Boligsalgsrapporter – hvor går veien videre?

Les innlegget fra Boligdama - Botrends nye blogger.

Publisert 17. juni.2016 av

Jeg heter Trude Larsen og har fått æren av å blogge for Botrend om bolig og boligmarkedet sett fra kjøpers synsvinkel. 

 

Ambisjonen er å gi deg nyttige tips og råd om boligkjøp og dele de gode historiene  med deg, og her på  Boligdama.no  kan du finne flere innlegg. 

I 2014 startet jeg opp med Boligkjøpsmegling AS for å hjelpe kjøperne på boligmarkedet. 

 

I den forbindelse fikk jeg støtte fra Innovasjon Norge til å gjennomføre en markedsundersøkelse.  Undersøkelsen viste at potensielle boligkjøpere er usikre på en rekke faktorer i boligkjøpsprossen.

Å vurdere boligens tekniske standard er aller vanskeligst.

 

53% av respondentene svarte at det å vurdere boligens tekniske standard er det aller vanskeligste når man skal kjøpe bolig. 

 

For så vidt ikke så overraskende svar, da vi vet at de aller fleste klager i forbindelse med boligsalg dreier seg om skjulte feil og mangler.

Trude Larsen skriver bloggen Boligdama.no. FOTO: PRIVAT

Hvorfor så sparsom dokumentasjon ?

 

I dagens system for boligsalg, i alle fall i Østlandsområdet,  får boligkjøperne sparsomme opplysninger om boligens tekniske standard.  

 

Selger og megler er pliktig til å opplyse om spesielle forhold i egenerklæring og salgsoppgave. Ved siden av dette har vi verditaksten som er meget begrenset i sitt innhold og full av forbehold.

Forsøk på å innføre obligatorisk boligsalgsrapport falt i fisk.

 

Eiendomsmeglerbransjen og takstbransjen har lenge arbeidet sammen for å utarbeide en felles boligsalgsrapport.  

 

I 2015 ble det fremmet forslag om at denne skulle gjøres obligatorisk ved alle boligsalg.  Men da Finanstilsynet kom frem til at det ikke var juridisk hjemmel for å kreve at selger skal “kjøpe” en slik rapport som vil kunne koste fra kr 10.000 til kr 20.000, ble det besluttet å gjøre ordningen frivillig.

 

Siden har det skjedd svært lite og boligsalgsrapporter blir i liten grad benyttet. 

 

Eiendomsmeglerne har ikke vært særlig pågående i forhold til anbefale kjøp av en slik rapport til sine oppdragsgivere:  Boligselgerne. 

 

De har mest sannsynlig prioritert å selge inn markedsføringsprodukter.  Boligsalgsrapporten taper i konkurransen når alle andre kostnader ved et boligsalg, blant annet meglers honorar, skal betales.

Vekk med taksten – inn med boligsalgsrapporten?

 

Vel – noe har skjedd. For et par måneder siden meldte toneangivende Oslo-meglere at de ønsket å kutte ut verditakst fra takstmannen. 

 

Meglerne er best på prisvurdering, takstmannen er best på vurdering av teknisk tilstand, er argumentet.  Istedenfor verditakst fra takstmann skal kjøperne få boligsalgsrapporter ble det lovet.  Jeg ser at noen har begynt å praktisere dette og oppgir kun prisantydning fra megler i sine boligannonser.

 

Det blir spennende å se om dette er det eneste tiltaket som blir innført,  og at selve boligsalgsrapportene lar vente på seg.

Det har nemlig nettopp kommet frem at eiendomsmeglerne jobber sammen med takstbransjen for å forbedre de fremlagte forslag til boligsalgsrapporter ytterligere.  De foreslåtte rapporter skal angivelig være for uoversiktlige og ha for mange punkter som er egnet til å skremme kjøperne.  Avkryssingspunktene gjør at kjøperne begynner å tenke på ekle ting som at det kan være skjulte feil og mangler i boligen.

Vi kommer sent herr konsul, men vi kommer godt!

 

Dette ordtaket har fulgt meg siden jeg så på Skipper Worse i svart hvitt i Fjernsynsteateret. 

 

Veldig godt å ta frem når man synes ting går alt for tregt. I denne saken har uhyre viktig informasjon blitt underslått potensielle boligkjøpere i alt for lang tid, mye på grunn av profesjonshensyn og juridiske uklarheter

Vi får håpe at de gode boligsalgsrapportene kommer veldig snart.

 

Det er på tide at aktuelle aktører sørger for å skape den tryggheten som et flertall av boligkjøperne etterlyser.  Jeg lover å følge med på utviklingen.

 

 

Trude Larsen driver selskapet Boligkjøpsmegling AS og skriver om boligmarkedet på sin blogg Boligdama.no og her på  Botrend.

 

Hun har over 30 års erfaring på boligmarkedet på Østlandet, og er utdannet eiendomsmegler. 

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

 

Publisert 20. desember.2016 av

I sommer så jeg på et program som handlet om relasjoner. Relasjoner til mennesker man har rundt seg og som man forventer noe av. Det handlet først og fremst om nær familie, men også den utvidede familien og nære venner.

 

Noen vil kanskje hevde annet, men hverdagen er egentlig ganske enkel hva gjelder relasjoner. 

 

Man vet stort sett hva som forventes av en og hvilke plikter man har i løpet av dagen. Hverdagen er mye, men også forutsigbar. Du vet hva du får.

 

Programmet jeg så, beskrev hvor vanskelig det kan være å fungere i relasjonene når det ikke lenger er hverdag. Det krever tålmodighet, tilpasning og samarbeidsvilje. Mye av det.

 

Les også: Dette tar du med til vertinnen i julen

 

Det krever tålmodighet å få alt til å henge på greip i jula. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Ta deg fri fra relasjonene

Julen ranker høyest på dramatikk i relasjoner. Ingen annen høytid, er det knyttet så mange, og så forskjellige forventninger til.

 

skal vi ha det hyggelig, dere. Med tette program og selskap det forventes at du deltar i. I stiv pynt. Med et smil.

 

Den gode nyheten, er at julen ikke varer like lenge som sommerferien. Og at det i motsetning til sommerferien, går mange, lange og fine filmer i julen. Vi kan ta fri fra relasjonene våre og alle forventningene. Liksom puste litt. Synes du dette var dypt? Synes du dette var mørk? For sånn har ikke du det?

 

Selvsagt ikke, kanskje helt på spissen.

 

Her finner du alt fra Fanny

Hvem sier at gavene må se ut som om de er blitt pakket av en interiørstylist? FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Vær grei mot deg selv

Jeg er også stort sett glad i å styre og stelle… så lenge det er lystbetont. Du kan kalle det godt stress. Så snart det ikke er lystbetont lenger, heter det bare stress. Stress, da ikke av den gode typen, kan føre til svært urasjonelle handlinger. Flaue, små i-landssammenbrudd.

 

Mitt har (forhåpentligvis) allerede hendt. I november. Da den fjerde fine blomsterbutikken måtte meddele at misteltein fører ingen før den siste uken før jul. Reaksjonen kom spontant og ganske uventet. Uventet var det nok også for damen i kassen, da den voksne, julestressa damen på den andre siden brast i tårer. DET er stress. Urasjonelt, bortskjemt og unødvendig. Alle vet at det egentlig aldri handler om misteltein. Men om forventninger.

 

Kanskje skriver jeg disse linjene til meg selv. Og til deg, som føler på de samme forventingene. Sannheten er den, at den som forventer mest av meg er meg – og av deg er deg. Jeg vet også at denne lille teksten føyer seg pent inn i rekken av formaninger om å fokusere på hva julen egentlig handler om, men egentlig ikke. Dette handler om å være god mot seg selv. Å gi seg selv en pause.

 

Krevende relasjoner, julestress, forventninger, hygge, trange strømpebukser med hull, gaver, mat – alt det julen er. Jeg håper du gir deg selv en liten pause. Det beste du kan, er MER enn godt nok. Hvem bryr seg egentlig om vinduene er vasket til jul? Eller om rødkålen er hjemmelaget? Man gjør lurt i å erkjenne realistiske begrensninger.

 

Vær grei mot deg selv, i år. Så får alle det veldig fint. Gledelig jul! Må den bli hvit.

 

Les mer på Botrends forside

 

Innspill til Fanny? Ta kontakt her, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram @botrend.no

Les mer

Med dagens boligpriser kan det være en dyd av nødvendighet å gjøre fysiske endringer i leiligheten man kjøper.   For eksempel å få lagt inn et soverom for utleie. Og kreativitet lønner seg både når det gjelder bokvalitet og senere videresalg.   Her er noen praktiske eksempler: 

Les mer

Foreldre som hjelper barna inn på boligmarkedet er et "hett" tema.  Noen påstår at pengesterke foreldre "sprenger akkorden" og bidrar til sterkere boligprisvekst ved å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet. Dette er jeg sterkt uenig i. Folk hjelper først og fremst barna sine fordi uten denne hjelpen ville mange unge ikke klart å finansiere sin egen bolig. Les mer om førstegangskjøpere her   

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland