Publisert 15. juni.2016 av

København er kjent for å gi gode matopplevelser. Byen syder over av gode og rimelige caféer og restauranter til mer eksklusive stjernerestauranter. Og den danske hovedstaden har nå flere Michelin-stjerner enn noen annen by i Norden.

 

Det er likevel flust av rimelige alternativer som kanskje er enda mer spennende. I tillegg til å være mer lommebokvennlig dersom du har tatt turen innom noen av den danske hovedstadens lekre design- og interiørforretninger.

 

Her er de beste shoppingtipsene i København

 

 

Grød byr på søte og salte slag i skåler. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Grød

Ifølge pressesjef hos Wonderful Copenhagen, Henrik Thierlein, er fremdeles grøt den største mattrenden i den danske hovedstaden om dagen. Stadig flere små caféer tilbyr ulike varianter, men det var grøtbaren «Grød» som satte det på kartet først.

 

I 2011 åpnet det som muligens var verdens første grøtbar, i Nørrebro. Ned en trapp, i et knøttlite lokale i Jægersborggade serveres det utallige grøtvarianter fra morgen til kveld. Siden den gang har de åpnet filial i mathallen Torvehallerne ved Nørreport, og et større lokale med vinservering og lengre åpningstider i Guldbergsgade.

 

Konseptet bygger på at grøt er så mye mer enn havregrøt, og på sikt er målet å utvide med flere grøtbarer i Danmark og utlandet for øvrig. Enn så lenge må du til København hvor du kan velge mellom alt fra søte til salte varianter med et hav av ulike toppinger.

 

Adresse: Jægersborggade 50, 2200 København N, Danmark

Torvehallerne

Et must på København-turen er en tur innom de to mathallene Torvehallerne på Israels Plads ved Nørreport. Siden 1889 har dette vært Københavns markedsplass, og etter mer enn en ti år lang debatt om hvordan den gamle markedsplassen best skulle utnyttes, så Torvehallerne dagens lys i 2011.

 

Nå sørger over 100 ulike tilbydere for alt fra blomster og kjøkkenutstyr til fersk fisk, deilige oster, til danske spesialiteter. De to markedshallene måler rundt 2.500 kvadratmeter og har en 6.600 kvadratmeter stor utendørsplass.

(Saken fortsetter under bildene.)

 

Les Fannys hyllest til København her

 

Alt av mat og drikke finner du i Torvehallerne. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Coffee Collective er kjent for sin gode kaffe. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

I Torvehallerne får du den beste kaffen hos Coffee Collective som ledes av den danske baristamesteren Rasmus Gamrath. Coffee Collective har også kaffebar og et lite brenneri i Jægersborggade, samt sitt hovedbrenneri med tilhørende kaffebar i Godthåbdsvej i Fredriksberg hvor de byr på omvisning første fredag i måneden.

 

Er du ute etter noe lite, søtt eller salt å knaske på, er Torvehallerne et godt sted å være. Exotic Mix er et hett tips og tilbyr nøtter, tørket frukt og sjokolade. Med eget risteri i Malmø lager de deilige yoghurt- og sjokoladeblandinger som smeltes over nøttene. Hos Exotic Mix finner du også verdens beste nøtter: Hasselnøtter fra Piemonte i Italia.

 

Adresse: Frederiksborggade 21, 1360 København K, Danmark

En gang i uken omgjøres det lille konditoriet til restaurant for åtte gjester. FOTO: ARRIBA NACIONAL

Arriba Nacional

Den økologiske sjokoladeprodusenten Summerbird har nå åpnet flere utsalg i Norge, men i København finner du dem overalt. Nå har de også åpnet en eget konditori i Indre by som byr på det som skal være verdens kakaobønner; Arriba Nacional fra Equador.

 

Konditoriet byr på lekre kaker i tillegg til sjokoladeprodukter som er laget på 68 prosent kakao, og helt opp til 99 prosent! Selv en melkesjokoladeelsker vil la seg overraske over sødmen i produktene som lages av rene økologiske råvarer som nøtter og confitert appelsinskall. Disse produktene selges foreløpig kun i konditoriet hvor de også har et utvalg av Summerbird-produkter.

 

Konditoriet åpnet i november og gjøres om til restaurant en kveld i uken. Med plass til åtte rundt bordet, disker de tre ansatte, en konditor, kokk og servitør/butikkansatt, opp med mat og vin hvor Arriba-sjokoladen spiller hovedrollen.

 

Adresse: Ny Østergade 9, 1101 København K.

Raw food og vegansk

Økologi er selvsagt i Danmark, og i København finner du rene økologiske restauranter i alle prisklasser. Den senere tiden har også andre mattrender som steinalderkost, raw food og veganisme økt betraktelig.

 

Steinalderkost baserer seg på at fordøyelsessystemet ikke har utviklet seg med takt i industrialiseringen, og dermed foretrekker økologisk og naturlig mat som nøtter, frukt, grønnsaker, kjøtt og egg fremfor prosessert mat med mye sukker.

 

Raw food-mat varmes aldri opp til mer enn 42 grader og er veldig ofte vegansk - det vil si mat uten animalske ingredienser.

42Raw

I København har 42Raw fire butikker og caféer hvor de serverer pizza, hamburgere, salater, smoothier og populære «bowls» - alt laget på raw food og veganske prinsipper. Også de melkebaserte kaffene og shakene er laget på økologisk og hjemmelaget mandel-, cashew- eller soyamelk.

 

Adresse: Pilestræde 32, 1112 København

 

 

Salat med avokadokrem og solsikkekjerner hos 42Raw. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

 

Palæo

Vegg i vegg med 42Raw ligger et annet populært spisested: Palæo som baserer seg på steinalderkost. Her er ulike wraps laget av egg svært populært. Samt salater som alle serveres med hjemmelaget steinalderbrød basert på kjerner og nøtter. Som seg hør og bør i København er det også et stort utvalg av ulike shaker og juicer, samt «guilt free desserts». Kaker og terter tar man ikke fra danskene, uavhengig av hvilken matfilosofi man har.

 

I tillegg til Pilestræde, finnes Palæo seks steder i København, deriblant på Ilums, Torvehallerne og Waterfront-shopping center.

42Raw og Palæo ligger vegg i vegg i Pilestræde. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Vegansk, sukkerfri og glutenfri tapasplate hos simpleRAW. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

simpleRAW

simpleRAW er også et spennende sted å besøke for raw food nysgjerrige. En sidevei inn fra travle strøket ligger sjarmerende og avslappende Gråbrødretorv med flere spisestedalternativer. I et koselig, typisk skandinavisk moderne lokale med steingulv, murvegger og vakre tremøbler, har simpleRAW holdt hus siden juli 2015. På vesterbro ligger søsterrestauranten som har holdt det gående i fem år.

 

Hos simpleRAW er alt sukker-, gluten- og laktosefritt. Det betyr likevel ikke at maten ikke smaker, og spesielt portebello-patéen – som et substitutt for leverpostei – smaker overraskende mye. Prøv noen av deres tapasplater – da får du flere små raw food-opplevelser hvis du er ny til konseptet. Og er du en smørbrød-elsker er Kernebrød med ulik topping et godt valg.

 

Adresse: Gråbrødretorv 9, 1154 København K

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Johanne Maigaard serverer på simpleRAW. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
MAT
Publisert 28. mai.2017 av

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Detaljer har alltid gjort mitt liv rikere. Når jeg leser det nå, ser jeg hvordan det ser ut som en stor floskel – det er ikke mindre sant av den grunn. Jeg vil se mer, videre, forbi.. Spesielt hvis du er av typen som lett lar deg inspirere, utgjør detaljer helhetsinntrykket. Sånn er jeg, og sånn er det. Hva jeg omgir meg med og det jeg anser som detaljer, er helt individuelt. På samme måte som du ikke nødvendigvis liker eller blir inspirert av naboen greie.

 

Hvordan detaljene utgjør en helhet, har for meg bestandig vært fascinerende. Mange små, blir stor å.

 

Isbitfisker, blåbær og sugerør i sølv passer blir til et farlig, drikkbart farvann.

Coole isbiter

Dekorative isbiter (som nesten er for vakre til å la smelte) herjet som en farsott i fjor sommer, og den blomstrende trenden ser fortsatt ut til å fascinere. Isbitene passer like bra i vannglasset som i sommerdrinken, og er en smart måte å bruke opp det du har til overs av frukt, bær, urter eller spiselige blomster.

 

Man tager det man haver:

 

- Spiselige blomster.

- Urter og grønt som setter smak og gir helseeffekt.

- Frukt i visuelle biter, former og farger.

- Bær bør kan brukes hele.

 

Kok vannet du skal bruke og avkjøl det før du fyller isbitformen. På denne måten fordamper luften i vannet, slik at isbitene blir klarerer.

 

 

Dekorer sommerdrikken din med blomster. (Margeritt er kun for pynt)

Slik gjør du:

 

- Vask frukten og bærene du vil bruke. Blomster og urter renses og vaskes ved behov.

- Finn en passende isbitform. Til et barnebord finnes det mange morsomme formerer i silikon.

- Legg det du vil bruke av blomster, urter, grønt, frukt og bær i isbitformen. Hva skal du bruke det til? Tenk smak, farge og konsept. Agurk eller mynteblader passer perfekt til en alkoholfri mojito.

- Frys.

 

Tips til andre kaffeelskere: Frys isbiter av kaffe, og hell melk over for en rask, instant iskaffe.

Slik lager du sommerens cooleste isbiter.
Les mer

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner.  Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg. Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet. En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ...  Jeg synes den søte, litt syrli

Les mer

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i. – Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun. Gjør bra mat bedre med urter 

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland