Publisert 01. juli.2016 av

Hagen er endevendt. Pallekarmene er satt, og mellom bringebærbusker og potetplaner tusler frittgående høner.

 

Drømmen om å kunne leve av mat fra egen hage lever i beste velgående.

 

Her får du flere gode oppskrifer og råd fra Morten. 

 

Kylling i kjellerstua

 

Det var hjemmepåske. Alle andre i hele verden var på fjellet og koste seg i stekende sol, med velsmurte ski og silkeføre. Det føltes i alle fall sånn. Så vi bestemte oss for å fylle opp huset med gjester. Onsdag før skjærtorsdag flyttet det inn åtte små kyllinger i kjellerstua.

 

De bodde i en pappeske med avispapir, vannskål og varmelampe. De fikk så mye kos og klapp og frø og kokte egg at de var stolte som haner alle sammen.

 

Vi spilte Bjørn Eidsvåg, kledde oss i svart og spiste snitter da Plomma og Prikk beklageligvis døde. Men vi hadde seks igjen, og de vokste så raskt og effektivt at det måtte flytte ut i uthuset da de i løpet av noen uker så ut som små høner.

 

Du kan si hva du vil om fjærkre, men de er hverken renslige eller huslige. Støv og fjær og ruker passer langt bedre i et hønsehus enn i menneskehus.

 

Så etter å ha reist reisverket, skåret meg gjennom en yttervegg, satt inn vindu og malt veggene hvite, kunne de håpefulle altså flytte inn i sitt nye hjem. Vaglepinne, hønsetrapp og rugekasse. Flis og sandbad, drikkekar og foringsautomat. Mais, brødskalker og müslifrø. Jeg tror det er godt å være høne hos familien Øverbye.

 

Gjør bra mat bedre med urter

 

 

Fyldige kammer

 

Eller haner. For nå viser det seg at to av dem får fyldige kammer og klarere røst.

 

De har begynt å gale, og jeg var tidligere fast bestemt på at noen av dem kunne komme til å bli en velsmakende coq au vin. J

 

eg ser nå at ungene neppe kommer til å godta at vi tar Josefa og Yellow til søndagsmiddag. Det er mulig at naboene etter hvert kunne tenke seg det, i alle fall om de har tenkt å starte søndagsmorgenen i fem-draget. Vi får se hvordan det går etter hvert.

 

Enn så lenge får de tusle rundt i den inngjerdede hagen. De jakter mark og fluer, plukker grønne jordbær av plantene i hagen og blir skremt inn i tujahekken av de to hundene som bare vil leke litt.

 

Det er liv på tunet. Og det er liv i hagen.

 

Dette er årets hotteste grilltrend

 

Liv i hagen hos Morten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Settepoteter

 

For den første dagen i mai ble settepotetene satt i jorda.

 

Ti løpemeter ble vendt og luftet, og de innkjøpte og høyst kvalifiserte potetene ble høytidelig plassert.

 

Jeg hadde troen, men samtidig fjorårets utfordringer friskt i minne.

 

 

Det største problemet sommeren 2015 var nettopp været.

 

Det var jo fare for nattefrost til langt ut i august, og det hjalp heller lite at dagtemperaturen også minnet om en dårlig høstdag.

 

Selv i juli. Regn, overskyet og sure vinder. Det er klart det ikke blir hjemmedyrket mat av sånt. Når du i tillegg legger til dårlige forberedelser, billig torv og sen dyrking, så måtte prosjektet gå dårlig.

 

Men i år, I ÅR, da skal det skje.

 

Slik styler du til sommerfesten

 

Settepoteter i hagen hos Morten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

God jord

 

Jeg har satset på kvalitetsjord.

 

Hundrevis, trolig tusenvis, av kroner har blitt brukt på kompostjord, hønsegjødsel og organisk grønnsakjord.

 

Det ble sådd frø innendørs allerede i februar. Det ble vannet, opplyst og plantet om som seg hør og bør.

 

Sommerlig suksess med blåskjell

 

Og da de første varme dagene meldte seg i april og mai ble plantene båret på gullstol ut, påpasselig plassert i skyggen for ikke å bli brennmerket, for deretter å bli båret inn igjen på kvelden for å få seg en natts hvile i en lun kjellerstue.

 

Les flere av Mortens deilige oppskrifter her. 

 

Og det ga resultater!

 

For da maimåned nærmet seg slutten ble tomatplanter, langstrukne maisplanter og en artisjokk-kvast plassert i pallekarmer. Nå har de satt seg, og jeg har satt meg for å vente.

 

Det er ting på gang.

 

Prøv det!

 

De første nypotetene er allerede høstet.

 

Det er ingenting som smaker bedre enn nypoteter akkurat nå. Bare kokte. Eller ovnsbakte. Med smør og salt.

 

Det er sommer, det!

 

Og akkurat nå får du ferske nypoteter i butikken. Du må prøve.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Tips til oss eller Morten? Send oss en e-post

 

 

 

Botrends egen kokk og skribent, Morten Øverbye. FOTO: PRIVAT

Grillet entrecôte med aprikoser og granateple

 

Entrecôte
Halve aprikoser
1 stk. granateple
Ruccolasalat
Salt og pepper

 

– Ha salt og pepper på kjøttet før de legges på grillen.
– Legg skiver av entrecôte på grillen og la det frese tre minutter på hver side, selvfølgelig avhengig av tykkelsen på skivene. La de hvile litt slik at kjøttsaften igjen fordeler seg ut i stykkene.
– Legg halve aprikoser på grillen og la det få føle varmen. De smaker nydelig når de er lune.
– Del granateplet i to og legg den i hånden med snittflaten inn mot hånden. Bruk en skje og slå på utsiden av eplet til frøene slipper. Dryss det over kjøttet.
– Serveres på en seng av rucola.

Ovnsbakte nypoteter

Nypoteter
Olje
Salt og pepper
Timian, ev. andre urter du måtte foretrekke.

 

– Ha olje, salt og pepper over potetene. Vend det sammen og la oljen og krydderet komme til på alle sider.
– Dryss over litt timian.
– Bakes i ovnen i 25–30 minutter på 220 grader.

 

Dressing

1 stk. beger Crème fraîche
100 g majones
1 stk. hvitløksfedd, finhakket
2 ss olivenolje
salt og pepper
Gressløk, finhakket
¼ stk. sitron, kun saften
– Bland sammen alle ingrediensene. La den stå en halvtimes tid slik at smakene får satt seg.

Deilige poteter! FOTO: MORTEN ØVERBYE
Noen deilige stykker entrecôte. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Marinert kyllingbryst på grillen. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Publisert 27. juni.2017 av

- Jeg husker da jeg begynte å nærme meg rundt tusen følgere at jeg tenkte: ”jøss!”, men nå om dagen tenker jeg lite på antallet som følger meg, men at det jeg legger ut er noe jeg og andre kan sette pris på.

 

Vibeke hadde blogget om sin landlige livsstil i idylliske Heistad ved Porsgrunn i Telemark siden 2011.

 

Interiør, billedkunst og ”the country life” var hennes store hobby. Men det var først da noen iherdige lesere begynte å mase om at hun burde komme seg på Instagram at det tok skikkelig av.

 

Det førte til kontoen @vibekedesign

 

- Det er jo litt uvirkelig, men litt over ett år etter at jeg opprettet instagramkontoen min har jeg altså fått 73.000 følgere, over halvparten av dem fra USA. Det er noe med countrylivet som fenger veldig der borte, sier hun og forteller at hun stadig får henvendelser fra folk i statene og verden forøvrig, som vil ha interiørtips eller bare kommer med hyggelige kommentarer til bildene hun legger ut.

 

Ved siden av interiørlivet jobber Vibeke i barnehage, noe som gir henne det beste fra to verdener, ifølge hun selv.

 

Hun tør ikke satse kun på Instagram, men ser for seg at hun kanskje en dag kan gjøre nettopp det;

 

- Og hadde jeg bodd i USA, hadde jeg sikkert holdt på med mye annet allerede, sier hun.

 

Hanne har 147.000 følgere på Insta

Lille Maja. Foto: Vibekedesign
Vibekes favorittblomster. Foto: Vibekedesign
Hun blir inspirert av naturmaterialer. Foto: Vibekedesign
Vårlig dekket bord på kjøkkenet til Vibeke. Foto: Vibekedesign

Hva betyr interiør for deg?

 

- Det betyr veldig mye. For meg så blir det å få lov til å holde på med mitt, utrolig viktig. Det gir meg ro i sjela og jeg får utfolde meg kreativt hver dag. Jeg liker å ha det koselig rundt meg, og få en sånn ”good feeling”.

 

Hvor henter du inspirasjon?

 

- Jeg kan hente inspirasjon fra så mye. Menneskemøter, det å komme hjem til folk, også blir jeg veldig inspirert av naturen. Det å gå tur og etterpå komme hjem og dekorere etter årstider, synes jeg er utrolig flott å holde på med.

 

Hva er ditt beste interiørtips?

 

- Jeg pleier å si at man skal være tro mot sin stil, ikke please andre, men gjøre det som føles rett for deg.

 

 Hvilken interiørstil er din favoritt, og hvorfor?

 

- Det er jo den landlige stilen som vises veldig godt hos meg. Ofte ting som har en historie ved seg. Det skal ikke være alt for mye heller, men den stilen gir meg harmoni og får hjemmet til å føles koselig.

 

Hvem er dine favoritt-instagrammere?

 

- Jeg har noen fine svenske og engelske som jeg følger, som representerer den fantastiske countrystilen. De bildene kan jeg forsvinne fullstendig inn i. ”Cowparsley and foxgloves” er en av de engelske kontoene jeg følger, og ”Nordingården” fra Sverige er fantastisk.

 

Lever landlig i Heggedal 

Landlig stil hjemme hos Vibeke. Foto: Vibekedesign
Rustikt og koselig. Foto: Vibekedesign

Flere av Vibekes bilder kan du se på hennes instagramkonto @vibekedesign (ekstern lenke)

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer

Hva bruker du barnevakten til?

- du ordner vel i hus og hage, som avtalt?

Publisert 01. juli.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Juni, du er nådeløs. Jeg liker å tro at jeg lander på beina, selv om tilværelsen gjør sitt for at jeg ikke skal. Sånn pleier det å være. Men nå… nå er jeg ganske sikker på at det ikke kommer til å gå, at tiden i juni ikke strekker til alt vi skal delta på og bidra med. Hittil juni, tar du knekken på meg. Du verre en desember – æresord.  

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland