Publisert 04. juli.2016 av

Tredje virkedag hver måned står han der. Korrekt antrukket i stilig dress, nærmest i stram giv akt og med et alvorlig blikk. Med sultne og ivrige nyhetsjournalister foran seg i auditoriet under Eiendom Norges lokaler i Oslo sentrum.

 

Boligprisene er for mange like viktig som hva man skal ha til middag. For er det noe vi nordmenn bryr oss om, så er det boligen vår. Hva den er verdt, hva naboen får når de selger og hvor det kan lønne seg å kjøpe ny.

 

Dagens pressede boligmarked hvor boligprisene har steget ved voldsom kraft som en følge av en rekordstor etterspørsel, ser ut til å ha økt oppmerksomheten rundt Eiendom Norges boligprisstatistikk. Ifølge medieovervåkningsbyrået Retriever ble foreningen omtalt hele 3.318 ganger i 2015 - til en annonseverdi på ca. 190 millioner kroner.

 

Men hvem er han egentlig? Han som står på podiet der? Og hva fører Eiendom Norges arbeid egentlig til?

 

Eies av 77 eiendomsforetak

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, ble ansatt i den lille organisasjonen for tre år siden. Stillingsutlysningen gikk blant annet ut på å få foretaksforeningen, som utgjør 96 prosent av alle eiendomsmeglerforetakene i Norge, mer synlig i mediene.

 

Før det hadde Bærums-mannen med nordnorske og sunnmørske aner selv steget i gradene i eiendomsmeglingsbransjen. Fra å være assistent hos den lokale megleren på Sagene i Oslo, til daglig leder, kjedesjef og en av initiativtakerne bak etableringen av Eie Eiendomsmegling.

 

- Jeg begynte med juss som jeg syntes var utrolig interessant. Men jeg savnet menneskekontakt. Det ble litt for mye teori, forteller Christian Vammervold Dreyer.

 

I løpet av sine 11 år som eiendomsmegler har han opplevd kunder som har grått på skulderen hans av glede og av sorg. Brudd, bitre arve- og skifteoppgjør og tvangssalg forstyrret til tider nattesøvnen. Det er disse enkeltsituasjonen med menneskene han husker – ikke provisjonen eller boligprisene.

 

- Folk som kanskje har strukket seg litt langt i en budrunde og som sliter når salget er et faktum. Slike saker gjør inntrykk. De fleste som gjør det bra i bransjen er de som genuint er opptatt av mennesker.

 

En liten, men effektiv organisasjon

Dressjakken er lagt vekk på det sommervarme kontoret han deler med organisasjonens øvrige ansatte; fagsjef Hanne Nordskog-Inger og kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard. At de bare er tre gjør at de må prioritere knallhardt.

 

I fjor jobbet de bredt med både bolig- og bransjepolitiske saker. Bruken av forbrukslån ved boligkjøp, kommunereformen og hvordan dette påvirker boligbygging, statsbudsjettet og Husbankens sterke posisjon som kredittgiver til bygging av boliger.

 

Hytter ved sjøen har aldri vært dyrere.

 

 

 

Christian Vammervold Dreyer vokste opp med politiske diskusjoner rundt middagsbordet. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

- Eiendom Norge ble stiftet i 2001 som en konsekvens av at bransjen utviklet seg fra små foretak på hjørnet til store kjeder, ofte eid av banker og boligbyggerlag. Eiendomsmegling har blitt mer profesjonalisert med egne lover, rammebetingelser og fagspesifikk utdanning, og det gjorde at foretakene ønsket å stå sammen i én forening, sier Dreyer.

 

Ved årsskiftet 2015/2016 hadde foreningen 77 foretaksmedlemmer med til sammen 780 kontorer.

 

- Vi jobber for et bærekraftig boligmarked og vil knuse myten om at meglere er opptatt av høye boligpriser. For det er viktig å ha stabilitet i boligprisene, noe vi har lyktes dårlig med i Norge de senere årene.

 

Få flere eiendomsnyheter på Botrend her.

 

- Jeg skulle ønske folk fikk bedre tid til å bestemme seg

Oppslagene om «elleville budrunder», «desperate boligkjøpere» og «skyhøye boligpriser» har vært mange den senere tiden. Bare i mai, som normalt sett er en ustabil måned hva gjelder boligsalg, steg boligprisene med 1,2 prosent over hele landet, og 2,2 i Oslo isolert. Det var den nest sterkeste måneden siden Eiendom Norge begynte med sine målinger i 2003.

 

Prisene har steget jevnt og trutt i årets samtlige måneder. Etterspørselen er rekordstor over hele landet, men de regionale forskjellene er store, og det er særlig Østlandet som skiller seg ut som «versting-regionen».

 

- Dagens marked i Oslo-regionene er tøft. De få boligene som er til salgs går raskt unna. For vår bransje som lever av fornøyde kunder er ikke dette noe vi ønsker oss. Jeg skulle ønske folk fikk bedre tid til å bestemme seg når det er snakk om så mye penger. Boligen er det viktigste vi har, sier Dreyer en smule oppgitt.

 

Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her.

 

- "Foreldrebanken" er feil kurs

Han har stått på barrikadene den siste tiden. Benyttet enhver mulighet til å legge press på politikerne. Gjennom leserinnlegg, kommentarer, pressemeldinger og ikke minst under presentasjonen av den månedlige boligprisstatistikken.

 

- Akkurat nå er det en kraftig ubalanse som rokker ved grunnpilaren i den norske velferdsmodellen om at alle skal eie egen bolig. At folk sliter med å komme inn på boligmarkedet skaper klasseskiller. Blir du værende i leiemarkedet hele livet er det vanskelig å spare penger, slår Dreyer fast.

 

Boligkjøpere sov i kø for å sikre seg nye tomter.

 

Han mener vi er på feil kurs med det mange kaller «foreldrebanken». Når foreldrene må trå til med egenkapital for at barna skal få mulighet til å kjøpe sin første bolig. En nødvendighet for mange i dagens pressede marked.

 

- Samtidig ser vi at «kaffe latte-generasjonen» skal bo i sentrum. Beveger du deg utenfor er det fremdeles rimeligere boliger å få. Selv med høyere renter enn vi har i dag.

 

- Men det krever at man må bryte med nettverket og muligens skifte jobb?

 

- Det utfordrer jo litt av hverdagen til den enkelte, men i dag er det en enkel affære å få jobb. Hvis det endrer seg er folk i hvert fall nødt til å flytte på seg, men jeg tror at dette vil regulere seg selv.

 

Ser til Kristiansand, Stavanger og Sandnes

Christian Vammervold Dreyer er oppvokst med politiske diskusjoner rundt middagsbordet. Med en far som var journalist og en mor som arbeidet med kommunikasjon i faghandelsorganisasjonen Virke, ble han fort vant til å ha meninger om ett og annet.

 

I dag er han mer motivert enn noensinne når han setter seg i elbilen på Hosle og kjører inn mot Oslo sentrum. Men det er ikke bare køene på E-18 som hjemkommunen får kritikk for av direktør Dreyer.

 

Selger de dyreste hyttene i Norge.

 

 

- Vi jobber for et bærekraftig boligmarked og vil knuse myten om at meglere er opptatt av høye boligpriser, sier Dreyer. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

- Jeg tror alle er enige om at vi må bygge flere boliger for å møte etterspørselen i dagens marked, men vi opplever veldig varierende tilbakemeldinger fra de ulike kommunene når det kommer til hvordan de skal håndtere dette. Utfordringen er knutepunktene som nå skal bygges ut. Et skrekkelig eksempel er Kolsåsbanen som har vært en statlig milliardinvestering, men som har resultert i få boliger. Jar kan knapt kalles fortettet, sier Dreyer som også fremhever utbyggingen av togstasjonene på Høvik og Stabekk hvor det i dag ikke er overfylt.

 

- De har ikke hatt volum som strategi, stikk i strid med den nye reguleringsplanen fra Fylkestinget.

 

Den nye fylkesplanen ble vedtatt i desember i fjor og skal sørge for fortetting i regionbyer med nye sykkelstier, boligfelt og nærhet til offentlig transport. Planen er rigid og vil være gjeldene for alle utbyggingsplaner frem til 2030, men reglementet kom ikke som julekvelden på kjerringa – den har vært heftig debattert og arbeidet med siden 2009. Du kan lese mer om planen på Botrend her.

 

- Stavanger, Sandnes og Kristiansand er eksempler på kommuner som har skjønt det. De hadde en kjempeutfordring med høy sysselsetting på kort tid, men skiftet raskt og fikk fart i boligbyggingen. Nå har det riktignok vært noen regionale utfordringer knyttet til fallet i oljenæringen den senere tiden, men boligmarkedet er nå i ferd med å stabilisere seg, sier Dreyer.

 

På tirsdag tar Dreyer på seg dressjakken igjen når han presenterer boligprisstatistikken for juni. Vi er på vei inn i årets roligste måned hva gjelder boligsalg. Eiendomsmeglerne selger unna det de har, eller tar de av markedet for en ny start i august. Juni-tallene for Asker og Bærum finner du her.

 

En liten pause fra «Gikk én million over takst» -overskriftene. Det er likevel en liten sinnarynke å spore mellom direktørens øyenbryn.

 

- Boligen er det viktigste man eier og har. Både økonomisk og emosjonelt. Men vi er nødt til å endre kurs, dette er ikke bærekraftig. Kommunene og etatene må sørge for mer boligbygging kjapt slik at vi får en jevnere prisutvikling. Dersom boligprisene fortsetter å stige blir det utfordrende for den velfungerende boligmodellen vi har i Norge i dag.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. 

Publisert 15. mai.2017 av

Eneboligen i Nes Terrasse på Nesbru er i så dårlig forfatning at megleren ikke anser det som et boligsalg.

 

- Det er tomten man selger, sier daglig leder og megler Terje Tveit i Krogsveen.

 

Her får du flere eiendomsnyheter

Daglig leder og eiendomsmegler i Krogsveen Terje Tveit. Foto:

Ubebodd

Eneboligen på 110 m² fra 1935 har stått ubebodd i syv år. På toalettet er det tydelige spor etter kaniner som har fått lov til å boltre seg uforstyrret, og råte- og fuktskader har blant annet ødelagt gulvet. I annonsen står det at rehabilitering frarådes, og at boligen anses kondemnabel.

 

– Da jeg hadde med takstmannen hit ville han nesten ikke gå inn fordi det var hull i gulvet, fortsetter Tveit, som legger til at huset selges som et dødsbo.

– Arvingene har innsett at det blir litt for mye å gjøre, og har derfor valgt å legge ut boligen for salg. De har ryddet opp ganske mye, selv om det ikke ser helt slik ut, sier megleren.

 

Annonsestunt på oppussingsobjekt

 

Fin utsikt

Eiendommen kan skilte med fjordutsikt og selges derfor som en attraktiv tomt.

 

– Jeg solgte tre tomter i området der i fjor for rundt 5,5 millioner kroner. Derfor har vi lagt ut denne også for 5,5 millioner kroner. Plusser man på en halv million til riving og fjerning av huset, så har man mulighet til å bygge noe nytt, fastslår megleren, som presiserer at eiendommen er fin som tomt.

 

– Det er fin utsikt, og eiendommen ligger i et populært område. På 750 kvadratmeter boflate får man ikke bygget like stort hus som mange av boligene i området, men det kan bli et fint hus på en fin tomt, sier Tveit.

 

Boligen har fin utsikt. FOTO: KROVSVEEN
Megler anser ikke salget som et boligsalg. Foto: Krogsveen

Søndag er det visning på boligen. Tveit forteller at han ikke har blitt nedringt så langt.

 

– Folk har forståelse for at det er tomten de skal kjøpe. Interessen har ikke vært all verden, men helt ok. Jeg er veldig spent på visningen og hva folk tenker om eiendommen, sier han.

 

Denne saken ble første gang publisert i Budstikka. 

 

Les mer på Botrends forside her

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

Les mer

 Visste du at man kan overnatte i små hytter helt uten kostnad? Statskog har over 100 koier, buer og enkle hytter spredt rundt i Norge der man kan få tak over hodet for en natt eller to. Disse står ulåst og er åpen for allmennheten med førstemann-til-mølla-prinsippet. Seniorkonsulent i Statskog, Torkel Skoglund, forteller at koiene og buene er gamle skogshus som ble brukt til skogbruk i tidligere. Nå blir overnattingsstedene brukt av både unge og eldre på tur, men er særlig populæ

Les mer

Det ligger an til å bli et merkbart fall i antall nye boliger til salgs i Asker og Bærum i 2017. Mens det i fjor ble igangsatt 1.507 boliger i dette området, kan tallet bli 992 i år – et fall på 34 prosent. Det er den seneste statistikken fra Econ Nye boliger som opererer med denne prognosen – basert på sammenhengen mellom historiske salgstall fra egen statistikk og SSBs igangsettingsstatistikk. Slår dette til, er det dårlig nytt for alle som ønsker at den voldsomme boligprisvekste

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland