Publisert 28. juli.2016 av

Solen skinner inn gjennom de store vinduene i tomannsboligen på Kolsås.

 

Med kaffekoppen i hånden står Elisabeth Aanestad i spisestuen og peker ut mot hagen.

 

– Tomten ligger sørvendt med perfekte sol- og lysforhold, sier hun fornøyd.

 

For åtte år siden flyttet hun og mannen Kjartan til Bærum. Med ønske om å stifte familie hadde det nygifte paret behov for større plass.

 

– Vi har egentlig ikke noen god forklaring på hvorfor det ble akkurat dette huset, men vi fikk begge den gode følelsen, til tross for at det var et totalt oppussingsobjekt. Det høres ut som en klisjé, men det er helt sant. Vi så vel potensialet begge to, sier Elisabeth.

 

Kunstnerens fargerike bolig på Slependen

Elisabeth demonstrerer den moderne kjøkkenviften i taket. FOTO: KARL BRAANAAS

Snudd opp ned

For siden den gang er det meste blitt snudd opp ned på i den over 200 kvadratmeter store boligen, fordelt over fire plan.

 

– Jeg tror ikke det er noe vi ikke har gjort. Vi har gått strukturert til verks og tatt for oss én og én etasje. Ingen enkle, kjappe løsninger.

 

Under siste oppussingsprosjekt benyttet familien arkitekten Kristine Langfeldt Wessel.

 

– I første etasje ønsket vi en bedre løsning. Vi ville også optimalisere andre etasje ved å heve taket, og bygge to nye soverom for barna.

 

Totalrenoverte huset på to måneder

Den gamle stuen er blitt kjøkken. Veggen til venstre med gitar er den korallfargede veggen i dag. Bjelken fikk de skjult i himlingen. FOTO: PRIVAT
Korallfarget vegg på kjøkkenet. FOTO: KARL BRAANAAS

Flyttet kjøkkenet

Første etasje fikk ny planløsning. Kjøkkenet ble flyttet, og en pergola ble bygget inn for å utvide arealet.

 

– Vi hadde en idé om hvordan vi ønsket å ha det, og arkitekten tok imot våre innspill og lagde en løsning som ble både praktisk og gjennomførbar innenfor budsjettet.

 

I første etasje har det nye gulvet fått mest oppmerksomhet. Heltre gulvbord av Douglasgran fra Dinesen.

 

– De lange plankene gir et godt inntrykk av helhet, da de binder sammen flatene.

 

Her har NRK-Creed pusset opp et gammelt småbruk fra 1700-tallet, og lagt nytt Dinesen-gulv

Den tidligere spisestuen er blitt stue og det gamle kjøkkenet har de laget om til garderobe. FOTO: PRIVAT
Den nye stuen. FOTO: KARL BRAANAAS

Tenker langsiktig

Under oppussingen har det vært viktig for paret å tenke langsiktig.

 

– Vi har også tenkt langsiktig når vi velger innredning. Vi forsøker å bruke klassiske elementer som også kan fungere om ti år.

 

Som Vitra Sunburst-klokken på veggen, designet av George Nelson på 1950-tallet.

 

– Vi etterstreber å finne klassisk design, og venter heller noen år før vi kjøper det, slik at vi kan få akkurat det vi ønsker oss.

 

Røros Tweed satser i utlandet

 

Tidløse farger

Familien tenker praktisk. Det betyr at fargene i huset skal være tidløse.

 

– Unntaket er én vegg på kjøkkenet som er malt i korall. Denne veggen vil vi male om ikke så lenge, men det er overkommelig.

 

For etter flere år med oppussing råder Elisabeth andre til å vente med å pusse opp til man har råd til å velge den løsningen som møter ens behov på sikt.

 

– Ikke gå for enkle og trendy løsninger. Man kan heller fornye hjemmet ved å supplere med trendy, rimelige elementer som kan skiftes ut etter hvert.

 

Sommerlig hos Monica Onsrud på Ullern

Elisabeth er glad i klassisk design. FOTO: KARL BRAANAAS

 

Tomannsboligen på Kolsås

  • Tomannsbolig over fire plan, på rundt 220 kvadratmeter.

 

  • Omtegnet av arkitekt Kristine Langfeldt Wessel i Langfeldt Wessel Arkitektur MNAL.

 

  • Arkitektens kommentar: – Familien har bygd om eksisterende etasjer, og utvidet med tilbygg og påbygg. Dette er et typisk ombyggingsprosjekt der man ønsker større plass, praktiske løsninger og høy kvalitet. Utvendig er boligen tilpasset nabobebyggelsen, men innvendig er endringene store. I hovedetasjen ligger stue, spiseplass og kjøkken rundt en kjerne med lagringsplass, og det flotte gulvet fra Dinesen binder rommene sammen, sier arkitekt Kristine Langfeldt Wessel.

 

  • Arkitektens tips: – Mange drømmer om å bygge om boligen sin, men vet ikke helt hvor de skal starte. – Man kan ofte avtale et uforpliktende møte med arkitekt. Det er lurt å sette opp en liste over de viktigste ønskene og behovene til møtet. Arkitekten kan hjelpe til med å identifisere potensielle utfordringer ved å se på blant annet reguleringsbestemmelser og vurdere budsjettet. Arkitekten tegner først et skisseprosjekt, og deretter utformes byggesøknad. Når søknaden er godkjent, detaljeres tegningene og så er det klart for bygging, sier arkitekt Kristine Langfeldt Wessel.

 

  • Her bor: Elisabeth (38) og Kjartan (37), Amalie (8) og Martin (3).
 

  • Inspirasjonskildene mine: – Jeg henter inspirasjon fra Instagram, blogger og interiørblader.

 

  • Mitt yndlingssted hjemme: – Jeg liker kjøkkenet veldig godt. Ikke fordi jeg er noen mesterkokk, men fordi det er lyst og praktisk. Jeg liker også området med allrom fordi det er så lyst og har åpne vindusflater mot hagen.

 

  • Det vi ønsker oss aller mest: – Utemøbler fra Sundays Design hadde passet perfekt på den store terrassen. De er praktiske, vedlikeholdsfrie og veldig fine - men veldig dyre.

 

  • Det siste vi skaffet til boligen: – Georg Nelson Sunburst klokke i valnøtt, som jeg har ønsket meg lenge.

 

  • Kjæreste eiendel: – Vi er veldig glad i maleriene malt av Marit Sareisian, som er moren til bestevenninnen min.

 

  • Kommer aldri over dørstokken: – Impulskjøp som er dyrere enn 100 kroner.

 

  • Mitt beste innredningstips: – Det kommer helt an på hva som er viktig for én. Men for oss må det være at man planlegger godt, tenker langsiktig og velger klassiske farger i kombinasjon med klassisk basisinteriør.

 

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

 

Denne saken ble opprinnelig publisert på Budstikka.no i fjor, men er endret noe for å tilpasses dagens situasjon.

Publisert 24. mai.2017 av

Det var vinter og kaldt ute. 

 

Trine Bakkeli (51) og mannen Stamati Stenseth (51) hadde akkurat kjøpt 60-tallsboligen med utsikt over Drammen sentrum, men overtakelsen var ikke før til sommeren. 

 

I den gode og varme leiligheten midt i sentrum, begynte Trine å planlegge hvordan hun kunne få oppfylt spile-drømmen i huset ”på landet”. 

 

Mens hun tittet gjennom inspirasjonsbilder på Hamran Snekkerverksteds hjemmesider, dukket noe interessant opp. 

 

– Ett av bildene var av en kafé som de har innredet i Lyngdal, og der var taket laget med eikespiler, forteller hun. 

 

Fra stuen mot gangen og kjøkkenet. Foto: Bettine Nicotra
Det nye skapet: 68 eikespiler med oljet overflate. Tre centimeter brede, fra gulv til tak. Foto: Bettine Nicotra

Paret sitter på hver sin barkrakk rundt den nye kjøkkenøya. Nå har de bodd i boligen siden i fjor sommer. 

 

– Vi var veldig tent på spiler, for det passet så godt til pergolaen ute og til byggestilen. Men vi måtte finne ut hvor vi kunne få det til, vi kunne ikke ha spiler i taket for ordinær takhøyde blir for lavt, så da ville vi følt at taket kom i hodet på oss, sier hun. 

 

Se det arkitekttegnede huset på Røa.

Slik så garderobeskapet ut tidligere. Foto: Stamati Stenseth
Slik ser det ut nå. Foto: Bettine Nicotra
Bak spilene er sorte plater. Foto: Bettine Nicotra

Det store valget 

 De spurte Hamran Snekkerverksted om de kunne lage et innebygd garderobeskap med spilefront. 

 

– Vi fortalte at vi ville lage en stilig løsning på den veggen der, sier Trine og viser til garderoben  i gangen.

 

Det var ikke noe problem. I løpet av kort tid fikk de tilsendt prøver på ulike spiler. 

 

– Ettersom dørene i huset er i teak, og det er tre dører i gangen, ønsket vi en farge på trespilene som harmonerte med dørene. Vi tok med en teak-kasse som vi brukte til luer og votter i gangen til snekkerverkstedet på Hamran, forteller hun.

 

Der så de på ulike tresorter og overflatebehandlinger.

 

– Og Janne, kjøkkenkonsulenten vår hos Hamran, lovet å sørge for at det ble en varm, litt teaklignende glød i eikespilene, sier Trine.

 

Hun foreslo at spilene kunne gå i ulike retninger og markere sonene i garderoben, men paret valgte å ha alle spilene i høyderetning. Nå ser garderobeskapet ut som en hel vegg når dørene er lukket.

 

All plass ble også utnyttet fra vegg til vegg. Garderoben skulle hovedsakelig inneholde jakker og sko. 

 

Derfor valgte de dobbelt heng med hattehylle øverst, på høyre side. På venstre side gikk de for uttrekkbare skuffer til sko. 

 

Strammet opp 80-tallsboligen.

Kombinasjon av skinn og treverk i stuen. Foto: Bettine Nicotra
Slik så nisjen på kjøkkenet ut tidligere. Foto: Stamati Stenseth
I dag er kjøkkenet pusset opp, og nisjen er erstattet med en peis. Foto: Bettine Nicotra

Skremt over kulden som ventet dem 

– Så husker jeg egentlig ikke hvordan vi endte med peisen, sier Trine.

 

– Vi visste at vi ville ha bort nisjen på kjøkkenet, tilføyer Stamati. 

 

Hullet i veggen skulle fylles med noe. Det noe ble like så greit en peis. 

 

– I hvert fall halvparten av innbyggerne i huset er kalde, sier Trine og ler.

 

– Jeg fryser mye, og ville at det skulle være godt og varmt her, så det var derfor vi fikk idéen, fortsetter hun.

 

Denne boligen vakte oppsikt på 50-tallet.

 

Ikke minst var det fint å kunne se fra gangen til kjøkkenet, og fra kjøkkenet til gangen. Og gjester som kom på besøk ville få en hyggelig velkomst. 

 

– Jeg hadde nok skremt Trine med hvor tøft det kunne være her om vinteren. Vi gikk jo barbeint i leiligheten hele vinteren gjennom, så det ble litt småpanikk for hva vinteren i hus kunne by på.

 

– Dere skulle ut på landet nå. 

 

– Ja, nå skulle vi på landet, sier Stamati. 

 

– Ja, skyter Trine inn.

 

– Vi tenkte at vi ikke måtte lufte for mye, for det kunne jo lukte kumøkk, fortsetter han humoristisk og ler. 

– Men det var et stykke unna. Og da vi hadde kjøpt sa vi: ”åh, dette kommer vi til å savne, det yrende livet og alle kaféene”. Men det kan vi jo bare gå til, og det gjør vi. Vi rusler ned til torget på syv minutter, sier han før han henter seg inn igjen. 

 

– Så den peisen kom som et ønske om mer varme, men også for kosen og for å gjøre noe spesielt ut av veggen.

 

– Visste dere at det var mulig å få det til?

 

– Det var mange som sa: ”det går ikke”, for det var ikke pipe der. Og mange mente vi burde ha gasspeis og bare ha en gassflaske i garderobeskapet. Det er jo mye mer renslig, men det er mer kos med ved, og som du sier så bor vi på landet, og på landet skal man fyre med ved, sier Stamati med et glimt i øyet.

 

Så viste det seg at det slett ikke var en utfordring å flytte fra leilighet til hus. Ikke fryser Trine på tærne, og i tillegg fikk de oppfylt spiledrømmen. 

 

Spesialtilpasset hylle på kjøkkenet. Foto: Bettine Nicotra
Tapetet fra By Lassen som paret hadde liggende, passet perfekt rundt peisen. Foto: Bettine Nicotra

Les mer på Botrends forside

 

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram @botrend.no

Les mer

Du har sikkert gått tur i nabolaget og tenkt: «Åh, sånn skulle det sett ut hos oss». Eller kanskje du har vært på ferie og latt deg inspirere av alle de glade, fargerike inngangspartiene? Selv kan du imponere med noen krukker med visne planter, en sliten kost og et par gamle joggesko som ønsker gjester velkommen. «Prosjekt inngangsparti» står kanskje ikke øverst på listen. Men du trenger ikke sette i gang med et stort prosjekt for å fornye inngangspartiet.

Les mer

Vestre møblerer Times Square

Norske utemøbler pryder New York City.

Publisert 28. juli.2016 av Elin Reffhaug Craig

Den norske utemøbelprodusenten Vestre lanserer i disse dager nye benker, bord og stoler på Times Square i New York.  Det var under designmessen i Milano tidligere i år der Vestre viste kolleksjonen "Nordic Life in Urban Spaces", at det ble klart at deres møbler blir å finne på en av verdens mest ikoniske møteplasser.  Botrend har skrevet mye om Vestre - les det her

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland