Publisert 22. juni.2016 av

Midtsommer. Halvveis. Solen har snudd, men hei… vi har fortsatt sommeren foran oss. Den ekte sommeren. Med ferie.

 

Sankthansaften er en av festdagene, jeg har spesielt mange gode sommerminner fra. Fra tiden før SFO, fra da man dro på ferie til besteforeldrene sine. Som var «gamle» - i alle fall pensjonerte, og ikke selv hadde ti tusen ting og planer for ferien.

 

Fra da søstrene mine og jeg fikk dra på sommerferie til Sandefjord. Til Fjordgløtt. Da et par dager føltes som en uke. Da vi, i misunnelse spionerte på de «voksne» kusinene, når de pyntet seg for å dra «på livet» i Sandefjord sentrum.

 

Alle skaper vi våre egne minner

Det var bestandig godt vær (var det det?!), og sånn passe varmt. I blant tok vi snekka ut til en holme der Per spilte trekkspill, og barna vasset og fant måkeegg og utforsket øya.

 

Jeg kan fortsatt lukte Sankthansaften rundt sprakende bål i skumringen på stranden. Og mygg. Mye mygg. Men det gjorde ikke noe.

 

Det er med et slags vemod jeg reiser tilbake dit, for tjue år siden. Av og til tenker jeg at det trist at mine barn aldri får oppleve den sommeren. Med "Snill pike"-kopp, markjordbær og en sommerpresang tilgode. De får oppleve en annen, for å skape egne minner. Ganske ukomplisert, fint.

 

Slik kan du invitere til St. Hans-fest.

 

Alle blomstene er plukket i hagen med unntak av liljen som jeg fikk av en snill nabo. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Big business for blomsterforhandleren

I Norge er Sankthans markeringen av sommersolverv og midtsommer. Vi feirer tradisjonelt med Sankthansbål og midtsommerfest.

 

I Sverige er Midtsommerdagen offisiell flaggdag. Feiringen markeres som en familiefest i det grønne med midsommermat og drikke, tradisjonell folkedans og bunadskledde mennesker med blomsterkrans på hodet. Like romantisk som i en Astrid Lindgren film.

 

Og vi elsker det. Trenden med blomsterkrans tok for alvor av for et par år siden, som betyr big business for blomsterforhandleren. For en (halv)billig penge kunne du smykke deg med en vakker blomsterkrans til sommerfesten.

 

Les flere saker fra Fanny her. 

 

 

Slik får du festens fineste krans

Tidligere har jeg flettet krans uten hjelpemidler, men i år avanserer jeg. Med ståltråd og hva gjelder blomster. For meg er en tradisjonell Sankthanskrans bundet med markblomster. Du kan selvsagt finne mye vakker snitt i butikken, men ta en titt ute først.

 

Alle blomstene jeg har i min krans, fant jeg i hagen min. (Med unntak av den gule liljen - den fikk jeg plukke hos en snill nabo). Kransen jeg har bundet er, kors på halsen, første forsøk. Enkelt, greit og veldig fint til sommerfesten.

I år har jeg avansert og gått til innkjøp av ståltråd. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Du trenger:

  • Et par lengder ståltråd
  • Grønn blomstertape
  • Blomstertråd
  • Friske blomster Tips. For en fyldig krans, bruk mye grønt.

 

  • Start med å tape ståltråden med blomstertapen. Lag en løkke i den ene enden, slik at du har noe å feste i når kransen skal bindes sammen.
  • Snitt markblomstene slik at stilkene ikke blir for lange, ca. 10 cm fra blomsten.
  • Surr blomstertråd rundt blomstene du legger opp. Tips. Legg merke til hvilke blomster du bruker når, slik at du lager deg et slags mønster i kransen.
Legg lag for lag. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
  • Når du har lagt blomster og grønt på hele ståltråden, fester du enden av ståltråden i løkken.
  • Juster ståltråden til ditt hodemål.

 

Voila!

 

Få flere DIY-tips på Botrend her.

 

Fest den ene enden i en løkke. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Sett ståltråden sammen og surr blomstertape rundt. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Visste du dette om den mystiske aftenen? 

Sankthansaften har mange, gamle midtsommertradisjoner. I gamledager ble det sagt at blomstene hadde en helt spesiell kraft denne sommernatten. Det var derfor den beste tiden å samle inn plantene som skulle brukes til medisinsk bruk.

 

I følge gammel overtro skulle man natt til Sankthansaften plukke syv ulike blomster for å legge under hodeputen. I løpet av natten skulle du drømme om din fremtidige ektemann.

 

Jeg må ærlig innrømme, at jeg ikke kan huske å ha drømt om mannen akkurat denne natten. Men, nå er jeg jo ikke gift heller. Kanskje skal jeg prøve på nytt i år. Og er jeg heldig våkner jeg opp ved siden av drømmeprinsen i morgen også.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Flett kransen lang før du binder den sammen. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Prestekrager er essensielt i en blomsterkrans. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Har du hørt om noen som har kjøpt en bolig og i ettertid oppdaget av boden i kjelleren eller på loftet ikke svarte til forventningene? De fleste vil svare ja til dette. Mange har rett og slett ikke sjekket dette på visning eller de har stolt på opplysninger fra megler eller selger. Mitt råd er å insistere på å se dette uansett om megler ikke har tid, ikke har nøkler tilgjengelig eller gir gode muntlige forklaringer. Boden eller bodene kan nemlig være viktige for din bokvalitet, og

Les mer

Tokimeku Etter en temmelig tøff del 2, som jeg ærlig må innrømme at jeg ikke riktig fikk til, har jeg konkludert med følgende: Hvis du har barn, mann, kone, dyr, en bopel, en jobb, en tv-serie du skal se, venner, aktiviteter, kort sagt et liv behøver du T I D. I alle fall gjør jeg. 1 hel uke på klær, og jeg er ikke i nærheten av å nå målet. Jeg kan ikke engang skimte målstreken i det fjerne. Det kan selvsagt ha mye med omfanget å gjøre. Like vel lurer jeg på akkurat når jeg

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland