Publisert 13. juli.2016 av

Prisstatistikken viser at boligprisene steg ytterligere juni.  I de siste 12 måneder har prisene steget med 13 prosent i Oslo og 10 prosent i Asker og Bærum

 

Helst burde man ikke skrive eller snakke for høyt om at boligprisene stiger, da det lett kan bli hauset opp i media.  Ofte titulert med for eksempel «Markedet er meget bra om dagen» eller «solgt til en million over takst». 

 

Virkningen kan bli at forventningene hos selger stiger og at man bidrar til å «snakke opp prisene».  

 

Men når jeg har sittet i  budrunder på vegne av kunder som skal kjøpe, og overvåket enda flere, kan jeg ikke la være å dele litt av min bekymring. 

 

Hvor skal dette ende?

 

Det er for eksempel blitt luksus å bo sentralt i Oslo selv om krav til kvalitet og antall kvadratmeter er sunket betraktelig.  

 

Og prisene stiger kraftig også i utkanten av Oslo samt nabofylkene.

 

Jeg må spørre meg selv:

 

Er stigende boligpriser egentlig positivt?

 

Egentlig ikke,

 

 
  • De som selger for å kjøpe noe nytt, gjerne større, tjener ikke så mye på dette da neste bolig blir enda dyrere. Og gjeldsbelastningen øker.
 
  • De som eier bolig får en høyere boligverdi og dermed potensiale for bedre rentebetingelser. Men rentene er allerede så lave at det ikke spiller så stor rolle.

 

Den som venter på noe godt venter forgjeves...

De som har klokketro på at markedet vil regulere seg selg og at prisene snart vil flate ut eller gå ned, tror jeg tar sørgelig feil. 

 

Uansett med slik sterk prisutvikling vil det ikke lønne seg å vente på en nedgang, da denne i så fall trolig vil bli mye mindre enn prisoppgangen de senere år,  og trolig av kort varighet.  

 

Jeg vil derfor ikke råde kjøpere til å vente på bedre tider.

 

Selvaag-sjef tror boligprisene skal opp 50 prosent.

Med en slik prisutvikling vil det ikke lønne seg å sette seg på scooteren og vente på bedre tider. FOTO: ISTOCK

Realitetsorientering

 

Uansett hva som skjer må kjøpere i Oslo, Asker og Bærum belage seg på å bruke tid på å finne sin nye bolig og i takt med boligprisutviklingen muligens  revurdere sin kravspesifikasjon med tanke på beliggenhet og størrelse på boligen.  

 

Realitetsorientering og kunnskap om markedet er det viktigste suksesskriteriet for å lykkes med boligjakten. 

 

Dette  jobber jeg med overfor mine kunder hver dag.

 

Trude Larsen som skriver bloggen Boligdama, er daglig leder i firmaet Boligkjøpsmegling AS.

 

Hun er fast blogger for Botrend - her kan du lese flere saker på forsiden.

 

Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Har du hørt om noen som har kjøpt en bolig og i ettertid oppdaget av boden i kjelleren eller på loftet ikke svarte til forventningene? De fleste vil svare ja til dette. Mange har rett og slett ikke sjekket dette på visning eller de har stolt på opplysninger fra megler eller selger. Mitt råd er å insistere på å se dette uansett om megler ikke har tid, ikke har nøkler tilgjengelig eller gir gode muntlige forklaringer. Boden eller bodene kan nemlig være viktige for din bokvalitet, og

Les mer

3 enkle måter å pynte med egg

Påsken er høytid for krim, ikke drama.

Publisert 13. juli.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et gufs av påske Påske og etterlengtede fridager med familien, kanskje i fjellet. Da jeg var barn var det selvsagt at påsken ble tilbragt på hytta til Kjell, en sjarmerende fjellhytte vi leide hvert år. Obligatoriske aktiviteter som skitur til Bakkestølen, påskeskirenn hos Valens, hvit solkrem på nesen etterfulgt av fregner som jeg hatet, scootertrekk og snørekjøring ble gjentatt år etter år.

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland