Fikk drømmehagen med eget drivhus

Tok tilbake ubrukte deler av hagen.

Publisert 14. juni.2016 av

Jeanette Bruserud og familien har tatt tilbake deler av hagen med sitt nye drivhus. Plassen som før var forbeholdt trampoline, barnelek og ugress, er nå gjort om til en thailandsk oase.

 

Drivhuset hun falt for på fjorårets hagemesse er nå blitt et naturlig samlingspunkt hele vår- og sommerhalvåret. Med bambusmøbler, florlette gardiner, lanterner og hjemmedyrkede grønnsaker.

 

 

- Jeg er virkelig fornøyd. Egentlig lekte jeg med tanken på et lite drivhus fra Plantasjen, men da jeg så dette på Hagemessen ble jeg helt satt ut, forteller Jeanette Bruserud.

 

Noen uker senere var flatpakkene fra Paviljong Norge på plass i hagen på Jessheim. Både mannen og eldstesønnen ble satt i sving for å sette opp drivhuset som kostet rundt 50.000 kroner.

 

- Når man først skal gjøre noe, bør man gjøre det ordentlig, syns jeg. Derfor valgte jeg endel ekstrautstyr, fikk lagt inn vann og støpte såle. Å sette opp selve drivhuset var enkelt så lenge man er minst to og litt handy. Det finnes også en video på nett som viser deg hvordan, forteller Jeanette.

 

Les mer om uterom på Botrend her.

I fjor ble bursdagen til Jeanette Bruserud feiret i drivhuset. FOTO: PRIVAT

- Gardiner og automatiske vinduer er uunnværlig

Det finnes en rekke tilbydere av drivhus i Norge. Uavhengig av størrelse, materiale og ekstrautstyr, koster de alt fra et par tusen kroner til titusenvis.

 

For Jeanette Bruserud var det viktig å velge et med kvalitet, et som kunne vare i flere år. Valget falt på danske Paviljong som tilbyr tre varianter av ekstra sterkt glass.

 

- Vi valgte sikkerhetsglass som er fire millimeter tykke som pulveriseres om det knuses. Det gjør at det tåler en storm og kalde norske vintre, sier Jeanette.

 

 

Lanterne er fra Riverdale og selges i mange nettbutikker. FOTO: PRIVAT

De valgte to dører slik at store deler av drivhuset kan stå åpent på dagen. På den måten unngår man at plantene koker, og at humler og sommerfugler kan fly inn og ut. Florlette gardiner i skinner kan trekkes for og gir en lunere stemning på kvelden.

 

Lamellvinduer og tre takvinduer som åpnes og lukkes automatisk sørger også for sirkulasjon. Her er tre av takvinduene stilt inn på 20 grader – overstiger temperaturen dette, åpnes de av seg selv.

 

- Det er et standard drivhus når du bestiller det, men det er de fleste på markedet. Både gardinene og vinduene er uunnværlig, det går nesten ikke an å ha drivhus uten. Spesielt gardinene kostet skjorta, men det var virkelig verdt det!

 

Har sluttet å kjøpe grønnsaker på butikken

Drivhuset ble satt opp i en ubrukt del av hagen. Etter at barna vokste fra både trampoline og dukkehus, tok ugresset over og drømmen om en velstelt hage forble en drøm helt til i fjor.

 

Siden de bygde huset og flyttet inn i 2002 har også hekken til naboen vokst seg stor slik at de nå sitter usjenert til. Det har likevel gått gjeteord om drivhuset og familien har ofte besøk av to- og firbeinte venner.

 

- Det har gitt oss en ekstra stue om sommeren. Vi har også en stor terrasse med et utekjøkken som vi har laget selv. På varme sommerdager sitter vi på terrassen, og om kvelden trekker vi i inn i drivhuset, sier Jeanette.

 

Når snøen kommer fyller de det med møbler og annet sommerutstyr.

 

Utevasken er kjøpt i en nettbutikk, hyllen er fra IKEA, og håndkleholderne er gamle kroker med ny lakk. FOTO: PRIVAT
Thailandsk kveldsstemning i drivhuset. FOTO: PRIVAT

- Vi hadde noen store plastikkpotter i en fæl brunfarge som jeg sprayet med bengalakk. Jeg var litt ivrig etter å komme i gang etter vinteren så da det begynte å snø igjen etter påske, kjøpte jeg bare en vifteovn til å ha på om natten. Det er veldig praktisk å ha innlagt elektrisitet og vann. Det blir mye vann å hente for å ta vare på alle grønnsakene vi har sådd, forteller Jeanette.

 

For både salat, tomatplanter, oliventre, sitroner, chili og paprika dyrkes nå i drivhuset på Jessheim.

 

- Det er magisk å hente fersk salat hver morgen. Vi har alltid vært glad i grønnsaker, men etter at vi begynte å dyrke selv er det ikke det samme å kjøpe på butikken. Spesielt sønnen min har blitt kresen, ler Jeanette.

 

Salat fra butikken smaker ikke det samme lenger. FOTO: PRIVAT
Lykken er å nyte frokosten i drivhuset. FOTO: PRIVAT

- Finn ut hva du vil bruke det til

Jeanette Bruserud har syslet med interiør og innredning i mange år og er aktiv på Instagram under brukernavnet @frunennes. Både bildedelingstjenesten, bøker, blader og nettsider gjør nytten som inspirasjonskilder for Jeanette. Hun følger også mange grupper på Facebook hvor det tipses om hage og dyrking.

 

- Jeg hadde ingen hageerfaring bortsett fra noen tomatplanter på terrassen. Det er bare å gå i gang med en gang, det er så mye god hjelp å få i bøker, på nett og på Facebook, sier Jeanette som er spesielt fornøyd med sine nye drivhusmøbler.

 

- De er kjøpt rimelig på nettet og er nesten helt like som sesongens bambusmøbler – bare til halvparten av prisen. Jeg ville ikke ha for fine møbler, de er til for å brukes og må tåle en støyt fra både dyrene og vennene våre, sier Jeanette.

 

Jeanettes tips: 

 • Ta mål på hva som passer inn – vi kunne ikke hatt større drivhus, da hadde det krasjet med taket.
 • Du kan bygge uthus på inntil 50 kvadratmeter uten å søke kommunen om byggetillatelse.
 • Finn ut hva du vil bruke det til – jeg følte det ble mer stue av å ha en såle fremfor å sette det direkte på bakken.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Oliventre, tomater, agurk, sitron, salat, paprika og chili dyrkes nå i drivhuset på Jessheim. FOTO: PRIVAT
Når gradestokken viser 20 + åpnes vinduene automatisk. FOTO: PRIVAT
Beboerne har tatt tilbake deler av hagen som stod ubrukt i mange år. FOTO: PRIVAT
Publisert 30. november.2016 av

– Hvordan ser din favorittkrans ut?

 

– Åh, den er ... Jeg liker kranser med naturlige materialer. Den skal se hjemmelaget ut, være rufsete og bugnende. Jeg liker også helt enkle, spinke kranser, sier forfatter Kari Nygaard (45).

 

Hageentusiasten er på vei hjem for å lage kranser. Hun har nemlig fått inn noen bestillinger fra venner og kjente, slik hun pleier å få på denne tiden av året.

 

Men hun har ikke holdt på med kransebinding hele livet. Nei, interessen for hagearbeid, og alt dill og dall som følger med, dukket opp da hun for 12 år siden kjøpte hus med hage i Haugesund.

 

Kari er opprinnelig fra Tynset, et av de kaldeste stedene i landet, og hun hadde knapt sett roser og krokus før hun flyttet hjemmefra.

 

Lengter du etter sommeren? Se denne drømmehagen

Kari Nygaard (t.v.) og Irene Jacobsen. FOTO: BARBEINTHAGEN
Laurbærkrans og svibler. FOTO: BARBEINTHAGEN

Bohemsk, ikke striglet

Da Kari for i fjor sommer hjalp en venninne med å planlegge bed i hagen, og venninnen ville skrive ned det hun fortalte, dukket ideen opp.

 

Hun kunne lage en hagebok med enkle, konkrete tips til hvordan å ta fatt på hagen.

 

Kari hadde hørt rykter om at en bekjent av henne, Irene Jacobsen (44) hadde en fin hage i Auklandshamn, en tredve minutters kjøretur unna.

 

Så da hun traff Irene i et bryllup sist sommer, spurte hun om å få komme hjem til henne.

 

Da Kari så hagen, skjønte hun at de bare måtte lage bok sammen.

 

– Vi har samme hagestil – vi liker hager som er bohemske og ikke så strigla. Det gjør ikke noe om det er litt ugress i hagen.

 

– Hvorfor heter den Barbeinthagen?

 

– Ordet sier noe om hvordan hagen skal være, den skal være avslappa. Når du går barbeint, er du avkoblet og i kontakt med naturen.

 

Gjør hagen vinterklar

Irenes drivhus. FOTO: BARBEINTHAGEN

Skogstur med saksen i sekken

Noe de to damene er riktig så flinke til, bortsett fra å tusle barbeint rundt i hagen, er å binde kranser.

 

Og om du ønsker å lage en rufsekrans eller en mer spinkel variant, er det på ingen måte nødvendig å tømme lommeboken.

 

– Når jeg kjører bil ser jeg nesten mer i veikanten enn på veien. Jeg ser alltid etter noe som kan brukes, sier Kari humoristisk.

 

På tur i skogen er det mer enn nok du kan putte i sekken, som alt fra einer, granbar, lerkegreiner, kristtorn, bjørkekvister, blåbær- og tyttebærlyng, kongler og mose. Listen er uendelig.

 

Ikke riv, men klipp med en skarp saks så skader du ikke busker og trær, er Karis råd.

 

Si det med en blomsterbukett

Bambuskrans. FOTO: BARBEINTHAGEN

Rufsekrans eller en mer spinkel krans

Drømme-rufsekransen til Kari består av tuja, blågrønn sypress, einer, lerkegreiner og eukalyptus.

 

Selv om hun ikke er så glad i tujahekken på baksiden av huset, er den god å ha når det skal lages kranser.

 

Einer finner hun i skogen, og eukalyptus kjøper hun på blomsterbutikken, selv om hun også har et eukalyptustre i potte på terrassen.

 

– Men den er jeg for gjerrig til å klippe av, sier hun og ler.

 

Se "Moseplassens" vinterhage

 

For å få kransen rufsete så bruker hun lange greiner som stikker litt ut innimellom.

 

– Klipper jeg alt kort når jeg binder, så blir kransen jevn, forklarer hun.

 

En mer spinkel krans lager hun gjerne av bjørkekvister.

 

– Så kan jeg tilføre litt eukalyptus, einer og lerkegreiner.

 

En eukalyptuskrans tåler å tørke, så den kan henge inne. De vintergrønne kransene henger hun på inngangsdøren og på husveggene. Der holder de seg fine i rundt en måned.

Bregnerkrans. FOTO: BARBEINTHAGEN
En rød krans festet på rekved. FOTO: BARBEINTHAGEN

Slik binder du din egen krans:

 • Begynn med en stamme. Det kan være en halmkrans du kjøper, eller en du har tvinnet selv av for eksempel bjørkekvister. I tillegg trenger du en god saks, ståltråd og engangshansker.

 

 • Organiser materialene og legg dem i grupper så du får oversikt.

 

 • Start bindingen med å feste ståltråden rundt halmkransen. Legg små buketter med grønt på oversiden av kransen, og fest ved å surre ståltråden rundt. Du kan legge lengre kvister på utsiden, og kortere/mindre på innsiden av kransen. Det er viktig at ikke hullet i kransen ”gror igjen”. Undersiden av halmkransen skal ikke dekkes.

 

 • Hvis du bruker flere typer grønt, lag et system slik at de ulike sortene blir repetert jevnt utover i kransen.

 

 • Når du har festet et lag med grønt med ståltråd, legger du neste lag delvis over slik at det skjer en overlapping og ståltråden ikke synes. Slik fortsetter du til du nærmer deg slutten. Siste lag krever litt fingerferdighet, for det skal du smyge inn under det første laget.

 

 • Når hele kransen er dekket, snur du den og klipper av ståltråden. Fest den i kransen slik du gjør når du syr for hånd. Lag en liten hempe av en bit ståltråd. Til slutt kan du feste kongler med ståltråd eller limpistol hvis du ønsker.

 

Gode tips:

 • Når du plukker inn fra hage, skog og mark, skal du bare klippe tupper av greinene (omtrent 15 centimeter lange).

 

 • Fine materialer fra naturen og hagen er einer, tuja, sypress, edelgran, barlind, små kvister av lerk med kongler på og små orekvister. Når du henter inn fra naturen, må du regne med små gjester. For å bli kvitt småkryp, kan du riste litt på kvistene eller skylle dem i vann. Hvis du lar kvistene ligge litt på terrassen før du går i gang, vil gjerne gjestene ha rømt vekk når du tar det grønne inn.

 

 • Kongler fra skogen er også fint å hente inn, men de har ikke alltid åpnet seg. Gran- og furukongler kan tørkes i ovn på 100 grader et par timer slik at de åpner seg.

 

 • I blomsterbutikken kan du kjøpe for eksempel greiner med røde bær, eukalyptusblader, lyng, strå, sølvtråd, calocephalus brownii og annet snacks. Bare spør etter noe som kan tåle å tørke li
Pil og eføykrans. FOTO: BARBEINTHAGEN
Heng en grønn krans på treveggen. FOTO: BARBEINTHAGEN

Om de to damene

 • Barbeinthagen er skrevet av journalist Irene Jacobsen og forfatter Kari Nygaard og gis ut på Kagge forlag i februar/mars 2017.

 

 • I boken får du tips til alt fra hageplanlegging og plantevalg, til dyrking av grønnsaker. Du får også inspirasjon til kranser og buketter.

 

 • Våre inspirasjonskilder: – Lenge har vi ventet på at det skal ta av i Norge, men fortsatt virker det som om mange nordmenn er redd for å ta fatt på hagen. Sverige har mange hagebloggere og hageinstagrammere, blant annet @hakesgard og @lillagrona_viktoria som inspirerer oss. Men for alle del, vi har mange flinke norske instagrammere som poster fine hage- og blomsterbilder også. Noen favoritter er @annesrom og @rammealvor

 

 • For tre måneder siden opprettet damene Instagramkontoen og Facebooksiden Barbeinthagen. Her legger de ut romantiske hagebilder og inspirasjon til hjemmelagde kranser og buketter.

 

Bugnende og rufsete. FOTO: BARBEINTHAGEN

Les mer på Botrends forside

 

Kontakt oss her, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer
Annonse

Kommersielt innhold fra Plantebørsen. Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier. Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.– Mange kunder kommer ti

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland