Publisert 17. juni.2016 av

Det lukter sommerlig suksess når du blander det beste fra ild og vann.

 

De første stranddagene er over. Varmen har inntatt kroppene og de første smakebitene av det vi har i vente er unnagjort. For det må komme mer. Flere dager der jeg kan ta med fluktstolen helt ned i strandkanten. Sitte der med føttene begravd i skjellsand, høre svak dur fra båtene og få med seg stundene der fjære blir til flo.

 

Tidlige sommermorgener kan du se ei andemor som årvåkent sklir over stille vann med sine lydige små bak stjerten. De leter som regel etter mat, smaker forsiktig på tangen og lunter opp i strandkanten på jakt etter smuler.

 

De skulle bare visst at det aller beste finnes rett under dem.

 

Her er årets hotteste grilltrend.

 

Små eksklusive biter

For de ligger i klynger og klaser på havbunnen. De fester seg til bryggene, til tauverket og steinene. Vi snakker selvfølgelig om blåskjellene. Om de smakfulle og glitrende blåskjellene.

 

Elsket av mange, hatet av noen. Jeg tenker at milliarder av krabber neppe kan ta feil. Blåskjell er en fantastisk råvare.

 

Mange plukker dem selv. Eller raker strandbunnen etter skjellene. Hvis tiden ikke strekker til er det greit å heller dra på butikken og kjøpe seg et nett. Og det som kan oppleves som små eksklusive biter er så naturlig som det kan få blitt. I utgangspunktet skal du ikke gjøre noe som helst annet enn litt varmebehandling. Maten er ferdig og klar til å spises med en gang den kommer opp fra havet.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye her.

 

Blåskjell - elsket av mange, hatet av noen. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Gi safran og kokosmelk et forsøk

Vi vil selvfølgelig ha litt smak. Vi vil smaksette den akkurat som det passer oss. For blåskjell er enkle sånn sett. De tåler mye forskjellig, men samtidig er det ikke pytt i panne vi holder på med. Hvitvin er alltid en god venn. Det samme er både løk og hvitløk. Selv er jeg svak for safran og kokosmelk. Det synes jeg du også skal være. Du kan i alle fall gi det et forsøk.

 

Her er de beste lunsjstedene i København.

 

Det mange klager på når det kommer til blåskjell er at «det smaker gummi». Vel, det er som oftest ikke skjellet sitt skyld. Da har du rett og slett med en lat kokk å gjøre, en som ikke har passet jobben sin når skjellene sto til koking. For de må virkelig ikke koke i timevis, det holder med noen få minutter.

 

Det eneste du vil er egentlig at skjellene skal åpne seg. For selve maten er ferdig på noen få sekunder når sideskjellene bestemmer seg for å gå hver sin vei. Da vil smakene du har tilsatt henge seg til kjøttet og sørge for at du har smakfulle porsjonsbiter.

 

Safran og koksmelk gjør seg godt med blåskjell. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Kombiner det beste med sommeren

Alle har en nabo som skryter uhemmet av hvor forgiftet han ble den ene gangen han spiste blåskjell. Det skremmer, men som regel er det ingen grunn til å være så bekymret. Det finnes blåskjellvarsel på nett som forteller deg hvor det er trygt å plukke. Om du kjøper blåskjell er de alltid klarert.

 

Den viktigste jobben gjør du allikevel selv før de kokes. Etter å ha skyldt skjellene i kaldt vann skal du luke ut de skjellene som ikke lukker seg. For dette er jo levende vesener som lukker seg om du kakker dem litt mot bordkanten. De som ikke adlyder, og de som er knust, kan du kaste i søppelet (de som ikke er åpne etter koking går i samme søppelbøtte). Resten går i gryta.

 

Eller på grillen! For du kan kombinere to av det aller beste med sommeren: Sjømat og glohet grill. Og når skjellene er fortært kan du slurpe i deg resten av en smakfulle kraften ved hjelp av litt godt brød. Det som er igjen i kjelen eller folien er full av smak som fortjener å bli fortært.

 

Grillede blåskjell

  • 2 kg. blåskjell
  • ½ stk. løk, finhakket
  • 2 stk. hvitløksfedd, finhakket
  • ½ stk. chili, finhakket
  • ½ stk. fennikel, finhakket
  • 1 dl hvitvin
  • 1 dl kokosmelk
  • ½ ts. safran
  • sitronsaft

 

Chili, hvitløk, sitron og fennikel er essensielt. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

  • Brett sølvfolie dobbelt og lag deg en «kjele» som du kan lukke igjen. Ha i alle ingrediensene og legg på grillen.
  • Blåskjellene er klare når de har åpnet seg. Det tar antagelig 10–12 minutter, men her må du følge med selv, for det er varmen på grillen som avgjør. 
  • Om du heller vil lage blåskjellene i en kjele tar du først litt olivenolje og steker fennikel, løk og hvitløk lett sammen. Ha i hvitvin, kokosmelk, chili, og safran og rør om.
  • Kok opp og tilsett blåskjellene. Middagen er klar når skjellene åpner seg.
  • Klem litt sitronsaft over rett før servering.

 

Ovnsstekte poteter

  • Poteter
  • 1 ss. olivenolje
  • 3 ss smør
  • Persille
  • salt og pepper

 

  • Vask og del båtene i staver. Ha over olje, smeltet smør, salt og pepper. Pensle alle sidene på potetene og legg dem i en ildfast form.
  • Stekes i ovnen på 220 grader i 15–20 minutter. Du kan gjerne snu dem underveis.
  • Finhakk litt persille og ha over rett før servering. 
Brød og aioli hører med. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Verdens raskeste aioli:

Og muligens beste den aller beste oppskriften!

 

  • 1 stk. egg
  • 2 dl rapsolje
  • 1 ts. sennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • Salt og pepper
  • 1 stk. fedd hvitløk, knust

 

Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør sammen med stavmikser. Det tar 10 sekunder, så er aiolien klar.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill - kontakt oss her. 

MAT
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 17. juni.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland