Publisert 01. juli.2016 av

Hagen er endevendt. Pallekarmene er satt, og mellom bringebærbusker og potetplaner tusler frittgående høner.

 

Drømmen om å kunne leve av mat fra egen hage lever i beste velgående.

 

Her får du flere gode oppskrifer og råd fra Morten. 

 

Kylling i kjellerstua

 

Det var hjemmepåske. Alle andre i hele verden var på fjellet og koste seg i stekende sol, med velsmurte ski og silkeføre. Det føltes i alle fall sånn. Så vi bestemte oss for å fylle opp huset med gjester. Onsdag før skjærtorsdag flyttet det inn åtte små kyllinger i kjellerstua.

 

De bodde i en pappeske med avispapir, vannskål og varmelampe. De fikk så mye kos og klapp og frø og kokte egg at de var stolte som haner alle sammen.

 

Vi spilte Bjørn Eidsvåg, kledde oss i svart og spiste snitter da Plomma og Prikk beklageligvis døde. Men vi hadde seks igjen, og de vokste så raskt og effektivt at det måtte flytte ut i uthuset da de i løpet av noen uker så ut som små høner.

 

Du kan si hva du vil om fjærkre, men de er hverken renslige eller huslige. Støv og fjær og ruker passer langt bedre i et hønsehus enn i menneskehus.

 

Så etter å ha reist reisverket, skåret meg gjennom en yttervegg, satt inn vindu og malt veggene hvite, kunne de håpefulle altså flytte inn i sitt nye hjem. Vaglepinne, hønsetrapp og rugekasse. Flis og sandbad, drikkekar og foringsautomat. Mais, brødskalker og müslifrø. Jeg tror det er godt å være høne hos familien Øverbye.

 

Gjør bra mat bedre med urter

 

 

Fyldige kammer

 

Eller haner. For nå viser det seg at to av dem får fyldige kammer og klarere røst.

 

De har begynt å gale, og jeg var tidligere fast bestemt på at noen av dem kunne komme til å bli en velsmakende coq au vin. J

 

eg ser nå at ungene neppe kommer til å godta at vi tar Josefa og Yellow til søndagsmiddag. Det er mulig at naboene etter hvert kunne tenke seg det, i alle fall om de har tenkt å starte søndagsmorgenen i fem-draget. Vi får se hvordan det går etter hvert.

 

Enn så lenge får de tusle rundt i den inngjerdede hagen. De jakter mark og fluer, plukker grønne jordbær av plantene i hagen og blir skremt inn i tujahekken av de to hundene som bare vil leke litt.

 

Det er liv på tunet. Og det er liv i hagen.

 

Dette er årets hotteste grilltrend

 

Liv i hagen hos Morten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Settepoteter

 

For den første dagen i mai ble settepotetene satt i jorda.

 

Ti løpemeter ble vendt og luftet, og de innkjøpte og høyst kvalifiserte potetene ble høytidelig plassert.

 

Jeg hadde troen, men samtidig fjorårets utfordringer friskt i minne.

 

 

Det største problemet sommeren 2015 var nettopp været.

 

Det var jo fare for nattefrost til langt ut i august, og det hjalp heller lite at dagtemperaturen også minnet om en dårlig høstdag.

 

Selv i juli. Regn, overskyet og sure vinder. Det er klart det ikke blir hjemmedyrket mat av sånt. Når du i tillegg legger til dårlige forberedelser, billig torv og sen dyrking, så måtte prosjektet gå dårlig.

 

Men i år, I ÅR, da skal det skje.

 

Slik styler du til sommerfesten

 

Settepoteter i hagen hos Morten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

God jord

 

Jeg har satset på kvalitetsjord.

 

Hundrevis, trolig tusenvis, av kroner har blitt brukt på kompostjord, hønsegjødsel og organisk grønnsakjord.

 

Det ble sådd frø innendørs allerede i februar. Det ble vannet, opplyst og plantet om som seg hør og bør.

 

Sommerlig suksess med blåskjell

 

Og da de første varme dagene meldte seg i april og mai ble plantene båret på gullstol ut, påpasselig plassert i skyggen for ikke å bli brennmerket, for deretter å bli båret inn igjen på kvelden for å få seg en natts hvile i en lun kjellerstue.

 

Les flere av Mortens deilige oppskrifter her. 

 

Og det ga resultater!

 

For da maimåned nærmet seg slutten ble tomatplanter, langstrukne maisplanter og en artisjokk-kvast plassert i pallekarmer. Nå har de satt seg, og jeg har satt meg for å vente.

 

Det er ting på gang.

 

Prøv det!

 

De første nypotetene er allerede høstet.

 

Det er ingenting som smaker bedre enn nypoteter akkurat nå. Bare kokte. Eller ovnsbakte. Med smør og salt.

 

Det er sommer, det!

 

Og akkurat nå får du ferske nypoteter i butikken. Du må prøve.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Tips til oss eller Morten? Send oss en e-post

 

 

 

Botrends egen kokk og skribent, Morten Øverbye. FOTO: PRIVAT

Grillet entrecôte med aprikoser og granateple

 

Entrecôte
Halve aprikoser
1 stk. granateple
Ruccolasalat
Salt og pepper

 

– Ha salt og pepper på kjøttet før de legges på grillen.
– Legg skiver av entrecôte på grillen og la det frese tre minutter på hver side, selvfølgelig avhengig av tykkelsen på skivene. La de hvile litt slik at kjøttsaften igjen fordeler seg ut i stykkene.
– Legg halve aprikoser på grillen og la det få føle varmen. De smaker nydelig når de er lune.
– Del granateplet i to og legg den i hånden med snittflaten inn mot hånden. Bruk en skje og slå på utsiden av eplet til frøene slipper. Dryss det over kjøttet.
– Serveres på en seng av rucola.

Ovnsbakte nypoteter

Nypoteter
Olje
Salt og pepper
Timian, ev. andre urter du måtte foretrekke.

 

– Ha olje, salt og pepper over potetene. Vend det sammen og la oljen og krydderet komme til på alle sider.
– Dryss over litt timian.
– Bakes i ovnen i 25–30 minutter på 220 grader.

 

Dressing

1 stk. beger Crème fraîche
100 g majones
1 stk. hvitløksfedd, finhakket
2 ss olivenolje
salt og pepper
Gressløk, finhakket
¼ stk. sitron, kun saften
– Bland sammen alle ingrediensene. La den stå en halvtimes tid slik at smakene får satt seg.

Deilige poteter! FOTO: MORTEN ØVERBYE
Noen deilige stykker entrecôte. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Marinert kyllingbryst på grillen. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Publisert 01. desember.2016 av

Hver dag blir det mørkere og kaldere, og selv om jeg ikke helt kan tro det, har vi allerede nådd slutten av November.

 

Det vil nemlig også si, at desember og førjulstid er like rundt hjørnet!

 

Julen er for meg et lyspunkt i mørketiden. En høytid hvor jeg kan glede meg over hvor heldig jeg er som har venner og familie rundt meg. København er i utgangspunktet en sjarmerende by, og førjulstid i København er noe av det hyggeligste jeg vet.

 

- Julen er for meg et lyspunkt i mørketiden. FOTO: PRIVAT

I denne guiden vil jeg derfor komme med et par tips til aktiviteter og ting man kan se i København, hvis man vil komme I skikkelig julestemning. Håper dere får en hyggelig førjulstid! 

 

Lysenes fest i Tivoli

Juleutstillingen i Tivoli er nok det jeg ville starte med hvis man reiser til København for å komme i julestemning. En dag eller noen timer her passer både for store og små. 

 

Les flere saker fra København her

 

Juleutstillingen “Lysenes fest” består av flere hundre tusen små lys, som er hengt opp og plassert i de flotteste farger og fasonger. De små gatene kryr av hyggelige små boder som selger brente mandler, gløgg, sukkerspinn og “kakao med flødeskum”.

 

Dessuten har de små butikker hvor man kan kjøpe fine små suvenirer og julegaver. Hvis man er heldig kan man komme inn og se Nøtteknekkeren som ballettforestilling.

 

Juleutstillingen åpnet 19. November og varer til 31. Desember. Priser og åpningstider finner du her.

 

Nimbhuset i Tivoli er fra 1909, og ble omgjort til boutique hotell i 2007. FOTO: KIM WYON
Skikkelig julestemning får du i Tivoli og passer for både store og små. FOTO: KIM WYON

Julekonsert

Det er få ting som får meg mer i julestemning enn klassisk musikk!

 

Er man i København har man mulighet til å høre klassisk musikk i verdensklasse i Konserthuset. Og jeg lover at du kommer i julestemning.

 

I tillegg er det et arkitektonisk verk som er verdt å se.

 

Les også: Opplev Københavns arkitektur fra sykkelsetet

 

Program og billetter til julekonserter finner du her.

 

Klassisk musikk gir meg julestemning. FOTO: KARN FJØRTOFT

Julemarked

Midt på Strøget (shopping-gaten) ligger Christmas market. Dette er et utrolig fint lite marked med alt fra julepynt, hjemmestrikka klær, tepper, mat og drikke. Definitivt verdt et forsøk synes jeg!

 

 

Christmas market i Strøget på Højbro Plads. FOTO: KIM WYON

Ta et glass varm gløgg og spis “æbleskiver”, som er den danske juleklassikeren, med jordbærsylte og melis.

 

Royal Copenhagens Juleutstilling

Royal Copenhagen er dansk design på sitt aller beste, synes jeg. Nå har nettopp åpnet sin eminente juleutstilling i toppetasjen - den kan du også lese mer om her.

 

Her blir man inspirert til både hvordan man skal dekke julebordet og pynte juletreet. I år kan du trygt gå ”all in” med både blått, gull, grønt og rødt. Eller dekke opp et skikkelig tradisjonelt julebord.

 

Det er så fint synes jeg - ikke noe med kun hvitt og sølv og minimalistisk tull! Jula er til for å pyntes!

 

Det står også et nesten tre meter høyt, fantastisk juletre inne i butikken. Enten har man råd til å investere i noe, ellers kan man finne ut av hva man ønsker seg i julegave.

 

Les også: Her shopper du i København

 

Ett av seks julebord hos Royal Copenhagen. Stylet av Leyla Piedayesh. FOTO: CLAUDI THYRRESTRUP

Julegavehandel

Der er mange fine og hyggelige butikker i København, og ennå hyggeligere blir de når de lager juleutstillinger i vinduene. Utstillingene i llums Bolighus er en liten opplevelse i seg selv hvis man liker interiør.

 

Ellers kan du finne en guide her om fine interiørbutikker man bør besøke når man er i København. Tips til hvor du kan spise og drikke finner du i min kulinariske København-guide her.

 

Dessuten vil jeg også benytte muligheten til å reklamere for å gi ikke-materielle julegaver!

 

 

Illums Bolighus er et must dersom du er interessert i interiør. FOTO: KIM WYON

Gi en opplevelse til deg, kjæresten eller familien, og gjør noe hyggelig sammen i stedet for. Noen tips er billetter til konsert, middag, et brettspill, eller et kokkekurs. Eller kanskje en tur til København? Det synes jeg er utrolig fine julegaver som man setter pris på lenge. Julen er jo tross alt til for å kose seg med venner og familie.

 

God førjulstid!

 

Karn blogger også på danske Costume, Du kan følge henne på Instagram under@karnfjk.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. Og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no

Les mer

Nå er det tid for julekalender

Fanny gir deg tips til pakkekalenderen.

Publisert 01. juli.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Det er tid for kalender. Og alle vet hva det betyr… spente små og kalendergaver å pakke. Mange gaver. Selv har jeg i år 72 kalendergaver, helt frivillig. Les flere innlegg fra Fanny her. 

Les mer

Julens fine festbord

Om å låne, ha tradisjoner og uante behov.

Publisert 01. juli.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Julens fineste festbord får du ved å samle de fineste gjestene rundt bordet. Så på en måte har du allerede gjort det. Da mangler ”bare” alt det andre. Jentenes julebord er for meg høydepunktet i førjulens mange festivistas. I år var det min tur til å arrangere – mitt første ordentlige selskap etter at vi flyttet inn i det ”nye” huset. Riktignok har vi eid i seks år nå, men seks år føles ikke så lenge når tiden flyr. Og det gjør den. Her kan du lese flere innlegg fr

Les mer
Annonse

Ferie og høytidsdager er dessverre høytid for innbrudd. Det er derfor viktig at du tar forhåndsregler og tenker preventivt for å bedre sikre boligen din til ferien. 1. La boligen se bebodd utDet aller beste tipset for å unngå innbrudd er å gi inntrykk av at det er noen hjemme. Ikke skru av alle lys, og invester i en smartplugg med timer. Den kan du stille slik at lyset slår seg av og på innimellom mens du er bortreist. Unngå også tom søppelkasse og full postkasse, ellers vil tyven

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland