Publisert 17. juni.2016 av

"Vikeplikt for kabelfergen" står det på skiltet. Båtene stopper og venter på at fotografen og jeg skal sveive oss over til den andre siden av vannet.

 

Etter en timinutters spasertur ser vi Rikke og Knut Skoe veive med armene ovenfor bryggene.

 

– Velkommen! Dere fant frem?, roper de fra knausen mens de smiler bredt.

 

 

"Vikeplikt for kabelfergen". FOTO: JOAKIM S. ENGER

 

Til vanlig bor de på Fossum i Bærum, kun en tyveminutters kjøretur unna. Knut er skribent og journalist, og Rikke er bibliotekar.

 

– Så her har jeg hjemmekontor med utsikt over havet og båttrafikken, sier Knut og viser frem barløsningen på kjøkkenet.

 

Totalrenoverte 70-tallshuset på to måneder

Hytta fra 1929 ligger på en knaus. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Rikke og Knut har stadige oppussingsprosjekter gående, men byggearbeider er ikke like lett på den bilfrie øya. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Nede ved "Semeneten" bader Rikke og Knut hver morgen, uansett vær. Tradisjon er tradisjon! FOTO: JOAKIM S. ENGER
Ikke så alt for ille å ha hjemmekontor her? FOTO: JOAKIM S. ENGER

Fra kjeks til knekkebrød

Øya er vel organisert med et godt miljø, ifølge paret. Flere har hatt hytter i samme familie i generasjoner, slik som Rikke og Knut.

 

Og på denne delen av øya er gamle og nye naboer samlet rundt badeområdet «Sementen».

 

 

– Morgenbad er en viktig tradisjon. Den tradisjonen tuller vi ikke med, forteller Rikke.

 

– Fra mai til september møtes vi klokken halv ti hver morgen, uansett vær. Alle har med kaffe og knekkebrød. Før i tiden gikk det i kjeks, men vi har blitt sunnere med årene, sier hun og ler.

 

Maksimal utnyttelse av 47 kvadratmeter

Koselig stue med mange arvede møbler. Kisten ved siden av sofaen har Rikke arvet etter farfaren. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Veggene er beholdt originale. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Flyttet ut med alle potteplantene

På olsok vises «Haisommer» til skrekk og gru for voksne og barn nede ved «Sementen».

 

– En av naboene har en redigert versjon, dubbet på tysk. Så da henger vi opp laken på veggen og kjører film, sier Knut.

 

– Og barna synes det er skikkelig skummelt, legger Rikke til.

 

Selv er hun vokst opp med lange somre her ute på den rolige og bilfrie øya.

 

– Hele familien flyttet ut med potteplanter og det som var. I oppveksten var det pleiehjem, butikk og gårdsdrift her, men det er dessverre lagt ned for lenge siden, forteller hun.

 

Da paret overtok hytta i 1993 var den godt vedlikeholdt, men uten moderne fasiliteter. Siden har de hatt stadige prosjekter gående, som å legge inn vann og kloakk.

 

– Da jeg var liten vasket vi oss i sjøen og gikk i de samme klærne hele sommeren – følte vi. Her har folk gått i gamle klær i alle år, sier Rikke som helst ønsker å bevare denne tradisjonen selv om moderne fasiliteter har endret noe.

 

Interiørarkitektens hjem er fylt med gamle møbler

Det ene soverommet i annekset er oppusset i hvite nyanser. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Gjestesoverommet i første etasje ble pusset opp før interiørarkitekten kom på besøk. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Gult innslag på gjesterommet. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Fikk en helt ny hytte

Den mørke hytta ble lysnet innvendig og fargelagt på nytt i fjor, med hjelp av interiørarkitekt Inger Ystgaard.

 

Ved å ta utgangspunkt i fargene utenfor vinduet, er fjellhyttestilen nå historie.

 

– Det er vanskelig å omstille seg og tenke i nye baner, så det var fint at noen så hytta med nye øyne, sier Knut.

 

Tak og vegger var mørkt, men ved å male taket kritthvitt slapp de å gjøre noe med de originale veggene i første etasje, som de så gjerne ønsket å bevare.

 

Andre etasje med de to soverommene, ble malt i matte, lyse farger.

 

– Det var spennende da hun kom med farger og stoffprøver. Jeg sa at vi ikke kunne ha en sjøgrønn-blåfarge på soverommet vårt, men det har bare blitt så fint, sier Rikke.

 

Takket være god hjelp av interiørarkitekten har Knut og Rikke fått en ny hytte innvendig.

 

– Ja, her trives vi utrolig godt med hytta, stedet, øya og skjærgården, sier Knut fornøyd.

Hvitmalt tak og vegger ved trappen opp til andre etasje. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Her kan gjester følge Rikkes høyde i oppveksten. Badekåpen ble godt brukt i oppveksten. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Sommerhytte på Brønnøya fra 1929

  • Den 90 kvadratmeter store hytta består av kjøkken og stue med ett soverom i første etasje, og to soverom i andre etasje. I annekset er tre ekstra soverom.

 

  • Her bor storfamilien hele sommeren: Rikke Bødtker Skoe (60) og Knut Skoe (61), sammen med døtrene Kathinka (35) og Karoline (33) med hver sin familie.

 

  • Inspirasjonskildene våre: – Vi ble veldig inspirert da vi samarbeidet med interiørarkitekt Inger Ystgaard i fjor.

 

  • Vårt yndlingssted i hytta: – Inne i stuekroken sitter vi gjerne og tar en kopp kaffe. Når været er fint sitter vi helst ute.

 

  • Det vi ønsker oss aller mest: – Et nytt grått kjøkken står på prioriteringslisten. Det blir neste oppussingsprosjekt.

 

  • Det siste vi skaffet til hytta: – Den brune sofaen i stuen. Aller best liker vi at den er fin å se på, i tillegg til at den er barnevennlig.

 

  • Kjæreste eiendel: – Det må bli kisten ved siden av sofaen. Den har jeg arvet etter farfar, sier Rikke.

 

  • Kommer aldri over dørstokken: – Jeg er ikke glad i plastmøbler. Her har vi teakmøbler på terrassen kjøpt for 16 år siden, som fremdeles er like fine. Jeg liker møbler som varer.

 

  • Vårt beste innredningstips: – Ha få, pene ting. Unngå for mange ting, for da blir det fort rotete.

 

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Nydelig utsikt mot havet. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Teakmøbler kjøpt for 16 år siden, fremdeles like fine. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Rikke og Knut flytter ut til Brønnøya hver sommer. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Nyhetsbrev fra Botrend

Ja, takk - jeg vil gjerne abonnere på Botrends nyhetsbrev.

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland