Publisert 21. juli.2016 av

Mens danskene bruker «morgenmad» om frokost, og «frokost» om lunch, er det «aften» som gjelder til middag.

 

Det føles nesten sårt å fremheve noen fremfor andre – for det er så mange alternativer. Foruten å lese denne guiden, er lokale blogger et godt tips når du planlegger din neste matreise til København.

 

Likevel. Her er noen nye favoritter:

Höst

Höst drives av Cofoco - Copenhagen Food Consulting – som siden starten i 2000 har vokst seg til å drive mange restauranter, pop-up steder og gastronomiske eventer med over 700 ansatte. De driver blant annet den populære og meget rimelige pizzeriaen Italy, samt Brasserie Du Nord på toppen av shoppingmekkaet Magasin.

 

Det er imidlertid Höst du bør reservere bord på (en nødvendighet da restauranten ofte er full, selv i ukedagene). De tilbyr to ulike tre-rettere med valgfri tilhørende vinpakke som settes sammen av et kompetent personale. Rettene kan også bestilles enkeltvis som à la carte, men her bør man gå for en totalopplevelse med hel meny. Tro imidlertid ikke at du kun får tre retter. Vi telte fire mellomretter i tillegg i løpet av vårt flere timelange etegilde.

 

Maten er moderne, nordisk med flere smakskombinasjoner i hver rett. Det er ujålete, rustikk mat med små innslag av molekylær matlaging. Det er ikke bare maten som trekker gjestene til Höst. De har vunnet tre internasjonale designpriser for sin innredning. Det er ingen utmyskninger på veggene, men det er de rå tremøbler, og restaurantens servise som spiller hovedrollen.

 

All mat serveres på Menus «New Norm Dinnerware colletion» designet av Norm Architects som også selges på Illums eller på nett.

 

Adresse: Nørre Farimagsgade 41, 1364 København K.

Hösts interiør er verdt turen i seg selv. FOTO: HÖST
Höst serverer moderne og kortreist skandinavisk mat. FOTO: HÖST

Gefährlich

Et perfekt sted for en liten lommebok eller et uhøytidelig måltid – uten at det går på bekostning av maten, er Gefährlich på Nørrebro.

 

På kveldstid er det restauranten med sitt rustikke interiør som står i sentrum, men når mørket senker seg fylles lokalet opp igjen av danselystne. En lang rekke av kjente København DJ-er har vært innom stedet som også byr på gode drinker.

 

Dette er en avslappet restaurant med en liten, men svært variert meny til nesten skammelig lave priser (75 danske kroner for en smårett og 150 danske kroner for en stor.) Det er ikke et sted for de fine middagene, de tar du for eksempel på Höst, men byr på en urban Nørrebro-opplevelser.

 

Adresse: Fælledvej 7, 2200 København K.

Hos Gefährlich på Nørrebro betaler du skammelig lite i forhold til kvaliteten på maten. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Relæ

Relæ serverer middag i toppklasse og kan skilte med en stjerne i Michelin-guiden. I 2013 ble de rangert som nummer 56 på listen over World's Best Restaurant, i tillegg til å være omtalt i en rekke magasiner og tidsskrifter verden over. 

 

Menyen er overraskende og endres i takt med hvilke råvarer de har tilgjengelig. Man vet ikke hva man får servert før man setter seg ned ved bordet. Men 90 til 100 prosent av råvarene er økologisk sertifiserte, og i all hovedsak vegetarisk. Prisen du betaler for å spise på Michelin-restauranten er overraskende liten. 4 retter får du for 450 danske kroner med tilhørende vinpakke på 395. Går du for 7 retter må du ut med 725 danske kroner for maten og 685 kroner for tilhørende glass med vin.

 

Relæ ligger i populære Jægersborggade på Nørrebro, og serverer også lunch fredager og lørdager. Det kan lønne seg å bestille bord, men er du sent ute er søsterrestauranten Manfreds tvers over gaten også et godt alternativ.

 

Adresse: Jægersborggade 41, 2200 København.  

 

Her er 6 danske Michelin-restauranter til en billig penge. (Ekstern dansk lenke)

 

(Saken fortsetter under bildene og annonsen.)

Relæ på Nørrebro kan skilte med Michelin-stjerne. FOTO: PER-ANDERS JÖRGENSEN
Lekkert interiør hos Almanak i restauranthuset The Standard. FOTO: STANDARD
Indisk serveres hos Verandah i restauranthuset The Standard. FOTO: STANDARD

Tre spisesteder og en jazzklubb

Er du ute etter design og arkitektur-opplevelser kombinert med et måltid, er restauranthuset The Standard et godt tips.

 

Huset har tre restauranter, samt en jazzklubb med konserter fra tirsdager til søndager. Lokalene ligger i en Art Deco-bygning fra 1937 ved havnen - på andre siden av elven for den verdenskjente restauranten Noma som nå er midlertidig stengt.

 

Almanak rommer 100 gjester og serverer hovedsakelig typisk danske smørrebrød til lunsj, og tradisjonell og sesongbasert mat om kvelden. Interiøret er designet av Christian Meyer Bengtsson og Ulrik Nordentoft.

 

Studio har et åpent kjøkken med utsikt over havnen, 48 sitteplasser og er mer eksklusiv enn Almak. Menyen er mer eksklusiv hvor du kan velge mellom 3- og 7-retter til lunsj, og 5- eller 7-retter til middag. Interiøret er også her designet av Christian Meyer Bengtsson og Ulrik Nordentoft.

 

Verandah har fått en ansiktsløftning av det dansk-italienske designteamet GamFratesi og er kun åpent til middag. Det skal være Københavns første moderne indiske restaurant. De tre ulike tasting-menyene anbefales for å få et bredt inntrykk av det pan-indiske kjøkkenet.

 

Adresse: Havnegade 44, 1058 København K

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 17. mars.2017 av

- Det frosne vannet brukes både til hotellet, konferansesenteret, og de to kontorbygningene ved siden av oss, forteller Erika Karlsson, HR Manager ved Stockholm Waterfront Congress Centre.

 

Botrend møter henne i lobbyen til Radisson Blu Waterfront Hotel i Stockholm, som også et en del av Stockholm Waterfront. Selv om det er tidlig en lørdag morgen, er dagen allerede i gang, og det gjøres klart til dagens aktivitet – en whiskeymesse.

 

– Vi har alt av arrangementer her, fra store banketter til kongresser. Da kan lokalet romme opp til 3000 mennesker, forteller hun.

Senter for bærekraftig energi

Stockholm Waterfront ligger rett ved vannkanten og elven Mälaren, som et stålbelagt symbol på bærekraft og grønn energi. Designet av White Arkitekter AB, sto bygningen i 2011 ferdig som et av de mest miljøvennlige bygg i Stockholm og Skandinavia.

 

Karlsson forteller at bygningen mottok Svanemerket allerede ved åpningen, og har i senere gått over til å bli Green-Key sertifiserte.  

 

Les også: Siste nytt fra Stockholm-messen

 

– Før oss var det Posten som lå på denne tomten, og vi tok utgangspunkt i 20.000 kubikkmeter av den gamle bygningen da vi skulle bygge senteret, sier hun. På denne måten kunne vi bruke mest mulig, slik at vi ikke trengte å bygge alt nytt.

Stockholm Waterfront Congress Centre
Kongressalen kan romme opptil 3.000 mennesker. FOTO: SWCC
Stockholm Waterfront Congress Centre
Fra utsiden av bygget hentes det store mengder energi daglig. FOTO: SWCC

Det er ikke bare de 250 tonnene med fryst vann som blir brukt for å utnytte bærekraftig energi til oppvarming – hele vindusrekken på den ene siden av bygget er en 128 meter lang solfanger. Energien som blir hentet derfra tilsvarer 1MW, eller 90.000 sparepærer, om dagen.

 

– Glassveggen isolerer dessuten støyen fra den svær trafikkerte veien utenfor, sier Karlsson.

 

Sparer strøm i tomme rom

 

I tillegg til den store eventhallen, består senteret av flere mindre lokaler. Her holdes møter og konferanser, og det er også egne rom til kreative løsninger. Disse er mer fargerike, og preget av farger og grønne planter.

 

Se teknohuset med solfangere på taket

 

– For å spare strøm har vi gjort det sånn at varme, lys og ventilasjonen i rommene ikke står på med mindre vi sjekker inn og skal bruke de. Det vil si at vi ikke bruker elektrisitet dersom rommene står tomme, sier hun.

Stockholm Waterfront Congress Centre
Kongressenteret ligger ved elven Mälaren. Tidligere holdt Posten til her. FOTO: SWCC

Transformerbygningen  

Selv om arrangementet ikke har begynt enda, står bodene på rekke og rad i den store eventhallen.

 

– Det er kanskje vanskelig å forestille seg nå, men dette rommet kan gjøres om til hva det skulle være. Nesten som en hall-versjon av transformers, sier Karlsson. Her har vi både store tennisturneringer, ridestevner, konserter og kongresser. Nå kommer også Bob Dylan snart og spiller for tredje gang, det blir stas, sier hun.

 

Les også: Dette kan bli Norges første solcellegate

Rommet er konstruert i flere etasjer, med ulike lag av tribuner og flyttbare vegger. På denne måten kan det arrangeres flere ulike aktiviteter på samme tid.

 

– Dersom det er selskap som skal ha foredrag eller presentasjoner som ikke trenger mer plass enn en typisk kinosal, kan de for eksempel bare bruke den øverste delen av tribunen. Da blir denne delen stengt av, mens et annet arrangement kan foregå nedenunder, forteller Karlsson. Når Bob Dylan kommer derimot, vil vi åpne alle delene, slik at flest mulig kan få komme å se.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend

 

 

Stockholm Waterfront Congress Centre
Selv rulletrappene er laget for å spare energi. FOTO: SWCC
Stockholm Waterfront Congress Centre
Erika Karlson er HR-manager ved Stockholm Waterfront. FOTO: KRISTIN SKOLEM
Les mer

Cecilie Rogde (45) står i døråpningen til det hvite, anonyme huset på Høvik i Bærum. I sort antrekk, piffet opp av knallrød leppestift og med et digert, gult blomstersmykke rundt halsen ønsker hun velkommen inn til gladhuset. – Barna som kommer på besøk blir ofte fasinert av alle fargene og jeg tror nesten de får følelsen av å komme inn i en godteributikk, forteller Cecilie. Energisk viser hun frem de tre etasjene med ting og tang samlet opp gjennom årene. Å rusle rundt her e

Les mer

I juni 2016 skrev vi om den fredede arkitektvillaen «Herodd»  som ble lagt ut på markedet med en prislapp på da 17,9 millioner kroner. Tirsdag ble villaen på Nesøya solgt. I annonsen var prislappen satt ned til 17,7 millioner kroner, men hva den til slutt ble solgt for, holder megler Camilla Sem i Sem & Johansen Eiendomsmegling for seg selv. Høili kutter Nesøya-bolig med 8 millioner

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland