Annonse

Dette er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer

Kommersielt innhold fra Plantebørsen.

 

Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier.

 

Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.

– Mange kunder kommer til oss med et bilde av uteplassen sin. De spør oss hvordan de kan innrede for å få det fint og koselig på sin terrasse. Det hjelper vi dem selvsagt med, forteller Magnhild Bergem som er avdelingsleder på Plantebørsen.

Stort utvalg

Forretningen har et stort utvalg av både møbler, planter og interiørartikler. Magnhild er flink til å sette sammen dekorative og smarte løsninger for ulike terrasser. Hun har jobbet med dette mange år og har lang erfaring med å sette sammen en uteplass som kunden blir fornøyd med.

Avdelingsleder Magnhild Bergem

– Jeg bruker å anbefale dem å lage en koselig uteplass. Samtidig kan det være lurt å velge noen ting som deler opp uteplassen i to avdelinger. Da kan man ha et litt stort areal med sofa og bord, eller stoler og bord. Alt etter hva kunden har behov for og ønsker. I tillegg kan man ha en liten hjørnekrok med kanskje bare en lun stol og et lite bord. Der kan man nyte kvelden med en god bok, forteller hun.

Tenk helhet på uteplassen

Magnhild har noen tips hun uansett pleier å dele med alle uansett hvilken uteplass hun blir spurt om å hjelpe til med å sette sammen.

 

– Jeg bruker å si at de burde ha varmelamper, det er ikke mange månedene i Norge det er varmt nok til å sitte ute på terrassen om sommeren hele kvelden. En varmelampe kan forlenge sesongen og gjøre slik at du kan benytte deg av uteplassen fra mai til oktober. I tillegg er jeg veldig opptatt av å tenke helhet. Det er viktig å ha samme stil på uteplassen, så kan man finne noen dekorative interiørartikler som bryter litt med helheten, forteller hun.

 

Hva er de nye interiørtrenden for uteplassen i år?

 

–  Vi har stort utvalg av årets trender. Det som har skilt seg mest ut i år er aluminiumsmøbler og lys kunstrotting. De tåler regn og er laget av et materiale som tåler mange soltimer, det er selvsagt viktig, avslutter hun.

Nyhetsbrev

Ja, takk! Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev fra Plantebørsen!

Publisert 18. juni.2017 av

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem.

 

På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade.

 

Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt.

 

Her kan du følge Karn på Instagram @karnfjk

 

Som tilbehør til grillmat

 

Sylting har tradisjonelt vært forbeholdt sensommeren når frukt og grønt man ikke fikk brukt opp skulle konserveres, men sylting kan med selvfølgelig gjøres i små porsjoner året rundt for å strekke årstidene.

 

Nå er grillsesongen her snart for fullt, og jeg gleder meg til å sylte agurk, kål og rødløk som er nydelig tilbehør til grillpølsene!

 

Karn: Min sommermat grilles

 

Syltede grønnsaker er perfekt til grillmat. Foto: Karn Fjørtoft

Som vertinnegave

Hvis man ikke har prøvd å sylte før skjønner jeg at det kan være et lite prosjekt å komme i gang, men sylting er faktisk noe av det enkleste innenfor hjemmeproduksjon.

 

I tillegg er det jo veldig gøy å lage sine egne syltede grønnsaker slik de gjorde før i tiden, enten det er grønnsaker til egen bruk, marmelader til familien eller chutneyer til små vertinnegaver.

 

Noen viktige prinsipper:

 

Når man skal sylte grønnsaker bruker man som et utgangspunkt eddik, salt og sukker. Dette konserverer grønnsakene og gjør de svært holdbare. Smak tilsetter du med krydder som eksempel pepper, allehånde, laurbærblad og sennep, alt etter hva man liker og til bruk. Dillfrø er også godt å bruke, spesielt hvis det du lager skal være tilbehør til fisk. Men pass på, det skal ikke så mye til før smaken blir kraftig!

 

 I oppskriftene under har jeg komt med et forslag til en syltelake, men du eksperimentere akkurat slik som du vil med mengde syre, sødme og krydder.

 

Før du går i gang vil jeg informere om to viktige prinsipper når du skal sylte.

 

Du må sterilisere glassene før bruk. Foto: Karn Fjørtoft
  1. Sørg for at glassene er helt rene

 

Du kan sylte nesten hva som helst og bruke de glassene du vil, så lenge sylteglassene er helt rene. Hvis glasset ikke er skikkelig rent kan det komme mugg og grønnsakene vil råtne.

 

Det holder ikke bare å vaske dem grundig, men du skal få dem så sterile som mulig. Dette kan du gjøre enten ved å å koke eller tørke dem i ovnen, eller i en oppvaskmaskin med steriliseringsprogram.

 

 

Agurker egner seg godt til sylting. Foto: Karn Fjørtoft
Det krever litt kutting og forarbeid. Foto: Karn Fjørtoft

 

2. Glassene skal fylles helt opp med syltelake

 

Etter at du har fylt sylteglassene med grønnsaker skal du fylle glasset så mye som mulig med syltelake.

 

Syltelaken skal tømmes over grønnsakene kokende varm, og lokket skal skrues på med en gang. Slik blir det dannet et undertrykk og grønnsakene holder seg lengre!

 

NB: Disse prinsippene er aller viktigst hvis du sylter for at grønnsakene skal holde seg i lang tid, altså flere måneder. Rødløken er ferdig til bruk allerede etter en halv time og da trenger du ikke være så påpasselig!

 

Smak av himmel : Et slag for kortreist mat

 

 

Slik lager du syltelaken – grunnoppskrift

 

Under følger en grunnoppskrift på en syltelake som jeg bruker til det aller meste; i denne omgangen syltet jeg rødløk, agurk og rødbeter med den. Her er det fritt frem for å eksperimentere som du ønsker etter smak og behag!

 

Ingredienser:

 

  • 4dl eddik (lagereddik, eplecidereddik, eller 50/50)
  • 2dl vann
  • 50g sukker (evt. rørsukker)

 

Her får du flere matoppskrifter på Botrend

 

Syltede grønnsaker holder seg i måneder. Foto: Karn Fjørtoft

Krydder

 

  • 3-4 laurbærblad
  • 1 teskje pepperkorn
  • 1teskje korianderfrø
  • 2 teskjeer dill, laurbærblade, allehånde, kanel, stjerneanis, chilliflak og nellik

 

Fremgangsmåte:

 

  1. Bland eddik, sukker og vann. Smak til slik at blandingen er passe sur og søt. Bring eddik, sukker og vann til oppkok.

   

2. Skold glassene, ha grønnsakene og resten av ingrediensene i og hell lake over til det dekker og helst slik at glasset blir helt fylt. Skru på lokket mens det er varmt, slik at det blir dannet et undertrykk.

 

Ekstra tips:

Sylting er ikke den eneste måten å bevare smakene fra kjøkkenhagen. Det er også gøy for eksempel å lage forskjellige urtesalt og oljer fra urter og grønnsaker. Det finnes masse oppskrifter på nettet som du kan bruke for inspirasjon!

Ferdig resultat og deilig som tilbehør. Foto: Karn Fjørtoft

 

 

Les mer på Botrends forside her

 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

MAT
Les mer

– Jeg har lenge ønsket å lære mer om lokalprodusert mat, og her blir vi jo kjent med grønnsakene, sier livlige bestemor Rina Ihlen (69). Hun sitter på en trebenk ute på jordet. På fanget sitter barnebarnet Sonja (3), og foran dem, storesøster og snorklipper Aurora (5). – Skal vi måle på persilleskiltet hvor lang snoren skal være? Der kan vi klippe. Det er passe, sier hun i det Aurora åpner saksen og fører den over hyssingen som Rina holder frem. Bestefar Torstein Sommerfeldt

Les mer

Etter å ha flyttet fra en stor eplehage og tilbake til storbyen, så var det en drøm å se alle holde på å dekorere sine terrasser i finværet her om dagen. Har du en fransk balkong, en vanlig balkong eller en liten terrasse -  ja, så gjelder det å få mest mulig ut av den og årstiden vi går inn i. Og det utendørs. Her får du flere innlegg fra Bonaturlig 

Les mer

Dette kjennetegner nyere norsk arkitektur

Ny utstilling på Nasjonalmuseet.

Publisert 28. juni.2016 av Elin Reffhaug Craig

Nasjonalmuseet har åpnet en helt ny utstilling som viser hvilke byggeprosjekter som har preget den norske arkitekturen de siste fem årene. Les flere saker vi har skrevet om Nasjonalmuseet her 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland