Publisert 17. juni.2016 av

Det lukter sommerlig suksess når du blander det beste fra ild og vann.

 

De første stranddagene er over. Varmen har inntatt kroppene og de første smakebitene av det vi har i vente er unnagjort. For det må komme mer. Flere dager der jeg kan ta med fluktstolen helt ned i strandkanten. Sitte der med føttene begravd i skjellsand, høre svak dur fra båtene og få med seg stundene der fjære blir til flo.

 

Tidlige sommermorgener kan du se ei andemor som årvåkent sklir over stille vann med sine lydige små bak stjerten. De leter som regel etter mat, smaker forsiktig på tangen og lunter opp i strandkanten på jakt etter smuler.

 

De skulle bare visst at det aller beste finnes rett under dem.

 

Her er årets hotteste grilltrend.

 

Små eksklusive biter

For de ligger i klynger og klaser på havbunnen. De fester seg til bryggene, til tauverket og steinene. Vi snakker selvfølgelig om blåskjellene. Om de smakfulle og glitrende blåskjellene.

 

Elsket av mange, hatet av noen. Jeg tenker at milliarder av krabber neppe kan ta feil. Blåskjell er en fantastisk råvare.

 

Mange plukker dem selv. Eller raker strandbunnen etter skjellene. Hvis tiden ikke strekker til er det greit å heller dra på butikken og kjøpe seg et nett. Og det som kan oppleves som små eksklusive biter er så naturlig som det kan få blitt. I utgangspunktet skal du ikke gjøre noe som helst annet enn litt varmebehandling. Maten er ferdig og klar til å spises med en gang den kommer opp fra havet.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye her.

 

Blåskjell - elsket av mange, hatet av noen. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Gi safran og kokosmelk et forsøk

Vi vil selvfølgelig ha litt smak. Vi vil smaksette den akkurat som det passer oss. For blåskjell er enkle sånn sett. De tåler mye forskjellig, men samtidig er det ikke pytt i panne vi holder på med. Hvitvin er alltid en god venn. Det samme er både løk og hvitløk. Selv er jeg svak for safran og kokosmelk. Det synes jeg du også skal være. Du kan i alle fall gi det et forsøk.

 

Her er de beste lunsjstedene i København.

 

Det mange klager på når det kommer til blåskjell er at «det smaker gummi». Vel, det er som oftest ikke skjellet sitt skyld. Da har du rett og slett med en lat kokk å gjøre, en som ikke har passet jobben sin når skjellene sto til koking. For de må virkelig ikke koke i timevis, det holder med noen få minutter.

 

Det eneste du vil er egentlig at skjellene skal åpne seg. For selve maten er ferdig på noen få sekunder når sideskjellene bestemmer seg for å gå hver sin vei. Da vil smakene du har tilsatt henge seg til kjøttet og sørge for at du har smakfulle porsjonsbiter.

 

Safran og koksmelk gjør seg godt med blåskjell. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Kombiner det beste med sommeren

Alle har en nabo som skryter uhemmet av hvor forgiftet han ble den ene gangen han spiste blåskjell. Det skremmer, men som regel er det ingen grunn til å være så bekymret. Det finnes blåskjellvarsel på nett som forteller deg hvor det er trygt å plukke. Om du kjøper blåskjell er de alltid klarert.

 

Den viktigste jobben gjør du allikevel selv før de kokes. Etter å ha skyldt skjellene i kaldt vann skal du luke ut de skjellene som ikke lukker seg. For dette er jo levende vesener som lukker seg om du kakker dem litt mot bordkanten. De som ikke adlyder, og de som er knust, kan du kaste i søppelet (de som ikke er åpne etter koking går i samme søppelbøtte). Resten går i gryta.

 

Eller på grillen! For du kan kombinere to av det aller beste med sommeren: Sjømat og glohet grill. Og når skjellene er fortært kan du slurpe i deg resten av en smakfulle kraften ved hjelp av litt godt brød. Det som er igjen i kjelen eller folien er full av smak som fortjener å bli fortært.

 

Grillede blåskjell

  • 2 kg. blåskjell
  • ½ stk. løk, finhakket
  • 2 stk. hvitløksfedd, finhakket
  • ½ stk. chili, finhakket
  • ½ stk. fennikel, finhakket
  • 1 dl hvitvin
  • 1 dl kokosmelk
  • ½ ts. safran
  • sitronsaft

 

Chili, hvitløk, sitron og fennikel er essensielt. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

  • Brett sølvfolie dobbelt og lag deg en «kjele» som du kan lukke igjen. Ha i alle ingrediensene og legg på grillen.
  • Blåskjellene er klare når de har åpnet seg. Det tar antagelig 10–12 minutter, men her må du følge med selv, for det er varmen på grillen som avgjør. 
  • Om du heller vil lage blåskjellene i en kjele tar du først litt olivenolje og steker fennikel, løk og hvitløk lett sammen. Ha i hvitvin, kokosmelk, chili, og safran og rør om.
  • Kok opp og tilsett blåskjellene. Middagen er klar når skjellene åpner seg.
  • Klem litt sitronsaft over rett før servering.

 

Ovnsstekte poteter

  • Poteter
  • 1 ss. olivenolje
  • 3 ss smør
  • Persille
  • salt og pepper

 

  • Vask og del båtene i staver. Ha over olje, smeltet smør, salt og pepper. Pensle alle sidene på potetene og legg dem i en ildfast form.
  • Stekes i ovnen på 220 grader i 15–20 minutter. Du kan gjerne snu dem underveis.
  • Finhakk litt persille og ha over rett før servering. 
Brød og aioli hører med. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Verdens raskeste aioli:

Og muligens beste den aller beste oppskriften!

 

  • 1 stk. egg
  • 2 dl rapsolje
  • 1 ts. sennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • Salt og pepper
  • 1 stk. fedd hvitløk, knust

 

Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør sammen med stavmikser. Det tar 10 sekunder, så er aiolien klar.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill - kontakt oss her. 

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland