Publisert 03. juni.2016 av

Den stekende sommersolen er på plass. Fuglene synger optimistisk, kopplammene fra Bergvang gård breker fornøyd og varmen i bålgropa på baksiden av NaKulHel-senteret på Sem i Asker freser høylytt.

 

Omtrent 60 femteklassinger fra Heggedal, Hvalstad og Billingstad spinner forventningsfullt rundt. De er invitert på en opplevelsesdag i regi av NaKuHel, og et titalls frivillige som stiller opp for å skape opplevelser for elevene. De skal få ri på hest. De skal gå sanseløypa for å reflektere rundt sansene og få kjenne etter på hva vi egentlig kan høre i naturen. De skal lære seg å skille en foldete gneis fra en rombeporfyr, de skal mate lammene og få lage lunsjen sin ute i det fri. Kjøkkensjefen fra Smia på senteret, Morten Haugli, har regien. Den brennende veden i bålgropa skal snart bli arnestedet for en kulinarisk attraksjon.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye her.

 

De må ha hatt det strevsomt alle de som ikke fikk lage maten på induksjon, i dampovn og med sous vide-maskin. Eller kanskje ikke? Kanskje hadde de bedre tid nettopp fordi ting krevde mer planlegging og bedre logistikk? Uansett er det nærmest en kuriositet for femteklassingene som får se hvordan en hel laks bli til laksesider som spikres fast på treplanker før de blir lagt på glødende kull og forvandlet til varmrøykt laks så unik og smakfull at de kanskje aldri har smakt makent.

 

– Disse plankene har ligget i vann i 4–5 dager for å bli mettet med vann slik at de ikke tar fyr når de blir lagt på bålet. Jeg har brukt planker av gran, men du kan også bruke ask, or eller planker fra frukttrær. Det gir en spesiell smak fordi det sitter så mye smak i treverket, sier Morten Haugli.

 

Han unngår å bruke tresorter som furu og tyri fordi det gir en bismak som preger maten som blir lagt oppå.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Smaker fisk på en ny måte

Femteklassingene på Sem jobber i små grupper. Noen får spikre fisken fast til plankene, noen får salte og legge den på bålet. Andre får lage fennikelsalat og de siste står for dressingen. Stasjonsjobbingen vekker interessen og matlysten til elevene. Snart skal de ringes inn til lunsjen de selv har vært med på å skape.

 

– Dette er fjerde gang vi gjennomfører dette i år. Det er morsomt å se hvordan barna følger med og deltar i matlagingen. Målet er jo å få de til å smake fisk på en ny måte. Når vi tilbereder laksen på denne måten blir den ekstra saftig, og det liker barna, sier Haugli.

Morten Haugli har ansvaret for maten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Sjefkokken har 25 års erfaring som kokk og kjøkkensjef. Da han ble pappa for ni år siden sluttet han i restaurantjobben i Oslo og kom tilbake til Asker. De siste tre og et halvt årene har han holdt fortet på NaKuHel-senteret.

 

– Vi har jo også en stor grønnsakhage bak her hvor jeg på sommeren går og henter inn råvarene jeg skal bruke den dagen. Det er småting som gjør at det er så fantastisk å være her, sier han.

 

De lubne fiskefiletene spekes før de legges på bålet. Etter 25 minutter ligger de der, saftige, rykende, med ett og annet forkullet hjørne og ikke minst innbydende. Femteklassingene stiller seg i lange køer for å få en smak av egne herligheter. Av maten de selv har laget. Og kan de, så kan du.

 

Du trenger ikke en bålgrop for å få det til. Du kan like gjerne legge planken rett på grillen. Med sølvfolie eller lokk sørger du for at røyken fra planken blir liggende rundt fisken og smaksette kjøttet. Og mens fisken godgjør seg, kan du enkelt smelle sammen en fennikelsalat og en skikkelig skogsdressing.

 

Verdt et forsøk?

 

Varmrøykt laks

 • Hele sider av laks
 • En stor neve grovt salt
 • 3 ss sukker
 • Grovkvernet pepper
 • Treplanke

 

– Legg en side av laks på en treplanke som har ligget i vann i 4–5 dager. Det er viktig at planken er gjennomtrukket av vann slik at den ikke går opp i røyk.

 

– tørk godt av fisken, du vil ha den helt tørr før du går videre.

 

– Spikre fast fisken med en spiker i hver ende. Du vil at fisken skal ligge stabilt på treplanken.

Spikre fast fisken med en i hver ende. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

– Gni inn fisken med en god neve grovt salt. Ha også på sukkeret. Etter noen minutter vil du se at saltet smelter inn i fisken. Etter en halvtimes tid skyller du av fisken og tørker den godt.

 

– Dra godt på med grovkvernet pepper og legg fisken på en varmt bål. Dekk etter hvert til med litt sølvfolie slik at den blir røyket fra alle kanter. Det er vanskelig å anslå tiden ettersom vi ikke vet hvor varmt det er på bålet. Men følg med hele tiden, flytt planken til ytterkanten av bålet om det blir for varmt. Etter 20 minutter må du begynne å følge ekstra godt med.

 

– Ta fisken av bålet og la den få hvile under folien slik at smakene setter seg og varmen fordeles optimalt.

 

 

Fennikelsalat (4 pers.)

 • 3 stk. fennikel
 • 1 stk. Rødløk
 • 1 stk. eple
 • ½ stk. sitron
 • Olivenolje
 • Dill
 • Salt og pepper

 

 

Fenikkelsalat à la NaKuHel. FOTO: MORTEN ØVERBYE

– Rens fennikel og rødløk. Kytt den i fine skiver på en mandolin eller for hånd.

 

– Riv eplet på den groveste siden på et rivjern. Bland sammen med sitronsaften slik at eplet ikke blir brunt. 

 

– Finkutt dillen.

 

– Bland alt sammen, ha over litt olivenolje og smak til med salt og pepper.

 

Skogsdressing

 • 1 stk. beger lettrømme
 • 3 ss eplesidereddik
 • 1 ss sukker
 • 1 ss honning
 • Urter etter ønske
 • Salt og pepper
 • Sitronsaft

 

– Rør sammen sukker og eddik til sukkeret har løst seg opp.

– Ha i rømme og bland sammen. Ha i litt honning om du ønsker ekstra sødme.

– Finkutt urtene og ha i dressingen. Du kan bruke hva som helst, her er det brukt dill, gressløk og spansk kjørvel. Den vokser vilt rundt husveggene på NaKuHel-senteret. Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

 

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland