Publisert 24. juni.2016 av

Radisson Blu Scandinavia Hotel på Holbergs plass slo på stortromma da skybaren Summit Bar i 21. etasje skulle renoveres.

 

Ambisjonen er intet mindre enn å skape den beste skybaren i Oslo, og med det var det interiørarkitekter fra anerkjente Snøhetta som fikk oppdraget.

 

- Én ting er utsikten, men nå skal vi også bli kjente for å ha det beste designet. Vi ønsker å lage en bar for den trendy lokalbefolkningen, forretningsfolk og hotellets øvrige gjester, sier hotelldirektør Tomi Meiläinen til Botrend.

 

Baren har fått en ny palett som går fra mørk himmelblå mot fasade i varm messing og ild i bakvegg. FOTO: REZIDOR HOTEL GROUP

Han står i den nyrenoverte skybaren med panoramautsikt over Oslo by. Totalt seks måneder har det tatt å få på plass den nye Summit Bar.

 

De gamle lysekronene, det lyse treverket og de metallbaserte møblene er nå erstattet med brunt og blått interiør, bord i råstål, gull- og messingdetaljer.

 

- Med byen som bakteppe har vi jobbet med et abstrakt landskap av skulpturelle former som skaper åpne og inkluderende sittegrupper. Vi ønsket å skape et interiør som rammer inn den fantastiske utsikten over Oslo. Derfor er fargepaletten lagt til naturens farger, sier interiørarkitekt i Snøhetta, Nina Bjerve Andresen.

 

Les mer om interiør på Botrend her.

 

 

Hotelldirektør Tomi Meriläinen er fornøyd med hotellets nye prestisjebar. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Detaljer i messen og gull preger baren. Stolene er fra italienske Moroso. FOTO: REZIDOR HOTEL GROUP

Én milliard kroner til oppussing

For ti år siden kjøpte Rezidor Hotel Group Radisson Blu ved Holdbergs plass og de andre Radisson hotellene som tidligere var eid av SAS. De siste årene har de investert ca. én milliard kroner i oppussing av hotellene i Norden, hvorav mesteparten har blitt brukt i Norge. Restaureringsarbeidet pågår fremdeles og vil ferdigstilles i løpet av få år. 

 

Den nye Summit Bar, som ligger i hotellets nest øverste etasje, har nå fått dimbar led-belysning, lovpålagt rampe til rullestol, puffer og barstoler fra italienske Moroso, samt øvrige møbler signert Snøhetta i tekstil fra Kvadrat.

 

- Utforming av sittegrupper som et abstrakt landskap har vært viktig og interessant for å tilrettelegge for møter mellom mennesker med byen som hovedscene, sier interiørarkitekt Nina Bjerve Andresen.

 

Selskapet hun jobber for står blant annet bak prestisjeprosjekter som Den Norske Opera & Ballett, Biblioteket i Alexandria og minnesmerket og museet ved Ground Zero i New York.

 

- En bar krever overflater med sterk slitestyrke og man må ta høyde for at baren har en mengde praktiske funksjoner som må ivaretas. Man må også tilrettelegge for alt fra en hyggelig stund for to personer til en mer tilfeldig sosial interaksjon. En bar som skal fungere på både dag- og kveldstid har forskjellig bruk og ønskelig stemning. Dette krever gjennomtenkte farger og materialpalett. 

 

Les mer om design og arkitektur på Botrend. 

 

Summit Bar er en av flere design-skybarer i Oslo. FOTO: REZIDOR HOTEL GROUP

Bruker lokale håndverkere og arkitekter

Hoveddelen av baren er dekket av vinduer fra gulv til tak, selv herretoalettet som vender mot øst, har panoramavinduer. 21. etasjer opp i høyden har gjestene utsikt over store deler av Oslo sentrum. De er en av flere skybarer i Oslo, og har konkurranse fra blant andre Stratos på Youngstorget, takterrassen på hotellene The Thief, Grims Grenka og Vulkan.

 

- Man får en opplevelse av å sitte på toppen av fjellet og se sjøen. Fargespillet i interiøret og baren reflekteres av himmelen og været utenfor, forklarer hotelldirektør Meiläinen.

 

Baren er en av de siste renoveringsprosjektene i 500-rom store hotellet som ble bygget i 1975. Kostnadene er hemmelig, men vel verdt prisen, ifølge hotelldirektøren.

 

- En ikonisk bar trenger et ikonisk design. Det var et lett valg å gå for Snøhetta som er internasjonalt anerkjent. De er også godt kjent i Oslo, noe som er viktig for oss ettersom vi de senere årene har blitt mer bevisste på å bruke lokale håndverkere og arkitekter.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. 

 

Utsikten fra Summit Bar i Oslo. FOTO: REZIDOR HOTEL GROUP
Publisert 20. april.2017 av

Treverk og hvite flater er det første som slår meg i det jeg kommer inn på kjøkkenet. Jeg titter rundt etter den stripete vasen alle har hørt om, Omaggio-vasen fra danske Kähler. 

 

Huseieren, Stamati Stenseth (51) er nemlig kjent for å forsyne nordmenn med disse vasene gjennom agenturselskapet Bo Bedre as. 

 

Men ingen vase å se. 

 

På kjøkkenøya står to hvite lysestaker, en glassvase med ”gåsunger” og en gul- og hvitstripete bolle med løkblomster.

 

Men det er ikke Stamatis vase-suksess vi skal snakke om i dag. 

 

Vi setter oss ned på barkrakkene. Skrått over oss henger en ”opp-ned-benk” med grønne planter og en gammel vekt brukt som blomsterpotte. 

 

– Vil du ha en kopp kaffe? spør Stamati. 

 

Samboeren Trine Bakkeli (51) spretter opp, går mot den integrerte kaffemaskinen og trykker på knappen. Duften av kaffe brer seg i rommet. 

 

Entusiastisk fyrer de løs om det siste årets kjøkkenjakt.

 

Fem kjøkken vi drømmer om

En rusletur unna drammen sentrum. Foto: Bettine Nicotra
Trine og Stamati flyttet inn i fjor sommer. Foto: Bettine Nicotra

Var noe som manglet

 Midt i sentrum i ”Drammens fineste leilighet” bodde paret. 

 

Et par skritt ut, en kjapp heistur ned, et par skitt til – så var de midt i smørøyet. Her kunne de bli gamle og bare nyte. 

 

Men Trine som alltid har elsket det grønne, savnet en hage å pusle rundt i. 

 

Så da 60-tallshuset på høyden med kongeutsikt over Drammen, dukket opp for ett år siden, satte tankespinneriet i gang. Kanskje de skulle flytte ”på landet”? 

 

De måtte gruble litt. Såpass lenge at visningene var over. Men å legge det helt fra seg klarte de ikke, så paret spurte megleren om å få en privatvisning. 

 

En halvtimes rundtur i huset var det som skulle til. De var solgt. 

 

Kulturarv ble drømmehjem

Spisebord og stoler fra Skagerak og lampe fra Voga. Foto: Bettine Nicotra

Bukkehorn på kjøkkenet

 Det meste var nylig pusset opp, så det var lite som måtte gjøres. 

 

– Jeg skal se om jeg finner et opprinnelig bilde av kjøkkenet, sier Stamati før han reiser seg for å hente prospektet.  

 

– På ett av bildene vi har sett fra da kjøkkenet var relativt nytt, hang det et bukkehorn på grua over komfyren, fortsetter han. 

 

Siden den gang var kjøkkenet pusset opp, men det var fremdeles mørkt og sto ikke i stil med resten av 60-tallshuset. Litt vel luksus, litt unødvendig å skifte ut et kjøkken som tross alt fungerte godt, tenkte de. 

 

Men de trøstet seg med at det nye kjøkkenet ikke skulle skiftes ut igjen – i hvert fall ikke under deres tid i huset. 

 

Trine peker mot den lange kjøkkenbenken. 

 

– Vi ville ha et enkelt kjøkken med lavt tyngdepunkt som gikk i den lengderetningen, i likhet med det langstrakte huset.

 

– Og for å få mest mulig luft, ville vi helst unngå overskap hvis det var mulig. Også visste vi at vi ville ha en stor øy, fortsetter hun.

 

– Et sosialt samlingspunkt, ja, legger Stamati til.

 

Så da gjensto én ting – å velge kjøkken. 

 

Heddas dristige kjøkkenvalg

Slik så kjøkkenet ut da de overtok huset. Foto: Nordvik & Partners/Settovenfra
Slik ser det ut i dag. Foto: Bettine Nicotra

Skulle ha spiler 

 Med stor kjærlighet for trespiler, var valget i utgangspunktet lett. 

 

– Det skulle bli et dansk kjøkken fra Unoform, det var vi helt klare på, sier Stamati. 

 

Håndtaksløse fronter med skuffelameller var det de ville ha. Kjøkkenet skulle være i massiv tre – innenfra og ut. 

 

Men de slo seg ikke helt til ro med ”det første og beste”. Så etter å ha sett litt rundt, endte de opp med å beundre et par kjøkken fra Hamran Snekkerverksted som var utstilt i en interiørbutikk i Kristiansand. 

 

Og i mars i fjor bestemte de seg for å ta turen innom showrommet deres på Skøyen, fremdeles med spile-ideen i bakhodet. 

 

– Vi spurte om de kunne lage disse litt tynnere og ha flere nedover, sier Trine mens hun stryker hånden nedover eikefronten.

 

Svaret de fikk var nølende. 

 

– Der møtte vi vel egentlig litt veggen, og det er vi glad for i dag. De ville ikke gå på kompromiss med det de sto for, og da vi fikk en av disse frontene tilsendt i posten var vi egentlig solgt, sier Stamati. 

 

Kjøkken på få kvadrat

Stripete bolle fra Cathrineholm. Foto: Bettine Nicotra

Ikke "bare, bare" å planlegge ut fra hukommelsen

 De hadde flere ønsker for sitt nye kjøkken. 

 

– Vi ville ha to kjøleskap – og isbitmaskin, for det hadde vi i leiligheten og da var vi flinkere til å drikke vann, sier han og ler. 

 

Men å planlegge et kjøkken ut fra hukommelsen var ikke ”bare, bare”. 

 

– Vi husket jo ingenting, vi hadde bare prospektet og skulle ikke overta huset før 1. juli, så vi planla litt i blinde, sier han før han fortsetter:

 

– Vi hadde bare vært her en halvtime. Det er sykt hvordan vi handler hus, vi kastet oss over det, så fikk det briste eller bære. Det er litt snålt. Men vi hadde med oss prosjektleder og svigerfar Bjørn. Han er tidligere takstmann og var velvillig rådgiver for oppdraget. 

 

– Ja, svigerfar var med på befaring. Vi ville ikke ha et oppussingsprosjekt som raste over hodet på oss om to år. Der var vi ikke. Vi ville ha et hus som var så nær leilighet som vi kunne komme, sier samboeren.

 

Har alt hun trenger på 47 kvadrat

Ventilator integrert i kokeplaten. Foto: Bettine Nicotra
Håndtaksløse eikefronter. Foto: Bettine Nicotra

Midt i ingenmannsland

 Etter å ha flyttet inn i huset tok de kjøreturen til Hamrans verksted på Sørlandet. En lang og snirklete kjøretur gjennom tett skog. Og der, midt i ingenmannsland, lå verkstedet. 

 

– De har laget høvelbenker til så og si alle norske skoler, for det var deres kjernevirksomhet. Vi møtte en av de som startet Hamran, og han var noe og 80 år og gikk fremdeles rundt på verkstedet og lagde høvelbenker, sier Trine og smiler mens hun mimrer tilbake til det hyggelig møtet med den lille bedriften. 

 

Hamran Snekkerverksted lager kjøkken i liten skala. Med det menes rundt 300 kjøkken i året. 

 

Oppfølgingen har vært eksemplarisk, ifølge paret. Og etter å ha planlagt i åtte måneder, ble kjøkkenet smelt opp på under én uke i november. 

 

For Stamati som er en gammel traver innen ”gamet”, og som lenge har tilført skandinavisk design til det norske folk, var det ekstra stas å velge et helnorsk kjøkken. 

 

Og selv om prosessen har gått knirkefritt, blir nok ikke eikekjøkkenet byttet ut med det første. 

Massiv tre – innenfra og ut. Foto: Bettine Nicotra
Peis på kjøkkenet og peis i garderobeskapet på motsatt side av veggen. Foto: Bettine Nicotra
Den gamle kjøkkenvekten som Trine har arvet av farmoren sin er brukt som blomsterpotte. Foto: Bettine Nicotra

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram @botrend.no

Les mer

En gigantisk glassvegg med utsikt over snødekkede fjelltopper er det første som slår meg i det jeg kommer inn i stuen. I hver sin pelsstol ligger Aksel (9) og André (4) og titter på alpint på skjermen. Imens viser mor og far med stor iver viser frem den treetasjes store hytta de startet å bygge på Skarsnuten i Hemsedal for seks år siden.

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland