Publisert 08. juli.2016 av

– Sommeren er kort – man skal ha glede av hagen hele året, sier Sylvia Eidsvik og kniper av en avblomstret rose.

 

Hagen som hun og mannen Øivind Bergh har jobbet frem siden de overtok det gamle huset på Snarøya i 1993, er en opplevelse av de helt sjeldne.

 

Her finnes 100 peoner, et titalls vakre roser, flere magnoliatrær, hortensia, aurikler, lupiner, fioler, stjerneskjerm, storkenebb, fenrikshjerte, anemoner, hvitrips og «vanlig» rips, blåbær, fersken, bjørnebær, gule bringebær og «vanlige» bringebær, bregner og sukkulenter. Nesten alt du kan tenke deg.

 

Hva du ikke finner?

 

– Tulipaner. Det er det beste rådyrene vet om, og her finnes det mange rådyr, smiler Sylvia.

 

Botrend har skrevet flere saker om  hage og  uterom - les dem her. 

 

En vakker Hortensia hjemme hos Sylvia. FOTO: TRINE JØDAL

Hage hele året

 

Hageinteressen har hun hatt helt siden oppveksten i Ålesund. I hagen på Snarøya finner vi planter fra Sylvias bestemor, mor, naboer og venninner.

 

– Det er nesten som å ha en bit av dem i hagen min, det føles fantastisk. De viktigste plantene for meg er de jeg har fått av venner og familie, sier hun

 

Sylvias hagefilosofi er at man skal ha glede av hagen hele året.

 

På Snarøya avløser den ene blomsten den andre. Julerosen blomstrer med snøklokkene i slutten av februar, sukkulenter er vakre med frostrim, påskeliljer og stemorsblomster skaper fargespekter om våren. Auriklene pynter også opp når snøen går, og på sommeren kommer alle de 100 peonene, og når de avblomstrer, overtar hortensiaen i all sin skrud. Ferskentreet bærer frukter i august, og oktoberbergknapp er, som navnet tilsier – fin på høsten.

 

Se prisvinnerens nydelige uterom

 

Flytter plantene

 

– Det handler om opplevelser, jeg synes nesten hagen er finest på høsten. Man skal ha gleden hele tiden; vente, håpe, lukte og smake, sier Sylvia, som bedyrer at hun ikke er noe «putlemenneske».

 

– Enten må planten trives, eller så graver jeg den opp. Jeg flytter plantene mange ganger. De kan ikke kreve for mye oppmerksomhet.

 

Drømmen om en vedlikeholdsfri hage

 

Her er sesongens utemøbler

 

 

Hagen på Snarøya. FOTO: TRINE JØDAL

Skaff deg avleggere

 

Rundt den lille skipperstua har familien magnoliatrær, et ferskentre, peoner og liljer.

 

En stor tujahekk skjermet i sin tid mot naboen, men er fjernet. Nå deler naboen og familien et felles bed med vakre, blomstrende busker.

 

To furutrær kaster lange skygger, og er mye eldre enn huset.

 

Sylvia reagerer når ferske hageeiere får rådet «lag en god plan».

 

– Det må være som å lage en matoppskrift hvis en ikke kan å lage mat. Begynn med å lage en ønskeliste med planter en liker. Kanskje med minner fra barndommen, inspirasjon fra blader og bøker eller blogger. Og så skaffe seg kunnskap om disse plantene. Vi dyrket masse ugress den første tiden, og det er god læring i det. Ta med deg avleggere hjemmefra, sier Sylvia.

 

Pynt opp med eksklusive hageslanger

 

Hun mener at ikke alt skal være perfekt, men heller ha en historie.

 

– Folk bør ikke ha ambisjoner om at alt skal være så dekorativt. Det er bedre at hagen din gir deg en opplevelse. Hagen min gir meg veldig mye glede, sier hun.

 

 

 

Klatrerosen "Lykkefunn" preger veggen på skipperhuset. FOTO: TRINE JØDAL

 

Her er noen av Sylvias beste tips:

 

I hagen vokser en rekke busker, trær og planter, blant annet: 100 peoner, hortensiaer, roser, aurikler, stjerneskjerm, anemoner, fenrikshjerte, liljer, lupiner, fioler, storkenebb, oktoberbergknapp, stemorsblomster, sukkulenter, matrem, floks, rips, hvitrips, bjørnebær, blåbær, ferskentre, taybær, bringebær, appelsintre og jordbær.

 

Eksempel på type roser i hagen er: William Buff, Awakening, Lykkefunn, Herkules, Eden Rose.

 

Sylvias tips til hortensia-elskere: Kjøp typen «Endless summer». Den blomstrer både på fjorårets og årets grein, og takler en hard vinter.

 

For roseelskere: Klipp rosene før du drar på ferie. Det tar ca. seks uker fra knopp til blomstring. Når du kommer tilbake fra ferie, vil du kunne se knoppen og kan glede deg til ny blomstring.

 

Plaget av rådyr i hagen? Et kjerringråd er å legge litt ekte saueull mellom grenene på rosene, dette holder rådyrene unna.

 

Plaget av snegler? La være å plante det sneglene liker best, f.eks prestekrager.

 

Hvis du har en plante som trives godt i hagen så plant den mange plasser. Gjentagelse av samme plante gir en flott effekt i hagen.

 

Ingen hage skal være perfekt. 

 

I dette lille huset i hagen har Øivind hjemmekontor. FOTO: TRINE JØDAL
Det er mye frukt og bær i hagen. Dette er taybær. FOTO: TRINE JØDAL
Overalt finnes det noe vakkert i hagen til Sylvia og Øivind. FOTO: TRINE JØDAL
Det finnes utrolig mange plantesorter i hagen på Snarøya. FOTO: TRINE JØDAL
Publisert 02. juni.2017 av

Men for at  tekstilene  skal holde seg fine lenge, må vi sørge for at de tåler vær og vind.

 

– Tekstiler tilfører form, tekstur og farge til utemiljøet og gjør det hyggelig og «lunt». Det setter raskt et personlig preg på uteplassen. Og når det ser innbydende ut, blir vi også mer fristet til oppholde oss der, sier Annette Jørstad Bolme hos INTAG.

 

Men puter og tekstiler til utendørsbruk må ha andre egenskaper enn de vi har inne i sofaen.

 

– Vi har varierende somre med litt uforutsigbart vær her til lands, og vi må derfor stille litt ekstra krav til tekstiler som skal brukes ute, sier Lars Gomnes hos Alfort.

 

Les mer om uterom på Botrend

 

Laget for været

Det finnes tekstiler som er laget spesielt for å tåle litt ekstra. Utendørstekstiler bør stå høyt på ønskelisten i sommer.

 

Jørstad Bolme hos INTAG forklarer at utendørstekstilene er perfekte for terrasselivet, da de tåler både sol og vann.

 

– Utendørstekstiler har en høy lysekthet, som gjør at de ikke falmer like lett som et vanlig tekstil. I tillegg er de ofte vannfaste, slik at vann og søl preller av, eller de tørker veldig raskt. Mange tekstiler er også beskyttet mot salt, klor og muggsopp, sier hun.

 

Karns fem tips til innredning av terrassen

 

Foto: Intag

Spray deg til tette tekstiler

 

Også vanlige tekstiler kan bli klare for sesongen. Du må bare impregnere dem først.

 

– De aller fleste tekstiler kan brukes ute, så lenge du behandler dem med impregnering. Da blir de rustet til å takle vær og vind, og holder mye lengre, sier Inger Løvaas hos Krefting.

 

Her får du flere saker fra Ifi på Botrend

 

Spray deg til godt resultat. Foto: Mari Rosenberg / Ifi

En enkel prosess

Ved å impregnere tekstilene, gjør du dem vann-, smuss-, og skittavvisende, og de blir enklere å holde rene. Prosessen er enkel, og du forlenger tekstilenes levetid på få minutter.

 

– Ta med putene ut. Da slipper du lukten inne. Så sprayer du på med impregneringssprayen. Vanskeligere er det ikke! La dem tørke, så er de klare til bruk. Det er ingen regler for hvor ofte du må impregnere – det kommer an på bruken. Men når det er sesong vil jeg anbefale rundt én gang i måneden. Bare sjekk om vann trekker inn i stoffet. Hvis det er tilfelle, er det på tide med en ny omgang med sprayen, sier Løvaas.

 

– Behandler du putene med en god impregnering, kan du nyte sommeren uten å bekymre deg for at tekstilene ødelegges, avslutter Gomnes hos Alfort.

 

Sett farge på uterommet

Foto: Intag

Innhold fra Ifi

 

Botrend publiserer utvalgt innhold fra IFI – Opplysningsrådet for farge og interiør. Ifi er en privat non-profitt bransjeorganisasjon. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger.

 

Les mer på Botrends forside

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

 

 
Les mer

– Jeg har lenge ønsket å lære mer om lokalprodusert mat, og her blir vi jo kjent med grønnsakene, sier livlige bestemor Rina Ihlen (69). Hun sitter på en trebenk ute på jordet. På fanget sitter barnebarnet Sonja (3), og foran dem, storesøster og snorklipper Aurora (5). – Skal vi måle på persilleskiltet hvor lang snoren skal være? Der kan vi klippe. Det er passe, sier hun i det Aurora åpner saksen og fører den over hyssingen som Rina holder frem. Bestefar Torstein Sommerfeldt

Les mer

Fasadens overflatebehandling skal beskytte treverket mot påkjenning fra sol, regn og vind. Samtidig gir det huset ønsket utseende. Men over tid kan det oppstå både tekniske og estetiske grunner til å male om. De tekniske er når overflaten er skadet slik at kledningen også vil ta skade. De estetiske handler om et ønske om at huset skal se pent ut, og om at det på lengre sikt ikke skal ta skade. – Vedlikehold koster litt, men forfall koster mye mer, sier Lars-Petter Rustan hos Jorda

Les mer
Annonse

Kommersielt innhold fra Plantebørsen. Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier. Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.– Mange kunder kommer ti

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland