Publisert 03. august.2016 av

Grilling hører virkelig sommeren til. Helt siden vi kjøpte gassgrillen til utealtanen, les saken her, har vi nesten ikke brukt komfyren på kjøkkenet.

 

Grilling er en veldig enkel og rask måte å tilberede både kjøtt og grønnsaker, og fungerer utrolig godt til helt alminnelig hverdagsmat og de måltidene man ønsker å legge litt mer energi i.

 

Selv om grillsesongen på ingen måte behøver å være begrenset til sommermånedene, deler jeg to av noen av mine favorittretter til grillen akkurat nå. Begge to er friske sommermåltider med noen av de beste sesonggrønnsakene man kan få akkurat nå.

 

Som alltid bruker jeg så mange økologiske ingredienser som mulig. Kan man ikke få tak i nøyaktig det kjøttet eller den grønnsaken i oppskriften er det ingen krise. Man kan selvfølgelig ”freestyle” litt og bruke det man finner i butikken eller kjøleskapet.

 

God fornøyelse!

 

Les flere saker fra Karn på Botrend her.

 

MENY 1: Rib-eye med nypoteter i persillesmør og spisskålssalat med pære og hasselnøtter

Til ca 4 personer:

Nypoteter med persillesmør

 

  • 1 kg økologiske nypoteter
  • 1 bunt økologisk persille (finhakket)
  • 3-4 spiseskjeer smør

 

Du begynner med sette over potetene. Nypotetene skrubbes rene og kokes i 10 minutter til de er “al dente”, og får de siste 5-10 minutter på grillen til skallet er sprøtt. Når de ser ferdige ut legger du dem i en serveringsskål.

 

En god smørklatt, salt, pepper og finhakket persille vendes forsiktig inn. Finnes det noe bedre enn nypoteter med smør og persille? Nei.

 

Det finnes ikke noe bedre enn nypoteter. FOTO: KARN FJØRTOFT

Spisskålssalat med grønkål, pære og hasselnøtter

  • 1 økologisk spisskål (finhakket)
  • 5-6 blader økologisk grønnkål (finhakket)
  • 2-3 økologiske pærer
  • 100 gram lettristede hasselnøtter

 

Rist nøttene på lav varme (!) i en tørr stekepanne eller i ovnen på 150 grader i ca 5-10 minutter. Pass på at de ikke blir brent! Eventuelt med et par spiseskjeer honning for luksusvarianten.

 

Dressing:

  • 3 ss økologisk honning
  • 4 ss økologisk sitronsaft eller eplecidereddik

 

Lag dressingen mens potetene koker. Dressingen røres godt sammen og salatingrediensene has i. De ristede hasselnøttene hakkes og strøs på før servering. Nam!

 

Rib-eye med nypoteter og spisskålsalat med pære og hasselnøtter. FOTO: KARN FJØRTOFT

Kjøtt:

  • 6-800 gram økologisk rib-eye (eller annet kjøtt)
  • Salt og pepper

 

Denne gangen fikk vi tak I en økologisk rib-eye, men bare bruk det kjøtt du har tilgjengelig. Både andre typer storfekjøtt, svin og kylling fungerer godt til dette tilbehøret.

 

Gni salt og pepper inn I kjøttet på begge sider, gjerne allerede 1 time før du skal steke kjøttet. Steketiden kommer selvfølgelig an på tykkelsen av biffen, men en god regel er 2-3 minutt på hver side for en medium stekt biff.

 

 

Husk å la kjøttet hvile før du skjærer det opp. FOTO: KARN FJØRTOFT

Du kan med fordel smøre kjøttet inn i litt smaksnøytral olje før det stekes. For eksempel kan du bruke solsikkeolje eller vindruekjerneolje, som er smaksnøytrale oljer som tåler varme. Olivenolje tåler ikke høy varme. Bruk høy varme for en god stekeskorpe før kjøttet får for lang tid på grillen. Kjøttet bør med fordel hvile i 3-4 minutter før servering.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

MENY 2: Kyllinglår med søtpotet, hjertesalat og rabarbrakompott

 Til 4 personer:

 

Kylling:

  • 4-6 økologiske kyllinglår
  • Salt og pepper

 

Start med kyllingen. Gni salt og pepper inn i skinnet og legg dem på grillen.  Legg dem på grillen på lav til middels varme (gjerne indirekte varme) samtidig med kyllingen (se under). Kyllingen er som regel ferdig etter ca 30 minutter, men de tar ikke skade av å få mer. Hvis skinnet ikke er sprøtt mot slutten av steketiden, kan man godt skru opp varmen litt.

 

Søtpotet:

  • 500 gram økologisk søtpotet
  • Olje, salt og pepper

 

Så tar du søtpotetene. Start med å skrubbe søtpotetene og skjære dem opp i skiver på omtrent 1 cm i tykkelse. Vend dem i litt smaksnøytral olje, salt og pepper. Søtpotetene er ferdig når de er myke, omtrent etter 15-20 minutter.

 

Resten av tilbehøret lager du mens søtpotetene og kyllingen koser seg på grillen.

 

Kyllinglår og søtpotet er en vinner på grillen i sommer. FOTO: KARN FJØRTOFT

Rabarbrakompott:

  • 6-8 stilker økologisk rabarbra
  • 4 ss sukker
  • 1 dl vann

 

Rensk rabarbraen og skjær den opp i stykker på 2-3 cm. Putt dem i en liten gryte med vann og sukker. Blandingen skal småkoke i et par minutter. Slukk deretter for varmen og la den kjøle ned. Det er viktig at den ikke får for mye. Rabarbraen skal bare akkurat nå å bli bløt. Kompotten serveres lun til kyllingen. Tips: lag dobbel porsjon og bland litt (ekte) vaniljesukker i. Dette kan du servere med fløtekrem og crumble som en lekker sommerdessert!

 

Hjertesalat med vinaigrette og parmesan:

  • 2-4 økologiske hjertesalat
  • 100 gram revet parmesan

 

 

Hjertesalaten halveres og man fjerner det nederste av stilken, som smaker bittert. Skyll salaten grundig og tørk den.

 

Vinaigrette:

  • 4 ss Olivenolje
  • 4 ss Hvitvinseddik
  • 1 ts dijonsennep
  • 1/2 teskje salt og ½ teskje pepper

Bland alle ingrediensene sammen med en gaffel til det blir tykt. Dette kan godt ta et par minutter faktisk, men er nøkkelen til en god vinaigrette. Smak eventuelt til med mer olje (fett), eddik (syrlighet), sennep (skarphet), salt og pepper.

 

 

Vi har nesten ikke brukt kjøkkenet etter at vi skaffet oss grill og en hyggelig uteplass. FOTO: KARN FJØRTOFT

Jeg synes det er helt avgjørende at man bruker litt penger på en god olje. Den skal helst være en jomfruolje som er mekanisk fremstilt uten oppvarming, det vil si kaldpresset. Fordel vinaigretten over de halve hjertesalater og riv parmesan over like før servering.

 

Karn blogger også for danske Costume. Du kan følge henne på Instagram under @karnfjk.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. 

Publisert 19. mars.2017 av

Snittblomster er en liten hverdagsluksus jeg liker å unne meg.

 

Faktisk strekker jeg meg langt for å få det til – jeg hadde lett byttet ut en middag med en vakker bukett avskåret.

 

Nå vel, det handler minst om meg og mest om de jeg bor sammen med. De skal, selvsagt ikke, lide for mors små (u)vaner.

 

Men hyggelig, syns de det er. Når det ikke står blomster på spisebordet, som per i dag er det eneste bordet vi opererer med i huset, er det liksom noe som mangler, ref. mellomste mann.

 

Gå på skattejakt

Jeg er elsker å bruke naturen, og går så ofte jeg kan på skattejakt i hagen så vel som grøfta, med hagesaksen i baklommen. Akkurat nå, er det liiiiitt utfordrende.

 

Det føles som vår, spesielt når solen gleder oss med sitt nærvær, men kulden har ikke helt sluppet taket.

 

I hagen vår ligger det fortsatt mye snø, lite vitner om vår der. Men hodet mitt vet at det det er like før nå, det virkelig eksploderer i grønt.

 

Å, som jeg venter på det. Og litt til, må jeg visst vente.

Jeg elsker å bruke naturen, og går så ofte jeg kan på skattejakt i hagen så vel som grøfta, med hagesaksen i baklommen.

 

Akkurat nå, er det liiiiitt utfordrende. Det føles som vår, spesielt når solen gleder oss med sitt nærvær, men kulden har ikke helt sluppet taket.

 

I hagen vår ligger det fortsatt mye snø, lite vitner om vår der.

 

Men hodet mitt vet at det er like før det virkelig eksploderer i grønt.

 

Å, som jeg venter på det. Og litt til, må jeg visst vente.

 

Forlenget liv

Tilbake til blomstene. Vet du at du enkelt kan gi blomstene dine forlenget liv?

 

Hvis du jevnlig skifter vann i vasen, vasker den og gir de avskårne et ferskt snitt, holder de mye lenger.

 

Det kan også være lurt å sette vasen i vinduskarmen på kvelden, eller et annet kjørlig sted.

 

Også løkblomst kan få forlenget liv, og brukes på andre måter en i fargerik plastskål med hull i under.

 

Fanny: Ikke undervurder å bo godt

 

Det bugner av narcissus og krokus, små tulipaner, snøklokker og perleblomster i butikkene akkurat nå.

 

Løkblomstene blomstrer fort, hvis du setter dem i normal romtemperatur.

 

Dette har du sikkert fått erfare selv, du kan få lite igjen for pengene du bruker.

 

Som en tommelfingerregel kjøper jeg aldri påskeliljer eller andre løkblomster som har begynt å blomstre.

Til vanlig dekorerer Tor med avskårne planter og blomster fra hagen. FOTO: BETTINE NICOTRA

Litt er nok, det

MEN! Har du tenkt på at en løkpotte som har blomstret fungerer utmerket godt som snitt før du kaster (eller setter) løken?

 

En god, gammeldags tapetkniv gir deg et skarpt, nytt snitt og er lett å håndtere.

 

I fare for å ta for meg av trender jeg overhodet ikke håndterer, synes jeg det er fint å kunne ”bruke opp” blomstene mine – da gleder de meg og familien en bare litt lenger. Og litt er nok, det.

 

Løkblomstene du snitter kan med fordel også brukes sammen annet avskårent eller forskjellig snitt.

 

Mine hvite tulipaner har stått siden lørdag, og synger aws på siste verset.

 

Når kronbladene slipper, slipper blomsten. Men kronbladene slipper sjelden helt samtidig.

 

En skål med vakker perleblomst på hell rykket jeg opp med løken og satt røttene i fint lite vann.

 

I selskap av et par hvite tulipaner på siste vers, og en fin vase (jeg blakka meg på designklassikeren til Alto) får blomstene lenger liv.

 

God for deg, lommeboken din… og sikkert miljøet også. Som er intet mindre enn fantastisk. God helg!

 

Les flere blogginnlegg av Fanny.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Perleblomst, siste-vers-tulipaner og litt mose funger ypperlig som en dekorasjon på en middagstallerken. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Les mer

It's complicated sies det ofte i amerikanske filmer når kjærlighetsforholdet ikke vil fungere.  Det samme kan sies om boligmarkedet i Oslo området nå for tiden.  Hva må en stakkar gjøre for å få kjøpt seg en bolig? Jeg har ikke fasiten.  Men som boligkjøpsrådgivere som sitter midt oppe i dette kokende markedet hver dag gjør vi oss noen erfaringer  som kan være til nyttige å dele for at du skal nå frem til målet .

Les mer

Uten at det er vist med statistikk spås det nå at boligprisveksten i Oslo og områdene rundt  kan være i ferd med å bremse opp.  La oss håpe det er tilfelle. Det er også signaler fra meglere i Oslo om litt færre på visning og mindre hissige budrunder de siste par ukene.  Roligere prosess Vi har kommet i mål med to boligkjøp for våre kunder denne uken, ett i Akershus og ett i Oslo, og opplevde en litt roligere prosess rundt budrundene. Signalene er ikke entydige, blant annet er

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland