Publisert 01. juli.2016 av

Hagen er endevendt. Pallekarmene er satt, og mellom bringebærbusker og potetplaner tusler frittgående høner.

 

Drømmen om å kunne leve av mat fra egen hage lever i beste velgående.

 

Her får du flere gode oppskrifer og råd fra Morten. 

 

Kylling i kjellerstua

 

Det var hjemmepåske. Alle andre i hele verden var på fjellet og koste seg i stekende sol, med velsmurte ski og silkeføre. Det føltes i alle fall sånn. Så vi bestemte oss for å fylle opp huset med gjester. Onsdag før skjærtorsdag flyttet det inn åtte små kyllinger i kjellerstua.

 

De bodde i en pappeske med avispapir, vannskål og varmelampe. De fikk så mye kos og klapp og frø og kokte egg at de var stolte som haner alle sammen.

 

Vi spilte Bjørn Eidsvåg, kledde oss i svart og spiste snitter da Plomma og Prikk beklageligvis døde. Men vi hadde seks igjen, og de vokste så raskt og effektivt at det måtte flytte ut i uthuset da de i løpet av noen uker så ut som små høner.

 

Du kan si hva du vil om fjærkre, men de er hverken renslige eller huslige. Støv og fjær og ruker passer langt bedre i et hønsehus enn i menneskehus.

 

Så etter å ha reist reisverket, skåret meg gjennom en yttervegg, satt inn vindu og malt veggene hvite, kunne de håpefulle altså flytte inn i sitt nye hjem. Vaglepinne, hønsetrapp og rugekasse. Flis og sandbad, drikkekar og foringsautomat. Mais, brødskalker og müslifrø. Jeg tror det er godt å være høne hos familien Øverbye.

 

Gjør bra mat bedre med urter

 

 

Fyldige kammer

 

Eller haner. For nå viser det seg at to av dem får fyldige kammer og klarere røst.

 

De har begynt å gale, og jeg var tidligere fast bestemt på at noen av dem kunne komme til å bli en velsmakende coq au vin. J

 

eg ser nå at ungene neppe kommer til å godta at vi tar Josefa og Yellow til søndagsmiddag. Det er mulig at naboene etter hvert kunne tenke seg det, i alle fall om de har tenkt å starte søndagsmorgenen i fem-draget. Vi får se hvordan det går etter hvert.

 

Enn så lenge får de tusle rundt i den inngjerdede hagen. De jakter mark og fluer, plukker grønne jordbær av plantene i hagen og blir skremt inn i tujahekken av de to hundene som bare vil leke litt.

 

Det er liv på tunet. Og det er liv i hagen.

 

Dette er årets hotteste grilltrend

 

Liv i hagen hos Morten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Settepoteter

 

For den første dagen i mai ble settepotetene satt i jorda.

 

Ti løpemeter ble vendt og luftet, og de innkjøpte og høyst kvalifiserte potetene ble høytidelig plassert.

 

Jeg hadde troen, men samtidig fjorårets utfordringer friskt i minne.

 

 

Det største problemet sommeren 2015 var nettopp været.

 

Det var jo fare for nattefrost til langt ut i august, og det hjalp heller lite at dagtemperaturen også minnet om en dårlig høstdag.

 

Selv i juli. Regn, overskyet og sure vinder. Det er klart det ikke blir hjemmedyrket mat av sånt. Når du i tillegg legger til dårlige forberedelser, billig torv og sen dyrking, så måtte prosjektet gå dårlig.

 

Men i år, I ÅR, da skal det skje.

 

Slik styler du til sommerfesten

 

Settepoteter i hagen hos Morten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

God jord

 

Jeg har satset på kvalitetsjord.

 

Hundrevis, trolig tusenvis, av kroner har blitt brukt på kompostjord, hønsegjødsel og organisk grønnsakjord.

 

Det ble sådd frø innendørs allerede i februar. Det ble vannet, opplyst og plantet om som seg hør og bør.

 

Sommerlig suksess med blåskjell

 

Og da de første varme dagene meldte seg i april og mai ble plantene båret på gullstol ut, påpasselig plassert i skyggen for ikke å bli brennmerket, for deretter å bli båret inn igjen på kvelden for å få seg en natts hvile i en lun kjellerstue.

 

Les flere av Mortens deilige oppskrifter her. 

 

Og det ga resultater!

 

For da maimåned nærmet seg slutten ble tomatplanter, langstrukne maisplanter og en artisjokk-kvast plassert i pallekarmer. Nå har de satt seg, og jeg har satt meg for å vente.

 

Det er ting på gang.

 

Prøv det!

 

De første nypotetene er allerede høstet.

 

Det er ingenting som smaker bedre enn nypoteter akkurat nå. Bare kokte. Eller ovnsbakte. Med smør og salt.

 

Det er sommer, det!

 

Og akkurat nå får du ferske nypoteter i butikken. Du må prøve.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Tips til oss eller Morten? Send oss en e-post

 

 

 

Botrends egen kokk og skribent, Morten Øverbye. FOTO: PRIVAT

Grillet entrecôte med aprikoser og granateple

 

Entrecôte
Halve aprikoser
1 stk. granateple
Ruccolasalat
Salt og pepper

 

– Ha salt og pepper på kjøttet før de legges på grillen.
– Legg skiver av entrecôte på grillen og la det frese tre minutter på hver side, selvfølgelig avhengig av tykkelsen på skivene. La de hvile litt slik at kjøttsaften igjen fordeler seg ut i stykkene.
– Legg halve aprikoser på grillen og la det få føle varmen. De smaker nydelig når de er lune.
– Del granateplet i to og legg den i hånden med snittflaten inn mot hånden. Bruk en skje og slå på utsiden av eplet til frøene slipper. Dryss det over kjøttet.
– Serveres på en seng av rucola.

Ovnsbakte nypoteter

Nypoteter
Olje
Salt og pepper
Timian, ev. andre urter du måtte foretrekke.

 

– Ha olje, salt og pepper over potetene. Vend det sammen og la oljen og krydderet komme til på alle sider.
– Dryss over litt timian.
– Bakes i ovnen i 25–30 minutter på 220 grader.

 

Dressing

1 stk. beger Crème fraîche
100 g majones
1 stk. hvitløksfedd, finhakket
2 ss olivenolje
salt og pepper
Gressløk, finhakket
¼ stk. sitron, kun saften
– Bland sammen alle ingrediensene. La den stå en halvtimes tid slik at smakene får satt seg.

Deilige poteter! FOTO: MORTEN ØVERBYE
Noen deilige stykker entrecôte. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Marinert kyllingbryst på grillen. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Publisert 19. mars.2017 av

Snittblomster er en liten hverdagsluksus jeg liker å unne meg.

 

Faktisk strekker jeg meg langt for å få det til – jeg hadde lett byttet ut en middag med en vakker bukett avskåret.

 

Nå vel, det handler minst om meg og mest om de jeg bor sammen med. De skal, selvsagt ikke, lide for mors små (u)vaner.

 

Men hyggelig, syns de det er. Når det ikke står blomster på spisebordet, som per i dag er det eneste bordet vi opererer med i huset, er det liksom noe som mangler, ref. mellomste mann.

 

Gå på skattejakt

Jeg er elsker å bruke naturen, og går så ofte jeg kan på skattejakt i hagen så vel som grøfta, med hagesaksen i baklommen. Akkurat nå, er det liiiiitt utfordrende.

 

Det føles som vår, spesielt når solen gleder oss med sitt nærvær, men kulden har ikke helt sluppet taket.

 

I hagen vår ligger det fortsatt mye snø, lite vitner om vår der. Men hodet mitt vet at det det er like før nå, det virkelig eksploderer i grønt.

 

Å, som jeg venter på det. Og litt til, må jeg visst vente.

Jeg elsker å bruke naturen, og går så ofte jeg kan på skattejakt i hagen så vel som grøfta, med hagesaksen i baklommen.

 

Akkurat nå, er det liiiiitt utfordrende. Det føles som vår, spesielt når solen gleder oss med sitt nærvær, men kulden har ikke helt sluppet taket.

 

I hagen vår ligger det fortsatt mye snø, lite vitner om vår der.

 

Men hodet mitt vet at det er like før det virkelig eksploderer i grønt.

 

Å, som jeg venter på det. Og litt til, må jeg visst vente.

 

Forlenget liv

Tilbake til blomstene. Vet du at du enkelt kan gi blomstene dine forlenget liv?

 

Hvis du jevnlig skifter vann i vasen, vasker den og gir de avskårne et ferskt snitt, holder de mye lenger.

 

Det kan også være lurt å sette vasen i vinduskarmen på kvelden, eller et annet kjørlig sted.

 

Også løkblomst kan få forlenget liv, og brukes på andre måter en i fargerik plastskål med hull i under.

 

Fanny: Ikke undervurder å bo godt

 

Det bugner av narcissus og krokus, små tulipaner, snøklokker og perleblomster i butikkene akkurat nå.

 

Løkblomstene blomstrer fort, hvis du setter dem i normal romtemperatur.

 

Dette har du sikkert fått erfare selv, du kan få lite igjen for pengene du bruker.

 

Som en tommelfingerregel kjøper jeg aldri påskeliljer eller andre løkblomster som har begynt å blomstre.

Til vanlig dekorerer Tor med avskårne planter og blomster fra hagen. FOTO: BETTINE NICOTRA

Litt er nok, det

MEN! Har du tenkt på at en løkpotte som har blomstret fungerer utmerket godt som snitt før du kaster (eller setter) løken?

 

En god, gammeldags tapetkniv gir deg et skarpt, nytt snitt og er lett å håndtere.

 

I fare for å ta for meg av trender jeg overhodet ikke håndterer, synes jeg det er fint å kunne ”bruke opp” blomstene mine – da gleder de meg og familien en bare litt lenger. Og litt er nok, det.

 

Løkblomstene du snitter kan med fordel også brukes sammen annet avskårent eller forskjellig snitt.

 

Mine hvite tulipaner har stått siden lørdag, og synger aws på siste verset.

 

Når kronbladene slipper, slipper blomsten. Men kronbladene slipper sjelden helt samtidig.

 

En skål med vakker perleblomst på hell rykket jeg opp med løken og satt røttene i fint lite vann.

 

I selskap av et par hvite tulipaner på siste vers, og en fin vase (jeg blakka meg på designklassikeren til Alto) får blomstene lenger liv.

 

God for deg, lommeboken din… og sikkert miljøet også. Som er intet mindre enn fantastisk. God helg!

 

Les flere blogginnlegg av Fanny.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Perleblomst, siste-vers-tulipaner og litt mose funger ypperlig som en dekorasjon på en middagstallerken. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Les mer

Bolighandel er forbundet med risiko, både for selger og kjøper.  Særlig hvis det blir reklamasjoner i ettertid.  Forbrukerrådet: - Kupping er utelukkende negativt Selger kan risikere å få økonomiske krav mot seg og kjøper risikerer å sitte igjen med store kostnader til utbedring.  Men hvem bærer den største risikoen?

Les mer

Selv om vi kan ha noen kalde dager og uker igjen, er det liksom noe helt symbolsk med å bikke mars. Det er den første vårmåneden – for alt det er verdt. Det skal nevnes at vinteren har vært særdeles mild i år. Men! For et sommerbarn (som er født på vinteren) som meg, er det intet mindre helt fantastisk å endelig skrive mars. Solen varmer på en måte litt mer og jeg har overlevd enda en vinter. Halleluja.   Det fineste med våren, er vårtegnene. Man har på en måte alt foran seg

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland