Publisert 07. juli.2016 av

Spør du meg, skal sommeren tilbringes med kjente og kjære.

 

En perfekt unnskyldning til å samle vennegjengen, klassen, familien eller kollegaer er å holde en sommerfest i hagen eller i bakgården.

 

Å planlegge, koordinere og lage mat til så mange mennesker kan imidlertid kanskje være litt skremmende, så jeg har derfor samlet mine beste tips til hvordan man kan holde en vellykket sommerfest utendørs!

 

Les mer om hage og uteromBotrend her.

 

Først og fremst: en god fest starter med en god forberedelse. For at planleggingen ikke skal bli helt uoverskuelig, liker jeg å dele planleggingen opp i tre:

 

1 - Måneden før

Meld ut tidlig, også selv om du ikke vet alt om hvor og hvordan festen blir. På denne måten har folk mulighet til å krysse festen av i kalenderen tidlig. Sjansen er dermed større for at de kan komme. Inviter på Facebook, mail, eller opprett en Doodle med forskjellige tidspunkter for å se hvilken dato som passer best. Det er en stor fordel å legge festen på en lørdag, slik at du har hele dagen til å pynte og lage mat.

 

Hva skal man servere av mat og drikke?

 

Bestem deg for menyen i god tid, og velg mat som er relativt enkel å lage til mange personer. Jeg elsker å grille og oppskrifter til mine favorittretter til sommergrillen finner du her. 

 

 

Pulled pork med coleslaw og ruccolasalat med eple. FOTO: KARN FJØRTOFT

Til vår sommerfest laget vi pulled pork. Det tar lang tid, men det lager seg stort sett selv på grillen. Vi serverte det sammen med coleslaw og ruccolasalat med eple og ristede mandler. Til dessert hadde vi økologisk fløteis fra Social Foodies i København, som vi fikk levert med vafler og ”guf” (flytende margens). Slik kunne gjestene lage sin egen iskrem.

 

Velg drinker som er lett å lage i stort volum. Gode og enkle oppskrifter på drinker finnes på nettet, så her er det bare å google seg frem. Til vår sommerfest lagde vi Gin & Tonic og Dark & Stormy og serverte dem i punsjboller med tappekran. Veldig lett å blande sammen og gjestene kunne servere seg selv – i tillegg til at det sa veldig fint ut!

 

Tips: Spar deg  for både tid og strev ved å få mat og drikke levert på døren!

 

 

Gjestene fikk lage sin egen iskrem. FOTO: KARN FJØRTOFT

2 - Uken før

En uke før fikser du alt som skal bestilles, kjøpes eller lånes: bord, stoler, is, pynt, musikkanlegg, mat, drikke og så videre.

 

Lag en plan for hva du skal gjøre i dagene opp mot festen, og  krysse av etterhvert som det er gjort. Meld ut til naboene at dere holder fest for å unngå dårlig stemning.

 

Tips: Ha alltid en plan B i tilfelle været blir fryktelig dårlig. Med billige plastikkpaviljonger kan festen fortsette utendørs selv om det regner!

 

Les flere saker fra Karn her.

 

Husk å melde fra til naboene i god tid før festen. FOTO: KARN FJØRTOFT

3 - Dagen før

Forbered du det du kan og når å forberede, unngå å være helt utslitt når gjestene kommer. Kan noe av maten forberedes dagen før? Hakk grønnsaker, sitronskiver til drinker og så videre. Har du nok gass til grillen?

 

Tips: Lag en to-do-liste over det du skal gjøre i morgen og ikke utsett noe unødvendig. Husk å legge inn ekstra tid til det meste. Ting tar alltid mer ting enn man tror!

 

Les flere saker fra våre bidragsytere her.

 

4 - På selve dagen

 Det ”eneste” som gjenstår nå er å få opp rekvisittene og lage mat. Sjekk værmeldingen. Er det meldt regn så setter man paviljongene opp!

 

Når du har satt kjæresten (eller en venn) i sving med å lage mat går du i gang med å pynte. Pynteting til sommerfester kan du kjøpe i Søstrene Grene, IKEA, Tiger eller lignende butikker.

 

Lyslenker, kulørte lamper, lanterner, plastikk- eller pappbestikk, ”pom-poms” og blomster gjør sommerfesten din litt ekstra hyggelig, spesielt når det begynner å bli mørkt. Jeg elsker friske blomster, og denne gangen brukte jeg peoner og echalyptus. Lag et bord hvor du setter frem fat og bestikk, sugerør, glass og servietter.

Ikke glem kulørte lamper og "pom-poms"! FOTO: KARN FJØRTOFT

Drømmen om en vedlikeholdsfri hage.

 

Gi gjestene en velkomstdrink når de kommer. Skru på musikken og senk skuldrene.

 

Salater og tilbehør settes på matbordet og kjøttet kan tas direkte fra grillen dere er klar til å spise.

 

Husk å nyte en fantastisk kveld med gode venner, og at det ikke er noen krise om alt ikke går helt etter planen. God fornøyelse!

 

Karn blogger også på danske Costume, Du kan følge henne på Instagram under @karnfjk.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Husk å senke skuldrene og nyt din egen fest! FOTO: KARN FJØRTOFT

Slik lager du meiseboller med kvitregaranti

Det er mars og offisielt vår. Hurra!

Publisert 05. mars.2017 av

Selv om vi kan ha noen kalde dager og uker igjen, er det liksom noe helt symbolsk med å bikke mars. Det er den første vårmåneden – for alt det er verdt. Det skal nevnes at vinteren har vært særdeles mild i år. Men!

 

For et sommerbarn (som er født på vinteren) som meg, er det intet mindre helt fantastisk å endelig skrive mars. Solen varmer på en måte litt mer og jeg har overlevd enda en vinter. Halleluja.  

 

Det fineste med våren, er vårtegnene. Man har på en måte alt foran seg. Selv om det fremdeles er tidlig, kan man allerede nå få et glimt av de aller første.

 

Les flere innlegg av Fanny her

Vårblomstene skal få hvile en liten måned til, men fuglene… de er her. Den gjentakende, umisgjenkjennelige lyden av våre fargerike småfugler fyller hagene med karakteristiske ko-ko.

 

Tidligere har vi laget en liten, rød fuglekasse. Den henger fortsatt i hagen og skal snart tas ned og gjøres klar før en ny fuglefamilie forhåpentligvis kan flytte inn. Litt tidlig er det, så i mellomtiden har vi laget meisebolle; en næringsrik blanding med fett, nøtter og frø fuglene kan spise.

 

Les også: Livet blir bedre med planter

 

Man trenger slett ikke forme meisematen til en bolle, du kan helt fint støpe blandingen i en tom melkekartong, et kaffebeger eller i en form. Vi brukte en tom melkekartong.

Oppskrift på meisebolle:

500 g Delfia matfett
200 g Sammalt hvetemel
100 g Havregryn
100 g Rosiner
200 g Solsikkekjerner
200 g Grovhakkede nøtter

Nylon tau til oppheng

 

  1. Smelt fettet på lav varme. Dersom det koker må du kjøle det ned før du blander i resten av ingrediensene.
  2. Nøttene må hakkes noe opp, i større og mindre deler.
  3. Bland ingrediensene og fettet, og avkjøl en liten stund.
  4. Fyll formen/e du skal bruke. Husk at du må støpe tauet inn i massen. La tauet berøre bunnen av formen og legg det deretter i krøll oppover mens du fyller formen slik at tauet ikke sklir ut.
  1. Avkjøl til massen er stiv. Jeg lot den stå ute over natten.

 

Dette er en utrolig fin aktivitet for hele familien, og ikke minst er det stor stas når fuglene forsyner seg av hjemmelaget meisebolle. Oppskriften kommer med kvitregaranti – det tok 10 minutter før to gule kjøttmeis takknemlig hakket i bollen.

 

Oppskriften, bildet og fremgangsmåten er hentet fra Moseplassen.

Les mer

It's complicated sies det ofte i amerikanske filmer når kjærlighetsforholdet ikke vil fungere.  Det samme kan sies om boligmarkedet i Oslo området nå for tiden.  Hva må en stakkar gjøre for å få kjøpt seg en bolig? Jeg har ikke fasiten.  Men som boligkjøpsrådgivere som sitter midt oppe i dette kokende markedet hver dag gjør vi oss noen erfaringer  som kan være til nyttige å dele for at du skal nå frem til målet .

Les mer

Bolighandel er forbundet med risiko, både for selger og kjøper.  Særlig hvis det blir reklamasjoner i ettertid.  Forbrukerrådet: - Kupping er utelukkende negativt Selger kan risikere å få økonomiske krav mot seg og kjøper risikerer å sitte igjen med store kostnader til utbedring.  Men hvem bærer den største risikoen?

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland