Publisert 21. juli.2016 av

Mens danskene bruker «morgenmad» om frokost, og «frokost» om lunch, er det «aften» som gjelder til middag.

 

Det føles nesten sårt å fremheve noen fremfor andre – for det er så mange alternativer. Foruten å lese denne guiden, er lokale blogger et godt tips når du planlegger din neste matreise til København.

 

Likevel. Her er noen nye favoritter:

Höst

Höst drives av Cofoco - Copenhagen Food Consulting – som siden starten i 2000 har vokst seg til å drive mange restauranter, pop-up steder og gastronomiske eventer med over 700 ansatte. De driver blant annet den populære og meget rimelige pizzeriaen Italy, samt Brasserie Du Nord på toppen av shoppingmekkaet Magasin.

 

Det er imidlertid Höst du bør reservere bord på (en nødvendighet da restauranten ofte er full, selv i ukedagene). De tilbyr to ulike tre-rettere med valgfri tilhørende vinpakke som settes sammen av et kompetent personale. Rettene kan også bestilles enkeltvis som à la carte, men her bør man gå for en totalopplevelse med hel meny. Tro imidlertid ikke at du kun får tre retter. Vi telte fire mellomretter i tillegg i løpet av vårt flere timelange etegilde.

 

Maten er moderne, nordisk med flere smakskombinasjoner i hver rett. Det er ujålete, rustikk mat med små innslag av molekylær matlaging. Det er ikke bare maten som trekker gjestene til Höst. De har vunnet tre internasjonale designpriser for sin innredning. Det er ingen utmyskninger på veggene, men det er de rå tremøbler, og restaurantens servise som spiller hovedrollen.

 

All mat serveres på Menus «New Norm Dinnerware colletion» designet av Norm Architects som også selges på Illums eller på nett.

 

Adresse: Nørre Farimagsgade 41, 1364 København K.

Hösts interiør er verdt turen i seg selv. FOTO: HÖST
Höst serverer moderne og kortreist skandinavisk mat. FOTO: HÖST

Gefährlich

Et perfekt sted for en liten lommebok eller et uhøytidelig måltid – uten at det går på bekostning av maten, er Gefährlich på Nørrebro.

 

På kveldstid er det restauranten med sitt rustikke interiør som står i sentrum, men når mørket senker seg fylles lokalet opp igjen av danselystne. En lang rekke av kjente København DJ-er har vært innom stedet som også byr på gode drinker.

 

Dette er en avslappet restaurant med en liten, men svært variert meny til nesten skammelig lave priser (75 danske kroner for en smårett og 150 danske kroner for en stor.) Det er ikke et sted for de fine middagene, de tar du for eksempel på Höst, men byr på en urban Nørrebro-opplevelser.

 

Adresse: Fælledvej 7, 2200 København K.

Hos Gefährlich på Nørrebro betaler du skammelig lite i forhold til kvaliteten på maten. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Relæ

Relæ serverer middag i toppklasse og kan skilte med en stjerne i Michelin-guiden. I 2013 ble de rangert som nummer 56 på listen over World's Best Restaurant, i tillegg til å være omtalt i en rekke magasiner og tidsskrifter verden over. 

 

Menyen er overraskende og endres i takt med hvilke råvarer de har tilgjengelig. Man vet ikke hva man får servert før man setter seg ned ved bordet. Men 90 til 100 prosent av råvarene er økologisk sertifiserte, og i all hovedsak vegetarisk. Prisen du betaler for å spise på Michelin-restauranten er overraskende liten. 4 retter får du for 450 danske kroner med tilhørende vinpakke på 395. Går du for 7 retter må du ut med 725 danske kroner for maten og 685 kroner for tilhørende glass med vin.

 

Relæ ligger i populære Jægersborggade på Nørrebro, og serverer også lunch fredager og lørdager. Det kan lønne seg å bestille bord, men er du sent ute er søsterrestauranten Manfreds tvers over gaten også et godt alternativ.

 

Adresse: Jægersborggade 41, 2200 København.  

 

Her er 6 danske Michelin-restauranter til en billig penge. (Ekstern dansk lenke)

 

(Saken fortsetter under bildene og annonsen.)

Relæ på Nørrebro kan skilte med Michelin-stjerne. FOTO: PER-ANDERS JÖRGENSEN
Lekkert interiør hos Almanak i restauranthuset The Standard. FOTO: STANDARD
Indisk serveres hos Verandah i restauranthuset The Standard. FOTO: STANDARD

Tre spisesteder og en jazzklubb

Er du ute etter design og arkitektur-opplevelser kombinert med et måltid, er restauranthuset The Standard et godt tips.

 

Huset har tre restauranter, samt en jazzklubb med konserter fra tirsdager til søndager. Lokalene ligger i en Art Deco-bygning fra 1937 ved havnen - på andre siden av elven for den verdenskjente restauranten Noma som nå er midlertidig stengt.

 

Almanak rommer 100 gjester og serverer hovedsakelig typisk danske smørrebrød til lunsj, og tradisjonell og sesongbasert mat om kvelden. Interiøret er designet av Christian Meyer Bengtsson og Ulrik Nordentoft.

 

Studio har et åpent kjøkken med utsikt over havnen, 48 sitteplasser og er mer eksklusiv enn Almak. Menyen er mer eksklusiv hvor du kan velge mellom 3- og 7-retter til lunsj, og 5- eller 7-retter til middag. Interiøret er også her designet av Christian Meyer Bengtsson og Ulrik Nordentoft.

 

Verandah har fått en ansiktsløftning av det dansk-italienske designteamet GamFratesi og er kun åpent til middag. Det skal være Københavns første moderne indiske restaurant. De tre ulike tasting-menyene anbefales for å få et bredt inntrykk av det pan-indiske kjøkkenet.

 

Adresse: Havnegade 44, 1058 København K

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 10. januar.2017 av

Familien på fire trivdes så godt i nabolaget på Nøtterøy, men følte behov for å gjøre 80-tallshuset tøffere i stilen.

 

Å flytte fra huset var ikke et alternativ.  Dermed kom interiørarkitektkontoret Nyfelt og Strand inn med nye løsninger.

 

 

Huset før renoveringen startet. FOTO: PRIVAT
Stuen før renovering. FOTO: PRIVAT

Typisk 80-tallsbolig

 

- De følte nok at det ikke var drømmehuset, et 80-tallshus med alt som hører til: Smårutete vinduer og mindre rom, forklarer interiørarkitekt Anne-Linn Nyfelt i Nyfelt og Strand.

 

Planla huset rundt møblene

 

Huset fikk ulike soner, blant annet med dagsengen ved vinduet. STYLING: MARIA VESTRE, FOTO: ANNE BRÅTVEIT

 

For å gjøre uttrykket strammere, bestemte hun seg for å ta bort listverket rundt vinduene, fjerne rutene og gjøre uttrykket tøffere. Noen nye farger ble også introdusert.

 

Alle overflater ble totalrenovert og eierne bestemte seg for å bygge ut i 2. etasje for å få et ekstra soverom. I gangen ved trappen er en vegg slått ut, og det er skapt mange mindre soner.

 

Opprettet soner

- Familien følte at de hadde massevis av plass. Det pleier som regel å være motsatt, man føler at man har forliten plass, mens her var det motsatt. Derfor lagde vi soner, for eksempel med dagsengen som utgjør en sone i stuen og teppe som binder det hele sammen, forklarer Nyfelt.

 

Over den spesialbygde dagsengen i stuen står TV ’n plassert i en hylle. Den kan trekkes ut på en stang, slik at man kan se på TV både i dagsengen og i sofaen om man er flere.

 

Slik gjør du hjemmet personlig

 

Stuen skimtes via kjøkkenet. STYLING: MARIA VESTRE, FOTO: ANNE BRÅTVEIT
Speil fra Noes design. STYLING: MARIA VESTRE, FOTO: ANNE BRÅTVEIT

Spesialbygd hjemmekontor

På motsatt side av rommet er det satt opp et helt nytt hjemmekontor. Men dette har også flere funksjoner.

 

- Det er også et sted der barna kan sitte å gjøre lekser. Og selv om man er på kontoret, er man ikke langt unna resten av familien, forklarer interiørarkitekten.

 

Hjemmekontoret har mange skap for oppbevaring der både skriver og kabler er lagret.

 

Sjekk disse hjemmekontorene

 

Spesialbygd hjemmekontor. Fargekode S5020Y10R. FOTO: ANNE BRÅTVEIT
Kjøkkenet har beholdt opprinnelig innredning fra Kvik. STYLING: MARIA VESTRE, FOTO: ANNE BRÅTVEIT
Klassiske Y-stoler og stolen Fibre chair fra Muuto har fulgt familien. STYLING: MARIA VESTRE, FOTO: ANNE BRÅTVEIT

Møblene fulgte oppussingen

Familien har mange designmøbler og mye kunst, blant annet av Ole Kristian Reinsbu, fra før. Dette er noe av grunnen til at vegger er beholdt hvite. Likevel ønsket familien å introdusere litt mer farge i boligen.

 

- Fargevalgene er gjort med den tanke at de ikke skal gjøre så mye ut av seg. Når rammene som vegger og gulv i ordentlig kvalitet er på plass, kan man nesten sette inn hva som helst av møbler, sier Nyfelt.

 

Familien ville gjerne bruke mange av møblene sine også etter oppussingen. Det er gjort på kjøkkenet, der den gamle Kvik-innredningen er beholdt, mens gulvet er nytt.

 

Gulvene i boligen er i eik, og kontorløsningen av hvitpigmentert eik.

 

- Fargene får meg i godt humør

 

Nye farger ble introdusert til trappegangen. Fargekode S5020Y10R. STYLING: MARIA VESTRE, FOTO: ANNE BRÅTVEIT
Soverommet fikk ny farge; Deco Blue 4477. FOTO: ANNE BRÅTVEIT
Badetkaret ble flyttet til under skråtaket for å få mer plass. FOTO: ANNE BRÅTVEIT
Stuen har fått soner med hjemmekontor og dagseng. STYLING: MARIA VESTRE, FOTO: ANNE BRÅTVEIT

Slurver med belysning

Belysning  har vært en sentral del av oppussingen i boligen på Nøtterøy.

 

Interiørarkitekten råder oppussingsklare nordmenn til å legge bort tanken om at belysning er en kilde til innsparing.

 

- Her gjøres det mange feil, og flere ender opp med å bruke det elektrikeren har i bilen. Eller så tenker de at det er et punkt der de kan spare penger.

 

Nyfelt råder alle til å tenke motsatt – sett heller av litt ekstra på budsjettet til riktig belysning.

 

- For det først må man tenke hvordan lyskilden gir et varmt lys, man må også tenke LED, der ligger framtiden. Og ikke minst, belysningen skal ha en funksjon og følge møbleringen.

 

Les mer på Botrends forside

 

Kontakt oss gjerne her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

 

Les mer

- Jeg kom til et punkt der jeg skjønte at hvis jeg ikke tok steget og satset, så kom jeg til å angre resten av livet på at jeg ikke gjorde det. Uansett utfall, sier Lars Erlend Bye (39), opprinnelig fra Bodø og nå CEO og gründer av H5 Property. På litt over to år har selskapet gått fra å ha null til nærmere ti prosent markedsandel i kanskje verden tøffeste boligmarked på Manhattan, New York. Hvordan er dette mulig? Med hardt arbeid, stort kontaktnett, utmerket kvalitet, og litt

Les mer

– Det var du som bestemte hvordan pendlene skulle henge, ikke sant? Lars Kristian Amundsen (42), hotelldirektør ved Radisson Blu på Fornebu, spør en av resepsjonistene som står bak den nye disken i skinn. I fem måneder har teamet jobbet seg gjennom en total oppussing av fellesområdene. – De siste årene har vi pusset opp jevnt og trutt – både kjøkken, rom og bad, sier han. Men nå var det på tide å ta tak i lobbyen og resepsjonen, baren med den intime restauranten og kurs og

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland