Publisert 17. juni.2016 av

Jeg tør påstå at det er fakta. Vi er over oss av begeistring for ferske krydderurter.

 

I dag er denne grønne herligheten en selvfølge i dagligvaresortimentet, men sånn har det ikke alltid vært. Jeg er født på 80-tallet... og husker heller lite av krydderurt til middag.

 

Faktisk, husker jeg det ikke. Utenom gressløk på eggerøre, og dill til laks. Ofte tørket. Som smakte vagt, med et hint av skap. Det var da, heldigvis.

 

I dag kan vi plukke ferskt krydder fra øverste hylle. Og om vi gjør! Salget av «det grønne gullet» har eksplodert de siste ti årene. Fordi det tilfører mye god smak, helt sikkert. Og fordi det gir oss en følelse av eksklusivitet, kanskje.

 

Vi føler oss kanskje flinkere, når vi bruker fersk råvare i mat? Tro mot smak og natur - uten giftige tilsetningsstoffer. Det er et faktum; økt forbruk av krydderurter i maten, bidrar til at man salter maten mindre. For eksempel.

 

Urter er også proppfulle av vitaminer og antioksidanter, og har mange helsegevinster. Som alt annet grønt.

 

Krydderurter er til og med forbundet med en del myter og kjerringråd. Som at basilikum hjelper til å holde kjøkkenfluer borte. Og at persille fjerner hvitløksånde. Krydderurter er gammel tradisjon med ny tilgjengelighet. Og vi sluker det rått. Bokstavelig talt.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her. 

Ta meg med

Hør hør! Det er genialt. Gjør det hjemme eller på hytta, i hele sommer. Nei, jeg snakker ikke om det.

 

Skaff deg et par fristende uteurter. Helt problemfritt gress liksom. Som gir god smak hele sommeren.

 

Og så ser det selvsagt veldig fint ut. Fornuftig pynt, hva gir du meg? Rimelig er det og. Og krever minimalt med stell. Luft, jord og naturlig tilførsel av vann er oppskriften på suksess.

Mmm...hjemmelaget og mye sunnere urtesmør. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Hvis jeg får som bestilt, nemlig sol hver dag, må man kanskje hjelpe til litt selv. Jukse litt. Og som du vet, er jeg jo glad i juks. Bare bitte litt vann, og vipps så er jobben gjort.

 

Dette får du til. Ikke noe klipping, kniping eller plukking. Gaven som fortsetter å gi, kanskje. Å nå kom jeg på at uteurt også er en perfekt vertinnevenninnegave! Urtekrydder som ingen får til inne, men alle klarer ute. Av den enkle grunn at du ikke kan ødelegge. For ute bestemmer den selv.

 

Les flere saker fra Fanny her. 

 

Velg disse pottene

Vi har to scenario; basilikum og bladpersille som det går mye av, kanskje en hel potte til et måltid, kan fint stå i sin originale potte, i en potteskjuler. Disse kan flyttes inn ved veeeldig kjølige sommerkvelder, men det har jeg ikke bestilt.

 

 

Gjør vannet eksklusivt med urter. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Mer hardføre urter, som timian, rosmarin, estragon og oregano er krydder du fint kan plante om til større krukker og potter, og tåler litt mer vær. Det gir også gode vekst kår, men ny, næringsrik jord. 

 

Tre ting å bruke uteurter i:

Vann: De mest eksklusive spahotellene i landet bruker rosmarin i vannet, i stedet for frukt og bær. Smaker friskt, ser fint ut og skal virkeberoligende. Prøv!

 

Urtesmør: Romtemperer ekte smør, og hakk urter du liker smaken på grovt. Jeg bruker alltid persille, men rosmarin, sitrontimian og oregano smaker også fortreffelig.

 

Bland alt sammen sammen og tilsett gjerne ett fedd hvitløk og litt sitronsaft. Smak til med salt. Få smøret på et bakepapir og rull sammen til en pølse. Avkjøl i kjøleskapet. Skjæres i skiver og serveres til det du syns kryddersmør kan brukes til.

 

Urtesalt: Tørk urten du vil tilsette saltet, f.eks. dill og gress til fisk, rosmarin og timian til kjøtt, koriander eller timian til kylling. Legg krydderet i ovnen på 80 grader, ca. 1,5 time. Bland det tørkede krydderet med maldonsalt. Tips! Super vertinnevenninnegave.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Tørk urter og lag urtesalt. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Publisert 29. mars.2017 av
Gartner Fred T. Nilsen ber de med «grønne fingre» være tålmodige og ikke la seg lure av de siste dagers knallvær.

 

Sol og gode temperaturer har smeltet snøen rundt omkring. Men selv om man er vårlig i sinnet, er det ikke lurt å overføre gleden over våren til blomsterbedene ennå.

Raskt væromslag

 

– Vi blir litt lurt, det er ikke sikkert at det blir tidlig vår. Været kan slå om nokså raskt på denne tiden av året, sier Fred T. Nilsen på Sjøstrand Gartneri.

 

Les også: Drømmehagen som blomstrer hele året

 

Han forteller at det fortsatt er frost i bakken, og derfor begrenset hva man kan gjøre utendørs en stund fremover.

 

– Stemorsblomst er den eneste sommerblomsten du kan plante nå. Den tåler ned til minus 5 grader. Men skulle det plutselig blir 10 kuldegrader en natt, da går det galt. Derfor ber vi folk vente med å plante, sier Nilsen.

Planteveteranen forteller at for tidlig planting er en av feilene som oftest går igjen, når man skal finne ut av hvorfor en blomst ikke kommer frem som planlagt. Hvis det plantes for tidlig, og det blir kaldt, ødelegges bladverket.

 

Hagedesignerens anbefaling: - Legg en plan for hagen

 

– Jeg er av den gamle skolen, og ber folk vente til midten av mai med utendørs planting, sier Nilsen.

 

Tid for såing

Mens det er fånyttes å sette i gang utendørs, er det derimot mer enn nok du kan forberede innendørs. En mulighet er å starte med å så.

 

Slik fikk Ås-elevene til en vedlikeholdsfri hage

 

– De som lager grønnsakplanter og blomster selv, kan så inne. Det som er viktig da er å ikke starte for tidlig med såingen. Og når du sår, bør du ha vanlig romtemperatur, anbefaler Fred T. Nilsen, og kommer med en påminnelse:

 

– Med en gang planten spirer og kommer opp, bør temperaturen senkes til 15 grader. Det er ikke lett å få til i et privat hus, så man må være litt påpasselig med tidspunkt for såing.

 

En annen passende aktivitet nå er å ta opp igjen fjorårets uteplanter fra kjelleren.

 

Botrends samleside om hage

 

– Det er tiden for å ta de opp i varmen og lyset, og vanne de slik at det blir lange, lyse skudd – før du skjærer planten jevn, sier Nilsen.

 

 

– Og nå du ser at planten begynner å skyte, må du gi den gjødsel, sier Sjøstrand-gartneren.

Fred T. Nilsen på Sjøstrand Gartneri med favorittplanten, Oxalis kløverplante, en stemorsplante som pynter i hager og terrassekasser. Foto: Eva Groven
Les mer

Pynt inngangspartiet til påske

Og dekorasjonen kan du lage selv.

Publisert 17. juni.2016 av Bettine Nicotra

Irene Jacobsen (44) og Kari Nygaard (45) – damene bak hageboken «Barbeinthagen» viser deg hvordan du kan imponere gjester med din helt egne, hjemmelagde påskekrans. Grønne fingre eller ei, dette er en hyggelig aktivitet enten du er alene eller sammen med andre. Ta en tur ut i naturen, en liten svipptur innom butikken, rydd kjøkkenbordet og sett i gang! Like før jul skrev vi en sak om de to hageentusiastene som da lærte oss å lage vinterkrans

Les mer
Annonse

Det var en regnfull sommer at familien Briså begynte å tenke på å kjøpe seg en robotgressklipper. – Gresset ble så langt fordi vi sjeldent fikk klippet det på grunn av regnet, og da det først var fint vær hadde gresset blitt så langt at gressklipperen vår slet med å komme igjennom alt sammen, forteller Kristine Briså. Med en plen over flere nivåer var de usikre på om det faktisk ville fungere å ha en robotgressklipper.

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland