Publisert 08. juli.2016 av

– Sommeren er kort – man skal ha glede av hagen hele året, sier Sylvia Eidsvik og kniper av en avblomstret rose.

 

Hagen som hun og mannen Øivind Bergh har jobbet frem siden de overtok det gamle huset på Snarøya i 1993, er en opplevelse av de helt sjeldne.

 

Her finnes 100 peoner, et titalls vakre roser, flere magnoliatrær, hortensia, aurikler, lupiner, fioler, stjerneskjerm, storkenebb, fenrikshjerte, anemoner, hvitrips og «vanlig» rips, blåbær, fersken, bjørnebær, gule bringebær og «vanlige» bringebær, bregner og sukkulenter. Nesten alt du kan tenke deg.

 

Hva du ikke finner?

 

– Tulipaner. Det er det beste rådyrene vet om, og her finnes det mange rådyr, smiler Sylvia.

 

Botrend har skrevet flere saker om  hage og  uterom - les dem her. 

 

En vakker Hortensia hjemme hos Sylvia. FOTO: TRINE JØDAL

Hage hele året

 

Hageinteressen har hun hatt helt siden oppveksten i Ålesund. I hagen på Snarøya finner vi planter fra Sylvias bestemor, mor, naboer og venninner.

 

– Det er nesten som å ha en bit av dem i hagen min, det føles fantastisk. De viktigste plantene for meg er de jeg har fått av venner og familie, sier hun

 

Sylvias hagefilosofi er at man skal ha glede av hagen hele året.

 

På Snarøya avløser den ene blomsten den andre. Julerosen blomstrer med snøklokkene i slutten av februar, sukkulenter er vakre med frostrim, påskeliljer og stemorsblomster skaper fargespekter om våren. Auriklene pynter også opp når snøen går, og på sommeren kommer alle de 100 peonene, og når de avblomstrer, overtar hortensiaen i all sin skrud. Ferskentreet bærer frukter i august, og oktoberbergknapp er, som navnet tilsier – fin på høsten.

 

Se prisvinnerens nydelige uterom

 

Flytter plantene

 

– Det handler om opplevelser, jeg synes nesten hagen er finest på høsten. Man skal ha gleden hele tiden; vente, håpe, lukte og smake, sier Sylvia, som bedyrer at hun ikke er noe «putlemenneske».

 

– Enten må planten trives, eller så graver jeg den opp. Jeg flytter plantene mange ganger. De kan ikke kreve for mye oppmerksomhet.

 

Drømmen om en vedlikeholdsfri hage

 

Her er sesongens utemøbler

 

 

Hagen på Snarøya. FOTO: TRINE JØDAL

Skaff deg avleggere

 

Rundt den lille skipperstua har familien magnoliatrær, et ferskentre, peoner og liljer.

 

En stor tujahekk skjermet i sin tid mot naboen, men er fjernet. Nå deler naboen og familien et felles bed med vakre, blomstrende busker.

 

To furutrær kaster lange skygger, og er mye eldre enn huset.

 

Sylvia reagerer når ferske hageeiere får rådet «lag en god plan».

 

– Det må være som å lage en matoppskrift hvis en ikke kan å lage mat. Begynn med å lage en ønskeliste med planter en liker. Kanskje med minner fra barndommen, inspirasjon fra blader og bøker eller blogger. Og så skaffe seg kunnskap om disse plantene. Vi dyrket masse ugress den første tiden, og det er god læring i det. Ta med deg avleggere hjemmefra, sier Sylvia.

 

Pynt opp med eksklusive hageslanger

 

Hun mener at ikke alt skal være perfekt, men heller ha en historie.

 

– Folk bør ikke ha ambisjoner om at alt skal være så dekorativt. Det er bedre at hagen din gir deg en opplevelse. Hagen min gir meg veldig mye glede, sier hun.

 

 

 

Klatrerosen "Lykkefunn" preger veggen på skipperhuset. FOTO: TRINE JØDAL

 

Her er noen av Sylvias beste tips:

 

I hagen vokser en rekke busker, trær og planter, blant annet: 100 peoner, hortensiaer, roser, aurikler, stjerneskjerm, anemoner, fenrikshjerte, liljer, lupiner, fioler, storkenebb, oktoberbergknapp, stemorsblomster, sukkulenter, matrem, floks, rips, hvitrips, bjørnebær, blåbær, ferskentre, taybær, bringebær, appelsintre og jordbær.

 

Eksempel på type roser i hagen er: William Buff, Awakening, Lykkefunn, Herkules, Eden Rose.

 

Sylvias tips til hortensia-elskere: Kjøp typen «Endless summer». Den blomstrer både på fjorårets og årets grein, og takler en hard vinter.

 

For roseelskere: Klipp rosene før du drar på ferie. Det tar ca. seks uker fra knopp til blomstring. Når du kommer tilbake fra ferie, vil du kunne se knoppen og kan glede deg til ny blomstring.

 

Plaget av rådyr i hagen? Et kjerringråd er å legge litt ekte saueull mellom grenene på rosene, dette holder rådyrene unna.

 

Plaget av snegler? La være å plante det sneglene liker best, f.eks prestekrager.

 

Hvis du har en plante som trives godt i hagen så plant den mange plasser. Gjentagelse av samme plante gir en flott effekt i hagen.

 

Ingen hage skal være perfekt. 

 

I dette lille huset i hagen har Øivind hjemmekontor. FOTO: TRINE JØDAL
Det er mye frukt og bær i hagen. Dette er taybær. FOTO: TRINE JØDAL
Overalt finnes det noe vakkert i hagen til Sylvia og Øivind. FOTO: TRINE JØDAL
Det finnes utrolig mange plantesorter i hagen på Snarøya. FOTO: TRINE JØDAL
Les mer
Annonse

Kommersielt innhold fra Plantebørsen. Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier. Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.– Mange kunder kommer ti

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland