Publisert 05. august.2016 av

Det er høytid for bær, enten du finner dem i hagen eller skogen. Det eneste du trenger i tillegg er 10 liter vaniljesaus.

 

For det skal den ha, den sausen: Den får ethvert bær til å smake som verdens beste. Jeg tror vaniljesaus er i den posisjonen at absolutt alle verdens desserter ikke tar skade av å få seg en stråle av den. Eller kommer du på noe som ikke passer?

 

Og når du først er i gang, skader det vel ikke med en kjeks eller to? Oppskriften på farlig gode kjeks finner du her.

 

Av og til må du spise etter hva magen sier

Har du først laget deg en dose vaniljesaus kan du bruke den på forskjellige måter. Som flytende er den fin-fin. Med litt gelatin blir det en vaniljepudding.

 

Om du blander den med litt bær kan du legge den i fryseren og få deg en nydelig is. Du kan blande den med krem for å få en luftig variant, eller du kan blande i små sjokoladebiter for å endre strukturen.

 

Du kan servere den til is, kaker og puddinger, til frukt, bær og nøtter. Og når du er sikker på at ingen ser, spesielt ikke barna, kan du gjemme deg bak kjøleskapsdøra og drikke den rett fra mugga.

 

Hverken Verdens helseorganisasjon eller årene dine blir nevneverdig imponert, men det får så være. For av og til må du spise og drikke etter hva magen sier, ikke hodet og hjerteforeningen.

 

De beste bærene finner du enten i hagen, i skogen eller på butikken. Vaniljesausen lager du selv. Og da kan du være ganske sikker på at du får en fornøyelig sommerdag.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye på Botrend her.

 

 

Vaniljesaus

  • 2,5 dl. melk
  • 2,5 dl. fløte
  • 4 stk. eggeplommer
  • 100 g sukker
  • 1 stk. vaniljestang

 

  • Kok opp melk, fløte og utskrapt vaniljestang.

 

  • Pisk sammen eggeplommer og sukker.

 

  • Hell den varme melkeblandingen over eggene mens du pisker hele tiden. Pisk til sukkeret har løst seg opp.

 

Mmm...vaniljesaus! FOTO: MORTEN ØVERBYE
  • Ha blandingen tilbake i kjelen og varm den forsiktig opp til den tykner. Rør hele tiden, og sørg for at blandingen ikke koker.

 

  • Sil sausen fri for klumper og sett den til avkjøling. Aller best blir den om den får stå i noen timer, gjerne til neste dag. Selv har jeg aldri klart å vente.

 

Rørte multer

  • Multer
  • Sukker

 

  • Her finnes ingen oppskrift og mengdeveiledning. Ta i så mye sukker du har samvittighet til, og rør det sammen med bærene. Passer ypperlig til brødskiva og et godt lag med kvalitetssmør.

 

Karn har fyrt opp grillen i København - her er hennes beste oppskrifter.

 

Blåbæris

  • 5 dl. vaniljesaus
  • 250 g blåbær

 

  • Bland sammen ingrediensene og legg i fryseren. Enten i en brødform eller i små porsjonsskåler. Nytes i all sin enkelhet.

 

Her kan du lese mer om Morten Øverbyes hageprosjekt. Drømmen om å kunne leve av mat fra egen hage lever i beste velgående.

 

Ingen sier nei takk til hjemmelaget blåbæris. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Vaniljepudding og rips

  • 5 dl. vaniljesaus
  • 6 stk. gelatinplater

 

  • Legg gelatinplater i bløt i ti minutter.

 

  • Varm om de mye platene og en ss vann i en kjele til gelatinen har løst seg opp.

 

  • Bland sammen med vaniljesausen og ha i passelige porsjonsformer. Om du har former av silikon han du etter noen timer legge de over på et fat og servere som den herligste mat. Med rips. Eller andre favorittbær.

 

Les mer på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Med gelatin blir vaniljesausen til pudding. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland