Publisert 09. juni.2016 av

Pelletsgrillen har tatt USA med storm, og forventes nå å gjøre det samme i Norge.

 

Ved Norges eneste spesialforretning på grill og barbecue, nyetablerte The BBQ Shop på Hvalstad, har grillsesongen allerede startet, og skal vi tro eierne, trenger den heller aldri ta slutt.

 

– Grill og barbecue er ikke lengre forbeholdt sommersesongen. Med pelletsgrillen kan du enkelt grille hele året, sier Christian Berge.

 

Han eier forretningen sammen med Trygve Nygaard og Dag Ødegaard, og sammen har de spesialisert seg på grill.

 

I fjor sommer kom pelletsgrillen på det norske markedet, og Berge mener den er kommet for å bli.

 

– Røyking og grilling av mat er blitt populært blant nordmenn, og pelletsgrillen er det mest trendy verktøyet for dette akkurat nå. Jeg tror også den kommer til å bli et supplement på lik linje med kull- og gassgrillen også i fremtiden, mener han.

Pelletsgrillen gjør inntog i Norge. FOTO: PRIVAT

– Lett å lykkes

Den største forskjellen fra kull- og gassgrill, er at pelletsgrillen er en barbeque som griller kjøttet på lav, indirekte varme.

 

Grillen mater selv inn pellets etter behov, og man kan enkelt kontrollere temperaturen over tid. Dermed trenger du ikke lengre overvåke kjøttet til en hver tid mens den grilles.

 

– Nå kan du konsentrere deg om gjestene, gjøremål eller andre ting, mens kjøttet godgjør seg, forteller Berge.

 

En ny vår for Grete Prytz Kittelsens emaljeskåler.

 

Fordi grillen gir en indirekte varme, og varmlufta dreies rundt inne i grillen, trenger man ikke tenke på å snu kjøttet underveis, slik man vanligvis gjør ved bruk av kull-og gassgrill.

 

Dermed er det lett å få en god og saftig smak på kjøttet.

 

 

– Dette kan hvem som helst mestre. Selv har jeg ringt barna mine som har satt den på 150 grader og lagt inn et kylling, som har vært klar til servering når jeg har kommet hjem en time senere, humrer han.

Kjøttet kan grilles på lav varme over lang tid på pelletsgrillen. FOTO: PRIVAT

Six in one

Pelletsgrillen gir deg mulighet til å grille, røke, bake, steke, grytesteke og barbecue. Fordi den også holder lave temperaturer, kan kjøttstykker som spareribs og oksebryst også være godt egnet.

 

Et lite bål nederst i grillen lager varmen, men er beskyttet med stålplater, slik at det blir en indirekte varme.

 

Utemøbler med assosiasjoner til 30-tallets badeanlegg.

 

Det er dermed ingen åpen flamme, og fettet som drypper fra kjøttet, renner ned i en egen liten bøtte på grillens ene side.

 

– I en pelletsgrill kan kjøttet enkelt reguleres mellom å stekes på høy varme i kort tid, eller lav varme over lengre tid. Du kan fint la kjøttet ligge over natten eller mens du er på jobb på lav temperatur, uten at du trenger å være redd for kjøttet. Det er nesten umulig å brenne det, sier han.

 

Bruker du god tid er det lettere å få kjøttet saftig. FOTO: PRIVAT

 

Det finnes også et stort utvalg av pellets, avhengig av aroma du ønsker på kjøttet. Spesielt «Smoke»-funksjonen gjør at pelletsvalget er desto viktigere enn ved andre grillmetoder.

 

– I likhet med einebærrøkt laks, kan du få pellets med aroma av blant annet kirsebær, eple og eik som setter god smak på kjøtt eller fisk. Fordi gass ikke tilfører smak, vil dette gi en helt annen smaksopplevelse. Aromaen trekker inn i produktet og gir deg garantert et saftig resultat, forteller Berge.

 

Pellets, som er laget av naturlig komprimert sagflis, gjør også at grillen er et miljøvennlig alternativ.

– For spesielt interesserte

André Rusthen, daglig leder i Landmann Norge, har ikke tro på at pelletsgrillen vil bli like populær som kull- og gassgrillen, men heller at det blir et supplement for spesielt interesserte.

 

– Pelletsgrillen er enkel, men i forhold til gassgrill tar det lang tid å få ned varmen. De to viktigste forskjellene fra gass- og kullgrillen er kontrollen på temperaturen over tid på indirekte varme, i tillegg til det spennende alternativet man har med ulik pellets med forskjellig tresmak som gir god smak, sier han.

 

Og du behøver slettes ikke være en mester på kjøkkenet for å få til grillingen. For Espen Nersveen, som står bak matbloggen "Heia mat", er det viktigste at matlaging og grilling er gøy.

 

 

Kjøttstykker som spareribs og oksebryst egner seg. FOTO: PRIVAT
Grønnsaker fungerer også utmerket på pelletsgrillen. FOTO: PRIVAT

Kunnskap er nøkkelen

Rusthen presiserer at det først og fremst er kunnskap som er viktig for å lykkes med grillmaten, og ikke hvilket verktøy som blir brukt.

 

– Den vanligste feilen nordmenn gjør er å fylle i alt for mye kull i kullgrillen, i tillegg til alt for mye tennvæske. Deretter legger de på kjøttet for tidlig. Da får kjøttet en smak av tennvæske, det blir for varmt og resultatet blir en katastrofe, sier han.

 

Han forteller at en kilo kull er mer enn nok, og anbefaler å legge alt kullet på den ene siden, slik at man får en indirekte varme på den andre siden.

 

– Det samme gjelder gassgrillen. Ikke legg kjøttet direkte på varmen, og steng lokket, anbefaler han.

 

Her er sesongens utemøbler.

 

Å snu kjøttet underveis mener han også er en myte.

 

– Det at man skal snu kjøttet tror jeg er en unnskyldning for å stå ved grillen og drikke øl. Griller man riktig, skal man ikke behøve å snu kjøttet, forteller han.

Pelletsgrillen gir deg mulighet til å grille, røke, bake, steke, grytesteke og barbecue. FOTO: PRIVAT

Anbefaler stor grill

Vinneren av Norges Grillmester 2014, Johnny Krosby, mener det er viktig å tenke ut formålet for grillingen, før du bestemmer deg for type grill.

 

Valg av pellets gir også ulik aroma på kjøttet. FOTO: PRIVAT

– Grill til pølser krever ikke mye innsats, men har man lyst til å grille et bedre og større kjøttstykke, krever det mer av grillen. Først og fremst er det viktig å ha en grill som er stor nok, slik at kjøttet kan flyttes til et hvilested, sier han.

 

Deretter mener han tiden er avgjørende for et godt resultat.

 

– Det handler litt om kunnskap, men mest om tid. Jeg griller aldri hvis jeg har dårlig tid. Mat som grilles på under tre timer kaller jeg for fast food, sier han.

Johnny Krosby og datteren Jeanette (til venstre) ble Norges Grillmester 2014. FOTO: PRIVAT

Anbefaler kullgrillen

Krosbys favoritt er en to tonns «smoker», men selv anbefaler han kullgrillen til den allsidige grillingen. Pelletsgrillen tror han også er kommet for å bli, men personlig heller han ikke mot den.

 

– Kullet gir deg riktig aroma på kjøttet og et godt valg. Pelletsgrillen er også grei, men jeg vil kategorisere den under «slow cooking» i stedet for en grill. Den er perfekt som «smoker», men pellets til ren grilling høres ikke riktig ut i mine ører, forteller han.

MAT
Publisert 18. juni.2017 av

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem.

 

På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade.

 

Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt.

 

Her kan du følge Karn på Instagram @karnfjk

 

Som tilbehør til grillmat

 

Sylting har tradisjonelt vært forbeholdt sensommeren når frukt og grønt man ikke fikk brukt opp skulle konserveres, men sylting kan med selvfølgelig gjøres i små porsjoner året rundt for å strekke årstidene.

 

Nå er grillsesongen her snart for fullt, og jeg gleder meg til å sylte agurk, kål og rødløk som er nydelig tilbehør til grillpølsene!

 

Karn: Min sommermat grilles

 

Syltede grønnsaker er perfekt til grillmat. Foto: Karn Fjørtoft

Som vertinnegave

Hvis man ikke har prøvd å sylte før skjønner jeg at det kan være et lite prosjekt å komme i gang, men sylting er faktisk noe av det enkleste innenfor hjemmeproduksjon.

 

I tillegg er det jo veldig gøy å lage sine egne syltede grønnsaker slik de gjorde før i tiden, enten det er grønnsaker til egen bruk, marmelader til familien eller chutneyer til små vertinnegaver.

 

Noen viktige prinsipper:

 

Når man skal sylte grønnsaker bruker man som et utgangspunkt eddik, salt og sukker. Dette konserverer grønnsakene og gjør de svært holdbare. Smak tilsetter du med krydder som eksempel pepper, allehånde, laurbærblad og sennep, alt etter hva man liker og til bruk. Dillfrø er også godt å bruke, spesielt hvis det du lager skal være tilbehør til fisk. Men pass på, det skal ikke så mye til før smaken blir kraftig!

 

 I oppskriftene under har jeg komt med et forslag til en syltelake, men du eksperimentere akkurat slik som du vil med mengde syre, sødme og krydder.

 

Før du går i gang vil jeg informere om to viktige prinsipper når du skal sylte.

 

Du må sterilisere glassene før bruk. Foto: Karn Fjørtoft
  1. Sørg for at glassene er helt rene

 

Du kan sylte nesten hva som helst og bruke de glassene du vil, så lenge sylteglassene er helt rene. Hvis glasset ikke er skikkelig rent kan det komme mugg og grønnsakene vil råtne.

 

Det holder ikke bare å vaske dem grundig, men du skal få dem så sterile som mulig. Dette kan du gjøre enten ved å å koke eller tørke dem i ovnen, eller i en oppvaskmaskin med steriliseringsprogram.

 

 

Agurker egner seg godt til sylting. Foto: Karn Fjørtoft
Det krever litt kutting og forarbeid. Foto: Karn Fjørtoft

 

2. Glassene skal fylles helt opp med syltelake

 

Etter at du har fylt sylteglassene med grønnsaker skal du fylle glasset så mye som mulig med syltelake.

 

Syltelaken skal tømmes over grønnsakene kokende varm, og lokket skal skrues på med en gang. Slik blir det dannet et undertrykk og grønnsakene holder seg lengre!

 

NB: Disse prinsippene er aller viktigst hvis du sylter for at grønnsakene skal holde seg i lang tid, altså flere måneder. Rødløken er ferdig til bruk allerede etter en halv time og da trenger du ikke være så påpasselig!

 

Smak av himmel : Et slag for kortreist mat

 

 

Slik lager du syltelaken – grunnoppskrift

 

Under følger en grunnoppskrift på en syltelake som jeg bruker til det aller meste; i denne omgangen syltet jeg rødløk, agurk og rødbeter med den. Her er det fritt frem for å eksperimentere som du ønsker etter smak og behag!

 

Ingredienser:

 

  • 4dl eddik (lagereddik, eplecidereddik, eller 50/50)
  • 2dl vann
  • 50g sukker (evt. rørsukker)

 

Her får du flere matoppskrifter på Botrend

 

Syltede grønnsaker holder seg i måneder. Foto: Karn Fjørtoft

Krydder

 

  • 3-4 laurbærblad
  • 1 teskje pepperkorn
  • 1teskje korianderfrø
  • 2 teskjeer dill, laurbærblade, allehånde, kanel, stjerneanis, chilliflak og nellik

 

Fremgangsmåte:

 

  1. Bland eddik, sukker og vann. Smak til slik at blandingen er passe sur og søt. Bring eddik, sukker og vann til oppkok.

   

2. Skold glassene, ha grønnsakene og resten av ingrediensene i og hell lake over til det dekker og helst slik at glasset blir helt fylt. Skru på lokket mens det er varmt, slik at det blir dannet et undertrykk.

 

Ekstra tips:

Sylting er ikke den eneste måten å bevare smakene fra kjøkkenhagen. Det er også gøy for eksempel å lage forskjellige urtesalt og oljer fra urter og grønnsaker. Det finnes masse oppskrifter på nettet som du kan bruke for inspirasjon!

Ferdig resultat og deilig som tilbehør. Foto: Karn Fjørtoft

 

 

Les mer på Botrends forside her

 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

MAT
Les mer

Slik kan du lykkes med tomatplanten

Tør jeg sette ut "babyen" min nå?

Publisert 09. juni.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Det starter med et lite frø – et bitte lite frø, med store drømmer knyttet til. Du, lille frø, skal vokse deg stor – sterk, med frodige grønne blader og gule blomster som vitner om klaser på klaser med selvdyrkede, økologiske, smakfulle tomater som skal forsyne familien gjennom hele sommeren. Her kan du lese flere innlegg fra Fanny 

Les mer

Vietnamesisk baguette

Ny helgefavoritt fra Familiematblogg.

Publisert 09. juni.2016 av Familiemat

Hva med å lage en vietnamesisk baguette i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra siricha saus om du liker det ekstra hot. Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke g

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland