Publisert 03. august.2016 av

Grilling hører virkelig sommeren til. Helt siden vi kjøpte gassgrillen til utealtanen, les saken her, har vi nesten ikke brukt komfyren på kjøkkenet.

 

Grilling er en veldig enkel og rask måte å tilberede både kjøtt og grønnsaker, og fungerer utrolig godt til helt alminnelig hverdagsmat og de måltidene man ønsker å legge litt mer energi i.

 

Selv om grillsesongen på ingen måte behøver å være begrenset til sommermånedene, deler jeg to av noen av mine favorittretter til grillen akkurat nå. Begge to er friske sommermåltider med noen av de beste sesonggrønnsakene man kan få akkurat nå.

 

Som alltid bruker jeg så mange økologiske ingredienser som mulig. Kan man ikke få tak i nøyaktig det kjøttet eller den grønnsaken i oppskriften er det ingen krise. Man kan selvfølgelig ”freestyle” litt og bruke det man finner i butikken eller kjøleskapet.

 

God fornøyelse!

 

Les flere saker fra Karn på Botrend her.

 

MENY 1: Rib-eye med nypoteter i persillesmør og spisskålssalat med pære og hasselnøtter

Til ca 4 personer:

Nypoteter med persillesmør

 

  • 1 kg økologiske nypoteter
  • 1 bunt økologisk persille (finhakket)
  • 3-4 spiseskjeer smør

 

Du begynner med sette over potetene. Nypotetene skrubbes rene og kokes i 10 minutter til de er “al dente”, og får de siste 5-10 minutter på grillen til skallet er sprøtt. Når de ser ferdige ut legger du dem i en serveringsskål.

 

En god smørklatt, salt, pepper og finhakket persille vendes forsiktig inn. Finnes det noe bedre enn nypoteter med smør og persille? Nei.

 

Det finnes ikke noe bedre enn nypoteter. FOTO: KARN FJØRTOFT

Spisskålssalat med grønkål, pære og hasselnøtter

  • 1 økologisk spisskål (finhakket)
  • 5-6 blader økologisk grønnkål (finhakket)
  • 2-3 økologiske pærer
  • 100 gram lettristede hasselnøtter

 

Rist nøttene på lav varme (!) i en tørr stekepanne eller i ovnen på 150 grader i ca 5-10 minutter. Pass på at de ikke blir brent! Eventuelt med et par spiseskjeer honning for luksusvarianten.

 

Dressing:

  • 3 ss økologisk honning
  • 4 ss økologisk sitronsaft eller eplecidereddik

 

Lag dressingen mens potetene koker. Dressingen røres godt sammen og salatingrediensene has i. De ristede hasselnøttene hakkes og strøs på før servering. Nam!

 

Rib-eye med nypoteter og spisskålsalat med pære og hasselnøtter. FOTO: KARN FJØRTOFT

Kjøtt:

  • 6-800 gram økologisk rib-eye (eller annet kjøtt)
  • Salt og pepper

 

Denne gangen fikk vi tak I en økologisk rib-eye, men bare bruk det kjøtt du har tilgjengelig. Både andre typer storfekjøtt, svin og kylling fungerer godt til dette tilbehøret.

 

Gni salt og pepper inn I kjøttet på begge sider, gjerne allerede 1 time før du skal steke kjøttet. Steketiden kommer selvfølgelig an på tykkelsen av biffen, men en god regel er 2-3 minutt på hver side for en medium stekt biff.

 

 

Husk å la kjøttet hvile før du skjærer det opp. FOTO: KARN FJØRTOFT

Du kan med fordel smøre kjøttet inn i litt smaksnøytral olje før det stekes. For eksempel kan du bruke solsikkeolje eller vindruekjerneolje, som er smaksnøytrale oljer som tåler varme. Olivenolje tåler ikke høy varme. Bruk høy varme for en god stekeskorpe før kjøttet får for lang tid på grillen. Kjøttet bør med fordel hvile i 3-4 minutter før servering.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

MENY 2: Kyllinglår med søtpotet, hjertesalat og rabarbrakompott

 Til 4 personer:

 

Kylling:

  • 4-6 økologiske kyllinglår
  • Salt og pepper

 

Start med kyllingen. Gni salt og pepper inn i skinnet og legg dem på grillen.  Legg dem på grillen på lav til middels varme (gjerne indirekte varme) samtidig med kyllingen (se under). Kyllingen er som regel ferdig etter ca 30 minutter, men de tar ikke skade av å få mer. Hvis skinnet ikke er sprøtt mot slutten av steketiden, kan man godt skru opp varmen litt.

 

Søtpotet:

  • 500 gram økologisk søtpotet
  • Olje, salt og pepper

 

Så tar du søtpotetene. Start med å skrubbe søtpotetene og skjære dem opp i skiver på omtrent 1 cm i tykkelse. Vend dem i litt smaksnøytral olje, salt og pepper. Søtpotetene er ferdig når de er myke, omtrent etter 15-20 minutter.

 

Resten av tilbehøret lager du mens søtpotetene og kyllingen koser seg på grillen.

 

Kyllinglår og søtpotet er en vinner på grillen i sommer. FOTO: KARN FJØRTOFT

Rabarbrakompott:

  • 6-8 stilker økologisk rabarbra
  • 4 ss sukker
  • 1 dl vann

 

Rensk rabarbraen og skjær den opp i stykker på 2-3 cm. Putt dem i en liten gryte med vann og sukker. Blandingen skal småkoke i et par minutter. Slukk deretter for varmen og la den kjøle ned. Det er viktig at den ikke får for mye. Rabarbraen skal bare akkurat nå å bli bløt. Kompotten serveres lun til kyllingen. Tips: lag dobbel porsjon og bland litt (ekte) vaniljesukker i. Dette kan du servere med fløtekrem og crumble som en lekker sommerdessert!

 

Hjertesalat med vinaigrette og parmesan:

  • 2-4 økologiske hjertesalat
  • 100 gram revet parmesan

 

 

Hjertesalaten halveres og man fjerner det nederste av stilken, som smaker bittert. Skyll salaten grundig og tørk den.

 

Vinaigrette:

  • 4 ss Olivenolje
  • 4 ss Hvitvinseddik
  • 1 ts dijonsennep
  • 1/2 teskje salt og ½ teskje pepper

Bland alle ingrediensene sammen med en gaffel til det blir tykt. Dette kan godt ta et par minutter faktisk, men er nøkkelen til en god vinaigrette. Smak eventuelt til med mer olje (fett), eddik (syrlighet), sennep (skarphet), salt og pepper.

 

 

Vi har nesten ikke brukt kjøkkenet etter at vi skaffet oss grill og en hyggelig uteplass. FOTO: KARN FJØRTOFT

Jeg synes det er helt avgjørende at man bruker litt penger på en god olje. Den skal helst være en jomfruolje som er mekanisk fremstilt uten oppvarming, det vil si kaldpresset. Fordel vinaigretten over de halve hjertesalater og riv parmesan over like før servering.

 

Karn blogger også for danske Costume. Du kan følge henne på Instagram under @karnfjk.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. 

Publisert 20. desember.2016 av

I sommer så jeg på et program som handlet om relasjoner. Relasjoner til mennesker man har rundt seg og som man forventer noe av. Det handlet først og fremst om nær familie, men også den utvidede familien og nære venner.

 

Noen vil kanskje hevde annet, men hverdagen er egentlig ganske enkel hva gjelder relasjoner. 

 

Man vet stort sett hva som forventes av en og hvilke plikter man har i løpet av dagen. Hverdagen er mye, men også forutsigbar. Du vet hva du får.

 

Programmet jeg så, beskrev hvor vanskelig det kan være å fungere i relasjonene når det ikke lenger er hverdag. Det krever tålmodighet, tilpasning og samarbeidsvilje. Mye av det.

 

Les også: Dette tar du med til vertinnen i julen

 

Det krever tålmodighet å få alt til å henge på greip i jula. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Ta deg fri fra relasjonene

Julen ranker høyest på dramatikk i relasjoner. Ingen annen høytid, er det knyttet så mange, og så forskjellige forventninger til.

 

skal vi ha det hyggelig, dere. Med tette program og selskap det forventes at du deltar i. I stiv pynt. Med et smil.

 

Den gode nyheten, er at julen ikke varer like lenge som sommerferien. Og at det i motsetning til sommerferien, går mange, lange og fine filmer i julen. Vi kan ta fri fra relasjonene våre og alle forventningene. Liksom puste litt. Synes du dette var dypt? Synes du dette var mørk? For sånn har ikke du det?

 

Selvsagt ikke, kanskje helt på spissen.

 

Her finner du alt fra Fanny

Hvem sier at gavene må se ut som om de er blitt pakket av en interiørstylist? FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Vær grei mot deg selv

Jeg er også stort sett glad i å styre og stelle… så lenge det er lystbetont. Du kan kalle det godt stress. Så snart det ikke er lystbetont lenger, heter det bare stress. Stress, da ikke av den gode typen, kan føre til svært urasjonelle handlinger. Flaue, små i-landssammenbrudd.

 

Mitt har (forhåpentligvis) allerede hendt. I november. Da den fjerde fine blomsterbutikken måtte meddele at misteltein fører ingen før den siste uken før jul. Reaksjonen kom spontant og ganske uventet. Uventet var det nok også for damen i kassen, da den voksne, julestressa damen på den andre siden brast i tårer. DET er stress. Urasjonelt, bortskjemt og unødvendig. Alle vet at det egentlig aldri handler om misteltein. Men om forventninger.

 

Kanskje skriver jeg disse linjene til meg selv. Og til deg, som føler på de samme forventingene. Sannheten er den, at den som forventer mest av meg er meg – og av deg er deg. Jeg vet også at denne lille teksten føyer seg pent inn i rekken av formaninger om å fokusere på hva julen egentlig handler om, men egentlig ikke. Dette handler om å være god mot seg selv. Å gi seg selv en pause.

 

Krevende relasjoner, julestress, forventninger, hygge, trange strømpebukser med hull, gaver, mat – alt det julen er. Jeg håper du gir deg selv en liten pause. Det beste du kan, er MER enn godt nok. Hvem bryr seg egentlig om vinduene er vasket til jul? Eller om rødkålen er hjemmelaget? Man gjør lurt i å erkjenne realistiske begrensninger.

 

Vær grei mot deg selv, i år. Så får alle det veldig fint. Gledelig jul! Må den bli hvit.

 

Les mer på Botrends forside

 

Innspill til Fanny? Ta kontakt her, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram @botrend.no

Les mer

Med dagens boligpriser kan det være en dyd av nødvendighet å gjøre fysiske endringer i leiligheten man kjøper.   For eksempel å få lagt inn et soverom for utleie. Og kreativitet lønner seg både når det gjelder bokvalitet og senere videresalg.   Her er noen praktiske eksempler: 

Les mer

 I desember var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området 63 525 kroner. Kvadratmeterprisen i desember 2016 var 2,3 prosent høyere enn i november 2016, og 29,5 prosent høyere enn i desember 2015. Det skriver selskapet i en pressemelding. Les flere eiendomsnyheter her.

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland