Fikk drømmehagen med eget drivhus

Tok tilbake ubrukte deler av hagen.

Publisert 14. juni.2016 av

Jeanette Bruserud og familien har tatt tilbake deler av hagen med sitt nye drivhus. Plassen som før var forbeholdt trampoline, barnelek og ugress, er nå gjort om til en thailandsk oase.

 

Drivhuset hun falt for på fjorårets hagemesse er nå blitt et naturlig samlingspunkt hele vår- og sommerhalvåret. Med bambusmøbler, florlette gardiner, lanterner og hjemmedyrkede grønnsaker.

 

 

- Jeg er virkelig fornøyd. Egentlig lekte jeg med tanken på et lite drivhus fra Plantasjen, men da jeg så dette på Hagemessen ble jeg helt satt ut, forteller Jeanette Bruserud.

 

Noen uker senere var flatpakkene fra Paviljong Norge på plass i hagen på Jessheim. Både mannen og eldstesønnen ble satt i sving for å sette opp drivhuset som kostet rundt 50.000 kroner.

 

- Når man først skal gjøre noe, bør man gjøre det ordentlig, syns jeg. Derfor valgte jeg endel ekstrautstyr, fikk lagt inn vann og støpte såle. Å sette opp selve drivhuset var enkelt så lenge man er minst to og litt handy. Det finnes også en video på nett som viser deg hvordan, forteller Jeanette.

 

Les mer om uterom på Botrend her.

I fjor ble bursdagen til Jeanette Bruserud feiret i drivhuset. FOTO: PRIVAT

- Gardiner og automatiske vinduer er uunnværlig

Det finnes en rekke tilbydere av drivhus i Norge. Uavhengig av størrelse, materiale og ekstrautstyr, koster de alt fra et par tusen kroner til titusenvis.

 

For Jeanette Bruserud var det viktig å velge et med kvalitet, et som kunne vare i flere år. Valget falt på danske Paviljong som tilbyr tre varianter av ekstra sterkt glass.

 

- Vi valgte sikkerhetsglass som er fire millimeter tykke som pulveriseres om det knuses. Det gjør at det tåler en storm og kalde norske vintre, sier Jeanette.

 

 

Lanterne er fra Riverdale og selges i mange nettbutikker. FOTO: PRIVAT

De valgte to dører slik at store deler av drivhuset kan stå åpent på dagen. På den måten unngår man at plantene koker, og at humler og sommerfugler kan fly inn og ut. Florlette gardiner i skinner kan trekkes for og gir en lunere stemning på kvelden.

 

Lamellvinduer og tre takvinduer som åpnes og lukkes automatisk sørger også for sirkulasjon. Her er tre av takvinduene stilt inn på 20 grader – overstiger temperaturen dette, åpnes de av seg selv.

 

- Det er et standard drivhus når du bestiller det, men det er de fleste på markedet. Både gardinene og vinduene er uunnværlig, det går nesten ikke an å ha drivhus uten. Spesielt gardinene kostet skjorta, men det var virkelig verdt det!

 

Har sluttet å kjøpe grønnsaker på butikken

Drivhuset ble satt opp i en ubrukt del av hagen. Etter at barna vokste fra både trampoline og dukkehus, tok ugresset over og drømmen om en velstelt hage forble en drøm helt til i fjor.

 

Siden de bygde huset og flyttet inn i 2002 har også hekken til naboen vokst seg stor slik at de nå sitter usjenert til. Det har likevel gått gjeteord om drivhuset og familien har ofte besøk av to- og firbeinte venner.

 

- Det har gitt oss en ekstra stue om sommeren. Vi har også en stor terrasse med et utekjøkken som vi har laget selv. På varme sommerdager sitter vi på terrassen, og om kvelden trekker vi i inn i drivhuset, sier Jeanette.

 

Når snøen kommer fyller de det med møbler og annet sommerutstyr.

 

Utevasken er kjøpt i en nettbutikk, hyllen er fra IKEA, og håndkleholderne er gamle kroker med ny lakk. FOTO: PRIVAT
Thailandsk kveldsstemning i drivhuset. FOTO: PRIVAT

- Vi hadde noen store plastikkpotter i en fæl brunfarge som jeg sprayet med bengalakk. Jeg var litt ivrig etter å komme i gang etter vinteren så da det begynte å snø igjen etter påske, kjøpte jeg bare en vifteovn til å ha på om natten. Det er veldig praktisk å ha innlagt elektrisitet og vann. Det blir mye vann å hente for å ta vare på alle grønnsakene vi har sådd, forteller Jeanette.

 

For både salat, tomatplanter, oliventre, sitroner, chili og paprika dyrkes nå i drivhuset på Jessheim.

 

- Det er magisk å hente fersk salat hver morgen. Vi har alltid vært glad i grønnsaker, men etter at vi begynte å dyrke selv er det ikke det samme å kjøpe på butikken. Spesielt sønnen min har blitt kresen, ler Jeanette.

 

Salat fra butikken smaker ikke det samme lenger. FOTO: PRIVAT
Lykken er å nyte frokosten i drivhuset. FOTO: PRIVAT

- Finn ut hva du vil bruke det til

Jeanette Bruserud har syslet med interiør og innredning i mange år og er aktiv på Instagram under brukernavnet @frunennes. Både bildedelingstjenesten, bøker, blader og nettsider gjør nytten som inspirasjonskilder for Jeanette. Hun følger også mange grupper på Facebook hvor det tipses om hage og dyrking.

 

- Jeg hadde ingen hageerfaring bortsett fra noen tomatplanter på terrassen. Det er bare å gå i gang med en gang, det er så mye god hjelp å få i bøker, på nett og på Facebook, sier Jeanette som er spesielt fornøyd med sine nye drivhusmøbler.

 

- De er kjøpt rimelig på nettet og er nesten helt like som sesongens bambusmøbler – bare til halvparten av prisen. Jeg ville ikke ha for fine møbler, de er til for å brukes og må tåle en støyt fra både dyrene og vennene våre, sier Jeanette.

 

Jeanettes tips: 

  • Ta mål på hva som passer inn – vi kunne ikke hatt større drivhus, da hadde det krasjet med taket.
  • Du kan bygge uthus på inntil 50 kvadratmeter uten å søke kommunen om byggetillatelse.
  • Finn ut hva du vil bruke det til – jeg følte det ble mer stue av å ha en såle fremfor å sette det direkte på bakken.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Oliventre, tomater, agurk, sitron, salat, paprika og chili dyrkes nå i drivhuset på Jessheim. FOTO: PRIVAT
Når gradestokken viser 20 + åpnes vinduene automatisk. FOTO: PRIVAT
Beboerne har tatt tilbake deler av hagen som stod ubrukt i mange år. FOTO: PRIVAT
Publisert 05. juli.2017 av

Naturen har tydelig vært en stor inspirasjon i  interiørtrendene  de siste årene.

 

Som reaksjon på den nordiske (sterile, som jeg velger å kalle den) trenden med hvitt og sort minimalisme, har naturen igjen vist seg i norske hjem gjennom naturmaterialer og mye grønt liv.

 

Friske blomster og planter  kan vi nesten ikke få nok av.

 

Bruken av naturmaterialer har blitt, og er fremdeles, enormt populær i skandinaviske hjem, hvor de harde harde naturmaterialene som skiver og marmor står i behagelig kontrast til mer bløte materialer som tre og tekstiler i bomull og lin.

 

Les mer om interiør på Botrend her

 

Bærekraftig materiale

Selv om jeg personlig ikke mener at man skal kaste seg på alle mulige trender, har jeg selv opplevd å bli litt ”hektet” på bruken av naturmaterialer i vårt hjem, og da spesielt lin.

 

For selv om naturmaterialer kanskje er en spesielt populær trend nå, er lin både klassisk og tidløst, og bruken av disse kommer derfor igjen og igjen.

 

Dessuten er naturmaterialer bedre i forhold til  økologi og bærekraft, sammenlignet med syntetiske og plastbaserte stoffer som skader miljøet.

 

Materialer som luner

 

Karn Fjørtoft har over 12.000 følgere på Instagram - her kan du følge henne på @karnfjk

 

Hvem vil ikke våkne opp her? Foto: Karn Fjørtoft
Lin er både robust og slitesterkt. Foto: Karn Fjørtoft

Glattere enn bomull

Lin er et rent naturprodukt som fremstilles av linplanten (flax) som har opprinnelse fra Midtøsten.

 

Det er et mer robust og slitesterkt materiale enn bomull både i tørr og våt tilstand, og glattere enn bomull, og er både hypoallergent og bakteriehemmende.

 

Lin absorberer fuktighet godt og føles luftig og svalt mot huden, og loer ikke. På grunn av materialets gode kvaliteter og pene utseende har lin derfor blitt et svært populært stoff til både kjøkkentekstiler, borddekning, badeværelsestekstil og sengetøy, spesielt i sommerhalvåret.

 

Her kan du lese mer av Karns fine saker på Botrend

 

Ny nordisk lintrend

Personlig tror jeg at det må være denne kombinasjonen av at lin ser og faller elegant ut, i tillegg til at stoffet føles svalt mot huden, at jeg er så glad i lin. Det kan være nytt og fresht, men det er også klassisk og elegant.

 

Min mor dekket alltid opp til fest med hvit lin, og skulle det være virkelig pent så var det linservietter. Den store forskjellen fra nå er vel at både duk og servietter ble strøket med press. Heldigvis (for meg) er det ”riktige” looket nå stenvasket lin som ikke behøver å bli strøket, men som godt kan være litt krøllete. Ihvertfall synes jeg det kan det. På denne måten er det litt lavere terskel for å finne frem linserviettene til en hverdagsmiddag.

 

Jeg er veldig tilhenger av at både fint servise og tekstil skal kunne brukes mye og til hverdags. Ellers blir det bare stående og støve ned, men det kan man jo selvfølgelig selv velge!

 

Dekk gjerne, og ofte, med linservietter. Foto: Karn Fjørtoft
Foto: Karn Fjørtoft

Hverdagsluksus - linsengetøy

 

Linsengetøy er noe av det beste i hele verden, spesielt om sommeren.

 

Det er litt eksklusivt, svalt og er mykt mot huden. De mest populære fargene er kanskje natur, grått, beige, lyserosa og hvitt. Jeg er veldig glad i hvitt, fordi jeg synes det føles litt eksklusivt,  nesten som å være på hotell. Vi har dessuten to store puter som vi har lysegrått trekk til. Ellers er det ikke mye annet på soverommet annet en monstera plante og tørkede blomster. Det synes jeg gir en rolig og fin atmosfære slik det skal være på et soverom.

 

Her får du tips til bryllupsgaver

 

 

Lin i stuen

 

Sofaen vår kjøpte vi brukt på dba.dk (danske finn.no), og er en blanding av ull og bomull.

 

Vi elsker sofakos, og har derfor mange ullpledd og et saueskinn fra min mormors gård på Sunnmøre. Jeg liker å blande forskjellige materialer, så i sofaen har vi også flere sofaputer i lin i en lys naturfarge. Hardstrikket ull, bløte tepper, et loddent skinn og crisp lin står i perfekt kontrast til sofabordet i svart marmor, synes jeg.

 

 

Tips: Les Karns guide til hvordan kjøpe brukte møbler her.

 

Karn har flere sofaputer i lin. Foto: Karn Fjørtoft

Lin til middagsbordet

 Linservietter gir det lille ekstra til  borddekkingen, om det så er til hverdags eller fest.

 

Jeg har fremdeles til gode å finne en stor linduk i den riktige naturfargen - ikke for grå og heller ikke for beige. Jeg gleder meg til å legge lin i forskjellige farger og nyanser i lag på lag – servietter over bordbrikker, over en stenvasket duk, med naturlige folder og krøller. Til fest ville jeg pynte bordet med markblomster og levende lys.

 

 

Slik vedlikeholder du lin:

 

  • Du kan bruke de fleste type vaskemidler på lin.

 

  • Lin bør ikke gnikkes eller vris i vask da dette kan skade linfibrene.

 

  • Lin kan strykes hvis stoffet er fuktig, og vaskes på 60 grader hvis ikke annet er angitt.

 

Bli bedre kjent med Karn her

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.    

      

Les mer

Man kan velge hvilket fokus man vil ha her i livet. Noen bemerker med oppgitt stemme om dagen at "nå, nå snur solen", mens andre lar seg glede over at vi faktisk enda ikke har startet på fellesferie, tur til både den ene og den andre fornøyelsesparken og sommermåneden juli. For ikke å minne om hvor mye varme august har å by på?! Nei, her er det for mange lyse netter og glade møter som i stedet bør få fokus. Hva passer vel da bedre enn en real sommerfest? Hvor lista legges i ove

Les mer

En sammenslåing av tre små hytter i tre og glass, signert Reiulf Ramstad arkitekter, er løsningen på hyttedrømmen for tre generasjoner av samme familie. Her kan du lese flere saker om fritidsboliger  

Les mer
Annonse

Kommersielt innhold fra Plantebørsen. Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier. Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.– Mange kunder kommer ti

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland