Fikk drømmehagen med eget drivhus

Tok tilbake ubrukte deler av hagen.

Publisert 14. juni.2016 av

Jeanette Bruserud og familien har tatt tilbake deler av hagen med sitt nye drivhus. Plassen som før var forbeholdt trampoline, barnelek og ugress, er nå gjort om til en thailandsk oase.

 

Drivhuset hun falt for på fjorårets hagemesse er nå blitt et naturlig samlingspunkt hele vår- og sommerhalvåret. Med bambusmøbler, florlette gardiner, lanterner og hjemmedyrkede grønnsaker.

 

 

- Jeg er virkelig fornøyd. Egentlig lekte jeg med tanken på et lite drivhus fra Plantasjen, men da jeg så dette på Hagemessen ble jeg helt satt ut, forteller Jeanette Bruserud.

 

Noen uker senere var flatpakkene fra Paviljong Norge på plass i hagen på Jessheim. Både mannen og eldstesønnen ble satt i sving for å sette opp drivhuset som kostet rundt 50.000 kroner.

 

- Når man først skal gjøre noe, bør man gjøre det ordentlig, syns jeg. Derfor valgte jeg endel ekstrautstyr, fikk lagt inn vann og støpte såle. Å sette opp selve drivhuset var enkelt så lenge man er minst to og litt handy. Det finnes også en video på nett som viser deg hvordan, forteller Jeanette.

 

Les mer om uterom på Botrend her.

I fjor ble bursdagen til Jeanette Bruserud feiret i drivhuset. FOTO: PRIVAT

- Gardiner og automatiske vinduer er uunnværlig

Det finnes en rekke tilbydere av drivhus i Norge. Uavhengig av størrelse, materiale og ekstrautstyr, koster de alt fra et par tusen kroner til titusenvis.

 

For Jeanette Bruserud var det viktig å velge et med kvalitet, et som kunne vare i flere år. Valget falt på danske Paviljong som tilbyr tre varianter av ekstra sterkt glass.

 

- Vi valgte sikkerhetsglass som er fire millimeter tykke som pulveriseres om det knuses. Det gjør at det tåler en storm og kalde norske vintre, sier Jeanette.

 

 

Lanterne er fra Riverdale og selges i mange nettbutikker. FOTO: PRIVAT

De valgte to dører slik at store deler av drivhuset kan stå åpent på dagen. På den måten unngår man at plantene koker, og at humler og sommerfugler kan fly inn og ut. Florlette gardiner i skinner kan trekkes for og gir en lunere stemning på kvelden.

 

Lamellvinduer og tre takvinduer som åpnes og lukkes automatisk sørger også for sirkulasjon. Her er tre av takvinduene stilt inn på 20 grader – overstiger temperaturen dette, åpnes de av seg selv.

 

- Det er et standard drivhus når du bestiller det, men det er de fleste på markedet. Både gardinene og vinduene er uunnværlig, det går nesten ikke an å ha drivhus uten. Spesielt gardinene kostet skjorta, men det var virkelig verdt det!

 

Har sluttet å kjøpe grønnsaker på butikken

Drivhuset ble satt opp i en ubrukt del av hagen. Etter at barna vokste fra både trampoline og dukkehus, tok ugresset over og drømmen om en velstelt hage forble en drøm helt til i fjor.

 

Siden de bygde huset og flyttet inn i 2002 har også hekken til naboen vokst seg stor slik at de nå sitter usjenert til. Det har likevel gått gjeteord om drivhuset og familien har ofte besøk av to- og firbeinte venner.

 

- Det har gitt oss en ekstra stue om sommeren. Vi har også en stor terrasse med et utekjøkken som vi har laget selv. På varme sommerdager sitter vi på terrassen, og om kvelden trekker vi i inn i drivhuset, sier Jeanette.

 

Når snøen kommer fyller de det med møbler og annet sommerutstyr.

 

Utevasken er kjøpt i en nettbutikk, hyllen er fra IKEA, og håndkleholderne er gamle kroker med ny lakk. FOTO: PRIVAT
Thailandsk kveldsstemning i drivhuset. FOTO: PRIVAT

- Vi hadde noen store plastikkpotter i en fæl brunfarge som jeg sprayet med bengalakk. Jeg var litt ivrig etter å komme i gang etter vinteren så da det begynte å snø igjen etter påske, kjøpte jeg bare en vifteovn til å ha på om natten. Det er veldig praktisk å ha innlagt elektrisitet og vann. Det blir mye vann å hente for å ta vare på alle grønnsakene vi har sådd, forteller Jeanette.

 

For både salat, tomatplanter, oliventre, sitroner, chili og paprika dyrkes nå i drivhuset på Jessheim.

 

- Det er magisk å hente fersk salat hver morgen. Vi har alltid vært glad i grønnsaker, men etter at vi begynte å dyrke selv er det ikke det samme å kjøpe på butikken. Spesielt sønnen min har blitt kresen, ler Jeanette.

 

Salat fra butikken smaker ikke det samme lenger. FOTO: PRIVAT
Lykken er å nyte frokosten i drivhuset. FOTO: PRIVAT

- Finn ut hva du vil bruke det til

Jeanette Bruserud har syslet med interiør og innredning i mange år og er aktiv på Instagram under brukernavnet @frunennes. Både bildedelingstjenesten, bøker, blader og nettsider gjør nytten som inspirasjonskilder for Jeanette. Hun følger også mange grupper på Facebook hvor det tipses om hage og dyrking.

 

- Jeg hadde ingen hageerfaring bortsett fra noen tomatplanter på terrassen. Det er bare å gå i gang med en gang, det er så mye god hjelp å få i bøker, på nett og på Facebook, sier Jeanette som er spesielt fornøyd med sine nye drivhusmøbler.

 

- De er kjøpt rimelig på nettet og er nesten helt like som sesongens bambusmøbler – bare til halvparten av prisen. Jeg ville ikke ha for fine møbler, de er til for å brukes og må tåle en støyt fra både dyrene og vennene våre, sier Jeanette.

 

Jeanettes tips: 

  • Ta mål på hva som passer inn – vi kunne ikke hatt større drivhus, da hadde det krasjet med taket.
  • Du kan bygge uthus på inntil 50 kvadratmeter uten å søke kommunen om byggetillatelse.
  • Finn ut hva du vil bruke det til – jeg følte det ble mer stue av å ha en såle fremfor å sette det direkte på bakken.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Oliventre, tomater, agurk, sitron, salat, paprika og chili dyrkes nå i drivhuset på Jessheim. FOTO: PRIVAT
Når gradestokken viser 20 + åpnes vinduene automatisk. FOTO: PRIVAT
Beboerne har tatt tilbake deler av hagen som stod ubrukt i mange år. FOTO: PRIVAT
Publisert 29. mars.2017 av
Gartner Fred T. Nilsen ber de med «grønne fingre» være tålmodige og ikke la seg lure av de siste dagers knallvær.

 

Sol og gode temperaturer har smeltet snøen rundt omkring. Men selv om man er vårlig i sinnet, er det ikke lurt å overføre gleden over våren til blomsterbedene ennå.

Raskt væromslag

 

– Vi blir litt lurt, det er ikke sikkert at det blir tidlig vår. Været kan slå om nokså raskt på denne tiden av året, sier Fred T. Nilsen på Sjøstrand Gartneri.

 

Les også: Drømmehagen som blomstrer hele året

 

Han forteller at det fortsatt er frost i bakken, og derfor begrenset hva man kan gjøre utendørs en stund fremover.

 

– Stemorsblomst er den eneste sommerblomsten du kan plante nå. Den tåler ned til minus 5 grader. Men skulle det plutselig blir 10 kuldegrader en natt, da går det galt. Derfor ber vi folk vente med å plante, sier Nilsen.

Planteveteranen forteller at for tidlig planting er en av feilene som oftest går igjen, når man skal finne ut av hvorfor en blomst ikke kommer frem som planlagt. Hvis det plantes for tidlig, og det blir kaldt, ødelegges bladverket.

 

Hagedesignerens anbefaling: - Legg en plan for hagen

 

– Jeg er av den gamle skolen, og ber folk vente til midten av mai med utendørs planting, sier Nilsen.

 

Tid for såing

Mens det er fånyttes å sette i gang utendørs, er det derimot mer enn nok du kan forberede innendørs. En mulighet er å starte med å så.

 

Slik fikk Ås-elevene til en vedlikeholdsfri hage

 

– De som lager grønnsakplanter og blomster selv, kan så inne. Det som er viktig da er å ikke starte for tidlig med såingen. Og når du sår, bør du ha vanlig romtemperatur, anbefaler Fred T. Nilsen, og kommer med en påminnelse:

 

– Med en gang planten spirer og kommer opp, bør temperaturen senkes til 15 grader. Det er ikke lett å få til i et privat hus, så man må være litt påpasselig med tidspunkt for såing.

 

En annen passende aktivitet nå er å ta opp igjen fjorårets uteplanter fra kjelleren.

 

Botrends samleside om hage

 

– Det er tiden for å ta de opp i varmen og lyset, og vanne de slik at det blir lange, lyse skudd – før du skjærer planten jevn, sier Nilsen.

 

 

– Og nå du ser at planten begynner å skyte, må du gi den gjødsel, sier Sjøstrand-gartneren.

Fred T. Nilsen på Sjøstrand Gartneri med favorittplanten, Oxalis kløverplante, en stemorsplante som pynter i hager og terrassekasser. Foto: Eva Groven
Les mer

Pynt inngangspartiet til påske

Og dekorasjonen kan du lage selv.

Publisert 14. juni.2016 av Bettine Nicotra

Irene Jacobsen (44) og Kari Nygaard (45) – damene bak hageboken «Barbeinthagen» viser deg hvordan du kan imponere gjester med din helt egne, hjemmelagde påskekrans. Grønne fingre eller ei, dette er en hyggelig aktivitet enten du er alene eller sammen med andre. Ta en tur ut i naturen, en liten svipptur innom butikken, rydd kjøkkenbordet og sett i gang! Like før jul skrev vi en sak om de to hageentusiastene som da lærte oss å lage vinterkrans

Les mer
Annonse

Det var en regnfull sommer at familien Briså begynte å tenke på å kjøpe seg en robotgressklipper. – Gresset ble så langt fordi vi sjeldent fikk klippet det på grunn av regnet, og da det først var fint vær hadde gresset blitt så langt at gressklipperen vår slet med å komme igjennom alt sammen, forteller Kristine Briså. Med en plen over flere nivåer var de usikre på om det faktisk ville fungere å ha en robotgressklipper.

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland