Publisert 05. august.2016 av

Det er høytid for bær, enten du finner dem i hagen eller skogen. Det eneste du trenger i tillegg er 10 liter vaniljesaus.

 

For det skal den ha, den sausen: Den får ethvert bær til å smake som verdens beste. Jeg tror vaniljesaus er i den posisjonen at absolutt alle verdens desserter ikke tar skade av å få seg en stråle av den. Eller kommer du på noe som ikke passer?

 

Og når du først er i gang, skader det vel ikke med en kjeks eller to? Oppskriften på farlig gode kjeks finner du her.

 

Av og til må du spise etter hva magen sier

Har du først laget deg en dose vaniljesaus kan du bruke den på forskjellige måter. Som flytende er den fin-fin. Med litt gelatin blir det en vaniljepudding.

 

Om du blander den med litt bær kan du legge den i fryseren og få deg en nydelig is. Du kan blande den med krem for å få en luftig variant, eller du kan blande i små sjokoladebiter for å endre strukturen.

 

Du kan servere den til is, kaker og puddinger, til frukt, bær og nøtter. Og når du er sikker på at ingen ser, spesielt ikke barna, kan du gjemme deg bak kjøleskapsdøra og drikke den rett fra mugga.

 

Hverken Verdens helseorganisasjon eller årene dine blir nevneverdig imponert, men det får så være. For av og til må du spise og drikke etter hva magen sier, ikke hodet og hjerteforeningen.

 

De beste bærene finner du enten i hagen, i skogen eller på butikken. Vaniljesausen lager du selv. Og da kan du være ganske sikker på at du får en fornøyelig sommerdag.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye på Botrend her.

 

 

Vaniljesaus

 • 2,5 dl. melk
 • 2,5 dl. fløte
 • 4 stk. eggeplommer
 • 100 g sukker
 • 1 stk. vaniljestang

 

 • Kok opp melk, fløte og utskrapt vaniljestang.

 

 • Pisk sammen eggeplommer og sukker.

 

 • Hell den varme melkeblandingen over eggene mens du pisker hele tiden. Pisk til sukkeret har løst seg opp.

 

Mmm...vaniljesaus! FOTO: MORTEN ØVERBYE
 • Ha blandingen tilbake i kjelen og varm den forsiktig opp til den tykner. Rør hele tiden, og sørg for at blandingen ikke koker.

 

 • Sil sausen fri for klumper og sett den til avkjøling. Aller best blir den om den får stå i noen timer, gjerne til neste dag. Selv har jeg aldri klart å vente.

 

Rørte multer

 • Multer
 • Sukker

 

 • Her finnes ingen oppskrift og mengdeveiledning. Ta i så mye sukker du har samvittighet til, og rør det sammen med bærene. Passer ypperlig til brødskiva og et godt lag med kvalitetssmør.

 

Karn har fyrt opp grillen i København - her er hennes beste oppskrifter.

 

Blåbæris

 • 5 dl. vaniljesaus
 • 250 g blåbær

 

 • Bland sammen ingrediensene og legg i fryseren. Enten i en brødform eller i små porsjonsskåler. Nytes i all sin enkelhet.

 

Her kan du lese mer om Morten Øverbyes hageprosjekt. Drømmen om å kunne leve av mat fra egen hage lever i beste velgående.

 

Ingen sier nei takk til hjemmelaget blåbæris. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Vaniljepudding og rips

 • 5 dl. vaniljesaus
 • 6 stk. gelatinplater

 

 • Legg gelatinplater i bløt i ti minutter.

 

 • Varm om de mye platene og en ss vann i en kjele til gelatinen har løst seg opp.

 

 • Bland sammen med vaniljesausen og ha i passelige porsjonsformer. Om du har former av silikon han du etter noen timer legge de over på et fat og servere som den herligste mat. Med rips. Eller andre favorittbær.

 

Les mer på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Med gelatin blir vaniljesausen til pudding. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 30. mars.2017 av

Fordi du klikker

Hvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten.

 

Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten?

 

FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT.

 

Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også.

 

Saumfarer verdensveven for fenomen og farger og tendenser, bare venter på å omfavne det som treffer akkurat meg – det jeg oppfatter som inspirerende, forbereder imaginære argument for hvorfor dette er bra eller lurt eller kult, på å verve deg, på å like.

 

SUB

 

Det mest irriterende med disse (tør jeg påstå?) døgnfluetrendene, er at du med ditt realistiske hode forstår at du er med på å bidra til at det blir et fenomen, ved å klikke.

 

Du skaper en trend.

 

Lenge leve ytringsfrihet, men… hvis ingen responderer på det du melder, har det ikke makt. Da vet ikke verden at du blir lykkelig av å lage toast med fargerik kremost.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart

 

Med det andre hodet, som er drevet av affekt, elsker du det du finner. Det ser unektelig helt fantastisk ut, høy kreativ-flink-pike-faktor. Du vil være med, du vil ha en bit av kaka – sånn at du kan dele og få 10 millioner likes? Ikke nødvendigvis.

 

Du trenger å være flink, du behøver annerkjennelse – hva gjelder meg, av meg. Det er både trist og fint.

Har du fått med deg Instagramfenomenet unicorntoast?
Klart supermamma kan!

Gjør det sånn

Vel! Hva er oppskriften på ekstatisk tilværelse og et langt, lykkelig liv uten rynker og åreknuter?

 

Du trenger:

 • En brødskive
 • Kremost
 • Farge (personlig aner jeg ikke hvor jeg får tak i naturlig fargepigmenter fra spirulina og klorofyll)

 

Rist brødet, smør på kremost og dekorer med farge.

 

Å, jo. Ikke ta alt så seriøst. En skive med tørt brød, er fortsatt bare tørt brød. Med filter på. Heia deg og velbekomme da. 

 

Les flere innlegg fra Fanny her

 

Les flere innlegg på forsiden av Botrend

Les mer

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 05. august.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland