Publisert 05. august.2016 av

Det er høytid for bær, enten du finner dem i hagen eller skogen. Det eneste du trenger i tillegg er 10 liter vaniljesaus.

 

For det skal den ha, den sausen: Den får ethvert bær til å smake som verdens beste. Jeg tror vaniljesaus er i den posisjonen at absolutt alle verdens desserter ikke tar skade av å få seg en stråle av den. Eller kommer du på noe som ikke passer?

 

Og når du først er i gang, skader det vel ikke med en kjeks eller to? Oppskriften på farlig gode kjeks finner du her.

 

Av og til må du spise etter hva magen sier

Har du først laget deg en dose vaniljesaus kan du bruke den på forskjellige måter. Som flytende er den fin-fin. Med litt gelatin blir det en vaniljepudding.

 

Om du blander den med litt bær kan du legge den i fryseren og få deg en nydelig is. Du kan blande den med krem for å få en luftig variant, eller du kan blande i små sjokoladebiter for å endre strukturen.

 

Du kan servere den til is, kaker og puddinger, til frukt, bær og nøtter. Og når du er sikker på at ingen ser, spesielt ikke barna, kan du gjemme deg bak kjøleskapsdøra og drikke den rett fra mugga.

 

Hverken Verdens helseorganisasjon eller årene dine blir nevneverdig imponert, men det får så være. For av og til må du spise og drikke etter hva magen sier, ikke hodet og hjerteforeningen.

 

De beste bærene finner du enten i hagen, i skogen eller på butikken. Vaniljesausen lager du selv. Og da kan du være ganske sikker på at du får en fornøyelig sommerdag.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye på Botrend her.

 

 

Vaniljesaus

 • 2,5 dl. melk
 • 2,5 dl. fløte
 • 4 stk. eggeplommer
 • 100 g sukker
 • 1 stk. vaniljestang

 

 • Kok opp melk, fløte og utskrapt vaniljestang.

 

 • Pisk sammen eggeplommer og sukker.

 

 • Hell den varme melkeblandingen over eggene mens du pisker hele tiden. Pisk til sukkeret har løst seg opp.

 

Mmm...vaniljesaus! FOTO: MORTEN ØVERBYE
 • Ha blandingen tilbake i kjelen og varm den forsiktig opp til den tykner. Rør hele tiden, og sørg for at blandingen ikke koker.

 

 • Sil sausen fri for klumper og sett den til avkjøling. Aller best blir den om den får stå i noen timer, gjerne til neste dag. Selv har jeg aldri klart å vente.

 

Rørte multer

 • Multer
 • Sukker

 

 • Her finnes ingen oppskrift og mengdeveiledning. Ta i så mye sukker du har samvittighet til, og rør det sammen med bærene. Passer ypperlig til brødskiva og et godt lag med kvalitetssmør.

 

Karn har fyrt opp grillen i København - her er hennes beste oppskrifter.

 

Blåbæris

 • 5 dl. vaniljesaus
 • 250 g blåbær

 

 • Bland sammen ingrediensene og legg i fryseren. Enten i en brødform eller i små porsjonsskåler. Nytes i all sin enkelhet.

 

Her kan du lese mer om Morten Øverbyes hageprosjekt. Drømmen om å kunne leve av mat fra egen hage lever i beste velgående.

 

Ingen sier nei takk til hjemmelaget blåbæris. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Vaniljepudding og rips

 • 5 dl. vaniljesaus
 • 6 stk. gelatinplater

 

 • Legg gelatinplater i bløt i ti minutter.

 

 • Varm om de mye platene og en ss vann i en kjele til gelatinen har løst seg opp.

 

 • Bland sammen med vaniljesausen og ha i passelige porsjonsformer. Om du har former av silikon han du etter noen timer legge de over på et fat og servere som den herligste mat. Med rips. Eller andre favorittbær.

 

Les mer på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Med gelatin blir vaniljesausen til pudding. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 22. mai.2017 av

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner. 

 

Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg.

 

Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet.

 

En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ... 

 

Jeg synes den søte, litt syrlige grøten i kombinasjon med salte pølser, sprøtt flattbrød og frisk, fargerik melon og jordbær er nydelig.

 

Jeg er så heldig som både har en mamma og en svigermor som baker flatbrød, så til nå har jeg hatt den luksusen å få det levert på døren.  

 

Men å lage mitt eget hjemmelaget flatbrød, står på min "to do" liste. Så forhåpentligvis kommer det oppskrift på bloggen om ikke så lenge.

 

Les historien om hvordan damene startet opp "Familiematblogg"

 

Smak av himmel: et slag for kortreist mat

Hjemmelaget rømmegrøt-tallerken. Foto: Familiematblogg

Du trenger:

 

2 bokser med seterrømme

 

2 dl hvetemel

 

0,5 l helmelk

 

1 ts salt

 

Les mer om mat på Botrend

 

Slik gjør du:

 

Kok rømmen under lokk i ca 5 minutter. Sikt inn litt og litt av melet.  Kok dette opp på middels varme.

 

Etter hvert vil du se at smøret kommer frem. Her kan du skumme av smøret om du ønsker det, og ha det over grøten ved servering. Eller du kan la det være og ha det i ved servering (mamma gjør alltid det siste, så derfor gjør jeg det også).

 

Spe med melken under omrøring til grøten er jevn og passe tykk. Kok så grøten videre i ca 5 minutter. Smak til med salt. 

 

Om grøten blir stående en stund før servering vil den tykne. Spe da med melk til du får passe konsistens.

 

Server med sukker, kanel og det varme smøret du eventuelt har skummet av.

 

Det er veldig godt å drikke god saft til, for eksempel hjemmelaget solbærsaft hvis du er så heldig å ha det.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal i Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i. – Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun. Gjør bra mat bedre med urter 

Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 05. august.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland