Publisert 05. august.2016 av

Det er høytid for bær, enten du finner dem i hagen eller skogen. Det eneste du trenger i tillegg er 10 liter vaniljesaus.

 

For det skal den ha, den sausen: Den får ethvert bær til å smake som verdens beste. Jeg tror vaniljesaus er i den posisjonen at absolutt alle verdens desserter ikke tar skade av å få seg en stråle av den. Eller kommer du på noe som ikke passer?

 

Og når du først er i gang, skader det vel ikke med en kjeks eller to? Oppskriften på farlig gode kjeks finner du her.

 

Av og til må du spise etter hva magen sier

Har du først laget deg en dose vaniljesaus kan du bruke den på forskjellige måter. Som flytende er den fin-fin. Med litt gelatin blir det en vaniljepudding.

 

Om du blander den med litt bær kan du legge den i fryseren og få deg en nydelig is. Du kan blande den med krem for å få en luftig variant, eller du kan blande i små sjokoladebiter for å endre strukturen.

 

Du kan servere den til is, kaker og puddinger, til frukt, bær og nøtter. Og når du er sikker på at ingen ser, spesielt ikke barna, kan du gjemme deg bak kjøleskapsdøra og drikke den rett fra mugga.

 

Hverken Verdens helseorganisasjon eller årene dine blir nevneverdig imponert, men det får så være. For av og til må du spise og drikke etter hva magen sier, ikke hodet og hjerteforeningen.

 

De beste bærene finner du enten i hagen, i skogen eller på butikken. Vaniljesausen lager du selv. Og da kan du være ganske sikker på at du får en fornøyelig sommerdag.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye på Botrend her.

 

 

Vaniljesaus

  • 2,5 dl. melk
  • 2,5 dl. fløte
  • 4 stk. eggeplommer
  • 100 g sukker
  • 1 stk. vaniljestang

 

  • Kok opp melk, fløte og utskrapt vaniljestang.

 

  • Pisk sammen eggeplommer og sukker.

 

  • Hell den varme melkeblandingen over eggene mens du pisker hele tiden. Pisk til sukkeret har løst seg opp.

 

Mmm...vaniljesaus! FOTO: MORTEN ØVERBYE
  • Ha blandingen tilbake i kjelen og varm den forsiktig opp til den tykner. Rør hele tiden, og sørg for at blandingen ikke koker.

 

  • Sil sausen fri for klumper og sett den til avkjøling. Aller best blir den om den får stå i noen timer, gjerne til neste dag. Selv har jeg aldri klart å vente.

 

Rørte multer

  • Multer
  • Sukker

 

  • Her finnes ingen oppskrift og mengdeveiledning. Ta i så mye sukker du har samvittighet til, og rør det sammen med bærene. Passer ypperlig til brødskiva og et godt lag med kvalitetssmør.

 

Karn har fyrt opp grillen i København - her er hennes beste oppskrifter.

 

Blåbæris

  • 5 dl. vaniljesaus
  • 250 g blåbær

 

  • Bland sammen ingrediensene og legg i fryseren. Enten i en brødform eller i små porsjonsskåler. Nytes i all sin enkelhet.

 

Her kan du lese mer om Morten Øverbyes hageprosjekt. Drømmen om å kunne leve av mat fra egen hage lever i beste velgående.

 

Ingen sier nei takk til hjemmelaget blåbæris. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Vaniljepudding og rips

  • 5 dl. vaniljesaus
  • 6 stk. gelatinplater

 

  • Legg gelatinplater i bløt i ti minutter.

 

  • Varm om de mye platene og en ss vann i en kjele til gelatinen har løst seg opp.

 

  • Bland sammen med vaniljesausen og ha i passelige porsjonsformer. Om du har former av silikon han du etter noen timer legge de over på et fat og servere som den herligste mat. Med rips. Eller andre favorittbær.

 

Les mer på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Med gelatin blir vaniljesausen til pudding. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland