Publisert 15. juni.2016 av

København er kjent for å gi gode matopplevelser. Byen syder over av gode og rimelige caféer og restauranter til mer eksklusive stjernerestauranter. Og den danske hovedstaden har nå flere Michelin-stjerner enn noen annen by i Norden.

 

Det er likevel flust av rimelige alternativer som kanskje er enda mer spennende. I tillegg til å være mer lommebokvennlig dersom du har tatt turen innom noen av den danske hovedstadens lekre design- og interiørforretninger.

 

Her er de beste shoppingtipsene i København

 

 

Grød byr på søte og salte slag i skåler. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Grød

Ifølge pressesjef hos Wonderful Copenhagen, Henrik Thierlein, er fremdeles grøt den største mattrenden i den danske hovedstaden om dagen. Stadig flere små caféer tilbyr ulike varianter, men det var grøtbaren «Grød» som satte det på kartet først.

 

I 2011 åpnet det som muligens var verdens første grøtbar, i Nørrebro. Ned en trapp, i et knøttlite lokale i Jægersborggade serveres det utallige grøtvarianter fra morgen til kveld. Siden den gang har de åpnet filial i mathallen Torvehallerne ved Nørreport, og et større lokale med vinservering og lengre åpningstider i Guldbergsgade.

 

Konseptet bygger på at grøt er så mye mer enn havregrøt, og på sikt er målet å utvide med flere grøtbarer i Danmark og utlandet for øvrig. Enn så lenge må du til København hvor du kan velge mellom alt fra søte til salte varianter med et hav av ulike toppinger.

 

Adresse: Jægersborggade 50, 2200 København N, Danmark

Torvehallerne

Et must på København-turen er en tur innom de to mathallene Torvehallerne på Israels Plads ved Nørreport. Siden 1889 har dette vært Københavns markedsplass, og etter mer enn en ti år lang debatt om hvordan den gamle markedsplassen best skulle utnyttes, så Torvehallerne dagens lys i 2011.

 

Nå sørger over 100 ulike tilbydere for alt fra blomster og kjøkkenutstyr til fersk fisk, deilige oster, til danske spesialiteter. De to markedshallene måler rundt 2.500 kvadratmeter og har en 6.600 kvadratmeter stor utendørsplass.

(Saken fortsetter under bildene.)

 

Les Fannys hyllest til København her

 

Alt av mat og drikke finner du i Torvehallerne. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Coffee Collective er kjent for sin gode kaffe. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

I Torvehallerne får du den beste kaffen hos Coffee Collective som ledes av den danske baristamesteren Rasmus Gamrath. Coffee Collective har også kaffebar og et lite brenneri i Jægersborggade, samt sitt hovedbrenneri med tilhørende kaffebar i Godthåbdsvej i Fredriksberg hvor de byr på omvisning første fredag i måneden.

 

Er du ute etter noe lite, søtt eller salt å knaske på, er Torvehallerne et godt sted å være. Exotic Mix er et hett tips og tilbyr nøtter, tørket frukt og sjokolade. Med eget risteri i Malmø lager de deilige yoghurt- og sjokoladeblandinger som smeltes over nøttene. Hos Exotic Mix finner du også verdens beste nøtter: Hasselnøtter fra Piemonte i Italia.

 

Adresse: Frederiksborggade 21, 1360 København K, Danmark

En gang i uken omgjøres det lille konditoriet til restaurant for åtte gjester. FOTO: ARRIBA NACIONAL

Arriba Nacional

Den økologiske sjokoladeprodusenten Summerbird har nå åpnet flere utsalg i Norge, men i København finner du dem overalt. Nå har de også åpnet en eget konditori i Indre by som byr på det som skal være verdens kakaobønner; Arriba Nacional fra Equador.

 

Konditoriet byr på lekre kaker i tillegg til sjokoladeprodukter som er laget på 68 prosent kakao, og helt opp til 99 prosent! Selv en melkesjokoladeelsker vil la seg overraske over sødmen i produktene som lages av rene økologiske råvarer som nøtter og confitert appelsinskall. Disse produktene selges foreløpig kun i konditoriet hvor de også har et utvalg av Summerbird-produkter.

 

Konditoriet åpnet i november og gjøres om til restaurant en kveld i uken. Med plass til åtte rundt bordet, disker de tre ansatte, en konditor, kokk og servitør/butikkansatt, opp med mat og vin hvor Arriba-sjokoladen spiller hovedrollen.

 

Adresse: Ny Østergade 9, 1101 København K.

Raw food og vegansk

Økologi er selvsagt i Danmark, og i København finner du rene økologiske restauranter i alle prisklasser. Den senere tiden har også andre mattrender som steinalderkost, raw food og veganisme økt betraktelig.

 

Steinalderkost baserer seg på at fordøyelsessystemet ikke har utviklet seg med takt i industrialiseringen, og dermed foretrekker økologisk og naturlig mat som nøtter, frukt, grønnsaker, kjøtt og egg fremfor prosessert mat med mye sukker.

 

Raw food-mat varmes aldri opp til mer enn 42 grader og er veldig ofte vegansk - det vil si mat uten animalske ingredienser.

42Raw

I København har 42Raw fire butikker og caféer hvor de serverer pizza, hamburgere, salater, smoothier og populære «bowls» - alt laget på raw food og veganske prinsipper. Også de melkebaserte kaffene og shakene er laget på økologisk og hjemmelaget mandel-, cashew- eller soyamelk.

 

Adresse: Pilestræde 32, 1112 København

 

 

Salat med avokadokrem og solsikkekjerner hos 42Raw. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

 

Palæo

Vegg i vegg med 42Raw ligger et annet populært spisested: Palæo som baserer seg på steinalderkost. Her er ulike wraps laget av egg svært populært. Samt salater som alle serveres med hjemmelaget steinalderbrød basert på kjerner og nøtter. Som seg hør og bør i København er det også et stort utvalg av ulike shaker og juicer, samt «guilt free desserts». Kaker og terter tar man ikke fra danskene, uavhengig av hvilken matfilosofi man har.

 

I tillegg til Pilestræde, finnes Palæo seks steder i København, deriblant på Ilums, Torvehallerne og Waterfront-shopping center.

42Raw og Palæo ligger vegg i vegg i Pilestræde. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Vegansk, sukkerfri og glutenfri tapasplate hos simpleRAW. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

simpleRAW

simpleRAW er også et spennende sted å besøke for raw food nysgjerrige. En sidevei inn fra travle strøket ligger sjarmerende og avslappende Gråbrødretorv med flere spisestedalternativer. I et koselig, typisk skandinavisk moderne lokale med steingulv, murvegger og vakre tremøbler, har simpleRAW holdt hus siden juli 2015. På vesterbro ligger søsterrestauranten som har holdt det gående i fem år.

 

Hos simpleRAW er alt sukker-, gluten- og laktosefritt. Det betyr likevel ikke at maten ikke smaker, og spesielt portebello-patéen – som et substitutt for leverpostei – smaker overraskende mye. Prøv noen av deres tapasplater – da får du flere små raw food-opplevelser hvis du er ny til konseptet. Og er du en smørbrød-elsker er Kernebrød med ulik topping et godt valg.

 

Adresse: Gråbrødretorv 9, 1154 København K

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Johanne Maigaard serverer på simpleRAW. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
MAT
Publisert 14. april.2017 av

Et vellykket måltid

God påske, der du er.

 

I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart.

 

Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes.

 

Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart!

 

Men snart. Snart kan skuldrene senkes, helst i en solvegg et sted. Deeeet tror jeg at vi skal få til. Alt utenom været, kan man på en måte gjøre noe med selv.

Vi har ingen etablert tradisjon for påskefrokost, vi spiser frokost… i påskeferien. I vår lille familie, er frokost ofte det måltidet som blir mest vellykket, det vil si at vi sitter til bords å spiser, sammen.

 

Med en på 2, en på 5 og en på 7 år er måltidene som oftest svært fort gjort. Jeg har kokketjeneste, er servitør og flyr ellers som en annen idiot fra barn til barn. Et syn, vil jeg tro. Men når vi får det til, når vi sitter sammen å koser oss, da koser vi oss. Sånn skikkelig.

 

I grønnsakhagen

Jeg liker å pynte. Jeg er ikke glad i å lage mat. Eller det er ikke riktig, jeg prioriterer det bare ikke (har jeg hørt) – jeg liker å lage mat, når jeg har tid og mulighet til å skaffe de råvarene jeg helst vil bruke. Derfor har jeg jukset litt.

I samarbeid med de flinke jentene bak Familiematblogg, dekket vi barnas påskebord – et sunt, godt og barnslig bord.

 

Barnas bord er et lavt, lite bord med korte bein som barna kan sitte rundt på gulvet. Duken i hvitt papir er ment for å dekoreres av ivrige, små barnehender med tusjstreker på.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

De hvite serviettene er brettet som kaniner – eller tidsriktige påskeharer. Begrene i papp med ører på kan brukes til å drikke av, eller til å ha popcorn i. Med en lyserosa pompom til utgangspunkt, kan barna selv tegne på værhår, tenner, bokstaver eller kruseduller.

 

Den herlige maten har tema fra grønnsakhagen – favorittrestauranten til rampete harer.

 

De små terracottapottene med merkelapp til kritt fungerer perfekt som serveringsboller.

 

Gamle ispinner kan brukes til ”merke” maten, som i en ekte grønnsakhage. De mellomgrove rundstykkene er formet med ører og er til å spise opp – bokstavlig talt.

 

Alt som er lett å spise, spises opp. Og så tilfører du et par barn, før du setter deg til bords, på kne.

 

Jeg kan melde om stor suksess. Det lukter tradisjon. God ferie.

 

Les flere artikler av Fanny

 

Les mer på forsiden av Botrend

Les mer

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland