Publisert 09. juni.2016 av

Pelletsgrillen har tatt USA med storm, og forventes nå å gjøre det samme i Norge.

 

Ved Norges eneste spesialforretning på grill og barbecue, nyetablerte The BBQ Shop på Hvalstad, har grillsesongen allerede startet, og skal vi tro eierne, trenger den heller aldri ta slutt.

 

– Grill og barbecue er ikke lengre forbeholdt sommersesongen. Med pelletsgrillen kan du enkelt grille hele året, sier Christian Berge.

 

Han eier forretningen sammen med Trygve Nygaard og Dag Ødegaard, og sammen har de spesialisert seg på grill.

 

I fjor sommer kom pelletsgrillen på det norske markedet, og Berge mener den er kommet for å bli.

 

– Røyking og grilling av mat er blitt populært blant nordmenn, og pelletsgrillen er det mest trendy verktøyet for dette akkurat nå. Jeg tror også den kommer til å bli et supplement på lik linje med kull- og gassgrillen også i fremtiden, mener han.

Pelletsgrillen gjør inntog i Norge. FOTO: PRIVAT

– Lett å lykkes

Den største forskjellen fra kull- og gassgrill, er at pelletsgrillen er en barbeque som griller kjøttet på lav, indirekte varme.

 

Grillen mater selv inn pellets etter behov, og man kan enkelt kontrollere temperaturen over tid. Dermed trenger du ikke lengre overvåke kjøttet til en hver tid mens den grilles.

 

– Nå kan du konsentrere deg om gjestene, gjøremål eller andre ting, mens kjøttet godgjør seg, forteller Berge.

 

En ny vår for Grete Prytz Kittelsens emaljeskåler.

 

Fordi grillen gir en indirekte varme, og varmlufta dreies rundt inne i grillen, trenger man ikke tenke på å snu kjøttet underveis, slik man vanligvis gjør ved bruk av kull-og gassgrill.

 

Dermed er det lett å få en god og saftig smak på kjøttet.

 

 

– Dette kan hvem som helst mestre. Selv har jeg ringt barna mine som har satt den på 150 grader og lagt inn et kylling, som har vært klar til servering når jeg har kommet hjem en time senere, humrer han.

Kjøttet kan grilles på lav varme over lang tid på pelletsgrillen. FOTO: PRIVAT

Six in one

Pelletsgrillen gir deg mulighet til å grille, røke, bake, steke, grytesteke og barbecue. Fordi den også holder lave temperaturer, kan kjøttstykker som spareribs og oksebryst også være godt egnet.

 

Et lite bål nederst i grillen lager varmen, men er beskyttet med stålplater, slik at det blir en indirekte varme.

 

Utemøbler med assosiasjoner til 30-tallets badeanlegg.

 

Det er dermed ingen åpen flamme, og fettet som drypper fra kjøttet, renner ned i en egen liten bøtte på grillens ene side.

 

– I en pelletsgrill kan kjøttet enkelt reguleres mellom å stekes på høy varme i kort tid, eller lav varme over lengre tid. Du kan fint la kjøttet ligge over natten eller mens du er på jobb på lav temperatur, uten at du trenger å være redd for kjøttet. Det er nesten umulig å brenne det, sier han.

 

Bruker du god tid er det lettere å få kjøttet saftig. FOTO: PRIVAT

 

Det finnes også et stort utvalg av pellets, avhengig av aroma du ønsker på kjøttet. Spesielt «Smoke»-funksjonen gjør at pelletsvalget er desto viktigere enn ved andre grillmetoder.

 

– I likhet med einebærrøkt laks, kan du få pellets med aroma av blant annet kirsebær, eple og eik som setter god smak på kjøtt eller fisk. Fordi gass ikke tilfører smak, vil dette gi en helt annen smaksopplevelse. Aromaen trekker inn i produktet og gir deg garantert et saftig resultat, forteller Berge.

 

Pellets, som er laget av naturlig komprimert sagflis, gjør også at grillen er et miljøvennlig alternativ.

– For spesielt interesserte

André Rusthen, daglig leder i Landmann Norge, har ikke tro på at pelletsgrillen vil bli like populær som kull- og gassgrillen, men heller at det blir et supplement for spesielt interesserte.

 

– Pelletsgrillen er enkel, men i forhold til gassgrill tar det lang tid å få ned varmen. De to viktigste forskjellene fra gass- og kullgrillen er kontrollen på temperaturen over tid på indirekte varme, i tillegg til det spennende alternativet man har med ulik pellets med forskjellig tresmak som gir god smak, sier han.

 

Og du behøver slettes ikke være en mester på kjøkkenet for å få til grillingen. For Espen Nersveen, som står bak matbloggen "Heia mat", er det viktigste at matlaging og grilling er gøy.

 

 

Kjøttstykker som spareribs og oksebryst egner seg. FOTO: PRIVAT
Grønnsaker fungerer også utmerket på pelletsgrillen. FOTO: PRIVAT

Kunnskap er nøkkelen

Rusthen presiserer at det først og fremst er kunnskap som er viktig for å lykkes med grillmaten, og ikke hvilket verktøy som blir brukt.

 

– Den vanligste feilen nordmenn gjør er å fylle i alt for mye kull i kullgrillen, i tillegg til alt for mye tennvæske. Deretter legger de på kjøttet for tidlig. Da får kjøttet en smak av tennvæske, det blir for varmt og resultatet blir en katastrofe, sier han.

 

Han forteller at en kilo kull er mer enn nok, og anbefaler å legge alt kullet på den ene siden, slik at man får en indirekte varme på den andre siden.

 

– Det samme gjelder gassgrillen. Ikke legg kjøttet direkte på varmen, og steng lokket, anbefaler han.

 

Her er sesongens utemøbler.

 

Å snu kjøttet underveis mener han også er en myte.

 

– Det at man skal snu kjøttet tror jeg er en unnskyldning for å stå ved grillen og drikke øl. Griller man riktig, skal man ikke behøve å snu kjøttet, forteller han.

Pelletsgrillen gir deg mulighet til å grille, røke, bake, steke, grytesteke og barbecue. FOTO: PRIVAT

Anbefaler stor grill

Vinneren av Norges Grillmester 2014, Johnny Krosby, mener det er viktig å tenke ut formålet for grillingen, før du bestemmer deg for type grill.

 

Valg av pellets gir også ulik aroma på kjøttet. FOTO: PRIVAT

– Grill til pølser krever ikke mye innsats, men har man lyst til å grille et bedre og større kjøttstykke, krever det mer av grillen. Først og fremst er det viktig å ha en grill som er stor nok, slik at kjøttet kan flyttes til et hvilested, sier han.

 

Deretter mener han tiden er avgjørende for et godt resultat.

 

– Det handler litt om kunnskap, men mest om tid. Jeg griller aldri hvis jeg har dårlig tid. Mat som grilles på under tre timer kaller jeg for fast food, sier han.

Johnny Krosby og datteren Jeanette (til venstre) ble Norges Grillmester 2014. FOTO: PRIVAT

Anbefaler kullgrillen

Krosbys favoritt er en to tonns «smoker», men selv anbefaler han kullgrillen til den allsidige grillingen. Pelletsgrillen tror han også er kommet for å bli, men personlig heller han ikke mot den.

 

– Kullet gir deg riktig aroma på kjøttet og et godt valg. Pelletsgrillen er også grei, men jeg vil kategorisere den under «slow cooking» i stedet for en grill. Den er perfekt som «smoker», men pellets til ren grilling høres ikke riktig ut i mine ører, forteller han.

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland