Publisert 21. juli.2016 av

Mens danskene bruker «morgenmad» om frokost, og «frokost» om lunch, er det «aften» som gjelder til middag.

 

Det føles nesten sårt å fremheve noen fremfor andre – for det er så mange alternativer. Foruten å lese denne guiden, er lokale blogger et godt tips når du planlegger din neste matreise til København.

 

Likevel. Her er noen nye favoritter:

Höst

Höst drives av Cofoco - Copenhagen Food Consulting – som siden starten i 2000 har vokst seg til å drive mange restauranter, pop-up steder og gastronomiske eventer med over 700 ansatte. De driver blant annet den populære og meget rimelige pizzeriaen Italy, samt Brasserie Du Nord på toppen av shoppingmekkaet Magasin.

 

Det er imidlertid Höst du bør reservere bord på (en nødvendighet da restauranten ofte er full, selv i ukedagene). De tilbyr to ulike tre-rettere med valgfri tilhørende vinpakke som settes sammen av et kompetent personale. Rettene kan også bestilles enkeltvis som à la carte, men her bør man gå for en totalopplevelse med hel meny. Tro imidlertid ikke at du kun får tre retter. Vi telte fire mellomretter i tillegg i løpet av vårt flere timelange etegilde.

 

Maten er moderne, nordisk med flere smakskombinasjoner i hver rett. Det er ujålete, rustikk mat med små innslag av molekylær matlaging. Det er ikke bare maten som trekker gjestene til Höst. De har vunnet tre internasjonale designpriser for sin innredning. Det er ingen utmyskninger på veggene, men det er de rå tremøbler, og restaurantens servise som spiller hovedrollen.

 

All mat serveres på Menus «New Norm Dinnerware colletion» designet av Norm Architects som også selges på Illums eller på nett.

 

Adresse: Nørre Farimagsgade 41, 1364 København K.

Hösts interiør er verdt turen i seg selv. FOTO: HÖST
Höst serverer moderne og kortreist skandinavisk mat. FOTO: HÖST

Gefährlich

Et perfekt sted for en liten lommebok eller et uhøytidelig måltid – uten at det går på bekostning av maten, er Gefährlich på Nørrebro.

 

På kveldstid er det restauranten med sitt rustikke interiør som står i sentrum, men når mørket senker seg fylles lokalet opp igjen av danselystne. En lang rekke av kjente København DJ-er har vært innom stedet som også byr på gode drinker.

 

Dette er en avslappet restaurant med en liten, men svært variert meny til nesten skammelig lave priser (75 danske kroner for en smårett og 150 danske kroner for en stor.) Det er ikke et sted for de fine middagene, de tar du for eksempel på Höst, men byr på en urban Nørrebro-opplevelser.

 

Adresse: Fælledvej 7, 2200 København K.

Hos Gefährlich på Nørrebro betaler du skammelig lite i forhold til kvaliteten på maten. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Relæ

Relæ serverer middag i toppklasse og kan skilte med en stjerne i Michelin-guiden. I 2013 ble de rangert som nummer 56 på listen over World's Best Restaurant, i tillegg til å være omtalt i en rekke magasiner og tidsskrifter verden over. 

 

Menyen er overraskende og endres i takt med hvilke råvarer de har tilgjengelig. Man vet ikke hva man får servert før man setter seg ned ved bordet. Men 90 til 100 prosent av råvarene er økologisk sertifiserte, og i all hovedsak vegetarisk. Prisen du betaler for å spise på Michelin-restauranten er overraskende liten. 4 retter får du for 450 danske kroner med tilhørende vinpakke på 395. Går du for 7 retter må du ut med 725 danske kroner for maten og 685 kroner for tilhørende glass med vin.

 

Relæ ligger i populære Jægersborggade på Nørrebro, og serverer også lunch fredager og lørdager. Det kan lønne seg å bestille bord, men er du sent ute er søsterrestauranten Manfreds tvers over gaten også et godt alternativ.

 

Adresse: Jægersborggade 41, 2200 København.  

 

Her er 6 danske Michelin-restauranter til en billig penge. (Ekstern dansk lenke)

 

(Saken fortsetter under bildene og annonsen.)

Relæ på Nørrebro kan skilte med Michelin-stjerne. FOTO: PER-ANDERS JÖRGENSEN
Lekkert interiør hos Almanak i restauranthuset The Standard. FOTO: STANDARD
Indisk serveres hos Verandah i restauranthuset The Standard. FOTO: STANDARD

Tre spisesteder og en jazzklubb

Er du ute etter design og arkitektur-opplevelser kombinert med et måltid, er restauranthuset The Standard et godt tips.

 

Huset har tre restauranter, samt en jazzklubb med konserter fra tirsdager til søndager. Lokalene ligger i en Art Deco-bygning fra 1937 ved havnen - på andre siden av elven for den verdenskjente restauranten Noma som nå er midlertidig stengt.

 

Almanak rommer 100 gjester og serverer hovedsakelig typisk danske smørrebrød til lunsj, og tradisjonell og sesongbasert mat om kvelden. Interiøret er designet av Christian Meyer Bengtsson og Ulrik Nordentoft.

 

Studio har et åpent kjøkken med utsikt over havnen, 48 sitteplasser og er mer eksklusiv enn Almak. Menyen er mer eksklusiv hvor du kan velge mellom 3- og 7-retter til lunsj, og 5- eller 7-retter til middag. Interiøret er også her designet av Christian Meyer Bengtsson og Ulrik Nordentoft.

 

Verandah har fått en ansiktsløftning av det dansk-italienske designteamet GamFratesi og er kun åpent til middag. Det skal være Københavns første moderne indiske restaurant. De tre ulike tasting-menyene anbefales for å få et bredt inntrykk av det pan-indiske kjøkkenet.

 

Adresse: Havnegade 44, 1058 København K

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 22. april.2017 av

Ann Cecilia Baumann (45) strekker frem den skjøre, hvite koppen uten hank som hun nettopp har tatt en slurk kaffe av.

 

«Enten går det bra, eller så går det over» står det skrevet svart på hvitt.

 

Det er hun selv som har laget koppen.

 

– Jeg liker dette sitatet veldig godt. Det er en ganske enkel livsfilosofi, men det er jo noe med at ting er enkelt, sier hun med et smil før hun legger til;

 

– Ja, hvis man er litt positiv da!

  

Oppfylte hyttedrømmen i Hemsedal

Huset på toppen. Foto: Bettine Nicotra
Sitater for enhver smak. Foto: Bettine Nicotra
Hvitt og skjørt. Foto: Bettine Nicotra

Furu, slitt og lyseblått

I det røde huset med de hvite, smårutete vinduene på Billingstad i Bærum har hun bodd med mann, to sønner og den lille hunden Tarzan de siste 17 årene.

 

Den gamle eneboligen fra 1925 var opprinnelig en feriestue for to damer fra Høvik.

 

Men da snakker vi mange år tilbake i tid, den gang Billingstad virkelig var på landet.

 

Norsk design på Bærums Verk

 

Da de overtok huset med den fantastiske utsikten og den store hagen, var det ikke akkurat boligen innvendig de falt for.

 

– Alt var furu, slitt og lyseblått og det var veldig mørkt her, sier Ann Cecilia og grøsser.

 

Hun sitter ved betongbordet på kjøkkenet og blar i en kokebok mens mannen Per (45) slenger sammen en frokost på kjøkkenbenken ved siden av.

 

Den opprinnelige planen var å pusse opp huset. Men det ballet fort på seg ...

 

– Da vi begynte å rive fant vi mange feil, som blant annet råte i veggene, forteller hun.

 

Etter å ha satt i gang, endte det til slutt med at kun ytterveggene sto igjen.

 

– Det beste hadde vel egentlig vært å rive hele huset og bygge nytt for det hadde vært mye billigere, men det fikk vi ikke lov til av kommunen og det er vi glad for nå, sier hun.

 

Familiens gladfargede godterihus

Helleborus, ofte kalt julerose. Foto: Bettine Nicotra
Hunden Tarzan følger med. Foto: Bettine Nicotra
Sjeselongen foran peisen er Ann Cecilias favorittplass. Foto: Bettine Nicotra

Fra romantiske tapeter til kritthvitt

Bortsett fra et oransje maleri på stueveggen er det meste hvitt.

 

Interiøret er enkelt. Ikke mye dill og dall rundt omkring, nei.

 

Men det har ikke alltid sett slik ut.

 

– Da vi flyttet inn var jeg mer romantisk og vi hadde franske tapeter med slitte uttrykk og tunge gardiner i alle rom, forteller hun.

 

– Hvordan endte dere opp med et kritthvitt hus, da?

 

– Det begynte med at jeg tok ned gardinene, og så fant jeg ut at vi skulle male alle veggene hvite, sier hun.

 

– Og det var helt unødvendig! Det var dyre tapeter, skyter mannen humoristisk inn fra kjøkkenkroken.

 

Tone Kroken kjøper heller lekkert sengetøy enn dyr vin

Friske urter på kjøkkenbenken. Foto: Bettine Nicotra
Her drømmer Ann Cecilia om å henge opp en stor lysekrone. Foto: Bettine Nicotra
Soverommet er malt mørkegrått. Foto: Bettine Nicotra

Når dritten treffer vifta

Med en hektisk hverdag på keramikkverkstedet AC Design på Bærums Verk, orker hun rett og slett ikke for mye farger og rot hjemme.

 

Det er på verkstedet hun lager de humoristiske koppene med morsomme sitater som har blitt så populære.

 

– Hva er ditt nye favorittsitat?

 

– Åh, tør jeg si det, a? sier hun.

 

– Når dritten treffer vifta, roper mannen.

 

– Ja, når dritten treffer vifta – drikk champagne, sier Ann Cecilia og ler.

 

Ann Cecilias verksted på Bærums Verk

Ann Cecilia sliter litt med å kjøpe ting, siden hun like så greit kan lage det selv. Foto: Bettine Nicotra
Håndlaget fat. Foto: Bettine Nicotra

Eneboligen på toppen

  • Enebolig fra 1925 på rundt 250 kvadratmeter over to etasjer. Huset er bygd på flere ganger.

 

  • Her bor: Ann Cecilia (45) og Per (45) sammen med sønnen Ole (17) og hunden Tarzan (3). Eldstesønnen Magnus (20) har flyttet ut, men drømmer om å overta huset en dag.

 

  • Om boligen: – Huset er et av de eldste på Billingstad. Det er ikke fredet, men kan ikke rives. Det er også veldig begrenset hva man får gjøre med fasaden, forteller Ann Cecilia.

 

  • Inspirasjonskildene mine: – Jeg blir inspirert av inntrykk i hverdagen. Det kan være en stemning, mennesker jeg møter eller strukturer og former i naturen eller i byen.

 

  • Mitt yndlingssted hjemme: – I den nye hvite daybeden fra Gervasoni som jeg har plassert foran peisen i stuen.

 

  • Det jeg ønsker meg aller mest: – En stor klassisk prismelysekrone som kan henge i trappeoppløpet.

 

  • Det siste jeg skaffet til boligen: – Den hvite daybeden som står foran peisen.

 

  • Kjæreste eiendel:– Det må også bli den nye daybeden.

 

  • Kommer aldri over dørstokken: – Stressless slipper aldri inn her.

 

  • Mitt beste innredningstips: – Innred slik at du kan slappe av i ditt eget hjem. For meg er det ryddig og stramt, mens for andre kan det være frodig og rotete.
Mye har skjedd siden de flyttet inn. Foto: Bettine Nicotra

Les mer på Botrends forside her

 

Gi oss gjerne tilbakemelding, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer

Visste akkurat hvilket kjøkken de ville ha

Men så ombestemte de seg.

Publisert 21. juli.2016 av Bettine Nicotra

Treverk og hvite flater er det første som slår meg i det jeg kommer inn på kjøkkenet. Jeg titter rundt etter den stripete vasen alle har hørt om, Omaggio-vasen fra danske Kähler.  Huseieren, Stamati Stenseth (51) er nemlig kjent for å forsyne nordmenn med disse vasene gjennom agenturselskapet Bo Bedre as.  Men ingen vase å se.  På kjøkkenøya står to hvite lysestaker, en glassvase med ”gåsunger” og en gul- og hvitstripete bolle med løkblomster. 

Les mer

En gigantisk glassvegg med utsikt over snødekkede fjelltopper er det første som slår meg i det jeg kommer inn i stuen. I hver sin pelsstol ligger Aksel (9) og André (4) og titter på alpint på skjermen. Imens viser mor og far med stor iver viser frem den treetasjes store hytta de startet å bygge på Skarsnuten i Hemsedal for seks år siden.

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland