Publisert 13. juli.2016 av

Moderne, men praktisk er beskrivende for Monica Onsrud (46) og familiens enebolig på Ullern.

 

Mye lys og lyse fargetoner, kombinert med luftige og lette møbler preger familiens hjem.

 

– Vi har ikke et enormt stort hus, men vi har utnyttet hver krok. Å tenke bruksområde er viktig for meg når jeg innreder. Hvordan vi kan få mest mulig ut av plassen er avgjørende. Jeg liker ikke overmøblerte rom, og stuer bort ting vi ikke bruker, sier Monica.

 

Betonghusene på Snarøya i The Wall Street Journal

Siden familien kjøpte boligen har mye blitt endret på. FOTO: TRINE JØDAL
Inngangen til kjøkkenet er utvidet. FOTO: TRINE JØDAL
Fargerik kunst og rosa peoner. FOTO: TRINE JØDAL

Skifter farger etter årstidene

– En spesiell stil har jeg ikke, og jeg er heller ikke så opptatt av trender. Jeg går for det som jeg syntes er fint, som gir ro til hjemmet, sier Monica.

 

I boligen går det i hvitt og grått. Men puter, vaser og lys kan gjerne være i spreke farger.

 

– Jeg har putemani, sier Monica og ler.

 

– Puter, vaser og lys byttes ut etter årstidene. I sommer har jeg mye rosa og blåtoner i interiøret, sier hun videre.

 

Bli med inn i hytta på Brønnøya

Monica skifter ut puter etter årstidene. FOTO: TRINE JØDAL
Monica ønsket seg både sofa og solseng. Resultatet ble en solseng som gjøres om til sofa. FOTO: TRINE JØDAL

Gjennomgått en totalrenovering

Fra hjemmekontoret i boligens toppetasje har Monica nydelig utsikt over Oslofjorden.

 

Den høye beliggenheten var avgjørende da paret valgte å kjøpe huset i 2004.

 

Siden den gang har boligen gjennomgått en totalrenovering. Fra brunt utvendig, og fargerikt innvendig – til totalt hvitt.

 

Huset er bygd på, taket hevet, vinduer og dører skiftet ut, og to terrasser har kommet til.

 

Nytt hus i gammel stil

Dekorativt bord i betong som enkelt kan flyttes på. FOTO: TRINE JØDAL

– Jeg har grønne øyne, men ikke grønne fingre

Den omtrent 250 kvadratmeter store boligen går over tre etasjer, med soverom og bad i under- og overetasjen.

 

Første etasje er husets oppholdssted.

 

Kjøkkenet og de åpne stuene er plassert med utgang til den grønne hagen, og den store plattingen.

 

Utepeisen varmer sene kvelder, og her oppholder familien seg mest mulig.

 

– En lettstelt hage er viktig for meg. Jeg har grønne øyne, men ikke grønne fingre, sier Monica og ler.

 

Og det er ingen tvil om at Monica har et øye for interiør. Det er hennes hjem et tydelig bevis på.

 

Se interiørarkitektens hjem

 

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Gjestebadet var et av de første rommene som ble pusset opp. FOTO: TRINE JØDAL
Blått, grått og sort. FOTO: TRINE JØDAL

Monicas hjem

  • Enebolig over tre plan, arkitekttegnet og totalrenovert i 2004.

 

  • Her bor: Monica (46) og Karsten (45), Carl Magnus (16), og tvillingene Filip og Mille (10).

 

  • Dette driver jeg med om dagen: Monica eide tidligere nettbutikken «Interiørfrue» som nå er solgt. Fra august av skal hun være midlertidig leder for et annet firma.

 

  • Inspirasjonskildene mine: – Inspirasjonskilde nummer én er Instagram. Jeg blir også inspirert gjennom blogger og interiørmagasiner.

 

  • Mitt yndlingssted hjemme: – Vi benytter alle soner i hjemmet, da boligen er innredet med tanke på bruk. Å tenke bruksområde er viktig for meg når jeg innreder.

 

  • Det jeg ønsker meg aller mest: – Drømmen er lyse sofaer og tepper, men det venter jeg med til barna har blitt eldre.

 

  • Det siste jeg skaffet til boligen: – Det lille svarte bordet som står ute på terrassen er min siste favoritt. Det flyttes rundt overalt – både ute og inne.

 

  • Kjæreste eiendel: – Vi har arvet et veldig gammel Wedgwood-servise av Karstens farmor. Det er nydelig å dekke opp med.

 

  • Kommer aldri over dørstokken: – Retrosmak har jeg ikke. Jeg er heller ikke så glad i skilt og bokstaver.

 

  • Mitt beste innredningstips: – Tenk over hvordan rommene skal brukes, og innred deretter. La ting få luft, slik at de kan skinne. Pakk bort, og ta frem interiør etter sesong. Følg din egen stil, men la deg inspirere av elementer som farger og materialer.

 

  • IG: Mokkasitt. Blogg: Mokkasitt.com.

 

Denne saken ble opprinnelig publisert på Budstikka.no i fjor sommer, men er tilpasset dagens situasjon.

Hjemmekontor i tredje etasje. FOTO: TRINE JØDAL
Fin utsikt mot hagen fra spisestuen. FOTO: TRINE JØDAL
Publisert 30. mai.2017 av

I en gråmalt enebolig med hvite vinduskarmer i Heggedal i Asker, bor den indiske familien Bains.

 

Her bor bestemor Jatinder (58) og bestefar Joginder (62), sønnen deres Rupinder (37) og kona Mandeep (33), sammen med deres to døtre Celina (4) og Elivia (1).

 

- Jeg har vokst opp her, og har bodd her siden foreldrene mine kjøpte stedet i 1991, sier Rupinder.

 

Det er lørdags morgen og han har allerede vært oppe med døtrene et par timer. Familiefaren forteller entusiastisk om det som skjedde dem for et halvår siden.

 

Men først; utgangspunktet. En enebolig på rundt 200 kvadratmeter over tre plan.

 

I underetasjen var et vaskerom og på loftet var en lekestue som også fungerte som gjesterom. Det var i første etasje det meste skjedde.

 

Rom for rom hadde de pusset opp huset opp gjennom de siste 25 årene.

 

Det skulle ikke stå på plassen. Huset var romslig med store vinduer og mye lys, men planløsningen i hovedetasjen var upraktisk.

 

En diger stue tok opp mye av plassen, spisestuen med spisebordet i hjørnet ble for trangt, og kjøkkenet hadde bord med plass til kun tre personer.

 

- Hver gang mamma og pappa fikk gjester så okkuperte de egentlig hele stuen, spisestuen og kjøkkenet. Da satt vi igjen med soverommet vårt og lekestuen oppe, sier Rupinder med et smil.

 

Les flere saker om oppussing på Botrend

Her bor familien på seks. Foto: TV3
Gangen var upraktisk. Foto: TV3
Stuen tok opp mye av plassen. Foto: TV3
Kjøkkenet var lite og trangt. Foto: TV3
Og spisestuen ble lite brukt. Foto: TV3

Var det mulig å få til en bedre løsning?

I gangen var plassen dårlig utnyttet. I tillegg var besteforeldrenes soverom trangt med tanke på at barnebarna likte å overnatte her støtt og stadig.

 

Ingen krise å bo slik. Men familien drømte om en bedre løsning.

 

Hadde det vært mulig å få litt mer privatliv selv om de bodde tre generasjoner under samme tak?

 

Rupinder og Mandeep ønsket nemlig å bo her med foreldrene resten av livet.

 

- Det er ikke så vanlig å bo slik?

 

- Nei, det er ikke så vanlig i det norske samfunnet, men blant indere er det helt vanlig at foreldre og barn bor sammen, selv når barna blir eldre. Det er meget uvanlig å sende foreldre på eldrehjem i India, sier han.

 

Ifølge Rupinder er det flere fordeler ved at familien bor slik.

 

- Å ta barna på rundgang gjør at vi er mer uthvilte alle mann, fruen og jeg får mer tid sammen og besteforeldrene og barnebarna får et tettere bånd, forteller han.

 

Nå bor sjette generasjon på øya

 

Sende inn en søknad – og glemte hele greia

Våren 2016 sendte Rupinder inn en søknad til TV 3. De ønsket å være med på andre sesong av Superoppusserne.

 

Familien hadde sett første sesong og var helt klare på at hvis det kom en ny sesong, ja da skulle de søke!

 

Sommeren kom, og søknaden gikk i glemmeboken. Så da de på høsten fikk en telefon om at de var valgt ut, var overraskelsen stor.

 

Siden den første telefonen, gikk det slag i slag. Og i november sto Linda Steen og teamet hennes på døra klare for å endevende huset på én uke.

 

Oppgaven var spennende for interiørarkitekten. Hun hadde ikke vært borti en generasjonsbolig tidligere, så her måtte hun tenke nytt.

 

Med blanke ark begynte hun å skissere opp ny planløsning i første etasje.

 

Landlig, men sentralt i Heggedal

Slik ser gangen ut etter oppussingen. Foto: TV3
Ny kjøkken og spisestue. Foto: TV3
Fra spisebordet mot kjøkkenet. Foto: TV3
De ønsket mer privatliv. Derfor fikk den eldre generasjonen sin egen stue. Foto: TV3
Og den yngre generasjonen fikk også sin egen stue. Foto: TV3
Familien fikk også nye soverom. Nå er det god plass slik at barnebarna kan overnatte hos besteforeldrene. Foto: TV3

Snudde opp ned på hele etasjen

  • Planløsning tidligere: Vaskerom i kjelleren og lekerom på loftet. I første etasje var gang, kjøkken, stue, fire soverom, lekerom og to bad.

 

  • Planløsning nå: Vaskerommet i kjelleren og lekerommet på loftet er ikke endret på. Men første etasje har fått ny planløsning med gang, kjøkken, to stuer, fire soverom, bod og to bad.

 

Etter en intens uke endte teamet med å totalforvandle hele etasjen.

 

Gamle rom byttet funksjon, og nye rom kom til.

 

Gangen ble pusset opp med ny trapp og nytt garderoberom ved siden av badet.

 

Kjøkkenet ble revet og gjort om til en ny stue for den yngre generasjonen.

 

Den store stuen ble delt i to og gjort om til ny stue og soverom til besteforeldrene.

 

Det ene barnerommet og besteforeldrenes gamle soverom ble innlemmet i det nye kjøkkenet og spisestuen. Kjøkkenet og spisestuen ble til sentrum i huset.

 

Det gamle lekerommet ble til nytt rom for minstejenta.

 

Og jentene fikk soverom ved siden av hverandre, gjennom en gang som tilknyttet rommene til foreldrenes rom.

 

- Hva tenkte dere da dere så huset for første gang?

 

- Det var nesten uvirkelig. Fruen begynte å gråte så fort hun kom inn døren og foreldrene mine ble ekstremt emosjonelle. Det er et klipp der pappa sier noe... han er skjelven i stemmen for han er så takknemlig, sier Rupinder.

 

Han tenker seg om litt før han fortsetter.

 

- Vi tenkte de kom til å gjøre endringer, men vi så for oss at de skulle pusse opp kjøkkenet, stuen og kanskje lekestuen oppe.

 

Familiens gladfargede godterihus

Bestefar Joginder og bestemor Jatinder sammen med sønnen deres Rupinder. Foto: Privat

Stortrives i det nye huset

Etter å ha bodd i deres ”nye” hus siden november i fjor, er det ingen tvil om hvor de oppholder seg mest, nemlig på kjøkkenet.

 

- De forandret hele dynamikken i huset. Nå er kjøkkenet sentralt, og herfra kan vi trekke oss tilbake i hver vår stue. Og det er jo... noe vi aldri kunne tenkt på selv, sier han.

 

- Men traff de med stilen? Har alle i huset lik smak?

 

- Jeg føler de traff. Kjøkkenet passer alle og stuen vår er litt mer moderne enn mine foreldres stue.

 

Slik fikk de drømmehytta i Hurum

 

Det har kostet litt å brette ut hjemmet for det norske folk.

 

- Vi har måtte dele av privatlivet vårt og nå kjenner alle hver eneste krik og krok av huset, men det er en del av det å være med. Det er uten tvil noe av det beste som har skjedd oss, så da har det ikke så mye å si.

 

Familien er evig takknemlige for at noen fremmede har ønsket å stå på så mye for dem.

 

- Vi var heldige som ble valgt ut, det har vært som å vinne i Lotto.

 

Les mer på Botrends forside her

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her

 

Les mer

Solfrid og Arild Liland bodde 19 år i en leilighet på Hvalstad sammen med to barn, før de endelig fant drømmeboligen. Paret tok seg god tid i jakten på oppgraderingen til enebolig, og kikket både på hus og tomter. Siden de følte stor tilhørighet til stedet etter to tiår, var det naturlig for dem å kikke etter egnet sted i området. 

Les mer

Dette kjennetegner nyere norsk arkitektur

Ny utstilling på Nasjonalmuseet.

Publisert 13. juli.2016 av Elin Reffhaug Craig

Nasjonalmuseet har åpnet en helt ny utstilling som viser hvilke byggeprosjekter som har preget den norske arkitekturen de siste fem årene. Les flere saker vi har skrevet om Nasjonalmuseet her 

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland