Publisert 05. august.2016 av

For halvannet år siden startet  oppussingen  av Askers sjøperle, restauranten på Hvalstrand bad.

 

Det har vært en intens prosess, men nå er de endelig kommet i mål.

 

Det er bare halvannet år siden tilstanden på Hvalstrand bad var en helt annen enn den er i dag.

 

Det forteller eier av Elvebredden Catering, Espen Mikal Gryt, som i mai i år tok over driften av stedet.

 

– Restauranten forfalt! Gulvet var råttent, det var fukt i veggene, maling flasset og ingenting fungerte. Alt var råttent, forteller han.

 

Slik ser restauranten ut etter oppussingen. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Måtte stenge dørene

Gryt forteller at de tidligere eierne så seg nødt til å stenge dørene på grunn av den dårlige tilstanden til bygget. 

 

For halvannet år siden startet derimot Asker kommune med renoveringen, og gulv, vegger, toalett og kjøkken har fått en real makeover.

 

Slik totalrenoverte de 80-tallsboligen 

 

Da Elvebredden Catering tok over driften i mai i år, kunne de endelig realisere sitt konsept.

 

Sammen med interiørarkitekt Unni Hauglann, har de funnet en gjennomgående og passende innredning for restauranten, og Gryt forteller at det var helt avgjørende å få innspill av henne.

 

– Hun vet hva som trengs og hvordan få et interiør til å passe inn i arkitekturen, stedet og tiden, sier han.

Den tredimensjonale kunsten på veggen er original. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

 

Hauglann forteller at det viktigste for henne var å finne møbler som ikke tok for mye oppmerksomhet.

 

– Jeg har vært med på innredningen i tråd med konseptet eierne ønsket. Det er tre ulike soner med hver sin stil, som jeg føler er løst godt. I restauranten ønsket jeg møbler som ikke tok oppmerksomheten fra arkitekturen. Derfor falt valget på et tidløst møblement i eik som går igjen i gulvet. Ute og i bistroen hadde vi fokus på det samme, men ønsket også noe slitesterkt egnet en annen bruk, sier hun.

 

Utemøblementet er i grå plast som ikke sjenerer omgivelsene. 

Utemøblementet på Hvalstrand bad. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Eier Espen Mikal Gryt og daglig leder Annette Bjørge. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Skandinavisk design

Restauranten har fått et moderne uttrykk med tidløst  skandinavisk design i ytterste kvalitet.

 

Stolene er designet av danske Magnus Olesen, og bordene er hentet inn fra samme produsent, «Rom for flere».

 

–Vi ønsket et moderne utseende, med kvalitet og komfort. Vi brukte mye tid på å finne det rette, men er veldig fornøyd med resultatet, forteller daglig leder Annette Bjørge, som sammen med Gryt står i spissen for den daglige driften. 

Møblementet inne er i eik. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Restauranten rommer 90 gjester. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Porselenet er levert av lokale Gastronaut, og restauranten bruker noe gammelt sølvyøy med restaurantens egen logo. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Investert en million i utemøbler

Mens Asker kommune har finansiert møblementet i restauranten, har driverne selv investert om lag en million kroner i møblementet ute og i bistroen. 

 

– Vi har valgt å fokusere mye på brukervennlighet og materiale som tåler litt. Vi ønsket også å gi badegjester muligheten til å slå seg ned i badebuksa, både ute og i bistroen. På balkongen har vi innredet med loungemøbler for en avslappende stemning, forteller duoen.

 

29. mai i år hadde restauranten offisiell åpning og tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg. 

 

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger. Folket setter pris på den folkelige aproachen vi har, sier Bjørge.

 

Totalrenoverte 70-tallshuset på to måneder

 

– Her er det noe for alle, den laid backe stilen vi har i bistroen, og den fine middagen i restauranten, legger Gryt til.

Denne duoen står for den daglige driften av Hvalstrand bad. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Bistroen er innredet i original tro. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Fine dining med utsikt. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Loungen og noen få bord er den eneste brytningen av farger. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Bistroen innredet i brukervennlig og slitasjesterkt møbelement. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Publisert 03. juni.2017 av

– Jeg har lenge ønsket å lære mer om lokalprodusert mat, og her blir vi jo kjent med grønnsakene, sier livlige bestemor Rina Ihlen (69).

 

Hun sitter på en trebenk ute på jordet. På fanget sitter barnebarnet Sonja (3), og foran dem, storesøster og snorklipper Aurora (5).

 

– Skal vi måle på persilleskiltet hvor lang snoren skal være? Der kan vi klippe. Det er passe, sier hun i det Aurora åpner saksen og fører den over hyssingen som Rina holder frem.

 

Bestefar Torstein Sommerfeldt (68) står ved siden av med en stor stokk og et skilt i hånden.

 

Paret har kommet med 98 hjemmesnekrede skilt denne lørdags formiddagen. 

 

42 stokker med treskilt til hovegruppene som kål og poteter. Og 56 små skilt til alle de ulike sortene.

 

Her har de malt navn på alle de spennende grønnsakene som de om ikke lenge kan knaske i seg rundt middagsbordet.

 

Nå er oppgaven å få hengt opp treskiltene med snor rundt hver sin stokk, som i løpet av dagen skal bankes ned i jorden.

 

Les reportasjen fra da vi besøkte Helene Jakobsen i februar 

Hit flyttet Helene med sønnen Maximilian for omtrent tre år siden. Foto: Bettine Nicotra
Helene (i rødt) har fått god hjelp av Rina og Torstein. I dag har de med barnebarna Aurora og Sonja som hjelper til. Foto: Bettine Nicotra
Persilleskiltet er det første som henges opp. Det kan brukes som mal. Foto: Bettine Nicotra
Små skilt på rekke og rad. Foto: Bettine Nicotra

Mangfold på gården

Ute på jordet er noen grønnsaker allerede på vei mot himmelen, mens andre starter sin ferd opp fra jorden i dag.

 

Ved siden av grønnsakflekken er en jordbæråker, og ved siden av der igjen – et veksthus med urter, tomater og agurker som trives litt varmere og lunere.

 

Inntil redskapsboden står to fugleskremsler rakrygget for å skremme vettet av kjeltringer som våger å prøve seg.

Slik lykkes du med urtene dine

 

Den lærehungrige gjengen graver nøye planlagte hull, og dytter frø ned i den våte jorden.

 

– Her er bankansatte, leger, håndverkere, pensjonister og folk fra andre land, sier eier Helene Jakobsen (36) om mangfoldet på gården.

Dugnadsgjengen er i gang. Foto: Bettine Nicotra
Spørs om dette ekteparet skremmer bort mer enn bare fugler? Foto: Bettine Nicotra
I høst satte de ut hvitløk. Nå er de på vei opp mot himmelen, og snart havner de på middagbordet. Foto: Bettine Nicotra
Tomatene trives litt lunere. Foto: Bettine Nicotra

Fikk tips om Helene, og ringte med en gang

Rina hadde besøkt flere andelslandbruk og deltatt på kurs for å lære hvordan å starte opp. Interessen var til stede. Hun ville få det norske folk ut igjen. Ut for å arbeide med hendene.

 

Så da hun fikk tips om Helene som ville å starte opp andelslandbruk i fjor vår, ringte hun.

 

– I god mening sa datteren min: «Mor, skal du gjøre enda mer?», sier hun og ler. Men Torstein støttet meg og sa: «Jo, jo.»
Siden gikk det slag i slag, og på høsten var andelslandbruket i gang.

 

– Vi har vært med på samlinger der vi har planlagt blant annet hva vi skal dyrke.

 

– Men har du hage selv?

 

– Det er det verste av alt. Jeg vokste opp på Nesøya med en far som drev med bikuber og en mor som hadde vevstue, også dyrket vi grønnsaker i hagen. Og det er her jeg bor fremdeles.

 

Med storfamilie og jobb som arkitekt, gikk dagene i ett. Da var det terapi å gå ned til de to drivhusene i hagen.

 

– Det var som om stresset rant av meg ...

 

Det skal ikke stå på hagen hjemme. Det er ikke derfor hun og mannen er her. De er her for å spre det glade budskap. Og for det sosiale, da.

 

– Dette høres kanskje litt skrytete ut, men jeg vil bare få verden til å bli bra igjen, sier Rina etterfulgt av en trillende, uhøytidelig latter.

 

Byttet villa på Jar med gårdsbruk i Østfold

Greit å merke hva som er på vei opp. Foto: Bettine Nicotra
Bestemor slapper av på gresset med Sonja tett inntil seg. Pauser er viktig. Foto: Bettine Nicotra

Askers første andelslandbruk

  • Én i hver kommune: I Bærum finnes Øverland andelslandbruk, mens Solberg Gård er eneste i Asker.

 

  • Dette skal til for å bli med: Først kjøper du én andel, som vil si at du kan høste din del av produksjonen. I tillegg må du bli medlem. Ønsker du å ha med familie eller venner, så må også de bli medlemmer. Da deler dere på din andel grønnsaker, urter og bær. Gårdens 50 andeler er nå solgt ut, og flere står på venteliste.

 

  • Hva koster det? Pris for én andel er på 3680 kroner i året. Medlemsprisen kommer i tillegg. Den er på 500 kroner for voksne, 250 kroner for de mellom 6–18 år, og gratis for barn under 6 år.

 

  • På gården bor: Helene Jakobsen (36) sammen med sønnen Maximilian (6).

 

  • Mine ønsker for fremtiden: – Jeg ønsker å fortsette å være del av en ledergruppe i andelslandbruket, og at folk får eierskap og på sikt føler seg friere til å starte prosjekter på eget initiativ. Min drøm er at gården blir en god opplevelse i manges liv.

 

  • Dette må aldri skje: – Vi er veldig avhengige av gartner Espen Rekkedal. Jeg håper han klarer å holde motivasjonen oppe tross utålmodigheten min og aldri brekker armen.

 

  • Vil du dyrke selv? – Lag en detaljert plan over hva som skal dyrkes, hvor og når. Så er det bare å sette i gang. Etter du har plantet, gjenstår det å vanne og luke helt frem til du kan høste.

 

Kjøpte småbruk i Sverige

Til venstre dyrkes grønnsaker, midt i er en jordbæråker og på høyre side er veksthuset. Foto: Bettine Nicotra
Uten gartner Espen hadde ikke ting gått rundt. Foto: Bettine Nicotra
Den nye redskapsboden. Foto: Bettine Nicotra
Deler av låven demonteres. Den skal settes opp på jordene som redskapsbod. Foto: Bettine Nicotra

Les mer på Botrends forside her

 

Følg oss på Facebook, på Instagram under @botrend.no, og send oss gjerne tilbakemelding her

Les mer

Fasadens overflatebehandling skal beskytte treverket mot påkjenning fra sol, regn og vind. Samtidig gir det huset ønsket utseende. Men over tid kan det oppstå både tekniske og estetiske grunner til å male om. De tekniske er når overflaten er skadet slik at kledningen også vil ta skade. De estetiske handler om et ønske om at huset skal se pent ut, og om at det på lengre sikt ikke skal ta skade. – Vedlikehold koster litt, men forfall koster mye mer, sier Lars-Petter Rustan hos Jorda

Les mer

Dette kjennetegner nyere norsk arkitektur

Ny utstilling på Nasjonalmuseet.

Publisert 05. august.2016 av Elin Reffhaug Craig

Nasjonalmuseet har åpnet en helt ny utstilling som viser hvilke byggeprosjekter som har preget den norske arkitekturen de siste fem årene. Les flere saker vi har skrevet om Nasjonalmuseet her 

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland