Publisert 03. august.2016 av

Grilling hører virkelig sommeren til. Helt siden vi kjøpte gassgrillen til utealtanen, les saken her, har vi nesten ikke brukt komfyren på kjøkkenet.

 

Grilling er en veldig enkel og rask måte å tilberede både kjøtt og grønnsaker, og fungerer utrolig godt til helt alminnelig hverdagsmat og de måltidene man ønsker å legge litt mer energi i.

 

Selv om grillsesongen på ingen måte behøver å være begrenset til sommermånedene, deler jeg to av noen av mine favorittretter til grillen akkurat nå. Begge to er friske sommermåltider med noen av de beste sesonggrønnsakene man kan få akkurat nå.

 

Som alltid bruker jeg så mange økologiske ingredienser som mulig. Kan man ikke få tak i nøyaktig det kjøttet eller den grønnsaken i oppskriften er det ingen krise. Man kan selvfølgelig ”freestyle” litt og bruke det man finner i butikken eller kjøleskapet.

 

God fornøyelse!

 

Les flere saker fra Karn på Botrend her.

 

MENY 1: Rib-eye med nypoteter i persillesmør og spisskålssalat med pære og hasselnøtter

Til ca 4 personer:

Nypoteter med persillesmør

 

  • 1 kg økologiske nypoteter
  • 1 bunt økologisk persille (finhakket)
  • 3-4 spiseskjeer smør

 

Du begynner med sette over potetene. Nypotetene skrubbes rene og kokes i 10 minutter til de er “al dente”, og får de siste 5-10 minutter på grillen til skallet er sprøtt. Når de ser ferdige ut legger du dem i en serveringsskål.

 

En god smørklatt, salt, pepper og finhakket persille vendes forsiktig inn. Finnes det noe bedre enn nypoteter med smør og persille? Nei.

 

Det finnes ikke noe bedre enn nypoteter. FOTO: KARN FJØRTOFT

Spisskålssalat med grønkål, pære og hasselnøtter

  • 1 økologisk spisskål (finhakket)
  • 5-6 blader økologisk grønnkål (finhakket)
  • 2-3 økologiske pærer
  • 100 gram lettristede hasselnøtter

 

Rist nøttene på lav varme (!) i en tørr stekepanne eller i ovnen på 150 grader i ca 5-10 minutter. Pass på at de ikke blir brent! Eventuelt med et par spiseskjeer honning for luksusvarianten.

 

Dressing:

  • 3 ss økologisk honning
  • 4 ss økologisk sitronsaft eller eplecidereddik

 

Lag dressingen mens potetene koker. Dressingen røres godt sammen og salatingrediensene has i. De ristede hasselnøttene hakkes og strøs på før servering. Nam!

 

Rib-eye med nypoteter og spisskålsalat med pære og hasselnøtter. FOTO: KARN FJØRTOFT

Kjøtt:

  • 6-800 gram økologisk rib-eye (eller annet kjøtt)
  • Salt og pepper

 

Denne gangen fikk vi tak I en økologisk rib-eye, men bare bruk det kjøtt du har tilgjengelig. Både andre typer storfekjøtt, svin og kylling fungerer godt til dette tilbehøret.

 

Gni salt og pepper inn I kjøttet på begge sider, gjerne allerede 1 time før du skal steke kjøttet. Steketiden kommer selvfølgelig an på tykkelsen av biffen, men en god regel er 2-3 minutt på hver side for en medium stekt biff.

 

 

Husk å la kjøttet hvile før du skjærer det opp. FOTO: KARN FJØRTOFT

Du kan med fordel smøre kjøttet inn i litt smaksnøytral olje før det stekes. For eksempel kan du bruke solsikkeolje eller vindruekjerneolje, som er smaksnøytrale oljer som tåler varme. Olivenolje tåler ikke høy varme. Bruk høy varme for en god stekeskorpe før kjøttet får for lang tid på grillen. Kjøttet bør med fordel hvile i 3-4 minutter før servering.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

MENY 2: Kyllinglår med søtpotet, hjertesalat og rabarbrakompott

 Til 4 personer:

 

Kylling:

  • 4-6 økologiske kyllinglår
  • Salt og pepper

 

Start med kyllingen. Gni salt og pepper inn i skinnet og legg dem på grillen.  Legg dem på grillen på lav til middels varme (gjerne indirekte varme) samtidig med kyllingen (se under). Kyllingen er som regel ferdig etter ca 30 minutter, men de tar ikke skade av å få mer. Hvis skinnet ikke er sprøtt mot slutten av steketiden, kan man godt skru opp varmen litt.

 

Søtpotet:

  • 500 gram økologisk søtpotet
  • Olje, salt og pepper

 

Så tar du søtpotetene. Start med å skrubbe søtpotetene og skjære dem opp i skiver på omtrent 1 cm i tykkelse. Vend dem i litt smaksnøytral olje, salt og pepper. Søtpotetene er ferdig når de er myke, omtrent etter 15-20 minutter.

 

Resten av tilbehøret lager du mens søtpotetene og kyllingen koser seg på grillen.

 

Kyllinglår og søtpotet er en vinner på grillen i sommer. FOTO: KARN FJØRTOFT

Rabarbrakompott:

  • 6-8 stilker økologisk rabarbra
  • 4 ss sukker
  • 1 dl vann

 

Rensk rabarbraen og skjær den opp i stykker på 2-3 cm. Putt dem i en liten gryte med vann og sukker. Blandingen skal småkoke i et par minutter. Slukk deretter for varmen og la den kjøle ned. Det er viktig at den ikke får for mye. Rabarbraen skal bare akkurat nå å bli bløt. Kompotten serveres lun til kyllingen. Tips: lag dobbel porsjon og bland litt (ekte) vaniljesukker i. Dette kan du servere med fløtekrem og crumble som en lekker sommerdessert!

 

Hjertesalat med vinaigrette og parmesan:

  • 2-4 økologiske hjertesalat
  • 100 gram revet parmesan

 

 

Hjertesalaten halveres og man fjerner det nederste av stilken, som smaker bittert. Skyll salaten grundig og tørk den.

 

Vinaigrette:

  • 4 ss Olivenolje
  • 4 ss Hvitvinseddik
  • 1 ts dijonsennep
  • 1/2 teskje salt og ½ teskje pepper

Bland alle ingrediensene sammen med en gaffel til det blir tykt. Dette kan godt ta et par minutter faktisk, men er nøkkelen til en god vinaigrette. Smak eventuelt til med mer olje (fett), eddik (syrlighet), sennep (skarphet), salt og pepper.

 

 

Vi har nesten ikke brukt kjøkkenet etter at vi skaffet oss grill og en hyggelig uteplass. FOTO: KARN FJØRTOFT

Jeg synes det er helt avgjørende at man bruker litt penger på en god olje. Den skal helst være en jomfruolje som er mekanisk fremstilt uten oppvarming, det vil si kaldpresset. Fordel vinaigretten over de halve hjertesalater og riv parmesan over like før servering.

 

Karn blogger også for danske Costume. Du kan følge henne på Instagram under @karnfjk.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. 

Publisert 31. januar.2017 av

Nå skal det jo sies, at når det gjelder nettopp hvordan man innreder,så varierer smak og behag stort fra person til person.

 

Men ved å følge noen grunnprinsipper, så skaper du fort en stue du trives litt bedre i, samt som varer litt lengre rent tidsmessig.

 

Tina driver bloggen Bo Naturlig - den kan du besøke her.

 

– Gi plass til de gode samtaler!

 

Tenk på hvordan sofaer og stolrygger står vendt. Fra hverandre, mot en nydelig utsikt eller mot tv’en. Legg gjerne til rette for flerbruk, altså tv-titting, boklesing og ikke minst de gode samtaler. Sistnevnte blir det flest av om man plasserer sittemøblene vendt mot hverandre.

 

U-form er altså bedre enn L-form.

FOTO: BOHUS

Noe å se på

– Fokuspunkt.

 

Om det er et vakkert ildsted, havutsikt eller et stort maleri, så bygg opp en sone rundt disse fokuspunktene.

 

Opplevelsen av de forsterkes når du bygger opp og skaper et miljø rundt de. Tilfør  tepper, puter, en taklampe, et lite bord ol.

 

Her kan du lese flere interiørsaker på Botrend

 

 

Soner

– Tenk ulike soner.

 

Husk at alle i boligen bør ha en sone som de føler seg ekstra godt hjemme i.

 

For eksempel en lekesone til barna, en lesekrok til mor og et tv-hjørne til far. Ved å ha flere soner i et rom, så oppleves rommet spennende og innholdsrikt å oppholde seg i.

 

Her kan du få mer inspirasjon til stuen

 

FOTO: BOHUS

– Utnytt plassen, men husk luft!

 

Vi nordboere dytter ofte sofaen helt inntil veggen, og velger et stort stuebord.  Ved å trekke sofaen litt lengre inn i rommet og velge feks.to småbord i stedet for nettopp det store, så skaper man luftigere rom og man kan få flere gode gangbaner i rommet.

 

– Funksjon først.

 

Jeg vet det er kjedelig, men det hjelper lite om du kun vil ha fire lenestoler, hvis det du virkelig trenger er en gedigen hjørnesofa.

 

Tenk nøye over hva dere savner per i dag og  hva dere faktisk har behov for. Puffer og paller fungerer forøvrig godt som mobile møbler, hvis mange brått melder sin ankomst.

 

 

Tøm rommet

 

– Tape it! Ved å tømme rommet, og tape opp hvor stor plass hver enkelt ting rar, så ser du lett om planen din er gjennomførbar…

 

– Belysning Husk at ulike soner, krever ulikt lys. Leke- og lesesone bør ha godt lys, en intim tv-krok detimot kan greie seg med mer dempet belysning. Uansett så bør du alltid gi rom for tre typer ulik belysning; grunnbelysning, stemningsbelysning og punktbelysning.

 

 

FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @HANNEPAALANDET

– Start med det største først. Tøm rommet, sett deretter på plass sofa, stuebord, lenestol og småbord. Videre bør veggdekor og belysning på plass. Til slutt kan du boltre deg med tepper, pledd, puter, lykter og pyntegjenstander.

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

FOTO: RAGNAR HARTVIG / BOHUS
FOTO: HOME AND COTTAGE
FOTO: LIGHT & LIVING
Les mer

- Er du også megler, har du tenkt å prøve å kuppe ? - Det er vi ikke interessert i. Disse ordene falt fra en eiendomsmegler da jeg presenterte meg som boligkjøpsrådgiver  og ringte for å  undersøke noen forhold rundt en bolig til salgs. Det fikk meg til å undre: Er det noen som leier inn rådgivere for å prøve å kuppe budrunder i det hete markedet vi opplever om dagen? Kanskje trodde hun bare at vi visste om denne muligheten og ville prøve oss å på vegne av våre kunder. I

Les mer

Drømmen er et drivhus

Og sånn skal det se ut.

Publisert 03. august.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Det er lov å drømme, midt i februar. En klisjéDrømmen min handler om et drivhus. Mitt helt eget sted, der jeg kan være Fanny, og ikke mamma eller samboer eller datter eller venninne eller ansatt eller fortballmamma eller nabo eller damen foran deg i kø på Kiwi. Et helt eget fristed, der man kan sysle med det man skal, akkompagnert av klassisk bakgrunnsmusikk. Det skal være lunt, flislagt med marokkansk mosaikkflis, en kurvstol med en pute i og en bred arbeidsbenk. Og bedd, selvfølgel

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland