad og Billingstad spinner forventningsfullt rundt. De er invitert på en opplevelsesdag i regi av NaKuHel, og et titalls frivillige som stiller opp for å skape opplevelser for elevene. De skal få ri på hest. De skal gå sanseløypa for å reflektere rundt sansene og få kjenne etter på hva vi egentlig kan høre i naturen. De skal lære seg å skille en foldete gneis fra en rombeporfyr, de skal mate lammene og få lage lunsjen sin ute i det fri. Kjøkkensjefen fra Smia på senteret, Morten Haugli, har regien. Den brennende veden i bålgropa skal snart bli arnestedet for en kulinarisk attraksjon.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye her.

 

De må ha hatt det strevsomt alle de som ikke fikk lage maten på induksjon, i dampovn og med sous vide-maskin. Eller kanskje ikke? Kanskje hadde de bedre tid nettopp fordi ting krevde mer planlegging og bedre logistikk? Uansett er det nærmest en kuriositet for femteklassingene som får se hvordan en hel laks bli til laksesider som spikres fast på treplanker før de blir lagt på glødende kull og forvandlet til varmrøykt laks så unik og smakfull at de kanskje aldri har smakt makent.

 

– Disse plankene har ligget i vann i 4–5 dager for å bli mettet med vann slik at de ikke tar fyr når de blir lagt på bålet. Jeg har brukt planker av gran, men du kan også bruke ask, or eller planker fra frukttrær. Det gir en spesiell smak fordi det sitter så mye smak i treverket, sier Morten Haugli.

 

Han unngår å bruke tresorter som furu og tyri fordi det gir en bismak som preger maten som blir lagt oppå.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Smaker fisk på en ny måte

Femteklassingene på Sem jobber i små grupper. Noen får spikre fisken fast til plankene, noen får salte og legge den på bålet. Andre får lage fennikelsalat og de siste står for dressingen. Stasjonsjobbingen vekker interessen og matlysten til elevene. Snart skal de ringes inn til lunsjen de selv har vært med på å skape.

 

– Dette er fjerde gang vi gjennomfører dette i år. Det er morsomt å se hvordan barna følger med og deltar i matlagingen. Målet er jo å få de til å smake fisk på en ny måte. Når vi tilbereder laksen på denne måten blir den ekstra saftig, og det liker barna, sier Haugli.

Morten Haugli har ansvaret for maten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Sjefkokken har 25 års erfaring som kokk og kjøkkensjef. Da han ble pappa for ni år siden sluttet han i restaurantjobben i Oslo og kom tilbake til Asker. De siste tre og et halvt årene har han holdt fortet på NaKuHel-senteret.

 

– Vi har jo også en stor grønnsakhage bak her hvor jeg på sommeren går og henter inn råvarene jeg skal bruke den dagen. Det er småting som gjør at det er så fantastisk å være her, sier han.

 

De lubne fiskefiletene spekes før de legges på bålet. Etter 25 minutter ligger de der, saftige, rykende, med ett og annet forkullet hjørne og ikke minst innbydende. Femteklassingene stiller seg i lange køer for å få en smak av egne herligheter. Av maten de selv har laget. Og kan de, så kan du.

 

Du trenger ikke en bålgrop for å få det til. Du kan like gjerne legge planken rett på grillen. Med sølvfolie eller lokk sørger du for at røyken fra planken blir liggende rundt fisken og smaksette kjøttet. Og mens fisken godgjør seg, kan du enkelt smelle sammen en fennikelsalat og en skikkelig skogsdressing.

 

Verdt et forsøk?

 

Varmrøykt laks

 • Hele sider av laks
 • En stor neve grovt salt
 • 3 ss sukker
 • Grovkvernet pepper
 • Treplanke

 

– Legg en side av laks på en treplanke som har ligget i vann i 4–5 dager. Det er viktig at planken er gjennomtrukket av vann slik at den ikke går opp i røyk.

 

– tørk godt av fisken, du vil ha den helt tørr før du går videre.

 

– Spikre fast fisken med en spiker i hver ende. Du vil at fisken skal ligge stabilt på treplanken.

Spikre fast fisken med en i hver ende. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

– Gni inn fisken med en god neve grovt salt. Ha også på sukkeret. Etter noen minutter vil du se at saltet smelter inn i fisken. Etter en halvtimes tid skyller du av fisken og tørker den godt.

 

– Dra godt på med grovkvernet pepper og legg fisken på en varmt bål. Dekk etter hvert til med litt sølvfolie slik at den blir røyket fra alle kanter. Det er vanskelig å anslå tiden ettersom vi ikke vet hvor varmt det er på bålet. Men følg med hele tiden, flytt planken til ytterkanten av bålet om det blir for varmt. Etter 20 minutter må du begynne å følge ekstra godt med.

 

– Ta fisken av bålet og la den få hvile under folien slik at smakene setter seg og varmen fordeles optimalt.

 

 

Fennikelsalat (4 pers.)

 • 3 stk. fennikel
 • 1 stk. Rødløk
 • 1 stk. eple
 • ½ stk. sitron
 • Olivenolje
 • Dill
 • Salt og pepper

 

 

Fenikkelsalat à la NaKuHel. FOTO: MORTEN ØVERBYE

– Rens fennikel og rødløk. Kytt den i fine skiver på en mandolin eller for hånd.

 

– Riv eplet på den groveste siden på et rivjern. Bland sammen med sitronsaften slik at eplet ikke blir brunt. 

 

– Finkutt dillen.

 

– Bland alt sammen, ha over litt olivenolje og smak til med salt og pepper.

 

Skogsdressing

 • 1 stk. beger lettrømme
 • 3 ss eplesidereddik
 • 1 ss sukker
 • 1 ss honning
 • Urter etter ønske
 • Salt og pepper
 • Sitronsaft

 

– Rør sammen sukker og eddik til sukkeret har løst seg opp.

– Ha i rømme og bland sammen. Ha i litt honning om du ønsker ekstra sødme.

– Finkutt urtene og ha i dressingen. Du kan bruke hva som helst, her er det brukt dill, gressløk og spansk kjørvel. Den vokser vilt rundt husveggene på NaKuHel-senteret. Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

 

MAT
Publisert 18. juni.2017 av

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem.

 

På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade.

 

Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt.

 

Her kan du følge Karn på Instagram @karnfjk

 

Som tilbehør til grillmat

 

Sylting har tradisjonelt vært forbeholdt sensommeren når frukt og grønt man ikke fikk brukt opp skulle konserveres, men sylting kan med selvfølgelig gjøres i små porsjoner året rundt for å strekke årstidene.

 

Nå er grillsesongen her snart for fullt, og jeg gleder meg til å sylte agurk, kål og rødløk som er nydelig tilbehør til grillpølsene!

 

Karn: Min sommermat grilles

 

Syltede grønnsaker er perfekt til grillmat. Foto: Karn Fjørtoft

Som vertinnegave

Hvis man ikke har prøvd å sylte før skjønner jeg at det kan være et lite prosjekt å komme i gang, men sylting er faktisk noe av det enkleste innenfor hjemmeproduksjon.

 

I tillegg er det jo veldig gøy å lage sine egne syltede grønnsaker slik de gjorde før i tiden, enten det er grønnsaker til egen bruk, marmelader til familien eller chutneyer til små vertinnegaver.

 

Noen viktige prinsipper:

 

Når man skal sylte grønnsaker bruker man som et utgangspunkt eddik, salt og sukker. Dette konserverer grønnsakene og gjør de svært holdbare. Smak tilsetter du med krydder som eksempel pepper, allehånde, laurbærblad og sennep, alt etter hva man liker og til bruk. Dillfrø er også godt å bruke, spesielt hvis det du lager skal være tilbehør til fisk. Men pass på, det skal ikke så mye til før smaken blir kraftig!

 

 I oppskriftene under har jeg komt med et forslag til en syltelake, men du eksperimentere akkurat slik som du vil med mengde syre, sødme og krydder.

 

Før du går i gang vil jeg informere om to viktige prinsipper når du skal sylte.

 

Du må sterilisere glassene før bruk. Foto: Karn Fjørtoft
 1. Sørg for at glassene er helt rene

 

Du kan sylte nesten hva som helst og bruke de glassene du vil, så lenge sylteglassene er helt rene. Hvis glasset ikke er skikkelig rent kan det komme mugg og grønnsakene vil råtne.

 

Det holder ikke bare å vaske dem grundig, men du skal få dem så sterile som mulig. Dette kan du gjøre enten ved å å koke eller tørke dem i ovnen, eller i en oppvaskmaskin med steriliseringsprogram.

 

 

Agurker egner seg godt til sylting. Foto: Karn Fjørtoft
Det krever litt kutting og forarbeid. Foto: Karn Fjørtoft

 

2. Glassene skal fylles helt opp med syltelake

 

Etter at du har fylt sylteglassene med grønnsaker skal du fylle glasset så mye som mulig med syltelake.

 

Syltelaken skal tømmes over grønnsakene kokende varm, og lokket skal skrues på med en gang. Slik blir det dannet et undertrykk og grønnsakene holder seg lengre!

 

NB: Disse prinsippene er aller viktigst hvis du sylter for at grønnsakene skal holde seg i lang tid, altså flere måneder. Rødløken er ferdig til bruk allerede etter en halv time og da trenger du ikke være så påpasselig!

 

Smak av himmel : Et slag for kortreist mat

 

 

Slik lager du syltelaken – grunnoppskrift

 

Under følger en grunnoppskrift på en syltelake som jeg bruker til det aller meste; i denne omgangen syltet jeg rødløk, agurk og rødbeter med den. Her er det fritt frem for å eksperimentere som du ønsker etter smak og behag!

 

Ingredienser:

 

 • 4dl eddik (lagereddik, eplecidereddik, eller 50/50)
 • 2dl vann
 • 50g sukker (evt. rørsukker)

 

Her får du flere matoppskrifter på Botrend

 

Syltede grønnsaker holder seg i måneder. Foto: Karn Fjørtoft

Krydder

 

 • 3-4 laurbærblad
 • 1 teskje pepperkorn
 • 1teskje korianderfrø
 • 2 teskjeer dill, laurbærblade, allehånde, kanel, stjerneanis, chilliflak og nellik

 

Fremgangsmåte:

 

 1. Bland eddik, sukker og vann. Smak til slik at blandingen er passe sur og søt. Bring eddik, sukker og vann til oppkok.

   

2. Skold glassene, ha grønnsakene og resten av ingrediensene i og hell lake over til det dekker og helst slik at glasset blir helt fylt. Skru på lokket mens det er varmt, slik at det blir dannet et undertrykk.

 

Ekstra tips:

Sylting er ikke den eneste måten å bevare smakene fra kjøkkenhagen. Det er også gøy for eksempel å lage forskjellige urtesalt og oljer fra urter og grønnsaker. Det finnes masse oppskrifter på nettet som du kan bruke for inspirasjon!

Ferdig resultat og deilig som tilbehør. Foto: Karn Fjørtoft

 

 

Les mer på Botrends forside her

 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

MAT
Les mer

Er det en oppskrift du burde prøve nå, så er det denne lime- og kokosisen. Frisk, lett og akkurat passe søt. Enten som en søt finale etter et asiatisk måltid, eller som en kald forfriskning på en varm dag. 

Les mer

Slik kan du lykkes med tomatplanten

Tør jeg sette ut "babyen" min nå?

Publisert 03. juni.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Det starter med et lite frø – et bitte lite frø, med store drømmer knyttet til. Du, lille frø, skal vokse deg stor – sterk, med frodige grønne blader og gule blomster som vitner om klaser på klaser med selvdyrkede, økologiske, smakfulle tomater som skal forsyne familien gjennom hele sommeren. Her kan du lese flere innlegg fra Fanny 

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland