Publisert 17. juni.2016 av

Det lukter sommerlig suksess når du blander det beste fra ild og vann.

 

De første stranddagene er over. Varmen har inntatt kroppene og de første smakebitene av det vi har i vente er unnagjort. For det må komme mer. Flere dager der jeg kan ta med fluktstolen helt ned i strandkanten. Sitte der med føttene begravd i skjellsand, høre svak dur fra båtene og få med seg stundene der fjære blir til flo.

 

Tidlige sommermorgener kan du se ei andemor som årvåkent sklir over stille vann med sine lydige små bak stjerten. De leter som regel etter mat, smaker forsiktig på tangen og lunter opp i strandkanten på jakt etter smuler.

 

De skulle bare visst at det aller beste finnes rett under dem.

 

Her er årets hotteste grilltrend.

 

Små eksklusive biter

For de ligger i klynger og klaser på havbunnen. De fester seg til bryggene, til tauverket og steinene. Vi snakker selvfølgelig om blåskjellene. Om de smakfulle og glitrende blåskjellene.

 

Elsket av mange, hatet av noen. Jeg tenker at milliarder av krabber neppe kan ta feil. Blåskjell er en fantastisk råvare.

 

Mange plukker dem selv. Eller raker strandbunnen etter skjellene. Hvis tiden ikke strekker til er det greit å heller dra på butikken og kjøpe seg et nett. Og det som kan oppleves som små eksklusive biter er så naturlig som det kan få blitt. I utgangspunktet skal du ikke gjøre noe som helst annet enn litt varmebehandling. Maten er ferdig og klar til å spises med en gang den kommer opp fra havet.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye her.

 

Blåskjell - elsket av mange, hatet av noen. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Gi safran og kokosmelk et forsøk

Vi vil selvfølgelig ha litt smak. Vi vil smaksette den akkurat som det passer oss. For blåskjell er enkle sånn sett. De tåler mye forskjellig, men samtidig er det ikke pytt i panne vi holder på med. Hvitvin er alltid en god venn. Det samme er både løk og hvitløk. Selv er jeg svak for safran og kokosmelk. Det synes jeg du også skal være. Du kan i alle fall gi det et forsøk.

 

Her er de beste lunsjstedene i København.

 

Det mange klager på når det kommer til blåskjell er at «det smaker gummi». Vel, det er som oftest ikke skjellet sitt skyld. Da har du rett og slett med en lat kokk å gjøre, en som ikke har passet jobben sin når skjellene sto til koking. For de må virkelig ikke koke i timevis, det holder med noen få minutter.

 

Det eneste du vil er egentlig at skjellene skal åpne seg. For selve maten er ferdig på noen få sekunder når sideskjellene bestemmer seg for å gå hver sin vei. Da vil smakene du har tilsatt henge seg til kjøttet og sørge for at du har smakfulle porsjonsbiter.

 

Safran og koksmelk gjør seg godt med blåskjell. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Kombiner det beste med sommeren

Alle har en nabo som skryter uhemmet av hvor forgiftet han ble den ene gangen han spiste blåskjell. Det skremmer, men som regel er det ingen grunn til å være så bekymret. Det finnes blåskjellvarsel på nett som forteller deg hvor det er trygt å plukke. Om du kjøper blåskjell er de alltid klarert.

 

Den viktigste jobben gjør du allikevel selv før de kokes. Etter å ha skyldt skjellene i kaldt vann skal du luke ut de skjellene som ikke lukker seg. For dette er jo levende vesener som lukker seg om du kakker dem litt mot bordkanten. De som ikke adlyder, og de som er knust, kan du kaste i søppelet (de som ikke er åpne etter koking går i samme søppelbøtte). Resten går i gryta.

 

Eller på grillen! For du kan kombinere to av det aller beste med sommeren: Sjømat og glohet grill. Og når skjellene er fortært kan du slurpe i deg resten av en smakfulle kraften ved hjelp av litt godt brød. Det som er igjen i kjelen eller folien er full av smak som fortjener å bli fortært.

 

Grillede blåskjell

 • 2 kg. blåskjell
 • ½ stk. løk, finhakket
 • 2 stk. hvitløksfedd, finhakket
 • ½ stk. chili, finhakket
 • ½ stk. fennikel, finhakket
 • 1 dl hvitvin
 • 1 dl kokosmelk
 • ½ ts. safran
 • sitronsaft

 

Chili, hvitløk, sitron og fennikel er essensielt. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

 • Brett sølvfolie dobbelt og lag deg en «kjele» som du kan lukke igjen. Ha i alle ingrediensene og legg på grillen.
 • Blåskjellene er klare når de har åpnet seg. Det tar antagelig 10–12 minutter, men her må du følge med selv, for det er varmen på grillen som avgjør. 
 • Om du heller vil lage blåskjellene i en kjele tar du først litt olivenolje og steker fennikel, løk og hvitløk lett sammen. Ha i hvitvin, kokosmelk, chili, og safran og rør om.
 • Kok opp og tilsett blåskjellene. Middagen er klar når skjellene åpner seg.
 • Klem litt sitronsaft over rett før servering.

 

Ovnsstekte poteter

 • Poteter
 • 1 ss. olivenolje
 • 3 ss smør
 • Persille
 • salt og pepper

 

 • Vask og del båtene i staver. Ha over olje, smeltet smør, salt og pepper. Pensle alle sidene på potetene og legg dem i en ildfast form.
 • Stekes i ovnen på 220 grader i 15–20 minutter. Du kan gjerne snu dem underveis.
 • Finhakk litt persille og ha over rett før servering. 
Brød og aioli hører med. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Verdens raskeste aioli:

Og muligens beste den aller beste oppskriften!

 

 • 1 stk. egg
 • 2 dl rapsolje
 • 1 ts. sennep
 • 1 ss hvitvinseddik
 • Salt og pepper
 • 1 stk. fedd hvitløk, knust

 

Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør sammen med stavmikser. Det tar 10 sekunder, så er aiolien klar.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill - kontakt oss her. 

MAT
Publisert 18. juni.2017 av

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem.

 

På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade.

 

Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt.

 

Her kan du følge Karn på Instagram @karnfjk

 

Som tilbehør til grillmat

 

Sylting har tradisjonelt vært forbeholdt sensommeren når frukt og grønt man ikke fikk brukt opp skulle konserveres, men sylting kan med selvfølgelig gjøres i små porsjoner året rundt for å strekke årstidene.

 

Nå er grillsesongen her snart for fullt, og jeg gleder meg til å sylte agurk, kål og rødløk som er nydelig tilbehør til grillpølsene!

 

Karn: Min sommermat grilles

 

Syltede grønnsaker er perfekt til grillmat. Foto: Karn Fjørtoft

Som vertinnegave

Hvis man ikke har prøvd å sylte før skjønner jeg at det kan være et lite prosjekt å komme i gang, men sylting er faktisk noe av det enkleste innenfor hjemmeproduksjon.

 

I tillegg er det jo veldig gøy å lage sine egne syltede grønnsaker slik de gjorde før i tiden, enten det er grønnsaker til egen bruk, marmelader til familien eller chutneyer til små vertinnegaver.

 

Noen viktige prinsipper:

 

Når man skal sylte grønnsaker bruker man som et utgangspunkt eddik, salt og sukker. Dette konserverer grønnsakene og gjør de svært holdbare. Smak tilsetter du med krydder som eksempel pepper, allehånde, laurbærblad og sennep, alt etter hva man liker og til bruk. Dillfrø er også godt å bruke, spesielt hvis det du lager skal være tilbehør til fisk. Men pass på, det skal ikke så mye til før smaken blir kraftig!

 

 I oppskriftene under har jeg komt med et forslag til en syltelake, men du eksperimentere akkurat slik som du vil med mengde syre, sødme og krydder.

 

Før du går i gang vil jeg informere om to viktige prinsipper når du skal sylte.

 

Du må sterilisere glassene før bruk. Foto: Karn Fjørtoft
 1. Sørg for at glassene er helt rene

 

Du kan sylte nesten hva som helst og bruke de glassene du vil, så lenge sylteglassene er helt rene. Hvis glasset ikke er skikkelig rent kan det komme mugg og grønnsakene vil råtne.

 

Det holder ikke bare å vaske dem grundig, men du skal få dem så sterile som mulig. Dette kan du gjøre enten ved å å koke eller tørke dem i ovnen, eller i en oppvaskmaskin med steriliseringsprogram.

 

 

Agurker egner seg godt til sylting. Foto: Karn Fjørtoft
Det krever litt kutting og forarbeid. Foto: Karn Fjørtoft

 

2. Glassene skal fylles helt opp med syltelake

 

Etter at du har fylt sylteglassene med grønnsaker skal du fylle glasset så mye som mulig med syltelake.

 

Syltelaken skal tømmes over grønnsakene kokende varm, og lokket skal skrues på med en gang. Slik blir det dannet et undertrykk og grønnsakene holder seg lengre!

 

NB: Disse prinsippene er aller viktigst hvis du sylter for at grønnsakene skal holde seg i lang tid, altså flere måneder. Rødløken er ferdig til bruk allerede etter en halv time og da trenger du ikke være så påpasselig!

 

Smak av himmel : Et slag for kortreist mat

 

 

Slik lager du syltelaken – grunnoppskrift

 

Under følger en grunnoppskrift på en syltelake som jeg bruker til det aller meste; i denne omgangen syltet jeg rødløk, agurk og rødbeter med den. Her er det fritt frem for å eksperimentere som du ønsker etter smak og behag!

 

Ingredienser:

 

 • 4dl eddik (lagereddik, eplecidereddik, eller 50/50)
 • 2dl vann
 • 50g sukker (evt. rørsukker)

 

Her får du flere matoppskrifter på Botrend

 

Syltede grønnsaker holder seg i måneder. Foto: Karn Fjørtoft

Krydder

 

 • 3-4 laurbærblad
 • 1 teskje pepperkorn
 • 1teskje korianderfrø
 • 2 teskjeer dill, laurbærblade, allehånde, kanel, stjerneanis, chilliflak og nellik

 

Fremgangsmåte:

 

 1. Bland eddik, sukker og vann. Smak til slik at blandingen er passe sur og søt. Bring eddik, sukker og vann til oppkok.

   

2. Skold glassene, ha grønnsakene og resten av ingrediensene i og hell lake over til det dekker og helst slik at glasset blir helt fylt. Skru på lokket mens det er varmt, slik at det blir dannet et undertrykk.

 

Ekstra tips:

Sylting er ikke den eneste måten å bevare smakene fra kjøkkenhagen. Det er også gøy for eksempel å lage forskjellige urtesalt og oljer fra urter og grønnsaker. Det finnes masse oppskrifter på nettet som du kan bruke for inspirasjon!

Ferdig resultat og deilig som tilbehør. Foto: Karn Fjørtoft

 

 

Les mer på Botrends forside her

 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

MAT
Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 17. juni.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer

Er det en oppskrift du burde prøve nå, så er det denne lime- og kokosisen. Frisk, lett og akkurat passe søt. Enten som en søt finale etter et asiatisk måltid, eller som en kald forfriskning på en varm dag. 

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland