Publisert 03. august.2016 av

Grilling hører virkelig sommeren til. Helt siden vi kjøpte gassgrillen til utealtanen, les saken her, har vi nesten ikke brukt komfyren på kjøkkenet.

 

Grilling er en veldig enkel og rask måte å tilberede både kjøtt og grønnsaker, og fungerer utrolig godt til helt alminnelig hverdagsmat og de måltidene man ønsker å legge litt mer energi i.

 

Selv om grillsesongen på ingen måte behøver å være begrenset til sommermånedene, deler jeg to av noen av mine favorittretter til grillen akkurat nå. Begge to er friske sommermåltider med noen av de beste sesonggrønnsakene man kan få akkurat nå.

 

Som alltid bruker jeg så mange økologiske ingredienser som mulig. Kan man ikke få tak i nøyaktig det kjøttet eller den grønnsaken i oppskriften er det ingen krise. Man kan selvfølgelig ”freestyle” litt og bruke det man finner i butikken eller kjøleskapet.

 

God fornøyelse!

 

Les flere saker fra Karn på Botrend her.

 

MENY 1: Rib-eye med nypoteter i persillesmør og spisskålssalat med pære og hasselnøtter

Til ca 4 personer:

Nypoteter med persillesmør

 

  • 1 kg økologiske nypoteter
  • 1 bunt økologisk persille (finhakket)
  • 3-4 spiseskjeer smør

 

Du begynner med sette over potetene. Nypotetene skrubbes rene og kokes i 10 minutter til de er “al dente”, og får de siste 5-10 minutter på grillen til skallet er sprøtt. Når de ser ferdige ut legger du dem i en serveringsskål.

 

En god smørklatt, salt, pepper og finhakket persille vendes forsiktig inn. Finnes det noe bedre enn nypoteter med smør og persille? Nei.

 

Det finnes ikke noe bedre enn nypoteter. FOTO: KARN FJØRTOFT

Spisskålssalat med grønkål, pære og hasselnøtter

  • 1 økologisk spisskål (finhakket)
  • 5-6 blader økologisk grønnkål (finhakket)
  • 2-3 økologiske pærer
  • 100 gram lettristede hasselnøtter

 

Rist nøttene på lav varme (!) i en tørr stekepanne eller i ovnen på 150 grader i ca 5-10 minutter. Pass på at de ikke blir brent! Eventuelt med et par spiseskjeer honning for luksusvarianten.

 

Dressing:

  • 3 ss økologisk honning
  • 4 ss økologisk sitronsaft eller eplecidereddik

 

Lag dressingen mens potetene koker. Dressingen røres godt sammen og salatingrediensene has i. De ristede hasselnøttene hakkes og strøs på før servering. Nam!

 

Rib-eye med nypoteter og spisskålsalat med pære og hasselnøtter. FOTO: KARN FJØRTOFT

Kjøtt:

  • 6-800 gram økologisk rib-eye (eller annet kjøtt)
  • Salt og pepper

 

Denne gangen fikk vi tak I en økologisk rib-eye, men bare bruk det kjøtt du har tilgjengelig. Både andre typer storfekjøtt, svin og kylling fungerer godt til dette tilbehøret.

 

Gni salt og pepper inn I kjøttet på begge sider, gjerne allerede 1 time før du skal steke kjøttet. Steketiden kommer selvfølgelig an på tykkelsen av biffen, men en god regel er 2-3 minutt på hver side for en medium stekt biff.

 

 

Husk å la kjøttet hvile før du skjærer det opp. FOTO: KARN FJØRTOFT

Du kan med fordel smøre kjøttet inn i litt smaksnøytral olje før det stekes. For eksempel kan du bruke solsikkeolje eller vindruekjerneolje, som er smaksnøytrale oljer som tåler varme. Olivenolje tåler ikke høy varme. Bruk høy varme for en god stekeskorpe før kjøttet får for lang tid på grillen. Kjøttet bør med fordel hvile i 3-4 minutter før servering.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

MENY 2: Kyllinglår med søtpotet, hjertesalat og rabarbrakompott

 Til 4 personer:

 

Kylling:

  • 4-6 økologiske kyllinglår
  • Salt og pepper

 

Start med kyllingen. Gni salt og pepper inn i skinnet og legg dem på grillen.  Legg dem på grillen på lav til middels varme (gjerne indirekte varme) samtidig med kyllingen (se under). Kyllingen er som regel ferdig etter ca 30 minutter, men de tar ikke skade av å få mer. Hvis skinnet ikke er sprøtt mot slutten av steketiden, kan man godt skru opp varmen litt.

 

Søtpotet:

  • 500 gram økologisk søtpotet
  • Olje, salt og pepper

 

Så tar du søtpotetene. Start med å skrubbe søtpotetene og skjære dem opp i skiver på omtrent 1 cm i tykkelse. Vend dem i litt smaksnøytral olje, salt og pepper. Søtpotetene er ferdig når de er myke, omtrent etter 15-20 minutter.

 

Resten av tilbehøret lager du mens søtpotetene og kyllingen koser seg på grillen.

 

Kyllinglår og søtpotet er en vinner på grillen i sommer. FOTO: KARN FJØRTOFT

Rabarbrakompott:

  • 6-8 stilker økologisk rabarbra
  • 4 ss sukker
  • 1 dl vann

 

Rensk rabarbraen og skjær den opp i stykker på 2-3 cm. Putt dem i en liten gryte med vann og sukker. Blandingen skal småkoke i et par minutter. Slukk deretter for varmen og la den kjøle ned. Det er viktig at den ikke får for mye. Rabarbraen skal bare akkurat nå å bli bløt. Kompotten serveres lun til kyllingen. Tips: lag dobbel porsjon og bland litt (ekte) vaniljesukker i. Dette kan du servere med fløtekrem og crumble som en lekker sommerdessert!

 

Hjertesalat med vinaigrette og parmesan:

  • 2-4 økologiske hjertesalat
  • 100 gram revet parmesan

 

 

Hjertesalaten halveres og man fjerner det nederste av stilken, som smaker bittert. Skyll salaten grundig og tørk den.

 

Vinaigrette:

  • 4 ss Olivenolje
  • 4 ss Hvitvinseddik
  • 1 ts dijonsennep
  • 1/2 teskje salt og ½ teskje pepper

Bland alle ingrediensene sammen med en gaffel til det blir tykt. Dette kan godt ta et par minutter faktisk, men er nøkkelen til en god vinaigrette. Smak eventuelt til med mer olje (fett), eddik (syrlighet), sennep (skarphet), salt og pepper.

 

 

Vi har nesten ikke brukt kjøkkenet etter at vi skaffet oss grill og en hyggelig uteplass. FOTO: KARN FJØRTOFT

Jeg synes det er helt avgjørende at man bruker litt penger på en god olje. Den skal helst være en jomfruolje som er mekanisk fremstilt uten oppvarming, det vil si kaldpresset. Fordel vinaigretten over de halve hjertesalater og riv parmesan over like før servering.

 

Karn blogger også for danske Costume. Du kan følge henne på Instagram under @karnfjk.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. 

Publisert 23. april.2017 av

Tilbake etter en fin ferie. Til min store overraskelse ble jeg, ganske uventet, svært overrasket idet jeg låste opp døren.

 

Jeg mener, det var fortsatt hjemme med bagger og jakker og votter og ski i hele gangen, men noe… noe var annerledes.

 

Å rydde på japansk, del 1: Utgangspunktet

 

Jeg vet hva det er – det er utgangspunktet.

 

For selv om det rett foran meg hersket alt annet en orden, starter jeg ikke på scratch lenger. Jeg har nemlig orden i noe nå. Noen steder i huset, har jeg full kontroll på hvor hva er og hvor hva bor. Det er på en måte jeg ikke kan forklare, like håpløst.

Færre ting og flere system

Så, klapp på skulderen for det. Hva da med løftet om å bli kvitt rotet en gang for alle? Jeg forstår hvorfor dette løftet forbløffende nok faktisk kan loves.

 

Hvis man virkelig skal ta tak i ryddingen, kreves det en hederlig innsats. Det krever tid, dedikasjon, planlegging og sist men ikke minst – evne til å gjennomføre. Hvis man skal investere alt dette, gjør man det ordentlig.

 

Å rydde på japansk, del 2: Oppstart

 

Jeg er ganske sikker på, at når man først gjør en slik opprydning, går man også inn for å holde systemene vedlike. Dessuten blir det enklere også. Du har færre ting og flere system.

 

Oppsummeringen

I utgangspunktet hadde jeg ikke spesielt stor tro på at de spesielle prinsippene og filosofien i metoden skulle bety noe for meg.

 

Å rydde på japansk, del 3: Tokimeku

 

For å være helt ærlig synes jeg selve handlingen med å holde en ting i hendene mine for å virkelig kjenne etter om tingen hadde verdi for meg, var ganske alternativ. Jeg var mest interessert i eksperimentet.

Blir man lykkeligere av å ha det ryddig? Foto: Pixabay/Unsplash

For andre gang er jeg forbløffet over hvor enkelt jeg adapterte teknikken, hvor bevisst jeg er blitt på det vi har og ikke minst det vi skal kjøpe.

 

Trenger jeg, eller barna, virkelig denne? Hvis du ikke kan svare et rungende ja, er svaret nei.

 

Hva så med egen tankegang, har ryddetrendens vaner påvirket livet mitt positivt også på andre områder? Det gjenstår å se.

 

Les alle Botrends saker om konmari

 

Oppsummeringen er enkel.

 

Rydde eksperimentet har definitivt gitt meg verktøy jeg kommer til å bruke fremover.

 

Les også: Heidi er hekta på japansk ekstremrydding

 

Jeg forstår godt hvordan man blir bitt av basillen, og selv om jeg ikke er der helt enda, ser jeg at det kan skje. Følelsen av å ha mer kontroll er definitivt tilstede, og den gir et snev av lykke.

 

Jeg er på ingen måte ferdig med å rydde, jeg har så vidt begynt.

 

Les flere innlegg av Fanny

 

Les flere saker på forsiden av Botrend

Les mer

Hvorfor bruke fremmedord når det finnes så mange adekvate synonymer som er plausbible i enhver kontekst?   Denne setningen hadde jeg stor glede av å lære meg da jeg var ung. Dette innlegget handler ikke primært om fremmedord, men er en betraktning rundt ord og beskrivelser som ofte ofte går igjen i boligannonser. Her kan du lese flere saker fra Boligdama.  

Les mer

Jeg innrømmer at jeg lover litt mer enn jeg kan holde i dette blogginnlegget. Det er umulig å forsikre seg mot den gale naboen når kjøper bolig. Men jeg kan hjelpe deg et stykke på vei for å velge det rette bomiljøet og de beste naboene.

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland