Publisert 17. juni.2016 av

Jeg tør påstå at det er fakta. Vi er over oss av begeistring for ferske krydderurter.

 

I dag er denne grønne herligheten en selvfølge i dagligvaresortimentet, men sånn har det ikke alltid vært. Jeg er født på 80-tallet... og husker heller lite av krydderurt til middag.

 

Faktisk, husker jeg det ikke. Utenom gressløk på eggerøre, og dill til laks. Ofte tørket. Som smakte vagt, med et hint av skap. Det var da, heldigvis.

 

I dag kan vi plukke ferskt krydder fra øverste hylle. Og om vi gjør! Salget av «det grønne gullet» har eksplodert de siste ti årene. Fordi det tilfører mye god smak, helt sikkert. Og fordi det gir oss en følelse av eksklusivitet, kanskje.

 

Vi føler oss kanskje flinkere, når vi bruker fersk råvare i mat? Tro mot smak og natur - uten giftige tilsetningsstoffer. Det er et faktum; økt forbruk av krydderurter i maten, bidrar til at man salter maten mindre. For eksempel.

 

Urter er også proppfulle av vitaminer og antioksidanter, og har mange helsegevinster. Som alt annet grønt.

 

Krydderurter er til og med forbundet med en del myter og kjerringråd. Som at basilikum hjelper til å holde kjøkkenfluer borte. Og at persille fjerner hvitløksånde. Krydderurter er gammel tradisjon med ny tilgjengelighet. Og vi sluker det rått. Bokstavelig talt.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her. 

Ta meg med

Hør hør! Det er genialt. Gjør det hjemme eller på hytta, i hele sommer. Nei, jeg snakker ikke om det.

 

Skaff deg et par fristende uteurter. Helt problemfritt gress liksom. Som gir god smak hele sommeren.

 

Og så ser det selvsagt veldig fint ut. Fornuftig pynt, hva gir du meg? Rimelig er det og. Og krever minimalt med stell. Luft, jord og naturlig tilførsel av vann er oppskriften på suksess.

Mmm...hjemmelaget og mye sunnere urtesmør. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Hvis jeg får som bestilt, nemlig sol hver dag, må man kanskje hjelpe til litt selv. Jukse litt. Og som du vet, er jeg jo glad i juks. Bare bitte litt vann, og vipps så er jobben gjort.

 

Dette får du til. Ikke noe klipping, kniping eller plukking. Gaven som fortsetter å gi, kanskje. Å nå kom jeg på at uteurt også er en perfekt vertinnevenninnegave! Urtekrydder som ingen får til inne, men alle klarer ute. Av den enkle grunn at du ikke kan ødelegge. For ute bestemmer den selv.

 

Les flere saker fra Fanny her. 

 

Velg disse pottene

Vi har to scenario; basilikum og bladpersille som det går mye av, kanskje en hel potte til et måltid, kan fint stå i sin originale potte, i en potteskjuler. Disse kan flyttes inn ved veeeldig kjølige sommerkvelder, men det har jeg ikke bestilt.

 

 

Gjør vannet eksklusivt med urter. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Mer hardføre urter, som timian, rosmarin, estragon og oregano er krydder du fint kan plante om til større krukker og potter, og tåler litt mer vær. Det gir også gode vekst kår, men ny, næringsrik jord. 

 

Tre ting å bruke uteurter i:

Vann: De mest eksklusive spahotellene i landet bruker rosmarin i vannet, i stedet for frukt og bær. Smaker friskt, ser fint ut og skal virkeberoligende. Prøv!

 

Urtesmør: Romtemperer ekte smør, og hakk urter du liker smaken på grovt. Jeg bruker alltid persille, men rosmarin, sitrontimian og oregano smaker også fortreffelig.

 

Bland alt sammen sammen og tilsett gjerne ett fedd hvitløk og litt sitronsaft. Smak til med salt. Få smøret på et bakepapir og rull sammen til en pølse. Avkjøl i kjøleskapet. Skjæres i skiver og serveres til det du syns kryddersmør kan brukes til.

 

Urtesalt: Tørk urten du vil tilsette saltet, f.eks. dill og gress til fisk, rosmarin og timian til kjøtt, koriander eller timian til kylling. Legg krydderet i ovnen på 80 grader, ca. 1,5 time. Bland det tørkede krydderet med maldonsalt. Tips! Super vertinnevenninnegave.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Tørk urter og lag urtesalt. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Publisert 07. februar.2017 av

 

Møbelprodusenten  Vestre er helt i verdenstoppen når det kommer til  bærekraftig design.

 

Nå har familiebedriften blitt den første i verden som får sette miljømerket Svanen på en bybenk.  Svanemerket er et av verdens strengeste miljømerker.

 

- Vi er veldig stolte av å presentere et utemøbel med Svanemerket. Det viser at vi mener alvor når det kommer til miljø og bærekraft, sier Jan Christian Vestre, daglig leder i Vestre.

 

Her kan du lese mer om norsk design.

 

Merket får de for møbler i kolleksjonen April.

Lanserer ny kolleksjon

Det er i forbindelse med messen  Stockholm Light and Furniture Fair  at nyheten om Svanemerket kommer.

 

På den største og viktigste møteplassen for skandinavisk møbel- og lysdesign i verden, lanserer Vestre en ny produktkolleksjon - April.

 

Møblene er tegnet av prisvinnende designere, deriblant Espen Voll fra designduoen  Anderssen & Voll.  De designer for noen av de fremste merkevarene i Europa.

 

Bærumsdesigneren Kristine Five Melvær  har også designet for Vestre, en kolleksjon som ble lansert på fjorårets messe.

 

- Klimakrisen er en av vår tids største trusler. Alle har et ansvar for å bidra til å nå klimamålene. Bedrifter som ikke spør seg selv hvilken forskjell de kan utgjøre for mennesker og natur, har gått ut på dato, sier Jan Christian Vestre.

 

Norsk bærekraftig design i Milano

 

Jan Christian Vestre leder familiebedriften som satser på bærekraftig produksjon. FOTO: CHARLOTTE SVERDRUP

Miljøvennlig produksjon

Vestres møbelkolleksjoner pryder flere store byer i Europa, og nylig lanserte de også et prosjekt ved Hudson River i New York.

 

For Jan Christian Vestre er det viktig at produksjonen er så bærekraftig og miljøvennlig som mulig.

 

- Det handler ikke om å selge flest produkter, men å bidra til en bedre verden. Mange mener at dette er et naivt syn. Ja vel, men hva er alternativet, da?

Bedrifter som ikke tar samfunnsansvar og spør seg selv hvordan de kan utgjøre en forskjell for mennesker og miljø, har gått ut på dato, sa han da  Botrend nylig møtte ham  på Vulkan i Oslo, der flere Vestre-benker står plassert.

 

Dette teknohuset har mange solfangere på taket

 

Vestres benker i London. FOTO: JIM STEPHENSON / VESTRE
Vestre i Malmø. FOTO: VESTRE
Benkene April og April høy rygg er verdens første bybenker med Svanemerket. FOTO: VESTRE

Kortreist produksjon

All produksjon av Vestres møbler foregår i Skandinavia.

 

- Vestre er basert på 100 % fornybar energi, vi bruker kortreiste og miljøvennlige materialer og vi lager produkter som varer i generasjoner. Men det er ikke nok. Vestre har satt oss som mål å bli verdens mest bærekraftige utemøbelprodusent. Det betyr at vi i løpet av de neste årene vil ta nye skritt for å bidra til å realisere FNs 17 bærekraftmål, fortsetter han. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Gi oss gjerne tilbakemelding her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

 

Benkene April og April høy rygg er verdens første bybenker med Svanemerket. FOTO: VESTRE
Les mer

Cityprisen   skal bidra til bedre bygg, byer og tettsteder og for å premiere de byggherrer som strekker seg lengre med sine nybygg eller rehabiliteringsprosjekter, og deles ut av Norsk Eiendom.  Her får du flere eienomsnyheter fra Stor-Oslo Torsdag denne uken ble bransjeprisen delt ut til Union Brygge i Drammen. Hele eiendomsbransjen var samlet på Hotel Plaza i Oslo der prisen ble delt ut. – Etter å ha jobbet med dette i 20 år, så setter dette kronen på verket, sier adm. direktø

Les mer

Vinteren i Norge er lang og mørk, og desto viktigere blir belysningen rundt deg. Det mener i hvert fall interiørarkitekt Henriette Bergsjø. Når det kommer til belysning av hus og hage, avhenger resultatet av hvor du plasserer lyskilden, og hvordan lyset faller. – Lys er mer enn bare lampeform, sier hun.

Les mer
Annonse

Det var en regnfull sommer at familien Briså begynte å tenke på å kjøpe seg en robotgressklipper. – Gresset ble så langt fordi vi sjeldent fikk klippet det på grunn av regnet, og da det først var fint vær hadde gresset blitt så langt at gressklipperen vår slet med å komme igjennom alt sammen, forteller Kristine Briså. Med en plen over flere nivåer var de usikre på om det faktisk ville fungere å ha en robotgressklipper.

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland