Publisert 04. juli.2016 av

Tredje virkedag hver måned står han der. Korrekt antrukket i stilig dress, nærmest i stram giv akt og med et alvorlig blikk. Med sultne og ivrige nyhetsjournalister foran seg i auditoriet under Eiendom Norges lokaler i Oslo sentrum.

 

Boligprisene er for mange like viktig som hva man skal ha til middag. For er det noe vi nordmenn bryr oss om, så er det boligen vår. Hva den er verdt, hva naboen får når de selger og hvor det kan lønne seg å kjøpe ny.

 

Dagens pressede boligmarked hvor boligprisene har steget ved voldsom kraft som en følge av en rekordstor etterspørsel, ser ut til å ha økt oppmerksomheten rundt Eiendom Norges boligprisstatistikk. Ifølge medieovervåkningsbyrået Retriever ble foreningen omtalt hele 3.318 ganger i 2015 - til en annonseverdi på ca. 190 millioner kroner.

 

Men hvem er han egentlig? Han som står på podiet der? Og hva fører Eiendom Norges arbeid egentlig til?

 

Eies av 77 eiendomsforetak

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, ble ansatt i den lille organisasjonen for tre år siden. Stillingsutlysningen gikk blant annet ut på å få foretaksforeningen, som utgjør 96 prosent av alle eiendomsmeglerforetakene i Norge, mer synlig i mediene.

 

Før det hadde Bærums-mannen med nordnorske og sunnmørske aner selv steget i gradene i eiendomsmeglingsbransjen. Fra å være assistent hos den lokale megleren på Sagene i Oslo, til daglig leder, kjedesjef og en av initiativtakerne bak etableringen av Eie Eiendomsmegling.

 

- Jeg begynte med juss som jeg syntes var utrolig interessant. Men jeg savnet menneskekontakt. Det ble litt for mye teori, forteller Christian Vammervold Dreyer.

 

I løpet av sine 11 år som eiendomsmegler har han opplevd kunder som har grått på skulderen hans av glede og av sorg. Brudd, bitre arve- og skifteoppgjør og tvangssalg forstyrret til tider nattesøvnen. Det er disse enkeltsituasjonen med menneskene han husker – ikke provisjonen eller boligprisene.

 

- Folk som kanskje har strukket seg litt langt i en budrunde og som sliter når salget er et faktum. Slike saker gjør inntrykk. De fleste som gjør det bra i bransjen er de som genuint er opptatt av mennesker.

 

En liten, men effektiv organisasjon

Dressjakken er lagt vekk på det sommervarme kontoret han deler med organisasjonens øvrige ansatte; fagsjef Hanne Nordskog-Inger og kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard. At de bare er tre gjør at de må prioritere knallhardt.

 

I fjor jobbet de bredt med både bolig- og bransjepolitiske saker. Bruken av forbrukslån ved boligkjøp, kommunereformen og hvordan dette påvirker boligbygging, statsbudsjettet og Husbankens sterke posisjon som kredittgiver til bygging av boliger.

 

Hytter ved sjøen har aldri vært dyrere.

 

 

 

Christian Vammervold Dreyer vokste opp med politiske diskusjoner rundt middagsbordet. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

- Eiendom Norge ble stiftet i 2001 som en konsekvens av at bransjen utviklet seg fra små foretak på hjørnet til store kjeder, ofte eid av banker og boligbyggerlag. Eiendomsmegling har blitt mer profesjonalisert med egne lover, rammebetingelser og fagspesifikk utdanning, og det gjorde at foretakene ønsket å stå sammen i én forening, sier Dreyer.

 

Ved årsskiftet 2015/2016 hadde foreningen 77 foretaksmedlemmer med til sammen 780 kontorer.

 

- Vi jobber for et bærekraftig boligmarked og vil knuse myten om at meglere er opptatt av høye boligpriser. For det er viktig å ha stabilitet i boligprisene, noe vi har lyktes dårlig med i Norge de senere årene.

 

Få flere eiendomsnyheter på Botrend her.

 

- Jeg skulle ønske folk fikk bedre tid til å bestemme seg

Oppslagene om «elleville budrunder», «desperate boligkjøpere» og «skyhøye boligpriser» har vært mange den senere tiden. Bare i mai, som normalt sett er en ustabil måned hva gjelder boligsalg, steg boligprisene med 1,2 prosent over hele landet, og 2,2 i Oslo isolert. Det var den nest sterkeste måneden siden Eiendom Norge begynte med sine målinger i 2003.

 

Prisene har steget jevnt og trutt i årets samtlige måneder. Etterspørselen er rekordstor over hele landet, men de regionale forskjellene er store, og det er særlig Østlandet som skiller seg ut som «versting-regionen».

 

- Dagens marked i Oslo-regionene er tøft. De få boligene som er til salgs går raskt unna. For vår bransje som lever av fornøyde kunder er ikke dette noe vi ønsker oss. Jeg skulle ønske folk fikk bedre tid til å bestemme seg når det er snakk om så mye penger. Boligen er det viktigste vi har, sier Dreyer en smule oppgitt.

 

Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her.

 

- "Foreldrebanken" er feil kurs

Han har stått på barrikadene den siste tiden. Benyttet enhver mulighet til å legge press på politikerne. Gjennom leserinnlegg, kommentarer, pressemeldinger og ikke minst under presentasjonen av den månedlige boligprisstatistikken.

 

- Akkurat nå er det en kraftig ubalanse som rokker ved grunnpilaren i den norske velferdsmodellen om at alle skal eie egen bolig. At folk sliter med å komme inn på boligmarkedet skaper klasseskiller. Blir du værende i leiemarkedet hele livet er det vanskelig å spare penger, slår Dreyer fast.

 

Boligkjøpere sov i kø for å sikre seg nye tomter.

 

Han mener vi er på feil kurs med det mange kaller «foreldrebanken». Når foreldrene må trå til med egenkapital for at barna skal få mulighet til å kjøpe sin første bolig. En nødvendighet for mange i dagens pressede marked.

 

- Samtidig ser vi at «kaffe latte-generasjonen» skal bo i sentrum. Beveger du deg utenfor er det fremdeles rimeligere boliger å få. Selv med høyere renter enn vi har i dag.

 

- Men det krever at man må bryte med nettverket og muligens skifte jobb?

 

- Det utfordrer jo litt av hverdagen til den enkelte, men i dag er det en enkel affære å få jobb. Hvis det endrer seg er folk i hvert fall nødt til å flytte på seg, men jeg tror at dette vil regulere seg selv.

 

Ser til Kristiansand, Stavanger og Sandnes

Christian Vammervold Dreyer er oppvokst med politiske diskusjoner rundt middagsbordet. Med en far som var journalist og en mor som arbeidet med kommunikasjon i faghandelsorganisasjonen Virke, ble han fort vant til å ha meninger om ett og annet.

 

I dag er han mer motivert enn noensinne når han setter seg i elbilen på Hosle og kjører inn mot Oslo sentrum. Men det er ikke bare køene på E-18 som hjemkommunen får kritikk for av direktør Dreyer.

 

Selger de dyreste hyttene i Norge.

 

 

- Vi jobber for et bærekraftig boligmarked og vil knuse myten om at meglere er opptatt av høye boligpriser, sier Dreyer. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

- Jeg tror alle er enige om at vi må bygge flere boliger for å møte etterspørselen i dagens marked, men vi opplever veldig varierende tilbakemeldinger fra de ulike kommunene når det kommer til hvordan de skal håndtere dette. Utfordringen er knutepunktene som nå skal bygges ut. Et skrekkelig eksempel er Kolsåsbanen som har vært en statlig milliardinvestering, men som har resultert i få boliger. Jar kan knapt kalles fortettet, sier Dreyer som også fremhever utbyggingen av togstasjonene på Høvik og Stabekk hvor det i dag ikke er overfylt.

 

- De har ikke hatt volum som strategi, stikk i strid med den nye reguleringsplanen fra Fylkestinget.

 

Den nye fylkesplanen ble vedtatt i desember i fjor og skal sørge for fortetting i regionbyer med nye sykkelstier, boligfelt og nærhet til offentlig transport. Planen er rigid og vil være gjeldene for alle utbyggingsplaner frem til 2030, men reglementet kom ikke som julekvelden på kjerringa – den har vært heftig debattert og arbeidet med siden 2009. Du kan lese mer om planen på Botrend her.

 

- Stavanger, Sandnes og Kristiansand er eksempler på kommuner som har skjønt det. De hadde en kjempeutfordring med høy sysselsetting på kort tid, men skiftet raskt og fikk fart i boligbyggingen. Nå har det riktignok vært noen regionale utfordringer knyttet til fallet i oljenæringen den senere tiden, men boligmarkedet er nå i ferd med å stabilisere seg, sier Dreyer.

 

På tirsdag tar Dreyer på seg dressjakken igjen når han presenterer boligprisstatistikken for juni. Vi er på vei inn i årets roligste måned hva gjelder boligsalg. Eiendomsmeglerne selger unna det de har, eller tar de av markedet for en ny start i august. Juni-tallene for Asker og Bærum finner du her.

 

En liten pause fra «Gikk én million over takst» -overskriftene. Det er likevel en liten sinnarynke å spore mellom direktørens øyenbryn.

 

- Boligen er det viktigste man eier og har. Både økonomisk og emosjonelt. Men vi er nødt til å endre kurs, dette er ikke bærekraftig. Kommunene og etatene må sørge for mer boligbygging kjapt slik at vi får en jevnere prisutvikling. Dersom boligprisene fortsetter å stige blir det utfordrende for den velfungerende boligmodellen vi har i Norge i dag.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. 

Publisert 10. februar.2017 av

Det er nesten ti år siden hyttemarkedet på Geilo var så godt som nå.

 

- Det er et veldig godt marked, og den beste starten på året på så lenge jeg kan huske, sier eiendomsmegler Christian Haatuft hos Eiendomsmegler2 Fjellmegleren på Geilo.

 

Han refererer til Geilo-tallene som viser en økning i hyttemarkedet på nærmere 20 prosent i salgsvolum fra januar i fjor til januar 2017.

 

Her kan du lese mer om fjellhytter

 

Stor etterspørsel

- Det er svært stor interesse for hytter og leiligheter i fjellet, sier han.

 

Statistikken han refererer fra har tall de siste syv årene, og viser nordmenns store interesse for kjøp av fjellhytter.

 

Bare i januar står kontoret til Haatuft for 19 salg på Geilo.

 

Selger åtte hytter i uka på Trysil

Eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler1 Fjellmegleren. FOTO: EIENDOMSMEGLER1

Tenker på utleie

Hytte- eller leilighetskjøperne på  Geilo  kommer både fra Bergen og Oslo-området, men Haatuft har merket en endring i kjøpegruppen.

 

- De er til dels yngre enn tidligere. Og aldri før har jeg fått så mange spørsmål om potensielle utleieinntekter, enn det jeg får nå. Det betyr at flere enn før ser på muligheten for å leie ut, sier den erfarne megleren.

 

Hytteutleie når nye rekorder

 

Han mener det skyldes denne generasjonens fokus på delingsøkonomi.

 

- For ti år siden var det ingen som spurte meg om det. Folk i dag er mer opptatt av, og vant til, å leie ut slik de er i andre deler av Europa, sier Haatuft.

 

Nå er det hytteboom i Norge

 

Havsdalsgrenda på Geilo er populært blant hyttekjøpere. Foto: Pål Harald Uthus

Tjener på utleie

Han viser til leilighetskomplekset Havsdalsgrenda på Geilo, der åtte enheter er solgt.

 

Tre til fire av leilighetene har tjent godt på utleie i januar, en måned som ikke har noen feriedager i seg.

 

- Typisk interessenter her er småbarnsfamilier som ser for seg utleie når de ikke selv bruker stedet. Mens danskene har vinterferie i uke syv, har de uke åtte i Oslo og ni i Bergen. Det åpner for mye utleie, sier han.

 

Utleier oppnår mellom 13-15.000 kroner for en ukes utleie av leiligheten.

 

Full fart i hyttemarkedet

 

Kjøpere i 40-årene

For øyeblikket er det 128 fritidsboliger til salgs på Geilo via FINN.no. Hemsedal har 26 enheter for salg, mens Gol har 12. Norefjell, litt nærmere Oslo, har 39 enheter for salg på FINN.

 

- Hytteinteressen i Norge har alltid vært stor. Av 1,3 millioner husholdninger, så er det litt over halvparten som har tilgang på hytte, uttalte partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye til Botrend i fjor.

 

Han mener økt urbanisering fører til høyere ønske om å eie eller har tilgang til hytte.

 

SSBs ferskeste statistikk på tema,  viser at det er nordmenn midt i livet som realiserer hyttedrømmen. Fire av fem av de som kjøpte hytte i 2013, var over 40 år. Akershus var det fylket med flest fritidsboligkjøp.

 

- Jeg tror et lavt rentenivå fremover vil gi mer trygghet for at hytteinvesteringen ikke faller i verdi, og da tør flere slå til, sier Haatuft.

 

Spår godt hytteår

 

Leilighetskomplekset Havsdalsgrenda på Geilo. FOTO: HAVSDALSGRENDA.NO

Kjøper usett

Eiendomsmegleren har opplevd mange interessante kjøp i fjellheimen.

 

- Det har vært noen som har kjøpt usett, og bare ut fra bildene de ser på FINN.no. Det er ofte de dyre eiendommene, og alltid mot mitt råd. Men det har gått bra alle gangene. De som kjøper er som regel godt kjent i området, sier han.

 

Les mer på Botrends forside

 

Tips oss gjerne her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

 

Les mer

Ekteparet i 70-årene ble overtalt til å oppgradere leiligheten for nærmere en halv million kroner før salget. Det angrer de ikke på i dag. – Grundige forberedelser, kompetanse og engasjement er alfa og omega, sier megleren. Her får du flere eiendomsnyheter 

Les mer

Ikke uventet steg boligprisene med 2,8 prosent i januar 2017. Korrigert for sesongvariasjoner endte prisveksten på 0,6 prosent fra forrige måned.  

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland