Publisert 03. august.2016 av

Grilling hører virkelig sommeren til. Helt siden vi kjøpte gassgrillen til utealtanen, les saken her, har vi nesten ikke brukt komfyren på kjøkkenet.

 

Grilling er en veldig enkel og rask måte å tilberede både kjøtt og grønnsaker, og fungerer utrolig godt til helt alminnelig hverdagsmat og de måltidene man ønsker å legge litt mer energi i.

 

Selv om grillsesongen på ingen måte behøver å være begrenset til sommermånedene, deler jeg to av noen av mine favorittretter til grillen akkurat nå. Begge to er friske sommermåltider med noen av de beste sesonggrønnsakene man kan få akkurat nå.

 

Som alltid bruker jeg så mange økologiske ingredienser som mulig. Kan man ikke få tak i nøyaktig det kjøttet eller den grønnsaken i oppskriften er det ingen krise. Man kan selvfølgelig ”freestyle” litt og bruke det man finner i butikken eller kjøleskapet.

 

God fornøyelse!

 

Les flere saker fra Karn på Botrend her.

 

MENY 1: Rib-eye med nypoteter i persillesmør og spisskålssalat med pære og hasselnøtter

Til ca 4 personer:

Nypoteter med persillesmør

 

  • 1 kg økologiske nypoteter
  • 1 bunt økologisk persille (finhakket)
  • 3-4 spiseskjeer smør

 

Du begynner med sette over potetene. Nypotetene skrubbes rene og kokes i 10 minutter til de er “al dente”, og får de siste 5-10 minutter på grillen til skallet er sprøtt. Når de ser ferdige ut legger du dem i en serveringsskål.

 

En god smørklatt, salt, pepper og finhakket persille vendes forsiktig inn. Finnes det noe bedre enn nypoteter med smør og persille? Nei.

 

Det finnes ikke noe bedre enn nypoteter. FOTO: KARN FJØRTOFT

Spisskålssalat med grønkål, pære og hasselnøtter

  • 1 økologisk spisskål (finhakket)
  • 5-6 blader økologisk grønnkål (finhakket)
  • 2-3 økologiske pærer
  • 100 gram lettristede hasselnøtter

 

Rist nøttene på lav varme (!) i en tørr stekepanne eller i ovnen på 150 grader i ca 5-10 minutter. Pass på at de ikke blir brent! Eventuelt med et par spiseskjeer honning for luksusvarianten.

 

Dressing:

  • 3 ss økologisk honning
  • 4 ss økologisk sitronsaft eller eplecidereddik

 

Lag dressingen mens potetene koker. Dressingen røres godt sammen og salatingrediensene has i. De ristede hasselnøttene hakkes og strøs på før servering. Nam!

 

Rib-eye med nypoteter og spisskålsalat med pære og hasselnøtter. FOTO: KARN FJØRTOFT

Kjøtt:

  • 6-800 gram økologisk rib-eye (eller annet kjøtt)
  • Salt og pepper

 

Denne gangen fikk vi tak I en økologisk rib-eye, men bare bruk det kjøtt du har tilgjengelig. Både andre typer storfekjøtt, svin og kylling fungerer godt til dette tilbehøret.

 

Gni salt og pepper inn I kjøttet på begge sider, gjerne allerede 1 time før du skal steke kjøttet. Steketiden kommer selvfølgelig an på tykkelsen av biffen, men en god regel er 2-3 minutt på hver side for en medium stekt biff.

 

 

Husk å la kjøttet hvile før du skjærer det opp. FOTO: KARN FJØRTOFT

Du kan med fordel smøre kjøttet inn i litt smaksnøytral olje før det stekes. For eksempel kan du bruke solsikkeolje eller vindruekjerneolje, som er smaksnøytrale oljer som tåler varme. Olivenolje tåler ikke høy varme. Bruk høy varme for en god stekeskorpe før kjøttet får for lang tid på grillen. Kjøttet bør med fordel hvile i 3-4 minutter før servering.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

MENY 2: Kyllinglår med søtpotet, hjertesalat og rabarbrakompott

 Til 4 personer:

 

Kylling:

  • 4-6 økologiske kyllinglår
  • Salt og pepper

 

Start med kyllingen. Gni salt og pepper inn i skinnet og legg dem på grillen.  Legg dem på grillen på lav til middels varme (gjerne indirekte varme) samtidig med kyllingen (se under). Kyllingen er som regel ferdig etter ca 30 minutter, men de tar ikke skade av å få mer. Hvis skinnet ikke er sprøtt mot slutten av steketiden, kan man godt skru opp varmen litt.

 

Søtpotet:

  • 500 gram økologisk søtpotet
  • Olje, salt og pepper

 

Så tar du søtpotetene. Start med å skrubbe søtpotetene og skjære dem opp i skiver på omtrent 1 cm i tykkelse. Vend dem i litt smaksnøytral olje, salt og pepper. Søtpotetene er ferdig når de er myke, omtrent etter 15-20 minutter.

 

Resten av tilbehøret lager du mens søtpotetene og kyllingen koser seg på grillen.

 

Kyllinglår og søtpotet er en vinner på grillen i sommer. FOTO: KARN FJØRTOFT

Rabarbrakompott:

  • 6-8 stilker økologisk rabarbra
  • 4 ss sukker
  • 1 dl vann

 

Rensk rabarbraen og skjær den opp i stykker på 2-3 cm. Putt dem i en liten gryte med vann og sukker. Blandingen skal småkoke i et par minutter. Slukk deretter for varmen og la den kjøle ned. Det er viktig at den ikke får for mye. Rabarbraen skal bare akkurat nå å bli bløt. Kompotten serveres lun til kyllingen. Tips: lag dobbel porsjon og bland litt (ekte) vaniljesukker i. Dette kan du servere med fløtekrem og crumble som en lekker sommerdessert!

 

Hjertesalat med vinaigrette og parmesan:

  • 2-4 økologiske hjertesalat
  • 100 gram revet parmesan

 

 

Hjertesalaten halveres og man fjerner det nederste av stilken, som smaker bittert. Skyll salaten grundig og tørk den.

 

Vinaigrette:

  • 4 ss Olivenolje
  • 4 ss Hvitvinseddik
  • 1 ts dijonsennep
  • 1/2 teskje salt og ½ teskje pepper

Bland alle ingrediensene sammen med en gaffel til det blir tykt. Dette kan godt ta et par minutter faktisk, men er nøkkelen til en god vinaigrette. Smak eventuelt til med mer olje (fett), eddik (syrlighet), sennep (skarphet), salt og pepper.

 

 

Vi har nesten ikke brukt kjøkkenet etter at vi skaffet oss grill og en hyggelig uteplass. FOTO: KARN FJØRTOFT

Jeg synes det er helt avgjørende at man bruker litt penger på en god olje. Den skal helst være en jomfruolje som er mekanisk fremstilt uten oppvarming, det vil si kaldpresset. Fordel vinaigretten over de halve hjertesalater og riv parmesan over like før servering.

 

Karn blogger også for danske Costume. Du kan følge henne på Instagram under @karnfjk.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. 

Publisert 25. november.2016 av

Botrend  starter et nytt samarbeid med Tina Leqvamb Steensen, damen bak interiørbloggen Bo Naturlig.

 

Hver uke fremover kan Botrends lesere få et lite innblikk i Tinas liv, og bloggen handler om alt innen interiør- og boligfeltetet. Første innlegg kan du lese her.   Det handler om å gjøre hjemmet personlig.

 

-  Jeg har fulgt Botrend tett i sosiale medier, og er imponert over både tyngde-og aktualitet på det de deler, så å få utgjøre en del av teamet som skal inspirere alle ivrige følgere i norske- og utenlandske hjem, gleder jeg meg skikkelig til, sier Tina.

 

Dette er Bo Naturlig

 

Bo Naturlig har i skrivende stund  73 400 følgere   og er blant de aller største på interiør på Instagram. Nærmere 4.000 følger  bloggen på Facebook .

 

- Som stylist, blogger og spaltist er sosiale medier  viktig for meg fordi det gir en konstant strøm av inspirasjon og en tydelig pekepinn på hvor vi er nå, samt hva vi kan forvente å se mer av i tiden fremover, sier hun.

 

Les flere blogginnlegg på Botrend her

 

Her kan du følge Bo Naturlig på Instagram

 

Inspirasjon fra bloggen Bo Naturlig.no

Stylist og gründer

Tina Leqvamb Steensen er bosatt på Kapp,  er samboer og mamma til to, og bonusmamma til en.

 

38-åringen har lang erfaring som gründer, skribent, interiørveileder, foredragsholder og stylist, og har i drøye fem år arbeidet som Etablereransvarlig for Næringsrådet i Gjøvikregionen og hjulpet mange gründere til suksess.

 

I tillegg er hun en liten friluftsentusiast, så at hun tidligere har driftet XXL Sport & Villmark på Majorstuen, er helt i tråd med hennes interesser.

 

Tina Leqvamb Steensen samarbeider med Botrend. FOTO: PRIVAT

 

- Vi nordboere bruker rekordstore summer på bolig, hytte og hjem. Og jeg tror årsaken til dette er sammensatt, men at klima, tempoet vi beveger oss i, samt at verden kommer tettere på, medfører at fokus på hygge- og kos på hjemmebane vil vedvare. Jeg ønsker å veilede, inspirere og ikke minst ufarliggjøre, så alle, uavhengig av tykkelsen på lommeboken, kan skape sitt eget drømmehjem, sier hun.

 

Les mer på forsiden av Botrend og følg oss i sosiale medier her. Lurer du på noe? Send oss en e-post!

 

Tina tilbyr Botrends lesere interiørinspirasjon jevnlig. FOTO: BO NATURLIG
Les mer

Slik skapes gode rom

Bo Naturlig gir deg råd til en enkel make-over.

Publisert 03. august.2016 av Tina Leqvamb Steensen

Det er noe med sesongskifter, og nå nærmer det seg jul.  Nå luner vi hjemmene våre med  gardiner  som henges opp, det fyres i peisen og endelig er det tid for levende lys igjen.  Bo Naturlig blogger fast for Botrend - besøk bloggen her  

Les mer

Julens fine festbord

Om å låne, ha tradisjoner og uante behov.

Publisert 03. august.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Julens fineste festbord får du ved å samle de fineste gjestene rundt bordet. Så på en måte har du allerede gjort det. Da mangler ”bare” alt det andre. Jentenes julebord er for meg høydepunktet i førjulens mange festivistas. I år var det min tur til å arrangere – mitt første ordentlige selskap etter at vi flyttet inn i det ”nye” huset. Riktignok har vi eid i seks år nå, men seks år føles ikke så lenge når tiden flyr. Og det gjør den. Her kan du lese flere innlegg fr

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland