Publisert 08. juli.2016 av

– Sommeren er kort – man skal ha glede av hagen hele året, sier Sylvia Eidsvik og kniper av en avblomstret rose.

 

Hagen som hun og mannen Øivind Bergh har jobbet frem siden de overtok det gamle huset på Snarøya i 1993, er en opplevelse av de helt sjeldne.

 

Her finnes 100 peoner, et titalls vakre roser, flere magnoliatrær, hortensia, aurikler, lupiner, fioler, stjerneskjerm, storkenebb, fenrikshjerte, anemoner, hvitrips og «vanlig» rips, blåbær, fersken, bjørnebær, gule bringebær og «vanlige» bringebær, bregner og sukkulenter. Nesten alt du kan tenke deg.

 

Hva du ikke finner?

 

– Tulipaner. Det er det beste rådyrene vet om, og her finnes det mange rådyr, smiler Sylvia.

 

Botrend har skrevet flere saker om  hage og  uterom - les dem her. 

 

En vakker Hortensia hjemme hos Sylvia. FOTO: TRINE JØDAL

Hage hele året

 

Hageinteressen har hun hatt helt siden oppveksten i Ålesund. I hagen på Snarøya finner vi planter fra Sylvias bestemor, mor, naboer og venninner.

 

– Det er nesten som å ha en bit av dem i hagen min, det føles fantastisk. De viktigste plantene for meg er de jeg har fått av venner og familie, sier hun

 

Sylvias hagefilosofi er at man skal ha glede av hagen hele året.

 

På Snarøya avløser den ene blomsten den andre. Julerosen blomstrer med snøklokkene i slutten av februar, sukkulenter er vakre med frostrim, påskeliljer og stemorsblomster skaper fargespekter om våren. Auriklene pynter også opp når snøen går, og på sommeren kommer alle de 100 peonene, og når de avblomstrer, overtar hortensiaen i all sin skrud. Ferskentreet bærer frukter i august, og oktoberbergknapp er, som navnet tilsier – fin på høsten.

 

Se prisvinnerens nydelige uterom

 

Flytter plantene

 

– Det handler om opplevelser, jeg synes nesten hagen er finest på høsten. Man skal ha gleden hele tiden; vente, håpe, lukte og smake, sier Sylvia, som bedyrer at hun ikke er noe «putlemenneske».

 

– Enten må planten trives, eller så graver jeg den opp. Jeg flytter plantene mange ganger. De kan ikke kreve for mye oppmerksomhet.

 

Drømmen om en vedlikeholdsfri hage

 

Her er sesongens utemøbler

 

 

Hagen på Snarøya. FOTO: TRINE JØDAL

Skaff deg avleggere

 

Rundt den lille skipperstua har familien magnoliatrær, et ferskentre, peoner og liljer.

 

En stor tujahekk skjermet i sin tid mot naboen, men er fjernet. Nå deler naboen og familien et felles bed med vakre, blomstrende busker.

 

To furutrær kaster lange skygger, og er mye eldre enn huset.

 

Sylvia reagerer når ferske hageeiere får rådet «lag en god plan».

 

– Det må være som å lage en matoppskrift hvis en ikke kan å lage mat. Begynn med å lage en ønskeliste med planter en liker. Kanskje med minner fra barndommen, inspirasjon fra blader og bøker eller blogger. Og så skaffe seg kunnskap om disse plantene. Vi dyrket masse ugress den første tiden, og det er god læring i det. Ta med deg avleggere hjemmefra, sier Sylvia.

 

Pynt opp med eksklusive hageslanger

 

Hun mener at ikke alt skal være perfekt, men heller ha en historie.

 

– Folk bør ikke ha ambisjoner om at alt skal være så dekorativt. Det er bedre at hagen din gir deg en opplevelse. Hagen min gir meg veldig mye glede, sier hun.

 

 

 

Klatrerosen "Lykkefunn" preger veggen på skipperhuset. FOTO: TRINE JØDAL

 

Her er noen av Sylvias beste tips:

 

I hagen vokser en rekke busker, trær og planter, blant annet: 100 peoner, hortensiaer, roser, aurikler, stjerneskjerm, anemoner, fenrikshjerte, liljer, lupiner, fioler, storkenebb, oktoberbergknapp, stemorsblomster, sukkulenter, matrem, floks, rips, hvitrips, bjørnebær, blåbær, ferskentre, taybær, bringebær, appelsintre og jordbær.

 

Eksempel på type roser i hagen er: William Buff, Awakening, Lykkefunn, Herkules, Eden Rose.

 

Sylvias tips til hortensia-elskere: Kjøp typen «Endless summer». Den blomstrer både på fjorårets og årets grein, og takler en hard vinter.

 

For roseelskere: Klipp rosene før du drar på ferie. Det tar ca. seks uker fra knopp til blomstring. Når du kommer tilbake fra ferie, vil du kunne se knoppen og kan glede deg til ny blomstring.

 

Plaget av rådyr i hagen? Et kjerringråd er å legge litt ekte saueull mellom grenene på rosene, dette holder rådyrene unna.

 

Plaget av snegler? La være å plante det sneglene liker best, f.eks prestekrager.

 

Hvis du har en plante som trives godt i hagen så plant den mange plasser. Gjentagelse av samme plante gir en flott effekt i hagen.

 

Ingen hage skal være perfekt. 

 

I dette lille huset i hagen har Øivind hjemmekontor. FOTO: TRINE JØDAL
Det er mye frukt og bær i hagen. Dette er taybær. FOTO: TRINE JØDAL
Overalt finnes det noe vakkert i hagen til Sylvia og Øivind. FOTO: TRINE JØDAL
Det finnes utrolig mange plantesorter i hagen på Snarøya. FOTO: TRINE JØDAL
Publisert 07. februar.2017 av

 

Møbelprodusenten  Vestre er helt i verdenstoppen når det kommer til  bærekraftig design.

 

Nå har familiebedriften blitt den første i verden som får sette miljømerket Svanen på en bybenk.  Svanemerket er et av verdens strengeste miljømerker.

 

- Vi er veldig stolte av å presentere et utemøbel med Svanemerket. Det viser at vi mener alvor når det kommer til miljø og bærekraft, sier Jan Christian Vestre, daglig leder i Vestre.

 

Her kan du lese mer om norsk design.

 

Merket får de for møbler i kolleksjonen April.

Lanserer ny kolleksjon

Det er i forbindelse med messen  Stockholm Light and Furniture Fair  at nyheten om Svanemerket kommer.

 

På den største og viktigste møteplassen for skandinavisk møbel- og lysdesign i verden, lanserer Vestre en ny produktkolleksjon - April.

 

Møblene er tegnet av prisvinnende designere, deriblant Espen Voll fra designduoen  Anderssen & Voll.  De designer for noen av de fremste merkevarene i Europa.

 

Bærumsdesigneren Kristine Five Melvær  har også designet for Vestre, en kolleksjon som ble lansert på fjorårets messe.

 

- Klimakrisen er en av vår tids største trusler. Alle har et ansvar for å bidra til å nå klimamålene. Bedrifter som ikke spør seg selv hvilken forskjell de kan utgjøre for mennesker og natur, har gått ut på dato, sier Jan Christian Vestre.

 

Norsk bærekraftig design i Milano

 

Jan Christian Vestre leder familiebedriften som satser på bærekraftig produksjon. FOTO: CHARLOTTE SVERDRUP

Miljøvennlig produksjon

Vestres møbelkolleksjoner pryder flere store byer i Europa, og nylig lanserte de også et prosjekt ved Hudson River i New York.

 

For Jan Christian Vestre er det viktig at produksjonen er så bærekraftig og miljøvennlig som mulig.

 

- Det handler ikke om å selge flest produkter, men å bidra til en bedre verden. Mange mener at dette er et naivt syn. Ja vel, men hva er alternativet, da?

Bedrifter som ikke tar samfunnsansvar og spør seg selv hvordan de kan utgjøre en forskjell for mennesker og miljø, har gått ut på dato, sa han da  Botrend nylig møtte ham  på Vulkan i Oslo, der flere Vestre-benker står plassert.

 

Dette teknohuset har mange solfangere på taket

 

Vestres benker i London. FOTO: JIM STEPHENSON / VESTRE
Vestre i Malmø. FOTO: VESTRE
Benkene April og April høy rygg er verdens første bybenker med Svanemerket. FOTO: VESTRE

Kortreist produksjon

All produksjon av Vestres møbler foregår i Skandinavia.

 

- Vestre er basert på 100 % fornybar energi, vi bruker kortreiste og miljøvennlige materialer og vi lager produkter som varer i generasjoner. Men det er ikke nok. Vestre har satt oss som mål å bli verdens mest bærekraftige utemøbelprodusent. Det betyr at vi i løpet av de neste årene vil ta nye skritt for å bidra til å realisere FNs 17 bærekraftmål, fortsetter han. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Gi oss gjerne tilbakemelding her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

 

Benkene April og April høy rygg er verdens første bybenker med Svanemerket. FOTO: VESTRE
Les mer

Vinteren i Norge er lang og mørk, og desto viktigere blir belysningen rundt deg. Det mener i hvert fall interiørarkitekt Henriette Bergsjø. Når det kommer til belysning av hus og hage, avhenger resultatet av hvor du plasserer lyskilden, og hvordan lyset faller. – Lys er mer enn bare lampeform, sier hun.

Les mer

Cityprisen   skal bidra til bedre bygg, byer og tettsteder og for å premiere de byggherrer som strekker seg lengre med sine nybygg eller rehabiliteringsprosjekter, og deles ut av Norsk Eiendom.  Her får du flere eienomsnyheter fra Stor-Oslo Torsdag denne uken ble bransjeprisen delt ut til Union Brygge i Drammen. Hele eiendomsbransjen var samlet på Hotel Plaza i Oslo der prisen ble delt ut. – Etter å ha jobbet med dette i 20 år, så setter dette kronen på verket, sier adm. direktø

Les mer
Annonse

Det var en regnfull sommer at familien Briså begynte å tenke på å kjøpe seg en robotgressklipper. – Gresset ble så langt fordi vi sjeldent fikk klippet det på grunn av regnet, og da det først var fint vær hadde gresset blitt så langt at gressklipperen vår slet med å komme igjennom alt sammen, forteller Kristine Briså. Med en plen over flere nivåer var de usikre på om det faktisk ville fungere å ha en robotgressklipper.

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland