Publisert 17. juni.2016 av

Jeg tør påstå at det er fakta. Vi er over oss av begeistring for ferske krydderurter.

 

I dag er denne grønne herligheten en selvfølge i dagligvaresortimentet, men sånn har det ikke alltid vært. Jeg er født på 80-tallet... og husker heller lite av krydderurt til middag.

 

Faktisk, husker jeg det ikke. Utenom gressløk på eggerøre, og dill til laks. Ofte tørket. Som smakte vagt, med et hint av skap. Det var da, heldigvis.

 

I dag kan vi plukke ferskt krydder fra øverste hylle. Og om vi gjør! Salget av «det grønne gullet» har eksplodert de siste ti årene. Fordi det tilfører mye god smak, helt sikkert. Og fordi det gir oss en følelse av eksklusivitet, kanskje.

 

Vi føler oss kanskje flinkere, når vi bruker fersk råvare i mat? Tro mot smak og natur - uten giftige tilsetningsstoffer. Det er et faktum; økt forbruk av krydderurter i maten, bidrar til at man salter maten mindre. For eksempel.

 

Urter er også proppfulle av vitaminer og antioksidanter, og har mange helsegevinster. Som alt annet grønt.

 

Krydderurter er til og med forbundet med en del myter og kjerringråd. Som at basilikum hjelper til å holde kjøkkenfluer borte. Og at persille fjerner hvitløksånde. Krydderurter er gammel tradisjon med ny tilgjengelighet. Og vi sluker det rått. Bokstavelig talt.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her. 

Ta meg med

Hør hør! Det er genialt. Gjør det hjemme eller på hytta, i hele sommer. Nei, jeg snakker ikke om det.

 

Skaff deg et par fristende uteurter. Helt problemfritt gress liksom. Som gir god smak hele sommeren.

 

Og så ser det selvsagt veldig fint ut. Fornuftig pynt, hva gir du meg? Rimelig er det og. Og krever minimalt med stell. Luft, jord og naturlig tilførsel av vann er oppskriften på suksess.

Mmm...hjemmelaget og mye sunnere urtesmør. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Hvis jeg får som bestilt, nemlig sol hver dag, må man kanskje hjelpe til litt selv. Jukse litt. Og som du vet, er jeg jo glad i juks. Bare bitte litt vann, og vipps så er jobben gjort.

 

Dette får du til. Ikke noe klipping, kniping eller plukking. Gaven som fortsetter å gi, kanskje. Å nå kom jeg på at uteurt også er en perfekt vertinnevenninnegave! Urtekrydder som ingen får til inne, men alle klarer ute. Av den enkle grunn at du ikke kan ødelegge. For ute bestemmer den selv.

 

Les flere saker fra Fanny her. 

 

Velg disse pottene

Vi har to scenario; basilikum og bladpersille som det går mye av, kanskje en hel potte til et måltid, kan fint stå i sin originale potte, i en potteskjuler. Disse kan flyttes inn ved veeeldig kjølige sommerkvelder, men det har jeg ikke bestilt.

 

 

Gjør vannet eksklusivt med urter. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Mer hardføre urter, som timian, rosmarin, estragon og oregano er krydder du fint kan plante om til større krukker og potter, og tåler litt mer vær. Det gir også gode vekst kår, men ny, næringsrik jord. 

 

Tre ting å bruke uteurter i:

Vann: De mest eksklusive spahotellene i landet bruker rosmarin i vannet, i stedet for frukt og bær. Smaker friskt, ser fint ut og skal virkeberoligende. Prøv!

 

Urtesmør: Romtemperer ekte smør, og hakk urter du liker smaken på grovt. Jeg bruker alltid persille, men rosmarin, sitrontimian og oregano smaker også fortreffelig.

 

Bland alt sammen sammen og tilsett gjerne ett fedd hvitløk og litt sitronsaft. Smak til med salt. Få smøret på et bakepapir og rull sammen til en pølse. Avkjøl i kjøleskapet. Skjæres i skiver og serveres til det du syns kryddersmør kan brukes til.

 

Urtesalt: Tørk urten du vil tilsette saltet, f.eks. dill og gress til fisk, rosmarin og timian til kjøtt, koriander eller timian til kylling. Legg krydderet i ovnen på 80 grader, ca. 1,5 time. Bland det tørkede krydderet med maldonsalt. Tips! Super vertinnevenninnegave.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Tørk urter og lag urtesalt. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Publisert 05. juli.2017 av

Naturen har tydelig vært en stor inspirasjon i  interiørtrendene  de siste årene.

 

Som reaksjon på den nordiske (sterile, som jeg velger å kalle den) trenden med hvitt og sort minimalisme, har naturen igjen vist seg i norske hjem gjennom naturmaterialer og mye grønt liv.

 

Friske blomster og planter  kan vi nesten ikke få nok av.

 

Bruken av naturmaterialer har blitt, og er fremdeles, enormt populær i skandinaviske hjem, hvor de harde harde naturmaterialene som skiver og marmor står i behagelig kontrast til mer bløte materialer som tre og tekstiler i bomull og lin.

 

Les mer om interiør på Botrend her

 

Bærekraftig materiale

Selv om jeg personlig ikke mener at man skal kaste seg på alle mulige trender, har jeg selv opplevd å bli litt ”hektet” på bruken av naturmaterialer i vårt hjem, og da spesielt lin.

 

For selv om naturmaterialer kanskje er en spesielt populær trend nå, er lin både klassisk og tidløst, og bruken av disse kommer derfor igjen og igjen.

 

Dessuten er naturmaterialer bedre i forhold til  økologi og bærekraft, sammenlignet med syntetiske og plastbaserte stoffer som skader miljøet.

 

Materialer som luner

 

Karn Fjørtoft har over 12.000 følgere på Instagram - her kan du følge henne på @karnfjk

 

Hvem vil ikke våkne opp her? Foto: Karn Fjørtoft
Lin er både robust og slitesterkt. Foto: Karn Fjørtoft

Glattere enn bomull

Lin er et rent naturprodukt som fremstilles av linplanten (flax) som har opprinnelse fra Midtøsten.

 

Det er et mer robust og slitesterkt materiale enn bomull både i tørr og våt tilstand, og glattere enn bomull, og er både hypoallergent og bakteriehemmende.

 

Lin absorberer fuktighet godt og føles luftig og svalt mot huden, og loer ikke. På grunn av materialets gode kvaliteter og pene utseende har lin derfor blitt et svært populært stoff til både kjøkkentekstiler, borddekning, badeværelsestekstil og sengetøy, spesielt i sommerhalvåret.

 

Her kan du lese mer av Karns fine saker på Botrend

 

Ny nordisk lintrend

Personlig tror jeg at det må være denne kombinasjonen av at lin ser og faller elegant ut, i tillegg til at stoffet føles svalt mot huden, at jeg er så glad i lin. Det kan være nytt og fresht, men det er også klassisk og elegant.

 

Min mor dekket alltid opp til fest med hvit lin, og skulle det være virkelig pent så var det linservietter. Den store forskjellen fra nå er vel at både duk og servietter ble strøket med press. Heldigvis (for meg) er det ”riktige” looket nå stenvasket lin som ikke behøver å bli strøket, men som godt kan være litt krøllete. Ihvertfall synes jeg det kan det. På denne måten er det litt lavere terskel for å finne frem linserviettene til en hverdagsmiddag.

 

Jeg er veldig tilhenger av at både fint servise og tekstil skal kunne brukes mye og til hverdags. Ellers blir det bare stående og støve ned, men det kan man jo selvfølgelig selv velge!

 

Dekk gjerne, og ofte, med linservietter. Foto: Karn Fjørtoft
Foto: Karn Fjørtoft

Hverdagsluksus - linsengetøy

 

Linsengetøy er noe av det beste i hele verden, spesielt om sommeren.

 

Det er litt eksklusivt, svalt og er mykt mot huden. De mest populære fargene er kanskje natur, grått, beige, lyserosa og hvitt. Jeg er veldig glad i hvitt, fordi jeg synes det føles litt eksklusivt,  nesten som å være på hotell. Vi har dessuten to store puter som vi har lysegrått trekk til. Ellers er det ikke mye annet på soverommet annet en monstera plante og tørkede blomster. Det synes jeg gir en rolig og fin atmosfære slik det skal være på et soverom.

 

Her får du tips til bryllupsgaver

 

 

Lin i stuen

 

Sofaen vår kjøpte vi brukt på dba.dk (danske finn.no), og er en blanding av ull og bomull.

 

Vi elsker sofakos, og har derfor mange ullpledd og et saueskinn fra min mormors gård på Sunnmøre. Jeg liker å blande forskjellige materialer, så i sofaen har vi også flere sofaputer i lin i en lys naturfarge. Hardstrikket ull, bløte tepper, et loddent skinn og crisp lin står i perfekt kontrast til sofabordet i svart marmor, synes jeg.

 

 

Tips: Les Karns guide til hvordan kjøpe brukte møbler her.

 

Karn har flere sofaputer i lin. Foto: Karn Fjørtoft

Lin til middagsbordet

 Linservietter gir det lille ekstra til  borddekkingen, om det så er til hverdags eller fest.

 

Jeg har fremdeles til gode å finne en stor linduk i den riktige naturfargen - ikke for grå og heller ikke for beige. Jeg gleder meg til å legge lin i forskjellige farger og nyanser i lag på lag – servietter over bordbrikker, over en stenvasket duk, med naturlige folder og krøller. Til fest ville jeg pynte bordet med markblomster og levende lys.

 

 

Slik vedlikeholder du lin:

 

  • Du kan bruke de fleste type vaskemidler på lin.

 

  • Lin bør ikke gnikkes eller vris i vask da dette kan skade linfibrene.

 

  • Lin kan strykes hvis stoffet er fuktig, og vaskes på 60 grader hvis ikke annet er angitt.

 

Bli bedre kjent med Karn her

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.    

      

Les mer

En sammenslåing av tre små hytter i tre og glass, signert Reiulf Ramstad arkitekter, er løsningen på hyttedrømmen for tre generasjoner av samme familie. Her kan du lese flere saker om fritidsboliger  

Les mer
Annonse

Kommersielt innhold fra Plantebørsen. Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier. Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.– Mange kunder kommer ti

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland